Bubbel & pension – låt oss starta en snöbollseffekt!

Hurrnini, ni vet ju vid det här laget att jag älskar att dela med mig av tips och andra smarta grejer så att fler kan göra bättre val. Men nu skulle jag vilja göra det med en liten twist.

Har du hört talas om filmen ”pay it forward”? Där får en liten kille i uppgift av sin lärare att ”återbetala” bra saker med att göra andra bra saker för tre nya personer. Jag tänker att vi gör likadant. För ni som läser detta har ju redan gjort ett bra val och bryr er uppenbarligen om er ekonomi. Så låt oss göra resten av Sverige en tjänst?

Jag har ett litet favoritkoncept som jag kallar för ”bubbel & pension”. Det innebär att jag samlar mina vänner, bjuder på bubbel och snackar pension med dem. Det är precis det här jag vill att ni ska göra – yes of course får man bjuda på vad man vill ?.

Agendan för bubbel & pensions-kvällar brukar vara:

Incheckning – vad vet man?

Vi checkar läget om man ens vet vad pension är? Och vet alla kring bordet vad man har för pensioner? Har man tjänstepension till exempel eller sparar man till och med till pensionen själv? Vi går helt enkelt laget runt och stämmer av. Om det dyker upp frågetecken här så är det en bra idé att skriva ner allt som man vill ha besvarat. Det härliga med just bubbel & pension är att de flesta vågar vara ärliga eftersom man är bland vänner. Det är verkligen en av styrkorna i det här konceptet tycker jag!

Utbildning om pension

Jag förklarar hur pensionen är uppbyggd och att för min generation (millennials) är det viktigare än någonsin att ha koll på att man i princip inte kommer få någon pension av staten. Vi är vana att höra att vi kommer få pension av ”någon annan”, men sadly så stämmer det inte längre. Nu måste vi ta saken i egna händer. Därför är det superviktigt att man sparar till pensionen på egen hand. Och även för äldre (och yngre) så kan man inte helt lita på att den allmänna pensionen plus eventuell tjänstepension ska räcka till samma levnadsstandard som man har nu. Så det spelar ingen roll om man är 18 eller 45 – bara gör det! Jag sparar själv till pensionen i ett ISK som har jag döpt till just ”pension”. Kontot har inget lås eller utbetalningsplan som tidigare pensionskonton har haft (IPS och pensionsförsäkring). Men det spelar ingen roll! Du är ansvarig för din framtid, och därför behöver du spara på något sätt. Sen får du bara se till att inte röra pengarna.

Tips! Om du inte själv har stenkoll på pension har Johanna & Nicklas poddat om en hel del om pension. Lyssna här!

Praktiska övningar – let’s get down to business

1. Få en helhetsbild av pensionen
Vi går in på bland annat minpension.se och fyller i alla uppgifter för att få en helhetsbild av våra pensioner. Det här kan ta några dagar, men det spelar egentligen inte roll för det viktigaste är bara att man gör det. Alla får också logga in i diverse bankappar/på banksidor för att gå in på pensionsfliken och kontrollera om de har några pensionskonton där. Utöver det får alla skriva ner om de har tjänstepension eller inte via företaget, och vet man inte exakt vad man har får man i uppgift att fråga sina arbetsgivare. Här hittar ni bland annat lite guiding i hur det ser ut för er med kollektivavtal och tjänstepension.

2. Starta ett privat pensionssparande
Sen kommer vi till the good stuff. Då ber jag alla gå till avanza.se (såklart hehe) i sina mobila webbläsare, alt i appen om man är en appmänniska. De får bli kunder på Avanza om de inte redan är det, och sen sitter vi alla och öppnar upp ett varsitt ISK direkt. Nästa steg är att alla döper sina konton till ”Pension – *valfri dröm/vision*”. Drömmen eller visionen är viktig för att motivera sig själv att inte röra pengarna. Tex kan kontot heta ”Pension – margarita på stranden” eller ”Pension – hundkennel på landet”. Alltså vadsomhelst som du suktar efter att kunna göra i framtiden.

3. Sätt upp ett månadssparande
Sen får alla sätta upp ett månadssparande på sitt nya ISK. Alla sparar utefter egen förmåga såklart men en bra tumregel är att ju yngre du är desto mindre behöver du spara nu (du kommer att ta del av så mycket ränta-på-ränta effekt ändå) och ju äldre du är desto mer behöver du spara. Du kan tänka såhär:

4. Räkna ut hur mycket du behöver
Säg att du behöver få ut 25 000 kr i månaden för att leva det pensionärsliv som du vill (med margaritas eller hundkennel), vilket blir 300 000 kr om året. Om vi sen räknar med att vara pensionärer i 25 år så behöver vi ha 7,5 miljoner totalt. Det är nu dina egna förutsättningar kommer in. Vi leker med tanken att du, som jag, är 30 år och vill gå i pension när du är 65. Då har du 35 år på dig. Om vi tar hjälp av sparkalkylatorn får vi fram att vi behöver spara ca 1750 kr i månaden i 35 år, men detta förutsätter att våra pengar har en positiv utveckling med i snitt 11% per år. In och labba själv med siffrorna så kan du se hur mycket du behöver spara. Förutsätt hellre att du får lägre utveckling än 11% så tar du extra höjd i sparandet (alltid bra att vara pessimist, då blir man positivt överraskad ?).

Tips på verktyg om man inte riktigt vet vad man vill ha i sitt månadssparande:

  • Auto – för dig som vill att förvaltningen ska sköta sig själv
  • Portföljgeneratorn – för dig som vill ha hjälp med att välja fonder
  • Fondinspiration – för dig som vill ha inspo till nya fonder
  • Aktieinspiration – för dig som vill ha inspo till nya aktier

Pay it forward – gör det du med!

Eftersom du läser det här bara antar jag att du är en smart person som är intresserad av dina pengar (it’s true right? 😉 ), så nu tycker jag att vi gör en liten överenskommelse. Allt du har lärt dig i detta blogginlägg och alla länkar du har fått – för det vidare! Boka in en bubbel- & pensionskväll med dina vänner och ta tag i era pensioner! Det spelar ingen roll hur gamla ni är, vilka förutsättningar ni har eller vad ni har för löner. Gör er själva en tjänst och ta tag i er framtid. Kan vi tillsammans få Sverige liiiiite mer medvetna om att man måste ro om sitt eget hus angående pensionen? Det vore ju magiskt isåfall.

Okej nu ska jag sluta fantisera om att starta en rörelse här. Men det skulle göra mig tokglad om ni ville kommentera här eller under #bubbelochpension på valfria sociala medier om ni har bokat in en kväll med vännerna och snackat pension. Skulle nog kunna dra till med att det skulle bli en perfekt julklapp till vännerna.

Heja er!

/Hanna Zetterberg, passionerad pensionssparare och produktionsledare på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg