2012 års nya studsmatta kan bli ett säljarnas nya nät för att håva in nya pengar. Det nya ISK-konto får mycket olika villkor, på olika banker. Noll i avgift, avgifter och gratis för rådgivningskunder, är några bud från olika banker. Och långt ifrån alla banker hinner klart i tid. Några kräver ISK-dyr rådgivning. Det osar försäljningstrick.


Sent igår eftermiddag träffade finansmarknadsminister Peter Norman alla ISK-institut. Han ville höra hur de hinner få fram det nya ISK-kontot i tid och vilka avgifter de sätter på det nya kontot.


Det nya ISK-kontot kommer få väldigt olika priser visar det sig nu. 3-4 banker lovar noll i avgift. Några större banker utlovar låga avgifter. Vad ”billigt” betyder är blir intressant att se, från världens dyraste bransch. Ytterligare någon bank lovar noll i avgifter för rådgivningskunder. Det låter obehagligt dyrt. Nej, det är rent fräckt.


Att spara i en fond innebär ju att de betalar för råd i form av förvaltning inom fonden. Eller måste spararen betala över disk 10 000 kronor för att få nya ISK-kontot gratis. Måste den som vill ha låg skatt, ta emot råd?


Återigen visar bankbranschen på hur de utnyttjar statens goda tanke till att själva tjäna ännu mer. Varför ska en sparare behöva betala dyr rådgivning, när hon egentligen vill ha låg skatt. Den kopplingen förstår jag inte. Vill spararen ha låg skatt, ska hon inte behöva betala dyrt för det, som hon redan själv bestämt. Snart måste vi väl be banken om lov för att handla mat också.


Alla banker kommer däremot inte hinna klart i tid. IT-resurserna har inte hängt med, säger de och flera kommer bara att erbjuda ISK-kontot på papper, att fylla i på kontoren. Om detta bara är ett försäljningstrick återstår att se. Bli inte förvånad om du blir erbjuden månadssparande i en dyr fond-i-fond eller blandfond i samma ögonblick som du säger ISK. Så det är dags att se upp! Passiva köp kan nu bli ytterligare ett snäpp dyrare.


Hur ska din ISK se ut?/claes hemberg