Småbörserna åker jojo första halvåret. Svenska börsen och våra Sverigefonder tillhör de hissnande rörelserna. Ändå lägger svenska fondpatrioter rekordmycket pengar här hemma. Hela 4 av 10 fondkronor landar i Sverige. Trots att sparvärlden har aldrig varit bredare.


Källa Economist.com

Både år 2009 och 2010 låg våra nordiska börser i världstoppen. Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och Stockholm briljader med siffror på 50% respektive 25% procent. Även Sydafrika var med på ett hörn toppstriden. I botten låg länge NewYork, Moskva och förstås Aten, på -30%.


Då tycker jag att svenskarna skulle vara nöjda och spara på annat håll. Men de gör tvärt om. Ju frostigare denna vår blivit desto mer har vi sparat i Sverigefonder.


I år har sedan börserna svarat med omvända världen. Ryssland och NewYork toppar. Dessutom Indonesien, Ungern och Tjekien. Norden däremot märks i botten. För våra nordiska börser har tappat betänkligt. Minus 10% på bara sex månader. Det låter inte så mycket. Vi är få som reagerar när det är 10% rabatt på vår favoritaffär. Men 5-10% ned på börsen är en rejäl näsbränna. Det är två vanliga börsårs uppgång, som suddats ut på bara några månder.


Nu ska vi inte gråta av spilld börsmjölk. När det blir oroligheter som i Egypten, Libyen, Japan och nu Grekland så flytter internationella storkapitalet hem sina pengar. Då blir småbörser som Stockhom snabbt lidande. Omvänt så var vi väldigt gynnade åren före. Där påminner vi mycket om nya börsländer som Kina och Indien vilka också tappat rejält i år.


Nej, vi ska inte gråta, men vi kan lära oss en smula. Vi vanliga sparare, som inte är börsprofeter, kan inte hoppa av och ann på börsen. Och när det väl rasar ned 10%, måste vi bara inse att det är billigare än tidigare. Bolagen är inte sämre, bara omvärlden har tagit mycket uppmärksamhet ifrån dem. Så ser jag det. Nu väntar jag mig sommarsiffror som nu pekar uppåt. Och då borde börsen gå samma väg. Även i lilla Sverige.


Men vi kan spara bredare! Så blir vi inte lika småbörs-sjuka när det kniper i världspolitiken. Svenskarna har denna däremot vår gjort tvärt om. Hela 42% av våra fondpengar har gått till Sverigefonder i år. Mot bara 28% året före. Märkligt mycket, tänker jag. Är vi börspatrioter, när det kniper? Tydligen. Mitt enkla mottot är ”småbörser förtjänar bara små pengar”. Oavsett om de börjar på ”S”!


Hur fördelar du mellan Sverige och utlandet?/claes hemberg