(Pensioner) Svenskarnas kunskaper om pensioner är viktiga för hela samhället. Det handlar inte bara om pengafrågor, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson på vår lunch.


Väggarna hos minister Ulf Kristersson liknar mest som hos ett storföretag. De är tapetserade med mängder med grafer. Men urvalet fångar ett politiskt uppdrag: förtidspensionärer, årskullar, pensionsavsättningar och mycket mer. ”De ger mig den viktiga överblicken”. Kristersson beskriver sitt uppdrag som att ligga steget före ett gigantiskt fartyg med pengar med våra pensioner och socialförsäkringar som ska skydda svenskarnas egna privatekonomi och därmed hela samhället.


Ministern är nyfiken på spararnas syn på flytträtten. Jag berättar om att många 100 000-tals redan upptäckt hur mycket pengar som står på spel, och sparar miljarder genom att undvika gamla avgifter. Men också hur många sparare hindras och stoppas och hur många också helt har missat frågan. Spararna behöver kort sagt utbildas och branschen behöver tuktas. I juni kommer utredningen.Ministerns visitkort har blindskrift.

Ministerns visitkort... har blindskrift. Hans ansvar sträcker sig även utanför pensioner.Ulf Kristersson pekar på att pensioner är så mycket mer än pengar. ”Vi behöver också tala om arbetstid och hälsa. Statsministerns utspel om att jobba till 75 är en viktig diskussion, även siffran låter väl drastisk. Det är en fråga som vi lära komma tillbaka till flera gånger framöver”.


PPM är ministern särskilt nyfiken på. De aktiva PPM-spararna är enligt mig de bästa tänkbara reklampelarna för vårt pensionssystem. De talar gott och engagerar vänner och allmänheten. Men senaste årets mer igenstängda PPM har minskat spararnas intresse drastiskt och allt fler talar negativt om PPM. Att minska antalet fonder är inte heller rätt väg att gå, utan butiken måste bli enklare, öppnare och mer vägledande. 9 av 10 ppm-sparare är nöjda med ppm-soffan, men vi kan inte tvinga folk dit. Samtidigt finns problem med bortglömda val. Obligatoriska omval kan därför bli en viktig nyckel, tror jag. Vi måste våga folkbilda om pensionen. Det skapar både mer förberedda, konstruktiva och nöjda sparare.


Kristersson hoppas mycket på minpension.se. Men jag är tveksam, om inte hela samhället tar upp frågan och styr intresse och nyfikenhet just dit. Nu är minpension.se inte tillräckligt spännande. Vi måste våga göra frågan kul och väckande. Det är den inte idag. De måste ut på gator och torg och tala om saken, menar jag. Under tiden läcker miljarder i avgifter från svenskarnas pensioner. Kristersson borde själv gå in och samla sina pensioner, uppmanar jag honom. Det har han redan gjort visar det sig och funderar på hur han ska berätta om resultatet.


Ulf Kristersson påpekar att han inte vill lova överflöd, utan att individen ska känna trygghet med samhällets skyddsnät och kan planera efter det. Här har jag med en fråga från en bloggläsare; Varför justeras inte nuvarande pensionerna upp mer? Ulf svarar att strukturen är en del av överenskommelsen mellan partierna. Det gör att framtidens pensioner styrs mer av individen än samhället.


Vad mer tycker du ministern borde få med sig från svenska sparare?/claes hemberg