Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Ska man binda räntan nu eller inte? Så resonerar jag

Hur ska man egentligen tänka kring räntan på bolånet, bunden eller rörlig? De flesta förespråkar rörlig ränta men sommaren 2008 var reporäntan 4,75% och bolåneräntorna över 6%, det är en ordentlig uppgång från nuvarande nivåer. Så kan en bunden ränta vara vettig när det kommer till kritan? Svaret är nog faktiskt mer nyanserat än så, låt oss resonera kring hur man kan tänka!

(mer…)

Jämställda bolag mer lönsamma – eller lönsamma bolag mer jämställda?

Jämställdheten bland börsbolagen ökar, men i myrsteg. Vart fjärde börsbolag saknar helt kvinnor i ledningsgruppen, visar Allbright-rapporten En spricka i glastaket. Detta trots att jämställda bolag är mer lönsamma, eller om det nu var det omvända. Oavsett, så väljer jag att inspireras av topplistan över börsens mest jämställda bolag när jag väljer aktier att investera i.

(mer…)

Snitträntorna sjunker något i september

Snitträntorna sjunker i september. På ett rörligt bolån betalar vi nu 1,45% i ränta i snitt. På ett 2 miljonerslån innebär det 2 416 kr i månaden. Hos en bank är dock samma lån 200 kr billigare än snittet, hos en annan drygt 200 kr dyrare. Skillnaden mellan billigaste och dyraste banken är alltså 400 kr per månad eller 4 800 kr per år. Ganska trista pengar att skänka bort till banken. Här finns många tusenlappar att vinna på att vara lite på alerten.  (mer…)

Därför investerar jag i jämställda företag

Det kallas ibland för att ”ta det röda pillret” – att nå nya sanningar och insikter som gör att man aldrig kan gå tillbaka till att se världen på samma sätt som man gjort. Metaforen om det röda pillret kommer från filmen Matrix, då huvudpersonen Neo, efter misstankar om att något inte står rätt till med verkligheten han befinner sig i, får välja mellan att ta ett rött piller och lära sig sanningen eller ta ett blått piller och återgå till sin trygga illusion om livet. Precis som Neo så har jag svalt både ett och annat ”rött piller” de senaste åren som lett till insikter som påverkat mig och mina handlingar eftersom att ”once you see it – it can´t be unseen”.
(mer…)

Börskrasch? Därför sitter jag still i båten

I veckan har börsen rört sig mycket och fort. Breda börsfall på världens finansmarknader och mörka rubriker i media kan nog få vem som helst att få ont i magen. Dock är börskrascher mycket ovanliga men korrektioner är desto vanligare. Låt oss reda ut vad som föranlett den oro vi nu ser och hur man kan tänka när börsen är orolig och magont sakta kryper fram. (mer…)

Avanzapodden 34: Så bygger du ihop en fondportfölj

Fonder för privatpersoner fyller 60 år och visst är det något vi tagit till oss. 8 av 10 privatpersoner sparar privat i fonder och ännu fler om vi räknar med pensionen. I veckans avsnitt pratar vi därför om hur man gör för att bygga ihop en bra fondportfölj. Vilken typ av fond passar i vilket förvar, hur bör man fördela geografiskt och hur många fonder behöver man egentligen?

(mer…)

Avanzas sparindikator: Privatpersoner tror på fallande börs

Fler privatpersoner tror på sjunkande än stigande börs kommande året, visar en ny SIFO-undersökning med 1 025  svarande. Äldre är mest negativa medan majoriteten kvinnor inte vågar sig på en gissning. Vad tror du om börsen kommande  året?  (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.