(BO/RÄNTOR) Över 1 000 deltagare i uppropet #Sägdinränta har givit en intressant inblick i svenskarnas lån och psykologin kring lånen. Nordea behandlar sina lånare mest olika. Länsförsäkringar har däremot små skillnader mellan dyraste och billigaste räntan. Å andra sidan är de dyrast av alla. Det uppger 1 049 lånare som svarat på www.sagdinranta.se

 

Senaste veckorna har bolånare diskuterat sina boräntor mer intensivt än kanske någonsin. Det hela som började med en öppen diskussion på twitter, blev ett upprop under samlingsnamnet #sägdinränta så att alla kunde följa debatten.


Med på twitter fick debatten följare. Deltagaren @fredrikkjell byggde en rullande undersökning med många spännande svar. Nu har 1 049 svarat och trenderna är tydliga.


De mest engagerade lånarna har framför allt 3m-lånare eller rörligt. De utgör 77% av lånarna som engagerat sig på #sägdinränta. Ju längre tid vi binder oss desto mer ointresserade tycks vi vara. Bland de som bundit sig i fem år är bara 1 procent av de svarande. Min slutsats är klar: bind så kort så du håller igång din prutkänsla. För du tjänar mer på att pruta, än att binda vid ett givet ögonblick.


Snittprutaren har sänkt räntan 0,29 under listpriset. SEB-lånarna har skaffat sig lägst 3-månaders på 3,65. Det är dubbelt bättre än snittet.


Nordea-lånarna har klart störst skillnad mellan billigaste och dyraste 3-månadersräntan. Bra prutmån kan vi tolka, eller att det är stora skillnader på lokala kontor.Handelsb

Länsför

Nordea

SEB

Swedbank

2 år

3,41

3,66

3,42

3,08

3,66

3 månader

3,98

4,12

3,93

3,65

3,93

Rörlig

4,13

4,26

4,19

3,61

3,83

www.sagdinranta.se Länsförsäkringar har tvärt om mest lika-priser. Särskilt på 3-månaders. Å andra sidan betalar dessa 3m-lånare högst ränta eller 4,12%. Är det värt att vara lika, om alla ska betala extra för det, tänker jag. Handelsbanken däremot verkar ge enorma olika räntor för olika prutare. Och deras lånare ligger klart bättre till. Skillnaderna mellan sparare med  ”rörlig ränta” är där fyra gånger större än hos SEB.


Min slutsats: Vi prutare hjälper varandra. Fast listpris gör priserna onödigt dyra. Det viktigaste är sedan inte vilken bank, utan vilken bankman du träffar. Ju fler du ringer desto fler har DU att välja mellan. Och kom ihåg att det är Du som väljer!

 

Hur många banker ringde du?/Claes Hemberg