Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Thu, 21 Jun 2018 10:21:04 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Nästan allt du behöver veta om aktieindex och indexfonder https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-aktieindex-och-indexfonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-aktieindex-och-indexfonder/#respond Thu, 21 Jun 2018 09:23:32 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16602 Vad är ett aktieindex egentligen och är indexonder alltid det bästa sparalternativet som man ibland hör? Svaret är sällan svart eller vitt och inte heller i detta fall. Visste du att det finns fler aktieindex än aktier i USA? I detta inlägg försöker vi reda ut det viktigaste att ha kolla på. 

Vad är ett aktieindex?

Ett index är en samling aktier som grupperas tillsammans och används som måttstock. Ofta när man säger att börsen stiger eller faller så är det just ett aktieindex som avses. De två vanligaste aktieindexen i Sverige som återspeglar den svenska börsen är OMXS30 och OMXSPI där det förstnämnda grupperar ihop de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen vars börsvärde utgör cirka 60% av hela börsen. Det sistnämnda avser samtliga 370 aktierna i skrivande stund som är noterade på Stockholmsbörsen. Men det finns även exempelvis branschindex som grupperar ihop bolag och aktier i samma bransch.

Det innebär att när man säger att börsen stiger eller faller så är det alltså indexet eller gruppen som tillsammans stiger eller faller men det innebär inte att samtliga aktier i indexet stiger eller faller den dagen. På det temat finns det även aktier som över- och underpresterar index, alltså går bättre eller sämre än det index som aktien är en del av.

Vilka är de stora indexen?

Förutom OMXS30 och OMXSPI i Sverige så har vi nedan index som många kikar lite extra på:

 • Nikkei 225 är ett prisviktat index med 225 japanska aktier och ska representera japanska börsen.
 • Hang Seng är ett värdeviktat index som innehåller de 40 största bolagen på Hong Kong-börsen
 • FTSE 100 är de 100 största börsbolagen på Londonbörsen mätt i börsvärde
 • Dow Jones är USA:s äldsta index anno 1896 och utgörs av 30 tongivande amerikanska börsbolag
 • S&P 500 är ett värdeviktat index med de 500 största börsbolagen i USA, är troligen det mest tongivande amerikanska indexet. Detta eftersom dess bredd ger en god överblick över amerikansk ekonomi med bolag i många olika branscher.
 • Nasdaq är en av två börser i USA (NYSE är den andra) och Nasdaq brukar kallas för teknikbörsen då många techaktier brukar söka sig till denna börs. Indexet agerar hem för ungefär 2300 aktier.
 • Euro Stoxx 50 är ett värdeviktat index med bolag från euroområdet där bolagen är så kallade blue chips, alltså stora välkända, väletablerade bolag med urstarka varumärken och goda finanser.

Håll extra koll på detta!

Förutom att index kan vara likaviktade eller värdeviktade, alltså att varje aktie i ett index får samma vikt alternativt att störst går först så finns det även prisindex och avkastningsindex.

För att exemplifiera ovan så kan vi säga att ett index med 100 bolag som är likaviktat så får varje enskilt bolag i indexet en vikt på 1%, alla bolag påverkar lika mycket oavsett börsvärde. Ett värdeviktat index tar hänsyn till störst kroppshydda och ett exempel här är ju Novo Nordisk i Danmark som är Danmarks och tillika Nordens största börsbolag. Aktien utgör närmare 25% av det totala börsvärdet i Danmark så om den ingår i ett värdeviktat index så får den en tung påverkan. Aktiens kursutveckling får alltså stort genomslag på börsutvecklingen för hela indexet och hela börsen i verkligheten (utanför detta exempel).

Vidare tar ett prisindex enbart hänsyn till kursutvecklingen på de aktier som ingår i indexet medan ett avkastningsindex eller återinvesterande index som det också kallas, även tar hänsyn till återlagd utdelning. Einstein lär ju ha sagt att ränta-på-räntaeffekten är världens åttonde underverk och en stor faktor till det är den återinvesterade utdelningen om bolaget ger utdelning, så mest rättvist över tid är att jämföra med just ett återinvesterande index.

För att få en bild av totalavkastningen så är det vanligt att titta på återinvesterande index. I Sverige är det vanligt att titta på SIX30RX som ska spegla OMXS30 inkl. utdelning och det breda indexet OMXSPI har sin motsvarighet i SIXPRX. Ändelsen RX i slutet på de båda står för ”Return Index” eller återinvesterande index. Det är inte ovanligt att index även slutar på GI vilket står för Gross Index och har samma innebörd.

Skillnaden i grafen nedan mellan de två är just utdelningen, så förstår du varför det är mest rättvist att jämföra sin portfölj med ett återinvesterande index över tid om du är långsiktig i ditt sparande och återinvesterar utdelningen. För de som tittar på den gröna linjen så bör man tillägga att de fått utdelningar löpande årligen på depån som då gått till annat men likväl inte bör glömmas när man reflekterar över den historiska avkastningen.

Sist men inte minst.. går jag även igenom för- och nackdelar med indexfonder och mycket annat i poddavsnittet, för det finns verkligen många faktorer att ta hänsyn till för den som vill grotta ned sig lite extra.

 

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-aktieindex-och-indexfonder/feed/ 0
Visste du att Avanza Auto investerar hållbart? https://blogg.avanza.se/avanza/visste-du-att-avanza-auto-investerar-hallbart/ https://blogg.avanza.se/avanza/visste-du-att-avanza-auto-investerar-hallbart/#respond Thu, 21 Jun 2018 06:38:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16656

Att miljö, företagsstyrning och hur man som företag påverkar samhället i stort har betydelse för hur långsiktigt framgångsrikt företaget blir är för mig självklart. Det räcker ju naturligtvis inte bara med att vara bra på hållbarhet men det är en viktig pusselbit. Jag är dock övertygad om att företag som sätter press på sig själva att minimera sin miljöpåverkan tvingas tänka nytt och därför är mer innovativa än andra företag.

Så vad gör vi?

När modellen bakom Avanza Auto väljer vilka tillgångar vi ska vara placerade i är kostnad en viktig restriktion. En annan restriktion är att investeringarna ska följa Avanza Fonders hållbarhetsinstruktion. För Avanza Autos del innebär det att vi inte investerar i fonder som investerar i bolag som i sin verksamhet kan hänföra intäkter från kontroversiella vapen. Det är vår viktigaste restriktion. Nästa nivå av restriktioner är att vi inte investerar i fonder som investerar i bolag som i sin verksamhet kan hänföra till intäkter från vapen, alkohol, porr, tobak, kommersiell spelverksamhet eller kol. Kol är än så länge svårt att undvika helt, varför gränsen är satt till att högst 30% av ett bolags omsättning får hänföras till kol.

Men Auto investerar i råvaror – hur går det ihop?

En viktig komponent i Avanza Auto är att vi vill diversifiera våra tillgångar, dvs hitta tillgångar som går bra när annat går mindre bra. Råvaror är en sådan tillgång. Den fond som vi investerar i har helt tagit bort kol och viktat ned olja varför vi kan investera.

Hur ser det fortsatta arbetet med hållbarhet ut?

Arbetet med Avanza Auto kommer aldrig att bli färdigt – vi kan alltid bli bättre och det gäller självklart också hur vi investerar ur ett hållbarhetsperspektiv. Företag och fonder kommer att utvecklas att bli mer hållbara ju mer kapital vi styr till hållbara placeringar, vilket leder till ännu fler möjliga hållbara placeringar – en god cirkel med andra ord.

/Åsa Mindus Söderlund, VD Avanza Fonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/visste-du-att-avanza-auto-investerar-hallbart/feed/ 0
Avanzapodden #17 – Investera i andra länder https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-17-investera-i-andra-lander/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-17-investera-i-andra-lander/#respond Thu, 21 Jun 2018 04:01:01 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16624

Varför ska vi placera i utländska aktier, vilka utländska bolag är populärast och vad innebär det egentligen att vara en utdelningsaristokrat? Om detta pratar Johanna och Nicklas i avsnitt #17 av Avanzapodden. 

När det kommer till fonder är vi vana att investera i andra länder och knappt 30 procent av vårt fondsparande utgörs av Sverigefonder. Majoriteten av våra fondpengar är alltså placerade i utländska bolag. Så är inte fallet i vårt rena rena aktiesparande. Där är vi fortfarande relativt home biased, alltså viktade mot hemmaplan och den svenska börsen. Det behöver inte vara fel, vi får ju som sagt en global diversifiering via vårt fondsparande, men vi riskerar att missa en massa spännande bolag. Vilka dessa är och mycket mer pratar vi om i senaste avsnittet av Avanzapodden.

Psst. glöm inte bort att det tillkommer en växlingsavgift om du köper eller säljer utländska aktier.

 

//Johanna

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-17-investera-i-andra-lander/feed/ 0
Svart handel på väg att bli vit – Kanada legaliserar cannabis för privat bruk https://blogg.avanza.se/avanza/svart-handel-pa-vag-att-bli-vit-kanada-legaliserar-cannabis-for-privat-bruk/ https://blogg.avanza.se/avanza/svart-handel-pa-vag-att-bli-vit-kanada-legaliserar-cannabis-for-privat-bruk/#respond Wed, 20 Jun 2018 11:35:48 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16630 ;"Det kanadensiska ”marijuanaindexet” tog igår ett kliv uppåt när underhuset röstade ja till förslaget att legalisera cannabis för privat bruk i landets samtliga provinser. Den kommande legaliseringen har dock varit känd länge och reaktionen blev därför relativt modest med 1,5%. Nu återstår frågan hur stor den legala marknaden kommer att bli och vilka bolag som blir de riktiga vinnarna på legaliseringen? 

Kanada tog igår ett steg närmare att legalisera cannabis och nu återstår bara några steg innan lagen vinner i kraft och landet blir det första västlandet och andra landet i världen, att helt legalisera cannabis. Endast Uruguay har gjort detta tidigare, 2013.

Canadian Cannabis LP index

Den kommande legaliseringen i Kanada, samt att cannabis blivit lagligt i fler och fler delstater i USA (det är idag lagligt för privat bruk i nio delstater och i 30 för medicinskt bruk), har fått aktiekurserna att rusa senaste åren och svenska privatsparare rusade i januari till aktierna vilket gjort att flera cannabisproducenter finns med på listan över de populäraste utländska aktierna. Under våren har aktierna dock backat kraftigt. En tillbakagång som det finns flera förklaringar till vilket jag pratade om i förra veckans Ekonomistudio.

En är förseningar. Tanken var först att lagen skulle träda i kraft redan 1 juli, men tillägg såsom striktare krav på hur förpackning och marknadsföring får ske med tydliga varningstexter o.s.v., har försenat detta. Regeringens mål är nu att lagen ska träda i kraft i början av september.

Vinsthemtagningar är sannolikt en annan delförklaring till kursnedgångarna. Årets nedgång måste ses i ljuset av senaste årens kursrusning på flera hundra procent. För sett till de senaste 12 månaderna är ”marijuanaindex” fortfarande upp 140 procent och efter en sådan uppgång är det helt enligt skolboken att ta hem en del av vinsten och balansera om portföljen. För detta är högriskaktier som inte ska utgöra för stor andel av vår totala portfölj. Förutom den politiska risken är en osäkerhetsfaktor frågetecken på hur stor den legala cannabismarknaden faktiskt är?

Ett av syftena med legaliseringen är att försäljningen av cannabis ska flyttas från den svarta till den reglerade marknaden. Det kommer säkerligen att ske, men knäckfrågan är hur stor del av cannabiskakan den reglerade marknaden kommer ta? Banker och analyshus har försökt uppskatta marknaden och värderingar på alltifrån 5 miljarder dollar till 2020, till 7 miljarder 2025 har hörts. Allt är dock fortfarande högst osäkert och företrädare för cannabisindustrin menar att de hårdare kraven på varningstexter m.m. bara gynnar den svarta marknaden.

En ytterligare svårighet för den som vill investera i cannabisbolag är konkurrensen. Även om det är en relativt ny bransch kryllar det av producenter. Det finns ca 30 börshandlade kanadensiska cannabisproducenter, ännu fler privata. Vilka av dessa som blir de stora vinnarna på legaliseringen är svårt att säga.

Den moraliska aspekten? 

Det går inte att skriva ett inlägg om cannabisbolag utan att ta upp den moraliska aspekten. För visst är det en kontroversiell bransch. Det finns dock många kontroversiella branscher  och så länge vi pratar om lagliga bolag som handlas på en legitim börs, är den etiska aspekten något vi måste ta ställning till själva tycker jag. Jag personligen har svårt att investera i tobaksbolag, vissa typer av miljöförstörande bolag och spelbolag. En ståndpunkt som jag vet att långt ifrån alla håller med om, men det är väl så det är med etik. Det som är grått för mig, kanske är svart för dig och vice versa.

Har du eller skulle du kunna tänka dig att investera i cannabisbolag?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/svart-handel-pa-vag-att-bli-vit-kanada-legaliserar-cannabis-for-privat-bruk/feed/ 0
Undvik de psykologiska sparfällorna del 2 https://blogg.avanza.se/avanza/psykologiska-sparfallor-del-2/ https://blogg.avanza.se/avanza/psykologiska-sparfallor-del-2/#comments Wed, 20 Jun 2018 04:01:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16248

Vi människor är inte sådär rationella som ekonomiska modeller vill få oss till. Nej, psykologi påverkar våra investeringsbeslut minst lika mycket som fakta och siffror, men genom att lära känna våra tankevurpor kan vi bli  bättre investerare. Här del två av genomgången över våra vanligaste tankefällor och hur vi navigerar runt dem.

Nyligen publicerade vi ett inlägg där jag introducerade fyra av de vanligaste psykologiska sparfällorna. Här kommer fyra ytterligare fällor och tips på hur du undviker dem.

1. Spelarens felbeslut

Spelarens felbeslut (gamblers fallacy) har de flesta av oss stött på antingen i vårt sparande eller vårt vardagliga liv. Det är att vi tenderar att tro att ett slumpmässigt utfall är mer eller mindre sannolikt att ske, beroende på tidigare utfall. Så är det inte. Singlar vi till exempel slant, då är det vid varje slantsingling 50 procents sannolikhet för krona och 50 procents sannolikhet för klave. Oavsett hur många krona eller klave du fått tidigare. 
Exempel:
Du tar ett beslut baserat på att en upp- eller nedåtgående marknad/aktiekurs ”bara måste” ta slut på grund av att den varat för lång tid.
Undvik: Besluta dig för om du grundar dina beslut på teknisk eller fundamental analys. Är det fundamental analys, då har du heller ingen åsikt om trenden. En uppåtgående marknad kan fortsätta att stiga om de ekonomiska fortsättningarna finns där. Oavsett hur lång tid den pågått.

2. Överdrivet självförtroende

Tycker du att du kör bil bättre än snittet? Då är du inte ensam. En undersökning vid ett amerikanskt universitet visade att 9 av 10 tror sig vara bättre bilförare snittföraren. Liknande undersökningar har gjorts på flera håll i världen och resultaten desamma. Vi har helt enkelt en tendens att tro att vi är över medel i en massa frågor, vilket tillslut blir till en statistiskt omöjlighet.
Exempel: Du överskattar din egen förmåga att välja ut enskilda aktier och/eller din förmåga att tajma marknaden. Detta leder ofta till att du gör fler affärer än snittet, vilket ofta leder till sämre avkastning.
Undvik: Påminn dig själv om att även de bästa fondförvaltarna har svårt att slå index. Trots att de har tillgång till de bästa data- och analysverktygen. Som en klok person uttryckte det. ”Just about every overconfident investor is only a trade away from a very humbling wake-up call.”

3. Förlustaversion

Oviljan att förlora en viss summa är generellt sätt större än viljan att vinna samma summa. Vi är helt enkelt mer benägna att undvika förluster, än vad vi är att nå potentiella vinster.  
Exempel:
Du säljer inte fond eller aktie som gått kraftigt minus, trots att du egentligen tror att dessa pengar växer bättre någon annanstans. Du tänker istället att så fort fonden är uppe på plus minus noll, ska du sälja aktien.
Undvik: En bra regel när du bestämmer om du ska ha kvar en aktie eller inte, är att fråga dig själv; ”Om jag inte ägde aktien, skulle jag idag då ha köpt den till detta pris?” Om ja, då ska du överväga att hålla kvar vid aktien. Om nej, då då borde du överväga att sälja aktien.

4. Överreaktion

Tendensen vi har att överreagera till såväl goda som dåliga nyheter. Det är härifrån begreppet, börsen är en drama queen kommer.
Exempel: Första handelsdagen efter att Storbritannien röstat för att lämna EU, rasade Stockholmsbörsen över 8 procent. Visst, den ökade osäkerheten förklarar en del av detta, men långt ifrån allt. Att Stockholmsbörsens ras var en tydlig överreaktion, blev inte minst tydligt i och med börsens rekordsnabba återhämtning. Inom 10 dagar var hela fallet återhämtat.
Undvik: Sätt upp regler för dig själv, det kan t.ex. vara att du måste skriva ner varför du köper eller säljer en viss aktie. Det får oss ofta att tänka igenom vår handeln ett varv extra.

Känner du igen dig i några av dessa psykologiska fällor och hur undviker du dem i så fall?

/Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/psykologiska-sparfallor-del-2/feed/ 1
Några klick blev snabbt mer än min lön https://blogg.avanza.se/avanza/nagra-klick-blev-snabbt-mer-an-min-lon/ https://blogg.avanza.se/avanza/nagra-klick-blev-snabbt-mer-an-min-lon/#respond Tue, 19 Jun 2018 05:00:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16606 Allt började med att jag fick några aktier som konfirmationspresent. Som tonåring var jag ganska oklar över värdet av denna present. Aktierna hamnade i byrålådan och fick ligga där. Några år senare kom jag på att jag kunde sälja dom, och det visade sig att de hade stigit rätt bra i värde så jag fick plötsligt en nätt hög med extrapengar. Kunde det verkligen vara så här enkelt att tjäna pengar? Ett frö såddes.

Drivkraften var att tjäna pengar

Jag började handla aktier medan jag pluggade, placerade mest små belopp och kände absolut ingen annan som höll på med samma sak – till och från kände jag mig ganska korkad. Men med en stark drivkraft att få mina små belopp att växa fortsatte jag, och när en av mina lärare tog fram en programvara för teknisk analys bestämde jag mig för att testa den i min aktiehandel. Det funkade jättebra, och framförallt var det lättare att fatta mer objektiva beslut med hjälp av programvaran än att försöka hänga med i olika nyhetsbevakningar.

Nu blev det riktigt roligt att handla och jag skaffade mig fler programvaror, lärde mig modeller, anmälde mig till kurser, gick på event och hängde i olika forum för att lära mig. Det ena gav det andra, och plötsligt tjänade jag mer på min aktiehandel än vad något sommar- och extrajobb gett mig.

Testade först och ökade sedan

Jag höll mig hela tiden till en enkel metod där jag började med att välja ut några få bolag som jag lärde känna, och testade mycket med mindre belopp. När det kändes som att jag hade hittat något som fungerade, så ökade jag beloppen och köpte och sålda många och ganska stora poster varje dag. Parallellt fortsatte jag att lära mig mer om tekniska modeller.

Öronmärkta ”lekpengar”

Värdet på mina aktier kunde svänga ganska snabbt – åt båda hållen. Väl medveten om min ganska höga risknivå så kände jag att jag behövde sätta upp vissa gränser, och handlade därför aldrig med mer än de pengar jag på förhand satt av för just trading.

Hade jag gjort annorlunda om jag börjat idag?

Ja, jag hade framförallt försökt hitta och lära mig mer av andra som också är intresserade av handel, hängt i sociala medier och olika forum för att ”ta rygg på” hur andra tänker, och använt gratisapplikationer och andra verktyg för sparande som finns tillgängligt idag istället för att köpa. Dessutom hade jag nog även velat testat mer avancerade värdepapper än aktier.

Mina tips för dig som är nyfiken på aktier

 • Börja med att testa i mindre skala först, placera mindre belopp
 • Hitta andra med samma intresse och utbyt erfarenheter
 • Tänk först, agera sen, så att du inte låter känslorna styra
 • Om du vill ta lite mer risk – bestäm på förhand hur mycket pengar du kan använda och håll hårt på det
 • Ha två portföljer – en kortsiktig och en långsiktig

Hur ser mitt sparande ut idag?

Mina tradingperioder i livet har varit när jag har haft tid att hålla mer nära koll på marknaden, som t ex under semestern, studietider etc. Eftersom jag jobbar heltid idag finns det ingen möjlighet att vara så aktiv så jag provar lite olika sätt och strategier att spara som jag tycker är kul. Det har resulterat i en långsiktig och väldiversifierad portfölj. T ex har jag olika typer av fonder (både aktivt förvaltade fonder och indexfonder), jag har använt Portföljgeneratorn, köper svenska och utländska aktier, och kör månadssparande, barnsparande, och pensionssparande. Det kanske verkar som om jag knappt ägnar mig åt annat men istället för att hänga på Facebook, kolla på tv, eller något annat ”kul”, så ser jag över min portfölj. Ja, jag vet, supernördigt, men jag tycker det är så roligt 😊

/Inger Ekestubbe, placeringsnörd och ansvarig för CRM

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nagra-klick-blev-snabbt-mer-an-min-lon/feed/ 0
Hur påverkas börsen av makroekonomi? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-paverkas-borsen-av-makroekonomi/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-paverkas-borsen-av-makroekonomi/#respond Mon, 18 Jun 2018 07:57:49 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16597 Långsiktigt drivs börsen av vinstutvecklingen bland våra börsnoterade bolag, alltså hur värdeskapande bolagen är. Men, hur kommer makroekonomi in i bilden egentligen? Jag stämmer av det hela med Placeras makroekonomi Pekka Kääntä!

I ett kortare perspektiv påverkas börsen av värderingen och det allmänna risksentimentet men något annat som påverkar, inte minst mellan rapportperioder är makroekonomi eller de breda penseldragen, alltså konjunkturen, inflationen, arbetslöshet, sysselsättning med mera. Låt oss kika på hur det hänger ihop.

Vad är makroekonomi?

Makroekonomi till skillnad mot mikroekonomi är de breda penseldragen och de stora talen globalt som påverkar världens börser och ekonomier. Mikroekonomi handlar om hur den enskilda individen eller företaget agerar och makroekonomi blir ett aggregat av alla individer och företag, man studerar flocken helt enkelt.

Det som makroekonomer tittar på är bland annat konjunkturdata, inflation, sysselsättning, arbetslöshet, räntenivåer, valutakurser, politik och mycket mer som påverkar den enskilda individen eller det enskilda bolaget. Det brukar ju sägas att det är bostadsmarknaden och aktiemarknaden som styr hur förmögna hushållen känner sig och som i sin tur påverkar hur mycket hushållen konsumerar, något som är en viktig faktor för just den ekonomiska aktiviteten, allt hänger ihop.

Hur mår börsen just nu?

Börsen mår bra just nu och tillväxten är god, nästan lite högre tillväxttakt än vad ekonomin klarar av långsiktigt. Däremot är det viktigt att hålla koll på hushållens skuldsättning om än det inte är en konsumtionsfest med negativt sparande som vi hade på 1990-talet. Den svenska valutan är konstlat låg och vi är i stor utsträckning beroende av hur den europeiska centralbanken ECB agerar framåt.

I USA har 3%-nivån på den amerikanska 10-årsräntan hållit ett järngrepp kring börsen och skapat oro. I skrivande stund har räntan fallit tillbaka lite men Pekka berättar vad det här faktiskt betyder och vilken nivå som faktiskt påverkar börsen och skapar alternativ till aktieplaceringar.

Sist men inte minst diskuteras oron i Italien, vilka makrofaktorer och ledande indikatorer som påverkar börsen i stor utsträckning och som man bör hålla ett vakande öga på.

 

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-paverkas-borsen-av-makroekonomi/feed/ 0
BörsElvan Belgien https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-belgien/ https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-belgien/#respond Mon, 18 Jun 2018 05:00:40 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16527 Sist ut av våra marknader i Fotbolls VM är Belgien och därför är det nu hög tid för oss att sätta samman vår BörsElvan för dem – sannolikheten att startelvan innehåller bank och förnödenheter är ganska stor då det är de största sektorerna på den Belgiska börsen.

Belgien är en federal nation med inte mindre än tre officiella språk, nämligen franska, nederländska och tyska. Olika folkgrupper samexisterar någorlunda väl men ibland uppkommer krav att landet ska delas. Nu ska vi sätta ihop en Börselva som ska hålla vattentäta skott hela världsmästerskapet.

Belgien är känd för sitt öl och sin choklad och med det sagt så väljer vi att sätta ett av världens största bryggerier i mål. Anheuser Busch Inbev är vår förhoppning, det får gärna bubbla men nollan skall hållas.

Backlinjen utgörs av försäkringsbolaget Ageas, tankerbolaget Euronav och investmentbolaget Sofina medan mittfältarna kräver lite mer spring i benen så där väljer vi in teknologibolaget Barco som arbetar med just displayteknologi och har pinnat på nästan +24% senaste året tillsammans med Melexis som är ett halvledarbolag verksamt inom fordonsindustrin, smarta enheter, automatisering och uppkoppling av hemmet och uppkopplingen av industrin med mera, bolaget har orkat avancera +24% senaste året och förhoppningsvis finns det lite spring kvar i benen.

Som yttermittfältare väljer vi in bank och försäkringskoncernen KBC Groep och investmentbolaget Gimv som äger ett 50-tal bolag inom hälsovård, uppkopplade konsumenter, smart industri och hållbara städer.

Sist men inte minst behöver vi några vassa forwards så där kikar vi på vilka favoriter våra kunder har och litar på dem helt enkelt. Umicore är det mest ägda belgiska bolaget och de jobbar med materialteknik och återvinning, något som ligger i tiden. Nästa spelare är holdingbolaget Groupe Brussel Lambert som bland annat äger aktier i franska Pernod Ricard, tyska Adidas och belgiska Umicore så en salig blandning helt enkelt. Sist men inte minst väljer vi in Ontex som är Belgiens motsvarighet till Essity i Sverige och jobbar med personlig hygien – att sätta några mål i fotbollsmatchen ser vi trots allt som en hygienfaktor.

Hur ser din BörsElva ut i Belgien?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-belgien/feed/ 0
BörsElvan Tyskland https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-tyskland/ https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-tyskland/#respond Sun, 17 Jun 2018 05:00:42 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16524 Fotbolls VM fortsätter och nu har turen gått till Europas tillväxtmotor och exportland Tyskland. Frågan är om de med tysk precision kommer kunna exportera bollen från eget område upp i mål hos motståndaren och kamma hem storvinsten. Vi har satt ihop vår BörsElvan, har du?

Tyskland är Europas industrination och tillväxtmotor likväl som exportkatalysator och stor producent av de bilar som trafikerar våra vägar. Den tyska börsen karaktäriseras av mycket industri och fordonstillverkare och huvudindexet heter DAX som utgörs av 30 stora tyska välkända bolag som handlas på Frankfurtbörsen.

Eftersom Tyskland är det mest populära europeiska landet bland våra kunder så kommer vår BörsElvan influeras av våra kunders val, vi tror helt enkelt att de har bäst koll.

I mål sätter vi Tysklands största bank Deutsche Bank som förvisso haft lite knäskador och allmänna åkommor men som vi nu tror är i god vigör för att hålla nollan. Till sin hjälp bygger vi upp backlinjen med BMW, Daimler, Volkswagen och Porsche som tunga fordonstillverkare på den globala arenan, och en svår backlinje för motståndaren att knäcka, de är duktiga på att jobba på hemåt.

På mittfältet behöver vi lite energi för att orka på hemåt likväl som offensivt väljer vi in energibolaget E.ON, fastighetsbolaget Vonovia, som visat sig lite på hugget efter budet på svenska fastighetsbolaget Victoria Park, och resebolaget TUI, som tidigare drev bolag i Sverige under vatrumärket Fritidsresor och som vi hoppas ska bjuda Tyskland på en bra resa i VM.

Sist men inte minst toppar vi upp med tre mycket starka forwards i form av kundfavoriten Zalando, Adidas samt Infineon Technologies som är ett halvledarbolag som gynnas av trender såsom robotisering och ökad andel teknikinnehåll i bilar samt IoT, alltså internet of things, nu när mer och mer prylar i vår vardag skall vara uppkopplade. Två spännande kort på offensiven med andra ord.

Hur ser din BörsElva ut i Tyskland?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-tyskland/feed/ 0
BörsElvan Danmark https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-danmark/ https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-danmark/#respond Sat, 16 Jun 2018 13:00:27 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16511 Fotbolls VM fortsätter och nu är det dags för Danmark att äntra spelplanen! Vi har satt ihop vår danska #BörsElvan som förhoppningsvis hjälper vårt grannland i väst att kamma hem fotbollsguldet.

Danmark är landet med läkemedelsbolagen, bryggerierna, rederi och vindkraften, en härlig mix på spelplanen med andra ord. Köpenhamnsbörsen har nyligen bytt ut det gamla indexet OMXC20 till förmån för OMXC25, alltså 5 nya bolag i indexet och således fler som kämpar om de 11 platser vi har att fylla.

På backlinjen vill vi ha tunga pjäser och Novo Nordisk, Nordea och A.P. Møller – Mærsk är de tre största bolagen mätt i börsvärde, de får jobba på bakåt för att hjälpa målvakten Carlsberg att hålla tätt. Valet av bryggerijätten i mål är då fotbolls-vm är synonymt med lite öldrickande så den känns given.

Mittfältet utgörs av Ørsted som noterades 2016 under namnet Dong Energy då vi behöver lite energi i mittfältet. Coloplast som arbetar med intim sjukvård såsom stomiprodukter och urin- samt tarmprodukter som både har defensiva och offensiva kvaliteter med negativ demografisk utsikt, ett bolag som alltså kan jobba på bra både hemmåt och uppåt. Sist men inte minst väljer vi även in Danmarks största bank Danske Bank och känner oss därmed nöjda med mittfältet.

Som forwards väljer vi några danska aktier som lyckats pinna på bra senaste året, i hopp om att de fortfarande har energi att jobba på offenstivt. Första bolaget blir medtechbolaget Ambu som pinnat på +144% senaste året. Därefter får William Demant en plats, ett bolag som jobbar med hjälpmedel för hörselnedsättning, en växande målgrupp i samband med åldrande befolkning. Aktien har stigit +46% senaste året och vi hoppas den kan peta in ett och annat mål.

Sist men inte minst väljer vi in logistikspelaren DSV på ytterkant med uppgift att transportera upp bollen i motståndarens målområde och till sin hjälp har aktien även Tivoli som kan hjälpa till att skapa lite cirkus hos motståndaren för att underminera deras backlinje, Tivoli kan liknas vid Sveriges Gröna Lund eller Liseberg.

Hur ser din BörsElva ut i Danmark?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-danmark/feed/ 0
Börselvan Frankrike https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-frankrike/ https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-frankrike/#respond Sat, 16 Jun 2018 06:00:19 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16502 Fotbolls VM fortsätter och nu är det dags för Frankrike att visa var skåpet ska stå! Vi har satt ihop vår franska #BörsElvan och är redo att möta motståndet.

Frankrike har en plats i de flestas hjärtan och symboliserar goda viner, konst, gastronomiska upplevelser och såklart de klassiska baguetterna likväl som det prestigefulla vindistriktet Champagne som gett namn åt den ädla dryck som bär dess namn. Men vad erbjuder då den franska börsen? Jo närmare bestämt 123 aktier men det är enbart 11 som får möjligheten att ställa upp i BörsElvan, vi har inga avbytare.

För att avgränsa urvalet så låter vi oss inspireras av CAC40 som är ett index med de 40 bolag som har högst marknadsvärde på den franska börsen. Som forwards tar vi de tre aktierna som stigit allra mest senaste året, de som uppvisat god vigör helt enkelt. Där börjar vi med lyxbolaget Kering som huserar varumärken såsom Gucci, Saint Laurent, Stella Mccartney och Alexander McQueen som stigit +76% senaste året.

Därefter väljer vi ut världens största stålproducent ArcelorMittal som gett stål(ar) till sina aktieägare senaste året, närmare bestämt +51% och sista bolaget på topplinjen är gamingbolaget Ubisoft som bland annat utvecklat spelen Far Cry, Tom Clancy’s och Assassin’s Creed med flera, alltså ett bolag som förtjänar en plats i framkant på spelplanen, aktien har avancerat +51% senaste året.

 

I mål placerar vi försvarskoncernen Safran med uppgiften om att försvara nollan och till sin hjälp får de en noga utvald backlinje. Sodexo håller rent kring straffområdet och till sin hjälp har vi L’Oreal, Carrefour och Frankrikes största bank BNP Parbias,

Sist men inte minst behöver vi en mittlinje och där väljer vi Airbus som kan bli en flygande succé med förhoppning om vassa uppspel. Michelin tummar aldrig på fotfästet när det krävs och är en betryggande spelare som kan spela både defensivt och offensivt där det krävs. Sist men inte minst publikfavoriten LVMH med sina många lyxmärken såsom Moët Chandon, Dom Perignon och Louis Vuitton. En vass laguppställning med andra ord.

Hur ser din BörsElva ut i Frankrike?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-frankrike/feed/ 0
BörsElvan Portugal https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-portugal/ https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-portugal/#respond Fri, 15 Jun 2018 05:00:53 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16426 I Portugals lag finns inga bänkvärmare, utan här går alla bolag direkt in i startelvan. Desto viktigare blir då positionerna. Här #BörsElvan för vår minsta marknad. 

På den sociala plattformen Twitter flödade inspirationen kring #Börselvan för två år sedan och nu är det alltså dags igen. Portugal är vår minsta marknad med totalt 11 aktier så det innebär att det inte kommer finnas några bänkvärmare utan alla behöver dra sitt strå till stacken på planen och det viktiga blir istället positionerna. Portugal är ett av Europas mest populära turistland enligt Ving med fina korkekar, pinjelundar, vingårdar och olivlundar. Corticeira Amorim är t.ex. en av världens största producenter av kork och marknadsledare på premiumkork till ädla drycker.

Tekniksektorn är den minsta medan förnödenheter är den största och avanzianernas ohotade favorit i landet är Banco Comercial Portugues som är landets största bank mätt i börsvärde, en självskriven forward. Hur ser då BörsElvan ut?

 

Banker i täten och energi i backlinjen

Jeronimo Martins har en 225-årig historia inom logistik och dagligvaruhandel, tillräckligt lång historik för att platsa i målet med uppgift att hålla nollan. Som forwards har vi två banker, dels landets största bank Banco Comercial Portugues och dels Banco BPI. Men vi behöver såklart även ett stabilt försvar som jobbar på bra hemåt och hållet tätt bakåt. Där har vi energibolagen EDP Energias de Portugal SA och EDP Renovaveis SA som är ett av världens främsta ledare inom förnybar energi och världens fjärde största producent av vindkraft. Vi adderar ytterligare ett bolag till backlinjen via NOS SGPS SA som är en operatör med telefoni, bredband och digital-tv, perfekt på backlinjen och sist  men inte minst Semapa Sociedade de Investimento e Gestao SGPS SA som är en producent av pappersmassa, papper, cement och energi.

Stabilt mittfält

Oljeföretaget Galp Energia SGPS SA kniper mittfältet tillsammans med tungviktaren på portugisisk export Navigator Company som utgör närmare 3% av landets samlade export via sin export av premiumpapper. Men för att inte ha för tunt mittfält så lägger vi även till Ren Redes Energeticas Nacionais SGPS SA som levererar el och naturgas till landets företagare och hushåll, ett stabilt mittfält med andra ord. Som yttermittfältare väljer vi slutligen in företagskonglomeratet Sonae SGPS SA som kanske bäst kan liknas vid något av våra svenska investmentbolag.

Hur ser din BörsElva ut i Portugal?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-portugal/feed/ 0
Vi dammar av gamla favoriten Börselvan – först ut är Sverige! https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-sverige/ https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-sverige/#respond Thu, 14 Jun 2018 05:01:31 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16428 Äntligen drar fotbolls-VM igång och därmed är det såklart dags för favoriten #BörsElvan i sociala medier. Min laguppställning består av 11 svenska bolag och är en salig blandning av stabila slitvargar, smarta konsulter och diviga anfallare. Främst är vi dock nyfikna på hur din elva ser ut. 
Tanken är att sätta ihop sitt eget lag av 11 bolag med en bra goalkeeper i mål, stabila backar som jobbar på bra och håller tätt bakåt samt toppat med offensiva forwards i toppen, där risk/reward får anses vara god och framgångsreceptet är full fart framåt.

Min Börselva för Sverige ser ut såhär:

Omfångsrik målvakt

Som målvakt vill jag självklart ha en stabil pjäs och statistik visar att det genomsnittlige toppmålvakten både är något längre och något tyngre än den genomsnittlige fotbollsspelaren. Tänk Neuer, Buffon och Cech som alla över 190 cm. En bred fond känns därför som ett givet val i målet. Här väljer jag billiga SPP Sverige Plus som innehåller drygt 100 bolag och som fokuserar extra på bolag med hög hållbarhet.

Laget före jaget i backlinjen

I backlinjen finns det inte plats för några divor, utan Sveriges framgång har alltid byggt på laganda och pålitliga slitvargar. Jag satsar därför på en fyrbackslinje med stabilare bolag som svänger mindre än börssnittet, bolag med ett betavärde långt under 1. Jag sätter gränsen vid beta på max 0,6, vilket innebär att när börsen stiger 1 procent så stiger bolagets aktie ”bara” 0,6 procent, men när börsen sjunker 1 procent så sjunker aktien å andra sidan ”bara” 0,6 procent.

Dagligvarujätten Axfood kan inte skryta med någon snabb tillväxt, dock en stabil. Axfood är också duktigt på att hålla en (för branschen) hög lönsamhet och är aktien är relativt konjunkturstabil. Det skuldfria bolaget passar därför bra som en stabil högerback. Här släpps det inte till några onödiga öppna ytor.

Som defensiv mittback och försvarsgeneral väljer jag HEBA. Ett fastighetsbolag som äger hyresfastigheter i flerfamiljshus i Stockholmsområdet. HEBA har stark finansiell ställning, starka kassaflöden och tar låg risk. En riktig tråkaktie enligt många, men passar utmärkt som slitvarg i mitt försvarsbygge.

Den något mer offensiva och spelskickliga mittbacken blir fastighetsbolaget Castellum. Även det ett av börsens lite mer stabila fastighetsbolag och här är det framför allt pålitligheten som lockar mig. Bolaget är nämligen en riktig utdelningshöjdare och har höjt utdelningen varje år sedan noteringen 1997.

Vänsterbackspositionen knips av konsultbolaget HiQ. Bolaget handlas till premie jämfört med sina sektorkollegor, men med sin historia av att vara bäst när det gäller (de tog sig t.ex. igenom finanskrisen utan röda siffror) är det fullt rimligt. Här förväntar jag mig offensiva löpningar, smarta passningar och precisa inlägg med vänsterfoten.

Allsidiga mittfältare

Till mittfältet fortsätter jag på beta-spåret och väljer bolag med betavärde kring 1. Mittfältet är ju den viktiga länken mellan anfallare och försvar och här vill jag ha spelare som kan röra sig över hela plan och som behärskar alla moment. Ett snitt av börsen helt enkelt.

Värmepumpstillverkaren Nibe med sin strukturella tillväxt och exceptionella förvärvshistorik, är ett utmärkt exempel på att kvalitet kostar. Det är tveklöst ett av börsens mest välskötta bolag och med utmärkt spelförståelse och småländsk strävsamhet tar bolaget plats till höger på mittfältet.

Som defensivt innermittfältare väljer jag Investor. Börsens största investmentbolag rymmer elva noterade kvalitetsbolag och en rad välskötta onoterade tillgångar och är en bra grundsten i en aktieportfölj. De har också tillräckliga resurser för att sno bollen från motståndarna och är precis den typen av spelare jag vill ha som ankare på mitten.

Investmentbolaget Latour blir min lite mer offensiva innermittfältaren. Bolaget och dess ägare är bevisat skickliga investerare och har i princip konstant överpresterat index sedan mitten av 80-talet. Tempo, speluppfattning och fingertoppskänsla är ledorden här.

På vänsterkanten chansar jag med probiotikabolaget Probi. Ett snabbväxande tillväxtbolag med uppgift att attackera på vänsterkanten och skapa kontringar. Probis historik bjuder på såväl vinstvarningar med efterföljande kursras som rapportrusningar, så de defensiva kvaliteterna går att diskutera. Den växande hälsotrenden spelar dock bolaget i korten och jag tror att Probi kan bli energiknippet som mitt lag behöver.

Dyra divor på topp

I anfallet är det de offensiva kvalitéerna som står i centrum och här tål jag aktier med kraftigare svängningar. Det är ju spetsen i laget. Valet faller på två helt olika, men högpresterande bolag.

Lagets stjärna och nr 10 är verkstadsbolaget Atlas Copco. För vad passar inte bättre än att ge bolaget som brukar benämnas ”Börsens bästa bolag” tröjan som är reserverad för de allra största fotbollsgenierna, tänk Péle, Maradona, Messi. Bolaget är konjunkturkänsligt och den höga värderingen lämnar inget utrymme för misstag, men kvalitet kostar och ett VM är ett VM. Då tackar man inte nej till en världsstjärna på topp, trots hög prislapp.

I teknikbolaget Mycronic hoppas jag ha hittat en riktig måltjuv, lagets nummer nio. Visst är det ett av börsens mest blankade bolag och aktiekursen har historiskt sett varit volatil, men bolaget har levererat och gång på gång överbevisat skeptikerna. Och apropå utskälld. Vem kommer inte ihåg VM-finalen 2014 när Mario Götze med en vänstervolley i 113 minuten gick från att vara Tysklands mest utskällda spelare (p.g.a. sin övergång från Dortmund till ärkerivalen Bayern München) till odödlig.

Hur ser din #börselva ut?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-sverige/feed/ 0
Avanzapodden #16 – Den typiska Avanzianen https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-16-den-typiska-avanzianen/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-16-den-typiska-avanzianen/#respond Thu, 14 Jun 2018 04:01:05 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16548 Hur ser den typiska Avanzakunden ut? Hur gammal är hen och hur stort sparande har hen? Om detta pratar Johanna och Nicklas i veckans avsnitt av Avanzapodden. Dessutom om hur man använder hemsidan för att få inspiration till fond- och aktieval. 

Vilka ämnen vill du att vi ska ta upp  i Avanzapodden? Skriv i kommentarsfältet nedan eller maila till podd@avanza.se

Ha det gott!

//Johanna och Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-16-den-typiska-avanzianen/feed/ 0
Snitträntorna – sjunker något i maj https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-sjunker-nagot-i-maj/ https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-sjunker-nagot-i-maj/#respond Wed, 13 Jun 2018 07:00:16 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16514 I snitt betalar vi 1,49 procent i ränta för våra bolån utan bindningstid, visar maj månads snitträntor. Det innebär 1 241 kr per månad för varje miljon vi har i lån. Skillnaderna mellan bankerna är dock stora, framför allt på bundna lån. Över en femårsperiod skiljer det så mycket som 24 000 kronor mellan banken med högst och den med lägst ränta. Har du koll på din ränta? Betalar du mer eller mindre än snittet?

Bankerna måste en gång i månaden redovisa vilken ränta som deras nya kunder får på sina lån. Nu har siffrorna för maj kommit. De visar att snittet vi betalar för rörliga bolån är 1,49 procent, en liten sänkning sedan april då snitträntan var 1,51 procent. För bolån med tre års bindningstid är snitträntan i maj 1,61 procent och 5 årsräntan ligger på 2,09 procent. Även det små sänkningar sedan april.

Högst 3 månaders ränta betalar Handelsbankens kunder för andra månaden i rad, med deras 1,62 procent. Det är 0,21 procentenheter högre än SBABs kunder vilket för varje miljon du har i lån innebär 2 100 kronor högre räntekostnad per år.

För bundna 5 års lån är skillnaderna ännu större. Här tillhör Danskes kunder vinnarna med en ränta på 1,93 procent. Högst 5 årsränta betalar istället Ica Bankens kunder med 2,41 procent. Det är en skillnad på hela 4 800 kronor per miljon och lån. Drar vi ut det över en femårsperiod, alltså hela den perioden räntorna är bundna, innebär det 24 000 kronor mer för varje miljon du har i lån. Helt onödiga pengar att skänka till banken. Nej, är det något vi ska vara lite om sig och kring oss med så är det bolånet.

Tips för dig som har bolån eller är på väg att skaffa:

 • Jämför din ränta mot snittet.Snitträntorna är ett utmärkt verktyg för att skaffa koll.
 • Se upp för tillfälliga ränteflörtar. Alltför ofta hör jag om människor som lockats över till en bank med löfte om en hög rabatt på boräntan. En rabatt som bara håller i ett kanske två år. För att undvika att bli lurad av dessa tillfälliga ränteflörtar tycker jag att du i första hand ska välja en bank som ger dig en bra ränta direkt. Utan att du behöver pruta och hota med att byta bank. Att direkt få en konkurrenskraftig ränta är mer transparent än att din ränta beror på hur enträgen du är på att pruta. En rabatt som du sen måste hålla under konstant övervakning.
 • Undvik villkorade flyttar. Några punkter lägre ränta äts snabbt upp av högre avgifter på pension, barnspar, svärmors försäkring eller annat du lockas att flytta. Lockas du av ett paketpris, var då noga med att räkna ut totalkostnaden.

Har du koll på din boränta?

//Johanna

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-sjunker-nagot-i-maj/feed/ 0
Hur jag fick ett sunt sparande https://blogg.avanza.se/avanza/hur-jag-fick-ett-sunt-sparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-jag-fick-ett-sunt-sparande/#respond Mon, 11 Jun 2018 05:30:29 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16470 Jag har alltid varit väldigt ekonomisk, redan från barnsben. I 8-års åldern när mina vänner sparade på guldpengar så sparade jag på 20-lappar, de var ju värda dubbelt så mycket! Då lyckades jag spara ihop hela 1000 kr som min pappa fick sätta in på mitt bankkonto. I samma ålder, när mina vänner ville bli veterinär, polis eller fotbollsproffs var min dröm att bli Joakim von Anka.

I dag är mina framtidsdrömmar lite mer realistiska, för ett kassavalv med pengar på hög ger ju ingen avkastning. Mitt sparande i vuxen ålder är en aning mer genomtänkt, och jag började direkt när jag tog studenten och började jobba. Att för första gången ha en inkomst gjorde det möjligt för mig att lägga undan pengar varje månad, och jag gjorde det lite till av en sport; hur lite pengar kunde jag leva på?

När lönen kom flyttade jag omedelbart undan pengar och försökte klara mig på det jag lämnat kvar. Jag kunde alltid föra tillbaka pengarna om det blev lite tajt vid månadens slut, eller om det var något speciellt jag ville köpa, men då de inte fanns tillgänliga direkt på kontokortet så tvingades jag att tänka efter en extra gång innan jag köpte nåt. Och när man väl börjar fråga sig själv ”behöver jag verkligen den här?” så är svaret förvånansvärt ofta nej. Efter ett par månader hade jag sparat ihop en mindre hög (inte direkt kassavalvsvärdig dock), och satte då in dem på ett bundet sparkonto, vilket på den tiden gav 5% (!) i ränta.

En trygg bas spetsat med vågade insatser

När jag sedan började plugga kom denna buffert väl till pass då jag kunde använda dessa pengar till att ha drägliga studieår och jag lade mindre fokus på sparandet. Jag jobbade även extra på ett fondbackoffice under denna period och fick se flertalet exempel på hur ett långsiktigt sparande i fonder kunde ge betydande kapital i framtiden. Väl tillbaka i arbetslivet, nu som sparcoach på Avanza, skulle mina erfarenheter sättas på prov och jag bestämde mig för att spara lite mer seriöst. Så, på skakande nybörjarben, valde jag det som kändes tryggt och förståeligt för mig: fonder. Ett månadssparande på några hundra spritt över ett par fonder med olika placeringsprofil fick vara starten, och när jag väl blivit lite varm i kläderna ökade jag beloppen, och tillslut vågade jag mig även på aktier.

När jag funderade på hur jag skulle spara föreställde jag mig ett worst case scenario och frågade mig därefter huruvida jag var villig att ta den risken, för man aldrig ska satsa mer pengar än man har råd att förlora. Jag har därför valt att, utöver månadssparandet i fonder, ha ett räntekonto dit jag för över allt som finns kvar vid månadens slut. I dagens ränteläge är det dock svårt att blir skvadriljonär på ett räntekonto, så när den bufferten blir obefogat stor placerar jag en del av pengarna i fonder. Ibland inträffar det extraordinära saker (vi har inte glömt Brexit) som gör att det blir köpläge på börsen och då har jag medel som jag snabbt kan tillgå för att förhoppningsvis göra ett klipp.

Med detta, högst personliga, förfarande har jag ett tryggt månatligt sparande OCH ett lite mer sporadiskt ”i stundens hetta” sparande. Jag letar reda på den lille von Ankan i mig och ifrågasätter onödigt spenderade för att få mer pengar över till investeringar. Så fråga dig själv vem som är din sparidol, finn inspiration och mod i detta och våga börja spara, på ett sätt som känns bra för just dig.

/Emma-Maria Rosengren, sparcoach på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-jag-fick-ett-sunt-sparande/feed/ 0
Avanzapodden – Tips inför sommarbörsen https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-tips-infor-sommarborsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-tips-infor-sommarborsen/#respond Fri, 08 Jun 2018 06:22:38 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16459 Sommaren står för dörren och semestrarna väntar runt knuten, det syns även på börsen genom att handelsvolymerna sjunker. Det innebär att nyheter kan få större genomslag än vanligt och inte sällan större rörelser än normalt. I veckans poddavsnitt pratar vi om goda tips inför sommarbörsen, lite statistik hur den brukar falla ut och lite böcker, poddar och ljudböcker som passar bra i hängmattan.

Under sommaren umgås vi med nära och kära och laddar batterierna inför hösten. Dessutom har vi ofta tid att sätta oss ned och reflektera. I veckans poddavsnitt tipsar vi om några trevliga sommaraktiviteter för din ekonomi och sparande

 • Förkovra dig i kunskap via böcker, ljudböcker och poddar
 • Se över din ekonomi och ditt engagemang. Var får du den bästa prislappen så det blir mer pengar över till dig istället för banken?
 • Använd dig av kurslarm om du investerar i aktier, på så sätt kan du ta ledigt från börsskärmen men inte checka ut helt och hållet.
 • Skral semesterkassa? Sätt upp ett buffertsparande redan nu inför nästa år. Kom ihåg att kreditkort ofta är en mycket dyr finansieringskälla.

Juni är historiskt den sämsta börsmånaden

Sommarmånaderna brukar bjuda på lite svängningar, 2015 föll börsen -8,75% underperioden juni till augusti men gick i mål för helåret på -1,21% och sommaren 2017 föll börsen -5,63% för att stänga året +5,87% så det är inte ovanligt med lite luftgropar i sommarvärmen. Tittar vi på historiska säsongsmönster så ser vi att juni är den sämsta börsmånaden med en genomsnittlig nedgång på -2,1% och andelen negativa månader senaste 20 åren är 61,1%.

Historiska säsongsmönster på börsen (klicka för att förstora)

 

 

Har du någon fråga till podden? Skriv den i kommentarsfältet nedan eller maila till podd@avanza.se så ska vi försöka ta upp den.

//Johanna och Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-tips-infor-sommarborsen/feed/ 0
Vi firar nationaldagen genom att reflektera över året som gått https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-nationaldagen-genom-att-reflektera-over-aret-som-gatt/ https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-nationaldagen-genom-att-reflektera-over-aret-som-gatt/#respond Wed, 06 Jun 2018 10:16:03 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16432 Idag firar vi Sveriges nationaldag och har så gjort sedan 1983 då dagen officiellt blev vår nationaldag. Dessförinnan var det svenska flaggans dag och firades inofficiellt som vår nationaldag sedan 1916. Den dagen föregicks i sin tur av Gustafsdagen som firades då Gustav Vasa valdes till kung denna dag år 1523. Men om vi tar ett lite mer kortsiktigt perspektiv, närmare bestämt senaste året, så vill jag kika närmare på vad som hänt på börsen sedan fjolårets nationaldag.

Börsen senaste året

OMXS30 har sjunkit -4,8% senaste året och det mer breda indexet OMXSPI som utgörs av Stockholmsbörsens 368 aktier har fallit tillbaka mer modesta -2,1%. Räknar vi däremot med årets utdelningar så orkar OMXSPI strax över nollan. Så ett förlorat år avkastningsmässigt för börsen som helhet men betryggande nog finns alltid aktier som är sin egen lyckas smed. Max drawdown under året har varit -11,8% alltså skillnaden mellan den högsta och lägsta punkten under året,

 

Vilka aktier har gått bäst senaste året?

Vi har nu lagt ytterligare ett år till handlingarna och då är det alltid intressant att sätta sig ned och reflektera över vad som hänt och vilka bolag som varit movers/laggers eller backar och forwards för att ta en sportanalogi som jag egentligen inte behärskar.

I OMXS30 som är de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och utgör cirka 60% av hela börsens totala marknadvärde så är det SCA som kniper förstaplatsen med en uppgång på +64%. Silvermedalj går till Swedish Match som gett sina aktieägare en totalavkastning på +48% och sist men inte minst bilsäkerhetsbolaget Autoliv som är aktuell med sin avknoppning av affärsområdet Electronics i nya bolaget Veoneer som avkastat +40%.

I OMXSPI som är Stockholmsbörsens breda index så är det mobilspelsbolaget G5 Entertainment som är etta med en uppgång på +180%. Tätt följt av Wilson Therapeutics som stigt +177% efter ett bud på bolaget och sist men inte minst Oncopeptides som avancerat +165%. Jag sa ju nyss att det är intressant att en dag som denna reflektera lite grann, just det gör jag när jag tittar på G5 Entertainment och ser att bolaget lyckats ge sina aktieägare en avkastning på 1698% senaste 3 åren. Som jämförelse kan sägas att Stockholmsbörsen avkastat 99,1% senaste 20 åren eller +3,5% årligen ex. utdelning. Det jag reflekterar över är att det räcker med en eller i bästa fall några aktier i portföljen som går bättre än index för att ge portföljen förutsättningar att lyckas slå index.

En liten utsvävning på det temat lånar jag från USA, världens största kapitalmarknad, och e-handelsgiganten Amazon. Bolaget börsnoterades i maj 1997 och redan första året lyckades aktien stiga över 1000%. Då hade nog många, förståeligt nog, tagit hem vinsten men för den som vågade tro på bolaget och framtidsutsikterna så belönades denne med ytterligare närmare 80 000 %. Min poäng är att det alltid kommer att finnas bolag som orkar växa i ur och skur och vara sin egen lyckas smed. Siffran ovan som visar börsens utveckling senaste 20 åren kan vara lite nedslående men alla spännande bolag som gett en fenomenal avkastning agerar motvikt. Det är lite av charmen med aktier, att hitta guldkornen.

Aktierna på Stockholmsbörsen som stigit mest senaste året (klicka för att förstora)

 

Leta fram dina egna guldkorn

Använd vår Aktielistan för att filtrera fram aktier som faller dig i smaken. Här har du möjlighet att komponera ihop en egen filtrering baserat på olika nyckeltal, multiplar och indikatorer varpå det nästintill finns obegränsad möjlighet till egna skräddarsydda filtreringar. Det bästa av allt är att du kan dela filtreringen med nära och kära genom att generera en länk till just din filtrering.

Sist men inte minst..

Vill jag rikta ett stort tack till de 141 800 nya avanzianer som gett oss sitt förtroende det senaste året likväl som de 626 900 avanzianer vi redan var sparringpartner till dessförinnan. Det är ni som bygger vår affär och framgång likväl som ger oss ett existensberättigande och faktum är att en stor del av vår affär är uppbyggd på era tips, idéer och förbättringsförslag under åren.  Vi kommer fortsätta att förtjäna ert förtroende varje dag och med de orden vill jag önska dig en riktigt trevlig nationaldag och sommar.

 

 Vilken eller vilka aktier har varit dina polstjärnor i portföljen senaste året?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-nationaldagen-genom-att-reflektera-over-aret-som-gatt/feed/ 0
Hur kan man investera i Danmark? Vi kikar på Köpenhamnsbörsen https://blogg.avanza.se/avanza/hur-kan-man-investera-i-danmark-vi-kikar-pa-kopenhamnsborsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-kan-man-investera-i-danmark-vi-kikar-pa-kopenhamnsborsen/#respond Mon, 04 Jun 2018 07:40:51 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16369 På tisdag firar Danmark sin nationaldag men redan idag den 4 juni bjuder vi på gratis courtage på danska aktier. Det för mig osökt in på Danmark som (börs)land och vilka bolag som våra kunder favoriserar på Köpenhamnsbörsen. Låt oss kika lite närmare på Danmark helt enkelt, landet med läkemedelsbolagen, bryggerierna, rederier och vindkraft.

I Sverige brukar OMXS30 tituleras Stockholmsbörsen även om det ”bara” är de 30 mest omsatta aktierna av 367 totalt. Förmodligen beror det på att dessa 30 är stora bolag som väger tungt och utgör närmare 60% av det totala börsvärdet i Sverige.

I Danmark heter börsen OMX Copenhagen och huvudindexet heter OMXC20 som består av de 20 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen. Marknadsvärdet är strax under 2300 miljarder danska kronor jämfört med OMXS30 vars börsvärde uppgår till 3907 miljarder svenska kronor, men då är det 10 aktier till i det indexet också. I takt med att Köpenhamnsbörsen växt från ett totalt marknadsvärde på 1300 till 2900 miljarder danska kronor och antal bolag på storbolagslistan har växt från 24 till 42 stycken så har även behovet av ett utökat index kommit. Av den anledningen har man valt att utöka antal aktier i indexet till 25 stycken för att på ett bättre och mer balanserat sätt spegla den rika floran av bolag och branscher på den danska börsen.

 

Danmarks största börsbolag

Danmarks största börsbolag är läkemedelsbolaget Novo Nordisk som dessutom är Nordens största börsbolag med ett börsvärde på strax över 1000 miljarder svenska kronor.

De 10 största bolagen på Köpenhamnsbörsen mätt i börsvärde (klicka för att förstora)

En intressant kuriosa är att de 10 största bolagen på Köpenhamnsbörsen utgör närmare 89% av det totala börsvärdet på huvudlistan och det största bolaget Novo Nordisk utgör själv 25,8%, alltså mer än en fjärdedel. Så det innebär lite grann att såsom Novo Nordisk går, går också Köpenhamnsbörsen, något förenklat. Det såg man också under perioden 6 augusti 2015 till 23 november 2016 där OMXC20 föll -19,9% påverkat av Novo Nordisk fall på -47,3%.

Novo Nordisk är ett läkemedelsbolag som är världsledande inom diabetes men även verksamma inom bl.a. hemofili (blödarsjuka). Nordea känner nog de flesta igen även om de tidigare huserat med namn såsom PK-Banken och Nordbanken. Nordea valde ju nyligen att lämna Sveriges som sitt legala säte till förmån för Finland men bankens aktie handlas i Sverige, Finland och Danmark. A.P. Møller – Mærsk eller bara förkortningen Maersk  är ett konglomerat med främst rederi, transportlösningar och logistik. Danske Bank är landets största bank. Ørsted börsnoterades 2016 under namnet Dong Energy och är det största energibolaget i Danmark samt var den största börsnoteringen det året. Coloplast arbetar med intim sjukvård såsom stomiprodukter och urin- och tarmprodukter. Carlsberg är en bryggerikoncern med anor från år 1670 även om dagens bolagsstruktur föddes 2001. DSV är en global leverantör av transport- och logistiktjänster vägbundet, via flyg och vatten. Novozymes är ett världsledande bioteknikbolag och en stor producent av enzymer. Sist men inte minst Lundbeck som är ett läkemedelsföretag verksamma inom psykiatriska och neurologiska sjukdomar.

Men.. hur har de största börsbolagen gått då?

Tittar vi på börsutvecklingen för hela index så är Sverige inte med i matchen när vi jämför prestationen de senaste 5 åren. De 20 mest omsatta aktierna i OMXC20 har sjunkit -4,87% från årsskiftet och stigit +79% senaste 5 åren. OMXS30 har sjunkit-5,57% från årsskiftet och stigit skrala 6,95% senaste 5 åren när vi mäter i danska kronor för att få en jämförbarhet. Å andra sidan ska vi komma ihåg att svenska kronan försvagats betänkligt på senare tid och danska kronan har stärkts dito.

Svenska OMXS30 jämfört med danska OMXC20 senaste 5 åren mätt i DKK (klicka för att förstora)

Om vi istället tittar på de 10 största bolagen i Danmark ser vi att utvecklingen varit ganska hygglig. I snitt har de avkastat +4,0% i år, 42,7% senaste 3 åren och +120,4% senaste 5 åren, alltså en årlig effektiv avkastning på +17,0%.

Kundernas danska favoritaktier

 

De 5 populäraste danska aktierna bland avanzianerna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018* % 3 år*
KS 1 Novo Nordisk B Läkemedel dk 10 991 -9,34% -20,05%
KS 2 Vestas Wind Systems Vindkraft dk 3 745 -3,64% 19,15%
KS 3 Pandora Smycken dk 2 489 -29,0% -29,78
KS 4 G4S Säkerhet dk 1 601 7,27% -24,0%
KS 5 Danske Bank Bank dk 1 583 -14,28% 3,91%

*Siffror per 2018-05-29

Hur letar jag fram mina egna guldkorn?

Vill du få inspiration kring danska bolag och leta dina egna guldkorn så ska du bege dig raka vägen till vår aktiefiltrerare ”Aktielistan” som du hittar här.

Där ser du vilka danska aktier som är mest ägda bland våra kunder, hur de gått senaste tiden, vad de har för börsvärde, direktavkastning och mycket mer.

Sist men inte minst..

..vill jag påminna om att det tillkommer en växlingsavgift vid handel med utländska aktier, men det ser du i orderläggningen. Dessutom bör du även ta hänsyn till valutadimensionen när du investerar i Danmark eller något annat land. Du köper inte enbart aktien utan även valutan som aktien är noterad i, så köper du våra kunders favorit Novo Nordisk så köper du aktien och danska kronor samtidigt som du säljer svenska kronor. Även om det görs per automatik så är det en viktig faktor – du får alltså både en exponering mot aktien och valutan, och valutan kan både stärkas och försvagas mot svenska kronan.

 Vilka är dina danska favoriter?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-kan-man-investera-i-danmark-vi-kikar-pa-kopenhamnsborsen/feed/ 0
Så tog jag kontroll över mitt sparande trots dyskalkyli https://blogg.avanza.se/avanza/sa-tog-jag-kontroll-over-mitt-sparande-trots-dyskalkyli/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-tog-jag-kontroll-over-mitt-sparande-trots-dyskalkyli/#respond Mon, 04 Jun 2018 05:30:56 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16400 “Jag kan ju inte matte så därför kan jag inte ekonomi.” Det trodde jag länge. Jag har dyskalkyli. Det innebär att jag har det väldigt svårt med aritmetiken. Dyskalkylin gör att det är svårt för mig att skatta mått, avstånd, antal och räkna huvudräkning, procenträkning och decimaler.

Det tar lite längre tid för mig att räkna och jag har irriterande svårt att förstå och känna av om jag räknat rätt. Att utvärdera summan av ett tal om det är korrekt eller ej går väldigt ofta inte. Föräldrarna satt kvällar med mig och nötte och hyrde även in privatlärare för att jag skulle klara matematiken i skolan. Som ni kanske kan räkna ut (pun intended) – ekonomi och sparande har jag därmed trott inte varit för mig.

Att ge upp var inte ett alternativ

Men, som med alla svårigheter så kan man ju välja att ge upp eller hitta sätt att ta sig runt dem. Jag hade gett upp allt hopp om att ha koll på inkomster och utgifter etc. tills ett riktigt stökigt förhållande gjorde att jag helt enkelt blev så illa tvungen att lära mig vad ekonomi är för något. Att sitta med kronofogden i mitt hem som vill ta MINA saker för att mitt ex inte kunde hantera sin ekonomi önskar jag ingen (där lärde jag mig även om vikten av att ha ett samboavtal). Jag kom igång med att få koll på min ekonomi där och då, mitt i kaoset. Jag behövde lite friktion och ont i magen för att komma över min tanke om att jag inte kan förstå ekonomi för att jag inte kan matematik. Allt eftersom livet går kommer man till nya insikter.

Vägen runt matematiken

Ekonomi för mig, har jag bantat ner till: ”Gör inte av med mer pengar än du har”. Nu tänker ni kanske att jag är ett under till människa som inte har några lån. Det har jag naturligtvis. Jag är lika vanlig som vem som helst. Jag har ett billån, ett bolån och ett studielån men inte mer än det. Jag har även förhandlat räntor och vet var jag kan jämföra dem (jag har använt Compricer men även besökt flertalet bankers sajter och jämfört, allt för att spara pengar och få det bästa avtalet).

Jag kan däremot inte räkna ut vad 3% på mitt bolån blir, MEN, jag vet, genom research, att 3% är en hög bolåneränta. Jag behöver inte matematik för detta, jag behöver bara läsa på och bilda mig en uppfattning om vad ränta är, vad en hög sådan är i förhållande till vad jag ska låna till, osv. För att sedan räkna ut månadskostnad så har jag suttit på en hel del bankers sajter och fyllt i deras räkneformulär.

Jag hade kunnat konstatera att jag inte kan räkna procent och ge upp som jag tidigare gjort. Nu försöker jag istället bilda mig en uppfattning om vad som är mycket och litet. Till exempel: “Är det dyrt med en kaffemaskin för 1 700 kr eller lite?” Jag söker då upp artiklar och prisjämförelsesajter och bildar mig en uppfattning kring talet jag försöker förstå (och ja, 1 700 kr är dyrt, men kaffet smakar tydligen godare i en Moccamaster).

Mina superenkla verktyg

Hur gör jag då för att spara, ha koll på utgifter och inkomster och samtidigt hitta oprententiösa källor till kunskap? Jag har hittat några enkla verktyg och tumregler som varit och är till stor hjälp.

 • Hallå konsument. Det bästa som har hänt privatekonomin sedan miniräknaren. Man skriver in vad man spenderar och vad man får in sen visar verktyget hur man ligger till.
 • Economista-gruppen på Facebook (en grupp för kvinnor som gillar aktier och privatekonomi)Här kan man fråga hur enkla eller komplicerade frågor som helst utan att någon beter sig som en besserwisser. Beundransvärd och avslappnad stämning. Tack vare den härliga gruppen med tjejer (och en mycket god vän som peppade mig) så vågade jag köpa min första aktie förra året, ett par månader innan jag började jobba hos Avanza.
 • Miniräknare. Jag hade inte klarat mig utan miniräknaren på telefonen eller Googles miniräknare.
 • Avanza AutoSuperskönt att slippa tänka på vad jag ska välja för fonder att spara i. Jag håller på att försöka förstå fonder och aktier fortfarande och det känns tryggt och bekvämt att jag kan spara i Auto så länge medan jag lär mig.
 • Sätt av en summa för sparande direkt när lönen kommer och sätt in den på ett sparkonto med ränta eller i t.ex. ett månadsspar i fonder. Portföljgeneratorn för fondspar är toppen om man inte vill ha Auto, men har svårt att välja. Sätt betalningar på räkningarna på en gång när de kommer alternativt samma datum varje månad. Sen vet du vad du har att röra dig med efter det.
 • AvanzapoddenEnkel att förstå, korta konkreta avsnitt och härligt lagom.
 • Dreamsappen. Mycket enkel och peppande för att komma igång att spara och samtidigt känna hur kul det är att spara. Man får även öva på vad sparmål är och hur man kommer dit.

Visst, det är bra att kolla över sina räntor på lån, lära sig hur pension fungerar, att börsen har öppettider (var det år 2018 nu eller?), vad en fond är m.m. men det kan man göra när man landat i att ha koll på sin hushållsekonomi. Flyta innan man simmar, gå innan man springer och så vidare.

Börja smått om det känns svårt, tänk inte för avancerat och att du behöver lära dig allt på en gång. Ta en pyttebit i taget och glöm inte att försöka göra det roligt under tiden. Mina konton har namn baserat på Star Wars till exempel 🙂

/Miranda Sherman, Jedi Master of digital design

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-tog-jag-kontroll-over-mitt-sparande-trots-dyskalkyli/feed/ 0
Gamingbolagen på börsen har gått starkt https://blogg.avanza.se/avanza/gamingaktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/gamingaktier/#respond Wed, 30 May 2018 21:00:01 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16352 Gamingaktierna på börsen har varit i hetluften i år med kraftiga uppgångar och spararna favoriserar dem, av den anledningen är det ju självfallet intressant att kika lite närmare på sektorn och hur man kan tänka. Jag träffade nyligen THQ Nordics VD Lars Wingefors för att spela in ett bonusavsnitt av podden och få mer insikt i branschen.

För de som växte upp på 1970- och 1980-talet var nog den tidiga ålderns spel mest troligt en del av uppväxten och idag i vuxen ålder finns ofta både spelintresset och köpkraften. I dag finns det närmare 2,2 miljarder spelare globalt och omkring 400 miljoner människor tittar på e-sport globalt varje dag. Just marknaden för e-sport ska inte förväxlas med THQ men tilläggas bör att marknaden förväntas växa +151% fram till år 2021, alltså en årlig tillväxt på 26% för att nå 1,65 miljarder USD enligt Statista.

Vilka spelbolag har gått bäst på börsen?

Den senaste tiden har spelbolagen gått mycket bra på börsen och just av den anledningen kan det vara sunt att påminna sig själv om att det inte alltid ser ut så, ibland kommer sämre tider. Både Lars på THQ och Fredrik på Paradox pratar om vikten av långsiktighet och att man inte ska dra för stora växlar av ett enskilt kvartal. Lite beroende på vem man frågar så är en cykel och rättvis jämförelseperiod 18-24 månader då det ibland släpps expansionstitlar och ibland nya titlar.

Det till trots så är det såklart ändå intressant att kika på vilka bolag som gått allra bäst på börsen i år och då ser vi att THQ Nordic orkat med att stiga +161% och +935% sedan börsintroduktionen i slutet på 2016. En intressant reflektion är dock att det är marknaden för mobilspel som är av mer ”casual” karaktär som växer allra snabbast jämfört med traditionella dator och konsolspel. Just det faktum syns när man tittar på G5 Entertainment som avancerat hela +1600% senaste 3 åren. Det handlar alltså om kraftiga uppgångar och det är nog sunt om man inte förväntar sig den avkastningen framåt även om marknaden växer strukturellt.

Gamingbolagens utveckling 2018 fram till 2018-05-30 (klicka för att förstora)

Vad bör man tänka på?

 • Även om marknaden växer strukturellt så kommer sämre perioder.
 • En cykel för ett spelbolag är inte sällan 18-24 månader, vilket då även blir en rättvis jämförelseperiod.
 • Varumärken eller ”IP:s” är värdefulla för spelbolagen, ju populärare spel desto bättre. Men ju fler varumärken och spel man har desto mindre risk i spelportföljen, generellt.

Favoritbolagen bland våra kunder

Starbreeze är det mest populära spelbolaget bland våra kunder med totalt 17 009 ägare tätt följt av Paradox med 11 978 ägare och THQ Nordic med 7 792. I USA är det Activision Blizzard som är det mest populära gamingbolaget med 4 951 ägare och den sjätte mest ägda amerikanska aktien. Electronic Arts som äger varumärken såsom FIFA och NHL landar på en andraplats med totalt 1 569 kunder som köpt aktien. Take-Two Interactive med titlar såsom Grand Theft Auto (GTA) och Red Dead Redemption har attraherat 1 467 avanzianer.

För två år sedan intervjuade jag och Philip Paradox VD Fredrik Wester i podden #PrataPengar. Även om avsnittet har några år på nacken så kan jag rekommendera det ändå för dig som vill lära känna ytterligare ett av börsens stora spelbolag.

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Trevlig lyssning,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/gamingaktier/feed/ 0
Fondspararna mer positiva https://blogg.avanza.se/avanza/fondspararna-mer-positiva/ https://blogg.avanza.se/avanza/fondspararna-mer-positiva/#respond Wed, 30 May 2018 06:30:21 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16374 Fondspararna är mer optimistiska och gör i maj de största köpen sedan rekordhandeln i januari. Främst lockar breda globalfonder, men även spetsigare branschfonder som investerar i nya innovativa bolag finns med på köptoppen. Just här kan fonder vara ett extra bra alternativ, då det som privatperson ofta är svårt att analysera denna typ av tillväxtbolag. 

Maj går mot sitt slut och det soliga humöret ser ut att ha spridit sig och fondspararna är mer positiva än på länge och gör de största köpen sedan den flygande börsstarten i början på året. Mest köper de breda globalfonder. Mer än hälften av månadens nysparande går dit. Här ser vi också att spararna är extra prismedvetna. Sju av de tio mest köpta globalfonderna är lågprisfonder med under 0,4 procent i avgift. En billig globalfond ger en bra bas i sparandet, men den kan vara bra att komplettera med andra smalare fonder.

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Sverigefonder
Teknikfonder Asienfonder
Blandfonder Hedgefonder
Företagsobligationsfonder Europafonder
USA-fonder Tillväxtmarknadsfonder
Källa: 630 000 fondkonton hos Avanza.

En annantydlig trend är att spararna byter från Europa- till USA-fonder. En stark rapportperiod i USA och Trumps skattestimulanser har fått privatspararna att vända blicken mot USA igen. Europa får dock kalla handen efter något haltande makrostatistik och politisk turbulens i Italien. Här följer småspararna en global trend. Stora institutionella investerare gör de största försäljningarna av europeiska aktier på nära två år.

Asien- och tillväxtmarknadsfonder är andra fonder som utmärker sig på säljlistan. Många tillväxtekonomier har stora lån i dollar och pressas därför av stigande amerikanska räntor och den starka valutan. Samtidigt är konjunkturen fortsatt stark och många analytiker ser positivt på flera av tillväxtmarknaderna. Kursrörelserna är dock ofta kraftiga och för att undvika de värsta svängningarna är det viktigt att inte ha för stor andel av sitt sparande i denna typ av fonder.

Har du köpt eller sålt fonder i maj?

//Johanna Kull

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/fondspararna-mer-positiva/feed/ 0
Hur fungerar preferensaktier? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-preferensaktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-preferensaktier/#respond Mon, 28 May 2018 21:15:59 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16360 Preferensaktier var i ropet strax innan depressionen i slutet på 1920-talets USA och i Sverige dammades aktieslaget av för några år sedan av fastighetsbolaget Sagax. Men vad är preferensaktier egentligen och vad skiljer dem från vanliga stamaktier? Jag får ofta frågor kring just ”preffar” så därför är det temat i veckans poddavsnitt där vi tar reda på hur de fungerar och för vem de kan vara intressanta.

Vad är en preferensaktie?

En preferensaktie brukar sägas vara en hybrid mellan en obligation och en aktie. Det beror på att det är en aktie rent juridiskt, alltså en ägarandel i ett bolag, men med speciella villkor eller preferenser som ofta liknar en obligation (räntebärande instrument med löptid på minst 1 år). Dessa villkor anger vanligtvis en årlig statisk utdelning (oftast kvartalsvis utbetalning) som innehavaren av en preferensaktie har rätt till, före utdelning till vanliga stamaktieägare.

Anledningen till varför den ibland jämförs med just obligationer som huserar på räntemarknaden eller kreditmarknaden (kärt barn har många namn) är just på grund av det faktum att innehavaren har rätt till en förutbestämd utdelning före stamaktieägarna, varken mer eller mindre. Det innebär att både risk och potentiell avkastning är mindre än för vanliga stamaktier men högre än för obligationer emitterade av bolaget. Just utdelning har en preferensaktieägare förtur till i förhållande till vanliga stamaktieägare såsom A/B/C-aktier och vid konkurs eller likvidation har preferensaktieägaren bättre rätt till kvarvarande pengar, om det finns några kvar efter de som har bättre prioritet, såsom obligationsinnehavare, fått sitt.

Villkoren för en preferensaktie eller dess ”preferens” framgår i prospektet som en gång gavs ut i samband med emissionen av aktien. Enklast är dock att kika i årsredovisningen då det utförligt brukar stå där vad som gäller. Här har vi skrivit lite grann om preferensaktier tidigare och även spelat in en video kring aktieslaget med Börsveckan.

Vad är skillnaden mellan en stamaktie och en preferensaktie?

En vanlig stamaktie ger obegränsad rätt till bolagets tillgångar och framtida vinster i relation till dess ägarandel i bolaget. Det som driver aktier långsiktigt är stigande vinst och inte sällan stigande utdelning (om bolaget ger utdelning) då utdelningen är en procentuell andel av vinsten. Om vinsten stiger så stiger ju då även utdelningen som ett brev på posten, om inte så sjunker istället utdelningsandelen.

Preferensaktien däremot ger enbart i normalfallet förtur till en på förhand bestämt årlig utdelning som betalas ut kvartalsvis, varken mer eller mindre. Det är denna lilla detalj som gör att många ser det som ett obligation trots att det är eget kapital vi pratar om.

Vad finns det för fördelar/nackdelar?

Fördelar:

 • Hög direktavkastning
 • Kvartalsvis utdelning
 • Lägre risk och volatilitet än vanliga aktier (generellt)

Nackdelar:

 • Begränsad avkastningspotential då utdelningen är förutbestämd och statisk
 • Ingen exponering mot bolagets stigande vinst och utdelningstillväxt
 • Låg omsättning i preferensaktier kan skapa tvära kast i oroliga börstider
 • Känsliga för inflations- och räntenivåer
 • Lägre röstvärde (1/10-dels röst oftast, alltså likvärdigt med de flesta B-aktier)
 • Finns en risk att marknaden enbart tittar på yield och inte på risken i bolaget
 • Många preferensaktier är inom fastighetssektorn vilket ökar riskkoncentrationen. Många preffar missgynnas av samma faktorer.

Vilka faktorer påverkar priset?

Eftersom aktieslaget liknar en obligation så påverkas den även av samma faktorer såsom inflation och räntenivåer. När man investerar på börsen så vill man ju ha en avkastning som minst uppgår till den avkastning man kunnat få på en riskfri placering (ex. utlåning till staten eller sparkonto med insättningsgaranti) plus ett påslag för den ökade risken man tar. Om räntan stiger så stiger ju nivån på den riskfria delen av ekvationen vilket gör att preferensaktien måste ge en högre avkastning för att återigen vara lika attraktiv som innan den riskfria räntan steg. Dessutom vill man ju också bevara kapitalet så att köpkraften inte urholkas, alltså att avkastningen minst uppgår till inflationstakten och gärna mer därtill.

Exempel om en preferensaktie kostar 300 kr och ger 20 kr i årlig utdelning med 5 kr i kvartalsvis utbetalning så är direktavkastningen 6,66% (20 kr / 300 kr) men om den riskfria räntan stiger 1%-enhet och du vill ha samma påslag som innan så måste ju direktavkastningen stiga till 7,66%. Det innebär allt annat lika att preferensaktien sjunker från 300 kr ned till 261 kr, alltså -13%. När aktien då kostar 261 kr så är den årliga utdelningen på 20 kr just exakt 7,66 % (20 kr /261 kr). Så aktieslagets räntekänslighet ska inte underskattas.

Håll koll på preferensaktiens inlösenkurs

I villkoren för preferensaktien så står det också vad som gäller vid inlösen, alltså om bolaget löser in de utestående aktierna. Inte sällan så finns fasta inlösenkurser eller trappor. Aktien som kostade 300 kr i exemplet ovan kan ha ett villkor om att bolaget får köpa tillbaka aktien för 350 kr. Det kan även vara i form av en trappa där bolaget har rätt att köpa tillbaka aktien för 350 kr år 1-5 och sedan 325 kr år 5-10 och 300 kr efter 10 år. Det är helt olika mellan olika preferensaktier så det gäller att studera villkoren och dessutom vara försiktig med att köpa preferensaktier om priset överstiger inlösenkursen.

Här är några av börsens preferensaktier

Klicka på bilden eller denna länk för att komma till temalistan Preferensaktier på Avanza. 

Sist men inte minst självklart även ett nyhetssvep! Tilläggas bör även att jag nämner hur jag själv arbetat med preferensaktier i min amorteringsportfölj och där har jag använt mig av belåning. Det är något jag starkt vill avråda ifrån och i allmänhet något man bör vara försiktig med men jag ville dela med mig kring hur jag själv gjort, rent praktiskt.

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Trevlig lyssning,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-preferensaktier/feed/ 0
Spara utan att dra in på något https://blogg.avanza.se/avanza/spara-utan-att-dra-in-pa-nagot/ https://blogg.avanza.se/avanza/spara-utan-att-dra-in-pa-nagot/#respond Mon, 28 May 2018 05:00:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16302 Det tog några års velande innan jag kom igång med mitt sparande för omkring tio år sedan. Det fanns många ursäkter, jag var ju ung och ville ut och resa, upptäcka världen, åka skidor i alperna, shoppa, gå ut och äta på restaurang. Jag var, och är, väldigt levnadsglad och vill njuta av livet till fullo.

Så hur lyckades jag till slut komma igång med mitt sparande och ta det där första steget? Eftersom jag inte var beredd att ge upp min livsstil tänkte jag att jag måste börja med det som låg närmast till hands, att så att säga plocka äpplen från grenarna som hängde rakt framför mig, men framförallt, det fick inte kosta en krona.

Omöjligt? Inte alls. 

Sagt och gjort, min sparkarriär inleddes med att jag började spara utan att det krävde att jag var tvungen att ta pengar från lönen, och utan att jag överhuvudtaget behövde dra ned på utgifter som gick till det jag älskade i livet.

Det handlar om att ta sig an och genomföra enkla uppgifter som vem som helst kan klara av. Jag började med att kolla upp vad mitt värdepappers-konto hos en av storbankerna kostade. Det visade sig att de tog ut 0,45 procent i avgift av mitt sparkapital varje år. Så jag flyttade mina pengar till en nischbank som hade en kapitalförsäkring helt utan avgifter. Till en början resulterade det i ett par hundralappar per år i besparing, men på längre sikt betydligt mer än så. Idag sparar jag i ett ISK.

Sedan stängde jag av mitt onödiga tv-abonnemang med extra betalkanaler, jag hade oftast inte tid att titta på dem ändå. Men jag behöll kanalerna som ingick i Sveriges Television som finansieras med radio- och tv-avgiften. Med den åtgärden sparade jag in omkring 300 kronor per månad.

Jag och min nuvarande man hade en varsin etta som var och en betalade runt 5 000 kronor i hyra för. Vi bytte dem till en gemensam tvåa lite längre från stan som kostade totalt 6 000 kronor per månad. Bara här blev besparingen för mig 24 000 kronor per år, minus lite extra el och annat.

Jag köpte också en cykel och började cykla till arbetet. På så vis sparade jag in kostnaden för mitt SL-kort som på den tiden kostade 690 kronor per månad. Jag cyklade förvisso inte veckans alla dagar, utan köpte kuponger kanske två dagar per vecka. Cykelinköpet bidrog till uppskattningsvis 400 kronor i sparade kronor varje månad under den tiden jag cykelpendlade.

En bra start som gav mersmak

Allt som allt fick jag ihop omkring 30 000 kronor på ett år, pengar som jag till en början placerade i fonder på mitt nya konto hos nischbanken. Vilken boost för självförtroendet, jag hade lyckats med mitt mål, att få ihop ett sparkapital, eller kalla det startkapital, utan att ha gett upp något av det som jag då ansåg som roligt i livet.

Idag har jag börjat plocka äpplen även från grenarna högre upp i trädet, i och med att jag både har andra prioriteringar och större möjligheter att spara pengar från min lön. Men jag bär fortfarande med mig samma tänk nu som för tio år sedan. Jag föredrar att köpa begagnade möbler och jag köper oftast barnens kläder på Facebooks köp- och säljgrupper i mitt närområde. Utöver att det är ekonomiskt och att använda kläder och möbler fungerar utmärkt, särskilt barnkläder som barnen växer ur efter en säsong, så är det även en insats för miljön då det går åt mängder av vatten och kemikalier att framställa textilier.

Jag handlar mat på nätet när det finns bra rabatterade varor, de är enklare att hitta och fördelen mot en fysisk butik är att de spontana köpen minimeras. När jag handlar i min lokala fysiska matbutik skapar jag min handlingslista utifrån den butikens rabatterade varor, och håller mig till listan.

En gång per år ser jag över mina olika avtal och abonnemang för att hålla mig uppdaterad. Summa summarum så var det insikten om att det går att komma igång med ett sparande utan att röra lönen som gjorde att jag kom igång med mitt sparande för tio år sedan.

Det här är bara några av alla ”billiga” spartips jag använder mig av. Har du några att dela med dig av?

/Lovisa Eklund, skribent privatekonomi på Placera

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/spara-utan-att-dra-in-pa-nagot/feed/ 0
Avanzapodden – allt du behöver veta om pension https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-allt-du-behover-veta-om-pension/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-allt-du-behover-veta-om-pension/#respond Fri, 25 May 2018 12:08:28 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16349 Pensionssparandet ofta vårt livs största sparandet. Och mest långsiktiga. Men tyvärr upplevs det ofta som svårt, För att råda bot på det har Avanzapodden nu ett pensionstema. I tre avsnitt reder Johanna och Nicklas ut begreppen, hjälper dig skaffa koll och ger konkreta tips på hur du maxar pensionen. Det är ju ändå din lön en tredjedel av livet vi talar om. 

Att spara till pensionen är inte krångligt, men det är ändå värt lite extra eftertanke. Våra pensionspengar ska ju växa så länge och ett par kloka beslut idag, kommer göra stor skillnad för din framtid. Det kan handla om tusenlappar mer i pension varje månad. Främst handlar det om att ge pengarna den bästa jordmånen att växa samt hålla nere avgifterna, men det finns lite mer som påverkar pensionen. Därför har vi här spelat in en trilogi där vi i tur och ordning går igenom pensionspyramidens tre delar.

Allmänna pensionen

I det första avsnittet går vi igenom premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som vi själva kan påverka hur den förvaltas. Vi går igenom våra egna orangea kuvert och diskuterar om man måste göra ett aktivt val och välja fonder.

Tjänstepensionen

I pensionsavsnitt numer två går vi igenom tjänstepensionen, mittenplattan i pensionspyramiden. Varför är den så viktig, vad betyder alla förkortningar och vad gör jag om jag inte har tjänstepension?

Privat pensionssparande

Det privata pensionssparandet utgör toppen av pensionspyramiden, men är ack så viktig. utan den kan de flesta av oss räkna med att få ut drygt 60 procent av vår slutlön i pension. Men hur mycket borde jag pensionsspara privat och hur placerar jag bäst pengarna? Dessutom diskuterar vi risken med att ha bostaden som pensionssparande och går igenom när det är möjligt att plocka ut sina pensionspengar innan 55 års ålder.

I de här tre avsnitten hoppas vi svara på de flesta av dina pensionsfrågor, men för dig som blir riktigt pensionsbiten har vi också spelat in ett avsnitt med bara lyssnarfrågor på temat pension.

Har du någon fråga till podden? Skriv den i kommentarsfältet nedan eller maila till podd@avanza.se så ska vi försöka ta upp den.

//Johanna och Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-allt-du-behover-veta-om-pension/feed/ 0
Avanza Auto har blivit med råvaror https://blogg.avanza.se/avanza/avanza-auto-har-blivit-med-ravaror/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanza-auto-har-blivit-med-ravaror/#respond Fri, 25 May 2018 05:00:01 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16335 Sedan starten av Avanza Auto för åtta månader sen har de blivit riktigt populära bland våra kunder, och det tycker vi är jättekul! Vi jobbar ständigt med att förbättra Auto och nu plockar vi bland annat in i råvaror i specialfonderna. Vi har pratat med Anders Brommesson, ansvarig förvaltare av Avanza Auto, om förändringarna.

Varför vill ni ändra på Avanza Auto?

Först vill vi tacka alla kunder för förtroendet – inflödet i Avanza Auto har sedan starten varit enastående. Det känns väldigt roligt samtidigt som vi naturligtvis känner ett stort ansvar och en respekt gentemot kunderna att fortsätta utveckla Auto, med den självklara målsättningen att leverera en konkurrenskraftigt hållbar avkastning.

Så vad är nytt?

Vi fortsätter att utveckla förvaltningsmodellen som ligger bakom Avanza Auto, och i samband med att vi har en ny syn på hur de olika marknaderna kommer att utvecklas i förhållande till varandra passar vi även på att göra några tekniska förändringar av modellen. Det här leder till att modellen nu också väljer in råvaror i alla fonder, och det känns spännande. I Auto 1-6, som i olika grad placerar i räntor, väljer modellen en ny fördelning mellan korta och långa räntebärande värdepapper. Andelen kort ränta ökar och andelen lång ränta minskar.

Modelluppdateringen betyder också att vi får en ny aktiefördelning, där modellen drar ner exponeringen mot amerikanska aktier (amerikanska småbolag försvinner t ex helt) till förmån för en ökad exponering mot europeiska aktier. Modellen väljer även en något högre aktieallokering i tillväxtmarknader och japanska aktier.

Tror du detta blir bra då?

Med den här uppdateringen känner jag att vi breddar Autofondernas tillgångssammansättning på ett sätt som ger kunderna ett bättre skydd mot ett stigande ränteläge och oroligare börsklimat.

Har du investerat något i Auto än? Hur då isåfall?

Jag och min tjej sparar tillsammans i Auto 6 och jag har även ett eget månadssparande i Auto 6. Härnäst kommer jag också att starta upp sparande för mina pojkar i Auto 6.

Vi tackar Anders och hoppas att ni kunder är fortsatt nöjda med Avanza Auto. För er som inte är helt inkörda på vad Avanza Auto är, så är det 6 st specialfonder framtagna för de som inte vill lägga så mycket tid på sitt sparande. Du får smart och automatiskt förvaltning, riktigt billigt såklart. Luta dig tillbaka och låt sparandet vara automatiskt.

Prova Avanza Auto här

/Alla vi på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanza-auto-har-blivit-med-ravaror/feed/ 0
Vilken balans mellan börs och ränta ska man ha? https://blogg.avanza.se/avanza/vilken-balans-mellan-bors-och-ranta-ska-man-ha/ https://blogg.avanza.se/avanza/vilken-balans-mellan-bors-och-ranta-ska-man-ha/#respond Thu, 24 May 2018 04:01:58 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16273 Att skaffa rätt balans mellan börs och ränta är det enskilt viktigaste steget för att få dina sparpengarna att växa bättre. Det handlar inte om att gissa huruvida börsen ska upp eller ner närmsta halvåret, utan om att planera utifrån ditt egna pengabehov. Bättre balans skulle snabbt ge snittsvensken 30 procent extra varje årtionde.

Mycket pengar på sparkonton må kännas tryggt, men vi glömmer ofta att dessa pengar inte ger någon tillväxt. Det är som att ha bilen stående på tomgång för att att alltid vara beredd. Det kostar och innebär i snitt 4-5 procent i utebliven tillväxt varje år. Och eftersom räntekära sparare ofta har samma räntetunga balans år efter år, blir det över tid stora summor pengar de går miste om.

Har du ett för räntetungt sparande?

Svenska sparare har i snitt hälften av sitt sparande placerat på börsen, i aktier eller aktiefonder. Den andra hälften ligger i räntefonder eller på sparkonto. Det är en något räntetungt fördelning som passar om det var så att vi ska använda hälften av pengarna inom de närmsta fem åren. Ofta sparar vi dock betydligt längre än så och avkastningen skulle med all sannolikhet bli bättre om vi istället viktade över en del av räntesparandet till breda aktiefonder.

Skillnaden går inte att underskatta. Sett till de senaste 10 åren har till exempel en genomsnittlig Sverigefond haft en tillväxt på 150 procent, jämfört med en blandfonds 56 procent och en penningmarknadsfonds (alternativet till sparkonto) 12 procent. Investerade du 10 000 kronor för det 10 år sedan har det alltså vuxit till 25 000 kr, 15 600 kr eller 11 200 kr beroende på vilken sparform du haft.

En orättvis jämförelse, hävdar säkert någon nu. Börsen är osäker och återhämtningen efter finanskrisen samt de historiskt låga räntorna har eldat på aktiekurserna. Ja absolut, börsen är osäker och vänder ner i snitt vart tredje år. Ingen av oss kan dock veta när det där minusåret kommer. Det kan vi bara spekulera i. Vad vi däremot har kontroll över är när vi ska använda pengarna? Är det till ett lägenhetsköp nästa år, ja då värderar vi stabilitet mer än tillväxt och då hör inte pengarna hemma på börsen. Är det däremot pengarna vi ska avvara i 5- 10 eller hela 30 år, då spelar det ingen roll att värdet varierar under tiden. Fokus bör då vara tillväxt snarare än stabilitet.

Vilken balans ska jag ha?

Exakt vilken balans mellan börs och ränta vi ska ha går inte att säga. En bra tumregel som jag använder mig av är dock att alltid ha bufferten samt de pengar jag planerar att använda inom fem år tryggat på sparkonto och i företagsobligationsfonder med kort löptid. Är du extra försiktig kan du såklart välja att ha 7 års-pengarna ”tryggade” medan det för den som är mer riskbenägen kanske räcker med att ha 3 års-pengarna tryggade. Oavsett, ta en minut och gå igenom ditt sparande. Räkna ut balansen mellan börs/ränta och fråga dig: Stämmer verkligen denna fördelning med mina planer för pengarna? 

Genom att göra detta och låta tiden avgöra sparvalet, får du ett mindre chansartat sparande. Det är dessutom allt som som oftast en effektivare väg till långsiktigt hållbar avkastning, än att gissa huruvida börsen ska upp eller ner det närmaste halvåret. Det är spekulation, inte sparande.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vilken-balans-mellan-bors-och-ranta-ska-man-ha/feed/ 0
Spara till andras barn https://blogg.avanza.se/avanza/spara-till-andras-barn/ https://blogg.avanza.se/avanza/spara-till-andras-barn/#respond Tue, 22 May 2018 04:01:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16036 Jag älskar mina syskonbarn, men avskyr deras födelsedagar. Lösningen på problemet är att ge en present som bara blir mer värd med tiden och som förhoppningsvis växer till 30 000 på 18 års-dagen. Samtidigt som jag slipper förstöra humöret med att gå till leksaksaffären. Här mer om vad du ska tänka på när du sparar till andras barn. 

En present som gör verklig skillnad

Jag har inga egna barn men tre, snart fem, syskonbarn som jag skulle göra vad som helst för. Och de vet hur man utnyttjar situationen och lindar mig kring lillfingret. Jag tänker dock att det är förmånen man har när man är faster/moster. Att få skämma bort sina syskonbarn med glass och vilda lekar, för att sedan fly fältet när de sockerhöga ungarna blir trötta och tar fram sina mindre charmiga sidor. Mitt tålamod med syskonbarnen har dock en viss gräns. Födelsedagar. Jag avskyr dem. Inte tårtkalaset i sig, men presenterna. Inte för att jag är snål, utan för att jag får huvudvärk bara av tanken på att gå in i en leksaksaffär. Kläder är inte heller ett alternativ. De har ju redan allt. Inte för att de mer bortskämda än andra svenska medelklassbarn, utan för att de är just det.

Både för miljön och mitt välbefinnandes skull ger jag dem därför numera pengar insatta i fonder varje födelsedag/jul. Presenter som gör verklig skillnad för August, Elsa och Gretas framtid. För inte skulle Elsa tacka mig för den där My Little Pony’n om 20 år. Ett fondsparande som kan bli tillskott till en kontantinsats däremot… Eller som kan bidra till finansieringen av en säsong i alperna. Ja 1 000 kr per barn och år, i fonder som avkastar 7 procent per år i snitt, har vuxit till hela 34 000 kr efter 18 år. 

Börssparande det naturliga valet

Eftersom jag sparar i flera år är ett börssparande det naturliga valet. Enklast är att spara i en billig global och/eller Sverigefonder, med max 0,4 % i avgift. Men det här bassparandet överlåter jag till barnens föräldrar, för även här har jag ju förmånen att slippa ta det stora ansvaret. Jag väljer därför att spara till mina syskonbarn i mer (i mina ögon) spännande/nischade fonder med fokus på miljö- och ny energi. Inte bara för att jag är övertygad om att denna typ av bolag har framtiden framför sig, utan också för att det känns bra i magen. Här mer fondinspiration och här kan du läsa vidare om hur Placeras fondredaktör Pär Ståhl lagt upp sitt barnspar. Hade jag velat spara direkt i aktier hade jag valt bolag som barnen känner igen och gillar.

Spara till andras barn på ISK

Genom att spara pengarna på ett investeringssparkonto i barnens egna namn kommer mina syskonbarn få tillgång till pengarna på 18-årsdagen. Oavsett hur mogna de är då. Alternativet är att spara i en kapitalförsäkring i barnens föräldrars namn, med barnet som förmånstagare. Det är dock inget roligt alternativ för mig. Visst litar jag på mina syskon, men ger jag bort en present vill jag att det att det ska gå direkt till barnet inte mellanlanda hos föräldrarna.* Skulle jag däremot ha egna barn blir frågan en annan. Då skulle jag spara i en gratis kapitalförsäkring i mitt namn, men med barnet som förmånstagare.

Har du erfarenhet av att spara till andras barn?

//Johanna

*Det är bara föräldrarna som kan öppna ett ISK i barnets namn och genomföra själva fond-/aktieköpet. Du kan dock sätta in pengar på barnets konto (även ISK har ju ett kontonummer) och sedan får du berätta för föräldrarna viken fond/aktie de ska köpa. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/spara-till-andras-barn/feed/ 0
Se upp för dyra fond-i-fonder https://blogg.avanza.se/avanza/se-upp-for-dyra-fond-i-fonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/se-upp-for-dyra-fond-i-fonder/#respond Mon, 21 May 2018 13:40:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16315

Se upp för en variant dyra fonder, varnar Finansinspektionen efter en granskning av så kallade fond-i-fonder. Varningen från högsta ort finns det all anledning att ta på allvar. Fond-i-fonder är i snitt dubbelt så dyra som vanliga aktiefonder och nästan fem gånger så dyra som indexfonder. Men det finns alternativ och möjligheter att bygga upp en fondportfölj utan dessa onödigt dyra fonder. 

”En fond som passar dig som vill ha enklast möjliga sparande och spara i en enda fond”, så kan det låta när rådgivare säljer in sina älsklingar, stapelvaran fond-i-fonder. Alltså fonder som placerar i andra fonder. Denna paketering är vanligtvis hemskt dyr och FIs granskning visar att fonderna i snitt kostar 1,71 procent. Det kan jämföras med snittet för vanliga aktiefonder som är 0,94 procent. För indexfonder är snittavgiften ännu lägre på 0,37 procent.

Avgiften säger inte allt, påpekar många avgiftsälskare. Absolut, i vissa fonder kan det vara motiverat med en något högre avgift men då pratar vi framför allt om riktigt aktivt förvaltade aktiefonder. Fonder som kan peka på en historik av att slå index. Dessa är dock få till antalet och till denna kategori tillhör i regel inte de ofta räntetunga fond-i-fonderna. Nej, att betala upp till fem gånger så mycket för en stapelvara, det kan aldrig vara prisvärt. Då är det mycket bättre att bygga upp sin egna fondportfölj.

Ett bra fondsparande bygger du enkelt upp genom att grunda med en billig globalfond och sen låter du tid och sparval avgöra vika fonder du kompletterar med. Även om du här väljer några aktivt förvaltade lite dyrare fonder, så kan du utan större svårigheter i en fondportfölj som har en årlig avgift väl under fond-i-fondernas 1,71 procent.

Här kan du läsa mer om hur du väljer mellan fonder och bygger ihop ett bra fondsparande.

Sparar du i en dyr fond-i-fond?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/se-upp-for-dyra-fond-i-fonder/feed/ 0
Sparandet har ingen ålder https://blogg.avanza.se/avanza/sparandet-har-ingen-alder/ https://blogg.avanza.se/avanza/sparandet-har-ingen-alder/#respond Mon, 21 May 2018 05:30:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16242

I juni 2017 viftade jag med min studentmössa. Två månader senare började jag jobba i finansbranschen, blott 19 år. Jag visste knappt vad ett ISK var, jag visste att jag hade ett sparkonto, det var allt.

Genom att läsa, lyssna och diskutera sparande har jag lärt mig allt från stora saker som hur beskattningen på ett depåkonto och ISK skiljer sig åt, till mindre saker som likviddagar och kursen på en aktie. Det viktigaste att poängtera är att jag inte har läst en massa kurser om detta, utan jag har lärt mig själv genom att vara nyfiken.

Alla kan skapa en egen ekonomisk trygghet

Idag är jag yngst på hela Avanza med mina 20 år, vilket innebär att jag gör många saker för första gången rent ekonomiskt. Exempelvis så deklarerade jag för första gången i mitt liv i år. Att vara 20 år innebär också att man har sitt livs största sparande framför sig – kontantinsatsen till en lägenhet och en generell buffert. Och vad är det som säger att jag inte skulle kunna klara det? Att vara ekonomisk och spara klokt har inget med ålder eller personlighetstyp att göra.

Tyvärr är det dock så det kan kännas. Jag vet inte hur många kvinnor jag hört säga att de inte kan och att det inte är något för dem. Men ett privat buffertsparande eller fuck off-kapital som Josefin skrivit om tidigare  är absolut något som är för alla. Att känna att man inte är beroende av någon annan, att man klarar sig själv, på egen hand.

En sparad krona är bättre än ingen

Jag spelar innebandy, kollar fotboll på fredagkvällar, är från Umeå, tycker om inredning – och jag sparar aktivt i både fonder och aktier. Det jag försöker säga är att det ena utesluter inte det andra. Alla kan spara och skapa en egen ekonomisk trygghet. Om det är 50, 100 eller 1000 kr i månaden spelar mindre roll. Det viktiga är att komma igång.

Sparandet behöver inte vara en sport kring vem som kan spara mest. Alla har olika förutsättningar och sparar efter egen förmåga. Du ska inte känna skuld över att du sparade mindre en månad, ta istället en stund och tänk över vad som gjorde att det blev så. Det kanske hände något oförutsägbart, en elräkning kanske blev dyrare än förväntat eller något liknande. Oavsett vad så är en sparad krona alltid bättre än ingen!

Tips för dig som vill spara i aktier och fonder

Det här är mina bästa tips för dig som vill börja spara i aktier och fonder:

 • Börja hellre smått
  Hitta en summa du känner dig bekväm att lägga undan i fonder och/eller aktier. Ta inte i från tårna, utan börja hellre smått och jobba dig uppåt när du märker vad som passar bäst för dig.
 • Förstå vad du köper
  Köp inte en aktie eller fond bara för att någon annan säger att du ska. Analysera fonden eller bolaget själv en stund, tror du på företaget eller branschen? Förstår du vad bolaget gör?
 • Sprid risken
  Lägg inte alla pengar på ett bolag, dina pengar blir mer utsatta för svängningarna på börsen. Försök att sikta på 10-12 bolag och/eller några fonder. Exponera pengarna för fler marknader och branscher för att undvika stora upp- och nedgångar, vilket kan kännas jobbigt, speciellt i början.
 • Prata sparande
  Man kan läsa hundra artiklar om hur man ska spara, men att prata med vänner och bekanta om sparande är något av det mest givande som finns. Anordna en spar-fika där du och dina vänner diskuterar hur ni sparar och gå igenom saker ni inte har lyckats få grepp om än, jag tror inte du är ensam som undrar!
 • Våga testa
  Man lär sig av sina misstag. Jag och en kompis började spara samtidigt i aktier. Vi köpte samma aktie samtidigt och lärde oss under tidens gång hur allt hängde ihop och vad vi kunde gjort annorlunda. Mitt favoritverktyg för att hitta nya favoritaktier är Aktieinspiration-sidorna.

Avslutningsvis vill jag bara påminna om att du väljer precis hur du vill spara. Ingen känner dig så bra som du själv, och samma är med ditt sparande. Om det så är till första lägenheten, pensionen eller till ett fuck-off kapital så är det du som bestämmer hur, var och när du ska spara. Stort lycka till!

/Moa Thysell, aktienörd och sparcoach på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sparandet-har-ingen-alder/feed/ 0