Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Thu, 16 Aug 2018 07:07:47 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Höststäda privatekonomin – 4 punkter att fokusera på https://blogg.avanza.se/avanza/hoststada-privatekonomin/ https://blogg.avanza.se/avanza/hoststada-privatekonomin/#respond Thu, 16 Aug 2018 04:01:57 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16998 Även om sista veckorna i augusti inte längre innebär nytt pennskrin eller bokpapper till skolböckerna, är det för många förknippat med en positiv känsla av nystart. Ta vara på denna känsla och passa på att göra en omstart även i privatekonomin. Här är fyra punkter som kan ge dig mer i plånboken både idag och i framtiden.  

1. Fyll på bufferten – din livboj

Att vara ledig är ofta dyrare än att jobba och det är lätt hänt att vi nallar av bufferten. Inte optimalt, men fyller vi på den snabbt igen är ingen större skada skedd. Hur stor buffert du ska ha, det beror på just din situation, om du har barn, bil bor i bostadsrätt eller hyresrätt m.m. Läs gärna min kollega Nicklas resonemang. Att bufferten ska parkeras tryggt på sparkonto med insättningsgaranti, det är närmast en självklarhet däremot.

2. Gå igenom dina fonder

Har du koll på vilka fonder du sparar i? Att du har en bra fördelning mellan aktie- och räntefonder och mellan olika regioner? Sparar du i aktivt förvaltade fonder bör du också kolla upp hur de har presterat gentemot kategorisnittet. Att de inte ligger i topp senaste halvåret kan vi leva med, men har den underpresterat under en längre period kan det vara läge att byta ut fonden. Jämför fonder gör du enkelt på Morningstar eller på Fondkollen.

3. Glöm inte din framtida lön

Pensionen utgör ofta vårt största sparande och är värt lite av din tid. Börja med att logga in på Min pension, se vilka pensionsförsäkringar du har och gör en pensionsprognos. Är du 50- eller 60-talist visar den sannolikt att du kommer få ungefär 60 procent av lönen i pension. Är du 80-talist knappt 54 procent. Detta är såklart genomsnittsiffror, men ändå ganska talande. Är du inte nöjd med utfallet som prognosen visar, är det läge att börja eller öka ditt privata pensionssparande. Och ju tidigare du börjar, desto lägre summor behöver du spara. Här mer om hur du pensionssparar efter ålder och här tre avsnitt av Avanzapodden där vi går vi igenom alla pensionens delar och ger konkreta tips på hur du maxar pensionen.

4. Sänk räntan och få dubbel effekt

Lån är på sätt och viss en sparprodukt. Får vi ner räntan på våra lån, har vi mer över att spara. Lånen med högst ränta, såsom eventuella kreditkort eller blankolån, har gräddfil till dina pengar och bör betalas av först. Bolånet är dock också värt lite kärlek, de är ju ofta så stora sett till beloppet och här finns det mycket pengar att spara. T.ex. med 0,1 procentenheter (10 punkter) lägre ränta, sparar du 1 000 kronor för varje miljon du har i lån. Det blir snabbt stora pengar.

Utöver dessa punkter är terminsstarten även ett gyllene tillfället att se över dina försäkringar, abonnemang och andra löpande kostnader. Även här finns en hel del pengar att spara, men börja i den änden där du kan göra störst skillnad. Det är oftast i ovanstående punkter.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hoststada-privatekonomin/feed/ 0
Avanzapodden – Ett knippe lyssnarfrågor https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-ett-knippe-lyssnarfragor/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-ett-knippe-lyssnarfragor/#respond Wed, 15 Aug 2018 22:02:25 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17044 I veckans avsnitt djupdyker vi ned i den allt djupare mailkorgen för att fiska upp ett knippe kloka frågor som ni lyssnare skickat in. De är både kloka och intressanta frågor om allt mellan himmel och sparjord. Har du en egen fråga du gått och funderat på så tycker vi att du ska skicka den till oss! 

Kraftigt inflöde i vår mailkorg har fått oss att förstå hur otroligt många frågor det finns därute. Ämnet ekonomi inrymmer väldigt många frågor, högt som lågt, oavsett om det gäller sparande till första kontantinsatsen, studentekonomi,  vad man ska tänka på om man går i tankar att köpa fritidsboende, hur man besiktar en fond, vad man ska tänka på om man vill köpa aktier och mycket mer.

Tack för alla frågor och vi hoppas på fler, tillsammans lär vi oss mer. Har du en fråga så skickar du in den till podd(at)avanza.se

//Johanna och Nicklas

Psst, du hittar alla tidigare poddar här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-ett-knippe-lyssnarfragor/feed/ 0
Investeraren #36 – Stockholmsbörsens utdelningsmästare https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-36-stockholmsborsens-utdelningsmastare/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-36-stockholmsborsens-utdelningsmastare/#respond Tue, 14 Aug 2018 22:53:57 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17001 Många sparare älskar utdelningar, vissa så mycket att de har en utdelningskalender för att säkerställa att det trillar in slantar varje månad utanför de vanligtvis tunga utdelningsmånaderna april och maj. Numera får du ju även en utdelningsnotis med ett katching-ljud i mobilapparna för att förgylla stunden.

I USA har vi en lång historik av duktiga utdelare, inte minst Dividend Kings och Aristocrats, alltså de bolag som lyckats höja utdelningen i 50 respektive 25 år i rad, men hur ser det ut i Sverige? Vilka är marathonutdelarna på hemmaplan?

Aktierna som höjt utdelningen i 10 år i rad

Historiken är ju som bekant ingen garanti för framtida dito men det är nog mer sannolikt att tro att bolag som höjt utdelningen konsekvent under många år ger en bättre sannolikhet att fortsätta göra just det snarare än bolag som aldrig eller sällan höjt sin utdelning. Speciellt om bolagen har en uttalad utdelningspolicy som säger att utdelningen stadigt skall öka över tid samtidigt som utdelningsandelen, alltså utdelningen som andel av vinsten, inte är på alarmerande höga nivåer. Vilka är då bolagen på Stockholmsbörsen som klarat av bravaden att höja utdelningen minst 10 år i rad? Inspirationen fick jag av denna artikel som publicerades på Placera nyligen.

 • Hufvudstaden
  Grundades av Ivar Kreuger 1915 och blev Sveriges största fastighetsbolag på två år. Flera av fastigheterna som bolaget äger återfinns även på sällskapsspelet Monopols spelbräde. Dessutom äger fastighetsbolaget också varumärken såsom anrika Nordiska Kompaniet (NK) i Stockholm och Nordstan i Göteborg. Börsvärdet är 32 miljarder kronor och utdelningen har de lyckats höja i 21 år i rad.
 • Castellum
  Grundades 1993 i kölvattnet av den finans- och fastighetskris vi hade i Sverige på den tiden. Flera av fastigheterna som förvärvades var panter från dåliga lån som bankerna inkasserat. Börsnoterades 1997 och är idag en av Sveriges största fastighetsägare, utvecklare och börsnoterade bolag. De har som mål att öka förvaltningsresultatet minst 10 % per år, något som många småsparare har uppskattat historiskt då det lett till en förväntan om betryggande marginal för framtida utdelningstillväxt. Bolaget har ett börsvärde på 44 miljarder och lyckats höja utdelningen 20 år i rad.
 • Vitec
  Ett mjukvarubolag som grundades 1985 och jobbar med något de kallar Vertical Market Software i Norden. De förvärvar och förädlar välskötta standardprogram inom olika nischer som de sedan levererar till sina kunder. Affärsmodellen bygger på repetitiva intäkter som bolaget menar ska borga för stabila och förutsägbara kassaflöden, en bra egenskap för en utdelningsmästare. Bolaget har ett börsvärde på 2,5 miljarder kronor och har höjt utdelningen 16 år i rad.
 • Wihlborgs
  Fastighetsbolag som grundades 1924 och verkar i Öresundsregionen med Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn som bas. Där erbjuder de kommersiella lokaler i form av kontors- och butikslokaler likväl som industri- och lagerlokaler. Dagens Wihlborgs formades 2005 när bolaget delades upp i två nya bolag och den geografiska exponeringen blev mer fokuserad. Nya kärnverksamheten blev Öresundsregionen och fastigheterna i Stockholm samlades i fastighetsbolaget Fabege. Marknadsvärdet är 16,5 miljarder kronor och bolaget har höjt utdelningen 12 år i rad.
 • Intrum
  Europas marknadsledare inom kredithantering med exponering mot 24 marknader efter samgåendet mellan Intrum Justitia och Lindorff ifjol. Aktien har varit lite stukad på senare tid efter ett ifrågasatt samgående men historiken visar att utdelningen har varit att lita på, om vi kikar i backspegeln, om det upprepar sig återstår att se. Bolaget har höjt utdelningen 12 år i rad och börsvärdet är 31 miljarder kronor.

Vilken utdelningsmästare är avanzianernas favorit?

Fastighetsbolaget Castellum är solklar vinnare och storfavorit bland våra kunder med 26 138 ägare. Tvåan Intrum får nöja sig med 9 101 st, tätt följt av Hufvudstadens 5 879 st, Wihlborgs 3 528 st och slutligen Vitec med sina 2 572 ägare.

Sist men inte minst… så kikar jag i podden lite närmare på de bolag som aldrig sänkt utdelningen och de som bara sänkt någon enstaka gång under mycket lång tid, vilken är din favoritutdelare?

Du hittar samtliga avsnitt av Investerarens Podcast här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-36-stockholmsborsens-utdelningsmastare/feed/ 0
Avanzapodden #25 – Tips till studenten https://blogg.avanza.se/avanza/tips-till-studenten/ https://blogg.avanza.se/avanza/tips-till-studenten/#respond Mon, 13 Aug 2018 04:01:21 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16827 Har du precis fått antagningsbesked om att du kommer in på universitetet? Eller har du redan pluggat några terminer men vill ta ett litet omtag vad gäller studentekonomin? I veckans avsnitt av Avanzapodden fokuserar vi på studentekonomi och ger våra bästa tips till hur du maxar studentekonomin! 

Studietiden är på många sätt underbar. Du lär känna massa nya människor, du styr till mångt och mycket din tid och du får ägna dagarna åt att lära dig mer om ett ämne du själv har valt. Det är inspirerande och roligt och positivt på många sätt, dock brukar ekonomin inte vara den största ljusglimten under denna period. För ekonomi handlar ju om hushållning med begränsade resurser och för de flesta är just pengar en trång sektor under studietiden. Det behöver dock inte betyda att du behöver leva på vatten och bröd eller helt släppa sparandet.

I veckans avsnitt går vi igenom ett helt knippe med tips kring studentekonomin och diskuterar en rad frågor. Bland annat:

 • Hur får man vardagsekonomin att gå ihop?
 • Ska man egentligen ta studielån även om man inte behöver?
 • Varför kan det vara värt att byta till ett sommarjobb med lägre lön?
 • Vid vilken ålder tar svenska studenter examen?

Trevlig lyssning och lycka till med kommande eller fortsatta studier!

//Johanna och Nicklas

Psst, du hittar alla tidigare poddar här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tips-till-studenten/feed/ 0
Träna för en lågkonjunktur https://blogg.avanza.se/avanza/trana-for-en-lagkonjunktur/ https://blogg.avanza.se/avanza/trana-for-en-lagkonjunktur/#respond Fri, 10 Aug 2018 09:45:20 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16960

Ju längre vi kommer i högkonjunkturen och ju mer börsen stiger, desto fler blir frågorna om hur vi klarar en börsnedgång. Jag lovar, det går! Till sin hjälp har politiker, beslutsfattare och företagsledare ekonomiska sjökort. Vi privatpersoner får förlita oss på att vi skött intervallträningen och byggt upp en grundfysik som gör att luften inte går ur oss i motgång, samtidigt som portföljen orkar trycka på i medgång. 

Det är inte bara vädret som varit varmt i sommar, även i ekonomin råder högkonjunktur. Men efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur har vi ju lärt oss. Eller t.o.m. en krasch likt den vi såg för 10 år sedan? Om detta pratade jag i Aktuellt där en annan ekonom menade att ekonomiska prognoser är dåliga på att förutse lågkonjunkturer och tar finanskrisen 2008 som exempel. Det är inte helt klockrent enligt mig, vi måste skilja mellan lågkonjunktur och krasch.

Finanskrisen 2008 är den djupaste krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet och en riktig krasch. En lågkonjunktur är något helt annat och kan jämföras med att gå ned i tempo när vi springer intervaller på löpbandet. Det är något vi måste göra med jämna mellanrum och det är under dessa andhämtningspauser som vi kan fila på tekniken och jobba för ett mer effektivt löpsteg. Det är samma sak för bolagen och ekonomin i stort. En krasch likt finanskrisen däremot, det är mer som att vi ramlar av löpbandet. Något som är extremt svårt att förutspå men som tur också är väldigt ovanligt. På finansspråk brukar man säga att det är en svart svan som seglar in från sidan, med en oförutsägbar händelse som helt kastar om spelreglerna och påverkar alla världens börser.

Ekonomiska prognoser blir, precis som väderleksrapporter mer osäkra ju längre fram i tiden de sträcker sig. För kommande år är de däremot ofta relativt träffsäkra och fungerar som viktiga underlag för beslutsfattare. Såväl statsbudget som räntebeslut baseras till stor del på prognoser om framtida BNP och inflation. Beslut som annars skulle bli bra mycket mer utav chansningar. Det följer samma princip som att du (förhoppningsvis) inte ger dig ut på sjön utan sjökort. Visst, även med sjökort/GPS kan du ha otur och stöta på en grynna, men risken att gå på grund är ändå bra mycket lägre än om du skippar sjökortet helt och bara går på känsla. Samma gäller för ekonomiska prognoser.

Att lågkonjunkturer kommer då och då, och även krascher – om än betydligt mer sällan – får vi alltså leva med. Så var befinner vi oss just nu? Utgår vi från prognoserna, så är den allmänna bilden hos ekonomer att ekonomin i världen och i Sverige i synnerhet, är mycket stark men att vi kanske nått eller i alla fall är nära en konjunkturtoppen. Bolagen visar på fina vinster, men kapacitetsutnyttjandet är högt och det finns en del orosmoln i form av eskalerande handelskonflikt, räntehöjningar m.m. och vi får nog räkna med något mer dämpade tillväxttal framöver. Om än från höga nivåer. När detta kommer och vilken effekt det får på börserna, det kan vi däremot inte veta och än så länge finns det mycket som talar för en stark börshöst. Inget tydligt svar med andra ord, men som alltid är det bra att fokusera på det som vi faktiskt själva kan påverka. Balansen i vår egna ekonomi och placeringsinriktningen i vårt sparande.

För en ekonomi som inte får skrämselhicka av lågkonjunktur, men som ändå hänger med och frodas i börsuppgång behöver vi:

 • Ha marginaler och en buffert som kan agera krockkudde vid tillfälligt inkomstbortfall och liknande. Stresstesta din ekonomi genom att ställa dig ett par frågor som; Hur skulle jag klara av dubbelt så hög ränta? Skulle jag sova gott om natten ifall portföljen tappade 30 procent eller har jag för stor del av mitt sparande på börsen? Om du delar hushåll med någon, är det också viktigt att ni går igenom vad som skulle hända ifall ni separerar eller om någon av er blev sjuk. Att våga prata om svåra saker är bara kärleksfullt och visar att ni bryr er om varandra.
 • Amortera extra på bolånet ifall det är högt i förhållande till inkomst och/eller värdet på bostaden. Här kan du läsa om hur mycket vi måste amortera enligt det utökade amorteringskravet.
 • Inte glömma bort vårt långsiktiga sparande och framför allt våga spara långsiktigt även när börsen viker. Det är ofta när det gör som ondast som de bästa affärerna görs. Lär gärna min kollega Nicklas utmärkta text om svårigheten med att tajma marknaden och hur man istället bör satsa på tid i marknaden. Knepet är att månadsspara och att det funkar, det ser vi inte minst när vi tittar på Avanzas kunder. Det är nämligen gruppen med minst 12 insättningar per år som har bäst riskjusterad avkastning

Med det sagt, såklart hoppas jag på en lång och härlig brittsommar, precis som jag hoppas på en lång och utdragen solnedgång vad gäller högkonjunkturen. Jag kommer dock inte låta vädret styra mitt humör och inte heller ”oron” för en framtida lågkonjunktur styra min privatekonomi. Med rätt planering och förutsättningar klarar jag av oväder på båda håll.

//Johanna

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/trana-for-en-lagkonjunktur/feed/ 0
Investeraren #35 – Apple är värt mer än hela Stockholmsbörsen https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-35-apple-vart-mer-an-hela-stockholmsborsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-35-apple-vart-mer-an-hela-stockholmsborsen/#respond Wed, 08 Aug 2018 21:37:00 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16934 Världens största börsnoterade bolag Apple passerar den magiska gränsen 1000 miljarder dollar i börsvärde, långt mer än värdet på hela Stockholmsbörsen. Vilka bolag har knipit de tidigare milstolparna? För oss som är riktigt inbitna så är det självfallet obligatorisk finansiell allmänbildning. Likväl som det faktum att världens högst värderade bolag genom tiderna, mätt i dagens penningvärde, hade ett värde på hela 7900 miljarder USD år 1637, alltså samma år som när Tulpanmanin fick ett abrupt slut. Det bolaget hette Dutch East India Company.

Apple har passerat 1000 miljarder dollar i börsvärde

Den 2 augusti passerade Apple som första amerikanska börsbolag den magiska gränsen 1000 miljarder dollar i börsvärde. Jag satt klistrad hemma på kammaren vid min börsskärm i väntan på att aktien skulle nå kursen $207.5. Tidigare var det kursen $203.45 som gällde men efter att de meddelat marknaden om återköpta aktier så höjdes ribban lite grann. Vad betyder då detta? Ja, egentligen betyder det nog inte så mycket annat än att det är ett kvitto på att bolaget som startades 1976 av bland annat Steve Jobs har gjort mycket rätt efter vägen.

Nu är ju såklart frågan om vilket bolag som kommer härnäst, de som var nära när podden spelades in var:

Apple är den populäraste amerikanska aktien hos oss

Glädjande nog är Apple den mest populära amerikanska aktien bland våra kunder med totalt 9 425 avanzianer, vilket är en ökning med +75 % senaste 3 åren. En annan bekant farbror som äntrat ägarlistan och blivit bolagets näst största aktieägare är Warren Buffett via sitt konglomerat Berkshire Hathaway som började köpa aktier i Apple under första kvartalet 2016. Sedan dess har aktien mer än fördubblats.

Historiska milstolpar innan 1000 miljarder USD

”One Trillion Dollars” motsvarar nästan 9000 miljarder svenska kronor. Vilket i sin tur nästan motsvarar 1,4x hela Stockholmsbörsen, en tredjedel av Storbritanniens ekonomi eller hela ekonomin för Turkiet eller Schweiz enligt The Guardian. Vill vi jämföra lite mot Sverige så motsvarar det nästan 2x vår BNP ifjol eller 9 års skatteintäkter. Nåväl, nu får det vara nog med jämföranden även om det är kul att sätta siffror i kontext. Vilka bolag har då uppnått de historiska milstolparna som lett fram till denna nivå?

 • 1 miljard USD
  US Steel var det första bolaget att nå en värdering som översteg 1 miljard dollar vilket skedde i samband med börsintroduktionen år 1901.
 • 100 miljarder USD
  IBM nådde börsvärdet 100 miljarder dollar under dagen (intradag) 1987 men orkade inte stänga över den nivån. Det skulle dröja till år 1995, alltså 8 år senare, innan General Electric passerade nivån.
 • 500 miljarder USD
  I samband med IT-hysterin fanns det ett bolag som var på allas läppar, nämligen Microsoft. Bolaget passerade nivån strax innan euforin kulminerade kring millenieskiftet.

 

Sist men inte minst… är Apple dyrt just nu? Hur ser värderingen ut och hur ser det klassiska PEG-talet ut när man sätter P/E-talet i relation till vinsttillväxten, alltså hur snabbt bolaget växer in i sin värdering? Detta likväl som skiftet från hårdvara till allt mer mjukvara som växer kraftigt berörs i denna podd. Är bolaget köpvärt just nu? Det är inte upp till mig att säga men däremot så är det aldrig fel att öka sin kunskapsmassa, just det ser jag till att vi tillsammans gör i detta poddavsnitt.

 

Du hittar samtliga avsnitt av Investerarens Podcast här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-35-apple-vart-mer-an-hela-stockholmsborsen/feed/ 0
Avanzapodden – Vad menas med cykliska och ocykliska bolag? https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vad-menas-med-cykliska-och-ocykliska-bolag/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vad-menas-med-cykliska-och-ocykliska-bolag/#respond Sun, 05 Aug 2018 07:29:57 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16923

I veckans avsnitt av podden pratar vi om konjunkturen och vad det egentligen är för skillnad på cykliska och ocykliska aktier och varför de svänger olika mycket. Det brukar ju sägas att man ska investera så man kan sova gott om natten men vad betyder det för dig? Vi reder ut det tillsammans.

Börsen går upp över tid och har så alltid gjort men emellanåt kommer sämre tider som inte är lika roliga för oss sparare. Vissa typer av aktier svänger mer beroende på hur snabbt de ekonomiska hjulen snurrar och konjunkturen mår, vissa desto mindre men vad beror det på? Vi kikar även på beta-talet som kan användas som ett riskmått för att få ett hum om aktiernas risk i termer av hur mycket de brukar svänga upp och ned.

Psst. du hittar alla tidigare poddar här

 

Trevlig lyssning,
Johanna & Nicklas

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vad-menas-med-cykliska-och-ocykliska-bolag/feed/ 0
Lär känna börsens investmentbolag https://blogg.avanza.se/avanza/lar-kanna-borsens-investmentbolag/ https://blogg.avanza.se/avanza/lar-kanna-borsens-investmentbolag/#respond Wed, 01 Aug 2018 08:56:52 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16916 Börsens investmentbolag är favoriter bland både nybörjare och mer erfarna investerare. Varför brukar man säga att de är bra nybörjaraktier och hur värderar man dem egentligen? Låt oss kika på finanslingot, ägarfamiljerna och sist men inte minst vilken exponering man får via de olika investmentbolagen, häng med!

 

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra bolag. Vissa vill vara delägare med minoritets- eller majoritetsposter i stora och världsledande bolag, andra i mindre bolag. Vissa favoriserar börsnoterade innehav och andra onoterade aktier eller en mix av de båda kategorierna. Vissa investmentbolag är passiva ägare och andra desto mer aktiva med löpande operativt engagemang, styrelserepresentation samt arbete inom valberedning med mera.

De flesta investmentbolag har en relativt lång tidshorisont i sitt ägande. I andra lägret hittar vi de klassiska riskkapitalbolagen som ofta äger onoterade bolag i 4-8 år där syftet vanligtvis är att optimera och förädla bolaget (besiktiga och trimma) för att sedan göra en exit till nästa ägare i bolagets livscykel. Nästa steg kan vara att sälja bolaget vidare till en privat aktör alternativt en börsnotering för att nämna två.

Hur värderas investmentbolag?

När det gäller investmentbolag så kan man inte riktigt använda det klassiska P/E-talet som anger hur många gånger årsvinsten man betalar för ett bolag. Det beror på att investmentbolaget redovisningsmässigt (IFRS) måste ange värdeförändringarna i sina innehav trots att de inte är realiserade. Så stiger aktierna i portföljen räknas det som en vinst och sjunker dem så blir det motsatt effekt. Då blir P/E-talet tandlöst, som istället fungerar utmärkt på en rörelsedrivande verksamhet snarare än tillgångsbolag (investmentbolag och fastigheter).

Istället används substansvärdet, alltså bolagets redovisade tillgångar minskat med nettoskulden eller ökat med nettokassan samt uppskjuten skatt. Jämför det med din egen ekonomi där du räknar värdet på samtliga dina tillgångar minus alla skulder du har, det blir ditt substansvärde. Denna siffra publiceras löpande av många investmentbolag och om inte annat i årsredovisningen och kvartalsrapporterna.

Nu känner vi till substansvärdet men sen tillkommer ytterligare en dimension, vad värderar börsen bolagets substansvärde till? Antingen kan ett bolag handlas till substans (exakt som substansvärdet), substansrabatt eller premievärdering. Om bolaget har ett substansvärde på 100 kr och aktien står i 97 kr så handlas aktien med en substansrabatt på 3 %. Om aktien istället står i 105 kr så handlas den med en premievärdering på 5 %, marknaden står alltså beredd att betala 5 % mer än värdet på de underliggande tillgångarna eller 105 kr för en hundralapp.

Investmentbolagens finanslingo

Alla branscher dras med just sitt lingo, termer som de invigda förstår, men det behöver faktiskt inte vara så krångligt, tvärtom. Längst bak i bolagens årsredovisningar brukar de redovisa definitioner så sök upp valfri årsredovisning och studera över en kopp kaffe, kunskap kan man aldrig få för mycket av.

Nedan bild jag har lånat från Investors årsredovisning för 2017 på sidan 95 (klicka på bilden för att förstora):

 

Stockholmsbörsens olika investmentbolag

Stockholmsbörsen huserar ett flertal olika investmentbolag och störst är Investor som är Wallenbergarnas sfär grundat 1916. Därefter kommer Stenbecks Kinnevik och Industrivärden som numera styrs av Fredrik Lundberg vars egna bolag kommer på fjärde plats börsvärdesmässigt vid inspelningen av podden (mitten juli).

Här är de bolagen jag pratar om i podden och vars portföljer vi kikar lite närmare på:

 

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/lar-kanna-borsens-investmentbolag/feed/ 0
Avanzapodden – Hur sparar man ihop till kontantinsatsen? https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-hur-sparar-man-ihop-till-kontantinsatsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-hur-sparar-man-ihop-till-kontantinsatsen/#respond Fri, 27 Jul 2018 14:50:04 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16909

I veckans avsnitt av podden pratar vi om hur man gör för att spara ihop till en kontantinsats. Trots skenande priser senaste åren och nya regler som gör det svårare för fler att ta sig in på bostadsmarknaden. Det finns självfallet möjligheter ändå, men hur ska man tänka och agera?

Även om bostadsmarknaden har stigit mycket på senare år så är det fortfarande möjligt att spara ihop till en kontantinsats. I veckans avsnitt delar vi med oss av hur vi gjorde och hur vi tycker att man kan tänka när det kommer till sparform.

Hur sparade du själv ihop din kontantinsats?

Psst. du hittar alla tidigare poddar här

Fortsatt trevlig sommar,
Johanna & Nicklas

 

 

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-hur-sparar-man-ihop-till-kontantinsatsen/feed/ 0
Håll koll på detta i rapportsäsongen https://blogg.avanza.se/avanza/hall-koll-pa-detta-i-rapportsasongen/ https://blogg.avanza.se/avanza/hall-koll-pa-detta-i-rapportsasongen/#respond Mon, 23 Jul 2018 08:22:49 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16890 Vi befinner oss mitt i rapportsäsongen för börsårets andra kvartal och det innebär att bolagen presenterar siffrorna för försäljning, marginaler och vinst. Det blir lätt ett informationsbrus och frågan är vad som är viktigast att ha koll på. Låt oss bena ut just det tillsammans.

 

Att följa bolagens rapporter är ett roligt och informativt sätt att lära sig mer om bolagen som antingen återfinns i portföljen eller som du funderar på att investera i. Årsredovisningen är vanligtvis den mest informativa och grafiska framställningen av bolaget, dess verksamhet och prestation senaste året. Det beror rimligen på att just den är en bra marknadsföring för bolaget.

Förutom årsredovisningen så rapporterar bolagen siffrorna kvartalsvis under året. Finns tiden och lusten så behöver du alltså inte vänta ett helt år mellan gångerna du uppdaterar dig kring bolagets framfart. Under rapportsäsongen när kvartalsrapporterna släpps så är det mycket information och tillika brus som når oss investerare. Nedan påminner jag om de nyckeltal som traditionellt är de viktigaste och som är bra att kasta ett getöga på.

Håll koll på när dina bolag rapporterar för att uppdatera dig kring hur det går för bolagen. Nu är det enklare än någonsin att hålla koll på när det vankas rapport. Vi har nämligen lanserat rapportöversikten i våra mobilappar.

Håll koll på detta i kvartalsrapporterna

Ifjol skrev min kollega Gabriel Isskander på Börsveckan en krönika kring vilka nyckeltal han ansåg var viktigast att ha med sig när det regnar rapporter. Som bekant är repetition kunskapens moder så vi tar tillfället i akt att repetera lite.

VD-ordet
Här ger bolagets VD en bild över det gångna kvartalet och vilka utmaningar samt möjligheter som bjudits på likväl som vad han eller hon tror framåt. Just det gångna kvartalet syns ju även i de hårda siffrorna men VD-ordet bäddar in utvecklingen i 1-2 sidor löpande text, lite grann som en finansiell novell. Om du inte har så mycket tid att uppdatera dig kring bolagens rapporter så försök i alla fall läsa just VD-ordet. Som bekant är ju marknaden framåtblickande och är det någon som har örat mot rälsen så är det ju VD, därför är det extra intressant att läsa vad denne tror om framtiden, inte minst nu när marknaden fokuserar väldigt mycket på den eskalerande handelskonflikten som skapar huvudbry för många bolag, hur kommenterar bolaget detta?

Omsättning
Hur har bolagets försäljning utvecklats? Även om man kan mäta sekventiellt, alltså jämfört med förra kvartalet, så är det vanligast att jämföra med samma kvartal året innan då det blir mest rättvist att jämföra med. Ta Skistar som exempel, de tjänar ju merparten av sina pengar på skidhyra och liftkort och då är det inte rättvist att jämföra det snörika första kvartalet med det gassande sommarheta tredje kvartalet.

Omsättningen och omsättningstillväxt är kritiskt för att bolaget ska kunna öka sina vinster långsiktigt. På kort sikt kan ett bolag kapa sina kostnader och därmed öka marginalerna men på lång sikt är det vitalt för ett bolag att öka sin försäljning.

Lönsamhet
Förutom försäljningen och dess utveckling så är det också viktigt att hålla koll på hur lönsamheten utvecklas. Kort och gott kan man säga att det är intressant att se hur mycket pengar de lyckas tjäna på varje försäljningskrona. Vilket lönsamhetsmått som favoriseras av marknaden beror lite grann på vilken typ av verksamhet det handlar om men ofta kikar marknaden på rörelsemarginal och även bruttomarginal vid produktsäljande bolag.

Avkastning på sysselsatt kapital
Detta är ett mått som anger avkastningen som rörelsen lyckas generera i förhållande till det kapital som bolaget har till sitt förfogande, oavsett om det är eget kapital eller främmande kapital (lån). Sysselsatt kapital är bolagets tillgångar minus de icke räntebärande skulderna. Frågan är om bolaget använder tillgångarna på ett effektivt sätt för att generera en tillfredsställande avkastning. Nivån bör helst ligga över 10 % för att bolaget ska vara värdeskapande över tid. När det handlar om banker är måttet ROE (räntabilitet på eget kapital) mer användbart.

Kassaflödet från den löpande verksamheten
Ett positivt kassaflöde behövs gör för att generera vinster och utdelningar till aktieägarna likväl som att möjliggöra amorteringar på lån och finansiera värdeskapande förvärv.

Skuldsättning
Bolagets nettoskuld, alltså skulden minus kassan, är viktig att hålla koll på. Ju högre nettoskuld desto högre blir risken i bolaget, det är mer än ett bolag som gått omkull historiskt på grund av hög skuldsättning. Skuldsättningen bör ställas i relation till rörelseresultatet eller det egna kapitalet i bolaget. Många bolag har som mål att skuldsättningen max skall uppgå till 3 gånger rörelseresultatet.

Soliditet
Detta är ett mått som anger hur stor andel av tillgångarna som utgörs av eget kapital. Det mäts genom att mäta det egna kapitalet med de totala tillgångarna. För de flesta bolagen brukar soliditeten uppgå till minst 30 %. Det innebär att för varje hundralapp tillgång i bolaget så utgörs 30 kr av eget kapital och 70 kr av skuld. 100 % soliditet innebär således att det inte finns några räntebärande skulder alls i bolaget.

 

Vilka nyckeltal tycker du är mest intressanta?

Fortsatt trevlig sommar,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hall-koll-pa-detta-i-rapportsasongen/feed/ 0
Avanzapodden – Lendify berättar om fenomenet med P2P-lån https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-22-lendify-berattar-om-fenomenet-med-p2p-lan/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-22-lendify-berattar-om-fenomenet-med-p2p-lan/#respond Fri, 20 Jul 2018 08:10:27 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16881

I veckans avsnitt av podden gästas vi av Erika Eliasson som är ansvarig för investerarrelationer på Lendify. Vi dyker ned i fenomenet peer-to-peer lending, hur långt det kommit i jämförelse med Equity Crowdfunding och vad som händer när det går fel.

Fenomenet ökar i populäritet och många har provat att antingen låna ut pengar till andra via en plattform och därmed själv agerat bank eller kanske investerat i ett bolag via crowdfunding.

Just trenden med peer-to-peer lending, alltså när privatpersoner lånar ut pengar mellan varandra, där exempelvis Lendify erhåller plattformen har blivit populärt, inte minst internationellt.

Men håll koll på riskerna då fenomenet är nytt, många har provat att låna ut via plattformen samtidigt som det råder goda tider i ekonomin. En sund fråga är självklart vad som händer om låntagaren faktiskt inte kan betala tillbaka lånet. I poddavsnittet får vi lära oss mer om fenomenet likväl som både möjligheterna och riskerna med detta tillgångsslag.

Psst. du hittar alla tidigare poddar här

Fortsatt trevlig sommar,
Johanna & Nicklas

 

 

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-22-lendify-berattar-om-fenomenet-med-p2p-lan/feed/ 0
Investeraren #32 – Tio amerikanska raketer i år https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-32-10-amerikanska-raketer-i-ar/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-32-10-amerikanska-raketer-i-ar/#respond Tue, 17 Jul 2018 11:25:49 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16869 Rapportsäsongen är i full blom och det råder högtryck på börsen likväl som på badstranden. Men vi väntar någon vecka till innan vi sammanfattar rapportperioden och istället kikar vi på 10 amerikanska raketer 2018 alltså bolag som bjudit sina investerare på en fin kursresa men där resan förhoppningsvis inte är över, låt oss titta närmare.

 

Börsernas utveckling senaste veckan

Varje vecka sammanfattar jag hur börsen utvecklats i Sverige, Europa och i USA samt vilka aktier som stigit mest. Ibland kikar jag även lite närmare på hur värderingen ser ut. Något som blir extra intressant efter rapportperioden när vi fått syna korten och bolagens vinster senaste kvartalet.

I Sverige steg OMXS30 1,75 % och AstraZeneca bjöd på 7,5 % uppgång under veckan. Tittar vi på börsens breda index OMXSPI så var uppgången 2,01 % och Active Biotech bjöd sina aktieägare på hela 42 %.

I USA steg det anrika indexet Dow Jones 2,30 % och Walt Disney orkade med att avancera 5 % under veckan. Teknikbörsen Nasdaq steg 1,79 % och bolaget Staffing 360 Solutions avancerade +96 %, alltså inte långt ifrån en fördubbling. Det breda indexet S&P 500 som huserar de 500 största bolagen från både NYSE och Nasdaq steg 0,62 % och CA Inc som är ett mjukvarubolag fick ett bud från Broadcom varpå bolaget steg 20 %.

I Europa så backade faktiskt Euro Stoxx 50 som är ett index med 50 Blue Chip-bolag inom euroområdet. Nedgången stannade vid -0,17 % men som alltid finns vinnare i alla väder och Airbus drog längsta strået med en uppgång på 6,8 %.

Lär känna 10 amerikanska aktier som stigit ordentligt i år

 

Microsoft +22 %
Bolaget ställer om verksamheten mot molnet, ett fenomen som i sig åtnjuter strukturell tillväxt. Intäkterna från molnverksamheten steg 58 % i senaste kvartalet jämfört med samma period ifjol och utgjorde 22 % av de totala intäkterna. Med andra ord så kommer var femte intäktsdollar från molnverksamheten. Azure som är Microsofts molntjänst för företag såg sina intäkter stiga 93 % i senaste kvartalet.

Intuit + 35 %
Bolaget erbjuder molnbaserade bokföringstjänster till företag och äger bl.a. QuickBooks Online och TurboTax. Antalet kunder steg med 45 % i senaste kvartalet för QuickBooks Online. Bolagets intäkter har stigit tvåsiffrigt senaste året och bolaget har även höjt sin guidning till marknaden avseende intäkterna framåt.

Salesforce + 45 %
Bolaget erbjuder ett molnbaserat CRM-verktyg (Customer Relationship Management) och bolaget har höjt sin guidance i marknaden vid ett flertal tillfällen. De rider på trenden med att företag har allt mer data om sina kunder men behöver hjälp att strukturera den och dra reflektioner och slutsatser för att förstå kunderna och maximera intäkterna.

Amazon + 54 %
Bolaget rider på trenden mot ökad e-handel eller kanske snarare driver migreringen mot online då marknadsandelen i USA nu är uppe i 49 %. Bolaget ryktas även äntra den svenska marknaden under året. I en rapport från Pricerunner svarade 40% av de tillfrågade bolagen att deras försäljning skulle påverkas negativt om bolaget etablerade sig i Sverige. I första kvartalet steg intäkterna 43 % och vinsten per aktie 121 %. Även bolagets kassako AWS som är deras molntjänst såg rörelseresultatet stiga 57 %.

Shopify + 66 %
Bolaget grundades 2006 och erbjuder en helhetslösning inom e-handel där de levererar mjukvaran för att driva nätbutiker. I dagsläget uppger bolaget att de har 600 000 kunder. Ifjol steg intäkterna 73 % och första kvartalet i år levererades 68 % tillväxt. Bolaget har vid flera tillfällen höjt sin prognos och rider på trenden mot ökad e-handel.

Teladoc + 89 %
Erbjuder läkarvård online och intäkterna har stigit kraftigt tack vare ökat antal abonnenter och läkarbesök. I första kvartalet steg intäkterna 109 % inklusive förvärvet av Best Doctors eller 45 % exklusive dito.

Twitter + 35 %
Mikrobloggen Twitter har haft lite svårt att kapitalisera på sina användare och har bjudit på kräftgång de senaste åren. I fjärde kvartalet bjöd bolaget på sin första vinst och återgick till tillväxt intäktsmässigt. I första kvartalet steg intäkterna sekventiellt och landade på 21 % jämfört med 2 % i Q4.

Square + 94 %
Fintechbolaget Square som bland annat är konkurrent med Paypal (som nyligen köpte svenska Izettle och därmed snuvaden Stockholmsbörsen på noteringen) har glatt sina aktieägare i år. Bolaget har presterat god tillväxt som dessutom har accelererat senaste tre kvartalen. I första kvartalet landade tillväxten på 45 % och en stor del av framgången kan tillskrivas nya innovativa produkter och tjänster.

The Trade Desk + 107 %
Erbjuder en digital marknadsföringsplattform för det nya fenomenet programmatic som innebär att marknadsförarare automatiskt deltar i mikroauktioner i realtid för att köpa annonsplats istället för vanlig traditionell reklamexponering. Bolaget hjälper kunden att förstå vilken marknadsföring som ger mest nytta för pengarna. I vår tidsålder handlar allt om data och The Trade Desk hjälper kunderna att förstå hur de kan optimera sin marknadsföring för att inte ”elda för kråkorna”.

Netflix + 115 %
Streamingjätten Netflix fortsätter sin resa norrut på börsen och adderar både stort antal nya abonnenter och nytt innehåll. I första kvartalet steg intäkterna 43,2 % och antalet abonnenter ökade med 7, 41 miljoner stycken. När detta skrivs har bolaget lämnat rapport (16/7) som inte nådde upp till marknadens förväntningar och ser ut att öppna ned tvåsiffrigt. Detta till trots har aktien stigit ordentligt i år.

 

Sist men inte minst vill jag påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida sådan. Det har aldrig varit och kommer aldrig att så vara heller. Däremot kan det vara intressant att kika på vilka bolag som presterat bra och blivit belönade av marknaden samtidigt som det finns inslag av strukturell tillväxt framåt. Det innebär att det kan vara intressant att ackompanjera lite studier med en god kopp kaffe eller Te om du får en lugn stund över i sommarvärmen.

 

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-32-10-amerikanska-raketer-i-ar/feed/ 0
Investeraren #31 – Första halvåret i backspegeln https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-31-forsta-halvaret-i-backspegeln/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-31-forsta-halvaret-i-backspegeln/#respond Thu, 12 Jul 2018 21:20:40 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16852 Första halvåret på börsen är lagd till handlingarna och det är hög tid att summera vad börsåret så här långt har bjudit på. Vilka bolag har lyckats glädja sina aktieägare allra mest på hemmaplan i Sverige, ute i Europa eller på andra sidan Atlanten? Dessutom kikar vi lite närmare på värderingen av börsen just nu och hur stor årets största negativa rörelse varit, häng med!

Börsåret 2018 har bjudit på svängningar

Inledningen av året bjöd på en positiv start och redan 23 januari satte vi toppen för börsåret efter en uppgång på +4,3 %. Därefter bar det iväg nedåt och när vi stängde böckerna för halvåret så hade börsen backat -1,14 % eller stigit 2,42 % om vi räknar med återinvesterad utdelning.

Största intra year drawdown, alltså den största procentuella nedgången från topp till botten fick vi uppleva från toppen 23 januari till botten 4 april när börsen backade hela -9,9%. Från den nivån orkade börsen stiga +5,2% fram till halvårsskiftet.

Några orosmoln under året var dels sysselsättningsstatistiken Non Farm Payroll (NFP) i februari som mäter sysselsättningen utanför jordbrukssektorn i USA. Där anades ett högre lönetryck än vad marknaden hade väntat sig varpå en oro för stigande inflation och räntor gjorde sig påmind. Denna oro skapade turbulens på marknaden och i Sverige fick vi se börsen falla -7,1 % från 2 februari till botten 6 februari.

Dels även oro kring handelskrig och en eskalering av dito som på senare tid har skapat något av en varannan dags börs.

Börsutvecklingen i USA

Som alltid är USA tongivande vilket kanske inte är så konstigt då det är världens största kapitalmarknad och en av världens största ekonomier. Nasdaq 100 som är de 100 största bolagen på Nasdaq exklusive finansrelaterat orkade stiga hela +13,8 % följt av Nasdaq på +12,4 %. S&P 500 som utgörs av de 500 största börsbolagen i USA var mer eller mindre oförändrat sedan årsskiftet och även Dow Jones som är USA:s äldsta index med de mest tongivande aktierna höll nollan, delvis beroende av att bolagen påverkas mycket av oron kring handelskrig.

Tittar vi på värderingen i USA per halvårsskiftet så handlas Dow Jones till 16 gånger den framåtblickande årsvinsten, Nasdaq på 21x, S&P500 17x och Russel 2000 som är mindre bolag har en värdering på hela 26 gånger förväntad vinst.

Vilka bolag gick bäst första halvåret?

 

OMXS30

 • Swedish Match +45%
 • Ericsson +28%
 • Autoliv +22%

 

OMXSPI

 • BioArctic +244%
 • Oncopeptides +151%
 • Wilson Therapeutics +126%

 
Large Cap

 • Swedish Orphan Biovitrum +78%

 
Mid Cap

 • BioArctic +244%

 

Small Cap

 • Active Biotech +123%

 

First North

 • Nicoccino +292%

 

Aktietorget/Spotlight

 • Ecoclime +298%

 

Nasdaq 100

 • Netflix +118%
 • Amazon +48%
 • IDEXX Laboratories +46%

 

DJIA

 • Nike +24%
 • Microsoft +20%
 • VISA +19%

 

S&P 500

 • Netflix +118%
 • Tripadvisor +67%
 • XL Group +61%

 

Euro Stoxx 50

 • Nokia +32%
 • Safran +22%
 • Airbus +22%

 

FAANGS

 • Facebook +16%
 • Amazon +48%
 • Apple +14%
 • Netflix +118%
 • Alphabet +11%

 

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-31-forsta-halvaret-i-backspegeln/feed/ 0
Avanzapodden #21 – Lär känna vår VD https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-21-lar-kanna-var-vd/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-21-lar-kanna-var-vd/#respond Thu, 12 Jul 2018 11:38:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16845

I veckans avsnitt av podden får du lära känna vår VD Rikard Josefson som berättar mer om sig själv, vad som lockade med Avanza, vad han tror om framtiden och mycket mer.

Du får lära känna Rikard bättre, hur det kommer sig att han landade i finansbranschen och hur det kommer sig att han valde att söka sig till oss. Dessutom pratar vi om nutid, hur han vill fortsätta förändra finansbranschen och bygga morgondagens Avanza, bostadsmarknaden, vilka erfarenheter han tar med sig från en livslång karriär i finansbranschen och sist men inte minst hur han ska spendera semestern.

Psst. du hittar alla tidigare poddar här

Fortsatt trevlig sommar,
Johanna & Nicklas

 

 

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-21-lar-kanna-var-vd/feed/ 0
Almedalen – ordet på allas läppar https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-ordet-pa-allas-lappar/ https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-ordet-pa-allas-lappar/#respond Fri, 06 Jul 2018 08:53:23 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16797 Så var vår vecka i Almedalen över. En vecka som har dominerats av två tydliga teman och ett knökfullt ekonomiseminarium. Men det fanns ett ämne som slog allt annat på fingrarna och som också ledde till oväntade möten och nya bekantskaper. 

Att åka till Visby under Almedalsveckan är någon som jag tycker alla som har möjlighet ska göra någon gång i livet. Du behöver absolut inte bo i Visby där priserna är hutlösa, utan man kan göra som vi gjorde. Bo flera kilometer utanför och istället få sig en bra cykeltur varje dag. Är ganska bra med tanke på alla bullar och wraps som man trycker i sig under veckan. Hur som helst, att gå runt mellan seminarierna och förkovra sig är verkligen roligt. Det är ju en av få gånger då vi alla har någorlunda fri access till diverse experter, företagsledare och politiker.

Under årets vecka kunde jag urskilja två tydliga teman och en bubblare som vi brinner extra mycket för: 

1: Alla pratar hållbarhet – Över 600 av Almedalens drygt 4000 seminarier handlar om hållbarhet. Nästan vart femte seminarium alltså. Bland de ekonomirelaterade seminarierna skulle jag säga att hållbarhetsfrågan är ännu vanligare. Vi hade till exempel förmånen att lyssna på bland annat ekonomen Klas Eklund och samordnaren för fossilfritt Sverige Svante Axelsson, när de fick reflektera fritt över begreppet tillväxt. Kan vi ha ekonomisk tillväxt och samtidigt hindra miljöförstöringen? Konsensus i panelen var nog att ja det kan vi men BNP-måttet är ett förlegat sätt att mäta tillväxt på. Här kan du läsa mer om seminariet.

2: Nästan alla pratar AI och blockchain – Ett nästan lika populärt ämne är digitalisering och i synnerhet AI (artificial intelligence) samt blockchain-tekniken. Vi lyssnade bland annat på ett seminarium där Riksbankens Cecilia Skingsley och SEB:s VD Johan Torgeby diskuterade kryptovalutor. Ingen av dem vill dock kalla det för kryptovaluta, utan istället för kryptotillgång. Det eftersom t.ex. bitcoin inte lever upp till de tre kriterierna som definierar en valuta. Att den ska vara: 1. Allmänt accepterad som betalningsmedel 2. En räkneenhet som gör att varor och tjänster kan prissättas. 3. En värdebevarare för vårt sparande. Det rådde dock stor enighet om att kontanter inte var framtiden, men det betyder alltså inte att centralbankspengarna kommer att dö. Här kan du läsa mer om seminariet.

Ett annat seminarium på temat digitalisering var Capcos ”Fintech and the future” där jag var med i en panel som diskuterade huruvida det finns en motsättning mellan ny teknik som å ena sidan ger kunden mer power i relation till banken och å andra sidan ökade regleringar som gör att ”alla” bara erbjuds bland- och fond-i-fonder. Jag tror ju att regleringar och ökad transparens i grunden är bra, men min syn på fond-i-fonder finns att läsa här.

 

3: Vi och Spiltan pratar sparande – För att inte helt kliva ur min komfortzon har jag såklart också pratat långsiktigt sparande och vikten av att fler människor får upp ögonen för ränta på ränta-effekten. Det var helt knökfullt när jag, Spiltans VD Per H Börjesson och privatekonomen Annika Kreutzer pratade på temat ”Långsiktigt klokt sparande, mycket enklare än vad du tror”. Så roligt att så så många människor ville ta del av de enkla tipsen som gör ditt sparande 1 000 gånger vassare. Huvudtemat handlade om vikten av att ha ett kontinuerligt månadssparande, tänka på avgifterna samt att hitta rätt balans mellan börs och ränta.

Det var några av mina betraktelser från Almedalen, men i ärlighetens namn kanske det inte är helt sant. För ämnet som var på precis allas läppar var såklart fotboll och vårt fantastiska landslag. Vilken otrolig fotbollsfest det är och vad fotboll förenar. Jag och Nicklas tittade på åttondelsfinalen i Swedbanks lokal, där det egentligen skulle varit ett seminarium men som de såklart flyttade på. Så där stod vi, branschkollegor, konkurrenter, journalister, politiker från vänster till höger och var för en gångs skull helt eniga. Ett fint minne som jag kommer bära med mig länge!

Ha en trevlig kväll och heja Sverige imorgon lördag!

//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-ordet-pa-allas-lappar/feed/ 0
Vi firar USA med gratis courtage 5 juli https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-usa-med-gratis-courtage-5-juli/ https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-usa-med-gratis-courtage-5-juli/#respond Wed, 04 Jul 2018 22:01:20 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16687 USA är vår mest populära utländska marknad och agerar hem för ett stort antal favoritaktier bland våra kunder. USA firar sin nationaldag Independence Day 4 juli och det firar vi här hemma i Sverige med att bjuda på gratis courtage 5 juli på amerikanska aktier! Frågan är då vad som karaktäriserar marknaden och vilka spännande guldkorn som finns. Jag ska försöka bidra med lite inspiration i sommarvärmen.

I USA finns det två börser, dels NYSE eller New York Stock Exchange som ligger i finansdistriktet och grundades redan år 1817 och dels Nasdaq som grundades 1971. NYSE brukar klassiskt husera Blue Chip-bolagen, alltså de stora välkända och väletablerade anrika bolagen med starka finanser, varumärken och årtionden i bagaget som klarat många bistra tider medan Nasdaq brukar kallas för teknikbörsen, något förenklat. Båda börserna har en bit över 2000 noterade bolag vardera och USA är världens största kapitalmarknad.

Det faktum att Nasdaq brukar ses som teknikbörsen gjorde nog att en och annan investerare höjde på ögonbrynen när både Snapchats moderbolag Snap och det svenska bolaget Spotify valde att notera sig på NYSE istället för lågoddsaren Nasdaq vars största ägare utgörs av svenska investmentbolaget Investor.

Favoritbolaget bland våra kunder på NYSE är Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway medan dito på Nasdaq är Apple.

Kundernas amerikanska favoriter

Vi har börsnoterade bolag runt omkring oss i vår vardag hela tiden men vilka pärlor har våra kunder fastnat för? Totalt har vi 4 340 noterade amerikanska aktier på sajten och förstaplatsen knips av världens högst värderade konsumentbolag (eller tech om man så vill) i termer av börsvärde, nämligen Apple. Totalt är det 8 949 avanzianer som äger aktien följt av Tesla, Amazon och Netflix. Som kuriosa kan nämnas att Apples börsvärde nu är svindlande 912 miljarder dollar, alltså motsvarande 8 100 miljarder kronor eller 23% mer än samtliga 376 bolag på Stockholmsbörsen tillsammans.

Mest ägda aktierna i USA
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 3 år
KS 1 Apple Mobil m.m. us 8 967 9,57% 48,90%
KS 2 Tesla Elbilar us 6 906 12,37% 33,51%
KS 3 Amazon E-handel us 6 528 45,48% 295,50%
KS 4 Netflix Streaming us 5 654 105,80% 328,78%
KS 5 Berkshire Hathaway Investmentbolag us 5 438 -5,80% 37,06%
KS 6 Activision Blizzard Gaming us 5 019 20,02% 210,50%
KS 7 Nvidia Grafikkort us 4 915 24,44% 1097,12%
KS 8 Johnson & Johnson Läkemedel us 4 407 -12,76% 24,88%
KS 9 Alibaba E-handel us 4 379 9,24% 132,43%
KS 10 Spotify Musik us 4 253 Ca listpris $132

 

Jag tipsar ofta om vår tjänst Aktielistan men kan inte nog betona hur trevlig den är att använda för att fönstershoppa. Jag använder den flitigt för att se vilka aktier som är favoriterna bland våra kunder i olika länder och på olika listor likväl som en sätt att filtrera vilka aktier som gått bäst under olika tidsperioder för vidare förkovring. När det kommer till P/E-tal och direktavkastning m.m. så har vi inte den datan ännu så för dig som vill kika närmare på det kan jag rekommendera både Dividend.com och 4-traders.com där du kommer åt informationen kostnadsfritt.

Hitta just dina guldkorn med vår tjänst Aktielistan

För dig som gillar utdelningsaktier

USA har en lång tradition av börs- och investeringar där hushållen i större grad än i Sverige nog ser utdelningen som ett tillskott i den löpande ekonomin och därav har de även en annan kultur av just aktieutdelningar.

Vid sidan av det skall tilläggas att direktavkastningen i USA är lägre än i Sverige men det beror på att de i större utsträckning favoriserar aktieåterköp. Så kombinerar man de två sätten att återföra värde till investerarna, alltså utdelning och återköp, så landar vi ungefär på de nivåer som den svenska börsen bjuder på.

Dividend Aristocrats är en prestigelista med bolag som lyckats höja sin utdelning varje år i minst 25 år. Även om det inte är någon garanti för framtiden så är det nog en lågoddsare att tro att bolagen alltjämt kommer försöka höja utdelningen löpande för att stanna kvar på listan. Det finns även en lista som har ännu högre krav, det är Dividend Kings som kräver att bolagen ska ha höjt utdelningen i minst 50 år i rad för att inkluderas på listan. För dig som är nyfiken på att läsa mer om dessa bolag så skrev jag en blogg på temat ifjol.

Sist men inte minst så har jag även skrivit ett inlägg om amerikanska månadsutdelare där REITs är överrepresenterade. Akronymen REIT står för Real Estate Investment Trust och är en bolagsform där bolaget slipper beskattning om i princip hela resultatet delas ut till aktieägarna som i sin tur betalar skatt på utdelningen. Det har blivit en populär form att samäga fastigheter via, lite grann som en börsnoterad fastighetsfond väldigt förenklat. Av den anledningen har bolagen ofta en hög direktavkastning men som svensk investerare är det viktigt att komma ihåg valutadimensionen. När du investerar i utländska värdepapper så köper du inte bara den utländska aktien utan du säljer även svenska kronor och köper amerikanska dollar, även om detta görs automatiskt. Om bolaget har en direktavkastning på 7% och dollarn försvagas -7% mot svenska kronan under tiden du äger aktien så blir det en nollsummeaffär i slutändan. Om du vill veta mer om dessa månadsutdelare så har jag skrivit en blogg kring det tidigare som du hittar här.

Amerikanska techbolag

Techbolagen är en sektor som varit glödhet de senaste åren och många menar på att det finns en bubbla. Huruvida det är fallet återstår att se men en intressant reflektion är att den numera välkända akronymen FAANG som står för Facebook, Amazon, Apple (numera), Netflix och Google (eller Alphabet som moderbolaget heter) är bolag vars produkter och tjänster används dagligen av ett stort antal människor runt om i världen.

Dessa bolag, och kollegorna i sektorn, har i mångt och mycket drivit den amerikanska börsen på senare tid och nu utgör faktiskt sektorn hela 26% av S&P 500 som är de 500 största börsbolagen i USA. Som jämförelse kan sägas att Sverige och OMXS30 till stor del utgörs av bank och verkstad, närmare 50% faktiskt.

FAANG-bolagens börsutveckling senaste 3 och 5 åren mätt i USD och SEK (klicka för att förstora)

Vi ska som sagt inte glömma bort att det finns en valutadimension när vi investerar i utländska marknader. När du köper en amerikansk aktie så köper du den i dollar, vilket innebär att du säljer svenska kronor. Det innebär att en försvagad dollar efter investeringen naggar på avkastningen, medan en stärkt dollar blir grädde på moset den dagen du säljer aktien och växlar tillbaka till svenska kronor. Viktigt att komma ihåg är att vi har en växlingsavgift när du köper utländska aktier på 0,25%.

I bilden ovan ser du börsutvecklingen på FAANG-bolagen senaste 3 och 5 åren men jag har även lagt till utvecklingen i svenska kronor för att exemplifiera min poäng ovan, eftersom dollarn stärkts under perioden så har det gett just grädde på moset.

Samma sak ser vi om vi tittar på amerikanska börsen som helhet mätt i S&P 500, där indexet mätt i svenska kronor har gett betydligt bättre avkastning än mätt i dollar. Vad det betyder är att svenska investerare som investerat i USA har fått en bättre avkastning tack vare den svaga svenska kronan.

Bolagen som stigit mest senaste åren

Vilka bolag har då stigit mest senaste åren? Till min hjälp kikar jag på indexet S&P 500 som innehåller de 500 största och i mångt och mycket viktigaste bolagen på den amerikanska börsen, oavsett om de är listade på NYSE eller Nasdaq. Hela indexet har stigit +69% senaste 5 åren medan snittet av de 10 aktier som gett bäst avkastning gett +1050% i snitt och +719% i median.

Amerikanska bolag som stigit mest i S&P 500 senaste 5 åren (klicka för att förstora)

Vilka amerikanska aktier köper du? 

Lycka till med dina investeringar,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-usa-med-gratis-courtage-5-juli/feed/ 0
Investeraren – Intervju med börsens noteringschef https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-intervju-med-borsens-noteringschef/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-intervju-med-borsens-noteringschef/#respond Wed, 04 Jul 2018 15:10:37 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16798 Jag befinner mig i Almedalen och passade återigen på att stämma av börsklimatet med Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál, lite av en årlig tradition. Frågan är ju självklart hur temperaturen för börsnoteringar ser ut just nu, hur oro kring handelskrig påverkar och hur välfylld pipelinen inför hösten ser ut, häng med!

Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál tar tempen på börsen

Inspelningen av podden sker under ett mycket stort träd mitt i Almedalen och tankarna går direkt till det klassiska citatet ”Någon sitter i skuggan idag för att denne planterade ett träd för länge sedan”. Andemeningen anspelar självklart vad ett sparande kan göra över tid och hur det faktiskt är möjligt för alla att skapa en ekonomisk trygghet över tid, bara man inte har för bråttom. Det ska vara lite grann som att se målarfärg torka.

Temperaturen på börsen är god, intresset för börsnoteringar stort både bland investerarna och bolagen samt att pipelinen är välfylld inför hösten.

Däremot påpekar Adam att det är första gången han är lite orolig för de makroekonomiska moln som tornat upp sig på himlen, även om bolagens fundamenta fortfarande är starka. Här är det främst handelskriget mellan USA och resten av världen samt oron kring en eskalering som fått flera bolag att bli lite försiktiga.

Sverige är en fantastisk marknad för mindre bolag

Det har blivit lite av en årlig tradition att stämma av börstemperaturen med Adam och ifjol kom det in 115 bolag i Norden varav 79 på First North. Dessutom går Nasdaq Stockholm mot ett rekordår av listbyten från First North till huvudlistan eller i dagligt tal ”Stockholmsbörsen”. Det är ett kvitto på att bolagen lyckas växa och ta nästa steg, något som inte är en självklarhet i många andra delar av världen. Sist men inte minst huserar nu Nasdaq över 1000 bolag i Norden vilket är en milstolpe eller fjäder i hatten om man så vill.

Sverige och Norden är lite unikt när det kommer till möjligheterna som mindre bolag har att anskaffa kapital och få in aktieägare, något vi borde vara stolta över. Även våra stora börsbolag har ju en gång i tiden varit unga.

Adam menar att Sverige är en fantastisk marknad för att fostra unga bolag som växer och tar sig ut i vida världen samtidigt som vi behöver bli lite bättre på att värdera just tillväxtbolagen och uppskatta dem, vid sidan av de mer trygga och mogna giganterna på börsen.

Sist men inte minst …får vi veta hur Adam och hans kollegor reagerade när amerikanska NYSE hissade Schweizisk flagg utanför börsen 3 april när Spotify listades.

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-intervju-med-borsens-noteringschef/feed/ 0
Almedalen – hållbarhet och företagskultur på schemat https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-hallbarhet-och-foretagskultur-pa-schemat/ https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-hallbarhet-och-foretagskultur-pa-schemat/#respond Tue, 03 Jul 2018 07:19:05 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16776 En finans-VD som vill ha mer regleringar och en som pratar om vikten av företagskultur och att man som ledare även vågar mäta mjuka värden. Det och mycket mer är facit efter dag två i Almedalen.  

Dag två i Almedalen gick i hållbarhetens tecken. Vi fokuserade på seminarium med hållbarhetstema, bland annat ett om när grönt blir default i finansbranschen. Alltså när hållbara investeringar blir standard i t.ex din pensionsförsäkring.

Bara 5 procent av all världens pensionspengar förvaltas idag med hållbarhetskriterier. I Sverige är det något bättre, men det är fortfarande en alldeles för låg andel. T.ex. så startades i Stockholm 2015, världens första marknadsplats för gröna obligationer men fortfarande utgör de gröna obligationerna i norden bara 8 procent av hela nordiska obligationsmarknaden. I världen mindre än en procent.

Här menar Lauri Rosendahl, Nasdaq Stockholms (Stockholmsbörsen) VD, att vi behöver fler regleringar för att kapitalet ska styras rätt. Fler regleringar är inte direkt något man brukar höra en finans-VD efterfråga, men på detta område behövs det, menar Lauri. Framför allt efterfrågar han ett globalt pris på koldioxid, så att bolag faktiskt får betala för sin miljöpåverkan. Först då skulle utsläppen minska ordentligt, eftersom marknadsmekanismerna skulle kicka in och göra det dyrt och olönsamt för företag att inte prioritera miljöfrågan.

Ett pris på koldioxid skulle dock behöva beslutas av alla världens länder gemensamt, luften har ju inga landgränser, och är därför inget vi kommer få på många år. Om ens någonsin. Tills dess menar Lauri, har vi alla ett ansvar att i alla fall ifrågasätta hur våra pensionspengar och annat sparande förvaltas. Har du kollat upp om dina pensionspengar förvaltas med ett hållbarhetstänk? Ett sätt att göra detta är att logga in på min pension, se vilka pensionsbolag du har och sedan läsa på om deras hållbarhetsarbete på deras hemsida. Tveka heller inte  på att kontakta bolaget och fråga vilka hållbarhetsaspekter de beaktar i förvaltningen.

För dig som vill ha konkreta tips på hur du kan spara hållbart rekommenderar jag ett tidigare blogginlägg; Tre tips för dig som vill spara hållbart.

Avanzas VD Rikard Josefsson i panelen hos Performance Potential

Företagskultur då? Ja framåt eftermiddagen var det dags att lyssna på när Avanzas VD Rikard Josefsson gästade Performance potential och pratade vikten av en bra företagskultur. Vilken konkurrensfördel det är och hur nöjda medarbetare kan bygga stordåd. Rikard kom också i på det viktiga i att man som ledare vågar mäta och ta reda på hur bolagets företagskultur faktiskt är, så att man inte lurar sig själv och målar upp en falsk bild av att ens företagskultur är så som man vill att den ska vara. Fakta trumfar okunskap alla dagar i veckan.

Nu ska jag cykla iväg och gästa Spiltans seminarium om hur långsiktigt sparande och låga avgifter kan göra alla till miljonärer.

Heja Sverige ikväll!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-hallbarhet-och-foretagskultur-pa-schemat/feed/ 0
Almedalen – finansministerns favoritbolag https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-finansministerns-favoritbolag/ https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-finansministerns-favoritbolag/#respond Sun, 01 Jul 2018 19:07:42 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16749 Soligt men starka och friska vindar. Det kan inte bara sammanfatta vår första dag i Almedalen utan också Anders Borgs syn på börsen och världsekonomin. Han tycker dock att man bör spara i aktier, men poängterar vikten av en lång tidshorisont. Själv tror han på tre globala tech-jättar och så har han tre investeringsregler som han följer när han tittar på bolag. 

Med stigande räntor i USA kommer tillväxtländerna med stora lån i dollar att få problem, hela världsekonomin att sakta in och börskurserna runt om i världen bli mer skakiga. Det var ett av förre finansminister Anders Borgs budskap, när han intervjuades av Di Digital under Almedalens första dag. Han förväntar sig ett större tapp inom ett par år och är därför extra noga med vilka bolag han plockar in i portföljen. Det måste vara fundamentalt bra bolag, som han planerar att äga i mer än 10 år. Det där med tajming och att hitta exakt rätt köpläge ger han inte mycket för.

En inte alltför vild gissning är att majoriteten av dessa bolag är tech-bolag, sannolikt verksamma inom fintech. Fintech och fintech-investeringar är nämligen ett av de tre områden som Borg lägger sin tid på idag. De övriga två är som rådgivare kring banker och bankrisker, samt att skriva klart sin doktorsavhandling i nationalekonomi.

Tre intressanta bolag

Åter till aktieportföljen. På den mer specifika frågan om vilka bolag den före detta finansministern tror på, även i en skakig världsekonomi, nämner han de globala jättarna; Amazon och Alibaba samt svenska investmentbolaget Kinnevik. I sammanhanget ska sägas att Borg så sent som för ett år sedan satt i styrelsen för just Kinnevik, så helt opartiska ögon har han knappast.

Tre investeringsregler

När han tittar på bolag är det framför allt tre saker han vill ska finnas där för att han ska göra en investering:

1. Du måste tro och ha förtroende för grundaren. 

2. Tjänsten/produkten ska innebära en rejäl förbättring jämfört med befintliga tjänster. Inte bara lite bättre, det måste bli mycket bättre.

3. Det måste finnas stor framtida lönsamhet. Det ska gå att tjäna pengar på produkten och det bör finnas barriärer som gör att kunderna är beredda att stanna kvar hos bolaget.

Gillar svenska musikundret

Ett bolag som Borg tycker har detta är svenska Spotify. Förutom duktiga huvudägare så menar han att det räcker med att gå runt på världens flygplatser och titta på alla som sitter och sover, jobbar eller bara väntar, och som har hörlurar i öronen. Och där man, om man kikar dem över axeln, ser att det är Spotify som är öppnat på datorn. Själv har han dock inte köpt aktier i bolaget, så huruvida han verkligen tror att de kommer bli lönsamma tycker jag ändå är lite oklart. Investeringsreglerna som sådana håller jag dock med om. Är vettiga frågor att ställa sig inför ett aktieköp.

Nu ska jag dricka en kopp te och värma mig. Är man dum och bara packar ner sommarklänningar till ett 16 grader kallt och blåsigt Visby så är man…

Vilka frågor vill du att vi ska lyfta i Almedalen? 

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/almedalen-finansministerns-favoritbolag/feed/ 0
Avanzapodden #18 – Halvlek på börsen https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-18-halvlek-pa-borsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-18-halvlek-pa-borsen/#respond Fri, 29 Jun 2018 08:42:01 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16739

Nu har halva börsåret passerat och då passar det ju alldeles ypperligt att reflektera lite grann kring vad som hänt. Vad har börsåret bjudit på, vilka aktier har favoriserats av våra kunder och vilka har stigit allra mest? Det och mycket mer i veckans podd.

Halvlek  på börsen och inte har det saknats spänning med inflationsoro, stigande räntor och eskalerande handelskrig. Men dessutom har vi haft aktier som favoriserats av våra avanzianer och aktier som gått väldigt starkt på börsen. Sist men inte minst berättar Johanna om vad hon tror om konjunkuren och som grädde på moset så tar vi med lite lyssnarfrågor.

Psst. du hittar alla tidigare poddar här

Fortsatt trevlig sommar,
Johanna & Nicklas

 

 

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-18-halvlek-pa-borsen/feed/ 0
Investeraren #29 – Hur tacklar man oron kring handelskrig? https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-29-hur-tacklar-man-oron-kring-handelskrig/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-29-hur-tacklar-man-oron-kring-handelskrig/#respond Tue, 26 Jun 2018 23:03:00 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16710 Återigen gjorde sig den bubblande oron kring handelskrig sig påmind i måndags efter kritiska uttalanden från USA:s president Donald Trump under helgen, men frågan är ju hur man navigerar börsen i ett sånt här klimat? Börsåret 2018 har karaktäriserats av handelskrig och oro för att just detta ska materialiseras och än värre eskalera. I veckans podd reflekterar jag kring hur man kan tänka.

Same procedure as last year, same procedure as every year

Börsen är ett marathonlopp som även kan liknas vid att se målarfärg torka eller istappar tina på nordpolen. Med det sagt så blir budskapet som så många gånger förr att inte drabbas av panik och försöka hålla huvudet kallt vid den här typen av oro. Börsen har karaktäriserats av varannan dags börs i år, påeldat av oron kring eskalerande handelskrig och börsens ovilja att bestämma om det är negativt eller positivt tolkningsföreträde som råder.

Faktum är dock att denna typ av oro inte brukar göra något materiellt avtryck på börsen om man vågar vara långsiktig. Börsen just nu kan liknas vid den här leken där man håller fram handen och ska dra bort den snabbare än vad motståndaren lyckas slå för att sedan sträcka fram handen igen och börja om på ny kula.

Några råd på vägen:

 • Ha en god riskspridning i portföljen
 • Kom ihåg att en investering i aktier innebär att du köper en andel av ett bolag. Ibland kommer aktien inte återspegla värdet på bolaget och dess prestation utan påverkas av det allmänna risksentimentet på börsen. Utnyttja det till din fördel.
 • Investera bara pengar du kan avvara över tid, på så vis minimerar du risken för magont vid nedgångar och tänker mer byggstenar för att bygga en ekonomisk trygghet istället för pengar. Börsen går upp och ned men över tid har börsen varit den överlägset bästa sparformen och de bästa köpen görs ofta i de sämsta av tider.
 • Tiden är en tillgång, en stor del av marknaden är kortsiktig men för den långsiktiga kommer tillfällen till goda affärer att dyka upp emellanåt.
 • Sommarbörsen brukar vara turbulent och historiken visar att denna typ av oro har bedarrat tämligen fort. Självfallet ingen garanti för framtiden dock.
 • Fundera kring varför du äger de bolagen du gör, när du svarat på den frågan kommer du sova gott om natten och säkerligen även våga köpa när det gör som ondast.
 • Buy to build iställer för buy and hold. Om du köpt aktier och avser att äga dem över tid så kan du ju passa på att köpa mer aktier i dessa bolag. Om du är ung har du förmodligen merparten av det kapital du kommer investera på börsen framför dig, alltså framtida slantar som ännu varken är tjänade eller investerade. Om börsen skulle bjuda på en nedgång så gör ju det att du kan investera dem till bättre kurser än innan en ev. nedgång.

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-29-hur-tacklar-man-oron-kring-handelskrig/feed/ 0
Portföljgeneratorn fyller 3 år – vi kollar vad som har hänt! https://blogg.avanza.se/avanza/portfoljgeneratorn-fyller-3-ar-vi-kollar-vad-som-har-hant/ https://blogg.avanza.se/avanza/portfoljgeneratorn-fyller-3-ar-vi-kollar-vad-som-har-hant/#respond Mon, 25 Jun 2018 09:00:46 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16676

Portföljgeneratorn är ett snabbt och smidigt verktyg för dig som vill skapa ditt eget högklassiga fondsparande. Den anpassar sig efter dina behov och placerar pengarna i fonder med bra avkastning till så låga avgifter som möjligt.

När Portföljgeneratorn lanserades fanns inga alternativ för dem som behövde lite hjälp på traven – utan sparare tvingades gå till rådgivare på banken. Alla som har gått till en bankrådgivare kan nog känna igen sig i känslan av att man inte riktigt vet om man får objektiva råd eller inte.

Portföljgeneratorn kan ge dig kontroll och förståelse

Vi släppte även tjänsten Avanza Auto under förra året. Auto är ett komplement till Portföljgeneratorn för dem som vill tänka så lite på sparandet som möjligt. Portföljgeneratorn är istället för dig som vill känna större kontroll över ditt sparande och vad du investerar i. För dig som antingen redan har lite koll, eller som vill lära dig mer.

Portföljgeneratorn är nämligen även ett utbildande verktyg. Du kan använda den i lärandesyfte, helt gratis, utan att sedan köpa något. Så har jag själv använt verktyget. Det har fått mig att bättre förstå hur mitt fondsparande ska se ut och hur jag skall tänka kring att sprida mitt sparande i olika fonder och regioner. Genom att ha flera fonder minskar risken kopplat till enskilda fonders utveckling och svängningarna minskar. Detsamma gäller kring att sprida pengarna över flera geografiska områden. Då påverkas du inte lika kraftigt av utvecklingen i ett enskilt land eller en enskild världsdel. Det leder till en jämnare utveckling och tryggare nattsömn. På finansspråk säger vi att du får en högre riskjusterad avkastning. Om du vill lära dig mer om risker i sparande kan du läsa vidare här.

Används tjänsten då?

Ja! Över 70 000 besökare i månaden använder Portföljgeneratorn på något vis. Bland alla våra nya kunder står dessutom Portföljgeneratorn för hela 20% av det totala månadssparandet. Det är en fascinerande siffra att var femte månadssparskrona går via tjänsten, när vi har 1 300 fonder som kunderna kan välja mellan på egen hand.

Om den nu är så populär, varför har vi den inte i mobilen, kanske du tänker? Så tänker vi också, och ska göra vad vi kan för att se över tjänsten så att den kommer fler till del och inte bara dem som sitter på en dator.

Oavsett om du är nybörjare eller proffs kan jag varmt rekommendera att klicka dig vidare och testa Portföljgeneratorn. Mot en högre kunskapsnivå, ett starkare ekonomiskt självförtroende och ett bättre sparande!

Ha också en superhärlig sommar!

/Robert Ingemarsson, sparsam siffernörd

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/portfoljgeneratorn-fyller-3-ar-vi-kollar-vad-som-har-hant/feed/ 0
Nästan allt du behöver veta om aktieindex och indexfonder https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-aktieindex-och-indexfonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-aktieindex-och-indexfonder/#respond Thu, 21 Jun 2018 09:23:32 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16602 Vad är ett aktieindex egentligen och är indexonder alltid det bästa sparalternativet som man ibland hör? Svaret är sällan svart eller vitt och inte heller i detta fall. Visste du att det finns fler aktieindex än aktier i USA? I detta inlägg försöker vi reda ut det viktigaste att ha kolla på. 

Vad är ett aktieindex?

Ett index är en samling aktier som grupperas tillsammans och används som måttstock. Ofta när man säger att börsen stiger eller faller så är det just ett aktieindex som avses. De två vanligaste aktieindexen i Sverige som återspeglar den svenska börsen är OMXS30 och OMXSPI där det förstnämnda grupperar ihop de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen vars börsvärde utgör cirka 60% av hela börsen. Det sistnämnda avser samtliga 370 aktierna i skrivande stund som är noterade på Stockholmsbörsen. Men det finns även exempelvis branschindex som grupperar ihop bolag och aktier i samma bransch.

Det innebär att när man säger att börsen stiger eller faller så är det alltså indexet eller gruppen som tillsammans stiger eller faller men det innebär inte att samtliga aktier i indexet stiger eller faller den dagen. På det temat finns det även aktier som över- och underpresterar index, alltså går bättre eller sämre än det index som aktien är en del av.

Vilka är de stora indexen?

Förutom OMXS30 och OMXSPI i Sverige så har vi nedan index som många kikar lite extra på:

 • Nikkei 225 är ett prisviktat index med 225 japanska aktier och ska representera japanska börsen.
 • Hang Seng är ett värdeviktat index som innehåller de 40 största bolagen på Hong Kong-börsen
 • FTSE 100 är de 100 största börsbolagen på Londonbörsen mätt i börsvärde
 • Dow Jones är USA:s äldsta index anno 1896 och utgörs av 30 tongivande amerikanska börsbolag
 • S&P 500 är ett värdeviktat index med de 500 största börsbolagen i USA, är troligen det mest tongivande amerikanska indexet. Detta eftersom dess bredd ger en god överblick över amerikansk ekonomi med bolag i många olika branscher.
 • Nasdaq är en av två börser i USA (NYSE är den andra) och Nasdaq brukar kallas för teknikbörsen då många techaktier brukar söka sig till denna börs. Indexet agerar hem för ungefär 2300 aktier.
 • Euro Stoxx 50 är ett värdeviktat index med bolag från euroområdet där bolagen är så kallade blue chips, alltså stora välkända, väletablerade bolag med urstarka varumärken och goda finanser.

Håll extra koll på detta!

Förutom att index kan vara likaviktade eller värdeviktade, alltså att varje aktie i ett index får samma vikt alternativt att störst går först så finns det även prisindex och avkastningsindex.

För att exemplifiera ovan så kan vi säga att ett index med 100 bolag som är likaviktat så får varje enskilt bolag i indexet en vikt på 1%, alla bolag påverkar lika mycket oavsett börsvärde. Ett värdeviktat index tar hänsyn till störst kroppshydda och ett exempel här är ju Novo Nordisk i Danmark som är Danmarks och tillika Nordens största börsbolag. Aktien utgör närmare 25% av det totala börsvärdet i Danmark så om den ingår i ett värdeviktat index så får den en tung påverkan. Aktiens kursutveckling får alltså stort genomslag på börsutvecklingen för hela indexet och hela börsen i verkligheten (utanför detta exempel).

Vidare tar ett prisindex enbart hänsyn till kursutvecklingen på de aktier som ingår i indexet medan ett avkastningsindex eller återinvesterande index som det också kallas, även tar hänsyn till återlagd utdelning. Einstein lär ju ha sagt att ränta-på-räntaeffekten är världens åttonde underverk och en stor faktor till det är den återinvesterade utdelningen om bolaget ger utdelning, så mest rättvist över tid är att jämföra med just ett återinvesterande index.

För att få en bild av totalavkastningen så är det vanligt att titta på återinvesterande index. I Sverige är det vanligt att titta på SIX30RX som ska spegla OMXS30 inkl. utdelning och det breda indexet OMXSPI har sin motsvarighet i SIXPRX. Ändelsen RX i slutet på de båda står för ”Return Index” eller återinvesterande index. Det är inte ovanligt att index även slutar på GI vilket står för Gross Index och har samma innebörd.

Skillnaden i grafen nedan mellan de två är just utdelningen, så förstår du varför det är mest rättvist att jämföra sin portfölj med ett återinvesterande index över tid om du är långsiktig i ditt sparande och återinvesterar utdelningen. För de som tittar på den gröna linjen så bör man tillägga att de fått utdelningar löpande årligen på depån som då gått till annat men likväl inte bör glömmas när man reflekterar över den historiska avkastningen.

Sist men inte minst.. går jag även igenom för- och nackdelar med indexfonder och mycket annat i poddavsnittet, för det finns verkligen många faktorer att ta hänsyn till för den som vill grotta ned sig lite extra.

 

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-aktieindex-och-indexfonder/feed/ 0
Visste du att Avanza Auto investerar hållbart? https://blogg.avanza.se/avanza/visste-du-att-avanza-auto-investerar-hallbart/ https://blogg.avanza.se/avanza/visste-du-att-avanza-auto-investerar-hallbart/#respond Thu, 21 Jun 2018 06:38:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16656

Att miljö, företagsstyrning och hur man som företag påverkar samhället i stort har betydelse för hur långsiktigt framgångsrikt företaget blir är för mig självklart. Det räcker ju naturligtvis inte bara med att vara bra på hållbarhet men det är en viktig pusselbit. Jag är dock övertygad om att företag som sätter press på sig själva att minimera sin miljöpåverkan tvingas tänka nytt och därför är mer innovativa än andra företag.

Så vad gör vi?

När modellen bakom Avanza Auto väljer vilka tillgångar vi ska vara placerade i är kostnad en viktig restriktion. En annan restriktion är att investeringarna ska följa Avanza Fonders hållbarhetsinstruktion. För Avanza Autos del innebär det att vi inte investerar i fonder som investerar i bolag som i sin verksamhet kan hänföra intäkter från kontroversiella vapen. Det är vår viktigaste restriktion. Nästa nivå av restriktioner är att vi inte investerar i fonder som investerar i bolag som i sin verksamhet kan hänföra till intäkter från vapen, alkohol, porr, tobak, kommersiell spelverksamhet eller kol. Kol är än så länge svårt att undvika helt, varför gränsen är satt till att högst 30% av ett bolags omsättning får hänföras till kol.

Men Auto investerar i råvaror – hur går det ihop?

En viktig komponent i Avanza Auto är att vi vill diversifiera våra tillgångar, dvs hitta tillgångar som går bra när annat går mindre bra. Råvaror är en sådan tillgång. Den fond som vi investerar i har helt tagit bort kol och viktat ned olja varför vi kan investera.

Hur ser det fortsatta arbetet med hållbarhet ut?

Arbetet med Avanza Auto kommer aldrig att bli färdigt – vi kan alltid bli bättre och det gäller självklart också hur vi investerar ur ett hållbarhetsperspektiv. Företag och fonder kommer att utvecklas att bli mer hållbara ju mer kapital vi styr till hållbara placeringar, vilket leder till ännu fler möjliga hållbara placeringar – en god cirkel med andra ord.

/Åsa Mindus Söderlund, VD Avanza Fonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/visste-du-att-avanza-auto-investerar-hallbart/feed/ 0
Avanzapodden #17 – Investera i andra länder https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-17-investera-i-andra-lander/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-17-investera-i-andra-lander/#respond Thu, 21 Jun 2018 04:01:01 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16624

Varför ska vi placera i utländska aktier, vilka utländska bolag är populärast och vad innebär det egentligen att vara en utdelningsaristokrat? Om detta pratar Johanna och Nicklas i avsnitt #17 av Avanzapodden. 

När det kommer till fonder är vi vana att investera i andra länder och knappt 30 procent av vårt fondsparande utgörs av Sverigefonder. Majoriteten av våra fondpengar är alltså placerade i utländska bolag. Så är inte fallet i vårt rena rena aktiesparande. Där är vi fortfarande relativt home biased, alltså viktade mot hemmaplan och den svenska börsen. Det behöver inte vara fel, vi får ju som sagt en global diversifiering via vårt fondsparande, men vi riskerar att missa en massa spännande bolag. Vilka dessa är och mycket mer pratar vi om i senaste avsnittet av Avanzapodden.

Psst. glöm inte bort att det tillkommer en växlingsavgift om du köper eller säljer utländska aktier.

 

//Johanna

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-17-investera-i-andra-lander/feed/ 0
Svart handel på väg att bli vit – Kanada legaliserar cannabis för privat bruk https://blogg.avanza.se/avanza/svart-handel-pa-vag-att-bli-vit-kanada-legaliserar-cannabis-for-privat-bruk/ https://blogg.avanza.se/avanza/svart-handel-pa-vag-att-bli-vit-kanada-legaliserar-cannabis-for-privat-bruk/#respond Wed, 20 Jun 2018 11:35:48 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16630 ;"Det kanadensiska ”marijuanaindexet” tog igår ett kliv uppåt när underhuset röstade ja till förslaget att legalisera cannabis för privat bruk i landets samtliga provinser. Den kommande legaliseringen har dock varit känd länge och reaktionen blev därför relativt modest med 1,5%. Nu återstår frågan hur stor den legala marknaden kommer att bli och vilka bolag som blir de riktiga vinnarna på legaliseringen? 

Kanada tog igår ett steg närmare att legalisera cannabis och nu återstår bara några steg innan lagen vinner i kraft och landet blir det första västlandet och andra landet i världen, att helt legalisera cannabis. Endast Uruguay har gjort detta tidigare, 2013.

Canadian Cannabis LP index

Den kommande legaliseringen i Kanada, samt att cannabis blivit lagligt i fler och fler delstater i USA (det är idag lagligt för privat bruk i nio delstater och i 30 för medicinskt bruk), har fått aktiekurserna att rusa senaste åren och svenska privatsparare rusade i januari till aktierna vilket gjort att flera cannabisproducenter finns med på listan över de populäraste utländska aktierna. Under våren har aktierna dock backat kraftigt. En tillbakagång som det finns flera förklaringar till vilket jag pratade om i förra veckans Ekonomistudio.

En är förseningar. Tanken var först att lagen skulle träda i kraft redan 1 juli, men tillägg såsom striktare krav på hur förpackning och marknadsföring får ske med tydliga varningstexter o.s.v., har försenat detta. Regeringens mål är nu att lagen ska träda i kraft i början av september.

Vinsthemtagningar är sannolikt en annan delförklaring till kursnedgångarna. Årets nedgång måste ses i ljuset av senaste årens kursrusning på flera hundra procent. För sett till de senaste 12 månaderna är ”marijuanaindex” fortfarande upp 140 procent och efter en sådan uppgång är det helt enligt skolboken att ta hem en del av vinsten och balansera om portföljen. För detta är högriskaktier som inte ska utgöra för stor andel av vår totala portfölj. Förutom den politiska risken är en osäkerhetsfaktor frågetecken på hur stor den legala cannabismarknaden faktiskt är?

Ett av syftena med legaliseringen är att försäljningen av cannabis ska flyttas från den svarta till den reglerade marknaden. Det kommer säkerligen att ske, men knäckfrågan är hur stor del av cannabiskakan den reglerade marknaden kommer ta? Banker och analyshus har försökt uppskatta marknaden och värderingar på alltifrån 5 miljarder dollar till 2020, till 7 miljarder 2025 har hörts. Allt är dock fortfarande högst osäkert och företrädare för cannabisindustrin menar att de hårdare kraven på varningstexter m.m. bara gynnar den svarta marknaden.

En ytterligare svårighet för den som vill investera i cannabisbolag är konkurrensen. Även om det är en relativt ny bransch kryllar det av producenter. Det finns ca 30 börshandlade kanadensiska cannabisproducenter, ännu fler privata. Vilka av dessa som blir de stora vinnarna på legaliseringen är svårt att säga.

Den moraliska aspekten? 

Det går inte att skriva ett inlägg om cannabisbolag utan att ta upp den moraliska aspekten. För visst är det en kontroversiell bransch. Det finns dock många kontroversiella branscher  och så länge vi pratar om lagliga bolag som handlas på en legitim börs, är den etiska aspekten något vi måste ta ställning till själva tycker jag. Jag personligen har svårt att investera i tobaksbolag, vissa typer av miljöförstörande bolag och spelbolag. En ståndpunkt som jag vet att långt ifrån alla håller med om, men det är väl så det är med etik. Det som är grått för mig, kanske är svart för dig och vice versa.

Har du eller skulle du kunna tänka dig att investera i cannabisbolag?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/svart-handel-pa-vag-att-bli-vit-kanada-legaliserar-cannabis-for-privat-bruk/feed/ 0
Undvik de psykologiska sparfällorna del 2 https://blogg.avanza.se/avanza/psykologiska-sparfallor-del-2/ https://blogg.avanza.se/avanza/psykologiska-sparfallor-del-2/#comments Wed, 20 Jun 2018 04:01:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16248

Vi människor är inte sådär rationella som ekonomiska modeller vill få oss till. Nej, psykologi påverkar våra investeringsbeslut minst lika mycket som fakta och siffror, men genom att lära känna våra tankevurpor kan vi bli  bättre investerare. Här del två av genomgången över våra vanligaste tankefällor och hur vi navigerar runt dem.

Nyligen publicerade vi ett inlägg där jag introducerade fyra av de vanligaste psykologiska sparfällorna. Här kommer fyra ytterligare fällor och tips på hur du undviker dem.

1. Spelarens felbeslut

Spelarens felbeslut (gamblers fallacy) har de flesta av oss stött på antingen i vårt sparande eller vårt vardagliga liv. Det är att vi tenderar att tro att ett slumpmässigt utfall är mer eller mindre sannolikt att ske, beroende på tidigare utfall. Så är det inte. Singlar vi till exempel slant, då är det vid varje slantsingling 50 procents sannolikhet för krona och 50 procents sannolikhet för klave. Oavsett hur många krona eller klave du fått tidigare. 
Exempel:
Du tar ett beslut baserat på att en upp- eller nedåtgående marknad/aktiekurs ”bara måste” ta slut på grund av att den varat för lång tid.
Undvik: Besluta dig för om du grundar dina beslut på teknisk eller fundamental analys. Är det fundamental analys, då har du heller ingen åsikt om trenden. En uppåtgående marknad kan fortsätta att stiga om de ekonomiska fortsättningarna finns där. Oavsett hur lång tid den pågått.

2. Överdrivet självförtroende

Tycker du att du kör bil bättre än snittet? Då är du inte ensam. En undersökning vid ett amerikanskt universitet visade att 9 av 10 tror sig vara bättre bilförare snittföraren. Liknande undersökningar har gjorts på flera håll i världen och resultaten desamma. Vi har helt enkelt en tendens att tro att vi är över medel i en massa frågor, vilket tillslut blir till en statistiskt omöjlighet.
Exempel: Du överskattar din egen förmåga att välja ut enskilda aktier och/eller din förmåga att tajma marknaden. Detta leder ofta till att du gör fler affärer än snittet, vilket ofta leder till sämre avkastning.
Undvik: Påminn dig själv om att även de bästa fondförvaltarna har svårt att slå index. Trots att de har tillgång till de bästa data- och analysverktygen. Som en klok person uttryckte det. ”Just about every overconfident investor is only a trade away from a very humbling wake-up call.”

3. Förlustaversion

Oviljan att förlora en viss summa är generellt sätt större än viljan att vinna samma summa. Vi är helt enkelt mer benägna att undvika förluster, än vad vi är att nå potentiella vinster.  
Exempel:
Du säljer inte fond eller aktie som gått kraftigt minus, trots att du egentligen tror att dessa pengar växer bättre någon annanstans. Du tänker istället att så fort fonden är uppe på plus minus noll, ska du sälja aktien.
Undvik: En bra regel när du bestämmer om du ska ha kvar en aktie eller inte, är att fråga dig själv; ”Om jag inte ägde aktien, skulle jag idag då ha köpt den till detta pris?” Om ja, då ska du överväga att hålla kvar vid aktien. Om nej, då då borde du överväga att sälja aktien.

4. Överreaktion

Tendensen vi har att överreagera till såväl goda som dåliga nyheter. Det är härifrån begreppet, börsen är en drama queen kommer.
Exempel: Första handelsdagen efter att Storbritannien röstat för att lämna EU, rasade Stockholmsbörsen över 8 procent. Visst, den ökade osäkerheten förklarar en del av detta, men långt ifrån allt. Att Stockholmsbörsens ras var en tydlig överreaktion, blev inte minst tydligt i och med börsens rekordsnabba återhämtning. Inom 10 dagar var hela fallet återhämtat.
Undvik: Sätt upp regler för dig själv, det kan t.ex. vara att du måste skriva ner varför du köper eller säljer en viss aktie. Det får oss ofta att tänka igenom vår handeln ett varv extra.

Känner du igen dig i några av dessa psykologiska fällor och hur undviker du dem i så fall?

/Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/psykologiska-sparfallor-del-2/feed/ 1
Några klick blev snabbt mer än min lön https://blogg.avanza.se/avanza/nagra-klick-blev-snabbt-mer-an-min-lon/ https://blogg.avanza.se/avanza/nagra-klick-blev-snabbt-mer-an-min-lon/#respond Tue, 19 Jun 2018 05:00:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16606 Allt började med att jag fick några aktier som konfirmationspresent. Som tonåring var jag ganska oklar över värdet av denna present. Aktierna hamnade i byrålådan och fick ligga där. Några år senare kom jag på att jag kunde sälja dom, och det visade sig att de hade stigit rätt bra i värde så jag fick plötsligt en nätt hög med extrapengar. Kunde det verkligen vara så här enkelt att tjäna pengar? Ett frö såddes.

Drivkraften var att tjäna pengar

Jag började handla aktier medan jag pluggade, placerade mest små belopp och kände absolut ingen annan som höll på med samma sak – till och från kände jag mig ganska korkad. Men med en stark drivkraft att få mina små belopp att växa fortsatte jag, och när en av mina lärare tog fram en programvara för teknisk analys bestämde jag mig för att testa den i min aktiehandel. Det funkade jättebra, och framförallt var det lättare att fatta mer objektiva beslut med hjälp av programvaran än att försöka hänga med i olika nyhetsbevakningar.

Nu blev det riktigt roligt att handla och jag skaffade mig fler programvaror, lärde mig modeller, anmälde mig till kurser, gick på event och hängde i olika forum för att lära mig. Det ena gav det andra, och plötsligt tjänade jag mer på min aktiehandel än vad något sommar- och extrajobb gett mig.

Testade först och ökade sedan

Jag höll mig hela tiden till en enkel metod där jag började med att välja ut några få bolag som jag lärde känna, och testade mycket med mindre belopp. När det kändes som att jag hade hittat något som fungerade, så ökade jag beloppen och köpte och sålda många och ganska stora poster varje dag. Parallellt fortsatte jag att lära mig mer om tekniska modeller.

Öronmärkta ”lekpengar”

Värdet på mina aktier kunde svänga ganska snabbt – åt båda hållen. Väl medveten om min ganska höga risknivå så kände jag att jag behövde sätta upp vissa gränser, och handlade därför aldrig med mer än de pengar jag på förhand satt av för just trading.

Hade jag gjort annorlunda om jag börjat idag?

Ja, jag hade framförallt försökt hitta och lära mig mer av andra som också är intresserade av handel, hängt i sociala medier och olika forum för att ”ta rygg på” hur andra tänker, och använt gratisapplikationer och andra verktyg för sparande som finns tillgängligt idag istället för att köpa. Dessutom hade jag nog även velat testat mer avancerade värdepapper än aktier.

Mina tips för dig som är nyfiken på aktier

 • Börja med att testa i mindre skala först, placera mindre belopp
 • Hitta andra med samma intresse och utbyt erfarenheter
 • Tänk först, agera sen, så att du inte låter känslorna styra
 • Om du vill ta lite mer risk – bestäm på förhand hur mycket pengar du kan använda och håll hårt på det
 • Ha två portföljer – en kortsiktig och en långsiktig

Hur ser mitt sparande ut idag?

Mina tradingperioder i livet har varit när jag har haft tid att hålla mer nära koll på marknaden, som t ex under semestern, studietider etc. Eftersom jag jobbar heltid idag finns det ingen möjlighet att vara så aktiv så jag provar lite olika sätt och strategier att spara som jag tycker är kul. Det har resulterat i en långsiktig och väldiversifierad portfölj. T ex har jag olika typer av fonder (både aktivt förvaltade fonder och indexfonder), jag har använt Portföljgeneratorn, köper svenska och utländska aktier, och kör månadssparande, barnsparande, och pensionssparande. Det kanske verkar som om jag knappt ägnar mig åt annat men istället för att hänga på Facebook, kolla på tv, eller något annat ”kul”, så ser jag över min portfölj. Ja, jag vet, supernördigt, men jag tycker det är så roligt 😊

/Inger Ekestubbe, placeringsnörd och ansvarig för CRM

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nagra-klick-blev-snabbt-mer-an-min-lon/feed/ 0
Hur påverkas börsen av makroekonomi? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-paverkas-borsen-av-makroekonomi/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-paverkas-borsen-av-makroekonomi/#respond Mon, 18 Jun 2018 07:57:49 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16597 Långsiktigt drivs börsen av vinstutvecklingen bland våra börsnoterade bolag, alltså hur värdeskapande bolagen är. Men, hur kommer makroekonomi in i bilden egentligen? Jag stämmer av det hela med Placeras makroekonomi Pekka Kääntä!

I ett kortare perspektiv påverkas börsen av värderingen och det allmänna risksentimentet men något annat som påverkar, inte minst mellan rapportperioder är makroekonomi eller de breda penseldragen, alltså konjunkturen, inflationen, arbetslöshet, sysselsättning med mera. Låt oss kika på hur det hänger ihop.

Vad är makroekonomi?

Makroekonomi till skillnad mot mikroekonomi är de breda penseldragen och de stora talen globalt som påverkar världens börser och ekonomier. Mikroekonomi handlar om hur den enskilda individen eller företaget agerar och makroekonomi blir ett aggregat av alla individer och företag, man studerar flocken helt enkelt.

Det som makroekonomer tittar på är bland annat konjunkturdata, inflation, sysselsättning, arbetslöshet, räntenivåer, valutakurser, politik och mycket mer som påverkar den enskilda individen eller det enskilda bolaget. Det brukar ju sägas att det är bostadsmarknaden och aktiemarknaden som styr hur förmögna hushållen känner sig och som i sin tur påverkar hur mycket hushållen konsumerar, något som är en viktig faktor för just den ekonomiska aktiviteten, allt hänger ihop.

Hur mår börsen just nu?

Börsen mår bra just nu och tillväxten är god, nästan lite högre tillväxttakt än vad ekonomin klarar av långsiktigt. Däremot är det viktigt att hålla koll på hushållens skuldsättning om än det inte är en konsumtionsfest med negativt sparande som vi hade på 1990-talet. Den svenska valutan är konstlat låg och vi är i stor utsträckning beroende av hur den europeiska centralbanken ECB agerar framåt.

I USA har 3%-nivån på den amerikanska 10-årsräntan hållit ett järngrepp kring börsen och skapat oro. I skrivande stund har räntan fallit tillbaka lite men Pekka berättar vad det här faktiskt betyder och vilken nivå som faktiskt påverkar börsen och skapar alternativ till aktieplaceringar.

Sist men inte minst diskuteras oron i Italien, vilka makrofaktorer och ledande indikatorer som påverkar börsen i stor utsträckning och som man bör hålla ett vakande öga på.

 

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-paverkas-borsen-av-makroekonomi/feed/ 0
BörsElvan Belgien https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-belgien/ https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-belgien/#respond Mon, 18 Jun 2018 05:00:40 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16527 Sist ut av våra marknader i Fotbolls VM är Belgien och därför är det nu hög tid för oss att sätta samman vår BörsElvan för dem – sannolikheten att startelvan innehåller bank och förnödenheter är ganska stor då det är de största sektorerna på den Belgiska börsen.

Belgien är en federal nation med inte mindre än tre officiella språk, nämligen franska, nederländska och tyska. Olika folkgrupper samexisterar någorlunda väl men ibland uppkommer krav att landet ska delas. Nu ska vi sätta ihop en Börselva som ska hålla vattentäta skott hela världsmästerskapet.

Belgien är känd för sitt öl och sin choklad och med det sagt så väljer vi att sätta ett av världens största bryggerier i mål. Anheuser Busch Inbev är vår förhoppning, det får gärna bubbla men nollan skall hållas.

Backlinjen utgörs av försäkringsbolaget Ageas, tankerbolaget Euronav och investmentbolaget Sofina medan mittfältarna kräver lite mer spring i benen så där väljer vi in teknologibolaget Barco som arbetar med just displayteknologi och har pinnat på nästan +24% senaste året tillsammans med Melexis som är ett halvledarbolag verksamt inom fordonsindustrin, smarta enheter, automatisering och uppkoppling av hemmet och uppkopplingen av industrin med mera, bolaget har orkat avancera +24% senaste året och förhoppningsvis finns det lite spring kvar i benen.

Som yttermittfältare väljer vi in bank och försäkringskoncernen KBC Groep och investmentbolaget Gimv som äger ett 50-tal bolag inom hälsovård, uppkopplade konsumenter, smart industri och hållbara städer.

Sist men inte minst behöver vi några vassa forwards så där kikar vi på vilka favoriter våra kunder har och litar på dem helt enkelt. Umicore är det mest ägda belgiska bolaget och de jobbar med materialteknik och återvinning, något som ligger i tiden. Nästa spelare är holdingbolaget Groupe Brussel Lambert som bland annat äger aktier i franska Pernod Ricard, tyska Adidas och belgiska Umicore så en salig blandning helt enkelt. Sist men inte minst väljer vi in Ontex som är Belgiens motsvarighet till Essity i Sverige och jobbar med personlig hygien – att sätta några mål i fotbollsmatchen ser vi trots allt som en hygienfaktor.

Hur ser din BörsElva ut i Belgien?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borselvan-belgien/feed/ 0