(Thomas Nordvall) Dyra globalfonder har svårast att slå börsen, visar studier. Men här hittar jag en globalfond som litegrann slagit börsen, flera år i rad. För att vara aktiv är den ändå inte dyr: 0,75%. Men så vet vi att historien inte behöver upprepa sig. Så ta även denna gång historiken med en nypa salt.

Basen i vårt långsiktiga fondsparande är helst globalfonder. Det absolut enklaste sättet att få hela världsekonomin i ett nafs. Här pratar vi helst om billiga fonder, eftersom globalfonderna har svårt att slå sina snittet. Vi gillar billiga Länsförsäkringar och Swedbank global.

Mitt emellan dyr och billig hittar jag en globalfond som gått bättre än index. En fond som kan komplettera det breda sparandet. Namnet är långa; Storebrand global multifaktor. Det är norska bolaget Storebrand som formulerat en fond, utifrån fyra olika analysmetoder; aktierna ska 1) svänger mindre än börsen 2) ha en stigande trend 3) är mindre bolag och 4) billig och stabila aktier.

Stabiliteten är något som utmärker. Senaste tre åren har fonden bara tapp 25 % av månaderna jämfört med globalindex som har 40 % minusmånader.
Förvaltarna visar att ”stigande trend” gått bäst i fonden. Det kan vara en lärdom för aktieköpare. Köp aktier som sick-sackar uppåt. En sådan trend brukar ofta fortsätta och visar att aktiehandlarna tror på bolaget.

I fonden är faktorerna som små vågskålar som bär upp varandra. Ibland går bankaktier bäst, ibland ny teknik. När en faktor går dåligt, har en annan faktor gått bättre. På så sätt fortsätter loket tuffa på oavsett vilket del av börsen som rör sig upp eller ned. Att kopiera fondens tänk i sin helhet kan nog vara svårt. Så mycket datorkapacitet tror jag inte många privatpersoner har…

Avkastningen senaste fem åren för upp den på en fjärdeplats bland över 100 globalfonder. Den har då stigit 20 %-enheter bättre än billigaste globalfonderna.

Avgiften ligger på 0,75 %. Det är dubbelt så dyrt som lågprisfonderna. Men samtidigt hälften av många så kallade aktiva globalfonder. Om den är värd det kan bara framtiden utvisa.

Mitt råd: Fonden är en aktiv fond. Det kräver också en aktiv sparare, som varje år ser om den fortsätter att slå snittet. Om den inte gör det så måste du vara beredd att byta. Och lägg nu inte mer än 10-20% av sparpengarna i fonden. Så kan du testköra både fonden och ditt engagemang.

Vilka globalfonder väljer du? /Thomas Nordvall

Mer läsning:   Placera sätter köp      Rätt fonder 2017       Rökfria globalfonder