Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Här hittar du det senaste inom sparande och ekonomi. Och självklart bjuder vi på massor av tips! Fri, 22 Feb 2019 11:19:22 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 Med anledning av pensionsbolagets sanktion från FI https://blogg.avanza.se/avanza/med-anledning-av-pensionsbolagets-sanktion-fran-fi/ https://blogg.avanza.se/avanza/med-anledning-av-pensionsbolagets-sanktion-fran-fi/#respond Fri, 22 Feb 2019 11:16:10 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18552

Försäkringsaktiebolaget Avanza Pension fick i veckan en sanktion från Finansinspektionen som rör bolagets beräkning av försäkringstekniska avsättningar och rapporteringsrutiner, vilket det skrivits om i media. För att stoppa eventuell oro och räta ut några frågetecken vill jag betona att varken Avanzas banktillstånd varit i farozonen eller att det funnits någon risk för Avanza Pensions kunder.

Vi beklagar djupt det som skett och har under de senaste åren bedrivit ett omfattande förändringsarbete med bland annat en ny VD och en ny styrelse i pensionsbolaget. Bristerna är åtgärdade och vi är trygga i att Avanza Pension idag är ett stabilt och välskött bolag.

Vänligen

Rikard Josefson
VD Avanza och styrelseordförande Försäkringsaktiebolaget Avanza Pension

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/med-anledning-av-pensionsbolagets-sanktion-fran-fi/feed/ 0
Välj ett sparande som passar din livsstil https://blogg.avanza.se/avanza/valj-ett-sparande-som-passar-din-livsstil/ https://blogg.avanza.se/avanza/valj-ett-sparande-som-passar-din-livsstil/#respond Tue, 19 Feb 2019 06:00:30 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18480

För mig, med mitt yrke som elitidrottare och all den tiden och träning som jag lägger ner för att vara en av världens snabbaste slalomåkare, så finns inte alltid tiden att vara fullt uppdaterad varje dag på vad som händer med mitt sparande.

Därför föll jag direkt för Avanza Auto, det kändes både bra och enkelt för den livsstil jag har just nu. Jag älskar att träna och tävla, att få testa mina gränser och se hur långt jag kan nå inom min sport. Jag är målmedveten och har tydliga mål i min karriär, detsamma försöker jag ha med mitt sparande. Det blir mycket roligare och enklare om man har ett tydligt mål att ta sikte på. Det tror jag gäller mycket i livet och då även i mitt fall, mitt sparande. Det gäller att ha en plan och sedan följa den.

Som jag svarade i förra inlägget på frågan: hur skulle jag vilja förändra mitt sparande, så är även mitt mål med det här samarbetet att lära mig mer och få en djupare kunskap inom sparande. Här känner jag att jag har mycket att lära så det var också en anledning till att Avanza Auto föll mig i smaken, att ta hjälp av ett smart verktyg till ett bra och billigt pris.

Det jag även tycker är positivt är att man enkelt väljer mellan 3 olika nivåer, ”för den försiktiga” om man är personen som vill sova gott om natten utan att behöva fundera på hur sparandet kommer gå om börsen går ner, eller ”den offensiva” för den som älskar pirret och adrenalinet att våga satsa för att vinna. Jag tog den mitt emellan, ”för den balanserad”. Lite lagom kändes perfekt som start för mig. Sen sköter tjänsten sig helt automatiskt, man låser heller inte upp sig under tidens gång, vill man ta ut pengarna kan man göra det när man vill. Och man kan även ändra mellan de olika nivåerna när som helst.

Vad sparar jag till kanske ni tänker: Jag älskar att resa och upptäcka nya ställen. Varje år i maj, när min säsong är slut, unnar jag mig en härlig semester tillsammans med min sambo, oftast går den till varmare breddgrader. Efter en säsong med närmare 200 resdagar med skidåkning, träning och massa snö är det extra härligt att lägga sig i en solstol, läsa en bra bok och njuta av dagar utan några måsten. I år får vi se vart det bär av och förhoppningsvis så har mitt Avanza Auto gått som planerat så jag får lite extra guldkant på semestern! 😊

/Frida Hansdotter

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/valj-ett-sparande-som-passar-din-livsstil/feed/ 0
Så investerar du i tre hållbara megatrender https://blogg.avanza.se/avanza/sa-investerar-du-i-tre-hallbara-megatrender/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-investerar-du-i-tre-hallbara-megatrender/#respond Thu, 14 Feb 2019 12:40:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18509

Förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Tre megatrender som Save Earth fund fokuserar på. Men en av sektorerna sticker ut och har levererat absolut bäst avkastning till lägst risk. Vi träffar förvaltaren och får höra hans syn på solceller, Tesla och vilket svenskt kvalitetsbolag som funnits med i fonden sedan start. Dessutom om varför tyska regeringen stått för världens kanske mest framgångsrika biståndsprojekt. 

Intresset för hållbara investeringar växer och vi får dagligen frågor om hur man som privatperson kan investera i hållbara bolag/fonder. Samtidigt är det få ämnen som väcker lika mycket känslor åt andra hållet. För andra menar att det är fel fokus. Att det där med hållbarhet är trams och att fokusera på det har ett kostnad i form av förlorad avkastning.

För att reda ut detta och få svar på frågan om vad som egentligen är hjärta och vad som är hjärna, bokade vi in ett samtal med Alexander Jansson, förvaltare av Save Earth fund. En aktivt förvaltad fond som placerar globalt i tre miljöområden med starka trender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

”Hela vårt existensberättigande bygger på att vi levererar konkurrenskraftig avkastning. Att inte göra det vore inte hållbart. Vi måste fatta kloka investeringsbeslut och det gör man med hjärnan. Men idag, kanske till skillnad från för 20 år sedan, kan man göra det samtidigt som det känns bra i hjärtat”.

Svaret från Alexander är tydligt, om än förväntat. Men hur var det då med de tre miljöområdena de investerar i. Vilket är det som utmärker sig? Jo vatten, helt klart vatten. En resurs som vi använder allt mer, men som det redan idag råder brist på och som det inte finns något substitut till. Det gör det till en ocyklisk sektor investering som inte bara inneburit lägst risk, utan även gett högst avkastning.

Förnybar energi däremot, investeringar där har haft relativt dålig avkastning till hög risk. Och investeringar i solcellsbolag är något förvaltarna undviker. För det race to the bottom som pågår inom solceller, det är bra för oss som konsumenter men är enligt Alexander inte lika lockande ur ett investeringsperspektiv.

Men visst finns det bolag som lockar. Bland annat två svenska. En småländsk pärla som funnits med bland fondens innehav sedan start och ett mer otippat bolag, som tjänar mycket pengar på att rena fartygs avgaser och barlastvatten när de förflyttar sig från en marin miljö till en annan.

Lyssna gärna på avsnittet!

//Johanna och Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-investerar-du-i-tre-hallbara-megatrender/feed/ 0
Riksbanken lämnar räntan oförändrad – därför är det bra för dig https://blogg.avanza.se/avanza/riksbanken-lamnar-rantan-oforandrad-darfor-ar-det-bra-for-dig/ https://blogg.avanza.se/avanza/riksbanken-lamnar-rantan-oforandrad-darfor-ar-det-bra-for-dig/#respond Wed, 13 Feb 2019 09:31:11 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18502 En oförändrad reporänta på -0,25% och en stor brasklapp framför prognosen om nästa planerade räntehöjning. Det är i princip sammanfattningen av Riksbankens räntebesked under onsdagsmorgonen. Det kan vara bra för din privatekonomi. 

Vid senaste räntebeskedet höjde Riksbanken räntan för första gången på 7 år. Det fick direkt bolånebankerna att höja våra boräntor med argumentet ”ökade finansieringskostnader”. Ett argument som man inte ville kännas vid när räntebanan var den omvända, alltså att reporäntan sänktes. Då poängterade man istället att det inte alls fanns en tydlig korrelation mellan Riksbankens ränta och bankens upplåningskostnader. Hur som helst, tillbaka till dagens räntebesked.

Reporäntan lämnas som väntat oförändrad och Riksbanken signalerar återigen en nästa räntehöjning först andra halvåret 2019, om konjunkturen i Sverige och omvärlden tillåter. En brasklapp som är värd att ta på allvar, för det är långt ifrån klart. Redan i första meningen i pressmeddelandet skriver Riksbanken ”Konjunkturutvecklingen i Sverige och omvärlden har gått in i en fas med lägre tillväxt”. Alltså – räntehöjningsfönstret kanske redan är stängt.

Det finns med andra ord inga goda argument för bankerna att höja din boränta. Tvärtom. Den ökade konkurrensen på bolånemarknaden har gjort att många etablerade banker sett sin marknadsandel på bolånen minska och för att vinna tillbaka kunderna måste de nu sänka sina räntor. Det ser vi bland annat på Finansinspektionens statistik kring bankernas marginaler på bolån som presenterades i veckan. Den visar att marginalerna (alltså vad de tjänar på att låna ut pengar till dig och mig) fortfarande är på en historiskt hög nivå, men att de är i en fallande trend. De sjönk under fjärde kvartalet 2018 och studerar man bankernas bolagsrapporter finns det mycket som tyder på att de kan fortsätta sjunka. Just för att konkurrensen ökar.

Det finns alltså goda förutsättningar för dig att jämföra, pruta och pressa din bolåneränta. I snitt betalar vi nu 1,54 procent i ränta på våra bolån, men skillnaden mellan banker är stor och många kan få ner sin ränta betydligt lägre än så.  Så bli inte ränteslö!

//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/riksbanken-lamnar-rantan-oforandrad-darfor-ar-det-bra-for-dig/feed/ 0
Snitträntorna stiger i januari https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-stiger-i-januari/ https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-stiger-i-januari/#respond Mon, 11 Feb 2019 08:34:09 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18487 I december höjde Riksbanken räntan för första gången på 7 år och den genomsnittliga boräntan är nu 1,54 procent. Men skillnaden mellan bankerna är stor. Hos en bank var den 1,25 procent, hos en annan 1,72 procent. För ett lån på 2 miljoner innebär det 9 400 kronor mer i räntekostnad. Varje år. Helt i onödan. Har du koll på din boränta?

Vår bostad är ofta vår livs största investering och vid själva köpet brukar vi vara ordentligt prismedvetna, räkna och fundera. Men även efter själva inköpet finns det en hel del att hålla koll på. Jag syftar på boräntan. Det är nämligen en av våra största kostnader. Själv har jag betydligt högre räntekostnad än vad jag betalar i månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Något jag är långt ifrån ensam om.

Snitträntorna för januari visar att på lån med rörlig ränta (3mån ränta) betalar Avanzas kunder lägst ränta med 1,25% i snitt, medan Länsförsäkringars kunder betalar högst med 1,72%. Dessa 0,47 procentenheter högre ränta innebär, för varje miljon du har i lån, 4 700 kronor mer i räntekostnad per år. För ett lån på 2 miljoner innebär det alltså 9 400 kronor mer per år och för ett lån på 3 miljoner hela 14 100 kronor mer per år.

För Avanzas bolån kan du inte ha en belåningsgrad över 60 procent. Dina bolån får alltså inte överstiga 60 procent av bostadens värde.

På bundna 5 års lån är skillnaderna mellan bankerna ännu större. Här är Skandias kunder vinnarna med en ränta på 1,71 procent i snitt. Högst 5 årsränta betalar istället Ica Bankens kunder med 2,15 procent. Det är en skillnad på hela 4 400 kronor per miljon och lån. Drar vi ut det över en femårsperiod (alltså hela den perioden räntorna är bundna) innebär det 22 000 kronor mer för varje miljon du har i lån. För ett lån på 3 miljoner, alltså 66 000 kronor. Onödiga pengar att skänka till banken.

Detta samband, att 0,1 procentenheter lägre ränta innebär 1 000 kronor lägre räntekostnad per miljon lån och år, det gäller alltid. Oavsett ränteläge. Det spelar alltså ingen roll om grundräntan är på 1, 2 eller 3 procent. Din besparing blir lika stor. Så bli inte ränteslö bara för att räntorna idag är historiskt låga, du kan fortfarande spara lika mycket pengar på att få ned räntan bara lite. Så använd dig av snitträntorna, jämför din boränta och var beredd på att byta bank om du får lägre ränta någon annanstans. Det är värt pengarna, jag lovar.

Är du nöjd med din boränta?

//Johanna

Ps. I övrigt vill jag tipsa om Konsumentverkets budgetkalkyl. Ett superbt verktyg att använda sig av för att få koll på sina utgifter.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-stiger-i-januari/feed/ 0
Så lyckades jag spara halva min januarilön https://blogg.avanza.se/avanza/sa-lyckades-jag-spara-halva-min-januarilon/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-lyckades-jag-spara-halva-min-januarilon/#respond Mon, 11 Feb 2019 06:00:22 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18447

Att januari var årets fattigaste månad har ingen missat. Detta som ett resultat av en tidig lön i december, många (och ofta för dyra) julklappar, ett sprakande nyårsfirande och vanliga månadsutgifter på det. Trots allt detta lyckades jag spara drygt halva min lön.

Vi lever i ett samhälle där vi blir överösta med reklam var vi än går, på tunnelbanan, TV och tidningar. Så fort vi öppnar mobilen får vi reda på vad våra vänner, bloggare och kändisar har lagt pengar på idag – och allt detta bidrar till en konsumtionshets som kan vara svår att motstå.

Just därför är det viktigt att öka sin medvetenhet kring pengars värde, hur man kan få dem att växa och att verkligen välja vad man ska lägga dem på. Gör man det är det lättare att hantera kriser när de kommer, till exempel när diskmaskinen går sönder, eller att leva ett enklare liv när man en dag slutar jobba.

Det betyder inte att man behöver spara halva sin inkomst varje månad, men att göra det har gett mig ett bättre perspektiv på vad jag faktiskt har att röra mig med.

Mina 5 nycklar till mitt januarisparande

 • Sätt upp mål. Det låter kanske banalt och klyschigt, men oj vad det hjälper. I år har jag satt upp sparmål för hela året och delmål kvartalsvis. Det ger en lätt översikt för hur mycket jag behöver spara varje månad för att nå mina mål. Mina mål är också tydliga, exempelvis har jag mål om ett fuck off-kapital, pengar till köksrenovering och en större buffert.
 • Kasta fällorna. Min största ekonomiska last är mat. Några omgångar Foodora, frukostköp på vägen till jobbet eller dyra restaurangbesök blir lätt tusenlappar. Därför satte jag en maxgräns för hämtmat, tog bort snabbmats-appar från min smartphone och såg till att ha bra frukostmat hemma.
 • Sätt undan pengar direkt. De lättast sparade pengarna är de man inte märker av, därför satte jag undan halva lönen på mina olika sparkonton direkt när lönen kom. Har du svårt att komma ihåg kan du sätta upp ett månadssparande med autogiro.
 • LUNCHLÅDAN! De bästa tipsen tål att upprepas. Varje lunch jag köper ute är pengar som hade kunnat åka in på sparkontot istället. Därför gör jag lunchlådor och fryser in för hela månaden strax efter att lönen kommit.
 • Köpstopp. För att slippa onödiga utgifter satte jag ett köpstopp på kläder, skor, böcker och allt annat som jag inte behövde just då. Såhär några veckor senare kommer jag inte ens ihåg vad jag ville köpa i början av året. Är inte det ironiskt?

Missade du att spara i januari? Det gör inget! Följ de här tipsen en valfri månad och se vilken skillnad de gör på bankkontot. Lycka till!

/Sofia Matsdotter

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-lyckades-jag-spara-halva-min-januarilon/feed/ 0
Orangea kuvertet – så läser du det https://blogg.avanza.se/avanza/orangea-kuvertet-sa-laser-du-det/ https://blogg.avanza.se/avanza/orangea-kuvertet-sa-laser-du-det/#respond Mon, 11 Feb 2019 05:01:05 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18438

I dagarna dimper det orangea kuvertet ner hos miljontals pensionssparare. Där vi får besked om hur stor vår allmänna pension är och hur mycket den växte under förra året. Jag fick precis mitt och tänkte låta er följa med när jag öppnar det.

Det orangea kuvertet är inte vilket kuvert som helst, utan innehållet ger oss faktiskt en viss hint om hur vår framtid kommer att se ut. Pensionen är vår framtida lön och att den då påverkar påverkar vårt pensionärsliv är rätt uppenbart. Tyvärr tycker många att brevet är svårt att tolka och en tredjedel av oss struntar faktiskt i att öppna det. Låt oss ändra på det. Här går jag igenom innehållet i mitt kuvert.

Värde 2017-12-31

Här ser jag värdet på mina pensionskonton vid förra årsskiftet. Alltså vad jag hade när vi gick in 2018. Inte mycket att orda om.

Beslutad pensionsrätt – baseras på inkomsten 2017

Här ser jag hur mycket pengar det sattes av till min allmänna pension under 2017 (det senast deklarerade inkomståret). Dessa pengar sattes in på mina pensionskonton i december 2018. Det här är alltså pengar som baseras på min inkomst. Mer exakt så sätts det varje månad av en summa motsvarande 16% av min lön till inkomstpensionen och en summa motsvarande 2,5% av min lön till premiepensionen. Det finns dock ett tak för dessa inbetalningar. På inkomster som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp vilket 2018 motsvarade cirka 39 000 kronor i månaden får man ingen avsättning.

Arvsvinster

När en person dör fördelas pengarna som finns på hens pensionskonto ut i form av arvsvinster till andra pensionssparare eller pensionärer inom samma årskull. 2018 fick jag alltså insatt 134 respektive 26 kronor i så kallad arvsvinst på mina konton.

Administrations- och fondavgift

Här visas den avgift på jag betalar för administrationen av min allmänna pension, samt den avgift fondbolagen tar ut för administrationen av mina fonder i premiepensionssystemet. Den ska inte jämföras med fondavgiften i procent. Totalt uppgick dessa avgifter till 120 plus 183 kronor. Inget jag kan påverka och därmed inte mycket att orda om.

Värdeförändring

Det som styr inkomstpensionens värdeutveckling är inkomstutvecklingen i Sverige, alltså våra samlade löneökningar. Knappast något jag kan påverka. Mer intressant är att se värdeförändringen på mitt premiepensionskonto (där får jag ju välja fonder själv). Detta är ingen vidare munter syn denna gång för den landade förra året på -2 749 kronor. Inte superkul, men fullt naturligt med tanke på den negativa börsutvecklingen och att jag enbart har aktiefonder i min premiepension. Men med 35 år kvar till jag ska börja ta ut pengarna, är ett minusår inget jag ligger sömnlös över. Över tid stiger börsen och jag har ett brett sparande som jag är nöjd med. Skulle jag däremot vara närmare pensionen, säg 5 år bort, då skulle det vara hög tid att dra ned risken och lägga över en del i räntor.

Värde 2018-12-31

Sist men inte minst kommer värdet vid utgången av året. Alltså värdet på mitt pensionskonto för några månader sen. Obs, det här är alltså bara värdet på min allmänna pension. Orangea kuvertet innehåller inte den minst lika viktiga tjänstepensionen och inte heller eventuellt privat pensionssparande. Vill du se en prognos för hela din framtida pension gör du det enklast på min pension. Där kan du även jämföra hur du ligger till i jämförelse med andra.

Längst ned på första sidan i orangea kuvertet kommer en bild på vilka fonder jag valt i min premiepension och deras/dess värdeförändring i procent 2018. Här har jag bara en enda fond, men man får ha upp till 5 olika fonder. Oavsett utveckling tycker jag att man ska ta detta tillfälle i akt och se över sina fondval. Vid behov uppdatera dem eller kanske bara balansera om ifall någon fond växt sig oproportionerligt stor.

Glöm nu inte bort att öppna kuvertet!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/orangea-kuvertet-sa-laser-du-det/feed/ 0
Så sparar du i räntefonder https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-i-rantefonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-i-rantefonder/#respond Thu, 07 Feb 2019 10:08:46 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18459 Allt sparande är inte långsiktigt, utan för en hel del pengar prioriterar vi en lägre men stabilare avkastning. Då kommer räntefonder väl till pass. Men att navigera rätt bland alla varianter av räntefonder är inte helt lätt. För en viss typ av räntepapper bör vi sannolikt helt undvika i dagens läge med stigande räntor. Vilka det är det är och vad man bör titta på när man väljer räntefond svarar Lars Lönnquist, förvaltare av Spiltan räntefond och Spiltan Högräntefond på. 

Med 30 år i branschen finns det få som kan lika mycket om räntor och ränteförvaltning som Lars. Han ger oss konkreta tips på vad vad man bör titta på. Varför durationen är så viktigt, vad som är en hög och låg duration och vad som egentligen är en rimlig avkastning. Vi diskuterar också den eviga frågan om huruvida man ska ha sina räntefonder på ISK eller inte.

Trevlig lyssning!

Johanna och Nicklas!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-i-rantefonder/feed/ 0
Vårstäda och lös ut små pensionsförsäkringar https://blogg.avanza.se/avanza/sommarstada-och-los-ut-sma-pensionsforsakringar/ https://blogg.avanza.se/avanza/sommarstada-och-los-ut-sma-pensionsforsakringar/#respond Thu, 07 Feb 2019 05:01:17 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16830 Låt inte ditt pensionssparande kvävas av höga avgifter. Privata pensionsförsäkringar under 46 500 kronor kan du faktiskt göra återköp på. Ta ut pengarna från den dyra försäkringen och stoppa istället in dem på ett gratis ISK. Det gjorde jag och slapp därmed en avgift på totalt 3% per år.

Efter att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016 är det för de flesta av oss en dålig affär att spara i en privat pensionsförsäkring eller IPS. Vi blir dubbelbeskattade eftersom vi betalar skatt på pengarna både vid insättning och uttag. Undantaget är om du inte har tjänstepension via jobbet eller om du är egen företagare.

Att spara till pensionen gör vi nu bäst på ISK eller gratis i en kapitalförsäkring utan avgift. Pengarna som vi redan sparat i pensionsförsäkringen ligger dock kvar och är låsta till 55 års ålder, med ett viktigt undantag. Mindre pensionspotter, under ett prisbasbelopp (46 500 kr 2019) kan man faktiskt redan nu lösa ut. Så länge försäkringsbolaget eller banken godkänner det ska tilläggas. Mig veterligen gör alla bolag det, men rätta mig gärna om jag har fel.

Det går även att återköpa vissa tjänstepensioner, om det är en så kallad individuell tjänstepension. Hos konsumenternas försäkringsbyrå kan du läsa mer om vilka kriterier som ska vara uppfyllda då.

Att vi kan återköpa små pensionspotter är lysande och ger oss konsumenter mycket större möjligheter att välja bort dåliga försäkringar och banta avgifter. Själv har jag återköpt en liten slatt på 6 000 kr. För den betalade jag totalt 3% i avgift per år, 140 kr i fast avgift plus 1% av kapitalet. Det här bara för själva försäkringen, men till det tillkom det ju också fondavgifter. Inte mycket kvar till mig med andra ord… En avgift på 3%.

När du gör ett återköp så får du visserligen betala inkomstskatt på pengarna, du fick ju skatteavdrag när du sparade dem. Men skatt, det ska vi ju betala förr eller senare hur som helst och jag gör det hellre nu när summan är mindre.

Förutom att du med återköpet kan banta avgifter, finns det fler fördelar. Framför allt, att samla dina pensionspengar och ditt övriga sparande på samma ställe gör att det blir enklare att följa och hjälper dig att få koll.

Hur gör jag?

 • Logga in på minpension.se och ta reda på vilka försäkringar du har. Återköpet gäller bara privata försäkringar.
 • Genomför själva återköpet genom att kontakta din bank/pensionsbolag. Hos Avanza gör du det genom att skicka ett meddelande i inloggat läge. Läs mer här.
 • Sätt in pengarna på det ISK eller KF där du har ditt nuvarande pensionssparande.

Har du någon pensionsförsäkring under 46 500 kr som du funderar på att återköpa?

Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sommarstada-och-los-ut-sma-pensionsforsakringar/feed/ 0
Därför ska du ta tag i din pension nu https://blogg.avanza.se/avanza/darfor-ska-du-ta-tag-i-din-pension-nu/ https://blogg.avanza.se/avanza/darfor-ska-du-ta-tag-i-din-pension-nu/#respond Wed, 06 Feb 2019 05:01:28 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18312

Låt inte pensionen hamna på Att-göra-listan, utan ge den lite kärlek redan nu. Det kan ge dig över 10 000 kronor extra per månad i framtida lön. Ja, på få ställen är Planera-i-förväg-bonusen lika stor som när det kommer till just pensionen. Låt mig förklara varför. 

Mitt liv är fullt av Att-göra-listor. I mobilen, på kylskåpet, i diverse anteckningsblock, på post-it lappar fastsatta på datorskärmen m.m. Jag skulle tro att jag i runda slängar har över 100 olika saker som jag ska göra. Snart… I ärlighetens namn blir dessa lappar och listor inte speciellt effektiva. Jag har helt enkelt för mycket på dem och skulle få mycket bättre om jag prioriterade och sållade lite. Att se över sin pension, det är en typisk sak som riskerar att hamna på Att-göra-listan för många. Nu råkar ju jag tycka att sparande och placeringar är roligt, men jag vet att många människor placerar in pension/pensionssparande under kategorin jobbigt och tråkigt och tar sig därför aldrig riktigt tiden att i lugn och ro gå igenom sitt pensionssparande. Det är synd för det finns i regel många tusenlappar att vinna på att ge sitt pensionssparande den kärlek det förtjänar.

Planera-i-förväg-bonusen

Det viktigaste vi kan göra för vår pension, förutom att jobba och ha tjänstepension, är att spara i sparformer som växer över tid och att vi håller nere avgifterna. Sen handlar det om tid och tålamod. Man kan säga att tid och avkastning är som sparandets dunderhonung. Och ju längre tid vi har på oss, desto mindre sparande krävs för att dunderhonungen ska kicka in. Låt oss titta på några exempel.

Givet 7 % årlig avkastning hur mycket kan man då få ihop till 65-årsdagen beroende på när man börjar? (Stockholmsbörsen har historiskt gett ca 10% men det finns ingen anledning att ta in från tårna).

Vid 300 sparade kronor i månaden kommer:

20-åringen att få 1 100 000 kronor i sparkapital
30-åringen att få 520 000 kronor i sparkapital
40-åringen att få 240 000 kronor i sparkapital

Vid 1 000 sparade kronor i månaden kommer:

20-åringen att få 3 560 000 kronor i sparkapital
30-åringen att få 1 720 000 kronor i sparkapital
40-åringen att få 790 000 kronor i sparkapital

Som du märker får faktiskt den 20-åring som sparar 300 kronor i månaden ett 40 procent större pensionskapital än den 40-åring som sparar 1 000 kronor per månad fram till pension. Det säger något om fördelen med att börja spara tidigt. Ett annat exempel som tydliggör vikten av tålamod är att 20-åringen som sparar 1 000 kronor per månad, får ihop nästan fem gånger så stort pensionskapital som 40-åringen som sparar samma summa i 25 år. Det innebär att du som pensionär kan plocka ut nästan 12 000 kronor mer i månaden under 20 års tid eller 24 000 kronor mer per månad under en tioårsperiod. Och då har jag inte ens räknat med att man inte tar ut alla pengarna på en gång, utan att en stor del av pengarna ligger kvar och växer vidare fram tills du plockar ut dem.

Gör en pensionsprognos

Så skjut inte pensionen framför dig, utan ta en 30 min redan nu och gå igenom dina olika pensionsförsäkringar. En bra start är att logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Det ger dig koll. Ett annat bra verktyg är konsumenternas Jämför Pris. Där kan du snabbt se om du betalar massa onödiga avgifter. När vi kommer till själva frågan kring hur man ska placera sin pension har jag här skrivit om hur du pensionssparar bäst utifrån din ålder.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/darfor-ska-du-ta-tag-i-din-pension-nu/feed/ 0
Säg hej till vår nya sparkompis Frida Hansdotter https://blogg.avanza.se/avanza/sag-hej-till-var-nya-sparkompis-frida-hansdotter/ https://blogg.avanza.se/avanza/sag-hej-till-var-nya-sparkompis-frida-hansdotter/#respond Tue, 05 Feb 2019 06:00:55 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18427

Vi är stolta och glada över att få hälsa svenska alpinstjärnan Frida Hansdotter välkommen till Avanza-familjen! I ett samarbete* som syftar till att inspirera och skapa intresse för sparande har vi bett Frida att berätta hur hon sparar, dela med sig av tips och ge sin ärliga mening om de produkter och tjänster som hon testar hos oss.

Med mottot ”Mer till dig, mindre till banken” är vårt mål att skapa en bättre ekonomisk framtid för miljoner människor, och vi tror vi bäst kan uppnå det genom att göra sparande billigare, bättre och enklare, samtidigt som vi delar med oss av vår kunskap och stärker ännu fler personers ekonomiska självförtroende. I Frida ser vi en person som inte bara delar vårt sparintresse utan också våra värderingar vad gäller ödmjukhet, humor, enkelhet och transparens, och vi tror därför chansen är stor att vi tillsammans kan nå ut till och inspirera ännu fler att komma igång med sitt sparande, eller ta det till nästa nivå.

För dig som eventuellt inte känner till Frida sen tidigare kan vi berätta att hon är en av Sveriges största alpina förmågor, som tävlar i slalom och storslalom, och tog t ex OS-guld i slalom vid förra årets vinter-OS i Pyeongchang. Nu hejar vi på henne i alpina VM i Åre som drar igång idag!

Hej Frida, vi är så glada att du valde oss! Kändes det självklart?

Jag kände till Avanza sen tidigare, då jag kollat på olika sätt att spara och vad som är mer fördelaktigt. Jag tycker ni erbjuder bra former av olika sparande som tilltalade mig. Utöver sparkonton har ni också aktier, fonder och liknande, med många verktyg som gör det hela enkelt och smidigt.

Hur ser ditt sparintresse ut?

Jag har blivit mer och mer intresserad ju äldre jag blivit. När jag var yngre tyckte jag att många äldre tjatade om sparande, och speciellt för pension, vilket man då tänkte: herregud det är väldigt långt dit 😊 men de hade ju väldigt rätt. Idag är mitt intresse mycket större och det kan bli en hel del intressanta samtal kring sparande med både vänner, men speciellt familjen.

Hur sparar du idag?

Jag har alltid varit en sparare och gillar att ha full koll på min ekonomi, så har tills för några år sedan valt de mer trygga sparformerna. Men desto mer jag intresserat mig för fonder och aktier de senaste åren så tycker jag att det är spännande.

Hur ser dina sparmål ut?

Jag älskar mitt hus och har alltid nya projekt på gång. Att resa och upptäcka nya platser ligger mig varmt om hjärtat, där har jag mer kortsiktigt sparande. Långsiktigt blir pension och framtid, besparingar jag vet att jag inte ska använda på många år. Så jag har delat upp mina sparanden på både kort och lång sikt, jag tror det gäller att hitta den sparstrategin som funkar för en själv.

Skulle du vilja förändra något i ditt sparande?

Jag skulle vilja lära mig mer och få en djupare förståelse. Därför tycker jag det här samarbetet är extra roligt, att få mer kunskap och tips hur jag kan utveckla mitt sparande.

Vilket spartips skulle du ge till ditt 20-åriga jag?

Ha kul men starta pensionssparade i tid. Små summor blir stora på sikt!

 

*Vi har under en begränsad period ett betalt samarbete med Frida, där syftet är nå utanför vår traditionella sfär och inspirera ännu fler att komma igång med ett sparande. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sag-hej-till-var-nya-sparkompis-frida-hansdotter/feed/ 0
Så bör du tänka kring pensionssparandet https://blogg.avanza.se/avanza/sa-bor-du-tanka-kring-pensionssparandet/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-bor-du-tanka-kring-pensionssparandet/#respond Mon, 04 Feb 2019 05:01:36 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18390

Hur ska jag agera med mitt pensionssparande? En vanlig fråga såväl vid börsnedgången i höstas, som nu när börsen stiger. Och det är klar att vårt sparande påverkas av såväl handelskonflikter som glada bolagsrapporter, men det betyder inte att vi ska låta dessa saker påverka hur vi sparar. Det kan tvärtom bli kostsamt. Låt mig förklara varför.  

Börsåret 2019 har haft en flygande start. Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp 8% sedan årsskiftet och bolagsrapporterna som rullat in i dagarna är överlag positiva. Men det är en bräcklig optimism. För den recessionsoro som ändå får sägas vara huvudorsaken till den trista avslutningen på 2018, den är kanske inte överhängande men finns helt klart kvar. Ekonomin i världen saktar in. Den stora frågan är i vilken fart och vilken effekt det får på börskurserna, eller är det verkligen något att fundera över?

Fokusera på det du kan styra över

De största riskerna mot fortsatt börsuppgång enligt internationella investerare är:

 • Handelskrig
 • Amerikanska räntehöjningar
 • Avmattning i kinesisk ekonomi.

Alltså frågor som varken du eller jag kan styra det minsta lilla över. Då borde vi rimligtvis inte heller låta dem styra över vårt pensionssparande. Nej, låt oss fokusera på det som vi kan påverka. Att vi har ett brett sparande som tål en en avmattning i ekonomin. För ekonomin går i cykler. Så mycket vet vi.

När det gäller pensionssparande kommer vi hinna gå igenom många cykler innan det är dags att använda pengarna. Bara de senaste 20 åren (en kort tid i pensionssparar-sammanhang) har vi hunnit avverka en IT-bubbla, en finanskris, en skuldkris och en massa brus däremellan. Händelser som definitivt har märkts av på börsen, och under nedgången 2008 sved det ordentligt för den som hade sitt sparande i aktier- och eller aktiefonder. Detta till trots är Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar, upp 215% sedan 1 januari 2000 till idag. 10 000 kronor har alltså växt till 35 000 kronor.

Visst kan Trumps nästa tweet eller antalet sålda bilar i Kina påverka dina fonder i det korta perspektivet, men över tid det finns det så mycket annat som spelar in och utan att tveka vågar jag hävda att aktier och/eller aktiefonder är det bästa alternativet i ett långsiktigt sparande. Det är det som historiskt har gett bäst avkastning, om än ojämn. Det är ingen rak linje. Men över tid växer ekonomin och börsen stiger. Så har det varit de senaste 100 åren, och jag kan inte se varför de kommande årtiondena skulle bli annorlunda.

Alltså, fokusera på det du kan styra över själv och låt tiden du har kvar till pension avgöra ditt sparval. Här har jag skrivit om hur du pensionssparar bäst utifrån din ålder.

Dyrt att försöka tajma marknaden

Det betyder inte att nedgångar som den vi såg 2008 inte svider. Det gör de. Men de är svåra att undvika och hör lite till spelets regler. Visst kan man försöka tajma marknaden, med det riskerar att bli kostsamt. I bästa fall kanske du lyckas undvika de värsta nedgångsdagarna, men med stor sannolikhet missar du då även de bästa dagarna. Och det är dyrt. Under 20-årsperioden 1993-2013 räckte det med att missa 10 dagar på amerikanska börsen för att nästan halvera sin avkastning. Om vi räknar med 250 börsdagar på ett år så innebär 10 dagar på två decennier 0,2% av antalet börsdagar, vilka alltså gör halva skillnaden. Det tål att tänkas på, och säger någonting om svårigheten att tajma marknaden.

Stort lycka till med pensionssparandet!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-bor-du-tanka-kring-pensionssparandet/feed/ 0
Allt du behöver veta om pension https://blogg.avanza.se/avanza/allt-du-behover-veta-om-pension/ https://blogg.avanza.se/avanza/allt-du-behover-veta-om-pension/#respond Sat, 02 Feb 2019 06:01:05 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18292 När gick du igenom ditt pensionssparande senast? Förmodligen inte igår. Kanske väcker bara tanken på pension och pensionssparande lite jobbiga känslor. För det uppfattas ofta som svårt. Helt i onödan. I tre avsnitt av Avanzapodden lotsar Johanna och Nicklas dig igenom pensionsdjungeln och ger dig konkreta tips på hur du maxar pensionen. För bara en liten justering kan ge väldigt stor skillnad på det som ofta blir vår lön en tredjedel av livet. 

Att spara till pensionen är inte krångligt, men är ändå värt lite extra kärlek. Våra pensionspengar ska ju växa så länge och ett par kloka beslut idag kommer göra stor skillnad för din framtid. Det blir snabbt tusenlappar mer i pension varje månad. Främst handlar det om att ge pengarna den bästa jordmånen att växa samt att hålla nere avgifterna, men det finns även några fler faktorer som påverkar pensionen. Vi har därför spelat in en trilogi där vi i tur och ordning går igenom pensionspyramidens tre delar och hur man bäst placerar pengarna i varje del.

Allmän pension

I det första avsnittet går vi igenom Premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som vi själva kan påverka hur den förvaltas. Vi går igenom våra egna orangea kuvert och diskuterar om man måste göra ett aktivt val och välja fonder, eller om man ska låta pengarna stanna kvar i icke-vals alternativet Ap7Såfa. Hur man maxar PPM helt enkelt, som det fortfarande kallas i folkmun.

Tjänstepensionen

Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare och i den traditionella pyramiden ser denna del mycket mindre ut än den allmänna pensionen. Det är missvisande. Tjänstepensionen kommer utgöra en stor del av din totala pension. Kanske till och med mer än hälften. Ja, det är högst sannolikt i alla fall för dig som är ung och höginkomsttagare. Procentuellt är tjänstepensionen faktiskt viktigast för höginkomsttagare, eftersom det inte sker någon avsättning till allmän pension på lönedelar över ca 40 000 kronor. Har du då ingen tjänstepension, då får du alltså ingen pensionsavsättning på den del av lönen som överstiger 40 000 kronor i månaden.

Privat pensionssparande

Det privata pensionssparandet utgör toppen av pensionspyramiden, men är ack så viktig. Utan den kan de flesta av oss räkna med att få ut drygt 60 procent av vår slutlön i pension. Tycker du det känns knapert att leva på, då bör du pensionsspara lite privat. I detta avsnitt går vi igenom hur mycket vi bör pensionsspara privat och hur vi bäst placerar pengarna? Dessutom diskuterar vi risken med att ha bostaden som pensionssparande och går igenom i vilka fall det är möjligt att plocka ut sina pensionspengar innan 55 års ålder.

Stort lycka till med pensionssparandet!

//Johanna och Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/allt-du-behover-veta-om-pension/feed/ 0
Fondexpertens bästa tips https://blogg.avanza.se/avanza/fondexpertens-basta-tips/ https://blogg.avanza.se/avanza/fondexpertens-basta-tips/#respond Thu, 31 Jan 2019 07:15:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18379
I veckans avsnitt av Avanzapodden gästas Johanna och Nicklas av Placeras fondskribent Pär Ståhl. Ett givet diskussionsämne är självklart frågan kring aktiv vs passiv förvaltning. Vad är egentligen att föredra. Och vad ska man titta på när man utvärderar en fond, och hur ofta? Vi går också igenom fondkategorier som passar bäst för aktiv förvaltning och vad det är Pär gillar med vissa fondbolag och förvaltare. 

Pär delar även med sig av sin egna resa till finansbranschen. En resa som tog fart i de småländska skogarna via ett köp i dåtidens Fingerprint.

Här kan du prenumerera på Pärs månadsbrev och få initierade fondanalyser, nyheter och tips gratis direkt i din inkorg.

Trevlig lyssning!

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/fondexpertens-basta-tips/feed/ 0
3 avgörande faktorer för börsen 2019 https://blogg.avanza.se/avanza/3-avgorande-faktorer-for-borsen-2019/ https://blogg.avanza.se/avanza/3-avgorande-faktorer-for-borsen-2019/#respond Tue, 29 Jan 2019 06:01:25 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18356 ;"Efter den turbulenta avslutningen på 2018, kunde börsåret 2019 knappt ha startat bättre. Amerikanska indexet Dow Jones Industrial Average har stigit fem veckor i rad. Bästa winning-striken sedan sedan augusti 2018. Stockholmsbörsen är upp 6 procent sedan årsskiftet och på måndagen lämnade ”konjunkturindikatorn” Atlas Copco en rekordstark rapport. Allt är frid och fröjd med andra ord. Eller?

Börsåret 2019 har verkligen haft en flygande start och börser över världen stigit ordentligt. Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp drygt 6 procent sedan årsskiftet och Nasdaq kompositindex nära 7%. Men det är en bräcklig optimism. För den recessionsoro som ändå får sägas vara huvudorsaken till den trista avslutningen på börsåret 2018, den är kanske inte överhängande men den finns helt klart kvar. För ekonomin i världen saktar in och i förra veckan reviderade IMF (Internationella valutafonden) ned sin tillväxtprognos för 2019. Bara marginellt, men för tredje månaden i rad, vilket kan ses som ett illavarslande tecken.

Samtidigt var det mycket pengar som lämnade aktiemarknaden under höstens börsoro. Pengar som nu kan fortsätta lyft börserna när de strömmar till marknaden igen. Och värderingarna, det vill säga prislappen på börsen, har ju också kommit ned. För även om världens börser är upp i år, så är de fortfarande en bra bit från toppnoteringarna i september. Stockholmsbörsen (OMXSPI) är till exempel upp 6 procent i år, men ner 10 procent sedan toppen i september. Samtidigt som förväntningarna på bolagens vinster inte reviderats ned i någon större omfattning, vilket gör att prislappen därmed är billigare idag än för ett halvår sen.

Det finns alltså en hel del som talar för såväl fortsatt börsuppgång som att detta snarare är ett litet lättnadsrally och att en surare börs lurar bakom hörnet. Det är såklart massa ingredienser som styr, men tidningen Financial Times pekar ut tre makrofaktorer som de menar är avgörande för hur börsåret 2019 landar.

Avgörande för börsen 2019

 • Amerikansk penningpolitik – Amerikansk ekonomi är urstark men väntas den bromsa in framöver. Och frågan är nu hur FED (amerikanska centralbanken) kommer att agera. FED är den centralbank som kommit längst i räntehöjningscykeln och höjde i december räntan till 2,5 procent.  FEDs egna protokoll indikerar två räntehöjningar till under 2019, något som många analytiker menar är det enskilt största hotet mot börsen eftersom det riskerar göra den ekonomiska inbromsningen kraftigare. Samtidigt kan det bli svårt för FED att inte höja räntan. Anledningen stavar en arbetslöshetssiffra som är nere på nivåer som vi inte sett sedan 60-talet, med löneökningar som följd. Något som mycket väl kan leda till stigande inflation och därmed tvinga fram ytterligare höjningar.
 • Kinesisk penningpolitik – I förra veckan kom siffror som visade att ekonomin i världens nästa största ekonomi, under förra året växte i den långsammaste takten på nära tre decennier. Förvisso var det fortfarande en tillväxt på 6,5 procent, men det är alltså lågt med kinesiska mått mätt. Prognoserna för årets tillväxt är än lägre och vissa bedömare pekar på att ekonomin i Kina just nu växer i en takt av 5,5 procent. Väl under målet på 6- till 6,5%. Tidigare har Kina alltid stävjat denna typ av avmattning genom att stimulativ finans- och penningpolitik, men det är osäkert om det gör det lika resolut denna gång dock. För den kinesiska ledningen har tydligt kommunicerat att man vill fokusera på kvaliteten i den ekonomiska tillväxten, inte kvantiteten. En begränsning som, även om den är helt rimlig, kan göra att vi kanske ska ta de här svagare kinesiska tillväxtsiffrorna på lite mer allvar än vad vi tidigare gjort.
 • Handelskonflikten – medan förhandlingar pågår råder det vapenvila, men det är ett eldupphör som bara gäller fram till 1 mars. Har de inte kommit fram till någon överenskommelse tills dess har USA sagt att de ska höja tullarna från 10 till 25 procent. Det skulle inte bara påverka handelsströmmar direkt, utan också trigga en ny oro på finansmarknaden. En finansmarknad som på grund av senaste årens höga skuldsättning är ovanligt känslig för negativa överraskningar.

Bolagsrapporter ger en fingervisning

Förutom dessa makrohändelser/policys lär investerare och analytiker få en bättre bild över var ekonomin är på väg senare den här veckan, när tech-giganter som Apple, Facebook och Amazon släpper sina kvartalsrapporter. Ljumma framtidsprognoser från dessa giganter lär öka rädslan för ett ordentlig nedställ i den globala tillväxten. Medan positiva överraskningar kan få samma effekt åt andra hållet.

Här hemma väntar också en rapporttung vecka. Hittills har den börja bra, med verkstadsjätten Atlas Copco som på måndagen släppte en rapport som överträffade analytikernas förväntningar. Något som optimisterna menar är ett tecken på att konjunkturoron varit/är överdriven, medan pessimisten å andra sidan menar att det snarare var en positiv reaktion p.g.a. lågt ställda förväntningar. Det blev helt enkelt inte sämre, men heller inte så värst mycket bättre än vad förväntningarna borde ha varit.

Alltså, precis som vanligt så är det extremt vanskligt, för att inte säga omöjligt, att spå var börsen är på väg i det korta perspektivet och själv väljer jag att lugnt förlita mig på att aktier över tid alltid varit det bästa tillgångslaget.

Hur tänker du?

//Johanna

P.s. Självklart ska vi inte, framför allt inte vi européer, glömma det som The Economist beskriver som The mother of all messes, d.v.s. Brexit.  Men drygt två månader kvar tills Storbritannien ska lämna EU, finns det fortfarande inget utträdesavtal och en hård Brexit (något som tidigare sågs som nästan otänkbart) tornar upp sig som ett allt mer möjligt scenario. Det skulle betyda att alla relationer mellan EU och Storbritannien klipps fullt ut vid midnatt 29 mars, utan nån som helst övergångslösning. Något som kan få betydligt större negativa konsekvenser än vad man tidigare räknat med. Låt oss hoppas att klyschan Bäst under press, gäller även i detta fallet och att brittiska parlamentet kan enas om en möjlig lösning. D.s.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/3-avgorande-faktorer-for-borsen-2019/feed/ 0
I en värld som drivs av likes blir pensionen lätt för långsiktig https://blogg.avanza.se/avanza/i-en-varld-som-drivs-av-likes-blir-pensionen-latt-for-langsiktig/ https://blogg.avanza.se/avanza/i-en-varld-som-drivs-av-likes-blir-pensionen-latt-for-langsiktig/#respond Fri, 25 Jan 2019 06:00:40 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18344

Januari, vilken månad! Fylld av förväntningar på det nya året som varvas med ekonomisk ångest. Bland mina vänner verkar nyårslöften om att komma igång med träningen, resa mer och äta hälsosamt toppa i vanlig ordning, åtminstone enligt alla obligatoriska peppinlägg på Instagram. Tätt följt av att ta tag i det egna sparandet såklart, vilket snarare framgår vid fikabordet än på sociala medier.

Att spara är givetvis inte lika like-vänligt som att spendera. Bilder på ett ökat sparkapital är inte lika socialt accepterade som bilder på en härlig strand på andra sidan jorden eller en lyxig skaldjursplatå på ett trendigt uteställe. Mitt något sena nyårslöfte blir att göra en helomvändning. Stå emot hetsen och göra med det mest olike-vänliga som finns – jag ska öka mitt pensionssparande.

Jag fick egentligen inspirationen under en tjejmiddag med gamla klasskompisar häromveckan. Utöver det vanliga snacket om relationer, de senaste Netflix-serierna och skvallret på stan, var det diskussionen om jobb och framtid vi fastnade vid allra längst. Vi bollade argument inför jobbintervjuer och löneförhandlingar. Vi pratade semesterveckor och karriärsteg. Till och med sparandet blev en central del i diskussionen. Och, för första gången någonsin på våra middagar, även pensionen.

3 snabba tips för att komma igång

Jag skulle ljuga om jag sa att stämningen inte blev något ansträngd när diskussionen blåste upp. Vad står det i våra anställningsavtal egentligen? Kan man förlita sig på den allmänna pensionen? Vad innebär det att pensionsspara privat? En gnutta ångest växte nog i oss alla. Det blev ett hetsigt googlande lagom till efterrätten, samtidigt som frågorna bara blev fler. Vi löste inte pensionsgåtan på plats, men turligt nog växte mitt intresse.

Jag har de senaste dagarna försökt förstå mig på detta. Tack vare kollegor, äldre syskon, tidigare inlägg här på bloggen och Pensionsmyndigheten.se har jag landat i några supertips jag känner att jag måste dela med mig av till andra likasinnade vilsna själar

 • Självklart är det första stalltipset att faktiskt börja lägga undan pengar privat till pensionen. Du kan avsätta lite, men ofta. För att få en rimlig avkastning på pengarna är det bra att börja tidigt eftersom pengarna då kan växa av sig själva. Genom att få ränta på ränta, i flera år, kan relativt små belopp när man är över 65 faktiskt vara ganska mycket pengar. Enklast och nästan alltid skattemässigt mest gynnsamt är att spara i ett ISK-konto.
 • Kolla ditt anställningsavtal. Utöver det privata sparandet är så väldigt bra att ha tjänstepension via jobbet. Får du ingen tjänstepension alls? Se till att förhandla till dig det på nästa lönesamtal. Är du inte nöjd med din arbetsgivares tjänstepensionsavsättningar? Förhandla upp dem. Varje procent gör skillnad på sikt.
 • Lever du i ett förhållande och går ned i arbetstid i samband med föräldraledighet? Kvinnor tar i genomsnitt ut mer föräldraledighet, går ned i arbetstid och VABar mer än män, se därför till att din respektive sätter av pensionspengar till dig om du också gör det, för att kompensera för pensionsbortfallet. Då föräldraförsäkringen inte är en lön utan en statlig försäkring är den endast grundande för allmän pension, men innebär inga avsättningar till tjänstepensionen. Långsiktigt kan det innebära hundratusentals kronor om du exempelvis går ned på deltid en längre period. Prata med din partner.

Tipsen ovan hoppas jag kan bidra till att färre kvinnor i vår generation blir fattigpensionärer på sikt eller hamnar i beroendeställning till någon annan. Och att fler kvinnor får möjlighet att bli äldre utan att varje dag behöva oroa sig över sin ekonomiska situation. Utmaningen i dessa tips är just långsiktigheten och uthålligheten. För de kommer garanterat inte kunna förgylla ditt instaflöde idag, ge dig nya följare på Twitter eller öka antalet likes på din senaste profilbild på Facebook.

Trenderna på sociala medier förändras inte över en natt. Men om du någonsin sitter på en tjejmiddag och pensionssparandet kommer upp till diskussion så får du gärna sprida dessa tips vidare. För vi är många som behöver spara till vår egen pension. Och desto tidigare man kommer igång, desto mer kan sparandet växa av sig självt.

/Helena Walentowicz

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/i-en-varld-som-drivs-av-likes-blir-pensionen-latt-for-langsiktig/feed/ 0
Så mycket bör du ha i buffert https://blogg.avanza.se/avanza/sa-mycket-bor-du-ha-i-buffert/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-mycket-bor-du-ha-i-buffert/#respond Tue, 22 Jan 2019 06:00:55 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18253 Hur stor buffert ska jag ha? En fråga som intresserar många och som inte sällan väcker debatt. En buffert, en reservpott eller vad vi än vill kalla det är kort och gott en summa pengar som ska finnas lättillgängliga vid oförutsedda händelser och kostnader. Oavsett om det är händelser av enklare karaktär som att tvättmaskinen går sönder eller av större kaliber som långvarig sjukdom och inkomstbortfall. Men hur stor buffert behöver vi egentligen?

När sover du gott?

En fråga som är bra att ställa sig är hur mycket pengar just du behöver ha lättillgängligt, för att du ska sova gott om natten och inte oroa dig för oförutsedda utgifter. Du som lätt får ont i magen av blotta tanken på att inte ha pengar när en större räkning trillar in behöver sannolikt en större buffert än du som snarare är en fri själ med ”det löser sig”-mentalitet. På samma sätt om du som har barn och hus i regel behöver en större buffert än den som bor lägenhet utan barn. Störst buffert behöver den typiska ”Villa, Volvo, Vovve”-familjen ha. Här finns det ju så många oförutsedda kostnader som lurar i vassen.

När man pratar om storlek på buffert, pratar man ofta om antal månadslöner. När jag själv funderar på hur stor buffert jag behöver, vänder jag på resonemanget lite. Jag fokuserar istället på vilka utgifter jag har en typisk månad. Har jag 20 000 kronor i fasta och rörliga kostnader om jag drar ned på allt onödigt då skulle jag, med en buffert på 60 000 kronor, klara mig utan inkomst i tre månader. En buffert på två eller tre månaders utgifter bör räcka mer än väl för de flesta. Det täcker med relativt god marginal de flesta oförutsedda utgifter av mindre karaktär och i ärlighetens namn är det i princip omöjligt att gå ned till noll i inkomst.

Har hushållet lite större ekonomi med ett permanentboende, ett fritidsboende, två barn och två bilar kan det behövas mer än två-tre månaders utgifter i bufferttunnan. Vanligtvis minst 100 000 kronor. Men få nu inte panik om ni saknar det i dagsläget. 100 000 kronor är mycket pengar, men likväl ett bra mål som det är långtifrån omöjligt att nå, bara ni har en medveten sparstrategi.

Placera pengarna tryggt

Syftet med din buffert är just att klara av tillfälliga ekonomiska smällar. Viktigast är därför att den är placerad i en sparform som både är lättillgänglig och framför allt trygg. Börsen är alltså ett big no no. Det blir för riskfyllt. Nej här är sparkonto med insättningsgaranti det naturliga valet.

Lås heller inte in dina buffertpengar på ett konto med uttagsavgift. Även om du får marginellt bättre ränta. Noll, en halv eller en procents ränta på bufferten spelar i ärlighetens namn ingen större roll. Får du en procents ränta på en buffert som uppgår till 50 000 kronor, innebär det 500 kronor om året i ränta. Och efter att skatten är betald får du behålla 350 kronor. Skillnaden mot ett nollräntekonto är alltså bara 29 kronor i månaden. En ganska billig slant för den trygghet som en lättillgänglig buffert ger.

Ha inte för stor budget

Den låga räntan på våra buffertpengar är dock ett skäl till varför vi inte ska ha för stor buffert. Ja du kan faktiskt ha för mycket pengar i din buffert. Upp till en viss nivå skapar en buffert både nytta och en god magkänsla, men när den gränsen är nådd bör vi istället investera våra pengar i breda aktiefonder så att de får möjlighet att växa och ge oss god avkastning över tid. För om vår buffert står för trygghet, står det långsiktiga sparande för frihet och möjliggörande av drömmar!

Vad tycker du är en rimlig buffert?

Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-mycket-bor-du-ha-i-buffert/feed/ 0
Aktierna som fick flest nya ägare 2018 https://blogg.avanza.se/avanza/aktierna-som-fick-flest-nya-agare-2018/ https://blogg.avanza.se/avanza/aktierna-som-fick-flest-nya-agare-2018/#respond Mon, 21 Jan 2019 15:59:23 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18332

Vanligtvis får de största bolagen flest nya ägare i absolut tal men efter en läsarfråga nyligen blev jag nyfiken på vilka bolag som fått flest nya ägare per lista ifjol! Sagt och gjort så kikade jag upp det för att stilla min nyfikenhet, resultatet är en mer detaljerad lista med bolag som sällan annars syns i just detta rampljus.

Stockholmsbörsen är uppdelad i tre olika listor efter bolagens börsvärde:

 • Large cap – bolag med ett börsvärde överstigande 1 miljard euro
 • Mid cap – bolag med ett börsvärde mellan 150 miljoner och 1 miljard euro
 • Small cap – bolag med ett börsvärde upp till 150 miljoner euro

Som kuriosa kan även nämnas att det genomsnittliga börsvärdet på ett large cap-bolag är 43 miljarder kronor medan mid cap-bolaget når 3,7 miljarder och small cap-bolaget 583 miljoner kronor. Låt oss kika på vilka bolag som lockade investerarnas gunst under fjolåret, antalet nya aktieägare inom parentes.

Bolagen med flest nya aktieägare på Large Cap 2018

Bolagen med flest nya aktieägare på Mid Cap 2018

Bolagen med flest nya aktieägare på Small Cap 2018

Utländska bolag med flest nya aktieägare 2018

 

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/aktierna-som-fick-flest-nya-agare-2018/feed/ 0
Nyhet! Nu utökar vi antalet aktier i Kanada https://blogg.avanza.se/avanza/nyhet-nu-utokar-vi-antalet-aktier-i-kanada/ https://blogg.avanza.se/avanza/nyhet-nu-utokar-vi-antalet-aktier-i-kanada/#respond Fri, 18 Jan 2019 11:16:04 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18315

Kanada är en populär marknad som karaktäriseras av råvaror, energi och den senaste tidens eufori kring cannabisindustrin. Ungefär var tionde aktiekund hos oss har kanadensiska aktier och nu lanserar vi ännu fler! Vi har sett ett stort uppsving i intresset för ett flertal bolag som handlas på Canadian Securities Exchange och därför lanserar vi handel i de aktierna via sajten, då blir det billigare, bättre och enklare helt enkelt!

 

Stor efterfrågan på utökat handelsutbud

I takt med ett ökat intresse för kanadensiska aktier så har vi valt att utöka vårt utbud av aktier som kan handlas direkt på sajten. Totalt utökar vi utbudet med 417 aktier som handlas på Canadian Securities Exchange (CSE), en reglerad marknad som grundades 2003. Därmed finns nu 2 952 aktier fördelat på Torontobörsen, TSX Ventures som kan liknas vid Stockholmsbörsens farmarlista First North och slutligen CSE.

Intresset har funnits en längre tid för dessa aktier men för att handla dem har kunden behövt ringa till vårt mäkleri, vilket innebär att courtaget blir dyrare än om man kunnat handla direkt via sajten. Därav är det inte bara kul att vi utökar utbudet utan faktiskt även sänker kostnaden för våra kunder. I andra ringhörnan kan man såklart säga att det nu blir ännu mer komplext att ha koll på alla bolag och filtrera vilka guldkorn som passar in i ens portfölj, men det är ett lyxproblem 🙂

 • Du kan filtrera aktierna och se vilka som är mest populära bland våra kunder i vår Aktielistan som du hittar här!
 • Eftersom vi inte har all aktiedata ännu så vill jag tipsa om en extern aktiefiltrerare där du kan sortera aktierna på CSE – du hittar den här

 

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nyhet-nu-utokar-vi-antalet-aktier-i-kanada/feed/ 0
Ska jag spara eller amortera? https://blogg.avanza.se/avanza/ska-jag-spara-eller-amortera/ https://blogg.avanza.se/avanza/ska-jag-spara-eller-amortera/#respond Thu, 17 Jan 2019 05:01:16 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18272 Ska jag amortera eller spara? Så lyder en lika vanlig som aktuell fråga. Vad är egentligen bäst att lägga krut på. Låt oss gå igenom detta genom två exempel. Ett där du vill öka på ditt månadssparande/amorterande och ett för den som har en klumpsumma som man funderar över vad man ska göra med.

”Förbered dig på framtida räntehöjningar genom att redan idag leva som om du har dubbelt så hög ränta”. En fras jag yttrat många gånger senaste året. Och JA jag tycker att man nu medan räntorna är låga, ska passa på att spara eller amortera lite extra. Men vad ska man då göra, amortera eller spara? Ja det beror på, det finns inget givet svar. Eller i ärlighetens namn är faktiskt amortering också ett sparande, låt mig förklara varför innan vi går in på för och nackdelarna med de olika alternativen.

Amortering ett räntesparande

Ordet amortera kommer från franskans ”amortir”, att döda. Det låter inte supermuntert, men inte heller speciellt sorgligt. För det är ju dina lån du tar död på, i detta fall ditt bolån. Att amortera är alltså ingen kostnad, utan att amortera kan jämföras med ett räntesparande. Du betalar av på ditt lån och minskar därmed dina framtida räntekostnader.

Men vad ska man då välja om man står i valet och kvalet mellan att amortera extra eller spara pengarna på ett konto?

Spara på konto eller amortera?

Låt oss säga att du har ett lån på 2 miljoner kronor och en ränta på 1,6%, däromkring snittet ligger idag. Genom att amortera 1 000 kronor extra per månad, det vill säga 12 000 kronor per år, minskar du din räntekostnad med ca 11 kronor per månad. Sparar du istället 1 000 kronor extra till ett sparkonto med 0,95% i ränta, den bästa räntan du i dagsläget kan få med insättningsgaranti, blir det istället en ränteintäkt på 80 kronor på ett år efter skatt, knappt 7 kronor per månad. Så länge räntan är densamma vill säga. Krasst ekonomiskt är det alltså bättre att amortera extra istället för att spara extra till sparkonto. Men effekten är knappt märkbar, bara 4 kronor i månaden.

Samma princip gäller om du istället har en klumpsumma på säg 100 000, som du funderar på om du ska använda till en extraamortering eller låta stå kvar som en krockkudde att ta till den dagen räntorna stiger ordentligt. Väljer du att göra en extraamortering, då sänker du din räntekostnad med ca 1 120 kronor per år, 93 kronor per månad (förutsatt samma boränta som i ovan exempel). Sparar du istället dina 100 000 kronor på ett sparkonto med 0,95% ränta, får du efter skatt 665 kronor i årsränta, 55 kronor per månad. Så enligt samma princip som vid månadssparande/amortering är det även i detta fall mest lönsamt att amortera extra. Här blir effekten lite större men fortfarande inte enorm. Så länge räntorna är på dessa nivåer vill säga.

Självklart kan man också spara mer långsiktigt i fonder eller aktier, men då pratar vi inte längre om ett räntesparande och risknivån blir en annan.

Fördelar och nackdelar

Fördelen med att amortera är alltså bättre rent ekonomiskt, om än marginellt. Du sänker dessutom risken i din ekonomi, i och med att du betalar av på din skuld. Nackdelen är att du låser pengarna. Kommer du på om ett år att du skulle vilja lägga dessa pengar på något annat, ja då måste du ta ett nytt lån. Krångligt och kanske inte ens möjligt. Nackdelen med att spara på sparkonto är, förutom den konkret ekonomiska, risken att du låter pengarna gå till annat än vad de är tänka för. Fördelen är flexibiliteten du får. Du kan snabbt skicka in pengarna i en extraamortering om boräntan plötsligt skulle stiga, eller så kan du ändra dig och låta pengarna gå till något annat. Låt dock inte denna ”alltid redo”-sparpott bli för stor. Till slut växer det mossa på pengarna och då borde du definitivt fundera på om du ska använda dem till att amortera, eller kanske växla upp ditt mer långsiktiga börssparande där pengarna får möjlighet att växa.

Så gör jag:

Själv har jag en knappt 70 procentig belåningsgrad och amorterar i enlighet med amorteringskravet d.v.s. 1% per år. Nu köpte jag min lägenhet innan amorteringskravet trädde i kraft så jag behöver egentligen inte amortera så mycket, men jag gör det ändå. Jag tycker helt enkelt att det känns skönt att se mitt lån minska varje månad. Självklart har jag också en buffert och kortsiktigt målsparande på sparkonto, men huvudparten av mitt månadssparande går till aktier och aktiefonder. Skulle jag vid något tillfälle i livet vilja minska min belåningsgrad extra mycket, då kan jag ta av dessa pengar. Det är dock inte prio 1 just nu. Nu vill jag ge pengarna möjlighet att växa snabbare och så att det ger mig mer än den marginella summa som min räntekostnad minskar av en något högre amortering.

Vad väljer du. Kontospara eller amortera?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ska-jag-spara-eller-amortera/feed/ 0
Börsveckans nya utdelningsportfölj https://blogg.avanza.se/avanza/borsveckans-nya-utdelningsportfolj/ https://blogg.avanza.se/avanza/borsveckans-nya-utdelningsportfolj/#respond Wed, 16 Jan 2019 14:00:32 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18291 Aktietidningen Börsveckan kommer varje år ut med en utdelningsportfölj som innehåller 10 bolag med hög utdelning och goda vinstutsikter. Chefredaktör Gabriel Isskander berättar mer om hur de tänker när de väljer ut bolagen och avslöjar vilka 10 bolag som plockats ut i år.

Börsveckan är en renodlad aktietidning som funnits i 35 år och som sedan starten haft som kärnverksamhet att vaska fram guldkornen på börsen. Som prenumerant får man konkreta köp- och säljråd varje vecka, men även chansen att följa två modellportföljer som historiskt sett slagit index med råge, nämligen Börsveckan-portföljen och Utdelningsportföljen.

Utdelningsportföljen 2019

I detta inlägg berättar jag mer om Utdelningsportföljen, som vi tagit fram varje år sedan 2004. Den nya för 2019 lanserades måndagen den 14 januari och kan ses i sin helhet här nedan. Men hur fungerar det egentligen och varför är detta en intressant portfölj att kika närmare på? (Klicka på bilden för full storlek)

Utdelningsportföljen innehåller 10 aktier som ger hög utdelning och som vi anser har god potential att slå index över tid. Processen är som följer; först tar vi fram en lista över bolag som har en direktavkastning över 4 procent på förväntad utdelning för 2018, det vill säga det man förväntas dela ut nu till våren i samband med årsstämman. Här använder vi oss av marknadens prognoser, men även våra egna då många små- och medelstora bolag inte följs av analytiker.

Efter det så ställer vi upp tre tuffa kriterier på bolagen.

 • Vi vill se en positiv vinsttillväxt de kommande åren
 • Vi vill se att utdelningen kommer öka framöver
 • Utdelningsandelen får inte vara högre än 100 procent. Bolaget får alltså inte dela ut mer än vinsten då detta är ohållbart i längden.

Efter de här kraven så landar vi i en lista som består av cirka 50 bolag och utifrån denna väljer vi ut våra 10 favoriter, där vi förstås även ser till att ha en god diversifiering mellan olika branscher och lite olika storlek på bolagen. Stabilitet och starka kassaflöden är något som är en gemensam faktor för bolagen vi tar in och helst vill vi även se att bolagen ska kunna öka vinsten oavsett hur ekonomin överlag utvecklas de kommande åren.

Syftet med Utdelningsportföljen

Grundtanken bakom Utdelningsportföljen är att utdelningsaktier är bra att äga för den som inte är jätteaktiv med sina investeringar. Utdelningen har alltid varit en betydande del av totalavkastningen för aktier. Dessutom är utdelning en kvalitetsstämpel på bolaget och hög utdelning kan vara en indikator på undervärdering. Visst kan det finnas så kallade ”value-traps”, alltså bolag där värderingen ser låg ut men där det är motiverat att det är så på grund av till exempel osäkra vinstutsikter, en ohållbar utdelningsnivå, tuffa tider för branschen i fråga osv. Genom våra kriterier så försvinner en hel del sådana bolag, men helt säker kan man förstås inte vara.

Till skillnad från BV-portföljen uppdateras Utdelningsportföljen inte veckovis utan vid en handfull tillfällen per år. Antalet transaktioner hålls på en låg nivå. Vi återinvesterar de utdelningar som erhålls och jämför portföljen med indexet OMXSGI som innehåller återinvesterade utdelningar. Varje år sedan 2004 har vi startat om med en ny portfölj och historiken kan ses här nedan. (Klicka på bilden för full storlek)

Under vissa perioder på börsen kan det givetvis vara svårt att slå index med en stabil och tråkig utdelningsportfölj när momentum är starkt och när cykliska aktier upplever multipelexpansion i en sent gången börsuppgång. Vi ställer dessutom tuffa krav på bolagen för att de ens ska kvala in på bruttolistan, så urvalet begränsas rätt kraftigt när börsen går starkt och direktavkastningen faller överlag. Men i ett sämre börsklimat så gynnas bolag som har en hög direktavkastning, då utdelningen i mångt och mycket fungerar som en slags kudde på nedsidan, jämfört med bolag med låg utdelningsandel. Det är ingen slump att hösten och framförallt vintern blev den bästa perioden för fjolårets Utdelningsportfölj.

Inför 2018 begränsades som sagt urvalet rejält på grund av dessa kriterier efter den långa börsuppgången vi hade åren innan. Bland annat innehöll fjolårets bruttolista inga stora cykliska verkstadsbolag till exempel. Men i takt med börsnedgången under hösten och vintern så har direktavkastningen åter kommit upp i en hel del bolag och det ger oss i år större möjligheter att välja in bolag vi gillar.

Årets Utdelningsportfölj ger i genomsnitt en direktavkastning på 6,2 procent, vilket är högre än fjolårets nivå på 5,1 procent och högre än börsens genomsnitt på cirka 4,5 procent.

En första uppdatering kommer efter boksluten! Här kan du kika på Placera TV där vi pratar mer om hur Utdelningsportföljen fungerar.

Hälsningar, Gabriel Isskander, chefredaktör Börsveckan

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borsveckans-nya-utdelningsportfolj/feed/ 0
Ett knippe kanadensiska månadsutdelare https://blogg.avanza.se/avanza/ett-knippe-kanadensiska-manadsutdelare/ https://blogg.avanza.se/avanza/ett-knippe-kanadensiska-manadsutdelare/#respond Tue, 15 Jan 2019 09:15:08 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18256

Ifjol skrev jag en blogg om amerikanska månadsutdelare och efter ett flertal önskemål kommer här en kanadensisk version. Ja faktum är att det finns många kanadensiska månadsutdelare också, flera av dem i våra avanzianers portföljer. Hög direktavkastning och löpande utdelningar utgör basföda för hungriga utdelningsjägare så låt oss dyka rakt ned!

I Kanada handlas några tusen aktier varav 2 541 stycken kan handlas via Avanza, snart kommer det dock bli ännu fler. Under 2018 fick Torontobörsen (TSX) 112 nya börsintroduktioner och 12 bolag avancerade från farmarlistan TSX Venture Exchange, likt First North relation till Stockholmsbörsen. Även om det såklart inte är ett mål för alla bolag på First North/Premier att avancera till huvudlistan.

Den kanadensiska börsen är välkänd för att husera hem åt bolag inom råvaru- och energisektorn likväl som den eufori vi sett inom cannabisindustrin på senare tid. Förutom dessa finns ett knippe månadsutdelare inom olika branscher. Vanligast är nog REITS som är en förkortning av Real Estate Investment Trusts. REITS är en typ av bolag med särskild beskattning, bolaget slipper bolagsskatt om i princip hela resultatet delas ut till ägarna. Ur investerarens perspektiv kan bolagsformen snarast liknas vid en fastighetsfond.

Kanadensiska utdelningsaktier – Vad ska man tänka på?

 

 • Direktavkastningen – Hur hög direktavkastning har aktien? Alltså utdelningen i förhållande till aktiens pris. Ju högre direktavkastning desto viktigare att säkerställa att den är hållbar. Har bolaget lyckats ge utdelning historiskt? Beror den höga direktavkastningen på att bolagets aktie sjunkit kraftigt?
 • Utdelningsandelen – kolla hur stor del av vinsten som bolaget delar ut. Ju större andel av vinsten som delas ut desto mer sårbar är bolaget för risken att behöva sänka utdelningen om vinsten sjunker i framtiden. I USA är REITs eller Real Estate Investment Trusts populära och de skall enligt regelboken dela ut merparten av resultatet för att slippa beskattning, så här kommer utdelningsandelen vara hög, det är syftet.
 • Historiskt betatal – en akties beta-tal anger hur mycket aktien svängt historiskt i förhållande till börsen. Om beta-talet överstiger 1 så har aktien historiskt svängt mer än börsen, om det är under 1 så har den historiskt svängt mindre än börsen. Om du är långsiktig och enbart bryr dig om det löpande kassaflödet, alltså utdelningen, så spelar börsens och aktiernas svängningar mindre roll men om du skall sälja aktierna i närtid de närmsta åren så kan det vara bra att ha en uppfattning kring hur mycket aktiens pris varierat historiskt.
 • Börsvärde – hur stor är bolaget? Ju större bolaget är desto mer stabilt brukar det vara men det är långt ifrån en garanti.
 • Kostnader – kom ihåg att Avanza har en växlingsavgift när du köper utländska aktier
 • Valutarisk – när du köper utländska aktier så köper du dem i utländsk valuta. Det innebär att samtidigt som du köper en amerikansk aktie så säljer du svenska kronor och köper amerikanska dollar. Även om investeringen är oförändrad så påverkas den av valutans utveckling. Om du köper en amerikansk aktie som har en direktavkastning på 7% samtidigt som dollarn försvagas 7% mot svenska kronan så blir den till synes attraktiva investeringen ett nollsummespel.

I skrivande stund har vi inte all data kring utländska bolag som kan vara av intresse. Mitt tips är att kika på sajten www.4-traders.com, det är en bra databas med en rik flora av kostnadsfri data kring bolag över hela världen.

Vilka kanadensiska månadsutdelare nämns i podden?

Vilka är dina favoriter bland månadsutdelarna?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ett-knippe-kanadensiska-manadsutdelare/feed/ 0
Sparskolan – bli en bättre sparare med vår nya ljudbok https://blogg.avanza.se/avanza/sparskolan/ https://blogg.avanza.se/avanza/sparskolan/#respond Sun, 13 Jan 2019 23:01:29 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18229 Vi har blivit med bok. Vi måste nästan nypa oss i armen för att förstå att det är på riktigt, men jo det är sant. Efter ett par intensiva månader (där vi mer än en gång frågat oss vad sjutton vi håller på med) är Sparskolan äntligen här. En ljudbokserie i nio delar som vi hoppas ska hjälpa fler till ett vasst och långsiktigt smart sparande. Och i slutändan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar.  

Traditionella böcker om sparande finns det mängder av. Alla med sina olika inriktningar. Ljudböcker om sparande är det däremot betydligt mer tunnsått med. Det kände vi att det var dags att ändra på. Många människor föredrar ju faktiskt att lyssna istället för att läsa.

Visst finns det en hel del poddar om sparande, bland annat vår egna Avanzapodden, men det är inte riktigt samma sak som en riktig bok. Skillnaden är faktiskt enorm. Det har vi fått lära den hårda vägen och vår respekt för författare har växt exponentiellt. Hur som helst med Sparskolan har vi, med fantastisk hjälp av vår superduktiga redaktör, skapat en redaktionell produkt med en röd tråd och ett genomarbetat manus.

Sparskolan täcker de vanligaste sparfrågorna och behandlar allt ifrån hur du tar kontrollen över din ekonomi, till hur du bygger en buffert, ett vasst fond-/aktiesparande, samt hur du bäst sparar till barnen, bostaden och pensionen. Vi går också igenom de vanligaste sparfällorna samt hur du navigerar runt dem.

Tid och tidsbrist, är vanliga ursäkter kring varför man inte ger sitt sparande riktigt den kärlek det förtjänar. Men i ärlighetens namn att se över sitt sparande tar inte speciellt mycket tid och här har dessutom ljudboksformatet en tydlig fördel. Flexibiliteten är ju betydligt större än med en traditionell bok eftersom du kan lyssna när som helst och samtidigt som du pysslar med något annat. Varför inte kombinera promenaden eller bussturen till jobbet, med att lära dig hur du bygger upp en pengamaskin?

Hur lyssnar jag på Sparskolan?

Sparskolan är producerad av Storytel och finns att lyssna på i deras app och för dig som inte redan är kund där kan du nu prova Storytel gratis i 30 dagar. Det gör du här. Kom ihåg att efter 30 dagar övergår abonnemanget automatiskt till ett ordinarie abonnemang där du betalar då 169 kr per månad för obegränsad lyssning, men du kan själv avsluta ditt abonnemang när du vill på deras hemsida.

Hoppas du gillar initiativet och kom gärna med feedback på vad du skulle vilja höra mer om. En till bok (Aktieskolan) är nämligen redan på väg och vem vet, nu när vi fått smak för författarlivet kan det komma fler.

Trevlig lyssning!

Johanna och Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sparskolan/feed/ 0
Optimala antalet aktier i en aktieportfölj https://blogg.avanza.se/avanza/optimala-antalet-aktier-i-en-aktieportfolj/ https://blogg.avanza.se/avanza/optimala-antalet-aktier-i-en-aktieportfolj/#respond Thu, 10 Jan 2019 13:35:19 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18236

Att inte lägga alla ägg i samma korg är en utsliten klyscha men faktum är att uttrycket aldrig blir omodernt. Det till trots har varannan aktieägare i Sverige enbart en aktie i portföljen. Vi vill dra vårt strå till stacken för att förändra den bilden. I veckans avsnitt tittar vi bland annat hur våra kunders avkastning såg ut ifjol i förhållande till antalet aktier i portföljen. De arkeologiska fynd vi gjorde när vi grävde djupt i vår databas är föga förvånande, låt oss utveckla resonemanget.


Sveriges vanligaste finansiella singelhushåll heter Telia med närmare 5% av svenska befolkningen som aktieägare. På Sveriges vanligaste finansiella sambohushåll står det Telia & Ericsson på dörren. Sedan IT-euforin för 19 år sedan har den portföljen gett en totalavkastning på -68%, alltså inklusive återinvesterad utdelning, medan en samlad portfölj av de 10 mest ägda aktierna i Sverige gett en positiv avkastning på 273 % eller 7,6% om året. Siffrorna talar sitt tydliga språk, det är sunt med en riskspridning. För att stärka resonemanget vill vi dela med oss av en graf där du ser hur våra kunders avkastning såg ut ifjol i relation till antalet aktier i portföljen. Så fråga dig själv och dina vänner, hur många aktier har vi i portföljen och vad är optimalt för just mig?

Trevlig lyssning,
Johanna & Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/optimala-antalet-aktier-i-en-aktieportfolj/feed/ 0
Så börjar du spara i fonder https://blogg.avanza.se/avanza/sa-borjar-du-spara-i-fonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-borjar-du-spara-i-fonder/#respond Wed, 09 Jan 2019 08:57:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18169 Att sätta ihop en bra och långsiktigt hållbar fondportfölj är inte svårt. Det räcker med att ha koll på ett par enkla byggstenar. Här går vi igenom tre steg för hur du snabbt och smidigt skaffar dig ett första klassens fondsparande. 

”Du som jobbar med ekonomi, vilka fonder ska jag spara i”? Så lyder en inte alltför ovanlig fråga i min umgängeskrets. Som jag tyvärr inte svarar på. Jag varken kan eller vill säga/gissa exakt vilken fond som kommer gå bäst kommande året. Något jag däremot gärna hjälper till med, det är hur man bygger upp en bra fondportfölj. Att sätta ihop en passande fondportfölj gör man bäst i tre steg. Först och främst ska du välja typ av fond som passar, d.v.s. räntefond, blandfond, aktiefond eller en kombination. Sedan vilken inriktning fonderna ska ha och sist men inte minst specifika fonder inom de olika kategorierna.

1. Hitta balansen

För att hitta rätt balans mellan aktie- och räntefonder är tipset att fråga dig själv vilken tidshorisont du har. Alltså när du ska använda pengarna. Ju längre bort i tiden det är, desto högre risk kan du ta. Ska du spara till pensionen under en trettioårsperiod är sannolikt 100 procent aktiefonder det bästa valet. Ska du däremot bara spara i tre till fem år, är en försiktig blandfond eller en kombination av en korträntefond och aktiefond det naturliga valet. En enkel tumregel för aktievikten, det är att subtrahera 110 från din ålder. Är du 30 blir alltså aktieandelen 80%, är du 40, 70 procent o.s.v. Det här är såklart inget facit, men i alla fall nått att förhålla sig till.

2. Sprid ditt sparande över hela världen

När du hittat rätt balans mellan aktie- och räntefonder är det dags att välja vilken typ av fonder du ska fylla portföljen med och vilken vikt de bör ha. En bra portfölj innehåller fonder som kompletterar varandra. Det finns alltså ingen anledning att ha fem olika Sverigefonder. De kompletterar inte varandra alls. En Sverigefond, en globalfond och en tillväxtmarknadsfond innehåller däremot helt olika bolag. Det kan också vara intressant att lägga till en eller ett par spetsfonder, till exempel en branschfond som investerar i någon sektor du kanske är särskilt intresserad av. Kom dock ihåg att en smalare fond i regel innebär högre risk. Därför bör du alltid ha den största delen av ditt sparande i bredare fonder. Den exakta fördelningen mellan olika fonder måste du komma fram till själv och inte heller i det här fallet finns något facit, men kom ihåg – ju smalare fond, desto högre risk.

3. Välj specifika fonder

När du hittat rätt balans mellan aktier och räntor är det dags att välja specifika fonder. Alltså vilken av alla hundratals Sverige- eller globalfonder du ska välja. Här finns det tre grundläggande parametrar som nästan alltid brukar användas när vi utvärderar en fond. Det är historisk avkastning, risk och kostnader. Med historisk avkastning menas hur väl fonden har presterat i jämförelse med andra fonder i samma kategori. Såklart är det den framtida avkastningen vi egentligen är intresserad av, men den är ju okänd. Så även om historiken inte ska ses som ett facit ger den i alla fall värdefull information om hur fonden har lyckats hittills. Hur väl fonden har lyckats inom sin kategori har också att göra med vilken risk den tagit. Det räcker inte med att den lyckats marginellt bättre, men tagit väldigt mycket större risk än andra fonder. Då har du inte fått betalt för den högre risken. Därför brukar man prata om riskjusterad avkastning. Det handlar trots allt om att få så hög avkastning som möjligt, till så låg risk som möjligt. Här är det viktigt att man jämför fonder inom samma kategori. Sverigefonder med Sverigefonder, USA-fonder med USA-fonder och så vidare – äpplen med äpplen, helt enkelt. Förutom den historiska riskjusterade avkastningen, är vi också nyfikna på fondens prislapp. När du sparar i fonder betalar du till skillnad från aktiehandel inget courtage, alltså ingen köp- eller säljavgift. Däremot betalar du en avgift för själva fonden som täcker kostnaden för förvaltningen. Storleken på avgiften skiljer sig dock ganska mycket åt mellan olika fonder och för att bli nöjd med ditt val är att det bra att vara medveten om vad du faktiskt betalar för.

Hjälp att välja

Inspireras av Portföljgeneratorn

Portföljgeneratorn är ett verktyg verktyg som du kan använda dig av för att få hjälp att hitta rätt balans mellan aktie- och räntefonder, få en bra spridning över olika delar av världen samt att hitta specifika fonder. Den kan användas som antingen inspiration eller så kan man använda sig av verktyget rakt av.

Morningstars stjärnbetygen

Morningstar är ett analyshus som betygsätter fonder utifrån deras historiska avkastning. Den tiondel av fonderna inom en kategori som haft högst riskjusterad avkastning de senaste tre, fem och tio åren får betyget fem stjärnor medan den tiondel som haft lägst riskjusterad avkastning inom kategorin får en stjärna. Stjärnbetygen säger dock ingenting om vilka placeringar som varit bäst i absoluta tal. Fonderna jämförs bara inom sin egen kategori, inte med andra typer av fonder. En Sverigefond med tre stjärnor kan därför ha haft bättre utveckling i absoluta tal än en USA-fond med fem stjärnor. Fondbetygen ger heller inga svar om framtiden, men fyller ändå en funktion. Ska man välja en fond att spara i bör man trots allt hellre välja den som historiskt har presterat bäst i sin klass, än i en som tillhört bottenskrapet. Visst kan de kommande åren bli helt annorlunda, men förvaltarna av en fond som år efter år hamnar på fyra eller fem stjärnor gör troligtvis någonting mer rätt än andra.

Kom ihåg….

Avkastningen visas alltid efter avgifter

En sak som är viktig att veta vid jämförelser av fonder är att en fonds avkastning alltid visas efter det att alla avgifter är bortdragna. Två fonder med samma historiska avkastning har alltså gett dig som sparare lika mycket, oavsett avgiftens storlek. Förvaltaren av fonden med högre avgift måste dock ha genererat en högre avkastning före det att avgifterna betalats för att du som sparare ska få ut lika mycket. Ett sådant resultat kan dock vara svårt att garantera över tid och allt fler förespråkar därför fonder med så låg avgift som möjligt eftersom det är en säker rabatt.

Balansera om regelbundet

Att sprida risken i portföljen genom att placera i olika tillgångsslag och på olika marknader är en av de viktigaste frågorna för din framtida avkastning. Som fondsparare kan det handla om att ha en viss del i räntefonder och en viss del i aktiefonder, beroende på sparhorisonten. Målet är sedan att försöka hålla sig till denna procentuella relation mellan fonderna så länge man har samma sparplan och tidshorisont. Tänk dock på att olika tillgångsslag och olika fonder växer olika snabbt och är inte helt korrelerade – det är ju hela poängen med diversifieringen. Börjar du till exempel med att ha hälften av ditt sparande i en räntefond och hälften i en aktiefond och börsen sedan stiger kraftigt, kommer kanske aktiefonden utgöra hela 70 procent av ditt sparande efter ett år. Eller så är det helt tvärtom. Det vill säga att börsen faller och därmed värdet på aktiefonden. Oavsett har du i och dessa rörelser fått en förändrad riskprofil på din portfölj jämfört med din ursprungliga plan. Har du fortfarande samma tidshorisont på sparandet är det därför viktigt att du balanserar om portföljen, det vill säga justerar sparandet så att du återgår till de ursprungliga proportionerna mellan fonderna. Hur ofta man ska balansera portföljen är en smaksak. Vissa gör det en gång per månad, vissa en gång om året. Att göra en översyn av portföljen en gång per år är dock en bra tumregel.

Lycka till med ditt fondsparande!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-borjar-du-spara-i-fonder/feed/ 0
Sparindikatorn: Fler pessimister https://blogg.avanza.se/avanza/sparindikatorn-fler-pessimister/ https://blogg.avanza.se/avanza/sparindikatorn-fler-pessimister/#respond Wed, 09 Jan 2019 07:15:11 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18211 Börsen ska ned i år. Det är i alla fall vad privatspararna tror, enligt en nyligen genomförd Sifomätning. Men om börsen ska sjunka under året, då borde man rent rationellt också tänka att man under året ökar på sitt börssparande. Alla vill vi ju köpa billigare. När det kommer till aktier verkar dock några välkända sparfällor ställa till det. 

Vilket turbulent avslutning på börsåret vi fick. Jag tror inte jag var den enda som försökte varva julfix och mys med familjen, med att med jämna mellanrum logga in i appen och kolla utvecklingen på portföljen. Som krängde än hit än dit. Det lugnaste hade nog varit att inte kolla alls.

Medan trejders jublade (de älskar ju hög volatilitet) drog de kraftiga svängningarna, tillsammans med Stockholmsbörsens tapp på 15 procent sista kvartalet, ned privatspararnas börshumör. Allt fler tror nu att vi har ett minusår framför oss.

I en Sifoundersökning där vi ställde frågan ”Vad tror du om Stockholmsbörsens utveckling de kommande 12 månaderna?” svarar 37 procent att de tror att börsen kommer att sjunka. En ökning med med hela 11 procentenheter sedan förra kvartalet. 13 procent av de tillfrågade tror att börsen kommer att stiga, en minskning med 4 procentenheter. Avanzas Sparindikator som definieras som skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande börs de kommande 12 månaderna, landar därmed på -24, jämfört med -9 kvartalet innan.

Minimera risken att köpa dyrt och sälja billigt

Majoriteten av sparare låter inte den negativa börssynen påverka deras placeringsinriktning i någon större omfattning. 64 procent av de tillfrågade planerar ingen förändring i balansen mellan börs- och räntesparande. Det som gör mig mer brydd är att andelen som planerar att öka sitt börssparande nära på har halverats sedan föregående kvartal. Endast 6 procent uppger att de planerar att öka sitt börssparande, jämfört med 11 procent kvartalet innan. Men om man tror att börsen ska gå ned kommande månader, då ska man ju redan ha minskat sitt börssparande. Om man nu försöker att tajma marknaden. Det är hur som helst lite sent påtänkt att minska på sparandet under och tyvärr i de flesta fall efter att nedgången redan ägt rum.

Ett alltför vanligt investeringsmisstag är att vi låter händelser som redan skett styra hur vi agerar framåt. Och det finns tyvärr  tonvis av statistik som pekar på vi sparar som mest efter en lång börsuppgång, medan vi säljer efter en börsnedgång. Det blir tyvärr raka motsatsen till att köpa billigt och sälja dyrt.

Ett kanske mer konkret sätt att se på det, det är att titta på prislappen på börsen. Alltså värderingarna, d.v.s. hur många gånger årsvinsten du får betala för en viss aktie. De har ju faktiskt kommit ned senaste året och så länge vinstestimaten håller, är aktierna på börsen billigare idag än för ett år sedan.

Värderingar och aktiekurser, det bygger dock på prognoser om framtiden och är per definition osäkra. Jag menar varken du, jag, en analytiker eller ett bolag självt för den delen, har någon som helst möjlighet att påverka huruvida Trump och Xi Jinping kommer fram till ett handelsavtal eller inte. Och visst finns det en risk att prognoserna om framtida vinsttillväxt sänks, och då ser det plötsligt inte så billigt ut längre. Men det här, det är som sagt bara prognoser.

Vad vi däremot kan göra, det är att svära oss fria från risken att de psykologiska sparfällorna (här och här har vi skrivit om dem) sänker vår avkastning. Alltså att vi låter den där lilla orosklumpen i magen styra för mycket och därför köpa efter en uppgång och sälja efter en nedgång. Den risken svär vi oss fria från genom att ha ett kontinuerligt månadssparande.

Vad tror du om börsåret 2019?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sparindikatorn-fler-pessimister/feed/ 0
Förbättra ditt aktiesparande med några enkla tips https://blogg.avanza.se/avanza/7-enkla-tips-for-att-forbattra-ditt-aktiesparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/7-enkla-tips-for-att-forbattra-ditt-aktiesparande/#respond Tue, 08 Jan 2019 00:16:29 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18177

När detta inlägg publiceras har vi precis börjat skriva första kapitlet av börsåret 2019 – nyårslöftena är fortfarande färska och därför tar jag tillfället i akt och slår ett slag för några enkla men kloka tips för att förbättra ditt sparande och möjligheterna till god avkastning på börsen. Kanske är ett bättre sparande ett av dina nyårslöften? Oavsett, låt oss titta närmare på några enkla men kraftfulla tips inför 2019!

Alla kan bli framgångsrika på börsen –  men ha inte för bråttom

Oavsett om ditt mål är att bygga upp en ekonomisk buffert eller drömmer om att bygga en förmögenhet på börsen så finns det en gemensam nämnare, det sker inte över en natt. Som Warren Buffett, en av vår tids mest hyllade investerare, har sagt:

The stock market is designed to transfer money from the active to the patient.”. 

Alla kan komponera ihop en framgångsrik aktieportfölj men det är som att se målarfärg torka. Istället för en sprint så är det snarare ett marathonlopp där kontinuitet, uthållighet och riskminimering med stor sannolikhet kommer att belöna dig och låta dig skörda frukten av dagens sparande. Men för att orka hela marathonloppet och inte fastna i vätskedepån så finns det ett knippe goda och beprövade tips som jag skulle vilja dela med mig av.

Aktiespararnas 7 gyllene regler

Intresseorganisationen Aktiespararna har arbetat fram 7 gyllene regler, så istället för att uppfinna hjulet på nytt så tänker jag påminna om dem istället. Det är nämligen så att sannolikheten faktiskt är rätt hög att du förbättrar ditt sparande genom att följa några eller flera av dem. Däremot brukar jag säga att det finns lika många investeringsfilosofier som investerare så se det som ett smörgåsbord, välj och vraka den eller de som passar just dig.

 • Sätt ett mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig
 • Investera regelbundet
 • Kontrollera riskerna
 • Var försiktig med belåning
 • Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt
 • Gör din egen analys
 • Sätt upp regler för när du ska omplacera

Tips för dig som vill göra så lite som möjligt!

Om du inte är särdeles intresserad av ekonomi i allmänhet och aktiemarknaden i synnerhet men har ett aktiesparande så finns det några goda råd för att snabbesikta ditt sparande:

 • Lägg inte alla ägg i samma korg – de kunder som haft bäst avkastning historiskt hos oss har haft minst 12 värdepapper i portföljen. Statistik från värdepapperscentralen Euroclear visar att svenskarna i snitt har 3,8 bolag i portföljen men att varannan sparare nöjer sig med en enda aktie i portföljen. Det är en onödigt hög risk som ger mig ont i magen. De allra flesta skulle må gott av att sprida på risken lite mer. En person som har 3 aktier kommer förlora 33 % av sitt sparande om ett av bolagen skulle gå i konkurs. Har du 15 aktier så är samma siffra mer överkomliga 6,6 %.
 • Spara löpande – att spara regelbundet är ett enkelt men mycket kraftfullt sätt att minska risken i sitt sparande. Över tid tenderar börsen att stiga men i det korta perspektivet vet ingen om börsen kommer stiga eller sjunka. Att ha ett löpande sparande minimerar risken att gå in i marknaden vid fel tillfälle. Vänd på det, om du enbart tänker investera en summa vid ett tillfälle, ja då vill det sig till att du verkligen tror att tajmingen är rätt. Genom ett löpande sparande så köper du både när börsen är dyr och när den är billig. På så vis jämnar du ut börsens svängningar. Faktum är att vi svenskar är mästare på att köpa dyrt och sälja billigt, nästintill en nationalsport. Genom att spara löpande minskar du risken att avbryta ditt sparande när det gör ont i magen för att börsen fallit. Tittar vi i backspegeln så har de bästa köplägena varit när börsen fallit, inte tvärtom. Men det är enklare sagt att köpa aktier när alla runtomkring en säger att man borde sälja. Ett löpande sparande råder bot på detta.
 • Var långsiktig – det är bättre att spara en mindre slant som du vet att du kan avvara långsiktigt än att spara mer än du klarar av. Då är risken hög att du nallar i syltburken om det är för mycket månad kvar i slutet på lönen. Den som lyckas spara 2 000 kronor i månaden får ihop en miljon kronor på 20 år givet en avkastning på 7 procent om året. Höjs den summan till 5 000 kronor tar samma resa 11 år. De bästa affärerna görs oftast i de suraste av tider, som jag nyss nämnde. Om börsen sjunker så kommer ju dina framtida aktieköp göras till mer attraktiva nivåer. Som kuriosa kan nämnas att börsen steg 27 procent om året efter IT-kraschen fram till toppen 2007. Efter finanskrisen steg börsen 22 procent om året fram till toppen 2015. Förvisso teoretiskt att tro att man ska kunna investera hela sitt kapital på botten efter en kraftig nedgång, men det är en påminnelse om att våga tänka långsiktigt. En av de bästa kurerna för att faktiskt lyckas med det är att just avsätta långsiktiga pengar i portföljen, som man faktiskt kan avvara långsiktigt.

De svenska folkaktierna

Epitetet folkaktier härstammar nog från det faktum att de ägs av många personer och under lång tid, inte sällan är det kanske enda eller en av få aktier som ägs i portföljen. De svenska folkaktierna 2018 var:

De svenska folkaktierna 2018 (Källa: Euroclear)

Närmare 5 procent av svenska befolkningen äger aktier i Telia och en bit över 4 procent i Ericsson. Är det något jag vill att du tar med dig från denna blogg så är det att se över antalet aktier i din portfölj. Ha då i åtanke att de kunder hos oss som fått bäst avkastning historiskt haft minst 12 aktier i portföljen. Det är ingen garanti för framtiden men det finns få nackdelar med riskspridning för de allra flesta.

Ericsson och Telia – Sveriges vanligaste finansiella sambos?

Faktum är att väldigt många sparare enbart haft Telia eller Ericsson i portföljen sedan millenieskiftet, eller mindre olyckligt, en kombination av de två.

I samband med att börsen vände ned kraftigt efter IT-euforin som också kallas dot com-kraschen i folkmun så sjönk Ericsson -90,53 %. Räknar vi med återinvesterad utdelning har den sjunkit -85 % under samma period. Telia noterades med pompa och ståt den 13 juni 2000. Sedan dess har aktien backat -51 % men den som återinvesterat utdelningen har faktiskt fått en positiv avkastning på 23,2 % eller omkring en procent om året. Den som kombinerat dessa två aktier har fått en avkastning på -68,5 % om vi räknar med utdelningen. Den som skulle ha ägt samtliga 10 folkaktier hade sett sitt kapital växa 7,6 % om året i snitt inklusive återinvesterad utdelning. Istället för att ha kvar 315 kr av en investerad tusenlapp i duon Ericsson/Telia så hade investeringen istället växt till 3 737 kronor.

Hur hittar jag inspiration?

Okej, nu har du säkert förstått att jag gärna ser att du sprider på risken i din portfölj. Om du redan gjort det så återstår det bara att säga grattis! Om du inte riktigt är där ännu så kanske du funderar hur man hittar inspiration i jakten på guldkornen i portföljen?

 

Psst…! Det har nog aldrig funnits färre ursäkter för att faktiskt starta 2019 med att förbättra ditt sparande – så, hur många aktier har du i portföljen?

 

Stort lycka till och avkastning på dig!

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/7-enkla-tips-for-att-forbattra-ditt-aktiesparande/feed/ 0
Sparande som nyårslöfte? – Så kommer du enkelt igång med ett fondsparande https://blogg.avanza.se/avanza/sparande-som-nyarslofte-sa-kommer-du-enkelt-igang-med-ett-fondsparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/sparande-som-nyarslofte-sa-kommer-du-enkelt-igang-med-ett-fondsparande/#respond Thu, 03 Jan 2019 11:49:31 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18162

God fortsättning på det nya året! I samband med nytt år så vänder vi inte bara blad på börsen, många av oss komponerar även ihop nyårslöften som vi hoppas infria under året. Ett klassiskt förutom att ta tag i träningen är att börja spara. Därför viger vi detta avsnitt åt att resonera lite kring hur man kommer igång med ett fondsparande, även om man inte tycker att sparande och fonder är det bästa som hänt sedan skivat bröd.


Vi utgår från en person som tycker att sparande är vettigt men där just sparandet snarare är ”need to have” än ”nice to have” så att säga. Låt oss helt enkelt inviga 2019 genom att ge dig konkreta råd och tips för hur du faktiskt kommer igång, en finansiell spark i baken helt enkelt. Det finns vettiga alternativ oavsett om du gärna komponerar ihop ditt egna sparande eller om du vill göra så lite som möjligt själv.

Tipsa gärna vänner och bekanta som behöver ett sparande och lite inspiration på vägen att lyssna på avsnittet.

 

Trevlig lyssning,
Johanna & Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sparande-som-nyarslofte-sa-kommer-du-enkelt-igang-med-ett-fondsparande/feed/ 0
Nytt år, nya sparmöjligheter https://blogg.avanza.se/avanza/nya-sparmojligheter/ https://blogg.avanza.se/avanza/nya-sparmojligheter/#respond Mon, 31 Dec 2018 05:01:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17962 Att komma igång med ett vasst sparande är inte svårt. Och tar inte heller lång tid. Låt 2019 bli året då du på riktigt bygger upp en pengamaskin och ökar din frihet. Det är ett nyårslöfte som vi alla kan ge oss själva. 

Kom igång!

Den bästa dagen att börja spara var igår, den näst bästa är idag. Det må låta klyschigt men så är det.Så gör dig själv en tjänst, och se till att 2019 blir året då du verkligen kommer igång och börjar spara. Det betyder inte att du måste lägga ned en massa tid och energi på att justera och hela tiden förändra ditt sparande. Nej, har du väl kommit igång så sköter sig sparande väldigt bra på egen hand. Börja därför enkelt. Här på Avanza har vi Avanza Auto eller eller Portföljgeneratorn som man kan använda sig av för att enkelt och smidigt få ett vasst sparande som passar just din sparhorisont.

3 tips för att få snöbollen i rullning

• En bra tumregel är att försöka spara 10 % av sin lön efter skatt. Och att göra det direkt när du fått lön. På så sätt anpassar du din konsumtion efter ditt sparande istället för tvärtom. Se det som att du betalar 90 av 100 kronor till dig själv idag och sparar 10 av 100 kr till din framtid. Låter inte det väldigt sunt och tacksamt för ditt framtida jag? Känner du efter ett tag att 10 % är jättelätt kan du allt eftersom öka din sparkvot för att nå dina mål snabbare!
• Ge dina pengar rätt förutsättningar – ett sparkonto är säkert på kort sikt, men långsiktigt äts pengarna upp av inflationen (Riksbankens inflationsmål är 2% varje år). Nej, vårt långsiktiga sparande växer bäst på börsen. Aktiemarknaden har historiskt gett högst avkastning och Stockholmsbörsen har i snitt gått upp cirka 10 procent per år senaste decenniet, men det är långtifrån någon rak linje. Det kommer garanterat förekomma gupp på vägen, men det gör ingenting så länge du har tiden på din sida. En tillfällig börsnedgång är snarast bra eftersom du då får mer fond för pengarna.
• Sprid risken, diversifiera som det heter på finansspråk. Det gör du genom att spara i flera olika värdepapper på flera olika marknader. Denna diversifiering får du antingen genom en bred fond, en portfölj av flera fonder eller genom en portfölj med aktier i flera olika bolag i flera olika branscher. Det viktigaste är att du inte blir för enbent med bara en eller ett par aktier som alla är beroende av samma marknad.

Fokusera på målet

Hur peppad och motiverad du än känner dig nu, kommer det komma dagar när motivationen tryter. Så är det bara. Men det finns knep att ta till för att hålla sparlågan uppe. Ett av de bästa, det är att konkretisera sina mål. Konkreta sparmål är alltid mer effektiva än luddiga.

Det fina är också, att ju längre sparhorisont du har, desto större kan ditt mål vara. För här kommer ränta-på-ränta-effekten, även känt som världens åttonde underverk, in i bilden. Det är den snöbollseffekt som gör att ditt sparande växer snabbare och snabbare för varje år som går. Det enda som krävs är rätt förutsättningar och tålamod. Därför är det så viktigt att börja idag och inte imorgon. Ju tidigare man börjar spara desto längre tid får detta åttonde underverk på sig att jobba och hjälpa dig nå dina drömmar.

Börja idag och låt 2019 bli det året som du blickar tillbaka på och minns med glädje och tacksamhet till dig själv för att du satte igång ditt alldeles egna sparmaskineri!

Gott nytt år på dig och stort lycka till med din sparresa!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nya-sparmojligheter/feed/ 0
En tillbakablick på börsåret 2018 https://blogg.avanza.se/avanza/en-tillbakablick-pa-borsaret-2018/ https://blogg.avanza.se/avanza/en-tillbakablick-pa-borsaret-2018/#respond Fri, 28 Dec 2018 06:59:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18120

I skrivande stund är det blott en handelsdag kvar på detta år och det är därmed dags att lägga året till handlingarna och vända blad. Men låt oss dessförinnan blicka tillbaka på det gångna börsåret som, så här med facit i hand, blev ett rätt volatilt dito. Sist men inte minst har vi en liten överraskning också!

Så blev börsåret 2018

Ifjol kring denna tidpunkt skrev jag om stark ekonomisk tillväxt, negativ ränta, låg volatilitet och starkt noteringsklimat som bjöd på flertalet börsintroduktioner. Faktum är att samtliga dessa faktorer ser annorlunda ut idag. Den ekonomiska tillväxten har kommit lite på skam med oro för avmattning och i det senaste kvartalet minskade faktiskt BNP för första gången sedan 2013. Den negativa ränta som vi fick i februari 2015 ser ut att gå mot sitt slut efter Riksbankens räntehöjning om +0,25 % i december, vilket var den första höjningen sedan sommaren 2011. Volatiliteten har ökat betänkligt och börsnoteringarna har lyst med sin frånvaro. Årets modeord får istället bli konjunkturavmattning, ökad volatilitet, räntehöjningar, handelskonflikt, TINA (There is no Alternative), techfrossa och amerikansk skattereform som eldade på börsen. Även om det faktiskt är en handelsdag kvar på detta år så kan man nog med betryggande marginal säga att det blir det första negativa året sedan 2015 för OMXS30 och sedan 2011 för Stockholmsbörsens breda index OMXSPI.

Ökad volatilitet och stigande räntor

Volatiliteten har stigit från låga nivåer men steg mycket kraftigt i samband med att den amerikanska sysselsättningsstatistiken Non Farm Payroll (NFP) publicerades den andra februari i år. Det marknaden tog fasta på var det höga lönetrycket som fick marknaden att oroa sig för ytterligare räntehöjningar från amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det skapade ett stort börsfall på måndagen den femte februari och börsen föll faktiskt mer än sju procent innan den hittade nytt fotfäste för att därefter klättra mot nya höjder. Det blev dock fler räntehöjningar, totalt höjde FED 4 gånger under året och 9 gånger sedan december 2015 som markerar starten för räntehöjningscykeln. I Sverige har vi höjt för första gången sedan 2011 och befinner oss alltjämt i negativt territorium.

Iskallt noteringsklimat

Ifjol hade vi ett mycket starkt noteringsklimat där vi hälsade över 1 600 nya bolag välkomna på den globala arenan. Det var en siffra som var hela +49% högre än året innan, det stökiga året 2016 med oro för Kinas tillväxt, Brexit och presidentvalet som alla skapade sin beskärda dos av huvudbry. På Stockholmsbörsen fick vi in många bolag och på bland annat First North rasade det in bolag. I år däremot har det varit mest listbyten och avknoppningar som särnoterats, exempelvis Veoneer och Epiroc från Autoliv och Atlas Copco.

Börskorrektion eller dags för björnmarknad?

Korrektioner på börsen är vardagsmat, alltså en nedgång på minst tio procent från toppen till botten. Faktum är att vi fått uppleva det varje börsår sedan 2006 förutom ifjol, fjolårets största rutschkana stannade vid -8,5 %. I år steg börsen som mest +6,5 % eller +10,4 % om vi räknar med utdelningen, som sig bör. Men som vi fått erfara så har börshösten varit kylig och turbulent. Från toppen 29 augusti har vi fram till skrivande stund har börsen tappat -17,6 %. Om vi tappar några procent till så kommer börsen gå in i det vi kallar för björnmarknad, alltså när den tappet minst 20 procent från senaste toppen.

Om vi tittar på de enskilda bolagen och dess aktier så har 20 av de 30 aktierna i OMXS30 fallit med minst 20 procent senaste året. Telia Company har klarat sig bäst i år och totalt har 7 aktier i indexet klarat av bravaden att hålla sig ovanför vattenytan avkastningsmässigt sedan årsskiftet. En intressant reflektion är att den forna nationalklenoden Ericsson seglat upp som ohotad vinnare i år med en uppgång på hela 42 %, tvåan AstraZeneca på prispallen har knappt lyckats med hälften. Men även Telia har fått fart under galoscherna och hamnar på en fin tredjeplats med en uppgång på goda 19 %.

Börsen har blivit billigare

När aktier faller i pris så blir de ju per automatik billigare om den förväntade framtida vinsten är oförändrad eller ännu bättre, förväntas stiga. Om det blir så i just detta fallet står såklart skrivet i stjärnorna. I USA som är världens största kapitalmarknad har börsen i år bjudit på den största vinsttillväxten på 8 år enligt Factset. Det beror till stor del på skattereformen som trädde i kraft i slutet på förra året och som sänker skatten för bolagen. Vinsttillväxten förväntas landa på +20,3 % och samtliga 11 sektorer i indexet S&P 500 bidrog till den utvecklingen. Nästa år återfinns ju den positiva effekten från skattereformen i jämförelsetalen, så då har vi redan ökat motståndet på träningscykeln, det blir inte lika enkelt att imponera, kort och gott.

Just nu är det framåtblickande P/E-talet på Dow Jones 14,5 gånger och 15 gånger för S&P 500. I Sverige värderas OMXS30 till 13,4 gånger nästa års förväntade vinst och direktavkastningen förväntas bli 4,7 procent. Däremot är det många som pekar på att Schiller P/E inte alls är på samma attraktiva nivåer, alltså när man tittar på ett cykliskt justerat P/E-tal som tar hänsyn till den genomsnittliga vinsten de senaste 10 åren.

Schiller P/E (källa Multpl.com)

 

Vilka aktier är 2018 års vinnare?

 

Vilka aktier har avanzianerna favoriserat?

Som alltid finns det aktier som befinner sig i saunan och de som kastas in i frysboxen. Låt oss kika lite närmare på aktierna som våra kunder favoriserat under året och därmed fått flest nya ägare.

Svenska aktier

Utländska aktier

Fonder

..Sist men inte minst, en liten överraskning!

Nu har vi pratat om hur börsen har betett sig under året och vilka aktier som favoriserats och vilka som fått stryka på foten men hur har det gått för dig då?
I slutändan är det ju faktiskt din egen utveckling som är mest intressant för dig när du sitter hemma på kammaren och funderar på vilka lärdomar och reflektioner du kan dra av året. Just därför har vi satt ihop en liten överraskning åt dig, vi kallar den kort och gott för ”Ditt 2018 i siffror”. Låt oss presentera den för dig. (.. om nyfikenheten tar över nu så hittar du ditt 2018 i siffror här redan nu!)

Vi vill göra sparande billigare, bättre och enklare och vi tror att ”Ditt 2018 i siffror” gör det väldigt mycket enklare att få en snabb och trevlig överblick över hur ditt sparande utvecklats under året. Ja förutom den lilla detaljen att börsåret blev negativt, men bortsett från det.

Först och främst visar vi dig hur dina innehav totalt sett utvecklats under året, hur mycket utdelning du inkasserat och dina nettoinsättningar på kontot (insättningar minus uttag). Sen går vi vidare och tittar på din procentuella avkastning under året jämfört med alla andra avanzianer, har din avkastning varit bättre eller sämre än våra övriga kunder? Ingen fara om avkastningen inte är den allra bästa i år, så är det ibland. Vill du lära dig mer om sparande och investeringar så kan du med fördel kolla in Avanza Akademin. Därefter kikar vi lite närmare på toppar och dalar, vilka dagar under året har du kunnat skratta hela vägen till banken och vilka dagar har inte varit fullt lika roliga? Självklart kollar vi även närmare på vilket innehav som är ditt bästa i år och hur aktiv du har varit, alltså hur många transaktioner du gjort. Sist men inte minst ger vi dig en enkel överblick över huruvida du varit ute på finansiella äventyr utomlands eller om dina placeringar enbart gjorts i Sverige, var dina investeringar bor helt enkelt.

Så vad väntar du på? In och kika hur ditt börsår 2018 blev!

Psst.. delad glädje är dubbel glädje! Dela gärna ditt resultat för året i sociala medier under #mittavanzaår

 

Vi på Avanza vill tacka för 2018 och ser fram emot att dela 2019 med dig!

Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/en-tillbakablick-pa-borsaret-2018/feed/ 0