Räntetak låter bra, men är en närmast värdelös försäkring för 20 000 kronor per år. Nej, fortsätt bolånarnas revolution. Svenska folket har sedan 15 år gått från bundet till obundet.  Och boka 16 mars!  http://shorturl.se/?eejRm

Spararen Zinon Madkesielias visade mig igår ett ”rörligt bundet bolån”. Det kallas bolån med räntetak. ”Ditt lån blir aldrig dyrare än 5.50” lovar banken. Men du startar redan nu på 3,94. Närmaste året skulle han betala 1% för mycket (20 000 kr) i en slags försäkring. För att sedan aldrig betala mer än 5,50%. Men det är ju närmast att narras. Riksbanken säger ju att vi aldrig når högre än ca 5.

SÅ HÄR LIGGER DET TILL: Senaste 15 åren har svenska bolånare gjort revolution mot bundna lån. I mitten på 90-talet band närmast alla svenskar sina bolån. Nära 9 av 10 valde då bundet. Men sakta har insikten om våra nya räntevärld sjunkit in.


Vi har nu har låga prisökningar (inflation) och därmed lägre och mer förutsägbara räntor. Och detta har bolånarna insett och binder sig alltmer sällan. Åren 1995-2009 har bilden blivit spegelvänd. År 2009 valde 9 av 10 rörligt eller 3 månaders. Äntligen! 


Att Riksbanken sedan idag har en officiell räntekurva, har däremot inte nått fram till spararna. Men det är en riktigt vass väderprognos över ditt bolån. Det är bästa vapnet hittills svenskarna haft i diskussionen med bolånebanken. Just nu säger Riksbanken att bolånet stiger 1% närmaste året och toppar på 5% 2013. Med dessa fakta kan du göra bolånebanken närmast naken.

Det enkla valet är nu 3-månders boränta. Är du beredd att byta så välj 1-åring nu och 3-månaders om ett år.


Men rörliga sparare är ingenting bolånebankerna gillar. De tjänar mer på bundna sparare. Så därför har ett nygammalt knep nu kommit ut ur garderoben: Boräntetaket. Det erbjuds mer intresserade sparare – som inte ser igenom försäljningsknepet. Försäkringen som inte ger någonting kostar cirka 20 000 om året.

Vad säger du om räntetaket? /Claes Hemberg

BOKA också vår kväll om ”BOSTADSBUBBLAN?” 14 mars i Stockholm. https://www.avanza.se/aza/events/marketingEvents/eventRegistration.jsp?id=483

Äldre texter om boräntorna http://blogg.avanza.se/hemberg/category/bo/

Här ett aktuellt uttalande från en av gästerna: http://www.dn.se/ekonomi/bkn-svenskars-bolan-hog-riskfaktor