Aktier för nybörjare – del 1 av 3

Av Johanna Kull

01 okt 22

Share

Vilka aktier ska man börja med? Hur ofta ska man handla och vilket konto är bäst? Många hör av sig med frågor om hur man bäst kommer igång med ett aktiesparande. Här är det första av tre blogginlägg där jag svarar på de vanligaste aktiefrågorna och ger smarta tips på hur man kan tänka.

Vilka är de bästa nybörjaraktierna?

Investmentbolag är bra nybörjaraktier. Investmentbolagens affärsidé är att äga aktier i andra bolag och de fungerar därför lite som en fond, fast med färre innehav. Bakom investmentbolag finns i princip alltid en stark ägarfamilj som huvudägare. Vissa investmentbolag fokuserar på att investera i stora världsledande bolag, andra i mindre. Vissa favoriserar börsnoterade innehav, andra onoterade aktier eller en mix av båda kategorierna.

Substansrabatt och substanspremie är två termer som är bra att känna till när du köper aktier i ett investmentbolag. Substansrabatt innebär att du betalar mindre för korgen med innehav som du får via investmentbolaget, än vad du hade betalat om du köpt bolagen enskilt. Till exempel att du via en aktie i investmentbolaget får bolag A och B till ett totalt pris av 80 kr, istället för att betala de 50 + 50 kr som en aktie i bolagen kostar var för sig. Motsatsen, premievärdering eller substanspremie, det innebär å andra sidan att du betalar mer för investmentbolaget än vad det hade kostat dig att köpa de underliggande aktierna själv. Historiskt har de flesta investmentbolag handlats till rabatt, vilket det finns goda skäl till. Du kan ju inte själv bestämma vilka bolag du placerar i, utan får ett helt paket av bolag. Likväl kan det finnas goda skäl till att ett investmentbolag handlas till premie. Du får dels en aktiv förvaltning av professionella huvudägare och dessutom kan ett investmentbolag äga onoterade bolag, vilka annars är svåra för dig som småsparare att komma åt. På IB index ser du om bolaget du är intresserad av handlas till rabatt eller premie och här kan du läsa mer om börsens investmentbolag.

Annons

Ska jag köpa olika bolag eller räcker ett?

En enkel tumregel är att äga aktier i minst tio olika bolag, i minst 5 olika branscher. På så sätt sprider du risken och blir inte beroende av ett bolag, en produkt eller marknad. Att detta är vettigt syns även när vi tittar på statistiken över Avanzas kunder, vilken visar att de med högst riskjusterad avkastning är de som sparar i en bred portfölj. Månadssparar du kan det dock vara svårt att komma upp i 10 bolag direkt men du kan ha det som mål. Har du kvar basen av ditt sparande i fonder har du dock redan ett brett sparandet och kan då börja med att köpa aktier i ett/två bolag och sedan fylla på portföljen efter hand.

Hur mycket ska jag som nybörjare köpa för?

Börja med mindre summor så tål du dina första misstag. Små pengar, små misstag. Ha gärna kvar merparten av sparandet i breda aktiefonder. Det ger en mjukare start. Fortsätt sedan att köpa regelbundet, gärna varje månad. Genom att spara regelbundet och ha en lång tidshorisont så behöver du inte bry dig om de kortsiktiga svängningarna som börsen alltid har. Vid månadssparande är tillfälliga börsnedgångar närmast en fördel, du får ju köpa billigare.

Vad är courtage?

Courtaget är köp- och säljavgiften som du betalar för att handla aktier. Storleken på courtaget är olika hos olika banker och beroende på vilken handelsplats du handlar, (Stockholmsbörsens huvudlista, den mindre listan First North eller på en utländsk börs). Courtaget beräknas antingen som en procentandel på värdet du handlar för, eller är en fast summa.

Vilket konto ska jag välja? 

För aktier eller aktiefonder passar ISK eller kapitalförsäkring (KF). Ett ISK eller en KF kan jämföras med en kartong som du fyller med innehåll det vill säga aktier eller fonder. Sedan betalar du en låg och jämn skatt varje år, beräknat på en schablonmässig vinst som styrs av nivån på statslåneräntan. Att betala skatt varje år oavsett om värdet går upp eller ned, kan vid första ögonkastet låta bakvänt. För sparformer som växer, så som aktier och aktiefonder, är det dock oftast fördelaktigt och ISK kommer sannolikt vara bäst för detta sparande även i framtiden. Kontanter och räntesparande hör dock inte hemma på ISK. För dessa sparformer är den förväntade avkastning för låg för att schablonbeskattningen ska vara gynnsam. Att under en kortare period ha lite kontanter på ISK är dock ingenting att oroa sig över, den skatten blir marginell.

En ytterligare fördel med ISK och KF, är att du slipper deklarera dina aktieaffärer. Här kan du läsa mer utförligt om hur skatten på ISK beräknas. Alternativet kapitalförsäkring (KF) beskattas på i princip samma sätt som ett ISK. På aktie- & fondkonto (AF) skattar du på det traditionella sättet, d.v.s. 30 procent skatt på vinsten när du säljer din aktie. Detta måste du deklarera genom att fylla i en så kallad K4-blankett.

Vilka är de vanligaste nybörjarmisstagen?

Det vanligaste misstaget många gör är att gasa för hårt för snabbt och investera en större summa i en eller två aktier som blir antingen flipp eller flopp. Då är det lätt att bli övermodig eller tappa intresset. Bättre är att börja smått och sedan växla upp. Ska du lära dig åka skidor kastar du dig inte ut i de svarta backarna direkt. Du börjar i knappliften och tar dig stegvis bort mot de brantare backarna där farten är högre men fallhöjden också större. På samma sätt ska du tänka i aktievärlden.

Vad bör jag undersöka innan jag köper?

En grundregel är att bara köpa aktier i bolag som du förstår. Det handlar inte om att du ska vara expert på alla detaljer i bolaget, men du bör förstå affärsidén. Jag personligen plockar helst inte in ett bolag i min portfölj utan att först läsa flera oberoende analyser. De hittar jag på sajter som PlaceraBörsveckanDIAffärsvärlden m.fl. Genom att använda mig av flera källor får jag en bredare bild av bolaget och potentiella möjligheter/risker. Värt att ha i åtanke är att analytikernas tidsperspektiv kan skilja sig från ditt. Läser du om ett bolag på diverse börsforum som Facebook, Twitter etc. är det extra viktigt att inte köpa allt som sägs med hull och hår. Risken finns att de som är mest högljudda, är de som försöker snacka upp just sina bolag.

Ibland kan det vara skönt att veta hur andra investerar sina pengar. Här ser du de 10 mest ägda aktierna och fonderna hos oss just nu.

De 10 mest ägda aktierna hos oss:

  1. Investor B
  2. Samhällsbyggnadsbolaget B
  3. Volvo B
  4. Kinnevik B
  5. Volvo Car B
  6. Embracer Group B
  7. Hennes & Mauritz B
  8. SAS
  9. Latour B
  10. Evolution

De 10 mest ägda fonderna hos oss:

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Swedbank Robur Ny Teknik A
  6. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  7. Storebrand Global Plus A SEK
  8. TIN Ny Teknik A
  9. Storebrand USA A SEK
  10. Avanza Auto 6

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Hoppas detta gav svar på några av dina frågor. Här hittar du del 2 och del 3 i vår aktieskola.

Lycka till med sparandet!

//Johanna

Aktie- och fondlistan visar de mest ägda aktierna och fonderna bland Avanzas kunder per 2021-12-22. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg