Börsåret 2016 för Stefan Thelenius

Vi har frågat några av Sveriges största ekonomibloggare om hur deras börsår 2016 var och vad de tror om det nya året. Vi kommer publicera ett gästinlägg per bloggare de kommande dagarna där de får utveckla sina tankar och reflektioner kring året som gått. Trevlig läsning.

Stefan Thelenius

Sen Avanza införde minicourtage från en krona hösten 2014 så började jag tillsammans med min son (17 år) och dotter (12 år) något som jag på min privata ekonomiblogg z2036 döpt till ”Månadens aktie”.

Det går till så att jag varje månad utifrån ett tema, väljer ut tre aktier som barnen får välja bland. Syftet med Månadens aktie är dels möjlighet till bra värdeutveckling men kanske i ännu större utsträckning att utbilda barnen kring ekonomi, bolag och sparande. På senare tid har barnen själva kommit med ideér om branscher och bolag att välja bland som Månadens aktie.

Det handlar om hundralappar i månadssparande då syftet med sparandet är att kunna erbjuda barnen en lagom stor ”startbuffert” när de flyttar hemifrån. Jag är inte säker på att man gör barnen en tjänst om man sparar stora summor och i första hand ska man spara åt hushållet och sig själv anser jag.

Som kontoform använder vi en Kapitalförsäkring per barn med mig som förälder som ägare och barnet som förmånstagare. Fördelen är att man automatiskt får tillbaka större delen av eventuell utländsk källskatt från utdelningar, det blir inget att deklarera samt att du som förälder bestämmer när pengarna ska komma barnen tillhanda.

Så hur har det då gått för ”kidsen” 2016?

Stefan Thelenius 1

En årsavkastning på 16,5% är en klart godkänd insats tycker jag då deras portföljer är av global karaktär med många olika aktier.

Stefan Thelenius 2

Ser vi på riskparametrarna ovan (tack för dessa David Eklind med team!) så ser även detta bra ut enligt mig då både standardavvikelse är relativt låg i kombination med god årsavkastning.

Om vi kikar lite närmare på vilka aktier barnen valt under 2016 så ser det ut så här:

Månad Tema Dotterns val Sonens val
December Kläder Kappahl Kappahl
November USA Netflix AT&T
Oktober Eget val Mat.se ATEA
September Eget val Nike Transalta Renewables
Augusti Eget val ICA Volvo
Juli Småbolag UTG UTG
Juni High Yield SAS Pref SAS Pref
Maj Mat Cloetta KEG Royalties
April Eget val Starbucks Nike
Mars Verkstad Atlas Copco Atlas Copco
Februari Mediabolag Schibstedt MTG
Januari Investmentbolag Investor Öresund

Utöver barnens val så sköter undertecknad deras förvaltning i övrigt vilket ger att mina favoriter även återfinns i barnens portföljer.

Stefan Thelenius 3

Som synes så är det en blandning av stora och små bolag fördelat över olika länder även om Sverige, USA samt Kanada dominerar.

Generellt så handlas aktier med avsikten ”buy and hold” men ibland så sker viss omallokering och vinsthemtagning.

Ett exempel kring vinsthemtagning var min dotters val av mat.se där vi valde att göra exit när ett bud kom från Axfood och vi låg nästan +100% på några få månader.

Stefan Thelenius 4

Vad tror vi då om 2017?

Mina barn funderar inte så mycket över makro men sonen tycker att Activision Blizzard har tappat lite gentemot sina ”fans” och undrar om det kan slå tillbaka på kursen?

Dottern har främst fokus på pågående förhandling om nivå på månadspeng för 2017 och funderar på bra argument som biter på sina stränga föräldrar före huruvida vad Stefan Ingves kommer att hitta på.

Själv tror jag att räntorna i allmänhet har bottnat och sakta kommer stiga under året då inflationen tycks ha vaknat till liv. Detta ger att jag kommer ha köpstopp i fastighetsaktier men kanske ökar försiktigt i banksektorn.

I övrigt fortsätter vi inom familjen med månadssparande i den eller de aktier som känns bäst för stunden och hoppas att bolagens utvecklas positivt och att vinsterna höjs sakta men säkert även fortsättningsvis!

Stefans blogg hittar du här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Åsikter och slutsatser som framkommer i inlägget är gästbloggarens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza.

Relaterade inlägg