Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Vi firar Finland 100 år med gratis courtage på finska aktier

Finland blev en självständig stat den 6 december 1917 och firar i år 100 år av självständighet. Det vill vi uppmärksamma och hylla! Det gör vi genom att erbjuda courtagefri handel i finska aktier imorgon torsdag 7/12 (via sajt och appar). Den finska börsen har samma öppettider som den svenska, vilket är 09:00-17:30.

Finland ligger geografiskt väldigt nära och flera finska varumärken känns nästan som svenska, så som exempelvis Scan, Stora Enso, eller Viking Line. Och vem har inte hört talas om Angry Birds?

Populäraste finska aktierna bland våra kunder

Vill du frossa i inspiration till nya finska aktier? Det här är våra kunders populäraste aktier just nu – hittar du din nya favorit?

Populäraste finska aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Fortum Elektricitet och värme flagga_us 5 765
KS 2 Sampo Finansbolag flagga_us 2 790
KS 3 Nokia Telekommunikation flagga_us 2 111
KS 4 HK Scan Livsmedelsföretag flagga_us 1 263
KS 5 KONE Hissar och rulltrappor flagga_us 1 163
KS 6 Outokumpu Ståltillverkning flagga_us 422
KS 7 Incap Tillverkning flagga_us 389
KS 8 F-Secure Virusskydd (mjukvara) flagga_us 359
KS 9 Nokian Däck Däcktillverkare flagga_us 355
KS 10 Huhtamäki Livsmedelsförpackningar flagga_us 337
KS 11 Fiskars Konsumentprodukter flagga_us 311
KS 12 Cramo Uthyrning till byggindustrin flagga_us 305
KS 13 Rovio Entertainment Spel (Angry Birds m fl) flagga_us 283
KS 14 Neste Oljeraffinaderi flagga_us 255
KS 15 Kesko Detaljhandel (ex K-Rauta) flagga_us 240

* Antal kunder hos Avanza som äger aktien per 2017-11-29. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 29 november 2017.

Finska aktier med högst direktavkastning

Om och om igen ser vi hur mycket ni gillar utdelningsaktier! Nu vore det nästan skamligt att inte också dela med oss av de bolag som också ger er det!

Här är därmed topplistan för finska bolag med högst direktavkastning.

Högst direktavkastning finska aktier
Aktie Verksamhet Börs Direktavkastning
KS 1 Tokmanni Group Detaljhandel flagga_us 7,6%
KS 2 Citycon Shoppingcenter-fastigheter flagga_us 7,1%
KS 3 Aktia Bank Bank flagga_us 6,6%
KS 4 Fortum Elektricitet och värme flagga_us 6,3%
KS 5 Consti Yhtiöt Byggföretag flagga_us 5,4%
KS 6 Ramirent Uthyrning till byggindustrin flagga_us 5,4%
KS 7 CapMan Investmentföretag flagga_us 5,3%
KS 8 HKScan Livsmedelsföretag flagga_us 5,2%
KS 9 Sampo Finansbolag flagga_us 5,2%
KS 10 Apetit Livsmedel flagga_us 5,2%
KS 11 Lassila & Tikanoja Minskar svinn i samhället flagga_us 5,1%
KS 12 Martela Kontorsmöbler flagga_us 5,0%
KS 13 Fiskars Konsumentprodukter flagga_us 4,8%
KS 14 Oriola Driver bl a Kronans apotek flagga_us 4,8%
KS 15 Orion Läkemedel flagga_us 4,8%

* Högst direktavkastning bland de finska bolagen med minst 25 ägare i Avanzas kundstock. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 29 november 2017.

En punkt som kan vara bra att känna till är att du betalar utländsk källskatt när du får utdelning på utländska aktier. Lite olika gäller på olika kontotyper och det här blogginlägget rekommenderas för dig som vill läsa på mer. Korta vägledningen är att handla på en kapitalförsäkring om du tänker få mycket utdelningar från utländska bolag i framtiden.

Handla finska aktier till gratis courtage

Erbjudandet om courtagefri handel i finska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under torsdagen den 7 december för alla order som går till avslut via sajten och apparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i finska aktier som sker den 7 december kommer per automatik inte debiteras courtage.

Glöm inte att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25 %, vilket du kan läsa mer om här ifall du scrollar ner till rubriken ”Valutaväxling”.

Nicklas & Philip pratar vidare om Finland och intressanta aktier i Avanza Play, se klippet här:

Näkemiin, kaverit!

Vilpittömästi sinun,

Robert Ingemarsson, statistik-wizard på Avanza

 

#PrataPengar avs. 101 – Bostadsspecial

Avsnitt 101 – Bostadsspecial del 1

I veckans avsnitt pratar vi nästan bara bostäder!
Hur ska du tänka när du köper din första bostad? Vad innebär nya amorteringskravet egentligen? Vad kan hända om bostadsrättsföreningen har höga skulder? Och är bostaden alltid en bra investering?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Vad driver amerikanska börsen just nu?

Amerikanska börsen har stigit kraftigt under året men vad är det som driver börsen uppåt? Bra tillväxt, lönsamma bolag, låg ränta, företagsvänlig politik och positiva konsumenter är några av de förklaringar vi får när vi träffar Jennie Casselborg på Franklin Templeton i Silicon Valley.

I intervjun går vi igenom de breda penseldragen och frågar oss varför den amerikanska börsen Nasdaq och det smalare indexet Nasdaq 100 kan ha stigit nästan +30% under året. Detta samtidigt som svenska börsen är på höga ensiffriga tal inklusive utdelning.

Varför går börsen i USA så starkt?

Den ekonomiska tillväxten i USA likväl som globalt går bra och framtidsprognoserna ser bra ut. Företagen tjänar bra med pengar och försäljningen trendar uppåt samtidigt som de vågar anställa i allt större utsträckning.

Till detta så är den amerikanska konsumenten också glad och ser positivt på framtiden vilket resulterar i stigande konsumtion, som snart befinner sig på rekordnivåer. Men, hur påverkar en eventuell räntehöjning och vad händer om Donald Trump får igenom sitt förslag med sänkt bolagsskatt? Det och mer i klippet!

Vad tror du själv om den amerikanska marknaden?

/ Nicklas

Tips och viktiga datum inför årsskiftet 2017/2018

Allmänt Bra att veta om För dig som har
Öppettider Insättningar Tjänstepension
Sista dagen för… Uttag Pensionsförsäkring/IPS
Kvitta vinst Överföring av värdepapper Kapitalförsäkring
Årsbesked och deklarationsunderlag Kapitalförsäkring med kredit
Konton med fullmakt
Samägda konton

 

Runt årsskiftet får vår Kundservice alltid en hel del frågor från både nya och befintliga kunder om allt ifrån deklaration till kom igång-tips och barnsparande. Därför har vi i det här blogginlägget försökt reda ut de viktigaste frågorna, och samlat datumen som är bra att ha koll på.

Allmänt

Öppettider
Kundservice har öppet som vanligt under alla handelsdagar; måndag till torsdag 08.30 – 20.00 och fredag 08.30 – 17.30. De enda avvikande dagarna är juldagen den 25/12, annandag jul den 26/12 och nyårsdagen den 1/1 då kundservice har stängt.

Kundservice och mäkleri når du på telefon 08-562 250 00. Du kan också skicka ett meddelande till oss om du har några frågor eller funderingar.

Här ser du USA:s, Kanadas och de europeiska börsernas öppettider.


Kvitta vinst mot förlust

Vi hjälper dig att räkna ut om du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster före årsskiftet. Allt du behöver göra för att få en förifylld K4-blankett är att klicka på en knapp. Skapa en K4 här!

Sista dagen för…

OBS! Datumen för insättning, uttag och interna överföringar av pengar gäller under förutsättning att allt går som det ska. Om du vill vara helt säker på att överföringen ska hinna ske innan årsskiftet rekommenderar vi dig att göra den några dagar tidigare.

 
8 dec Vi måste ha fått in uppdrag om överföring av värdepapper från oss till annan bank eller mellan olika personers konton hos oss.
15 dec
Ansökan om tjänstepension från dig som arbetsgivare ska ha inkommit till oss för att hinna registreras innan årsskiftet
18 dec Sista dag för dig som arbetsgivare att beställa en faktura från oss för att göra en engångsinsättning till tjänstepension
18 dec Sista dagen att registrera ett nytt autogiro och göra en engångsdragning, innan kl 14.00
21 dec Vill du göra helt eller delåterköp av kapitalförsäkring via blankett behöver vi ha din ansökan senast kl 13.00. Observera att du måste ha sålt av eventuellt värdepapper och ha likvida medel tillgängliga för att vi ska kunna garantera att återköp blir utfört. Blankett krävs enbart för minderårig. Övriga begär snabbast delåterköp via uttagssidan.
22 dec Sista dag för att vi ska kunna garantera att insättning till IPS och pensionsförsäkring sker avdragsgillt för dig som har enskild firma eller saknar rätt till tjänstepension i din anställning. För övriga är insättning på IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgillt.
28 dec Sista dagen att göra en engångsdragning via ett redan godkänt autogiro, innan kl 14.00
28 dec Sista dagen att sätta in pengar till ditt clearing- och kontonummer på Avanza
29 dec Innan kl 9.00: uttag till annan bank. Om det är första gången du begär ett uttag kan det dock ta längre tid. Läs mer här.
Innan kl 17.00: intern överföring mellan egna konton på Avanza
Innan kl 17.00: direktinsättning

 

Bra att veta om

Insättningar
Om du gör en direktinsättning ska den vara gjord senast den 29 december innan kl 17.00 för att den ska hinna komma in på ditt konto innan årsskiftet. Gör det gärna i god tid innan för att vara säker på att insättningen hinner gå igenom.

För att du ska hinna göra en banköverföring från din andra bank till ditt clearing- och kontonummer hos oss före årsskiftet behöver du begära överföringen senast den 28 december.

Om du ska göra en insättning via autogiro för första gången behöver du registrera överföringen senast den 18 december innan klockan 14.00. Om du har gjort en insättning via autogiro förut gäller den 28 december innan kl 14.00.

Gör dina insättningar här


Uttag

För att du ska hinna göra ett uttag till din andra bank innan årsskiftet behöver du göra uttaget senast den 29 december innan klockan 09.00, men gör den gärna några dagar innan för att vara på den säkra sidan. Om det är första gången du begär ett uttag kan det ta längre tid. Tänk på att du av säkerhetsskäl bara kan ta ut pengar till konton som är registrerade på dig själv.

Gör dina uttag här


Överföring av värdepapper
Om du ska föra över värdepapper från din andra bank till ditt konto hos oss behandlar vi uppdragen allt eftersom de kommer in. Eftersom vi är beroende av den andra banken vid en sån överföring kan vi inte garantera något flyttdatum.

För att vi ska hinna boka överföringar av värdepapper mellan olika personers konton hos oss, eller från oss till en annan bank, innan årsskiftet måste vi få in ett korrekt överföringsuppdrag senast fredagen den 8 december. Värdepapper som du vill flytta internt mellan dina konton hos oss och som går att flytta via vår flyttfunktion går i realtid under börsens öppettider.

Flytta värdepapper här


Årsbesked och deklarationsunderlag

Årsbeskedet för 2017 kommer att finnas tillgängligt på ditt konto i början av januari 2018. Deklarationsunderlaget för 2017 kommer finnas tillgängligt senast den 31 januari 2018. Du hittar dokumenten under Mina sidor > Deklaration.

 

För dig som har…

Tjänstepension
För att vi ska kunna garantera att tjänstepensionsförsäkringar registreras innan årsskiftet behöver vi ha mottagit ansökningshandlingen från dig som arbetsgivare senast den 15 december.

Om du som arbetsgivare vill göra en engångsinsättning till kontot innan årsskiftet behöver du ha beställt en engångsfaktura från oss senast den 18 december. Beställningen gör du genom att skicka ett mejl till oss på tjanstepension@avanza.se där du uppger företagets namn, vem eller vilka anställda som avses samt belopp per person. Om den anställde har flera försäkringar, uppge även försäkringsnummer. Vi skickar sedan ut en engångsfaktura på önskat belopp med förfallodatum 27 december.


Privat pensionsförsäkring eller IPS (och har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning)

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning kan fortfarande sätta in pengar i en IPS/pensionsförsäkring avdragsgillt. Du behöver göra insättningen senast den 22 december för att vi ska kunna garantera att den görs innan årsskiftet. Normalt sett ska det gå bra att göra insättningen även efter den 22:a, men då kan vi inte garantera att den hinner bokas in under 2017.


Kapitalförsäkring

För att göra helt eller delåterköp för minderårig före årsskiftet behöver vi ha blanketten senast den 21 december kl. 13.00. Myndiga och företag begär snabbast delåterköp via uttagssidan. Se rubriken ”Uttag” en bit upp i blogginlägget för information om när du behöver göra återköpet.

Vill du som myndig eller företag göra ett helt återköp, det vill säga avsluta försäkringen, behöver du kontakta oss genom att skicka ett meddelande, ringa oss eller skicka in blankett. Då gäller den 21:a som sista datum att begära detta.

Tänk på att det måste finnas likvida medel som motsvarar återköpet tillgängligt i din kapitalförsäkring. Har du värdepapper som inte handlas dagligen på kontot kan vi inte garantera att de hinner säljas av så att återköpet görs i tid.

Här hittar du information om skattereglerna för din kapitalförsäkring


Kapitalförsäkring med kredit

Inför varje årsskifte gör vi en automatisk reglering av den nyttjade krediten på kreditkonton kopplade till kapitalförsäkringar, givet att det finns motsvarande saldo på kapitalförsäkringen. Om du vid årsskiftet har ett saldo på kapitalförsäkringen samtidigt som du har en skuld på kreditkontot kommer vi alltså att flytta över den del av saldot som motsvarar skulden på kreditkontot. Detta innebär att vi överför de pengar som du inte lånar, och att du därmed bara betalar skatt för den belåning du utnyttjar över årsskiftet, samt att du får en enklare och mer överskådlig översikt av hur mycket du faktiskt lånar.

Läs mer och se exempel


Konton med fullmakt
Från och med den 3 januari behöver den som är fullmaktshavare för ett konto själv vara kund hos oss. För att komma åt kontot som du har fullmakt för ska du framöver logga in via din egen inloggning där du kommer åt och kan administrera den andra personens konto.

De fullmaktshavare som redan idag har ett eget konto hos oss kommer från den 27 december se den andre personens konto på sin inloggning. Om man som fullmaktshavare inte öppnar ett eget konto innan den 3 januari så kommer fullmakten att plockas bort.

Vi ber även de personer som äger ett konto där det finns en eller flera personer som har fullmakt att ändra sitt lösenord.


Samägda konton
Alla delägare av ett samägt konto behöver från och med den 3 januari ha ett eget privat konto hos oss.

Om någon av delägarna saknar ett privat konto den 3 januari kommer vi spärra handeln på kontot, förutom för vanliga fonder som kommer kunna handlas som vanligt.

Anledningen till att alla delägare behöver ett privat konto är ett nytt internationellt regelverk som vi behöver förhålla oss till. Det innebär att vi behöver veta vem av er delägare som lägger en order på ert gemensamma konto. Därför behöver alla delägare ha en egen inloggning så att man kan administrera det samägda kontot och lägga order därifrån.

Andra tips

Kom igång-tips

Avanza Auto

Spara till barn

Aktieinspiration

Fondinspiration

Deklarationstips

#PrataPengar avs. 100 – Jubileum och tillbakablickar

Avsnitt 100 – Jubileum och tillbakablickar

I dagens avsnitt nås milstolpen 100 poddavsnitt och närmare 3 miljoner lyssningar. Nicklas & Philip blickar tillbaka på hur allting en gång började och stegar sig framåt mot nutid. Vad skulle podden heta från början och hur har helgens Black Friday påverkat konsumtionen i USA? Det och mer i dagens avsnitt.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Black Friday = Courtagefri USA-handel

Black Friday är USA:s största shopping- och readag, ungefär som vår mellandagsrea, och det firar vi med att erbjuda courtagefri handel i amerikanska aktier imorgon fredag 24/11 (via sajt och appar). Det är halvdag på de amerikanska börserna, vilket betyder att du kan handla USA-aktier mellan 15:30 – 19:00 svensk tid.

Att handla USA-aktier blir mer och mer populärt. Hittills i år har över 45 000 kunder handlat amerikanska aktier via oss, och fått en bättre spridning i sitt sparande. Kul tycker vi!

Populäraste USA-aktierna bland våra kunder

Vill du frossa i inspiration till nya amerikanska aktier? Det här är våra kunders populäraste aktier just nu – hittar du din nya favorit?

Populäraste USA-aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Apple Inc Hemelektronik flagga_us 7564
KS 2 Tesla Inc Bilar flagga_us 7069
KS 3 Berkshire Hathaway Inc (Class B) Investmentbolag flagga_us 4389
KS 4 Activision Blizzard Inc Dator – & TV-spel flagga_us 3867
KS 5 Amazon Inc E-handel flagga_us 3245
KS 6 Walt Disney Underhållning flagga_us 3355
KS 7 Facebook Social media flagga_us 3153
KS 8 Johnson & Johnson Läkemedel flagga_us 3032
KS 9 Netflix Underhållning flagga_us 2892
KS 10 Realty Income Corp Fastigheter (REIT) flagga_us 2875
KS 11 Alibaba Group Holding E-handel flagga_us 2701
KS 12 Microsoft Mjukvara flagga_us 2417
KS 13 Nvidia Grafikprocessorer flagga_us 2278
KS 14 Alphabet Inc Class C (Google) IT flagga_us 2187
KS 15 Coca Cola Dryck flagga_us 2082

* Antal kunder hos Avanza som äger aktien per 2017-11-12. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 14 november 2017.

Amerikanska aktier med högst direktavkastning

Vi lyssnar mycket på våra användare. Om det är något ni (och vi för den delen) brukar uppskatta så är det att spara i bolag med hög direktavkastning (det vill säga hög utdelning i förhållande till kursen). Därför bjuder vi på topplistan för amerikanska bolag med högst direktavkastning.

Högst direktavkastning USA-aktier
Aktie Verksamhet Börs Direktavkastning
KS 1 Prospect Capital Corp Riskkapital flagga_us 12,0 %
KS 2 Omega Healthcare Investors Inc Vårdfastigheter (REIT) flagga_us 9,2 %
KS 3 Senior Housing Properties Trust Vårdfastigheter (REIT) flagga_us 8,0 %
KS 4 Teva Pharmaceutical Industries Ltd Generisk medicin flagga_us 7,4 %
KS 5 Gladstone Investment Corp Riskkapital flagga_us 7,1 %
KS 6 GlaxoSmithKline PLC Läkemedel flagga_us 6,1 %
KS 7 Vodafone Group PLC Mobiltelefoni flagga_us 6,0 %
KS 8 BP Plc Olja flagga_us 5,9 %
KS 9 EPR Properties Fastigheter (REIT) flagga_us 5,9 %
KS 10 Chatham Lodging Trust Hotellfastigheter (REIT) flagga_us 5,8 %
KS 11 AT&T Inc Telekommunikation flagga_us 5,7 %
KS 12 Main Street Capital Corp Riskkapital flagga_us 5,6 %
KS 13 W. P. Carey Inc Fastigheter (REIT) flagga_us 5,6 %
KS 14 Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital Inc Energieffektivisering och hållbar energi flagga_us 5,6 %
KS 15 HCP Inc Sjukvårdsfastigheter (REIT) flagga_us 5,4 %

* Högst direktavkastning bland de amerikanska bolag med minst 100 ägare i Avanzas kundstock. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 14 november 2017./span>

En punkt som kan vara bra att känna till är att du betalar utländsk källskatt när du får utdelning på utländska aktier. Lite olika gäller på olika kontotyper och det här blogginlägget rekommenderas varmt för dig som vill läsa på mer.

Den uppmärksamme läsaren har nog också noterat att flera av bolagen på topplistan av bolagen med högst direktavkastning är inom en kategori som kallas REIT. Om du är intresserad av att lära dig mer om REITar så har vi ett passande blogginlägg i ämnet!

Placera-inspiration i form av analyser av amerikanska bolag

Vill du hitta lite inspiration har vi rotat fram tidigare analyser från Placera:

  • Nvidia, grafikprocessorer [10 november]
  • Monster, energidrycker [8 november]
  • Tesla, elektriska självkörande bilar och lastbilar [19 april]
  • Lam Research, en kursraket inom halvledare och mikrochip [13 april]
  • Burlington, klädkedja [17 mars]
  • Ross stores, klädkedja [17 mars]
  • Snap-on, verktyg och inte Snapchat [3 mars]

Lågt courtage blir alltså tillfälligt gratis

Erbjudandet om courtagefri handel i amerikanska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under fredagen den 24 november för alla order som går till avslut via sajten och mobilapparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i amerikanska aktier som sker den 24 november kommer per automatik inte debiteras courtage.

Glöm inte att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25 %. Och att du behöver skriva under vårt USA-avtal av legala skäl. Tänk på att du behöver logga in på sajten för att kunna signera. När du har signerat är du klar för att handla! Och om du vill ha lite mer guidning för att signera avtalen så har vi en strålande instruktionsvideo för detta ändamål.

Handla amerikanska aktier courtagefritt här!

Good bye!

Sincerely yours,

Robert Ingemarsson, statistik-wizard på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.7

#PrataPengar avs. 99 – Rapport från Tech-Meckat

Avsnitt 99 – Rapport från Tech-Meckat

Nicklas har besökt Silicon Valley i USA och rapporterar sina reflektioner samt temperaturen från världens techmecka. Vi får veta hur det funkar på Teslas fabriker i San Fransisco. Höra om robotar som jobbar i barer. Och är det verkligen sant att Philip sålt 1/3 av sin portfölj?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.