Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Mon, 23 Apr 2018 12:36:09 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 ”Det var ju bara några kaffe” – Hur jag vände mitt onödiga slösande till något bra https://blogg.avanza.se/avanza/det-var-ju-bara-nagra-kaffe-hur-jag-vande-mitt-onodiga-slosande-till-nagot-bra/ https://blogg.avanza.se/avanza/det-var-ju-bara-nagra-kaffe-hur-jag-vande-mitt-onodiga-slosande-till-nagot-bra/#respond Mon, 23 Apr 2018 10:00:32 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16027 Det jag nu kommer att skriva om hör man ju hela tiden. Och det är verkligen ingen rocket science. Men ändå var det både spännande och lite chockerande att faktiskt se svart på vitt vad jag har lagt mina pengar på. Att göra en budget är inte riktigt min grej. Ni som läst boken ”Omgiven av idioter” förstår precis vad jag menar när jag säger att jag är 7 procent blå. Inte så analytiskt lagd med andra ord. Men trots det har jag ändå alltid sparat regelbundet och haft koll på min ekonomi. Bara det att jag kör lite mer på känsla.

Take away-kaffe var boven i dramat

För ett tag sen kunde jag plötsligt se vad jag lagt pengarna från mitt lönekonto på, utifrån olika kategorier. Och vad totalsumman blev per kategori! Jag har valt att bara visa mina egna utgifter. Inte det gemensamma kontot eller saker till hus och barn. Det här är alltså bara ”mitt eget fel”.

En stapel stack verkligen ut. Restauranger & caféer. En middag med vänner på stan här. Några luncher ute där. En after work. Ett obestämt antal take away-kaffe i farten. Runt 100 kr för en lunch på stan eller 30 kr för en kaffe, som inte känns så mycket där och då — hur kan det bli så mycket vid månadens slut? Det här har jag ju såklart hört många gånger om. Men att få det presenterat från mina egna kortköp gjorde det helt plötsligt väldigt konkret.

Vill du betala 4000 kr för det? Nej tack.

Vi kan ta ett exempel. Om jag köper 3 kaffe i veckan x 30 kr. På en månad (4 veckor) blir det 360 kr. På ett år 4320 kr! Herregud. Tänk om någon hade frågat mig om jag kunde tänka mig att betala en engångssumma på över 4000 kr för att sen kunna hämta upp TRE kaffe på väg till jobbet i veckan. Jag hade aldrig signat upp mig på ett sånt abonnemang. Men ändå är det ju exakt det jag har gjort! Fast på någon slags avbetalning.

Och tänk om jag skulle ta och hoppa över 5 luncher ute varje månad också á 100 kr. Det blir ytterligare 500 kr x 12 — hela 6000 kr på ett år. Jag kan ju väldigt lätt komma på saker jag hellre hade gjort för dessa 10 000 kronor per år!

Så vad har jag gjort åt saken? Slutat såklart.

Ja, det låter ju väldigt enkelt kanske. Att bara sluta med sånt där. Men det är minst sagt lite svårare när man står där efter en strulig natt med barnen, en stressig lämning på förskolan och känner att jag inte kan bli människa utan koffein. Eller när jag inte hinner fixa matlåda, eller kanske rent av har glömt den hemma när jag ändå hade en.

Men om jag gör jag det konkret blir det lite lättare. 30 kr varje gång jag skippar det där kaffet på väg till jobbet. Och 100 kr för varje lunch jag medvetet väljer bort framöver till förmån mot gårdagens rester sparar jag till något roligare. Små förändringar som ger mycket i slutet.

Jag har helt enkelt börjat se det som en utmaning, lite som en sport. Hur mycket kan jag spara in på att undvika några onödiga utgifter? Och det handlar inte om att aldrig äta ute. Utan att välja bort några luncher ute i månaden. Det här ger mersmak. Att se kontot växa av pengar jag förut bara spenderade utan att tänka på det — känslan efter att ha kommit igång är ju grym.

Börja gambla lite också

Mitt nästa steg ska bli att ta de här pengarna jag sparar och placera dem i en fond med rätt hög risk. Jag tänker att jag kan ju faktiskt gambla med pengar som jag annars skulle ha gjort av med på annat. Då kan jag ju få avkastning på pengarna och på längre sikt kunna göra något riktigt riktigt kul. Och sen, när något roligt och oemotståndligt dyker upp, då vet jag att jag verkligen har gjort mig förtjänt av det 🙂

Om det inte bara är jag som brukar köpa kaffe i onödan eller äta ute då och då kanske fler är sugna på att göra något liknande? Lycka till!

/Christine Carstenius, kaffeälskande Projektledare  & Webbredaktör på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/det-var-ju-bara-nagra-kaffe-hur-jag-vande-mitt-onodiga-slosande-till-nagot-bra/feed/ 0
Kan du leva på hälften av din lön? https://blogg.avanza.se/avanza/kan-du-leva-pa-halften-av-din-lon/ https://blogg.avanza.se/avanza/kan-du-leva-pa-halften-av-din-lon/#respond Fri, 20 Apr 2018 15:05:11 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16012 Skulle du klara av att leva på 59 procent av din lön? Det är vad snittsvensken kan förvänta sig enligt en ny rapport. Skillnaden mellan generationer är dock stor och ju yngre du är, desto lägre blir den så kallade kompensationsgraden. Här mer om du vad just din generation kan förvänta sig och hur du kan påverka utfallet.

Att det är viktigt med ett eget sparande att utöka sin pension med, det blir tydligt när man läser pensionsportalen Minpension’s rapport ”Kompensationsgradsrapporten 2018” som presenterar prognoser över den så kallade kompensationsgraden för olika generationer. Alltså hur stor andel av vår slutlön vi kan förvänta oss i total pension. Det vill säga både allmän pension och tjänstepension. Rapporten är tyvärr ingen munter läsning, utan den visar att vi i kommer få ut en pension motsvarande 59 procent av vår slutlön. Skillnaden mellan olika generationer är dock relativt stor.

Pensionerna sjunker

De som är födda på 50-talet kan förvänta sig en pension på i snitt 59 procent av deras slutlön och 60-talister knappt 58 procent. Sedan sjunker kompensationsgraden än mer och 70- och 80-talister kan förvänta sig 55 respektive 54 procent av lönen i pension.

Vad påverkar vår pension?

Vår pension bestäms av hur mycket vi har arbetat och den lön vi haft. Varje krona du tjänar under ditt arbetsliv räknas. Det som framför allt drar ner pensionen är därför deltidsarbete och sent inträde i arbetslivet. Det här gör att kvinnor är överrepresenterade i gruppen med låg pension. Vi har ju i snitt lägre löner och arbetar mer deltid.

En annan grupp som riskerar låg pension i förhållande till sin nuvarande inkomst är höginkomsttagare utan tjänstepension. Anledningen till detta därför är att inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp (motsvarande 38 422 kr/mån) inte är pensionsgrundande inom den allmänna pensionen. Har du ingen tjänstepension som kompenserar för detta, får du alltså ingen pensionsavsättning på den del av din lön som överstiger 38 422 kr.

Gör en pensionsprognos

Kom igång att denna statistik är ett snitt. Din pension är dock högst individuell och det intressanta för dig är ju vad just du kan förvänta dig. Det tar du enkelt reda på genom att logga in på Minpension och göra en pensionsprognos. Och snälla, gör det här på en gång. Det tar inte alls lång tid, men är ett viktigt första steg för att ta kontroll. En extra bonus är också att statistik från Minpension visar att de som loggar in och gör en prognos, de är de som i slutändan också får en en högre pension. Nej, jag inser också att det finns massa andra faktorer som bidrar till detta, men att ett visst engagemang betalar sig, det tror jag att de flesta kan skriva under på.

Lever du ihop med någon? Gör då en pensionsprognos tillsammans och ställ er frågan: Vad skulle hända om ni separerade eller om någon av er gick bort? Ja det är jobbiga saker att tänka på, men det kan bli ännu jobbigare om man inte ens vågat tänka tanken.

Prova att leva på hälften av lönen

När du nu vet vad du nu vet vad du kan förvänta dig, prova då att leva på denna summa en månad. Då får en en klar bild över huruvida det är en rimlig månadsinkomst eller om du måste agera. Antingen genom att jobba längre eller spara mer. Desto tidigare du upptäcker detta, desto mindre behöver du skruva på för att effekten ska bli stor.

Spara till pension

Förutom att jobba och ha tjänstepension så kan (och bör) vi också spara själva till vår pension. Och ju tidigare du börjar, desto mindre belopp behövs. Säg att du öppnar ett separat kapitalförsäkring eller ISK, döper den till pension (för att separera från ditt övriga sparande) och sen sparar 500 kr per månad i breda aktiefonder. Det växer då till 588 000 kr på 30 år om vi räknar med en avkastning på 7 procents per år i snitt. En riktigt bra tillskott till oss själva den dagen vi vill njuta av pensionärslivet.

Känner du dig trygg med din pensionsprognos?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/kan-du-leva-pa-halften-av-din-lon/feed/ 0
Hur kan man dra nytta av en svag börs? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-kan-man-dra-nytta-av-en-svag-bors/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-kan-man-dra-nytta-av-en-svag-bors/#respond Wed, 18 Apr 2018 16:19:42 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15965 Börsåret 2018 har varit lite turbulent efter ett lugnt 2017 men hur kan man dra nytta av en lite stökigare börs? Precis som när man sitter på ett flygplan som åker in i turbulens så kan det vara lite otäckt där och då men oftast går det ju faktiskt bra i slutändan. Här är några goda tips på vägen!

Köp när det är billigt och sälj när det är dyrt

Ja, så lyder ju faktiskt ordagrant den klyscha man brukar slänga sig med men det till trots så är det inte mindre sant för det. När jag tittar på statistik från branschorganisationen Fondbolagens Förening så ser jag att sparare som ett kollektiv faktiskt tenderar att köpa när det är dyrt och sälja när det är billigt. Sen är det ju såklart svårt att veta när börsen är billig då det handlar om framtida vinster och de står inte ens förtryckta i den bästa av spåkulor.

Till att börja med så vill jag säkerställa att du känner till Unga Aktiesparares gyllene regler, lite av hygienfaktorer när det kommer till sparande:

 • Förstå vad du köper
 • Håll dig informerad
 • Spara långsiktigt
 • Spara regelbundet
 • Sprid dina risker

Du kanske har hört dem förut men innan vi pratar om hur man kan agera i sämre börstider så vill jag ändå att du reflekterar kring dessa gyllene regler. Tillräckligt många sparare i Sverige följer dem inte. Att förstå vad man köper istället för att okritiskt lyssna på andra gör att man sover godare om natten när börsen är lite mer sur.

Ett långsiktigt sparande gör att du blir mindre känslig för börsens svängningar här och nu, är det pengar du behöver inom närtid så bör du fundera på om det är rätt att exponera dem för risk på börsen. Att spara regelbundet minskar risken att köpa vid fel tillfälle och tankefällorna att man håller igen på sparandet när börsen går ned för att invänta vändningen och då spara igen, fint i teorin men ytterst svårt i praktiken. Sist men inte minst vill jag att du sprider dina risker, tyvärr så nöjer sig nästan varannan sparare i Sverige med enbart en aktie i portföljen, det är inte en tillräcklig riskspridning.

Hur kan man dra nytta av en svag börs?

Börsen går upp och ned i det korta perspektivet men historien visar att den går upp över tid. Det innebär dock inte att alla aktier går upp så det är viktigt att göra hemläxan och välja ut bra bolag med goda framtidsutsikter. Här är några punkter kring hur jag tycker att man kan utnyttja en svagare börs. Börsen är trots allt en drama queen som oftast överreagerar åt båda håll, hitta dina egna sätt att utnyttja just det.

 • Utveckla och skriv ned placeringsregler för ditt sparande. Hur mycket ska du spara löpande, kan du göra extrainsättningar när börsen är sur, hur stora eller små bolag ska du köpa, hur många bolag ska du ha i portföljen, hur stor vikt får varje enskild bolag ha, ska alla ge utdelning eller inte med mera. Att ha egna placeringsregler minskar risken att drabbas av ont i magen och börsens psykologi, speciellt i dåliga tider vilket kan leda till dåliga affärer och att köpa när det är dyrt för att sedan sälja när det är billigt.
 • Köp mer i de bolag du vill äga långsiktigt, speciellt om de faller kraftigt på börsen på grund av ett surt börssentiment som egentligen inte har så mycket med bolagets egna framtidsutsikter att göra. I det korta perspektivet dras i princip alla aktier över en kam när det är risk off på börsen men i det längre perspektivet blir det tydligt att bolagen i allra högsta grad är sina egna lyckas smeder.
 • Köp bolag som tidigare varit för dyra men tack vare en svag börs kommit ned i pris. Om du har en inköpslista med aktier som du vill ha i portföljen men som du tycker är lite för dyra underlättar väsentligt när börsen faller, istället för att sida på händerna så är sannolikheten mycket större att du agerar.
 • Bygg positioner i bolag över tid istället för att köpa hela posten vid ett enskilt tillfälle. Det är i princip omöjligt att veta exakt när det är bäst att köpa och risken finns alltid att aktien går ned efter köp. Den risken minskas väsentligt om du köper löpande och bygger upp positionen i de bolag du vill äga. Dessa positioner kan med fördel fyllas på vid nedgångar för att sänka det genomsnittliga anskaffningsvärdet.

Vad har du själv för tips kring hur man kan agera vid lite surare marknad?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-kan-man-dra-nytta-av-en-svag-bors/feed/ 0
Folkaktierna inga ungdomar https://blogg.avanza.se/avanza/folkaktierna-inga-ungdomar/ https://blogg.avanza.se/avanza/folkaktierna-inga-ungdomar/#respond Wed, 18 Apr 2018 12:01:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15996 Folkaktierna, svenskarnas mest ägda aktier är inga ungtuppar. Sju av tio har passerat 100-strecket och medelåldern är 139 år. H&M är ungdomen i sammanhanget med sina 71 år. Folkaktieportföljen har dock inte hängt med och jag tror att många skulle ha mycket att vinna på att föryngra portföljen något. 

Vartannat barn som föds idag förväntas uppleva sin 100 års dag. Imponerande absolut, men ingenting jämfört med åldern på de svenska folkaktierna. Aktierna med över 100 000 aktieägare. Åtta av tio har historia från 1800-talet och de är i snitt 139 år. Ja medan vi älskar att prata om nya hajpade techbolag som ska förändra världen, så är det mest de gamla välkända nationalklenoderna som tar plats i vår aktieportfölj.

Ålder inte bara en siffra på ett papper

Beprövade affärsmodeller, stabila kassaflöden och historik som visar att de överlevt såväl världskrig, finanskriser som digitalisering talar till folkaktiernas fördel. Men låt oss stanna kvar lite vid den sista punkten, digitalisering. Det är faktiskt mer än ett modeord. För samtidigt som digitaliseringen förändrar hela vårt samhälle i en allt snabbare takt, skapar det också nya affärsmodeller och tjänster. För att som bolag hänga med i denna utveckling och inte bli ifrånsprungen, krävs nytänkande och innovationsförmåga. Jag säger inte att de gamla folkaktierna inte klarar det, men det är utan tvekan svårare att navigera en gammal Atlantångare än en ny lätt ribbbåt.

Folkaktieportföljen ingen vinnare

Att vår aktieportfölj kan må bra av att breddas med fler lite yngre bolag är också tydligt om vi tittar på den historiska avkastningen. På tio år har folkaktieportföljen i snitt gett en avkastning på 36 procent, medan Stockholmsbörsen (OMXSPI) under samma period stigit 82 procent. Folkaktierna har alltså inte ens gett en hälften så bra avkastning som börsen i snitt. Skillnaden mellan bolagen är dock stor. Investor drar upp snittet rejält med sin 10-årsavkastning på 177 procent, medan H&M, Telia och Ericsson alla backat mellan -6 och -11 procent.

Se bortom farfars favoriter

Hur hittar vi då framtidens vinnare och hur ser folkaktieportföljen ut om 100 år? Ja, det är såklart 10 000 kronors frågan och alla svar utgörs egentligen av gissningar. En inte alltför vild gissning är dock att listan inte kommer se ut som den gör idag. En fjärdedel av amerikanska börsindexet S&P500 utgörs idag av teknikbolag, jag kan inte se varför detta inte skulle bli fallet även på Stockholmsbörsen. Då borde också denna typ av bolag ta sig in i vårt sparande.

Med det sagt, stabila kassakor har en given plats i min portfölj, men för att hitta morgondagens vinnare letar jag helst bortanför gårdagens talangpool.

Hur gammal är din aktieportfölj?

//Johanna

Ps. Folkaktierna är dock rena ungtuppar om vi jämför med Stora Enso, som med sitt DNA från 1288 brukar benämnas som världens äldsta aktiebolag. Ds.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/folkaktierna-inga-ungdomar/feed/ 0
Investeraren #19 – Rapportsäsongens nyckeltal https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-19-rapportsasongens-nyckeltal/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-19-rapportsasongens-nyckeltal/#respond Mon, 16 Apr 2018 22:42:02 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15989 Förra veckan smygstartade vi årets första rapportsäsong där investmentbolagen Industrivärden, Creades och Öresund var först ut. Vad säger de om utsikterna för börsåret 2018? Starten på året har ju varit avvaktande och förhoppningsvis får vi lite mer kött på benen när bolagen bekänner färg. Vilka nyckeltal är viktiga att kolla på i rapportfloden och vilka bolag har bjudit på vinstvarningar?


Nyckeltal att ha koll på i rapportfloden

Förutom att läsa VD-ordet i kvartalsrapporterna för att få en känsla för starten på året och utsikterna för resten av året så finns ett antal nyckeltal att kika lite närmare på:

 • Omsättningstillväxt
 • Lönsamhet (marginaler)
 • Avkastning på sysselsatt kapital
 • Kassaflöde från den löpande verksamheten
 • Skuldsättningen
 • Soliditeten

Rapportsäsongens vinstvarningar och omvända dito

Inför varje rapportsäsong är det ett knippe bolag som måste bekänna färg och meddela marknaden att förväntningarna ligger lite för högt, en klassisk vinstvarning. Lyckligtvis förekommer även omvända vinstvarningar, alltså när bolagen meddelar marknaden att förväntningarna i marknaden är för lågt ställda.

Det här kvartalets vinstvarnare är Mekonomen, Byggmax, Qliro och FM Matsson medan Cherry och Stora Enso bjöd på omvända vinstvarningar. Hur bolagen kommenterade dessa går jag igenom i podden likväl som jag tittar på vilka bolag som är mest blankade inför rapporterna.

 

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Ha en riktigt bra börsvecka!

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-19-rapportsasongens-nyckeltal/feed/ 0
Många bäckar små till ett bättre sparande https://blogg.avanza.se/avanza/manga-backar-sma-till-ett-battre-sparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/manga-backar-sma-till-ett-battre-sparande/#respond Mon, 16 Apr 2018 12:00:22 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15974 Säg hej till vår första gästbloggare för #tjejersomsparar – Lina Rudin! Hon har sparat sen barnsben och har under åren samlat på sig flera matnyttiga tips som hon vill dela med sig av, och ni vet ju hur mycket vi älskar spartips. Scenen är din Lina!

Min pappa brukade ge mig sina småmynt när jag var liten. Jag lade dem på hög och kunde se hur högen blev större. Idag är det en av många saker jag är tacksam för från min uppväxt. Senare i livet lärde jag mig flera knep om sparande, och även om pengarna idag är mer i digital form tycker jag fortfarande att det är kul att se dem växa.

Många bäckar små är ett välkänt begrepp och vi vet alla att det fungerar. Att inte köpa saker i onödan, att ha lunchlåda och att spara regelbundet är bara några vanliga tips. Ett annat tips är att jämföra mer. Varje gång det är dags att teckna nya försäkringar, elavtal med mera gör jag en snabb jämförelse. Idag finns många bra nättjänster för att jämföra och ofta fungerar det också att ringa nuvarande bolag och fråga om rabatt.

Att ha en buffert

Jag hade förmånen att få fonder och aktier när jag var liten. När jag blev arton år gammal och fick ta del av pengarna var jag tacksam över att ha dem som buffert och jag valde att fortsätta spara aktivt.

När jag var 19 år gammal vågade jag hoppa på civilekonomprogrammet trots att jag var osäker på om det var rätt, för jag hade råd att hoppa av. Idag renoverar vi ett helt hus och det hade inte gått utan buffert. Jag hörde för ett tag sedan att fler kvinnor än män saknar buffert för oförutsedda utgifter, och en kvinna som jobbar på bank berättade för mig att hon ibland får frågan från kunder om de har råd att skilja sig. Därför är jag glad över initiativ som #tjejersomsparar.

För mig har uttrycket ”fuck-off-kapital” varit motiverande. Att veta att det finns en buffert ger extra frihet. Frihet att kunna hoppa av jobbet, byta utbildning eller på annat sätt byta riktning i livet om det skulle bli önskvärt. Men också friheten att slippa oroa sig för om pengarna räcker.

Sprid riskerna

Många bäckar små betyder också för mig att sprida ut riskerna. Att spara regelbundet, även små summor. Flytta över en del av inkomsterna direkt när de kommer. Spara oväntade inkomster såsom pengar du får i present, skatteåterbäring eller om du hittar pengar i en ficka.

Sprid också ut riskerna genom att spara på olika sätt. Det går att spara även små summor i fonder och aktier. Spara först till en buffert och prova dig sedan fram.

Gå till banken regelbundet. Använd de verktyg de erbjuder för att hitta rätt risknivå och ställ massvis med frågor till din kontaktperson på banken. En del tror att bankbesöken kostar pengar eller bara får användas av människor med mycket pengar, men så är det inte. Var dock uppmärksam på de tips om placeringar du får av banken, om de endast verkar vilja sälja sina egna produkter och hur förvaltningsavgifterna i så fall ser ut. Jämför med andra banker innan du bestämmer dig.

Se över dina utgifter

Det är inte (de stora) inkomsterna man blir rik av, utan (de små) utgifterna. Kika på vilka utgifter du har. Flera banker har utgiftskoll i sin internetbank eller app. Annars finns det bra appar till hjälp. Jämför utgifterna med andra månader och gå igenom och kolla om det känns rimligt och kolla så du vet vad allting är.

Hitta någon att prata med

I Sverige är det lite tabu att prata om pengar. Det gör att många inte vet vad som är rimligt och vi går miste om kunskap. Börja fråga dina vänner och bekanta små frågor om pengar. Börja till exempel med enklare och mindre känsliga frågor. Kanske kan du fråga om de har något bra tips på hemförsäkring, om de är nöjda med sin bank eller om du kan få fråga hur mycket el de gör av med. Säg gärna att de inte behöver svara om de inte vill och känns det obekvämt så fråga någon annan person nästa gång. Sedan jag började prata mer öppet om ekonomi har jag hittat andra vänner som också köper aktier, som har tips och så vidare.

Lycka till med dina bäckar små!

/Lina Rudin, process- och projektledare Lunds Kommun

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/manga-backar-sma-till-ett-battre-sparande/feed/ 0
3 tips för dig som vill spara hållbart https://blogg.avanza.se/avanza/3-tips-for-dig-som-vill-spara-hallbart/ https://blogg.avanza.se/avanza/3-tips-for-dig-som-vill-spara-hallbart/#respond Wed, 11 Apr 2018 04:01:34 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15895 Hur hittar jag gröna fonder? Så lyder en av de vanligaste frågorna här på bloggen. För det är inte så lätt att navigera i djungeln av mer eller mindre hållbara fonder. Det finns dock några verktyg att ta till. Här mina tre bästa tips.

Många av oss vill spara i fonder som har ett extra fokus på hållbarhet. De finns, men de är tyvärr inte helt lätta att hitta. Det inte finns ju ingen tydlig märkning på samma sätt som det finns för t.ex. kravmärkt mat. Det är dock inte helt konstigt. Gränsdragningen över vilka bolag som kan anses gröna är tyvärr inte alldeles solklar.

Det finns dock några verktyg att använda sig av för att hitta så gröna fonder som möjligt. Mina tre favoriter är Hållbarhetsprofilen, Svanenmärkningen och nischade branschfonder inriktade mot just miljö och ny teknik.

 

Hållbarhetsprofilen hjälper dig filtrera

Nätverket SWESIF där många fondbolag är medlemmar, har skapat jämförelsesajten Hållbarhetsprofilen. Det är egentligen ett standardiserat informationsblad där fonden under tre rubriker fyller i om det är några specifika branscher de Väljer in, Väljer bort och hur de arbetar med att Påverka bolag de är ägare i. Det riktigt användbara verktyget är dock själva sajten där du kan jämföra och filtrera fonder utifrån dessa parametrar. Detta är inte bara användbart för dig som vill spara grönt utan du kan också sortera bort fonder som investerar i tobak, spelbolag, eller andra faktorer som är extra viktig för just dig.

Vad krävs för en Svanen-märkning? 

Sedan ett drygt halvår tillbaka finns det Svanenmärkta fonder. För att få den klassiska Svanenmärkningen måste fonden:

 • Helt avstå från investeringar i vissa branscher och företag som är särskilt problematiska.
 • Göra en ordentlig hållbarhetsanalys av tänkbara placeringar och prioritera de bättre företagen.
 • Tala om vilka aktier och obligationer m.m. som finns i fonden och årligen rapportera vad fonden gjort för hållbarhetsarbete.
 • Svanen stimulerar fonden till ett aktivt ägande och driver ett påverkansarbete gentemot företagen i portföljen

I dagsläget finns det tyvärr bara 14 stycken Svanenmärkta fonder, de flesta av med ganska hög avgift. Trots det relativt skrala utbudet finns det dock fonder inom de vanligaste fondkategorierna och kan absolut vara värt att kika på om någon av dessa passar dig. Jämför dock fondens utveckling med andra fonder inom samma kategori innan du gör ett val. Här hittar du alla Svanenmärkta fonder.

Gröna branschfonder som spets i sparandet

Det finns också fonder som enbart placerar i bolag verksamma inom miljöteknik och förnyelsebar energi. Denna typ av branschfonder har gett bra avkastning senaste åren och gynnats av omställningen mot grön energi. Dessa fonder är dock smalare än t.ex. en globalfond och därmed mer riskfyllda. De passar därför som komplement till dina övriga fonder i en bred portfölj.

Var hittar jag dessa klimatfonder kanske du frågar dig? Jo, i Avanzas fondlista kan du filtrera på klimatfonder. Som fondtyp väljer du då branschfond och som kategori väljer du sedan Miljö och/eller Ny energi. Du kan även läsa på om många av fonderna på Placeras fondsidor. Här har deras fondredaktör Pär Ståhl skrivit om några populära miljö- och klimatfonder.

Hållbarhetsprofilen passar flest

Jag gillar Hållbarhetsprofilen och brukar ha för vana att läsa en fonds informationsblad innan jag börjar spara i en fond. Det tar självklart lite tid, men det är i mina ögon 10 välinvesterade minuter. Hållbarhetsprofilen använder jag framför allt när jag väljer global- och Sverigefond. Fonderna som utgör själva basen i mitt sparande. Utöver detta vill jag också spara en del i fonder som inte bara försöker hålla nere utsläppen, utan som också har en medveten strategi att placera i bolag som aktivt bidrar till mindre utsläpp. Här passar smalare branschfonder perfekt, men här har jag inte mer än ca 15 procent av mitt totala sparande.

Vill du spara grönt?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/3-tips-for-dig-som-vill-spara-hallbart/feed/ 0
Investeraren #18 – Trump, tullar & tariffer https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-18-trump-tullar-tariffer/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-18-trump-tullar-tariffer/#respond Tue, 10 Apr 2018 09:23:37 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15952 Osäkerheten på marknaden fortsätter att vara stor och varannandagsbörsen håller investerarkollektivet i ett stadigt grepp. I veckans podd berör jag hoten om handelstullar och hur man kan tänka som sparare. Vi kikar även på hur börsen gått från förra veckan och vilka aktier som utvecklats bäst.


Trumps handelstullar

Ordväxlingen mellan USA och Kina har bitvis varit kylig och retoriken kan i min mening liknas lite vid ett klassiskt chicken race. Först aviserade USA importtullar på stål (25%) och aluminium (10%) för att stävja det faktum att Kina i deras mening dumpar priserna och skadar den inhemska produktionen. Därefter twittrade Trump om att tarifferna kan omfatta 50 miljarder USD, något som Kina var snabba på att matcha. Som svar från USA kom hot om tullar omfattande 100 miljarder USD och när Kina svarade med att de absolut inte kommer ge sig så har retoriken förändrats lite grann, till det mjukare och mer marknadsvänliga tonläget.

I ett långt perspektiv kommer nog dagens oro kring handelstullar knappt vara en krusning på aktiegrafen men det till trots är det ändå rimligt att följa utvecklingen. En eskalering är varken bra för börsen eller global tillväxt. Hur man kan tänka när börshavet piskar upp till storm berör jag lite grann i veckans podd, likväl som rätt ofta på senare tid då året varit lite turbulent.

Börsens värdering just nu

Stockholmsbörsen (OMXS30) handlas just nu till P/E 15,2 på årets förväntade vinst och 14,2 för 2019. Viktigt att komma ihåg är att det just handlar om estimat, skulle handelskriget eskalera så kan det få långtgående konsekvenser för vinstutvecklingen och konjunkturen i det korta perspektivet men som vi ekonomer brukar säga, allt annat lika.

Sedan förra poddavsnittet är det Swedish Match som utvecklats bäst inom OMXS30 med en uppgång på +2,4% tätt följt av Autoliv med en uppgång på 2,2%. Tittar vi på Stockholmsbörsens breda index så har Rejlers stigit +13,9% och Probi +11,7%.

I USA är det framåtblickande P/E-talet för Dow Jones 16,3 och S&P 500 16,8. Senaste veckan har Merck & Co stigit mest inom Dow Jones med en uppgång på +5,2% tätt följt av Intels uppgång på 2,0%. I S&P 500 steg Leucadia National med med +11,5% följt av Nektar Therapeutics +7,7%.

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Ha en riktigt bra börsvecka!

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-18-trump-tullar-tariffer/feed/ 0
Snitträntorna – jämför din ränta med snittet https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantor-mars/ https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantor-mars/#respond Tue, 10 Apr 2018 04:01:15 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15924 Räntan som vi betalar på våra rörliga bolån är i snitt 1,52 %. Det visar bankernas nya snitträntor som publicerades idag.  Men skillnaderna är stora och du har tusenlappar att tjäna på att, antingen pruta på boräntan eller använda dig av ”latmaskmodellen”.

Snitträntan ger dig koll

Den genomsnittliga räntan som vi betalar för nya lån med rörlig ränta var i mars 1,52 %. Den verkar snarast ha fastnat, då den var exakt samma även i januari och februari. Men skillnaden mellan banker är fortfarande stor. Mellan banken med lägst och högst snittränta skiljer det 0,19%-enheter. Det kan låta trivialt men gör stor skillnad. För varje miljon i lån innebär det 1 900 kr mer i räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner är skillnaden alltså hela 5 700 kr årligen. Pengar som du istället kan spara, amortera extra, eller ha roligt för. Vad som helst är bättre än att skänka dem till banken.

Välj fast pris eller pruta på listräntan

Hos vissa banker är även skillnaden mellan list- och snittränta stor. Listräntan är den ränta banken själva brukar syfta till, när de pratar om boräntan. Det är framför allt hos storbankerna som denna skillnad är stor. Det beror på att det använder sig av modellen; sätta ett högt pris från början och sedan ge olika stor rabatt beroende på hur duktig förhandlare du är. De utgår helt enkelt från att du ska pruta. Gör du inte det blir du riktig drömkund för banken – men du är mindre snäll mot dig själv och din ekonomi. Vid denna typ av räntesättning är det alltså en förutsättning att du faktiskt lägger lite tid på att pruta.

Jag gillar ”latmaskmodellen”

Jag har själv precis köpt en ny lägenhet som jag får tillträde till om två veckor. Just nu spenderar jag alltså min fritid med alla de där tusen valen som ska göras inför en flytt. Väljer tapeter, roddar med flyttgubbar, försöker få hantverkare att ge mig besked om när de kan börja o.s.v. Och sist men inte minst måste jag ordna så att jag får schysst ränta på mitt bolån. Samtidigt som jag jobbar heltid och försöker ha ett socialt liv. En inte helt lätt ekvation att få ihop. Vad gäller lånet känner jag därför att jag denna gång vägrar hela proceduren med att; ringa runt, sitta i telefonkö, smöra för oengagerade rådgivare, hota med att byta bank m.m. För att sedan tvingas göra om samma procedur igen efter ett år när rabatten löpt ut. nej, för mig passar helt enkelt ”laskmaskmodellen” med fast pris tusen gånger bättre.

Jag tror inte att min situation på nått sätt är unik. Nej, vi är många som känner att tiden inte riktigt räcker till. Och handen på hjärtat; Hur kul är det egentligen att pruta boränta? Jag kan bara gå till mig själv. Jag är egentligen en ganska usel förhandlare. Eller i alla fall ett strålande exempel på att det är så mycket enklare att vara tuff teorin än i praktiken…

Vad föredrar du? Prutat och klart eller gillar du att förhandla räntan med banken?

//Johanna

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantor-mars/feed/ 0
Hur sparar man egentligen som par? Går det? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-sparar-man-egentligen-som-par-gar-det/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-sparar-man-egentligen-som-par-gar-det/#respond Mon, 09 Apr 2018 09:00:05 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15911

Vilka är egentligen ”mina” och ”dina” pengar? Hur kan två personer som lever med varandra enkelt dela på kostnader och synka ett gemensamt sparande – en ”vi-ekonomi”? Två frågor som det enligt mig inte finns ett rätt svar på. Det är upp till var och en att hitta den lösning som funkar bäst för sitt förhållande. Mitt främsta råd till alla som bor tillsammans med en annan person är att våga prata om hushållets ekonomi. Det finns inget så jobbigt som att bråka om pengar och tyvärr handlar dessa bråk ofta om just bristen på pengar. Försök vända på strukturen och istället prata om vad ni har för mål med ert gemensamma sparande och hur ni ska uppnå målet!

Vi sparar gemensamt för framtiden

Sedan fyra år tillbaka är jag sambo med Lukas. När vi flyttade ihop lyfte vi tidigt frågan om hur vi ville lägga upp ett gemensamt sparande. Det var viktigt för oss att ha en gemensam plan för att dels skapa ekonomiska förutsättningar att uppnå våra gemensamma drömmar och även för att skapa en ekonomisk trygghet. Exakt vad det är vi sparar till har utvecklats över tid, men just nu har vi det uppdelat i två delar – kort och lång sikt. På kort sikt vill vi ha pengar till att resa och på lång sikt vill vi ha pengar till att köpa en större bostad – och om jag får drömma även ett bröllop. Utöver vårt gemensamma sparande så sparar vi även på egen hand till bland annat pensionen.

Smidighet och disciplin är nyckeln

Sparande är något som både jag och min sambo tycker är viktigt – men också roligt! Vi är båda intresserade av värdepapper och hur det går på börsen, vilket underlättar vårt sparande – men det är absolut inte en förutsättning! När det kommer till just vårt gemensamma sparande gynnas det inte så värst mycket av vårt intresse för börsen. Det gynnas allra mest av disciplin och smidiga verktyg, disciplin i form av att sätta upp en plan för sparande och hålla sig till den utan att pausa. Smidighet genom att utnyttja bra funktioner som månadssparande genom autogiro och mängder av hjälpmedel som portföljgeneratorn och fondlistan.

Så gör vi rent praktiskt

När lönen trillar in på kontot varje månad sätter vi båda in lika mycket pengar på ett gemensamt konto. Med hjälp av autogiro betalas därefter våra räkningar och pengar förs över till vårt sparande. Sparandet är fördelat 20% till kort sikt och 80% lång sikt.

Kortsiktigt sparande

Pengar som behövs relativt snart, vanligen de närmste månaderna. Det sker en del transaktioner från kontot och vi vill inte se värdet minska. För detta sparande har vi valt ett sparkonto där vi båda står som ägare av kontot och kan disponera pengarna

Långsiktigt sparande

Pengar som vi kan behöva för att förverkliga våra drömmar lite längre fram. Inga uttag sker från detta konto. För detta sparande har vi valt att ha ett ISK i mitt namn, där min sambo har en fullmakt så att han via sin inloggning kan se kontot och genomföra transaktioner. Legalt är det jag som står som ägare för kontot, men med ett avtal går det enkelt att göra så att båda har rätt till sparandet om något skulle hända. Vi har valt att spara i fonder, då det går att smidigt att lägga upp med autogiro och ger en bra spridning i risk. Vi vill ha en bred fondportfölj för att sprida våra risker och för att hitta fonder som passar oss tog vi hjälp av portföljgeneratorn. Vi valde bort räntefonder som har lägre risk då vi är unga och villiga att ta större risk. Till slut landade vi i åtta fonder, bland annat en global indexfond, en europafond, en inriktad mot Nordamerika och några svenska branschfonder.

Ett exempel på hur sparandet skulle kunna se ut

Siffrorna nedan är fiktiva men visar var tyngdpunkten ligger i vårt sparande.

 • Överföring av 2 500 kr vardera till gemensamt transaktionskonto
 • 1 000 kr förs över till kortsiktigt sparande på vanligt sparkonto
 • 4 000 kr förs över till långsiktigt sparande i 6 olika fonder

Hur kom vi fram till det här?

Vårt upplägg för ett gemensamt sparande är inte något som vi snabbt och enkelt kom fram till över en trevlig middag. Två frågor som vi pratade mycket om var hur stort belopp vi skulle spara och hur mycket som skulle gå till kort och lång sikt. Min uppmaning är att inte stoppa huvudet i sanden för att det är känsligt att prata om hur mycket ni tjänar och hur mycket pengar ni spenderar varje månad. Känns det jobbigt så fokusera på det ni tillsammans kan åstadkomma i form av sparande. Börja bestämma hur mycket ni båda kan sätta av till ett gemensamt konto varje månad och vilken risk ni vill ta (sparkonto eller värdepapper) och ta därefter hjälp av den uppsjö av verktyg som finns som gör sparandet enklare.

Gör inte sparandet svårare än vad det är. Se det positiva med att spara tillsammans och tänk vad ni kan skapa för förutsättningar för er gemensamma framtid!

Hur ser du på att spara tillsammans med någon annan?

Sarah André, VD Assistent på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-sparar-man-egentligen-som-par-gar-det/feed/ 0
En tillbakablick på årets första börskvartal https://blogg.avanza.se/avanza/ett-turbulent-forsta-borskvartal/ https://blogg.avanza.se/avanza/ett-turbulent-forsta-borskvartal/#respond Thu, 05 Apr 2018 14:15:59 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15888 Samtidigt som vi gick på påskledighet stängde vi också böckerna för det första börskvartalet i år, det blev en svängig historia. Snart är det dags för bolagen att bekänna färg inför rapportsäsongen men innan dess så tycker jag att vi blickar tillbaka lite grann på 2018.

Eftersom vi befinner oss mitt i utdelningstider så är det mest rättvist att titta på indexet SIX30RX som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och inkluderar utdelningen. Året började bra, precis som skolboken brukar säga när man pratar om börsanomalier. Alltså knepiga egenheter som inte riktigt går att förklara, men samtidigt ska vi komma ihåg att vi bara är människor och det är något speciellt med att vända blad och börja på en ny blank sida. Nytt år och nya möjligheter brukar det heta.

Vad har styrt börsen?

Första kvartalet bjöd på en negativ utveckling, närmare bestämt -0,75 % medan de amerikanska indexen föll ännu mer med det äldsta indexet Dow Jones i spetsen som bjöd på en nedgång om -4,9 %.

Fram till 23 januari orkade svenska börsen stiga 4,3 % inklusive utdelningar för att sedan falla -9,6 % fram till 6 februari, det innebär att vi klarade oss på mållinjen ifrån att träda in i en korrektionsfas (en nedgång på minst -10% från toppen). Den stora nedgången i februari inleddes i samband med Non Farm Payroll i USA som mäter sysselsättningen utanför jordbrukssektorn. Det som skrämde marknaden var ett högre lönetryck vilket direkt tolkades som stigande räntor, åtstramande penningpolitik av amerikanska centralbanken FED och försämrade marginaler bland börsbolagen, reaktionen lät sig inte vänta på sig.

Oron visade sig vara lite överdriven och så fort marknaden lugnade sig lite så var det ”risk on” igen med tillhörande återhämtning. Men strax därefter tornade nästa orosmoln upp på horisonten, denna gång var det handelskrig som skrämde investerarkollektivet.

Hur ska man tänka när börsen är orolig?

Den senaste tiden har det varit lite varannan dags börs lite likt en discokula på det lokala diskoteket i ens ungdom som blinkade frenetiskt. Ena dagen får vi ont i magen för vad handelstullar kan leda till för världshandeln om det eskalerar för att andra dagen pusta ut när det kommer information om att USA och Kina närmar sig förhandlingsbordet.

Men hur ska man då tänka när börsen är sur? Jag tycker utveckligen första kvartalet har stora likheter med första kvartalet 2016 då vi satte kaffet i vrångstrupen när vi vaknade upp den fjärde januari för att fira in årets första börsdag men möts av nyheten om att börserna kollapsat i Kina. Det året slutade rätt OK trots den skrämmande starten, Brexit och presidentvalet.

Ju mer långsiktig man är i sitt sparande desto mer is i magen kan man ha. Traditionellt sett tillhör det vanligheten med minst en korrektion varje år, alltså ett börsfall på över -10% från toppen under ett enskilt handelsår. Jag förstår att man kan få lite ont i magen men det är alltså fullt naturligt och lite av skälet till varför aktier har gett högst avkastning historiskt, risk och avkastning hör ihop samtidigt som tiden och avkastningen är de två viktigaste faktorerna att ha på sin sida.

I samband med oroligheterna i februari skrev jag ett blogginlägg om hur man kan tänka just i citronsura börstider. Du kan läsa inlägget här.

Utnyttja en svag börs till din fördel

Ett långsiktigt lönsamt sparande handlar till stor del om psykologi och att inte låta den onda magkänslan ta över när portföljen lyser rött. Det sägs ju att man ska köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt men de flesta av oss gör tvärtom. Förvisso är det tyvärr inte så enkelt som att säga att börsen blir billigare bara för att den sjunkit, det beror såklart på hur företagsvinsterna utvecklas, men över tid tenderar de att stiga.

Personligen brukar jag utnyttja svaghet på börsen när det råder stor oro för att köpa på mig lite mer aktier (eller fondandelar om man så vill). Ofta görs faktiskt de bästa affärerna i de sämsta av tider när man tittar i backspegeln. Det mesta är ju enklast i teorin och svårast i praktiken så mitt bästa tips är att hålla dig lugn i oroliga tider och komma ihåg att om du kunde spara när priserna var dyrare så kanske du borde kunna köpa också när det blivit ”billigare”. För dig som gillar aktier så vill jag att du skriver upp aktier som du skulle vilja äga i portföljen på en lista och ta fram den när en eventuell dipp kommer, vid sidan av att köpa på dig mer i de bolagen du redan har i portföljen, det blir lite mental bokföring och enklare att komma till skott helt enkelt.

Efter regn kommer finansiellt solsken, det ser vi i nedan graf som visar på utvecklingen efter IT-kraschen 2000-2002, Finanskrisen 2007-2008 samt den statsfinansiella oro som rådde 2011 samtidigt som USA fick sänkt kreditbetyg.

Stockholmsbörsens historiska utveckling (SIX30RX) Klicka på bilden för att förstora.

 

 

Hur agerar du själv när det är lite oroligt på börsen?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ett-turbulent-forsta-borskvartal/feed/ 0
Avanzapodden #3 – Goda råd för dig med bolån https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-3-goda-rad-for-dig-med-bolan/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-3-goda-rad-for-dig-med-bolan/#respond Thu, 05 Apr 2018 11:15:09 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15861 Vad betyder egentligen amorteringskravet och kan man se amortering som ett pensionssparande. I veckans avsnitt av Avanzapodden pratar Johanna och Nicklas om den största affären vi gör i livet, bostadsköpet. 

Nästa vecka blir det ett frågespecial där ni sätter agendan. Så ställ era frågor i kommentarsfältet nedan eller mejla in dem till podd@avanza.se

Trevlig lyssning!

//Johanna och Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-3-goda-rad-for-dig-med-bolan/feed/ 0
Jag sparar för att ”man ska” https://blogg.avanza.se/avanza/jag-sparar-for-att-man-ska/ https://blogg.avanza.se/avanza/jag-sparar-for-att-man-ska/#respond Thu, 05 Apr 2018 10:00:31 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15854

Jag sparar för att man måste spara. Alla vet ju att det är smart att spara. Ge upp något nu och få massor av mer längre fram. Men det är inte alltid så lätt att ”ge upp” något nu för att få mer sen när man inser att snart är det långhelg och det skulle vara ganska trevligt att åka bort eller när man upptäcker att det är lite rea på skorna som skulle passa rätt bra. Nej då är det svårt att se att det är bättre att spara för framtiden.

Resonemang kan pågå så som ”vem vet hur länge man lever”, ”man måste ju leva lite”, ”upplevelser ger minnen för livet” eller ”känner man sig fin är man gladare”. Men så finns något som är sunt förnuft som säger nej ibland. För jag fattar ju att det är smart att spara. Helst mycket. Och jag vill ju vara smart och göra bra val. Men också ha skor, resor och middagar på stan. För mig är det en evig kamp.

Hur gör jag då?

För jag sparar ju ändå. Man måste ju. För att det ska funka så dras pengarna direkt från lönen innan de ens känns som shoppingoppertunities. 10% sätts av med fokus på lång sikt. De rör jag aldrig, om det inte avser köp av lägenhet eller liknande. Sedan för jag utöver det ganska ambitiöst över till olika konton för resor och till inredning och möbler. De rör jag hela tiden. Jag tänker att det ska bli en stor summa som ska samlas på hög, men så kommer långhelgen full av möjligheter och kul, eller dyra skor, men de var ju på rea så egentligen sparade jag ju där eller, och visst var jag ändå värd det?

Pengarna som jag faktiskt då sparar försöker jag tänka medvetet kring. Låga avgifter, sprida riskerna, ge möjlighet till avkastning och inte låta dem ligga på sparkontot eller betala dyrt för någon annans säljsnack. Att ha gjort aktiva val för att ge bästa möjlighet för mitt sparande ska växa gör att jag samtidigt känner att någonstans är det kanske ok att inte vara bäst i klassen när det gäller sparande. Jag har ju ett sparande som jag aldrig rör där jag byggt upp en buffert och då kanske man kan ha kul för resten? Man vet ju inte hur länge man lever 😉

Detta ska absolut inte ses som råd eller uppmuntran till någon annan att göra på samma sätt. Men jag ville dela min ständiga kamp och kanske känner någon igen sig? Berätta gärna hur ni gör för att lyckas stå emot nu för att få mer och bättre sen. Alla tips mottages tacksamt!

/Rebecka Meijer, kommunikationsschef

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/jag-sparar-for-att-man-ska/feed/ 0
Spotify – årets största börsnotering https://blogg.avanza.se/avanza/spotify-arets-storsta-borsnotering/ https://blogg.avanza.se/avanza/spotify-arets-storsta-borsnotering/#respond Tue, 03 Apr 2018 04:01:43 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15759 Så var dagen för årets mest hajpade börshändelse här. Jag pratar om musikjätten Spotifys börsintroduktion på amerikanska New York börsen. Den största noteringen av ett svenskt bolag sedan Telia noterades år 2000. 

Efter en fantastisk påsk i fjällen är det idag dags för mig att vända hem mot Stockholm igen. En tågresa på 6,5 timmar säger biljetten. Alla som nån gång haft att göra med SJ vet dock att den utlovade tiden ofta är en utopi. Så även denna gång. Då är det skönt att man har all världens musik tillgänglig ett knapptryck bort.

Jag pratar såklart om Spotify. Bolaget som på bara 12 år vuxit till över 70 miljoner betalande användare världen över. En siffra som tros växa till mellan 92 och 96 miljoner i slutet av 2018. Ja, grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har utan att tveka förändrat musikbranschen och helt ändrat vårt sätt att konsumera musik på.

Att intresset för dagens notering är högt bland svenska privatsparare är därmed inte så konstigt. Här finns ju alla ingredienser som vi gillar. Det är ett hajpat tech-bolag, en tjänst som många av oss använder och sist men inte minst är det en svensk framgångssaga. Innan vi kastar oss på köpknappen och köper med hjärtat, är det dock bra att ha lite koll på vad denna börsnotering innebär. Det finns många kritiska punkter, varav en är själva börsnoteringen. För det är ju så att Spotify i och med sin direktnotering, går till börsen på ett lite okonventionellt sätt.

Vad innebär en direktnotering?

I vanliga fall går ett bolag till börsen för att de vill ta in mer pengar, göra en så kallad nyemission. Det innebär oftast att man med hjälp av rådgivare tar fram ett prospekt, sätter ett pris på aktien och sen raggar investerare till den satta kursen. Då har vi som småsparare också en konkret teckningskurs att ta ställning till.

Spotify behöver däremot inte mer pengar just nu. De ger därför inte ut några nya aktier och sätter inte heller någon teckningskurs. De gör istället en direktlistning vilket i princip ”bara” innebär att att aktien tas upp till handel på en börs. Det vill säga att befintliga aktieägare lättare kan sälja sina aktier och du och jag och alla andra får möjlighet att handla Spotify-aktier utan krångel.

Vad blir aktiekursen?

Priset på aktien sätts alltså av köparna och säljarna först när handeln öppnar och vi vet inte ännu vad det landar på. Det bestäms helt av utbud och efterfrågan. Gråhandeln inför noteringen (separat marknad där investerare kan spekulera i vad priset blir när aktien väl finns på börsen) indikerar dock att aktien börjar handlas en bra bit över 100 dollar. Hittills har enaste siffrorna jag såg indikerade ett börsvärde på 29 miljarder dollar, vilket skulle innebära en aktiekurs på 160 dollar. Det här är långt högre än de 132 dollar som Spotify i sitt prospekt uppger att aktier har sålts till nyligen.

Oavsett, så är det viktigt att vi småsparare förbereder oss på att aktiepriset kommer svänga kraftigt. Det finns ju nämligen ingen så kallade ankarinvesterare, t.ex. ett stort fondbolag som har garanterat att de ska köpa aktien till ett visst pris.

Hur har det gått för tidigare tech-noteringar?

Facebook – Vid Facebooks börsnotering i maj 2012 var intresset så stort att handelsstarten försenades i 30 minuter på grund av överbelastning. Trots det fick aktien inte alls det välkomnandet som marknaden hade förväntat sig och efter ett halvår hade aktiekursen fallit 45 %. Sedan vände det dock och aktien är nu upp 277 % procent sedan noteringen.

Snap – noterades i mars 2017 till priset 17 dollar. En introduktion som kan beskrivas med orden ”upp som en sol, ned som en pannkaka”. Kursen steg direkt 40 % och toppade på 27 dollar (+59%) dag två. Sen gick dock luften ur, en ett år lång utförsbacke började och Snap handlas idag till 16 dollar, det vill säga 6 % lägre än noteringskursen.

Dropbox -Årets hittills största technotering skedde i 23 mars när molntjänsten Dropbox noterades på amerikanska Nasdaq. Trots oron kring techbolagen efter skandalen med Facebook och Cambridge analytics var noteringen ett riktigt glädjebesked för ägarna och aktien rusade 36 procent första handelsdagen. Idag handlas den 45 % procent upp jämfört med introduktionspriset.

Om jag vill handla Spotify hur gör jag då?

Som ni ser är det högst osäkert vad Spotify börjar handlas till. Att den inledande handeln blir svängig och att kursen kan stiga snabbt i ett inledande skede är de flesta bedömare överens om. Hur bra bolagets positioner ser ut på sikt råder det dock mer delade meningar om bland analytikerna. På plussidan väger Spotifys enorma övertag i antalet användare gentemot konkurrenterna. På minussidan lyfts skivbolagens makt fram och faktumet att Spotify ännu inte är lönsamma. Oavsett vad vill göra, så är det viktigt att skaffa dig en egen bild av utsikterna. Läs gärna några olika analyser innan du fattar något beslut. Landar du sedan i att du vill köpa aktier, då gör du det på vanligt sätt via sajten.

Köper du Spotify?

//Johanna

Ps. Kan du inte få nog av Spotify? Då har du ett 186 sidor långt prospekt att sätta tänderna i. Här hittar du information om bolagets finansiella situation och hur erbjudandet till investerare ser ut. Du kan bland annat läsa om hur mycket grundarna själva äger. Ds.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/spotify-arets-storsta-borsnotering/feed/ 0
Investeraren #17 – Spotifys börsnotering https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-17-spotifys-borsnotering/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-17-spotifys-borsnotering/#respond Tue, 03 Apr 2018 04:00:20 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15837 Det första börskvartalet 2018 är nu lagt till handlingarna och det blev en sur historia. Andra kvartalet startar med pompa och ståt då Spotify skall direktnoteras på NYSE idag. Det är den största introduktionen av ett svenskt bolag sedan Telia Company kom in på börsen i juni 2000, noteringen lär följas världen över.


Spotifys börsnotering

Spotify känner nog de flesta till ur ett konsumentperspektiv och nu är det dags för bolagets efterlängtade börsdebut. De kommer att direktlista sig på New York Stock Exchange (NYSE) idag tisdag tredje april och referenspriset är satt till $132 per aktie. Men det är ju viktigt att skilja på bolag och aktie så med det sagt kan det vara vettigt att kika lite på bolagets affärsmodell, hur de tjänar pengar, var tillväxten finns, vilka hot som finns och hur konkurrenssituationen ser ut. Det och mycket mer i dagens poddavsnitt som i vanlig ordning avslutas med ett nyhetssvep.

Stark start på börsåret men kort bäst-före-datum

Börsen inledde året starkt och toppade på +4,3% i Sverige men sen gick det söderut. Amerikanska sysselsättningssiffror kom in andra februari och utlöste ett dramatiskt fall på måndagen den femte februari. Ungefär samtidigt som börsen repat mot så var det dags igen men denna gång var det handelstullar och Trump som utlöste oro om ett globalt handelskrig. Som grädde på moset kan sägas att han även gått hårt åt techbolag såsom Amazon och sist men inte minst så har vi dataskandalen i Facebook som gjort att integritetsfrågan hamnat högt upp på den politiska agendan med tillhörande osäkerhet som marknaden starkt ogillar.

 

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Hur gör du? kommer du köpa aktier i Spotify?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-17-spotifys-borsnotering/feed/ 0
Avanzapodden #2 – Hur kommer man igång med ett fond/aktiesparande? https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-2-hur-kommer-man-igang-med-ett-fond-aktiesparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-2-hur-kommer-man-igang-med-ett-fond-aktiesparande/#respond Thu, 29 Mar 2018 10:00:28 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15797 Idag släpper vi vårt andra avsnitt av Avanzapodden och temat är hur man kommer igång med ett fond och aktiesparande rent konkret. Förra avsnittet pratade vi om varför man bör spara och varför vi själva sparar. Nu är det dags att gå från ord till (spar)handling.

Hela syftet med podden är att vara en vän i spardjungeln och försöka göra det svåra och komplexa enkelt och roligt. Ekonomi brukar vara ”Boring by Default” men vi tycker att det är otroligt kul, den sparglädjen ska vi dela med oss av.

 

Hur kommer man igång med ett fondsparande/aktiesparande?

Det bästa sparandet är det som blir av och det absolut viktigaste är att bestämma sig. Det låter trivialt men är nog faktiskt den svåraste biten. Därefter finns det några goda tips på vägen

 • Öppna ett konto där du kan förvara dina fonder eller aktier. De mest populära är Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring. Båda dessa konton är kostnadsfria och schablonbeskattas. Det innebär att du betalar en mindre skatt varje år istället för 30 procent skatt den dag du säljer dina aktier eller fonder. Du behöver inte heller deklarera dina affärer.
 • Sätt in pengar på kontot och köp aktier eller fonder. Det viktigaste är att komma igång, du lär dig efter vägen, sen är det inte fel att börja med en mindre slant och bli bekväm i sitt sparande. Vi har några tjänster för att hjälpa dig att hitta rätt fonder eller aktier för din smak.
  Portföljgeneratorn – en tjänst som hjälper dig att sätta ihop en femstjärnig portfölj på några klick.
  Avanza Auto – en tjänst som ger dig som sparare en smart och automatisk förvaltning av dina pengar, riktigt billigt.
  Aktielistan – en aktiefiltrerare som gör att man kan filtrera aktier på olika parametrar såsom P/E-tal, direktavkastning, antal ägare, avkastning med mera.
  Aktiegeneratorn – hitta favoritaktier på några klick genom att svara på fem snabba frågor, en enklare variant än aktielistan ovan.
 • Titta runt omkring dig, de flesta varor och tjänster runt om oss i vår vardag som vi konsumerar och uppskattar ägs av bolag som inte sällan är börsnoterade. Det innebär att man kan bli aktieägare och tjäna pengar på bolag där man redan är konsument.
 • Flytta över värdepapper till oss och samla ditt sparande – vi hjälper dig med flytten!
 • Spara direkt lönen kommer, spara till dig själv först. Enklast är att sätta upp ett autogiro så det går per automatik. Annars finns risken att det är för mycket månad kvar i slutet på lönen varpå just sparandet får stryka på foten.
 • Fortsätt lyssna på podden och låt oss vara ett bollplank. Skicka in dina frågor och reflektioner efter att du köpt en fond eller en aktie så tar vi upp det i podden och hjälper dig på vägen.

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Glad påsk!

/ Johanna & Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-2-hur-kommer-man-igang-med-ett-fond-aktiesparande/feed/ 0
Investeraren #16 – De svenska folkaktierna https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-16-de-svenska-folkaktierna/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-16-de-svenska-folkaktierna/#respond Mon, 26 Mar 2018 17:38:15 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15776 Börsen bjöd på turbulens under förra veckan i kölvattnet av oro kring ett fullskaligt handelskrig globalt samtidigt som en rapport från Euroclear visar att riskspridningen i svenskarnas aktieportföljer är bristfällig. I oroliga tider är det inte helt fel att tänka defensivt och se om sitt hus.

Förra veckan bjöd på den näst största nedgången i år under en enskild vecka och börsåret som helhet har en bra bit upp till nollstrecket. Vad gäller handelskriget så är det snarare oron för ett eskalerande handelskrig som skrämmer investerarna snarare än de importtullar på stål och aluminium som USA nyligen aviserade.

Börsutvecklingen på OMXS30 veckovis under 2018 (klicka för att förstora)

 

Få bolag i den genomsnittliga aktieportföljen

Aktiespararna brukar rekommendera att äga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher för att sprida på risken samtidigt som vi kan se att de kunder hos oss som historiskt haft minst 12 aktier i portföljen har uppnått bäst avkastning.

Det till trots så äger vi i snitt 3,8 aktier i portföljen samtidigt som nästan varannan aktieägare i Sverige nöjer sig med en enda aktie enligt Euroclear. I min mening finns det ingen aktie som är så pass bra att den förtjänar exklusivitet i portföljen. Vi har färska exempel såsom biometribolaget Fingerprint som hade en hängiven aktieägarskara eller den klassiska småspararfavoriten Hennes & Mauritz, båda har gjort sina aktieägare besvikna den senaste tiden. För att inte tala om Ericsson eller Telia om vi backar tillbaka till millenieskiftet. Den specifika bolagsrisken kan sänkas genom att köpa fler aktier olika bolag och som sagt helst i olika branscher.

Vi har i snitt 3,8 aktier i portföljen och nästan varannan sparare nöjer sig med en enda aktie (källa: Euroclear)

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Hur många aktier har du själv i portföljen?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-16-de-svenska-folkaktierna/feed/ 0
”TillsammansEkonomi” – Hur hanterar man ekonomin som par? https://blogg.avanza.se/avanza/tillsammansekonomi-hur-hanterar-man-ekonomin-som-par/ https://blogg.avanza.se/avanza/tillsammansekonomi-hur-hanterar-man-ekonomin-som-par/#respond Mon, 26 Mar 2018 06:00:42 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15650

Som civilekonom som jobbar inom finans (och on top of that dessutom har ett gäng härliga kollegor som jag umgås mycket med på fritiden) så blir det ganska mycket prat om sparande och investeringar i min vänskapskrets. Det som jag skulle vilja att folk pratar mer om är däremot hur de har lagt upp sin ekonomi hemma med sin partner.

Våga prata om det!

Min uppfattning är att många tycker att det är jobbigt att prata om hur man ska fördela ekonomin i sin relation, och jag kan väl hålla med om att det inte är en hundraprocentig romantikhöjare, men tänk hur oromantiskt det blir att bråka om de här grejerna längre fram? Jag vill därför uppmana alla som lever i en relation att ta upp och diskutera den här typen av frågor. Hur vill vi ha det, både nu och i framtiden?

När man flyttar ihop med någon så flyttar man ju ihop med den personens ekonomi också. På gott och ont! Det är lätt att glömma bort bland alla fjärilar i magen. Både jag och min sambo jobbar på bank och är intresserade av och noga med vår ekonomi (för hans del har det varit en livslång noggrannhet, för mig en något mer nyfunnen sådan…). Att diskutera ekonomi och sätta planer har därför fallit sig ganska naturligt för oss. Jag förstår dock att det verkligen inte är så för alla och tänkte därför dela med mig av vårt upplägg inom tre viktiga områden som inspiration och diskussionsunderlag. Jag vill dock poängtera att alla är olika och vad som funkat bra för oss kanske inte alls lirar för andra.

Gemensamma utgifter

Jag älskar att laga mat och är den som gör det hemma hos oss i 95% av fallen (men din vegetariska chili är jättegod älskling!). När vi började träffas så ledde dock mitt matlagningsintresse till att det också var jag som handlade oftast och alltså spenderade mer pengar på just mat, trots att vi åt lika mycket. Sen vi flyttade ihop har vi löst det genom att ha ett gemensamt kreditkort som vi använder när vi köper mat, handlar saker till hemmet, bokar resor, eller är ute på restaurang. Räkningen delar vi 50/50 och betalar av hela beloppet varje månad. Med det här upplägget blir det aldrig någon diskussion om vem som ska betala vad, vi betalar inte någon ränta eftersom vi betalar hela skulden varje månad, och vi får dessutom bonus på våra köp. Det finns massor med olika kreditkort på marknaden, kolla runt efter ett upplägg som passar er! Var noga dock med att inte frestas av att delbetala skulden, då har räntan en tendens att vara skyhög.

Eftersom vi just nu tjänar ganska exakt lika mycket så delar vi också lika på allt. Vi har dock diskuterat hur vi skulle göra i en situation där någon av oss börjar tjäna märkbart mer än den andra. Det vi har kommit fram till är att vi då antagligen kommer att dela alla våra gemensamma räkningar och andra utgifter proportionerligt mot inkomsten. T.ex. om jag tjänar 60 000 SEK i månaden och min sambo tjänar 40 000 SEK så kommer jag att betala 60% och han 40%. Genom att dela i relation till inkomst så möjliggör man också för båda parter att spara och ha en ekonomisk trygghet själv. Ryser när man hör skräckhistorier om folk som t.ex. stannar i en dålig relation för att man inte har ”råd” att separera.

Flytta in hos någon – hur gör man då?

När vi först flyttade ihop så flyttade jag in hos min sambo. Det valet blev ganska naturligt då han bodde i bostadsrätt mer centralt och jag bodde i hyresrätt lite längre bort. Att flytta in i någons bostadsrätt kan bli en knepig historia rent ekonomiskt, hur ska man tänka egentligen? Många väljer att dela månadsavgift, ränta och amorteringar rätt av men det kändes inte rätt tyckte vi. Varför skulle jag vara med och finansiera lånet på en bostad som jag inte ägde? Tänk om vi hade bott där i 10 år och sen separerade, då hade jag ju inte alls fått ta del av vinsten vid försäljning trots att jag varit med och betalat på lånet i ett decennium. Vissa hävdar att man ska se en sådan uppdelning som en hyra till den som äger bostadsrätten men i min värld känns det mycket märkligt att helt plötsligt se sin sambo som hyresvärd…

Vi valde istället att ränta och amorteringar fortsatt skulle betalas av honom, men att vi delade lika på månadsavgiften till föreningen. Vi var också noga med att skriva samboavtal, det är superviktigt! Många undviker det för att det känns snårigt och upplevs som onödigt, men det är jätteviktigt att skydda varandras egendom. Det finns också företag som har färdiga digitala avtalsmallar som passar de flesta situationer. När ni ändå pratar om avtal och sånt kan ni också passa på att diskutera testamente (mmm ännu mer romantik!), för du vet väl att sambos inte ärver varandra?

Köpa bostad tillsammans med olika ekonomiska förutsättningar

Nu har vi precis köpt vår första gemensamma lägenhet, yay! Stort och superläskigt och hur härligt som helst på en och samma gång. Eftersom min sambo är äldre än vad jag är, har gjort en del vinst på sin bostadsrätt, och dessutom varit en sparare hela livet (medan jag var 100% #TeamSlösa mina första 25 år…) så kommer han att gå in med en större del av kontantinsatsen än mig. Hur löser man sånt? Det viktigaste här är att diskutera och komma överens och därefter dokumentera.

Om ni köper bostaden tillsammans så delar ni nämligen systerligt och broderligt på eventuell vinst vid försäljning, trots att den ena parten kanske gått in med väsentligt mer kapital i köpet. Inte så roligt för den som rätt snopet blir av med sitt livs besparingar. Vi kommer att göra så att vi står som jämbördiga ägare på bostaden och delar lika på lånet, men har ett annat avtal som komplement till vårt samboavtal som reglerar vad som händer vid försäljning. Genom att skriva ett skuldebrev så kommer jag att vara ”skyldig” honom en del av kontantinsatsen och detta kommer att regleras först innan vi delar på en eventuell återstående vinst. Smidigt och rättvist!

Hur resonerar du och din partner om de här frågorna? Om du inte vet så skulle jag rekommendera att ni lagar en god middag ikväll, tänder lite ljus, öppnar en flaska vin och diskuterar igenom er ekonomi 🙂

Lycka till!

/Emmy – Specialist bolån-och ränteprodukter (och sambo med Misha)

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tillsammansekonomi-hur-hanterar-man-ekonomin-som-par/feed/ 0
Spara rättvist till barnen https://blogg.avanza.se/avanza/spara-rattvist-till-barnen/ https://blogg.avanza.se/avanza/spara-rattvist-till-barnen/#respond Fri, 23 Mar 2018 06:00:30 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15682 Hur sparar jag rättvist till mina barn? Så lyder en av de vanligaste frågorna jag får. Tyvärr är svaret inte lika självklart som det kanske låter. För även om du sparar exakt samma summa kommer börsens svängningar göra att värdet på barnens sparpott varierar beroende på när de är födda. Här mina tankar om hur du ändå kan få till ett så rättvist barnsparande som möjligt. 

Att rättvisa ska råda mellan barnen säger nog ingen emot. Börsens svängningar kan dock ställa till det ordentligt. Du kanske har ett barn som är född i en riktig börsnedgång (vilket då är bra i detta fall) och som sen fyller vuxen och ska ta ut pengarna vid en ordentlig börstopp (dubbelt bra). Till skillnad från lillebror som kanske blir vuxen vid en djup börsnedgång. Att utfallet av samma sparade summa då bli olika är inget konstigt, men något som jag tycker vi i alla fall ska vara medvetna om. Här tre olika strategier för att hantera detta.

1. Låt det bli vad det blir

Ett alternativ är att låta det bli vad det blir. Spara samma belopp i samma fonder/aktier, från barnets födelse och till 18 års-dagen. Här kommer utfallet bli olika och att födas ett visst år innebära tur eller otur. Orättvist? Ja förvisso, men kanske en nyttig lektion för barnet. Livet är ju orättvist.

2. Jämna ut över tid

En annan metod är att jämna ut över tiden. Spara i olika potter men skjut till pengar när ni märker att värdet på barnens potter varierar kraftigt. En idé är att fokusera på sparmålet snarare än summan pengar. Är målet en hjälp med kontantinsats till första lägenheten. Ja då är det ju bostadens läge, yta, skick m.m. som är det viktiga, inte summan pengar. Låt barnen få procentuellt sätt lika stor hjälp med likvärdiga bostäder. Får äldsta dottern hjälp med kontantinsatsen till en etta i Hässelby, ska yngsta dottern få samma sak. Summan pengar är sannolikt inte densamma, men värdet på gåvan blir likvärdig.

3. Spara till barnen i en klump

Tredje alternativet är att spara till barnen i en klump. Och sedan dela upp det i X antal lika stora delar ett visst datum. På detta sätt får barnen dela börsens upp- och nedgångar. Å andra sidan väcks frågan; när ska pengarna delas upp? Är det när det är dags för äldsta barnet att flytta hemifrån eller när yngsta barnet är redo för samma resa?

Mest rättvist är nog att jämna ut…

Som ni ser finns det olika vägar att gå och inget enkelt svar. Själv tycker jag att alternativ 2 följt av alternativ 3 är bäst. Att lita på ödet och låta det bli vad det blir är väl hårt i mina ögon. Att jämna ut över tid kräver dock att du som förälder har pengar nog att skjuta till. Ett sätt att lösa detta är att spara i en extra utjämningspott, d.v.s. om du har två barn sparar du i tre olika potter. En till varje barn och en extra.

…men det finns ingen millimeter-rättvisa

Till sist måste vi också acceptera att det finns ingen millimeter-rättvisa. Vi kan bara göra vårt bästa. Någonting vi däremot kan göra är att ge barnens pengar den absolut bästa jordmånen att växa i. Det gör du genom att spara lite varje månad i sparformer som växer över tid, samt hålla avgifter och skatt nere. Historiskt brukar detta innebära breda fonder på ISK eller i kapitalförsäkring. Här ett räkneexempel på vad det blir om du sparar 500 kronor i månaden (snittet i barnsparande bland våra kunder) och om vi räknar med en årlig avkastning på 7%. Här kan du räkna själv.

Vad tycker du, har du något bra tips på hur man kan barnspara rättvist?

Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/spara-rattvist-till-barnen/feed/ 0
Premiär för Avanzapodden https://blogg.avanza.se/avanza/premiar-for-avanzapodden/ https://blogg.avanza.se/avanza/premiar-for-avanzapodden/#respond Thu, 22 Mar 2018 06:00:48 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15729

Äntligen är vi igång! Så är känslan när vi idag släpper Avanzapodden. Podden där vi på ett kortfattat men personligt sätt vill ge konkreta tips om allt som hör privatekonomi till. Vi är så taggade, men skulle gärna vilja ha er hjälp för att att komma vidare. Att ha en gemensam podd är något vi talat om länge och nu blev det äntligen läge att ta Avanzapodden från ritbordet till verkligheten. Så kul!

Vad vill du höra i podden?

Avsnitten kommer vara 15-20 minuter långa, släppas varje torsdag och varje gång beröra ett nytt tema. Det kan t.ex. vara ett avsnitt om; hur man sätter upp en privatekonomisk budget, investmentbolag, tjänstepension, barnsparande, skillnaden mellan aktivt och passivt förvaltade fonder – ja ni hör, det råder knappast brist på ämnen.

Vi tycker dock att det ska vara ni lyssnare som sätter den huvudsakliga agendan, så skicka gärna in förslag på ämnen eller lyssnarfrågor som du vill att vi ska ta upp. Ni når oss antingen via hashtag #Avanzapodden i sociala medier eller genom att maila; podd@avanza.se

Fokuset på korta men matnyttiga avsnitt betyder inte att det ska vara som en opersonlig UR-film. Nej, vi känner varandra väl och tror att våra olika personligheter och intressen kan bli till en bra mix. Snöar Nicklas in för mycket på börsen kan Johanna knoppa av honom, precis som Nicklas får agera livvakt när Johanna drömmer sig bort i teoretisk nationalekonomi. Det är inget ovanligt, så ser våra diskussioner ut privat också.

 

Vi vill bli med jingel

Två saker har vi dock gemensamt. Vi älskar att förmedla kunskap om privatekonomi och hjälpa människor till smartare ekonomiska val, och vi är totalt omusikaliska. Så här behöver vi återigen er hjälp.

Är du möjligtvis ett musikaliskt geni, eller i alla fall inte lika tondöv som oss? Då har du nu chansens att sätta ordentligt avtryck på podden. Detta genom att skicka in ditt förslag på jingel. Vi är öppna för allt och ser fram emot att lyssna på era bidrag. Maila i så fall till podd@avanza.se och du har vår eviga tacksamhet!

Hoppas ni tycker det här är lika spännande som vi gör!

Lyssna på podden här.

//Johanna och Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/premiar-for-avanzapodden/feed/ 0
Investeraren #15 – Warren Buffetts årsbrev https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-15-warren-buffetts-arsbrev/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-15-warren-buffetts-arsbrev/#respond Mon, 19 Mar 2018 23:01:11 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15711 I veckans avsnitt kikar vi närmare på årets brev till aktieägarna i Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway! Konglomeratet ägs av vår tids mest erkända investerare och därtill över en miljon aktieägare. Det årliga brevet har givits ut sedan 1965 och brukar uppmärksammas av media världen över. Förmodligen även av våra kunder då bolaget är det fjärde mest ägda amerikanska bolaget.

Det bokförda värdet på tillgångarna i bolaget har stigit 1 088 000 % sedan 1965 vilket är imponerande 19,1 % per år. Aktiekursen har stigit 1,8 % mer per år, alltså 20,9 %, under samma period och det gör att avkastningen landar på hela 2 404 748 %. Detta är ett talande exempel för vilken enorm skillnad varje procentenhet gör över långa tidsperioder och ett skolboksexempel för varför man ska se upp med (höga) avgifter. Det breda amerikanska indexet S&P 500 som utgörs av de 500 största börsbolagen i USA har stigit 15 508 % under samma period, alltså 9,9 % per år.

Ibland är börsen turbulent och för de som vill bygga upp ett sparande och en ekonomisk trygghet över tid gör gott i att inte drabbas av panik i oroliga tider. Risken är nämligen då att man köper när det är dyrt och säljer när det är billigt, tvärtom skolboken men fullt förståeligt då börsens svängningar och psykologiska påfrestningar ibland kan vara lite jobbiga. I det årliga brevet kan vi läsa om jobbiga perioder för bolaget, där portföljen sjunkit påtagligt, men detta till trots så har alltså bolaget givit sina aktieägare den imponerande avkastning jag nämnde ovan, det om något skänker hopp i sura börstider.

Historiska nedgångar i Berkshire Hathaway (klicka på bilden för att förstora) Källa: bolagets årsredovisning 2017.

 

Sammanfattningsvis går vi igenom de viktigaste bitarna i brevet såsom varför bolaget anser att det finns få köplägen just nu, hur skattereformen påverkar, varför en mix mellan räntor och aktier är tveksamt på lång sikt enligt Warren och mycket mer.

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-15-warren-buffetts-arsbrev/feed/ 0
Green is the new black – så sparar jag hållbart https://blogg.avanza.se/avanza/green-is-the-new-black-sa-sparar-jag-hallbart/ https://blogg.avanza.se/avanza/green-is-the-new-black-sa-sparar-jag-hallbart/#respond Mon, 19 Mar 2018 07:00:38 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15645

I samband med ett växande intresse för hållbar utveckling blev jag nyfiken att inkludera dessa frågor i mitt sparande. Något jag gillar med hållbarhetsfrågan är att den är såpass individuell och skapar utrymme för viss kreativitet, även inom sparandet. Hur ett hållbart sparande ser ut kan vara oerhört varierande men något alla kan göra är att reflektera över sina placering. Kom ihåg att det finns olika sätt att arbeta mot långsiktig hållbarhet!

Varför spara hållbart?  

Det primära syftet med våra investeringar är oftast att skapa god avkastning, men att miljö och moral skulle vara en motsättning för ekonomisk lönsamhet är bara prat, inte minst på sikt. Hållbarhetsfrågorna är något som kommer prägla samhällsutvecklingen i och med nya krav från både marknaden och myndigheter. Vi står inför stora globala utmaningar där vi med hjälp av sparandet kan vara med att forma framtiden. De moraliska skälen är därför inte längre den enda anledningen till att fler väljer ett mer hållbart sparande utan även för att det finns en tillväxtpotential. Oavsett hur vi väljer att se på det är det viktigaste att hitta sin egen strategi.

Några frågor jag brukar använda mig av inför potentiella investeringar är följande:

 • Uppfylls de aspekter jag tycker är viktiga?
 • Är detta något jag vill investera mina pengar i?
 • Hur väl har bolaget positionerat sig för en hållbar utveckling?

Hur vet man vilka fonder som är hållbara?

I takt med ett ökat intresse för hållbart sparande i samhället kan vi även se ett växande utbud. Hållbara fonder blir alltmer populära. Klimatfonder är ett sådant exempel och så sent som i höstas lanserades de första Svanenmärkta fonderna.

Ett annat verktyg för att filtrera fram fonder kan vara hållbarhetsprofilen som utvecklats av en oberoende och icke-vinstdrivande förening, vars målsättning är att öka kunskapen kring ansvarsfulla investeringar. I vår fondlista går det att bocka i hållbarhetsprofilen för att lättare filtra fram dessa fonder. Vidare tar fonderna hänsyn till olika kriterier vilka framgår i informationsbladen.

Morningstars hållbarhetsbetyg kan även vara ett hjälpmedel att jämföra hållbarhet hos fonder inom samma kategori. Däremot som jag nämnde tidigare, definieras hållbarhet som något subjektivt. Detta innebär att fondförvaltarnas åsikter och värderingar inte alltid speglar mina egna trots märkning eller betyg. Därför brukar jag alltid ta en titt på fondens största innehav, för att sedan avgöra om jag ser det som en bra investering eller inte.

Så sparar jag hållbart

Personligen tycker jag att det är spännande att skapa min egen portfölj och därmed få möjligheten att väva in hållbarhetsaspekterna i mina investeringar på ett annat sätt. Absolut, det är mer tidskrävande men om intresset finns går det att avsätta lite tid, ni vet hur det är! Att ställa krav och ifrågasätta verksamheter är en förutsättning för framgång. Genom att läsa på om företagen går det att skapa sig en bra bild över hur deras arbete ser ut – vad finns det för miljöpolicy, hur ser jämställdheten ut och vad är visionen, exempelvis. Det finns i dagsläget inte lika många hållbara nyckeltal som det finns finansiella. Istället används begrepp som CSR (Corporate Social Responsibility) och ESG (Environmental, Social and Governance) för att omfatta de icke-finansiella kriterierna.

Använder mig av fundamental analys

Kort och gott handlar min strategi om att göra en fundamental analys men med större fokus på de sociala- och miljömässiga perspektiven. Information av denna karaktär brukar framgå på företagens hemsida och/eller i årsredovisningen men det absolut bästa idag är hållbarhetsredovisningen. Hållbarhetsrapportering är inget nytt men inför räkenskapsåret 2017 är det lagkrav för större företag att upprätta en sådan. Om den är integrerad eller inte i årsredovisningen kan variera, men oavsett så ökar det transparensen och skapar bättre förutsättningar att få en insyn i verksamheters hållbarhetsarbete.

Avslutningsvis vill jag säga att det här är mina tankar och funderingar kring ett hållbart sparande. Alla har vi olika åsikter så jag är väldigt nyfiken att höra hur ni ser på det! Jag tror verkligen att vi är på väg in i en ny era och att fler verktyg kommer etableras på marknaden för att underlätta för oss sparare. Tänk att vi faktiskt kan påverka framtiden genom vårt sparande, vilken möjlighet!

/Sofia Magnér, sparcoach på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/green-is-the-new-black-sa-sparar-jag-hallbart/feed/ 0
Tips inför deklarationen 2018 https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-deklarationen-2018/ https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-deklarationen-2018/#respond Fri, 16 Mar 2018 08:30:55 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15656 Snart är det dags att ställa om klockan till sommartid och solen har lite försiktigt börjat titta fram, det är helt enkelt vår i luften! Ytterligare ett solklart vårtecken är att årets inkomstdeklaration nu börjat skickas ut och senast 15 april ska du ha fått din deklarationsblankett. Om du är ivrig och inte vill invänta den fysiska blanketten så kan du deklarera online via Skatteverkets e-tjänst 20 mars. För dig som ordnat en digital brevlåda så har deklarationen skickats ut under perioden 8-9 mars.

Som alltid uppstår det en hel del frågor och funderingar kring deklarationen och många av våra kunder hör av sig för vägledning. Vi tänkte i detta inlägg försöka belysa några av årets vanligaste frågor så du får hjälp på vägen. Och du, missa inte att du kan slippa räkna ut de vinster och förluster som du ska deklarera genom att enkelt skapa en färdig K4-blankett! Pris 0-99 kr beroende på förmånsnivå. Den bifogar du sedan med din fysiska deklaration, eller skriver in beloppen på Skatteverkets e-tjänst om du deklarerar online.

Tänk på att sista dagen för inlämning av inkomstdeklarationen är den 2 maj kl 24.00

För dig som skaffat en digital brevlåda (eller gör det innan 28 mars) finns möjlighet att få tillbaka ev. återbäring redan i april. Då ska deklarationen vara inlämnad senast 28 mars och inget får ändras eller tilläggas.

Vi förenklar din deklaration

Tycker du det är tråkigt och krångligt att deklarera? Ta hjälp av våra olika tjänster så att du kan ägna din tid åt roligare saker. På vår deklarationssida samlar vi de vanligaste tjänsterna.

Dessutom har vi förbättrat vår kundservice på sajten så de flesta frågor kan du få svar på via en enkel sökning, testa söka på din fråga här.

Aktie & Fondkonto

 

I denna traditionella kontotyp behöver du deklarera varje försäljning. De försäljningar du gjort under år 2017 har vi rapporterat in till Skatteverket och kommer stå förtryckt på din deklaration. Däremot behöver du själv rapportera in inköpskostnaden och de omkostnader du haft för att köpa värdepappret för att på så sätt räkna fram vinst eller förlust.

När du ska beräkna ditt inköpsbelopp så finns det två olika metoder, antingen genomsnittsmetoden eller schablonmetoden.

Genomsnittsmetoden
Om du vet vad du betalat för dina aktier så kan du använda genomsnittsmetoden. Det innebär att du slår ihop samtliga anskaffningsutgifter från varje inköpstillfälle som skett innan försäljningen. Dividera sedan denna summa med antalet aktier som du hade innan försäljningen. Det framräknade beloppet är det genomsnittliga anskaffningsvärdet (GAV) per aktie. Detta belopp använder du som omkostnadsbelopp i deklarationen, alltså det genomsnittliga anskaffningsvärdet (GAV) per aktie multiplicerat med antalet sålda aktier.

När du ska räkna ut ditt omkostnadsbelopp för de sålda aktierna så ska hänsyn tas till företagsspecifika händelser såsom nyemission, fondemission, split, inlösen eller utdelning av aktier. Mer information om hur du räknar ut omkostnadsbelopp kan du läsa här.

Schablonmetoden
Om du inte vet vad du betalat för aktierna som sålts så rekommenderas schablonmetoden. Denna metod är vanligt förekommande om man fått aktier i arv eller gåva och varken du eller banken har kvar uppgifter om anskaffningsvärde. Schablonmetoden innebär att 20 % av försäljningsvärdet anges som anskaffningsvärde. Denna metod är också mer fördelaktig om dina aktier stigit mer än 400 % eftersom din deklarerade vinst och därmed skatt blir lägre än med genomsnittsmetoden.

K4-blanketten
Du kan deklarera dina kapitalvinster/förluster antingen via Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 eller genom att skicka in K4-blanketten tillsammans med din fysiska deklaration. Vinster och förluster i aktier och aktiefonder kvittas mot varandra. Det är alltså den totala vinsten eller förlusten som du sedan skattar eller får göra avdrag för. Skatten på vinst är 30 procent.

Du kan med fördel använda dig av vår K4-tjänst där vi automatiskt genererar en K4-blankett åt dig baserat på alla de försäljningar du utfört hos oss. Du kan antingen skriva av uppgifterna från blanketten om du deklarerar online eller skicka in den direkt till Skatteverket.

Har du flyttat hit värdepapper under året?
Inköpskostnaden för ett värdepapper följer inte med när man flyttar värdepapper mellan institut. För att K4-blanketten ska bli korrekt så är det viktigt att du själv fyller i inköpskostnaden eftersom flyttade värdepapper får inköpskostnad noll kronor. Ta fram din köpnota och ändra inköpskostnaden manuellt här. Om du inte har kvar din köpnota så kan du höra av dig till ditt gamla institut för att ta fram den informationen.

Schablonintäkt för fonder
Om du äger fondandelar så ska även dessa beskattas med en så kallad schablonintäkt. Denna schablonintäkt infördes 1 januari 2012 och innebär att man flyttar beskattningen från fonden till fondinnehavaren. Syftet är att svenska fonder ska slippa dubbelbeskattning vilket tidigare gjorde att många fonder var tvungna att dela ut pengar. Nu kan fonden istället återinvestera utdelningen utan att utsättas för dubbelbeskattning. En vanlig missuppfattning är att fondbolaget nu får ta en del av utdelningarna från aktierna i fonden men så är alltså inte fallet.

Schablonintäkten för fonder är 0,4 % av fondandelsvärdet per den 1 januari varje år och beskattas sedan med 30 % vilket innebär att skatten motsvarar 0,12 % av fondandelsvärdet. Denna uppgift rapporterar vi automatiskt in till Skatteverket så det är ingenting som du själv behöver ta upp.

ETF/Börshandlade fonder
Schablonintäkten för fonder omfattar även ETF:er (Exchange Traded Funds)/börshandlade fonder. Denna uppgift rapporterar vi automatiskt in till Skatteverket så det är ingenting som du själv behöver ta upp.

Transaktioner som ej behöver redovisas på K4

Om du under 2017 har sålt inlösenrätter/teckningsrätter/unirätter i någon av nedan bolag så behöver du ej redovisa detta på din K4-blankett. Det framgår i den specifikation som du mottagit tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten kommer att vara redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt inlösenrätter, teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Inlösenrätter Teckningsrätter/Uniträtter
Medivir Academedia
Alimak Group
Arcam
Arise (unirätter)
  Beijer Electronics
  Diös Fastigheter
  Episurf Medical
  Eltel
  Eniro
  Getinge
  HQ
  Kungsleden
  Karo Pharma
  MSC Group
  Oasmia Pharmaceuticals
  Ortivus A
  Ortivus B
  Rejlers
  Invuo Tech (Seamless Dist.)
  Sensys Gatso
  VBG Group
  Viking Supply Ships

Har du funderingar kring ett bolag som inte finns på listan så kan du kolla på Skatteverkets Aktiehistorik. Där visas information om historiska händelser för samtliga bolag.

Vill du slippa deklarera nästa år?

Gör som över två miljoner andra svenskar – använd ISK eller kapitalförsäkring istället och slipp krånglet med att deklarera varje vinst och förlust. Här kan du läsa mer om de två kontotyperna.

 

ISK KF

 

 

Investeringssparkonto

 

Du som äger ett investeringssparkonto (ISK) behöver inte tänka på att deklarera varje försäljning var för sig. Istället rapporterar vi in en schablonintäkt som automatiskt dyker upp i din deklaration. Hur stor denna schablonintäkt är beror på det genomsnittliga värdet på kontot vid ingången av varje kvartal samt hur mycket du satt in på kontot under året.

Kapitalunderlag = (värdet på kontot vid ingången på varje kvartal + alla insättningar under året) / 4

Schablonintäkt = kapitalunderlaget x statslåneräntan den 30 november året innan (0,49 % år 2017) + 0,75%-enheter, dock lägst 1,25%. Årets nivå uppgår till 1,24% men eftersom det numer finns ett golv blir alltså schablonintäkten 1,25%.

Skatten är sedan 30 % av schablonintäkten (1,25% 2017) vilket för år 2017 innebär en skatt på 0,375 % av kapitalunderlaget eller 375 kr i skatt per 100 000 kr kontovärde.

Exempel

Värde 1 januari 0 kr
Värde 1 april 22 000 kr
Värde 1 juli 56 000 kr
Värde 1 oktober 40 000 kr
Insättningar under året 35 000 kr
Summa 153 000 kr
Kapitalunderlag (fjärdedel av summan) 38 250 kr
Schablonintäkt (kapitalunderlag x statslåneräntan) 478 kr
Skatt (30 % av schablonintäkten) 143 kr

 

Utländsk källskatt

Om du har fått utdelningar från utländska bolag under året så har det förmodligen dragits utländsk källskatt för dessa. Du kan få avräkning för den utländska källskatten mot den skatt du betalar för ditt investeringssparkonto. Då vi rapporterar in den utländska källskatt som belastat kontot under året så sker avräkningen automatiskt i din deklaration. Notera dock att det finns ett tak för detta, utländska utdelningar som överstiger schablonintäkten på kontot får man inte avräkning för. Dessutom är maximal avräkning endast 500 kr om man har underskott av kapital i sin deklaration. Mer information om detta finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Kapitalförsäkring

 

Äger du en svensk kapitalförsäkring så ska du inte ta upp den alls i deklarationen. Du är nämligen inte skattskyldig för försäkringen utan det är försäkringsbolaget, i detta fall Avanza Pension. Försäkringsbolaget drar en avgift från kontot som motsvarar skatten som behöver betalas för kapitalförsäkringen. Detta sker hos oss under 4 tillfällen på året – efter varje kvartalsskifte.

Uträkningen för en kapitalförsäkring skiljer sig lite från ett ISK men utfallet blir oftast snarlikt.

Kapitalunderlag = värdet 1 januari + insatt summa t.o.m. 30 juni + hälften av insatt summa efter 30 juni

Skatteunderlag = kapitalunderlaget x statslåneräntan den 30 november året innan (0,49 % år 2017) + 0,75%-enheter dock lägst 1,25%

Avkastningsskatten är sedan 30 % av skatteunderlaget vilket för år 2017 innebar en skatt på 0,375 % på kapitalunderlaget.

Utländsk källskatt

Precis som på ett investeringssparkonto kan det hända att det dragits utländsk källskatt för utländska utdelningar. Även för en kapitalförsäkring så finns det möjlighet att få tillbaka en summa motsvarande den utländska källskatten. Till skillnad från investeringssparkontot så sker detta inte i din personliga deklaration, därför gäller inte gränsbeloppen som finns för investeringssparkontot. Det tar dessutom längre tid att få tillbaka källskatten i en försäkring då reglerna för hur söker avräkning skiljer en del mellan en försäkring och ett ISK.

Utländsk källskatt betald under 2016 kan försäkringsbolaget söka avräkning för mot den avkastningsskatt som betalas under 2017. Detta deklarerar man för år 2018 och försäkringsbolaget behöver då invänta slutskattebeskedet som kommer i slutet på året innan eventuell återbetalning kan påbörjas i början på 2019.

IPS & Pensionsförsäkring

Sedan årsskiftet 2015/2016 är insättningar som görs till IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgilla. Det innebär att pengar du sätter in på en IPS kommer att dubbelbeskattas.

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln. Det innebär att du kan göra avdrag på upp till 35 % av din inkomst, till högst 10 prisbasbelopp, på en IPS eller pensionsförsäkring.

Affärer du gjort inom skalet av en IPS eller en privat pensionsförsäkring ska du inte ta upp i deklarationen. Istället betalar du likt ISK & KF en årlig schablonmässig skatt. Beräkningen är densamma för båda kontotyper.

Kapitalunderlag = värdet den 1 januari
Skatteunderlag = kapitalunderlaget x genomsnittlig statslåneränta året innan (0,51% år 2017)

Skatten är sedan 15 % av skatteunderlaget. Likt kapitalförsäkringen så dras skatten som en avgift från kontot. För en IPS dras skatten vanligtvis i november och för en pensionsförsäkring dras den i januari.
Avdragsrätt
Avdragsrätten för ett privat pensionssparande (IPS/Pensionsförsäkring) fasades ut 2015.

 

Flytt av värdepapper

Om du har flyttat värdepapper till oss från annat institut under året så får de inköpskostnad 0 kronor. Har du kvar köpnotan så kan du fylla i rätt inköpskostnad manuellt här. Då kommer kontoöversikten och K4-blanketten att visas korrekt.

Tänk på att ange inköpskostnaden inklusive courtage och att du för utländska värdepapper anger inköpskostnaden i svenska kronor.

Kontobesked & deklarationsunderlag

De kontobesked och deklarationsunderlag du kan behöva för respektive konto hittar du här. I underlaget som heter ”Deklarationsunderlag 2017” sammanställer vi de försäljningar som gjorts under året i depån. Vill du titta på en specifik nota så hittar du den här istället under ”transaktioner”.

Läs mer:

Skatteverkets guide till försäljning av värdepapper
Skattehistorik för aktier
Skatteverket sida för deklaration 2018
Avanza Akademin – skatt & deklaration
Avanza frågor & svar kring deklaration

 

Stort lycka till med årets deklaration!

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-deklarationen-2018/feed/ 0
Slipp källskatt på utländska aktier – vi går igenom case Nordea https://blogg.avanza.se/avanza/slipp-kallskatt-pa-utlandska-aktier-vi-gar-igenom-case-nordea/ https://blogg.avanza.se/avanza/slipp-kallskatt-pa-utlandska-aktier-vi-gar-igenom-case-nordea/#respond Thu, 15 Mar 2018 14:30:32 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15630 Nu är det klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Det rör inte svenska aktieägare nämnvärt, med ett viktigt undantag. Du riskerar att gå från 0 till 15% i skatt på aktieutdelningen. Anledningen stavas källskatt. Exakt hur mycket skatt du behöver betala, beror dock på vilket konto du äger Nordea-aktien på. Det kan skilja tusenlappar. 

Nordea är en av svenskarnas mest ägda aktier. En så kallad folkaktie och över 113 000 aktieägare riskerar nu en skattesmäll på grund av Nordeas flyttbeslut. För trots att aktien kommer fortsätta att handlas på Stockholmsbörsen, kommer bankens skatterättsliga hemvist att flyttas till Finland. I och med detta kommer det också börjas dras 15% källskatt på utdelningarna. (Undantaget skulle vara om Nordea lyckas med något specialupplägg likt ABB, men det är inget som jag tycker vi ska hoppas för mycket på).

Vad är källskatt och hur fungerar det?

Källskatt är den skatt som dras på utdelningen från en utländsk aktie. Den tillfaller källan (ursprungslandet), i detta fall Finland. Vid utdelning från finska aktier är källskatten 15 procent, vilket är den absolut vanligaste nivån. Samma procentsats gäller t.ex. vid utdelning från amerikanska aktier. Hur mycket du faktiskt betalar i slutändan skiljer sig dock ordentligt, beroende på vilket konto du har dina aktier på. Grovt talat kan man säga att skatten blir alltifrån 30% på vanligt aktiekonto, till 15% på ISK och 0% i en kapitalförsäkring. Låt mig gå igenom detta i mer detalj nedan.

Vanlig depå ger 30% skatt

Du betalar som vanligt 30% skatt på utdelningar. Både på svenska och utländska aktier. Skillnaden mot skatten på utdelning från dina svenska aktier är att nu går 15% till svenska skatteverket och 15% till käll-landet, i detta fall Finland. I din plånbok märks dock ingen skillnad, du betalar 30%.

På ISK gäller 0-15% skatt

I en ISK betalar du ingen skatt på utdelning från dina svenska aktier. För utländska aktier dras det dock källskatt. Denna kan du dock få automatiskt avräkning för vid deklarationen, vilket innebär att du får källskatten åter. Här finns det dock ett viktigt undantag. Och det är att har du underskott av kapital, alltså större ränteutgifter än ränte-/kapitalinkomster, får du inte göra större avdrag än 500 kr. Ett tak som majoriteten av oss med bolån slår i. Skatten på utdelningen landar alltså i de flesta fall på 15% i alla fall. Mindre än på aktiekontot, men mer än i kapitalförsäkringen.

Kapitalförsäkring kan ge noll skatt

En kapitalförsäkring liknar ISK såtillvida att vi schablonbeskattas och att vi på våra svenska aktier inte behöver betala skatt på utdelningen. Här slipper vi dock problemet som bolånet kan orsaka. Detta genom att i en kapitalförsäkring står försäkringsbolaget formellt som ägare av aktierna och de kan begära avräkning för den utländska källskatten, oavsett hur stora ränteutgifter du som privatperson har.  Försäkringsbolaget (om de är bra) begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.

Relevant för Nordeaaktier

Det här med källskatt tycker jag är extra relevant för Nordea som tillsammans med övriga storbanker brukar räknas som riktiga utdelningsbolag. Direktavkastningen är relativt hög och de delar ut en relativt stor andel av sin vinst. Något som jag inte ser någon anledning att det de skulle sluta med bara för att de flyttar huvudkontoret till Finland.

Jag sparar i kapitalförsäkring

Själv väljer jag kapitalförsäkring för alla mina utländska aktier och jag skulle ha gjort det även om jag inte hade bolån. Någon gång kanske jag skulle vilja ta ett bolån och då är det lika bra att pengarna ligger på rätt ställe på en gång. Kom dock ihåg att du inte får pengarna tillbaka direkt. Det tar lite tid innan försäkringsbolaget fått källskatten åter men denna fördröjning tycker jag spelar mindre roll så länge pengarna tillslut kommer. Jag ser det som ett räntesparande under tiden.

Hur gör du med utländska aktier?

Johanna

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/slipp-kallskatt-pa-utlandska-aktier-vi-gar-igenom-case-nordea/feed/ 0
En resejunkie med sparfokus https://blogg.avanza.se/avanza/en-resejunkie-med-sparfokus/ https://blogg.avanza.se/avanza/en-resejunkie-med-sparfokus/#comments Mon, 12 Mar 2018 07:30:57 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15353

”Hur lyckades du egentligen spara ihop till lägenhetsinsatsen, när du åker på nya resor hela tiden?” frågade min styvbror mig på julafton. Ja, det kan jag också fundera över om jag ska vara helt ärlig!

Sedan vi drog igång med #tjejersomsparar har jag snackat en hel del sparande med kollegor och vänner och det slår mig hur olika vi fungerar när det kommer till sparande. Jag kan imponeras över de härliga strukturerade personerna som sätter tydliga budgetar eller har stenkoll över alla sina inköp. Att ha kontroll över sin ekonomi skapar ju en trygghet och frihetskänsla som är superviktig! När räkningarna trillar in drabbas man inte av en ångestladdad känsla utan vet att slantarna på kontot gott och väl räcker till att pröjsa för hyra, elräkningar, tvättmedel och sånt där annat som inte direkt landar under kategorin drömshopping. Sedan när räkningarna är betalda har man redan budgeterat för att man faktiskt har råd att lyxa till det med några middagar, ta några shoppingrundor och kanske en weekendresa.

Visst, det låter ju utopiskt att varje månad känna att man har stenkoll på ekonomin, eller hur? Men hur ska det gå för oss andra stackare då, som inte direkt upphetsas över tanken på att sitta och knacka ner siffror i Excelark och blir lika förvånade när räkningarna trillar in varenda månad? Det kan faktiskt gå rätt bra ändå!

Jorden runt och någonstans att bo

I mitt liv har jag haft två större sparmål – en jorden runt-resa och kontantinsatsen till en lägenhet. Rätt gigantiska mål när man är en helt vanlig småstadstjej som inte är född med silversked i munnen men med massa envishet och prioriteringar kan man nå även större sparmål. Plötsligt har man bestigit vulkaner, galopperat längst strandkanten på hästryggen, hoppat fallskärm och upplevt soluppgångar på magiska platser – och då insett att man faktiskt har nått sitt mål.  Känslan av att skriva på ett lägenhetskontrakt och veta att man sparade ihop till insatsen själv var inte så himla dum den heller.

Spara efter intresse

Jaha, men vägen dit då. Var den magisk undrar ni kanske nu? Jodå, det gäller bara att ta reda på vilka saker i livet som man helst spenderar sin lön på, och välja sina prioriteringar. Om man fungerar som jag gör vill man gärna ha allt och lite till i livet. Men det förstår ju ni också, på det sättet når man nog tyvärr inte sina sparmål. Därför är det dags att börja med att ta sig en rejäl funderare över vilka sparmål man har. Lockar friheten med ett körkort, har du spanat in drömväskan eller vill du bara bli rik? Sätt upp ditt mål och påminn dig själv ofta om vad målet är. Se till att föra över dina sparpengar till sparkontot direkt! När de väl lämnat ditt lönekonto är de inte välkomna tillbaka.

Livet på vägen mot målet 

Sedan kommer vi till nästa bit, livet på vägen mot målet. Jag vill inte gärna vara tråkmånsen som alltid säger nej till att följa med på saker eller käka nudlar varenda dag. Det behöver man inte heller, om man har klurat ut vilka saker i livet man vill prioritera. Är utekvällar viktiga för dig, kan du inte leva utan shopping eller är du kanske som jag som älskar att spontanshoppa flygbiljetter? Välj ut de saker som är viktiga för dig men ringa även in de saker du kan klara dig utan eller få en mindre dos av.

Det min styvbror och även Instagramkonto inte riktigt ser är alla saker jag prioriterat bort. Nope, det har inte blivit så mycket shopping för mig de senaste åren, jag har delat lägenhet med en vän i flera år, det är sparsamt med utemiddagar och utekvällar och mina mobiler ber själva om att pensioneras innan de byts ut mot modernare varianter. Mina ”frisörbesök” har, oftare än jag vill erkänna, inneburit en omgång med kökssaxen hemma över diskhon. Men det är värt det, när jag nu sitter här i min helt egna lägenhet med underbara reseupplevelser i bagaget. Att jag på vägen hit dessutom kunde få njuta av upplevelser som att skumpa runt i en jeep på Tanzanias landsbygd och doppa tårna i ett turkost karibiskt hav från en segelbåt satte guldkant på livet!

Elenor – resejunkie med sparfokus

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/en-resejunkie-med-sparfokus/feed/ 1
Spara tusenlappar på ditt bolån https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantan-februari-spara-tusenlappar-pa-ditt-bolan/ https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantan-februari-spara-tusenlappar-pa-ditt-bolan/#comments Thu, 08 Mar 2018 07:30:24 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15598 Spara tusenlappar varje år utan att anstränga dig speciellt mycket.  Jag vet att det låter för bra för att vara sant, men genom att ge vårt bolån lite kärlek så är det faktiskt möjligt. Här går jag igenom vad den genomsnittliga bolånaren betalar i ränta i februari.

Jag är en stark förespråkade för att vi ska lägga energi på rätt saker. Visst är det bra att ha koll på sina småutgifter som den där onödiga take away-kaffe o.s.v., men störst effekt på vår ekonomi får vi om vi börjar med de utgifter där vi har mest pengar att spara. Det är för väldigt många hushåll bolånet. Genom att få ner vår boränta några punkter (finansspråk för hundradels procent, 10 punkter är alltså 0,1%) kan vi spara åtskilliga tusenlappar per år.

Snitträntan en bra måttstock

Den genomsnittliga räntan som hushåll fick betala för nya lån utan bindningstid var i februari 1,52%. Skillnaden mellan bankerna var dock stora. Mellan banken med lägst och den med högst snittränta skiljde det hela 0,2%. Det kan låta lite men för varje miljon i lån innebär det 2 000 kr mer i räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner är alltså skillnaden hela 6 000 kr årligen. Pengar som du istället kan spara, amortera extra, eller ha roligt för. Vad som helst tycker jag är bättre än att skänka dem till banken.

För bundna räntor är skillnaden ännu större. Vill du binda bolånet är det därför extra viktigt att du jämför räntor innan du slår till. För även en till synes marginell skillnad i ränta, blir ett betydande belopp över tid. Har du till exempel ett lån på 3 miljoner och en bindningstid på 5 år, blir den totala räntekostnaden 300 000 kr om din ränta är 2%. Jämfört med 330 000 kr om din ränta istället är 2,2 procent. Det lilla skillnaden på 0,2% kostar dig alltså 30 000 kr över en femårsperiod.

Kom också ihåg att det kostar att bryta ett bundet lån. Du får betala så kallad ränteskillnadsersättning. Så bind bara räntan om du är säker på att du ska bo kvar i din bostad bindningstiden ut. Eller ja, helt säker kan man ju aldrig vara. Livet har ju en tendens att inte bli precis så som vi planerat. I alla fall inte mitt och jag tror inte att jag är alltför ovanlig där. Hur som helst, Konsumenternas bank- och finansbyrå har en bra kalkylator, där du enkelt kan se vad det skulle kosta dig att i förtid läsa ditt bundna lån.

Se upp för tillfälliga ränteflörtar

Bankerna listräntor, alltså vad de visar upp i skyltfönstret skiljer sig ännu mer. Hos vissa banker är skillnaden mellan list- och snittränta nära 0,5 procent. Här utmärker sig storbankerna. Medan många mindre aktörer har ett fast pris, som sätts utifrån framför allt belåningsgrad. Själv gillar jag denna typ av fast pris bättre. Jag har varken tid eller lust att lägga massa energi på att ringa runt till olika banker, pruta och hota med att flytta mitt lån. För att sen behöva vara på min vakt efter ett år när rabatten löper ut. Och då tvingas göra samma procedur igen. Nej, prutat och klart känns mer transparent och är betydligt bättre och mer jämförbart.

Till sist:

 • Se inte snitträntan som en nedre botten. Den är just ett snitt. En stor del av bolånarna har en lägre ränta.
 • Att räntorna är historiskt låga är ingen anledning till att lägga ner mindre energi på att pruta. Du tackar ju inte nej till en rabattcheck på H&M bara för att de har billiga kläder. Då ska du heller inte göra det med ditt bolån!

Lycka till!

//Johanna

 

 

Obs, i exemplen ovan har jag inte tagit hänsyn till ränteavdrag eller amortering.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantan-februari-spara-tusenlappar-pa-ditt-bolan/feed/ 1
Pensionspyra.. nä.. pensionsrektangeln https://blogg.avanza.se/avanza/pensionspyra-na-pensionsrektangeln/ https://blogg.avanza.se/avanza/pensionspyra-na-pensionsrektangeln/#comments Wed, 07 Mar 2018 14:00:25 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15591 Jag borde ha utmärkta förutsättningar för en flawless pensionsplan. Lever i ett ”dink”-förhållande (double income no kids), har jobbat på ett pensionsbolag, pluggat till civilekonom, skrev min D-uppsats på pensionssparande. Vill ni veta hur mycket jag har i privat pensionssparande? INGENTING. Men mer om detta sen, låt oss först backa bandet och börja med en kort bakgrund till hur pensionen fungerar.

När jag tidigare jobbade på ett pensionsbolag fick jag se den här bilden för att få en bättre förståelse för pensionssystemet:

Ger en rätt bra bild över känslan åtminstone jag hade för pension – kaos. Varför skulle man försöka sig på att förstå ens den minsta lilla pyramidbiten?

Som tur var förstod jag, efter att ha jobbat ett tag, att det inte behövde se så snårigt ut som den där skräckbilden. Den klassiska pensionspyramiden fick jag dock känslan av var missvisande. Vill man ha någotsånär samma inkomst när man går i pension som under sitt yrkesverksamma liv bör man lägga undan en betydligt större del själv. Det kan man göra på olika sätt tycker jag, mer om det längre ner.

Tjänstepension

Mittendelen av pyramiden, det arbetsgivaren sätter av, brukar vanligtvis uppgå till ca 4,5% av lönen (upp till en viss nivå, därefter kan det vara värt att löneväxla för att få en större avsättning). Det här är en av de viktigaste förmånerna man kan ha via sitt företag, innan man byter jobb ska man definitivt kolla upp att villkoren för pensionsavsättningar är reko innan man tackar ja. Många branscher är anslutna till kollektivt upphandlade tjänstepensionsavtal, jobbar man inom något av dessa områden kan man vara säker på att man har en schysst tjänstepension:

 • Privatanställda arbetare = SAF-LO
 • Privatanställda tjänstemän = ITP1 eller ITP2/ITPK (beroende på när du är född heter det olika)
 • Statligt anställda = PA16
 • Kommun- eller landstingsanställda = KAP-KL

Tack tack alla arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, vem älskar inte lite förkortningar. So far inte så snårigt, däremot vet jag, med erfarenhet av pensionsbolaget jag jobbade på, att en del klurigheter uppstod när man skulle göra sitt val av pensionsplacering inom dessa områden.

Varje område har en objektiv valcentral, som ofta skickar ut brev om att man ska välja ett av försäkrings- eller fondbolagen som avtalsparterna upphandlat som är valbara inom området. Exempel på dessa är Fora, Collectum, Valcentralen och SPV – det här är alltså INTE pensionsbolag. Det är bara genom dessa man gör sitt val av bolag där pengarna ska placeras.

När man valt vilket pensionsbolag man vill att avsättningarna hamnar hos ska man välja sparform. Det finns två vägar att gå, traditionell försäkring där du har en garanti i botten eller fondförsäkring där du gör valen själv men oftast har chans till högre avkastning. Historiskt sett har en högre risk i sparandet också gett högre avkastning, jag har därför valt att placera hela min pension i en fondförsäkring eftersom jag har ett tag kvar till pension 🙂

Efterlevandeskydd, ska man ha det? Jag tycker det här är en svår fråga. Lite förenklat så betyder efterlevandeskyddet precis vad det låter som, ett skydd till efterlevande om man skulle gå bort. Den vanligaste formen av efterlevandeskydd heter återbetalningsskydd, vilket innebär att pensionssparandet tillfaller sina förmånstagare i det fall man går bort. Har man inte tecknat detta hamnar man istället i en grupp av andra sparare som inte heller har det, och går någon bort inom det kollektivet delar alla i den gruppen på dessa pengar (s.k. arvsvinster). Har man familj brukar man ofta teckna skyddet, har man det inte bör man låta bli så man istället får del av kollektivets pengar.

Det man ska tänka på är att skyddet aldrig kan gå till andra än make/maka, registrerad partner, sambo eller barn (även styvbarn och tidigare make/make är ok). Har man därför närstående som man vill skydda, men som inte är någon av dessa, bör man avstå. I relationer där den ene tjänar betydligt mer än den andra kan det också vara värt att fundera på om den med lägre lön bör avstå skyddet till förmån för en lite högre pension.

Utöver återbetalningsskydd finns även något som kallas familjeskydd. Detta fungerar ungefär som en livförsäkring och innebär att en extra summa, utöver det man har i pensionsförsäkringen, tillfaller förmånstagarna i det fall man avlider innan pensionsgång. Detta innebär en extra kostnad som dras från varje pensionsavsättning (till skillnad från återbetalningsskyddet, där den indirekta ”kostnaden” endast uppgår till arvsvinsterna man går miste om). Jag har ett återbetalningsskydd eftersom jag är gift och vill att pensionen går till min man i det fall jag går bort. Däremot har jag valt bort familjeskydd då jag har en livförsäkring på annat håll.

Faller man inte in under någon av de härliga förkortningarna ovan (PA16 etc) kan man mycket väl vara ansluten till en pensionslösning som liknar dessa kollektivt upphandlade upplägg ändå. Jag har till exempel – av naturliga skäl 😉 – min pension på Avanza som har en ett upplägg likt ITP. Har man jobbat länge och på olika arbetsplatser har man sannolikt pengar på lite olika pensionsbolag, varje avtalsområde har ett ”icke-val” där man hamnar om man inte väljer något själv. Kan tyckas jobbigt att ha det spritt, med det finns en bra sida som heter minpension.se där man (i de flesta fall) kan se allting samlat.

Ett sista medskick gällande tjänstepensionen är att man trots att det kan kännas lite stökigt med alla val ovan ändå ska vara glad att man har just dessa val. Beroende på när man tjänat in sin pension finns det vissa delar som är helt låsta, de kallas förmånsbestämda premier. Avsättningar man kan placera själv kallas premiebestämd pension och innebär ju även att man kan påverka och själv välja sparandeform efter egen riskpreferens och man får då såldes även inflytande över sin egen avkastning.

Allmän pension

Moving on, utöver tjänstepension har man även den allmänna pensionen – den undre delen av pyramiden. Här sätter staten av 18.5% av din lön upp till 7,5 basbelopp (i år 45 500 kr). 16% kan man inte röra (inkomstpensionen), resterande 2,5%, är PPM. PPM innebär inte lika många steg som ovan, men har likväl blivit kritiserat för antal val. De har runt 800 fonder, jag har gjort mitt val enligt ett blogginlägg jag skrev om fondsparande. Ska jag vara helt ärlig har jag inte varit särskilt imponerad av mitt besked i det orangea kuvertet, känner därför att jag måste göra det jag kan och byta form på pyramiden.

Pensionsrektangeln

Precis som Philip skrev i ett tidigare inlägg är det skevt att pyramiden ger sken av att det egna sparandet bör utgöra den minsta delen av pensionssparandet. Enligt Pensionsmyndigheten låg snittpensionen 2017 som allra högst i Stockholms län där den landade på 21 609 kr före skatt. I andra delar av landet låg den under 15 000 kr, alltså under det vi anser vara minimilön i Sverige.

När jag läste ekonomi fick jag lära mig att man under livets gång strävar efter att ha en jämn konsumtion – dvs när man är ung och har en lägre lön tar man lån, när man är i mitten av livet och förmodligen pikar inkomstmässigt så sparar man (önskvärt alltså), för att sedan ta av detta sparande när man går i pension och igen har en lägre inkomst. Med bakgrund mot sifforna ovan inser jag (med min burn rate) att jag kommer behöva spara en rejäl slant själv för att inte få en chock över inkomsttappet vid pensionsgång.

För att ändra form på den kära pyramiden kan man som sagt öka på mittenbiten genom att löneväxla om man har möjlighet till det. Bra att även vara medveten om den klassiska ”kvinnofällan” – jobbar man deltid en längre period för att kanske vara hemma med barn påverkar detta pensionsavsättningarna. Det säger sig självt att man kanske inte har något annat val i delar av livet än att trappa ner på arbetet, men det är bra att ha med sig att det inte bara påverkar lönen utan också pensionen (pensionen i större mån eftersom man även går miste om ränta på ränta-effekten). Slutligen bör man spara betydligt mer själv än vad den lilla pensionstoppen signalerar, jag tänker mer rektangel än pyramid.

Mitt pensionssparande

Efter denna långa utläggning om hur man kan vara perfekt vill jag då komma tillbaka till början av mitt inlägg, jag har ju INGENTING i privat pensionssparande? Det är en sanning med modifikation – jag har visserligen inget sparande i en IPS eller på annat privat pensionskonto, dvs pengar som är öronmärkta för pension. Tyvärr hade jag inte kommit till det stadiet att jag förstod att jag behövde sätta undan egna pengar till pensionen när det fortfarande var avdragsgillt att göra det. Däremot har jag annat långsiktigt sparande, tur att man kan och får göra på olika sätt 🙂

Jag har en kapitalförsäkring där jag sparar i fonder, må så vara att de inte är bundna till pensionsgång men jag hoppas verkligen jag kan ha karaktär nog att låta dem vara. Om det inte skulle vara fallet har jag förmodligen genomgått en smärre livskris, och då antar jag att jag kommer vara riktigt tacksam att pengarna inte var låsta till 55 års ålder. Som den förmånen jag har av att bo i Stockholm har jag även lagt en halv förmögenhet på mitt boende, och till viss del ser jag självklart denna investering som en ”pensionsförsäkring” och amorterar därför så mycket jag kan för att det inte bara ska vara bankens pension.

Woopa, pensions-rant over. Alla sparanden är unika och allt sparande är bra. Do it your own way! 😀

/ Linnea Wiklund, fondspecialist på Avanza

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pensionspyra-na-pensionsrektangeln/feed/ 3
Testa dina ekonomikunskaper https://blogg.avanza.se/avanza/testa-dina-ekonomikunskaper/ https://blogg.avanza.se/avanza/testa-dina-ekonomikunskaper/#comments Tue, 06 Mar 2018 10:22:12 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15574
En av fem svenskar förstår inte vad ränta innebär och en av tre saknar baskunskaper om aktier och aktiefonder. Det visar en ny undersökning från Finansinspektionen. Ekonomiska kunskaper som är helt nödvändiga för att vi ska kunna göra medvetna val. Här kan du testa om du själv skulle få ekonomiskt körkort. 

Finansinspektionen släppte idag en ny rapport om hushållens privatekonomi och finansiella förmåga. Rapporten är ömsom ljuv musik, ömsom skräckläsning för en en sparnörd som mig. På plussidan är att andelen hushåll som aldrig har slut på pengar vid månadens slut ökat till 79  procent (69 procent vid tidigare undersökning 2009) och att intresset för privatekonomi ökat.Bra där, men

På minussidan är att gruppen som uppger att de har det svårt ekonomiskt är lika stor idag som vid senaste undersökningen 2009. 13 procent av hushållen skulle inte kunna hantera en oförutsedd utgift på 20 000 kr utan att ta lån. Lån som knappast tillhör den billigaste sortens lån.

Oroväckande är också att det ökade intresset för privatekonomi inte lett till att kunskaperna om privatekonomi ökat. Precis som vid förra mätningen är det alltför många som inte kan svara på relativt enkla frågor om inflation, ränta och risk.

Det här är oroväckande. Jag menar inte att alla måste ha en ekonomutbildning eller på en lunchrast kunna förklara Riksbankens räntepolitik. Nej det handlar om att du, för att göra medvetna val, i frågor som påverkar din ekonomi allra mest (och därmed påverkar hela ditt liv) måste ha en viss grundläggande kunskap. Vi kan kalla det för ekonomiskt körkort. Utan detta körkort ökar risken för att du ska spara i för dig fel produkter, ta dåliga lån eller i värsta fall bli lurad av oseriösa rådgivare (läs säljare).

Frågorna som Finansinspektionen ställde till 1 000 slumpmässigt utvalda vuxna hittar du här nedan. Ta och testa dig själv. Skulle du få ekonomiskt körkort? Inom parentes ser du andelen som svarade rätt på just denna fråga). Svaren hittar du längst ned på sidan.

Frågor som mäter finansiell förmåga

1) Anta att du har 100 kr på ett sparkonto med 2 procents ränta. Hur mycket tror du att du skulle ha på kontot efter 5 år om du låter pengarna växa på kontot? (78%)
a) Mer än 102 kr
b) Exakt 102 kr
c) Mindre än 102 kr

2) Anta att räntan på ditt sparkonto är 1 procent och inflationen 2 procent. Om du låter dina pengar stå på kontot i ett år, kommer du då vid årets slut att kunna köpa för….? (61%)
a) Mer
b) Lika mycket
c) Mindre

3) Är följande påstående sant eller falskt? Att köpa aktier i ett enstaka företag är vanligtvis säkrare än att köpa andelar i en aktiefond? (69%)
a) Sant
b) Falskt

Frågor som mäter räknefärdighet

4) Om sannolikheten att få en sjukdom är 10%, hur många av 1 000 personer kan förväntas få sjukdomen? (80%)

5) En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60 000 kr. Det är två tredjedelar av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny? (56%)

6) Fem personer vinner på ett lotteri och ska dela lika på vinsten. Om vinsten de ska dela på är 2 miljoner kronor, hur mycket får var och en? (67%)

Ta kontrollen

Hur stod du dig? Förhoppningsvis fick du alla rätt. Speciellt på de tre första frågorna. Är det något som är oklart där, rekommenderar jag dig annars att läsa på. Använd dig gärna av Avanza Akademin. Det är en bra sida att klicka runt på, både för nybörjare och mer sparvana. Och det här säger jag inte för att vara en jobbig typ som vill förvandla dig till en ekonomijunkie som jag. Nej det handlar helt enkelt om att det är kunskaper som vi behöver i vår vardag. Kunskaper som det kan bli väldigt dyrt att inte ha.

Lycka till!

//Johanna

Rätt svar: 1) Mer än 102 kr, 2) Mindre, 3) Falskt, 4) 100 personer, 5) 90 000 kr, 6) 400 000 kr

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/testa-dina-ekonomikunskaper/feed/ 10
Europahandel fyller 1 år – Vi bjuder på gratis courtage tis 6/3! https://blogg.avanza.se/avanza/europahandel-fyller-1-ar-vi-bjuder-pa-gratis-courtage/ https://blogg.avanza.se/avanza/europahandel-fyller-1-ar-vi-bjuder-pa-gratis-courtage/#comments Tue, 06 Mar 2018 06:00:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15442 För 1 år sen sänkte vi priserna med upp till 95 % när Tyskand, Frankrike, Italien, Belgien, Portugal och Nederländerna flyttade in på sajten. Därför bjuder vi på gratis courtage i dessa länder – bara idag 6/3!

Vad handlar alla andra?

De mest populära europeiska aktierna hos oss domineras av Tyskland. Här ser du topp 20 av de mest ägda aktierna bland våra kunder.

Populäraste Europaaktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Zalando SE E-handel flagga_DE 1 208
KS 2 Infineon Technologies AG  Teknologikoncern flagga_DE 1 088
KS 3 Bayerische Motoren Werke AG Biltillverkare flagga_DE 864
KS 4 Volkswagen Pref AG Biltillverkare flagga_DE 844
KS 5 Ubisoft Entertainment SA Spelutvecklare fra_flag 844
KS 6 LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE  Holdingbolag för lyxprodukter fra_flag 844
KS 7 Daimler AG Fordonstillverkare flagga_DE 701
KS 8 Siemens AG  Teknikkonglomerat flagga_DE 646
KS 9 Porsche Automobil Holding SE Holdingbolag flagga_DE 595
KS 10 Deutsche Bank AG Bank flagga_DE 500
KS 11 Umicore SA Gruvdrift och metaller flagga_DE 500
KS 12 Bayer AG  Kemi och läkemedel flagga_DE 439
KS 13 E.ON SE  Energikoncern flagga_DE 401
KS 14 BASF SE  Kemikoncern flagga_DE 379
KS 15 Vonovia SE  Fastighetsbolag flagga_DE 330
KS 16 Intesa Sanpaolo SpA  Bank it 844
KS 17 Adidas AG  Sportkläder flagga_DE 317
KS 18 Deutsche Lufthansa AG Flygbolag flagga_DE 310
KS 19 BNP Paribas SA Bank fra_flag 844
KS 20 Kuka AG Automatiserade robotlösningar flagga_DE 255

Siffror från 180123. Länder som inkluderas är Frankrike, Portugal, Tyskland, Belgien, Holland och Italien. 

Djupdyk i mer statistik om Europaländerna

Här hittar du alla blogginlägg med b.la. topplistor över de populäraste aktierna i respektive land.

Är du istället intresserad av att läsa lite fun facts om våra europasparare, som att de t.e.x.  är bättre på att sprida sin risk, eller så kan du få lite nybörjartips för dig som är ny på utländska aktier

Johanna & Nicklas snackar Europahandel

Hör Johanna och Nicklas diskutera de mest populära bolagen i varje land, och få svar på frågan om de själva äger några europeiska aktier eller inte.

Vad säger analytikerna då?
Placera har samlat Europas högutdelare, tillväxtraketer och andra spännande aktier. Läs Placeras analyser här.

Billigt blir tillfälligt gratis

Handlar du aktier i Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Portugal eller Nederländerna på tisdag 6/3 bjuder vi på courtaget! Detta gäller självklart både på sajten och i apparna. Det tillkommer fortfarande växlingsavgift, som med alla utländska aktier.

I samband med införandet av Mifid 2 i årsskiftet så visar vi vad varje affär kommer att kosta dig. Detta baseras på våra normala priser, vilket innebär att det kommer att se ut som att du betalar courtage även vid firanden som dessa, men du betalar alltså inget courtage tisdagen 6/3 i länderna som är angivna här ovanför.

Handla europeiska aktier* courtagefritt här

/Vi på Avanza

*Länder som ingår är Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal och Belgien.

Gratis avser endast courtage, växlingsavgift tillkommer alltid vid utländska aktier. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/europahandel-fyller-1-ar-vi-bjuder-pa-gratis-courtage/feed/ 1
Investeraren #13 – Bör man följa börsens insiders? https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-13-bor-man-folja-borsens-insiders/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-13-bor-man-folja-borsens-insiders/#respond Mon, 05 Mar 2018 16:36:12 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15563 I veckans avsnitt gästas jag av Erik Lidén på temat börsens insiders och frågan är om man bör ta rygg på dem? Insynshandel avser personer i ledande ställning såsom VD, finanschef och styrelsemedlemmar i ett bolag och frågan är om det kan vara lönsamt att ta rygg på deras aktieffärer?

Erik Lidén är investeringschef för Insiderfonder och har tidigare skrivit insiderkrönikan för Dagens Industri, kort och gott har han ägnat en stor del av sitt liv på att följa just börsens insiders.

Vi går igenom vad en insider är hur man ska förhålla sig till insynshandel. Det brukar ju sägas att det finns 1000 olika skäl till varför en insynsperson säljer aktier i det egna bolaget medan det i princip enbart finns ett skäl till att köpa, men vilka klassiska svepskäl finns det och hur sållar man ut bruset från mer tydliga signaler?

Erik delar även med sig av tumregler för hur stort ägande han tycker att en VD bör ha i det egna bolaget och sist men inte minst, vilken insynsperson på börsen har historiskt varit mest pricksäker? Det och mycket mer i veckans podd.

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-13-bor-man-folja-borsens-insiders/feed/ 0