Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

6 tips att tänka på vid börsintroduktioner (IPO)

För några år sedan var det noteringstorka på Stockholmsbörsen. De senaste åren har det dock
varit full rulle i noteringsklockan ute hos Nasdaq Stockholm i Frihamnen.
 Vad behöver man som sparare tänka på i rådande noteringsklimat?

Det är inte bara på Stockholmsbörsen det varit full rulle utan även på Nordic Growth Market, Aktietorget och First North som ägs av Stockholmsbörsen. Tittar vi på bolagen som noterats så är det främst mindre bolag.

Temperaturen är så pass hög att det numer är många som pratar om att ”IPO-specka”, alltså att delta i börsintroduktioner med syftet att spekulera kring att den blir övertecknad och stiger kraftigt i samband med börspremiären snarare än att ha som mål att äga aktien långsiktigt.

Det är absolut inget fel i det och lite av charmen med börsen, det finns så många olika typer av sparare och investerare med olika syften och tidshorisonter. Men med det sagt så vill vi dela med oss av en intervju i Avanza Play där Nasdaq Stockholms noteringschef Adam Kostyál deltar och ger några goda tips på vägen att tänka på om man vill delta i en börsintroduktion.

    1. Vem får pengarna?
     En börsnotering innebär oftast att en del av de befintliga aktierna i ett bolag säljs. Inte sällan kan man även kombinera det med en nyemission där man tar in nya pengar. Då brukar det bli en kombination av nya och gamla aktier, kanske för att att finansiera en tilltänkt expansionsplan eller liknande. Men det kan även förekomma rena listningar utan att några aktier säljs i samband med introduktionen.
      
     En viktig fråga att ställa sig här är vem som får pengarna? Hur ser ägarstrukturen ut före respektive efter börsintroduktionen? Är det en grundare som vill börsnotera bolaget och ”casha hem” sitt livsverk eller vill densamme bara få in en slant av livsverket och fortsätta vara drivande storägare? Eller är det kanske ett Private Equity-bolag som vill göra en exit i ett bolag som man ägt under ett antal år och förädlat? Då behöver de ibland behålla en del av aktierna inom en så kallad ”lock up” period och därefter kanske de aktierna också ska säljas vilket kan skapa ett överhäng och en press nedåt på kursen.

    

    1. Köp när det är billigt och sälj när det är dyrt
     En fråga att ställa sig är varför bolaget valt att börsnotera sig just nu? Vad är syftet med noteringen, är det vidare expansion eller exit för nuvarande ägare? Titta gärna om pilotskolan är aktuell även efter det att bolaget noterat sig, alltså att det kvarstår en eller flera storägare och att VD/ledning äger egna aktier i bolaget.
      
     Syftar noteringen till att ta in nytt kapital och bredda aktieägarbasen då bolaget står inför en expansionsfas eller är det för att börsen är beredd att betala en bra prislapp, alltså att alla värderingsstjärnor står rätt på börshimlen?

    

    1. Är bolaget lönsamt?
     Tjänar bolaget pengar i dagsläget? Vissa bolag har knappt några intäkter medan andra har intäkter men en kostnadskostym som gör att det inte trillar ned några pengar på sista raden. Om bolaget inte tjänar pengar så infinner sig ett visst mått av spekulation, tänk Murphy’s lag som motvikt till dina förhoppningar.
      
     Det behöver inte vara fel att investera i bolag som inte tjänar pengar just nu, så länge du är medveten om att risken är högre. Tänk forskningsbolag som vill bota cancer, höga (forsknings)kostnader idag men enorm intäkts- och vinstpotential om det går vägen, för att inte nämna det enorma värdet för mänskligheten.

    2. Är aktien billig eller dyr?
     Säljaren vill självklart ha så bra betalt som möjligt men ofta inte så pass bra att aktien får en dålig start på börsen. Om den får en allt för bra start vid noteringen kan man i efterhand fundera kring om priset sattes för lågt.Ett av de vanligaste nyckeltalen, P/E-talet, kan vara till hjälp. Kolla bolagets P/E-tal och jämför det med konkurrenternas värdering. Då kan du kika på hur just P/E-talet ser ut för det senaste helåret och titta hur det ser ut framåt om bolaget ger en prognos för intäkter och resultat, skiljer det mycket på vad bolaget presterat hittills och vad de säger sig komma att prestera framgent?
      
     Ibland pratar man om att ”klä bruden inför bröllop” eller window-dressing som det kallas på finanslingo. Är siffrorna friserade för att se bra ut inför noteringen? Kolla gärna på bolagets siffror några år bakåt i tiden, såsom intäkter, marginaler och resultat.

    

    1. Kommer jag få den tilldelning jag vill ha?
     Om intresset är stort och aktien blir övertecknad så är det rätt vanligt att du får en liten fraktion av det antal aktier du egentligen tecknade dig för. Då är ju frågan, om posten blir liten, ska du köpa mer aktier (dyrare om aktien stiger) för att få den post du egentligen ville ha eller ska du sälja av? Oavsett så tillkommer ju en courtagekostnad.

    

    1. Vilka rättigheter får jag som aktieägare?
     Vilket aktieslag är det som noteras? Vanligtvis har A-aktier 1 röst på årsstämman medan B-aktier brukar ha 1/10-dels röst. Det krävs alltså 10 B-aktier för att få lika många röster som en A-aktie.Som vanlig småsparare är rösträtten sällan en vattendelare. Däremot blir det aktuellt ibland, exempelvis har preferensaktieägare ofta svag rösträtt och om ett bolag vill besluta om huruvida man ska slopa/hålla inne utdelningen till preferensaktieägare så kan vi ju ana hur just preferensaktieägarna kommer rösta, men deras röster väger inte lika tungt.
      
     Snapchats moderbolag Snap är senaste bolaget i USA som faktiskt velat emittera aktier helt utan rösträtt. Så inte en vattendelare men ack så viktigt att ha koll på.

    

   Stort lycka till vid kommande introduktioner,
   Nicklas

 

#PrataPengar avs. 94 – Nyckeltalsbonanza

Avsnitt 94 – Nyckeltalsbonanza inför stundande rapportsäsong

I veckans avsnitt går vi igenom de vanligaste och viktigaste nyckeltalen inför rapportsäsongen, och vad de faktiskt betyder. Det blir även lite diskussion om råvaror och sist men inte minst, lär känna vår nya klippare.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Oktoberfest 6 oktober = Courtagefri Tysklandshandel!

Varje år firas Oktoberfest i Tyskland och festivalen avrundades tidigare i veckan med Tysklands nationaldag. Imorgon fredag uppmärksammar vi därför våra tyska vänner genom att erbjuda courtagefri handel i tyska aktier (via sajt och appar) – hela dagen!

Har du inte kommit igång med tyska aktier ännu? Det är lika enkelt som att handla svenska aktier, med skillnaden att kursen står i Euro istället för kronor.

I våras lanserade vi handel i Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Belgien, och Portugal direkt på sajten eller i mobilen – från 1 Euro. Sedan lanseringen har Tyskland varit våra kunders favoritland att handla aktier i. Det tycker vi är väldigt roligt och vill därför fira det med er.

Populära tyska aktier hos oss

Här är de populäraste tyska aktierna bland våra kunder just nu.

Populäraste tyska aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Volkswagen Pref AG Fordon flagga_de 717
KS 2 Infineon Technologies AG Mikrochip flagga_de 541
KS 3 Daimler AG Fordon flagga_de 537
KS 4 Bayerische Motoren Werke AG Fordon flagga_de 514
KS 5 Siemens AG Industri flagga_de 468
KS 6 Porsche Automobil Holding SE Fordon flagga_de 417
KS 7 Deutsche Bank AG Bank flagga_de 405
KS 8 Bayer AG Pharma flagga_de 347
KS 9 Vonovia SE Bostäder flagga_de 318
KS 10 BASF SE Kemikalier flagga_de 300
KS 11 E.ON SE Elektricitet flagga_de 261
KS 12 Adidas AG Kläder flagga_de 240
KS 13 Beiersdorf AG Kroppsvård flagga_de 180
KS 14 Commerzbank AG Bank flagga_de 167
KS 15 Deutsche Lufthansa AG Flygboalg flagga_de 126

 

Tyska aktier med högst direktavkastning

Vi lyssnar väldigt mycket på våra användare. Och om det är något ni brukar uppskatta så är det att investera i bolag med hög direktavkastning (det vill säga hög utdelning i förhållande till kursen). Därför bjuder vi på topplistan för tyska bolag med högst direktavkastning.

Högst direktavkastning tyska aktier
Aktie Verksamhet Börs Direktavkastning
KS 1 Prosiebensat 1 Media SE Massmedia (TV) flagga_de 6,7 %
KS 2 Aareal Bank AG Fastighetsfinansiering flagga_de 5,8 %
KS 3 Freenet AG Mobiloperatör flagga_de 5,7 %
KS 4 Telefonica Deutschland Holding AG Teleoperatör flagga_de 5,2 %
KS 5 Hannover Rueck SE Försäkringar flagga_de 5,0 %
KS 6 Daimler AG Fordon flagga_de 4,9 %
KS 7 Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft AG in Muenchen Försäkringar flagga_de 4,8 %
KS 8 Deutsche Euroshop AG Fastigheter flagga_de 4,5 %
KS 9 TUI AG Resor flagga_de 4,4 %
KS 10 Innogy SE Energi flagga_de 4,3 %
KS 11 Bayerische Motoren Werke AG Fordon flagga_de 4,1 %
KS 12 Allianz SE Bank flagga_de 4,1 %
KS 13 TAG Immobilien AG Fastigheter flagga_de 4,0 %
KS 14 Talanx AG Försäkringar flagga_de 4,0 %
KS 15 Evonik Industries AG Kemikalier flagga_de 3,8 %

Not: Direktavkastning per kursnivåer den 28 september

En punkt som kan vara bra att känna till är att du betalar så kallad utländsk källskatt när du får utdelning på utländska aktier. Lite olika gäller på olika kontotyper och det här blogginlägget rekommenderas varmt för dig som vill läsa på mer.

Vill du hitta lite inspiration har vi rotat fram några äldre analyser:

Lågt courtage blir alltså tillfälligt gratis

Erbjudandet om courtagefri handel i tyska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under fredagen den 6 oktober för alla order som går till avslut via sajten och mobilapparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i tyska aktier som sker den 6 oktober kommer per automatik inte debiteras courtage.

Den tyska börsen har samma öppettider som Stockholmsbörsen – under fredagen kan du handla mellan 9:00 – 17:30! Övriga dagar gäller handel med minicourtage från 1 Euro. Glöm inte att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25 %.

Handla tyska aktier här – gratis idag!

Auf Wiedersehen!

Tschüss! Hälsningar,

Robert Ingemarsson, statistikgeni på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Det här hände hos Avanza i september

Sommaren är förpassad till historien och en färgsprakande höst har gett sig till känna. Ungefär samtidigt som medeltemperaturen började sjunka och tankar om höstkläder började dyka upp så skruvades temperaturen på börsen upp likt en finsk sauna. En citronsur sommarbörs som föll -8,5% från slutet på juni till slutet på augusti förbyttes till en ordentlig uppgång. Under september månad steg börsen (SIX30RX) 5,88% vilket är den bästa enskilda månaden i år och bästa septembermånaden sedan 2010.

 

 

Tittar vi på helåret så har börsen gett en avkastning på +11,4% inkl. återinvesterad utdelning (SIX30RX). Nu ger vi oss in i oktober månad och med det sagt så är det snart dags för rapportsäsongen för årets tredje kvartal, helt enkelt dags att bekänna färg och se om bolagen lever upp till marknadens förväntningar.

Byggbolaget Skanska fortsätter vara den mest populära svenska aktien. Under augusti fick aktien 2 001 nya aktieägare och under september så köpte ytterligare 2 121 kunder aktien. Under september månad steg aktien 0,53% och från bottennoteringen den 29 augusti har aktien stigit 9,9%.

Världens största börsbolag Apple lockade flest nya aktieägare bland våra utländska aktier. Apple är både den mest ägda utländska aktien tillika den mest ägda amerikanska aktien bland våra kunder. Under en kort period körde Tesla om men har nu utökat avståndet ännu mer.

Under september månad höll Apple sitt efterlängtade event där man presenterade en ny generation iPhone-telefoner. Även den efterlängtade iPhone X såg dagens ljus. Aktien sjönk -6% under september månad.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag fortsatte att vara en favorit bland spararna. Totalt fick fonden 3 274 nya sparare under månaden.

 

Så gjorde våra kunder i september

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under september månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför oktober!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Sep***
KS 1 Skanska B Bygg flagga_se 2 121 7,77% 5,13%
KS 2 Investor B Investmentbolag flagga_se 2 006 4,62% 8,26%
KS 3 Kinnevik B Investmentbolag flagga_se 1 916 5,55% 11,08%
KS 4 Swedbank A Bank flagga_se 1 539 7,11% 4,84%
KS 5 Eyeonid Group Säkerhet flagga_se 1 328 39,02% 36,94%
KS 6 SAAB B Försvar flagga_se 1 266 11,06% 14,04%
KS 7 Abelco Inv. Group Investmentbolag flagga_se 1 174 76,73% 22,97%
KS 8 Anoto Digital penna flagga_se 1 102 11,15% 12,68%
KS 9 Axfood Mat flagga_se 1 052 5,20% -0,64%
KS 10 Haldex Verkstad flagga_se 1 037 64,85% -6,93%
KS 11 Mavshack Streaming flagga_se 958 53,13% 307%
KS 12 Hexatronic Teknik/fiber flagga_se 936 29,60% 16,53%
KS 13 Ahlsell Grossist flagga_se 893 11,97% -4,77%
KS 14 ABB Verkstad flagga_se 818 5,43% 9,80%
KS 15 Melker Schörling Investmentbolag flagga_se 813 18,18% 8,49%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Sep***
KS 1 Apple Tech us 359 5,53% -6,08%
KS 2 Activision Blizzard Spel us 208 6,37% -1,63%
KS 3 Alibaba E-handel us 203 11,69% 0,59%
KS 4 Take Two Spel us 160 20,54% 4,54%
KS 5 Ubisoft Spel 🇫🇷 131 29,18% 3,91%
KS 6 Facebook Socialt nätverk us 130 5,17% -0,67%
KS 7 F-secure Säkerhet fi 115 41,52% 2,15%
KS 8 Realty Income Fastigheter us 111 4,67% -0,63%
KS 9 Tesla Elbilar us 104 1,61% -4,16%
KS 10 Amazon E-handel us 100 4,03% -2,06%
KS 11 Netflix Streaming us 98 4,10% 3,73%
KS 12 Johnson & Johnson Läkemedel us 93 3,51% -1,74%
KS 13 Nvidia Tech us 89 5,36% 5,45%
KS 14 Microsoft Tech us 83 4,11% -0,44%
KS 15 Sampo Oyj A Finans fi 80 3,25% 0,86%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- Sep***
KÖP 1 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3 274 2,86% 7,88%
KÖP 2 Storebrand Global Multifaktor 2 597 16,59% 6,10%
KÖP 3 Lannebo Sverige Plus 2 271 16,58% 7,47%
KÖP 4 Handelsbanken Brasilienfond 2 139 65,86% 8,36%
KÖP 5 SPP Global Topp 100 2 082 70,82% 5,00%
KÖP 6 Swedbank Robur Ny Teknik 1 488 5,12% 5,52%
KÖP 7 Schroder ISF Glbl Emerg Mkt Opp A USD 1 277 12,28% 3,75%
KÖP 8 Länsförsäkringar Global Indexnära 1 071 5,08% 4,61%
KÖP 9 GAM Star European Equity A EUR Acc 966 15,97% 5,36%
KÖP 10 Länsförsäkringar Global Indexnära 948 2,90% 4,61%
KÖP 11 AMF Aktiefond Europa 924 2,72% 5,25%
KÖP 12 Nordea 1 – Emerging Stars Equity BP SEK 865 13,74% 2,91%
KÖP 13 Carnegie Corporate Bond A 816 13,98% 0,16%
KÖP 14 Öhman Global Hållbar A 696 24,96% 4,60%
KÖP 15 SEB Östeuropafond Småbolag – lux 690 58,57% 2,58%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-09-30  i jämförelse med 2017-08-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-09-30 i jämförelse med 2017-08-31
*** Utveckling under september 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Hur mycket krävs för att bli ekonomiskt oberoende?

Många är vi som drömmer om att en dag kunna sluta jobba och helt leva på vår förmögenhet. Drömmen kan lätt kännas avlägsen, men är den egentligen så avlägsen som du tror?

Med hjälp av fyra enkla frågor vill vi i det blogginlägget ge dig verktygen att ta reda på precis hur mycket du behöver spara ihop för att bli ekonomiskt oberoende och hur lång tid det kommer ta att göra det.

Vi definierar ekonomiskt oberoende som att kunna försörja sig på utdelningen från sina värdepapper.

 1. 1. Hur mycket vill jag kunna spendera varje månad?

Ett sätt att besvara frågan är att dela upp den i två delar:

 1. 1. Vilka utgifter har jag idag?
 2. 2. Tror jag att jag kommer ha en annan utgiftsnivå i framtiden?

 

Låt säga att jag har en inkomst på 32 000 kr, den svenska medellönen 2015 enligt SCB. Jag får då ut ca 24 000 kr efter skatt. Jag följer mantrat att sätta av 10% av min dinsponibla inkomst till sparande och sparar således 2 400 kr/månad. Kvar efter skatt och sparande är därför 21 600 kr/månad vilket är min nuvarande utgiftsnivå. 

TIPS: Enklaste sättet att ta reda på din disponibla inkomst är helt enkelt att kolla i dina senaste lönespecifikationer eller se hur mycket lön som betalas in på ditt bankkonto. Har du inte tillgång till det kan du räkna ut din lön efter skatt här.

Går vi över till den andra delen av frågan kan det till exempel vara så att att jag i framtiden tror att jag kommer ha lägre kostnader genom att utgifterna exempelvis minskar när barnen flyttar hemifrån, att jag då kanske också flyttar till en mindre bostad och därigenom får ännu lägre kostnader eller att jag betalar av på mitt lån och därigenom får lägre ränteutgifter.

Alternativt kanske jag tänker mig en högre utgiftsnivå i framtiden genom att t.ex. ha en lyxigare livsstil framöver, köpa en finare bil och ett sommarställe eller att resa mer. I mitt exempel utgår jag från att jag kommer ha samma utgiftsnivå som idag, dvs. 21 600 kr/månad och att jag utöver det vill resa för 25 000 kr om året utöver det jag lägger på resor idag.

 1. 2. Vilken direktavkastning kommer jag ha?

Vill jag täcka mina utgifter med utdelningar blir en relevant fråga i sammanhanget såklart vilken direktavkastning jag kommer ha. Under 2016 var Stockholmsbörsens totala direktavkastning 4,0%.

Tror jag att denna nivå är rimlig för mina investeringar i framtiden kan jag utgå från den, och tror jag på en högre eller lägre siffra för egen del kan jag såklart justera utifrån mina förväntningar.

TIPS: Är du kund hos Avanza och vill se hur mycket du fått i utdelningar under olika år kan du gå  in under Mina sidor/Kontoöversikt/Värdepapper och sen klicka på ”Utdelning” i grafen längst ned till höger på sidan.

utdelningstillvaxt

3. Hur mycket behöver jag således spara ihop?
Vill jag kunna leva med den levnadsstandard jag har idag och ha en utgiftsnivå på 21 600 kr/månad och dessutom resa för 25 000 kr/år utöver det jag lägger på resor idag kommer min årliga utgiftsnivå i framtiden vara 21600*12+25000=284 200 kr.

För att årligen kunna täcka dessa utgifter med utdelningar behöver jag med en direktavkastning på 4% spara ihop 7 105 000 kr (284 200/4%=7 105 000).

4. Hur lång tid kommer det ta för mig att spara ihop det jag behöver?
Tiden att nå mitt sparmål beror på hur mycket jag reda sparat ihpop, hur mycket jag avser spara i framtiden samt vilken avkastning jag förväntar mig.

Utifrån dessa tre faktorer går det att räkna ut hur länge jag behöver spara för att nå målet. Ett verktyg på vägen är Avanzas sparkalkylator.

boman 2

Låt säga att jag redan har sparat ihop 200 000 kr och tror att jag kommer få en årlig avkastning på i snitt 7% framöver (Stockholmsbörsen gav en genomsnittlig avkastning på 11% per år 1985-2015). Med min nuvarande inkomst (24 000 kr efter skatt) och sparkvot (10%) som ger ett månadssparande på 2400 kr behöver jag spara i 37 år för att nå mitt mål på dryga 7 miljoner kronor.

Tycker jag att 37 år känns lite för långt bort kan jag gå in i sparkalkylatorn och jämföra andra scenarier. Om jag exempelvis skulle kunna avvara en tredjedel av min disponibla inkomst på 24 000 och därmed spara 8000 kr i månaden skulle det istället ta 23 år att nå mitt sparmål. Är jag t.ex. 32 år idag kommer jag då nå målet vid 55 års ålder.

Slutligen kan man ju ställa sig frågan vad man ska investera i?

Vill du investera i fonder kan du ta hjälp av Avanza Auto eller få inspiration från vår Portföljgenerator och vill du investera i aktier hittar du några uppslag i vår nya Aktiegenerator samt under Aktieinspiration på vår sajt. Eller varför inte sortera fram och välja bland bolagen på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning, om du är ute efter högutdelande bolag?

———————————————————————————————————–

Fördjupning kring inflationsjustering (överkurs):

Skulle jag med dagens prisnivåer behöva 7 105 000 kr i sparande för att kunna ha den levnadsstandard jag vill ha kanske jag behöver lite mer i framtiden om inflationen tar fart. Ett sätt att ta hänsyn till inflationen för mitt sparmål är räkna om mitt mål till prisbasbelopp. Ett prisbasbelopp är för år 2017 beräknat till 44 800 kr. Mitt sparmål på 7 105 000 kr motsvarar därför 158,6 prisbasbelopp. Vill jag inflationsjustera sparmålet ska jag därför ta 158,6 multiplicerat med respektive års prisbasbelopp.

——————————————————————————————————————–

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#PrataPengar avs. 91 – Investeringar & idrott när Björn Ferry gästar

Avsnitt 91 – Investeringar & idrott när Björn Ferry gästar 

I veckans avsnitt träffar vi tidigare OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry. Han berättar bland annat om sin syn på frihet kontra pengar, varför han gillar att jobba i skogen och hur han använder sig av idrottspsykologi när han investerar på börsen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Hur fungerar förvaltningen i Avanza Auto?

Idag lanseras Avanza Auto som med sina sex specialfonder ger dig en smart, automatisk och billig förvaltning av dina pengar. Vi har ställt ett par frågor till Anders Brommesson, ansvarig förvaltare på Avanza Fonder, för att ta reda på hur förvaltningen fungerar.

Hej Anders! Vi har idag lanserat Auto, berätta vad det är för något.

Avanza Auto är ett smart och transparent sparande i specialfonder, något helt unikt och något liknande finns inte i Sverige.  Auto vänder sig till personer som inte har tid att sitta och övervaka sitt sparande.

Kan du berätta för oss hur modellen bakom Auto fungerar? Varför har vi valt den och varför är den bättre än andra modeller?

Modellen bakom Auto bygger på en matematisk algoritm som i sin tur bygger på det senaste inom forskningen för modern portföljteori. Modellen som vi väljer att tillämpa går under namnet Black-Litterman modellen, som sägs vara en vidareutveckling av Markowiz ”Mean-Variance Optimization” modell. Det finns alternativa modeller, men Avanza Fonder anser Black-Littermanmodellen vara den bästa. T ex kan nämnas att stora aktörer som amerikanska Wealthfront också använder sig av Black-Littermanmodellen.

Varför har vi valt att erbjuda sex olika specialfonder?

Spararna erbjuds sex olika fondandelsfonder, vars sammansättning definieras utifrån sex olika risknivåer. Genom ett användarvänligt gränssnitt kan spararen välja mellan två sparalternativ, ”kortsiktigt sparande” eller ”långsiktigt sparande”. De tre fonderna med lägst risk ligger i vägvalet ”kortsiktigt” (definieras som sparande med en placeringshorisont på 2–5 år). De övriga tre fonderna ligger i kategorin ”långsiktigt” vars sparhorisont sträcker sig längre än 5 år.

Alla sex specialfonder har olika fördelningar mellan aktie- och räntefonder samt alternativa placeringar, hur bestäms dessa?

Risken i varje specialfond speglar i sin tur kundens valda sparhorisont. En lång sparhorisont tillåter högre risk och med det en högre andel aktier, medan en kort sparhorisont är liktydigt med lägre risk och således en lägre andel aktier och en högre andel räntebärande.

Behöver jag som kund själv justera fördelningen mellan de underliggande fonderna över tid?

I namnet Auto vilar begreppet ”automatiskt”, dvs. spararen får hjälp med en smart och automatisk tillgångsallokering till en kostnad av låga 0,35 % (underliggande fonders avgifter tillkommer).

Du som kund behöver således inte ägna någon tid åt ditt sparande om du inte vill, det sköter Auto åt dig.

Hur mycket pengar behöver jag köpa för?

Minsta engångssinsättning är 1 kr och minsta månadssparande 100 kr.

Är det något annat bra om Auto du vill lyfta upp?

Auto kommer att genomgå en ständig utveckling. Modellens underliggande byggstenar och hur de samverkar  kommer att ges en kontinuerlig översyn. Vidare kommer val av vilka tillgångsslag som modellen ska optimera utifrån att ses över en gång om året. Även underliggande instrument kommer att kännetecknas av en årlig due-dilligence. Allt detta med det bästa för kunden i åtanke. Avanza värnar om kunden och målsättningen med Auto att erbjuda en av de billigaste och bästa långsiktiga sparandet på marknaden.

Tack Anders!

 

Om du vill lära dig ännu mer om Avanza Auto kan du titta på klippet i Avanza Play där Nicklas & Philip gästas av fondbolagets vd Åsa Mindus Söderlund.

 

 

Detta blogginlägg är framtaget i samband med Avanza Fonder AB.
AVANZA AUTOS SPECIALFONDER FÖRVALTAS AV AVANZA FONDER AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i specialfonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på avanza.se/auto.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.