Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Mon, 17 Dec 2018 14:45:54 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 10 nyheter till våra kunder under hösten https://blogg.avanza.se/avanza/10-nyheter-till-vara-kunder-under-hosten/ https://blogg.avanza.se/avanza/10-nyheter-till-vara-kunder-under-hosten/#respond Mon, 17 Dec 2018 14:45:54 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18080 Det finns inget som gör oss på Avanza så stolta som att släppa ut nya produkter, tjänster och förbättringar som gör det bättre för er kunder. Under hösten har vi tagit fram ett gäng nyheter vi hoppas att ni kommer uppskatta. För att ni inte ska missa nåt har vi samlat de 10 största nyheterna i det här blogginlägget.

1. Världens billigaste globalfond – Avanza Global

För 12 år sen lanserade vi vår första fond, Avanza Zero – Sveriges första fond helt utan avgifter som följer Stockholmsbörsens index. Sedan dess har vi inte släppt nån ny indexfond och därför kände vi nu att det var hög tid att göra det. Valet föll på en globalfond som är den fondkategori som är störst bland svenska folket, och i augusti såg Avanza Global dagens ljus. Med en årlig avgift på 0,1% är det enligt Morningstar världens billigaste globalfond. Fonden har mer än hälften så låg avgift som den näst billigaste globalfonden i Sverige och ger en exponering mot över 1 500 av världens största bolag i 23 olika länder. Avanza Global fick ett varmt mottagande från våra kunder och redan de fem första dagarna efter lansering investerades över 700 miljoner kr i den.

2. Bolån till 1,09% ränta – prutat och klart

Vi tycker inte att man som bankkund ska behöva komma med mössan i hand och sitta i årliga förhandlingar för att få en schysst och bra bolåneränta. Därför har vi under året lanserat Bolån+ där vi erbjuder samma låga ränta till alla med upp till 60% belåningsgrad, prutat och klart, och som går att ansöka om direkt via din dator eller app. I november sänkte vi räntan till dess nuvarande nivå 1,09%, vilket är Sveriges lägsta listränta för bolån.

En vanlig svensk familj med bolån på 2,5 miljoner kronor sparar 9 438 kronor per år på att byta till vår nya ränta, jämfört med de fyra storbankernas genomsnittsräntor i november på 1,47%. Och jämfört med storbankernas oprutade listränta på 2,01% blir skillnaden ännu större – hela 23 000 kr per år. Du kan få en indikation på om du kvalificerar dig för Bolån+ direkt i vår snabbkoll här.

3. Först i världen med Morningstars klimatmärkning av fonder

Ett allt vanligare önskemål från våra kunder har varit ökad tydlighet kring hur man kan investera hållbart. När Morningstar, som är världens största oberoende utgivare av fondinformation, tog fram en ny global klimatmärkning av fonder tyckte vi att det mappade väl mot våra kunders önskemål och Avanza blev första bank i världen att implementera den nya märkningen. De fonder vars innehav har låg exponering mot fossila bränslen (max 7%) och är välpositionerade för omställning till förnybara energikällor är nu märkta med ett grönt löv på vår sajt, och det går också att filtrera fram fonder med lågt klimatavtryck inom olika fondkategorier i vår fondlista.

4. Lån med 0% ränta – världens billigaste värdepapperskredit

2009 lanserade vi Superlånet som då blev ett banbrytande billigt och enkelt sätt att låna pengar med sina värdepapper som säkerhet. Produkten fick bland annat utmärkelsen ”Årets lån” av tidningen Privata Affärer.

Inför produktens stundande tioårsjubileum tyckte vi det var dags att ge den en rejäl förbättring och prissänkning, så nu kan du låna upp till 50 000 kr och maximalt 10% av dina värdepappers värde till 0% ränta. (Ja vi skrev rätt, noll!). Det finns såklart inte några andra avgifter heller. Vill du låna mer än så kan du låna upp till 25% värdet på dina värdepapper till en ränta från 0,99% och upp till 50% av värdet från 1,74% i ränta.

5. Mycket smidigare tjänst för dig som vill samla allt ditt sparande hos oss

För att få en så bra överblick över sitt sparande som möjligt vill många av våra kunder samla allt sparande hos oss. Vissa har sen tidigare sparande i aktier och fonder hos andra banker som de önskar flytta till oss utan att behöva sälja av dem. För det ändamålet har vi under hösten tagit fram ett nytt, enkelt och digitalt flöde där du kan begära flytt av ISK och depåer från andra banker med några få klick. Du hittar det här i inloggat läge på vår sajt eller på kontoöversikten i våra appar under rubriken ”Flytta värdepapper”.

6. Se dina händelser skräddarsytt för dig

Ett av våra viktigaste fokusområden framåt är att kunna ge dig som kund mer personaliserad information med det som är relevant just för dig. Som ett första steg lanserade vi i oktober Händelser, först ut i IOS-appen. Där kan du se både tidigare och kommande nyheter och foruminlägg kopplade till dina innehav, status för pågående flyttar och erbjudanden, utdelningar  och rapporter. Fokus framåt är att få ut den här tjänsten till er Android-användare också och såklart fylla på med ännu mer innehåll skräddarsytt för just dig.

7. Byt courtageklass varje dag

För dig som handlar aktier och hos oss har vi olika courtageklasser som passar olika bra beroende på om du oftast gör stora eller små affärer. Tidigare har det funnits en begränsning som gjort att det bara gått att byta courtageklass var 30:e dag men i höstas försvann den begränsningen och nu går det att byta varje dag.

8. Mycket enklare att handla fonder

Fonder är en av de snabbast växande produktkategorierna hos Avanza och vi närmar oss en halv miljon fondsparande kunder! Därför tyckte vi det var hög tid att ge vår fondorderläggning lite kärlek och göra era fondköp betydligt enklare. Skillnaden på den gamla och nya orderläggnigen ser ni nedan:

9. Bättre överblick över ditt fondsparande än nånsin

Med fler och fler kunder som sparar i fonder ville vi också ge er än bättre överblick över fondsparandet. För några veckor sedan såg därför ”Min fondportföljanalys” dagens ljus. Där får du en överblick över hela ditt fondsparande och kan se hur mycket du i genomsnitt betalar i avgift, vilken risk du har, vilken rating dina fonder har, vilka underliggande länder, branscher och aktier dina fonder är mest exponerade mot, vilket klimatavtryck dina fonder har och mycket annat.

10. Mobilanpassning av våra populäraste tjänster

Ett annat viktigt fokusområde på Avanza just nu är att förbättra den mobila användarupplevelsen – både i apparna och för er som går in på vår sajt via mobiler och paddor. Under hösten har vi därför mobilanpassat Placera, inklusive Placeras välbesökta Forum. Även vårt mest populära beslutsstöd för fonder, Portföljgeneratorn, har flyttat in i apparna och fått en ny mobilanpassad design på sajten. Sist men inte minst har vi fyllt på våra appar med data, information och beslutsstöd för er som älskar aktier – bland annat har ägarlista och mäklarstatistik för alla aktier hittat in i apparna.

Vi hoppas att du hittat nåt du verkligen gillar bland dessa 10 nyheter och att du tycker att vi lyckats ta Avanzas produkter och användarupplevelse i rätt riktning under hösten. Nu stundar snart en julledighet för att vi sen kommer tillbaka i januari med en rad nya förbättringar och nyheter som vi hoppas ni kommer tycka gör Avanza ännu lite bättre!

Har du feedback, förbättringsförslag, tips och idéer är du varmt välkommen att kommentera det här blogginlägget eller skriva till oss på Twitter: @BomanAlexander och @JurssJenny)

Tack för i år och god jul!

Alexander Boman, Produktchef, och Jenny Jürss, Chef Kundresa & Användarupplevelse

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/10-nyheter-till-vara-kunder-under-hosten/feed/ 0
Förbättra ditt sparande med investeringsregler https://blogg.avanza.se/avanza/har-du-nagra-investeringsregler/ https://blogg.avanza.se/avanza/har-du-nagra-investeringsregler/#respond Thu, 13 Dec 2018 10:16:27 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18042

En nyckel för att lyckas på börsen långsiktigt är att ha tålamod, is i magen i oroliga tider och kontinuitet. Att ha investeringsregler att luta dig mot kan hjälpa dig att hålla fokus när det piskar upp till storm på börshaven eller när motivationen tryter. Låt oss titta lite närmare på hur såna investeringsregler kan se ut.

Varför bör man ha investeringsregler?

Att sätta sig ned i lugn och ro och fundera kring hur man bör förhålla sig till börsen och sitt sparande är klokt. När jag tittar på statistik för de senaste årtiondena är reflektionen glasklar, som ett aggregat köper vi aktier när börsen är dyr och säljer när den är billig. Vi är ett flockdjur och har alltid varit. I sämre börstider under press tenderar vi att ta betydligt sämre beslut än om vi är utvilade och inte befinner oss under press. Att ha investeringsregler där du funderat kring hur du ska förhålla dig till ditt sparande och dina investeringar, utformat när du var vid dina sinnes fulla bruk, är ett bra vaccin mot att ta dåliga beslut som straffar dig i längden. I det här inlägget vill jag ge lite inspiration kring vilka olika faktorer du kan fundera kring när du upprättar dina egna investeringsregler. Kom ihåg att det förmodligen finns lika många investeringsfilosofier som investerare så hitta just det sättet som passar dig allra bäst, det är det viktigaste.

Rent krasst räcker det om du skriver ned dem på en servett eller bara skänker dem en tanke. Det finns inget krav på att man måste ha regler men det är helt enkelt lättare att förhålla sig till börsen och sparandet om man har det. Fondförvaltare har sina placeringsmandat för hur de får placera fondens pengar och nu är det dags att se om det även kan vara någonting för dig.

14 investeringsregler att inspireras av

 • Syfte och sparhorisont
  Bestäm syftet och sparhorisonten för ditt sparande. Vet du med dig att sparandet är långsiktigt så har du råd att ta risk och behöver inte heller ha ont i magen när börsen bjuder på fartgupp. Den mentala inställningen och ens mindset är viktigare än man tror. Annars är det lätt hänt att ”långsiktiga investeringar” blir kortsiktiga över en natt beroende på hur börsen utvecklas och hur ont man får i magen. Pengar med ett givet syfte och kort placeringshorisont såsom en kontantinsats om ett halvår eller några år bör rimligtvis inte placeras på börsen.
 • Riskspridning
  Hur många aktier ska du minst ha och hur stor vikt får varje enskilt bolag utgöra? Aktiespararnas 7 gyllene regler säger bland annat att man bör köpa minst 10-15 aktier i 5-6 olika branscher för att minimera den bolagsspecifika risken. Vi svenskar älskar aktiesparande och nära på var femte person äger aktier enligt Euroclear. Dessvärre har vi 3,8 aktier i portföljen i snitt och närmare varannan person nöjer sig med en enda aktie. Det är en undermålig riskspridning. Fundera även kring hur stor vikt ett bolag får utgöra. Om du har 10 bolag men där ett bolag utgör 90 % av värdet i portföljen så urvattnas lite nyttan med riskspridningen. Försök undvik att ha en sumobrottare på relingen på en liten eka.
 • Mix av stora och små bolag
  Stora och små bolag brukar traditionellt sett dra växelvis på börsen även om det varit fördel småbolag den senaste tiden. Generellt kan nog sägas att både risken och avkastningen är lite högre i de mindre bolagen. Dessutom är likviditeten ofta sämre i aktierna varpå det i oroliga börstider kan bli lite större rörelser i dessa. Fundera kring om det är stora eller små bolag du vill äga, eller en mix av dem. Hur stor andel av portföljen bör då vara större kontra mindre bolag? Finns det någon eller några börslistor du inte får handla på?
 • När ska du omplacera?
  Det klassiska uttrycket ”Cut your losses short and let your profits run” är klokt men vad händer om du lyckas träffa en raket i portföljen varpå värdet stiger kraftigt och viktningen blir skev? Då får du den där sumobrottaren på relingen på ekan. Det innehavet som nu kanske utgör en oproportionerligt stor andel portföljen får en, i risktermer, onödigt stor påverkan på portföljen. Så frågan är, när bör du omplacera? Fundera på det innan du sitter i den sitsen och då riskerar att slira på den punkten.
 • Måste bolaget tjäna pengar?
  Alla börsbolag tjänar faktiskt inte pengar, men det innebär inte att det är fel att investera i de bolagen. När jag säger tjänar pengar så menar jag på sista raden, alltså bottom line. Topline är en annan femma. Bolagen kan ju ha intäkter men fortfarande gå med förlust. Forskningsbolag är ett exempel på bolag som har en ”burn rate” där de använder pengarna för att forska, betala löner och studier men där uppsidan vid ett genombrott är stort. Så fundera kring om alla bolag du investerar i måste tjäna pengar eller inte. Personligen ser jag det som ”maten först och lördagsgodiset därefter” vilket innebär att basen i portföljen nog borde bestå av stabilitet för att sedan krydda på med bolag där risken är högre, om man så vill.
 • Tajma marknaden och bygga kassa?
  Att köpa aktier billigt och sälja dem dyrt för att sedan köpa tillbaka dem billigt igen är ett säkert recept för att bygga en förmögenhet. Men dessvärre är det enklare sagt än gjort att hoppa från tuva till tuva. Personligen föredrar jag Time in Market istället för Market Timing. Men det betyder ju inte att det behöver vara fel att helt eller delvis gå ur marknaden från tillfälle till annat om du vill det. Men fundera kring om du ska försöka tajma marknaden och hur stor andel kassa du kan tillåta dig att hålla periodvis.
 • Måste dina aktier ge utdelning?
  Alla bolag ger inte utdelning, vilka behåller pengarna för att växa vidare och tillvarata möjligheter medan andra täcker en läckande båt. Fundera kring om din portfölj måste ge utdelning eller om totalavkastning är viktigare. Du kan ju faktiskt byta fot senare i livet, om du vill använda en del av utdelningen för att få en guldkant på tillvaron. Men om du ändå vill ha utdelning i portföljen, har du någon miniminivå på direktavkastningen som varje aktie ger eller på portföljen som helhet?
 • Får du investera i utländska bolag?
  Det finns ungefär 1000 aktier i Sverige på samtliga listor och 380 stycken på Stockholmsbörsen medan det globalt finns närmare 70 000. Även om det inte är självklart att gå över ån efter vatten för riskspridningens skull så finns det många spännande bolag på utländska marknader som du inte kommer åt i Sverige. Fundera kring om du får ha utländska innehav och ungefär hur stor del av portföljen. Glöm inte valutadimensionen när du äger tillgångar som är noterade och handlas i en annan valuta.
 • Hur bygger du upp en position i ett bolag?
  Köper du in dig i ett bolag vid ett enskilt tillfälle eller köper du en position i bolaget som du sedan skalar upp? Att köpa vid ett tillfälle kräver ju att timingen blir perfekt medan ”buy to build” inte är lika beroende av kursen vid första köptillfället.
 • Vilken typ av finansiella instrument får du köpa?
  Är det enbart aktier du ska spara i eller får du ha andra intrument såsom räntebärande papper eller derivat? Just derivat brukar Warren Buffett definiera som finansiella massförstörelsevapen. Men rätt utnyttjat kan de faktiskt minska risken i portföljen. Det viktiga är att ha en god förståelse för hur de fungerar och vilka risker som är förknippade med instrumenten. Gör din hemläxa först helt enkelt.
 • Får du använda belåning?
  Får du använda belåning i portföljen och i så fall hur hög belåningsgrad får du ha? Ska du belåna dig efter en stor uppgång eller ska du istället använda belåning efter att börsen gått ned ett visst antal procent? Kom ihåg att en belåning på 30 % stiger till 60 % om börsen och din portfölj skulle halveras. Belåning är långt ifrån ett verktyg som passar alla, men fundera kring om det är något för dig.
 • Vilken strategi passar dig?
  Det finns olika strategier på börsen och vissa gillar tillväxtbolag, andra värdebolag eller lockas av potentialen i ett turn around-case. Eller varför inte en utdelningsstrategi med utdelningar i portföljen på löpande band. Försök hitta en strategi som fungerar för just dig.
 • Vilka kostnader får du exponera portföljen mot?
  Det finns olika kostnader såsom skalavgifter för depå (se upp med detta), courtagekostnader vid handel av aktier, fondavgifter med mera. Hur stora kostnader får du exponera portföljen mot? Den som sparar 3 000 kronor i månaden till 7 procents avkastning under 45 år tappar närmare 2 miljoner kronor i avgifter om depån har en klassisk skalavgift på 0,6 procent. På Avanza har vi inte denna typ av avgifter men har du ditt sparande någon annanstans, speciellt inom en kapitalförsäkring, så kan det vara klokt att stämma av just detta.
 • Hur aktiv ska du vara?
  Hur aktiv är du i ditt sparande och hur mycket affärer gör du? Genererar det en meravkastning eller blir det bara mer kostnader i form av courtage? Fundera kring om din aktivitet är för hög eller låg och ställ den i relation till din avkastning.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/har-du-nagra-investeringsregler/feed/ 0
Bli dubbel vinnare på budgeten https://blogg.avanza.se/avanza/500-kronor-mer-i-manaden-for-dig-som-tjanar-over-42-000-kr/ https://blogg.avanza.se/avanza/500-kronor-mer-i-manaden-for-dig-som-tjanar-over-42-000-kr/#respond Wed, 12 Dec 2018 15:09:15 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=18052 Mer pengar kvar i plånboken, det blir effekten av den budget som Riksdagen just röstade igenom. Hur mycket pengar det handlar om och hur du kan använda dessa pengar till att höja din framtida lön går vi igenom här: 

Oavsett vilken partifärg du har och vad du tycker om förslagen i övrigt, kommer budgeten som just röstats igenom, innebära ett par hundralappar lägre skatt varje månad för dig som arbetar. Detta beror på:

Ett sjätte jobbskatteavdrag

Ett sjätte jobbskatteavdrag införs, vilket gör att alla som arbetar får sänkt skatt. För snittlöntagaren som tjänar ca 30 000 kr/mån innebär det ca 200 kronor lägre skatt i månaden. Maxsänkningen är 210 kr och för dig som tjänar 28 000/mån blir skattesänkningen ca 190 kronor.

Höjd brytpunkt för statlig skatt

Brytpunkten för när man betalar statlig skatt höjs från 40 600 kronor till 42 000 kronor. Det innebär en skattsänkning på 280 kronor i månaden för dig som tjänar mer än 42 000. Tillsammans med jobbskatteavdraget innebär det här alltså att en anställd med över 42 000 i månaden får en skattesänkning på ca 500 kronor/mån.

Ge en ännu större löneökning till ditt framtida jag

Oavsett hur många hundralappar du får kvar i plånboken varje månad tycker jag det här är ett utmärkt tillfälle att ge även sitt framtida jag en löneökning. Det gör du genom att använda skattesänkningspengarna till att spara extra till din pension. Löneökningen kommer då faktiskt bli betydligt större än besparingen idag. Låt oss ta ett exempel:

Den 40-åring som tjänar över brytgränsen och därmed får en skattesänkning på 500 kronor, kan öka sin framtida lön med omkring 1 700 kronor per månad om hen väljer att spara 500-lappen i ett brett börssparande.

Ja, ett månadssparade på 500 kronor, med en snittavkastning på 7% per år, växer till nära 400 000 kronor på 25 år lagom till 65 årsdagen. Tar man ut dessa pengar under en 20 års period innebär det en inkomstförstärkning på 1 666 kronor per månad. Detta är dessutom en ganska försiktig beräkning. Jag tar ju inte i beaktande att alla pengar inte tas ut på 65 årsdagen, utan att en stor del av sparandet faktiskt kommer få fler år på sig att växa och generera avkastning.

Och ja, jag vet att budgeten innehåller så mycket mer än bara dessa två förslag, bland annat slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift, slopad flygskatt med mera. Om det är bra eller dåligt råder det såklart vitt skilda meningar om, men oavsett så det går inte att komma ifrån att detta är två väldigt plånboksnära förslag som påverkar alla som arbetar. Då tycker jag också att det är relevant att dela med mig av hur jag tycker att man ska tänka med dessa pengar.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/500-kronor-mer-i-manaden-for-dig-som-tjanar-over-42-000-kr/feed/ 0
Bubbel & pension – låt oss starta en snöbollseffekt! https://blogg.avanza.se/avanza/bubbel-pension-lat-oss-starta-en-snobollseffekt/ https://blogg.avanza.se/avanza/bubbel-pension-lat-oss-starta-en-snobollseffekt/#respond Tue, 11 Dec 2018 06:00:24 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17911 Hurrnini, ni vet ju vid det här laget att jag älskar att dela med mig av tips och andra smarta grejer så att fler kan göra bättre val. Men nu skulle jag vilja göra det med en liten twist.

Har du hört talas om filmen ”pay it forward”? Där får en liten kille i uppgift av sin lärare att ”återbetala” bra saker med att göra andra bra saker för tre nya personer. Jag tänker att vi gör likadant. För ni som läser detta har ju redan gjort ett bra val och bryr er uppenbarligen om er ekonomi. Så låt oss göra resten av Sverige en tjänst?

Jag har ett litet favoritkoncept som jag kallar för ”bubbel & pension”. Det innebär att jag samlar mina vänner, bjuder på bubbel och snackar pension med dem. Det är precis det här jag vill att ni ska göra – yes of course får man bjuda på vad man vill 😉.

Agendan för bubbel & pensions-kvällar brukar vara:

Incheckning – vad vet man?

Vi checkar läget om man ens vet vad pension är? Och vet alla kring bordet vad man har för pensioner? Har man tjänstepension till exempel eller sparar man till och med till pensionen själv? Vi går helt enkelt laget runt och stämmer av. Om det dyker upp frågetecken här så är det en bra idé att skriva ner allt som man vill ha besvarat. Det härliga med just bubbel & pension är att de flesta vågar vara ärliga eftersom man är bland vänner. Det är verkligen en av styrkorna i det här konceptet tycker jag!

Utbildning om pension

Jag förklarar hur pensionen är uppbyggd och att för min generation (millennials) är det viktigare än någonsin att ha koll på att man i princip inte kommer få någon pension av staten. Vi är vana att höra att vi kommer få pension av ”någon annan”, men sadly så stämmer det inte längre. Nu måste vi ta saken i egna händer. Därför är det superviktigt att man sparar till pensionen på egen hand. Och även för äldre (och yngre) så kan man inte helt lita på att den allmänna pensionen plus eventuell tjänstepension ska räcka till samma levnadsstandard som man har nu. Så det spelar ingen roll om man är 18 eller 45 – bara gör det! Jag sparar själv till pensionen i ett ISK som har jag döpt till just ”pension”. Kontot har inget lås eller utbetalningsplan som tidigare pensionskonton har haft (IPS och pensionsförsäkring). Men det spelar ingen roll! Du är ansvarig för din framtid, och därför behöver du spara på något sätt. Sen får du bara se till att inte röra pengarna.

Tips! Om du inte själv har stenkoll på pension har Johanna & Nicklas poddat om en hel del om pension. Lyssna här!

Praktiska övningar – let’s get down to business

1. Få en helhetsbild av pensionen
Vi går in på bland annat minpension.se och fyller i alla uppgifter för att få en helhetsbild av våra pensioner. Det här kan ta några dagar, men det spelar egentligen inte roll för det viktigaste är bara att man gör det. Alla får också logga in i diverse bankappar/på banksidor för att gå in på pensionsfliken och kontrollera om de har några pensionskonton där. Utöver det får alla skriva ner om de har tjänstepension eller inte via företaget, och vet man inte exakt vad man har får man i uppgift att fråga sina arbetsgivare. Här hittar ni bland annat lite guiding i hur det ser ut för er med kollektivavtal och tjänstepension.

2. Starta ett privat pensionssparande
Sen kommer vi till the good stuff. Då ber jag alla gå till avanza.se (såklart hehe) i sina mobila webbläsare, alt i appen om man är en appmänniska. De får bli kunder på Avanza om de inte redan är det, och sen sitter vi alla och öppnar upp ett varsitt ISK direkt. Nästa steg är att alla döper sina konton till ”Pension – *valfri dröm/vision*”. Drömmen eller visionen är viktig för att motivera sig själv att inte röra pengarna. Tex kan kontot heta ”Pension – margarita på stranden” eller ”Pension – hundkennel på landet”. Alltså vadsomhelst som du suktar efter att kunna göra i framtiden.

3. Sätt upp ett månadssparande
Sen får alla sätta upp ett månadssparande på sitt nya ISK. Alla sparar utefter egen förmåga såklart men en bra tumregel är att ju yngre du är desto mindre behöver du spara nu (du kommer att ta del av så mycket ränta-på-ränta effekt ändå) och ju äldre du är desto mer behöver du spara. Du kan tänka såhär:

4. Räkna ut hur mycket du behöver
Säg att du behöver få ut 25 000 kr i månaden för att leva det pensionärsliv som du vill (med margaritas eller hundkennel), vilket blir 300 000 kr om året. Om vi sen räknar med att vara pensionärer i 25 år så behöver vi ha 7,5 miljoner totalt. Det är nu dina egna förutsättningar kommer in. Vi leker med tanken att du, som jag, är 30 år och vill gå i pension när du är 65. Då har du 35 år på dig. Om vi tar hjälp av sparkalkylatorn får vi fram att vi behöver spara ca 1750 kr i månaden i 35 år, men detta förutsätter att våra pengar har en positiv utveckling med i snitt 11% per år. In och labba själv med siffrorna så kan du se hur mycket du behöver spara. Förutsätt hellre att du får lägre utveckling än 11% så tar du extra höjd i sparandet (alltid bra att vara pessimist, då blir man positivt överraskad 😊).

Tips på verktyg om man inte riktigt vet vad man vill ha i sitt månadssparande:

 • Auto – för dig som vill att förvaltningen ska sköta sig själv
 • Portföljgeneratorn – för dig som vill ha hjälp med att välja fonder
 • Fondinspiration – för dig som vill ha inspo till nya fonder
 • Aktieinspiration – för dig som vill ha inspo till nya aktier

Pay it forward – gör det du med!

Eftersom du läser det här bara antar jag att du är en smart person som är intresserad av dina pengar (it’s true right? 😉 ), så nu tycker jag att vi gör en liten överenskommelse. Allt du har lärt dig i detta blogginlägg och alla länkar du har fått – för det vidare! Boka in en bubbel- & pensionskväll med dina vänner och ta tag i era pensioner! Det spelar ingen roll hur gamla ni är, vilka förutsättningar ni har eller vad ni har för löner. Gör er själva en tjänst och ta tag i er framtid. Kan vi tillsammans få Sverige liiiiite mer medvetna om att man måste ro om sitt eget hus angående pensionen? Det vore ju magiskt isåfall.

Okej nu ska jag sluta fantisera om att starta en rörelse här. Men det skulle göra mig tokglad om ni ville kommentera här eller under #bubbelochpension på valfria sociala medier om ni har bokat in en kväll med vännerna och snackat pension. Skulle nog kunna dra till med att det skulle bli en perfekt julklapp till vännerna.

Heja er!

/Hanna Zetterberg, passionerad pensionssparare och produktionsledare på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/bubbel-pension-lat-oss-starta-en-snobollseffekt/feed/ 0
Snitträntorna november – har du rätt boränta? https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-november-har-du-ratt-boranta/ https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-november-har-du-ratt-boranta/#respond Mon, 10 Dec 2018 09:06:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17939 ;"Den genomsnittliga boräntan var i november 1,44 procent. Men skillnaden mellan bankerna är stor. Hos en bank är den 1,32 procent, hos en annan 1,57 procent. Det innebär snabbt tusenlappar mer i räntekostnad, varje år. Har du under 60 procents belåningsgrad är skillnaden ännu större. Har du koll på din boränta? 

Vår bostad är ofta vår livs största investering och vid själva köpet brukar vi vara ordentligt prismedvetna, räkna och fundera. Högst rimligt, det handlar om otroligt stora pengar. Även efter själva inköpet finns det dock en hel del att hålla koll på. Jag syftar på boräntan. Det är nämligen en av våra största kostnader. Själv har jag betydligt högre räntekostnad än vad jag betalar i månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Något jag inte är långt ifrån ensam om.

Snitträntorna för november visar att på lån med rörlig ränta (3mån ränta) betalar SBABs kunder lägst med 1,32 procent, medan Handelsbankens kunder betalar högst med deras 1,57 procent. Dessa 0,25 procentenheter högre ränta innebär, för varje miljon du har i lån, 2 500 kronor mer i räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner innebär det alltså 7 500 kronor mer per år.

Har du låg belåningsgrad, alltså om dina bolån understiger 60 procent av bostadens värde, blir skillnaden ännu större. Hos Avanza kan du i skrivande stund låna till 1,09 procent prutat och klart så länge du har max 60 procents belåningsgrad. Det är 0,35 procentenheter lägre än snittet, vilket innebär 3 500 kr mindre i räntekostnad per miljon och år. Jämfört med Handelsbankens 1,57 är skillnaden hela 4 800 kronor per miljon och år.

På bundna 5 års lån är skillnaderna ännu större. Här är Skandias kunder vinnarna med en ränta på 1,71 procent i snitt. Högst 5 årsränta betalar istället Ica Bankens kunder med 2,24 procent. Det är en skillnad på hela 5 300 kronor per miljon och lån. Drar vi ut det över en femårsperiod (alltså hela den perioden räntorna är bundna) innebär det 26 500 kronor mer för varje miljon du har i lån. För ett lån på 3 miljoner, alltså 79 500 kronor. Onödiga pengar att skänka till banken.

Detta samband, att 0,1 procentenheter lägre ränta innebär 1 000 kronor lägre räntekostnad per miljon lån och år, det gäller alltid. Oavsett ränteläge. Det spelar alltså ingen roll om grundräntan är på 1, 2 eller 3 procent. Din besparing blir lika stor. Så bli inte ränteslö bara för att räntorna idag är historiskt låga, du kan fortfarande spara lika mycket pengar på att få ned räntan bara lite. Så använd dig av snitträntorna, jämför din boränta och var beredd på att byta bank om du får lägre ränta någon annanstans. Det är värt pengarna, jag lovar.

Är du nöjd med din boränta?

//Johanna

Ps. I övrigt vill jag tipsa om Konsumentverkets budgetkalkyl. Ett superbt verktyg att använda sig av för att få koll på sina utgifter.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-november-har-du-ratt-boranta/feed/ 0
Sveriges nöjdaste sparare för nionde året i rad – tack för förtroendet! https://blogg.avanza.se/avanza/sveriges-nojdaste-sparare-for-nionde-aret-i-rad-tack-for-fortroendet/ https://blogg.avanza.se/avanza/sveriges-nojdaste-sparare-for-nionde-aret-i-rad-tack-for-fortroendet/#respond Mon, 10 Dec 2018 05:15:31 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17971

Det är med en otrolig stolthet och ödmjukhet vi fått reda på att Avanza, för nionde året i rad (!), vunnit utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande. Ett pris vi delar med alla er drygt 800 000 Avanzianer.

Den årliga undersökningen genomförs av Svenskt Kvalitetsindex (SKI), där man mäter och analyserar kundernas nöjdhet och lojalitet. Som bakgrund mäts image, förväntningar, produktkvalitet, servicekvalitet och prisvärdhet.

Det finns alltså ingen jury bakom detta pris, utan det är Sveriges sparare som sagt sitt. Och det är just därför det känns extra speciellt – att ni, våra kunder, fortsätter att ge oss det här förtroendet som betyder så otroligt mycket för oss.

Nöjda kunder har alltid varit vårt mål, och är själva grundstenen i vår affärsmodell. Vi jobbar ständigt för att inte bara utveckla oss själva utan även branschen i stort. Vi vill att varje sparare ska ges förutsättningarna och kunskapen att hantera sin privatekonomi på bästa möjliga sätt.

Så, stort tack till alla er våra fantastiska kunder. Vi lovar att göra vårt bästa för att alltid fortsätta utvecklas i takt med era förväntningar och jobba med vårt ledord; mer till dig, mindre till banken.

Ni är bäst!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sveriges-nojdaste-sparare-for-nionde-aret-i-rad-tack-for-fortroendet/feed/ 0
PPM – En tidig julklapp på 7 000 kr https://blogg.avanza.se/avanza/ppm-en-tidig-julklapp-pa-7-000-kr/ https://blogg.avanza.se/avanza/ppm-en-tidig-julklapp-pa-7-000-kr/#respond Fri, 07 Dec 2018 05:00:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17941 Grattis, i nästa vecka får alla som arbetar en tidig julklapp på ca 7 000 kronor. En del mer, max drygt 11 000 kronor. Det är ett helt års premiepensionspengar som landar på kontot.  Vill du ändra vilka fonder pengarna går in i har du några dagar på dig. 

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv får bestämma över och hit sätts det varje månad av en summa motsvarande 2,5 procent av din lön upp till ca 42 000 kr. Själva insättningen till just ditt konto sker dock bara en gång per år. Och nu är det dags. På tisdag kan du logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och se hur du fått en insättning på i snitt 7 000 kr. Kanske kan vi till och med se det under måndag kvällen.

Du behöver inte göra någonting

Att du får insättningen betyder inte att du måste agera. Gör du ingenting kommer pengarna att sättas in i den fondfördelningen du har nu. Antingen AP7 Såfa om du valt att ligga kvar i icke vals-alternativet eller i de fonder du valt själv. Vill du ändra detta val måste du göra det senast söndag 9 december.

Söndag sista dag att välja fonder

Den som vill byta fonder eller ändra fördelning innan de nya pengarna placeras bör därför agera nu. Senast den 9 december måste fondbyten genomföras om förändringen ska hinna slå igenom. Därefter pausas möjligheten att byta fonder i ett par dagar och fondbyten eller ändrad fördelning som begärs från den 10 december läggs på kö och genomförs tidigast den 14 december.

Se det som ett tillfälle att utvärdera

Även om du är nöjd med dina val så är det här ett bra tillfälle att ge sitt pensionssparande lite kärlek. Att logga in på Pensionsmyndigheten och minpension.se och se över vilka försäkringar och fonder du faktiskt sparar i.

och räds inte börsoron

Till pensionen sparar vi i regel länge. Då spelar senaste månadernas skakiga börs mindre roll. Börsnedgångar som den vi sett/ser nu är dessutom vardagsmat. Och något som vi sett varje år förutom ett sedan 2006. Ingenting att helt ändra sin sparplan för med andra ord. Nej, pensionsspara även fortsättningsvis utifrån din ålder.

Här kan du läsa mer om hur du maxar premiepensionen och här ett rykande färskt avsnitt av Avanzapodden, helt dedikerat åt premiepensionen. Där avslöjar vi också vem av mig och Nicklas som fått bäst avkastning i vår premiepension senaste året.

Vilka pensionsfrågor har du?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ppm-en-tidig-julklapp-pa-7-000-kr/feed/ 0
Nästan allt du behöver veta om börskorrektioner https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-borskorrektioner/ https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-borskorrektioner/#respond Thu, 06 Dec 2018 10:36:08 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17834

Trots turbulensen i oktober bjöd börsen på en trevlig återhämtning i slutet av månaden. Det blev faktiskt den bästa börsveckan sedan återhämtningen efter Brexitfallet 2016. I skrivande stund har vi äntrat årets sista börsmånad och vi befinner oss i korrektionsfas men.. hur länge brukar finansiell halsfluss hålla i sig då? Låt oss titta på det.

Sur novembermånad

En korrektion innebär att börsen sjunkit minst 10 procent sedan toppen, oftast mätt som senaste året. Börsen toppade den 29:e augusti och föll som mest -13,8 procent innan vi fick en liten återhämtning. Nu har börsen backat strax över 8 procent exklusive utdelning och det ser faktiskt ut som att vi går mot det första negativa året sedan 2015 där OMXS30 föll -1,21 procent. Tittar vi på det bredare indexet OMXSPI där samtliga aktier på Stockholmsbörsen ingår så får vi gå tillbaka ända till 2011 där indexet slutade året på -16,7 procent.

Det känns som att jag den senaste tiden skrivit en del om börsfall och hur man ska tänka i oroliga tider. Nästan så pass att det känns tjatigt men man blir väl en produkt av den kontext man lever i och just nu är många lite oroliga och rådvilla, hur ska man egentligen agera? Börsen svänger, det är normaltillståndet och en korrektion har den amerikanska börsen bjudit på i snitt var annat år de senaste årtiondena, så det är inget utöver det vanliga egentligen. Högst personligen så köper jag hellre aktier när de blivit lite mer svala än när börsen stiger kraftigt, men klyschan om att ett löpande sparande är bäst gäller för de allra flesta. Det beror såklart på investeringsfilosofi och tidshorisont men ett löpande sparande minimerar ju faktiskt risken att gå in i marknaden vid fel tillfälle.

November brukar faktiskt vara en ganska munter börsmånad men nu oroar vi oss för konjunkturens vigör, handelskonflikten, brexit, räntan, techfrossan och så mycket mer. Om vi tittar på snittet för månaden sedan 1998 så har börsen faktiskt stigit +2,67 procent jämfört med årets facit på -2,47 procent men skam den som ger sig, månaden är inte över ännu. Snittet för december är ungeför en procent upp.

En intressant reflektion från min investerarresa i Asien är att många analytiker tycker att marknaden inte riktigt prisar in en lösning på varken handelskonflikten eller Brexitförhandlingarna för den delen. Marknaden ogillar ju starkt osäkerhet och detta har ju de facto legat som en våt filt över marknaden och varit en snackis under större delen av året.

Börsen har blivit billigare

Senaste rapportsäsongen levererade ändå stabil försäljning, lönsamhet och resultat för många bolag trots att marknaden darrat på manschetten. Nu råder negativt tolkningsföreträde och marknaden väger varje ord från bolaget på guldvåg, både kring vad man säger om årets sista kvartal och vad bolaget tror när de blickar in i nästa år. Snart vänder vi blad och en anomali som finns i marknaden är att året faktiskt brukar börja bra. Det beror delvis på att analytikerkåren brukar vara optimistisk för att sedan få skruva ned estimaten vartefter året lider och bolagen visar korten när det vankas rapportsäsong. Men nu är det faktiskt så att börsen blivit billigare, vilket kan agera en viss krockkudde. Givet den förväntansbild som finns i marknaden så handlas OMXS30 på ungefär 13,5 gång nästa års förväntade vinst och direktavkastningen är några tiondelar under 5 procent, i en tid där vår svenska tioåring ligger på en halv procent.

För den som är långsiktig så brukar tider av högre volatilitet snarare skapa bra lägen att fortsätta köpa aktier i de bolag man redan äger. Vartåt börsen ska är det ingen som vet, allra minst jag. Lutar vi oss mot historien så kan vi se att sämre tider brukar hålla i sig någon eller några månader, medan stora börsfall brukar hålla i sig i ungefär 12-15 månader, det är den tid som det brukar ta för börsen på dess långsiktiga intervallträning för att hitta energi och orka hoppa på löpbandet igen. Tittar vi på krascher snarare än korrektioner så ser vi att IT-kraschen höll i sig i 947 dagar och finanskrisen i 473 dito, men vände faktiskt 43 dagar efter Lehman Brothers kollaps.

Vi hade faktiskt en del stök 2011 också då vi oroade oss för EU, EMU, USA:s kreditbetyg och Kinas avmattning, då föll börsen som mest -29,5 % och likaså från toppen 2015 till brexitdagen 2016, då föll börsen -28%.

Hur länge brukar en korrektion hålla i sig?

Nåväl, vi befinner oss i en korrektion och i min värld finns inga dåliga kläder, bara dåliga väder. Det lär man sig om man är från Norrbotten där sommaren är sval och vintern becksvart. Det kommer alltid finnas bolag som frodas i alla börsklimat. Faktum kvarstår att om nu konjunkturen toppat och tillikaså även vinsterna så lär vi få se billigare aktiekurser. Om både värderingen av vinsten och själva vinsten krymper så blir det dubbeleffekt och press nedåt. Men ponera att det nu blir så… det behagliga är att det inte varar för evigt men ett klimat där jag gärna cherrypickar aktier. Under min investerarresa i Asien träffade jag Fidelitys investeringschef som sa något tänkvärt, om du skadar dig så väntar du på att kroppen läker men om börsen går ned så kommer förr eller senare fundamenta och plockar upp den igen. Vi ska komma ihåg att Asien i allmänhet och Kina i synnerhet haft ett motigt år där de fallit ned i björntrend, alltså en nedgång på minst 20 procent från senaste toppen.

För något år sedan läste jag ett annat citat där man menade att bullmarknad är börsens normaltillstånd. Det känns såklart positivt att komma ihåg och tänka på när det är lite allmän oro men betyder inte att man bör springa till börsen för det. Andemeningen med detta inlägg blir snarare att man  nog varken bör få panik eller springa till börsen med alla pengar man har för att köpa fler aktier. Börsen kan fortsätta ned men det enda vi vet med all säkerhet är att börsen över tid stigit och att de bästa affärer gjorts när det gör ont i magen.

Den amerikanska sajten Fool.com skriver i en artikel att den genomsnittliga korrektionen har inneburit en nedgång på -13,3 procent och varat i 71,6 handelsdagar eller 14 veckor. Stockholmsbörsen balanserar på korrektionsstrecket i skrivande stund med en nedgång på -13,7 procent och är inne på dag 100, oaktat helgdagar och att vi för en kort stund faktiskt lämnade korrektionsfasen för några dagar sedan.

Hur vanligt är det med korrektioner på Stockholmsbörsen?

Jag har tittat på hur stora intraårsrörelser vi haft historiskt, från toppen till botten under ett enskilt år. Än så länge har jag bara hunnit knacka siffror från 2006 och framåt men resultatet är ganska intressant. OMXS30 har bjudit på en korrektion varje år sedan 2006 fram till ifjol då rörelsen ”enbart” var -8,5% som mest. Detta till trots har det inte varit en given indikation att börsen ska sluta ned för helåret. Låt mig dela med mig av mitt alster.

Korrektioner på börsen tillhör vanligheten (klicka för att förstora) Källa: Avanza

Nästa relevanta fråga är då självfallet hur lång duration nedgången haft. Alltså hur många dagar det har gått från dess att börsen toppade och hela vägen ned till botten, låt oss titta på det också.

Antal dagar som varje års nedgång varat historiskt (klicka för att förstora) Källa: Avanza

Psst.. sist men inte minst så har jag spelat in ett dedikerat poddavsnitt om just korrektioner och snöat ned mig i historisk data. Även om historien inte är någon garanti för framtiden så tycker jag ändå att den ger vägledning, det är ju trots allt det vi har att förhålla oss till. Historien brukar ju knappast upprepa sig men däremot rimma, som man brukar säga. Trevlig lyssning!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nastan-allt-du-behover-veta-om-borskorrektioner/feed/ 0
Tips och viktiga datum inför årsskiftet 2018/2019 https://blogg.avanza.se/avanza/tips-och-viktiga-datum-infor-arsskiftet-2018-2019/ https://blogg.avanza.se/avanza/tips-och-viktiga-datum-infor-arsskiftet-2018-2019/#respond Tue, 04 Dec 2018 06:00:50 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17891 Runt årsskiftet får vår Kundservice alltid en hel del frågor från både nya och befintliga kunder om allt ifrån deklaration till kom igång-tips och barnsparande. Därför har vi i det här blogginlägget försökt reda ut de viktigaste frågorna, och samlat datumen som är bra att ha koll på.

Allmänt Bra att veta om För dig som har
Öppettider Insättningar Tjänstepension
Sista dagen för… Uttag Pensionsförsäkring/IPS
Kvitta vinst Överföring av värdepapper Kapitalförsäkring
Årsbesked och deklarationsunderlag Kapitalförsäkring med kredit

Allmänt


Öppettider
Kundservice har öppet som vanligt under alla handelsdagar:

måndag till torsdag 08.30 – 20.00
fredag 08.30 – 17.30

De enda avvikande dagarna då kundservice är stängt:

julafton den 24 december
juldagen den 25 december
annandag jul den 26 december
nyårsafton den 31 december
nyårsdagen den 1 januari

Kundservice och mäkleri når du på telefon 08-562 250 00. Du kan också skicka ett meddelande till oss om du har några frågor eller funderingar.

Här ser du USA:s, Kanadas och de europeiska börsernas öppettider.

Kvitta vinst mot förlust
Vi hjälper dig att räkna ut om du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster före årsskiftet. Allt du behöver göra för att få en förifylld K4-blankett är att klicka på en knapp. Skapa en K4 här!

Sista dagen för…
OBS! Datumen för insättning, uttag och interna överföringar av pengar gäller under förutsättning att allt går som det ska. Om du vill vara helt säker på att överföringen ska hinna ske innan årsskiftet rekommenderar vi dig att göra den några dagar tidigare.

 
10 dec Vi måste ha fått in uppdrag om överföring av värdepapper från oss till annan bank eller mellan olika personers konton hos oss.
15 dec
Ansökan om tjänstepension från dig som arbetsgivare ska ha inkommit till oss för att hinna registreras innan årsskiftet
18 dec Sista dag för dig som arbetsgivare att beställa en faktura från oss för att göra en engångsinsättning till tjänstepension
17 dec Sista dagen att registrera ett nytt autogiro och göra en engångsdragning, innan kl 14.00
21 dec Vill du göra helt eller delåterköp av kapitalförsäkring via blankett behöver vi ha din ansökan senast kl 13.00. Observera att du måste ha sålt av eventuellt värdepapper och ha likvida medel tillgängliga för att vi ska kunna garantera att återköp blir utfört. Blankett krävs enbart för minderårig. Övriga begär snabbast delåterköp via uttagssidan.
21 dec Sista dag för att vi ska kunna garantera att insättning till IPS och pensionsförsäkring sker avdragsgillt för dig som har enskild firma eller saknar rätt till tjänstepension i din anställning. För övriga är insättning på IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgillt.
27 dec Sista dagen att göra en engångsdragning via ett redan godkänt autogiro, innan kl 14.00
27 dec Sista dagen att sätta in pengar till ditt clearing- och kontonummer på Avanza
28 dec Innan kl 9.00: uttag till annan bank. Om det är första gången du begär ett uttag kan det dock ta längre tid. Läs mer här.
Innan kl 17.00: intern överföring mellan egna konton på Avanza
Innan kl 17.00: direktinsättning

 

Bra att veta om


Insättningar
Om du gör en direktinsättning ska den vara gjord senast den 28 december innan kl 17.00 för att den ska hinna komma in på ditt konto innan årsskiftet. Gör det gärna i god tid innan för att vara säker på att insättningen hinner gå igenom.

För att du ska hinna göra en banköverföring från din andra bank till ditt clearing- och kontonummer hos oss före årsskiftet behöver du begära överföringen senast den 27 december.

Om du ska göra en insättning via autogiro för första gången behöver du registrera överföringen senast den 17 december innan klockan 14.00. Om du har gjort en insättning via autogiro förut gäller den 27 december innan kl 14.00.

Gör dina insättningar här

Uttag
För att du ska hinna göra ett uttag till din andra bank innan årsskiftet behöver du göra uttaget senast den 28 december innan klockan 09.00, men gör den gärna några dagar innan för att vara på den säkra sidan. Om det är första gången du begär ett uttag kan det ta längre tid. Tänk på att du av säkerhetsskäl bara kan ta ut pengar till konton som är registrerade på dig själv.

Gör dina uttag här

Överföring av värdepapper
Om du ska föra över värdepapper från din andra bank till ditt konto hos oss behandlar vi uppdragen allt eftersom de kommer in. Eftersom vi är beroende av den andra banken vid en sån överföring kan vi inte garantera något flyttdatum.

För att vi ska hinna boka överföringar av värdepapper mellan olika personers konton hos oss, eller från oss till en annan bank, innan årsskiftet måste vi få in ett korrekt överföringsuppdrag senast måndagen den 10 december. Värdepapper som du vill flytta internt mellan dina konton hos oss och som går att flytta via vår flyttfunktion går i realtid under börsens öppettider.

Flytta värdepapper här

Årsbesked och deklarationsunderlag
Årsbeskedet för 2018 kommer att finnas tillgängligt på ditt konto i början av januari 2019. Deklarationsunderlaget för 2018 kommer finnas tillgängligt senast den 31 januari 2019. Du hittar dokumenten under Mina sidor > Deklaration.

För dig som har…


Tjänstepension
För att vi ska kunna garantera att tjänstepensionsförsäkringar registreras innan årsskiftet behöver vi ha mottagit ansökningshandlingen från dig som arbetsgivare senast den 15 december.

Om du som arbetsgivare vill göra en engångsinsättning till kontot innan årsskiftet behöver du ha beställt en engångsfaktura från oss senast den 18 december. Beställningen gör du genom att skicka ett mejl till oss på tjanstepension@avanza.se där du uppger företagets namn, vem eller vilka anställda som avses samt belopp per person. Om den anställde har flera försäkringar, uppge även försäkringsnummer. Vi skickar sedan ut en engångsfaktura på önskat belopp med förfallodatum 27 december.

Privat pensionsförsäkring eller IPS (och har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning)
Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning kan fortfarande sätta in pengar i en IPS/pensionsförsäkring avdragsgillt. Du behöver göra insättningen senast den 21 december för att vi ska kunna garantera att den görs innan årsskiftet. Normalt sett ska det gå bra att göra insättningen även efter den 21 december, men då kan vi inte garantera att den hinner bokas in under 2018.

Kapitalförsäkring
För att göra helt eller delåterköp för minderårig före årsskiftet behöver vi ha blanketten senast den 21 december kl. 13.00. Myndiga och företag begär snabbast delåterköp via uttagssidan. Se rubriken ”Uttag” en bit upp i blogginlägget för information om när du behöver göra återköpet.

Vill du som myndig eller företag göra ett helt återköp, det vill säga avsluta försäkringen, behöver du kontakta oss genom att skicka ett meddelande, ringa oss eller skicka in blankett. Då gäller den 21 december som sista datum att begära detta.

Tänk på att det måste finnas likvida medel som motsvarar återköpet tillgängligt i din kapitalförsäkring. Har du värdepapper som inte handlas dagligen på kontot kan vi inte garantera att de hinner säljas av så att återköpet görs i tid.

Här hittar du information om skattereglerna för din kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring med kredit
Inför varje årsskifte gör vi en automatisk reglering av den nyttjade krediten på kreditkonton kopplade till kapitalförsäkringar, givet att det finns motsvarande saldo på kapitalförsäkringen. Om du vid årsskiftet har ett saldo på kapitalförsäkringen samtidigt som du har en skuld på kreditkontot kommer vi alltså att flytta över den del av saldot som motsvarar skulden på kreditkontot. Detta innebär att vi överför de pengar som du inte lånar, och att du därmed bara betalar skatt för den belåning du utnyttjar över årsskiftet, samt att du får en enklare och mer överskådlig översikt av hur mycket du faktiskt lånar.

Läs mer och se exempel

Andra tips

Kom igång-tips

Avanza Auto

Spara till barn

Aktieinspiration

Fondinspiration

Deklarationstips

Portföljgeneratorn

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tips-och-viktiga-datum-infor-arsskiftet-2018-2019/feed/ 0
Så hög blir skatten på ISK & KF 2019 https://blogg.avanza.se/avanza/sa-hog-blir-skatten-pa-isk-kf-2019/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-hog-blir-skatten-pa-isk-kf-2019/#respond Mon, 03 Dec 2018 12:00:09 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17868

Nu har Riksgälden fastställt statslåneräntan (SLR) per sista november till 0,51% – det innebär att skatten för ISK och KF höjs marginellt 2019. Schablonräntan för Investeringssparkontot (ISK) och Kapitalförsäkringen (KF) utgörs av statslåneräntan plus 1%-enhet, det innebär att schablonräntan för 2019 blir 1,51%. Skatten blir då 0,453% eller 453 kronor per 100 000 kronor i kontovärde.

 

Hur beräknas skatten på ISK & KF?

Skatten på ditt investeringssparkonto eller din kapitalförsäkring beror på schablonräntan som i sin tur beskattas med 30%. Istället för att titta på din exakta vinst eller förlust och därefter skatta 30% på vinsten på traditionellt vis så dras alla över en kam. Den kammen kallas schablonränta och innebär att skatten istället baseras på värdet på ditt konto. För att vara mer exakt baseras skatten på ditt kapitalunderlag, här kan du läsa mer om hur kapitalunderlaget på ISK räknas ut. I slutet på november varje år sätter Riksgälden statslåneräntan, i år blev den 0,51%, därtill kommer ett påslag om 1%-enhet vilket ger en schablonränta på 1,51% (1,49% för 2018).

Schablonräntan på 1,51% innebär att du får en schablonintäkt på 1 510 kronor per 100 000 kr kontovärde. På den summan betalar du sedan 30 procent skatt vilket innebär att skatten i slutändan är 45,30 kronor per 10 000 kronor i kontovärde och 453 kronor per 100 000 kronor i kontovärde. Den marginella höjningen innebär alltså 6 kronor mer i skatt per år för den som har 100 000 kronor på depån.

När är ISK & KF förmånligt?

För att schablonskattade konton ska vara fördelaktiga måste avkastningen överstiga schablonräntan, alltså 1,51%. Nu är det nog också rimligt att ta i från höften för att inte behöva byta sparform från ett år till ett annat och trots allt så förväntar vi ju oss faktiskt stigande ränteklimat framöver. En tumregel brukar vara att avkastningen bör förväntas överstiga 3 procent, vilket är fallet om man sparar på börsen. Räntesparande är däremot mer tveksamt att ha på ett schablonskattat konto, risken är hög att det kostar mer än det smakar.

Psst… du behöver inte göra något i samband med den nya schablonräntan för 2019. Skatten kommer stå förtryckt på din deklaration år 2020 om du har ISK och kommer dras automatiskt löpande om du har KF.

Lycka till med ditt sparande,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-hog-blir-skatten-pa-isk-kf-2019/feed/ 0
Avanzapodden – Vi träffar en aktieskribent från Placera https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vi-traffar-en-aktieskribent-fran-placera/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vi-traffar-en-aktieskribent-fran-placera/#respond Mon, 03 Dec 2018 10:59:46 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17878

I senaste episoden av Avanzapodden träffar vi Fredrik von Schantz som är aktieskribent på nättidningen Placera. Frågorna är såklart många, hur blir man aktieskribent? Hur hittar man inspirationen till det man ska analysera? Sist men inte minst undrar vi såklart hur han sparar själv!

Fredrik berättar lite grann om sig själv, sin placeringsfilosofi och varför han hedgar sin portfölj mot sig själv. Dessutom skickar han med några tips som han tycker är viktiga att tänka på när man själv bygger en aktieportfölj.

Trevlig lyssning,
Johanna & Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vi-traffar-en-aktieskribent-fran-placera/feed/ 0
Portföljgeneratorn har får ett ansiktslyft – och flyttar in i apparna! https://blogg.avanza.se/avanza/portfoljgeneratorn-far-ett-ansiktslyft-och-flyttar-in-i-apparna/ https://blogg.avanza.se/avanza/portfoljgeneratorn-far-ett-ansiktslyft-och-flyttar-in-i-apparna/#respond Mon, 03 Dec 2018 06:00:52 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17846

För lite mer än tre år sedan släppte vi Portföljgeneratorn. Det är ett verktyg som låter våra sparintresserade kunder bli sina egna bästa rådgivare! Och nu har den fått ett nytt utseende samt flyttat in i våra appar.

Varför behövdes Portföljgeneratorn?

Vi insåg att många svenskar inte hade det privatekonomiska självförtroendet att spara i fonder på egen hand. Varje dag hörde kunder av  sig och bad oss om råd till hur de skulle placera sina pengar, men eftersom vi inte har någon rådgivning kunde vi dessvärre inte hjälpa dem så bra. Tyvärr hände det också ibland att de gick till konkurrenter för tips, där de blev tipsade om det som var bäst för banken, istället för det som var bäst för kunden. Och så kunde vi ju inte ha det.

Portföljgeneratorn blev därför vårt svar mot dåliga och dyra råd. Vi gav våra kunder ett verktyg som kunde ge dem tips och stöttning i sina beslut. En möjlighet att stärka sitt eget privatekonomiska självförtroende! Verktyget ger förslag på fondportföljer utifrån de fonder inom olika kategorier som har högst betyg och så låga avgifter som möjligt.

Över 70 000 besökare i månaden använder Portföljgeneratorn

Efter lanseringen fick vi också vatten på vår kvarn kring att våra kunder sökte stöttning. Många skrev in till oss för att berätta att vi bidragit till att de äntligen vågat ge sig ut i fonddjungeln och spara på egen hand, utan att hålla en säljare i handen som de alltid gjort förr. Idag använder över 70 000 besökare Portföljgeneratorn varje månad, på ett sätt eller annat.

Genom verktyget kan du få förslag på fondportföljer som passar för sparande på kortare sikt, eller portföljer som passar för sparande på längre sikt. Du kan efter att ha gjort ett första val också klicka mellan de olika alternativen för att se vad det är som skiljer förslagen åt, samt vilka alternativ som har högst eller lägst risk att gå upp eller ned mycket i värde på kortare sikt. Du kan också välja om du vill fokusera på de med högst betyg till lägst avgift, eller om du verkligen vill hålla kostnaderna låga. Det bästa tipset är  att inte bara köpa vid ett tillfälle, då det alltid är svårt att veta när rätt tillfälle är, utan att istället sätta upp ett månadssparande. På det sättet eliminerar du risken för dålig tajming!

Har nu flyttat in i apparna

I samband med ansiktslyftet har vi också passat på att låta Portföljgeneratorn flytta in i apparna. Tidigare har våra kunder (och de som inte ännu blivit kunder) behövt gå till webben för att använda den. Eftersom att fler än hälften av alla besök till oss numera sker genom apparna tyckte vi verkligen att det var på tiden att ett av våra mest populära verktyg också finns där.

Stort lycka till med ditt sparande! Hoppas du uppskattar Portföljgeneratorn lika mycket som jag själv gör.

Glada sparhälsningar,

Robert Ingemarsson, Produktanalytiker

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/portfoljgeneratorn-far-ett-ansiktslyft-och-flyttar-in-i-apparna/feed/ 0
Nyhet – enklare än någonsin att analysera din fondportfölj https://blogg.avanza.se/avanza/17849-2/ https://blogg.avanza.se/avanza/17849-2/#respond Fri, 30 Nov 2018 05:56:27 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17849

Idag har vi en liten nyhet att berätta om för alla sparare där ute, men en extra stor nyhet för alla fondsparare. Vi vill berätta om Min Fondportföljanalys som hjälper dig att ta en doktorshatt i vad dina fonder faktiskt innehåller. Från och med idag kommer du kunna ha betydligt bättre koll på vad du faktiskt äger genom ditt fondsparande, hur din risk ser ut, vilka branscher och regioner du har exponering mot och mycket mer. En lustfylld men kraftfull tjänst för att analysera ditt fondsparande.

 

Själva idén till Min Fondportföljanalys är sprungen ur Brainy Days, en utvecklarfestival som vi håller varje år. Där får alla på Avanza pitcha en idé som de tror på och därefter helt enkelt övertyga kollegor i huset om att just denna idé är värd att satsa på. Under några dagar blir det sedan arbetsverkstad och de flesta kodar så fingrarna glöder. Under tiden fylls det på med energi i form av mat, dryck och snacks. I slutet på veckan är det dags för alla lag att presentera sina alster, redovisning helt enkelt.

För många är detta en höjdpunkt och personligen tycker jag det är en fröjd att se hur inspirationen, kreativiteten och ”inget är omöjligt”-andan faller på. Många av de mycket uppskattade funktioner och tjänster vi har på sajten är sprungna ur idéer från våra kunder men minst lika många har nog fötts under just Brainy Days. Där och då föds mycket spännande och ibland går det extra snabbt från ord till handling till lansering. Även om vi ”startar om” Avanza och lanserar en helt ny sajt varje vecka så är det ofta mindre förändringar i sann många bäckar små-anda men låt mig berätta mer om just Min Fondportföljanalys som alltså gått från idé till lansering på mindre än en månad.

Min Fondportföljanalys

Det är nog vanligare att vi kollar innehållsförteckningen efter e-ämnen eller kalorimängd i våra livsmedel vi konsumerar än det innehåll som finns i de fonder vi sparar i. Men det har vi nu ändrat på, från och med idag är det betydligt enklare att fördjupa sig i sitt fondsparande och få en snabb, enkel och övergripande koll över innehållet. Men låt oss gå igenom vad du kan se med vår nya tjänst Min Fondportföljanalys!

Konton du kan välja att titta på ett specifikt konto eller samtliga av dina konton. I bilden ovan är det bara vår fond Avanza Zero som ingår, en fond som följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Men oavsett om du har 1 eller 101 fonder på din depå så kommer analysen vara baserad på dina samtliga fonder.

Snittrisk anger var ditt totala fondinnehav ligger på riskskalan 1-7. Risken mäts i termer av volatilitet, alltså hur mycket fonden har svängt i förhållande till sitt genomsnitt. Tänk det som en flygresa, även om du startar vid punkt A och landar vid punkt B så kan ju flygresan vara mer eller mindre turbulent. En etta innebär att fonden de senaste 5 åren svängt mindre än 0,5 % upp eller ned, medan femman i bilden innebär 10-15 procent och högsta siffran sju innebär att svängningarna senaste 5 åren varit över 25 procent, alltså högsta risk. Om du klickar på de olika nyckeltalen så får du en förklarande och fördjupande text.

Snittrating är ett mått som visar hur dina fonder som ett kollektiv presterat historiskt. Ju fler fonder med hög rating du har desto högre rating kommer du se här. I vår tjänst Portföljgeneratorn kan du på bara några minuter sätta samman en femstjärnig portfölj.

Snittavgift är ett mått som visar den genomsnittliga avgiften som du betalar för dina fonder. Indexfonder är passiva fonder som tenderar att ha en lägre prislapp än aktivt förvaltade fonder som har till uppgift att inte bara följa index utan faktiskt överprestera index, det är ju faktiskt det du betalar för. Pris är vad du betalar och värde är vad du får. Nu ser du hela din portfölj med samtliga fonder och kan då se ratingen som visar den historiska prestationen och sätta den i relation till snittavgiften du betalar.

Regioner här ser du hur din geografiska mix ser ut. Vilka världsdelar, länder och regioner har du exponering mot via de fonder du äger? Det är såklart enkelt att förstå att en Sverigefond innehåller aktier från Sverige och att en globalfond ger exponering mot hela världen. USA är dock världens största ekonomi likväl som kapitalmarknad vilket innebär att i princip de flesta globalfonder har minst hälften av kapitalet i USA. Nu är det helt enkelt mycket enkelt att få en överblick kring var i världen dina investeringar finns.

Branchfördelning ger en överblick över vilka branscher som du har en övervikt mot genom ditt fondinnehav. På bilden ovan ser vi att bank och verkstad utgör mer än hälften av hela fonden, det är faktiskt så Stockholmsbörsen ser ut. Olika länder har olika karaktäristika, hade detta varit en fond som följt det amerikanska indexet S&P 500 så hade techsektorn varit störst. Det kanske är enkelt om du enbart har en fond men här kan du, oavsett antalet fonder i din portfölj, få en snabb överblick över vilka branscher som är dominerande i ditt sparande.

Största innehav visar enkelt och smidigt vilka aktier som utgör störst vikt i ditt fondsparande. En liten funktion som nog även kan tilltala alla aktiebitna rävar där ute. På respektive fonds översikt visar vi de största innehaven i varje fond men här visar vi de största innehaven i ditt totala fondsparande.

Fonder med låg CO2-risk är ett mått som visar hur stor CO2-risk din portfölj har och mäts utifrån hur stor risk de olika bolagen löper givet en omställning i samhället mot lägre utsläpp. Risken finns ju att det exempelvis införs straffskatter på olika verksamheter som anses vara miljöfarliga. Detta mått försöker fånga in risken och exponeringen din portfölj har mot just denna omställning. Här kan du se en lista med klimatsmarta fonder. Den visar fonderna med bäst avkastning senaste året och som dessutom har låg CO2-risk.

Avancerade värden visar vilken riskjusterad avkastning dina fonder haft senaste 3 åren, alltså vilken avkastning du fått i relation till risken som fonderna tagit. Om du kör bil i 50 km/h och ökar upp hastigheten till 100 km/h så ska du ju komma fram dubbelt så snabbt. Annars har du inte fått avkastning för den ökade risken du faktiskt utsätter dig för genom att köra dubbelt så snabbt. Sharpekvoten mäter avkastningen, justerat för riskfri ränta, och sätter den i relation till volatiliteten, alltså svängningarna upp och ned. Ju högre sharpekvot desto bättre. Sist men inte minst ser du även din valutaexponering. I Avanza Zero som du ser i bilden ovan så följer vi indexet SIX30RX, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning. Då är det ganska intuitivt enkelt att förstå att fonden investerar i svenska kronor. Men i vår globalfond Avanza Global däremot så görs investeringen i amerikanska dollar. Vissa fonder använder sig av valutahedgar, alltså skyddar valutarisken i en fond som investerar i andra valutor än just svenska kronor men långt ifrån alla då det är förknippat med en kostnad. I denna funktion får du snabbt och enkelt koll på hur din totala valutaexponering faktiskt ser ut?

Här hittar du Min fondportföljanalys

Funktionen finns på din kontoöversikt (scrolla ner så hittar du den). Här kommer du direkt in i den (sidan kräver att du loggar in). Såklart kan du även nå den via appen, kika in på ”Utforska”-fliken!

Psst.. berätta gärna vad du tycker om den här nya funktionen och om det är någon funktion som du saknar!

Lycka till i ditt fondsparande och med din fondanalys!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/17849-2/feed/ 0
Så kan du lura dig själv att spara lite mer https://blogg.avanza.se/avanza/sa-kan-du-lura-dig-sjalv-att-spara-lite-mer/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-kan-du-lura-dig-sjalv-att-spara-lite-mer/#respond Mon, 26 Nov 2018 07:00:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17821

Några av de hetaste affärsmodellerna att investera i just nu är de högt värderade SaaS-bolagens (Software as a Service). Eller ”molnbaserade abonnemangstjänster” som vi kallar dem på svenska. D.v.s. en programvara som man prenumererar på digitalt, och där själva applikationen ligger i molnet istället för på den enskilda datorn. Varför är den här affärsmodellen så lockande och vad kan man lära av den för sitt egna sparande?

Ur en investerares synpunkt är det fantastiskt med alla dessa återkommande intäkter istället för en affärsmodell där produkten eller tjänsten bara säljs en gång. Tänk bara på alla tickande abonnemang du själv har igång: Spotify? Netflix? Storytel? HBO? För att inte tala om det snudd på ofrånkomliga Tinder för relationssökaren. Dessutom så fantastiskt med skalbarheten. När jobbet med programvaran väl är gjort är kostnaden för att sälja fler abonnemang ytterst blygsam. Företagen bakom de lyckade prenumerationstjänsterna håvar in pengar, och användarna verkar också glada. All världens musik för runt en hundralapp i månaden. Man vågar knappt tänka på hur det var innan.

Kraften i en 100-lapp

Självklart levererar tjänsterna i sig ett otroligt mervärde, annars skulle de aldrig ha slagit igenom så stort. Men psykologin bakom pris och betalningsmodell går inte att underskatta. Det är just den där knappa hundralappen som är en del av hemligheten. Summan per tjänst och betalningstillfälle är så liten att den knappt märks. Särskilt inte som den dras direkt från ditt konto varje månad utan att du ens ser det. För vem orkar väl lägga ihop alla dessa avgifter och se vad man betalar totalt? Det handlar bara om att veta hur vi människor fungerar, för vi är inte alltid så överlagda och rationella.

Ett sparande som sköter sig självt

Min poäng är, varför inte använda samma insikt för ditt egna sparande? Börja ”lura” dig själv enligt samma metod. Sätt upp ett månadssparande på en för dig försvinnande liten summa och låt pengarna dras direkt efter lön. Lägg kontot under en egen inloggning så du slipper se det varje gång du loggar in på dina vanliga konton. Men summan måste vara så låg att du snabbt glömmer bort det hela, och inte ens tänker på dem om din ekonomi skulle bli tillfälligt ansträngd.

Lägg upp en långsiktig investeringsstrategi och justera den så sällan som möjligt (om du är osäker på hur du ska börja kan du hitta inspiration bland någon av alla vettiga skriftliga rekommendationer på Placera). Tricket är att du ska ägna så lite tankemöda som möjligt åt just det här sparandet.

Den magiska ränta på ränta-effekten

Det här ska förstås inte ersätta ditt vanliga sparande, utan vara en bonus att upptäcka längre fram. Ungefär som när man hittar pengar i en jacka man inte har använt på ett tag. Precis så lyckat blev det för mig. Jag upptäckte att jag har haft ett mindre månadssparande igång, trots att jag trodde att det var avslutat för länge sedan. Efter ett par år har det nu hunnit bli en trevlig liten summa. För som många redan känner till så gäller det att hålla ut över tid och låta ränta på ränta-principen jobba. Så låt dig inspireras av de smartaste affärsmodellerna och börja bygga värde åt dig själv istället för att bara skicka pengarna till andra.

/Mitte Blomqvist, Creative Director och Brand Manager på Pepins

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-kan-du-lura-dig-sjalv-att-spara-lite-mer/feed/ 0
Besök på AB Sydkorea https://blogg.avanza.se/avanza/seoul-tisdag-besok-pa-ab-sydkorea/ https://blogg.avanza.se/avanza/seoul-tisdag-besok-pa-ab-sydkorea/#respond Wed, 14 Nov 2018 07:12:46 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17808 ;"Spjutspetsteknik, emojis i stadsmiljö och ett besök på AB Sydkorea sammanfattar vår tisdag i Seoul. Med oss tar vi känslan av framtidstro, vikten av att som bolag bredda sin tjänst och möta sina kunders alla olika behov. 

Tisdagen i Seoul började med ett besök hos högteknologiska Koh Young Technology som tillverkar mätinstrument som med 3D-teknik kan testa och kontrollera funktionaliteten i olika teknologiska produkter som smartphones, men också kretskort och halvledare, redan i ett tidigt skede av produktkedjan. Kvalitetssäkra helt enkelt, men under denna presentation måste jag erkänna att jag inte kände mig som skarpaste kniven i lådan. Jag har aldrig på så nära håll sett något så högteknologiskt och när jag försökte fota blev jag direkt stoppad. De skulle bara veta hur lite jag egentligen fattade, ingen risk för industrispionage där inte. Hur som helst, vi fick också en demonstration av en robot som med hjälp av 3D-scanning med millimeterprecision kan ge en hjärnkirurg rätt koordinater. Supercoolt och här kände jag mig lite mindre bortsnurrad, jag har ju ändå 14 säsonger av Dr Grey i bagaget.

Efter en snabb lunch bestående av soppa, dumplings och den vid alla måltider närvarande kimchin var det dags att åka vidare till Kakao Corporation. Sydkoreas motsvarighet till Tencents WeChat eller västvärldens Whatsapp och en tjänst som i princip alla i Sydkorea använder dagligen. Varje månad har de 43 miljoner unika användare (i landet bor 50 miljoner människor) och i snitt går man in i appen 55 gånger på en dag och spenderar 3 timmar i den. Appen innehåller dock mycket mer än bara chattjänster. Du kan till exempel boka taxi med Kakao taxi, du kan skicka pengar med Kakao pay, eller anmäla dig som chaufför i bilpooltjänsten Kakao mobility med mera. Appens emojis har också blivit ofantligt populära och runt om i staden hittar du Kakao friends-butiker där du kan köpa emojis i alla möjliga utföranden. Variationen av tjänster är en av förklaringarna till bolagets popularitet och aktien värderas därefter med P/E 99.

På eftermiddagen var det dags för AB Sydkorea, alltså Samsung. För Samsung är utan tvekan Sydkoreas största bolag och bidrar ensamt till nära 10 procent av landets BNP enligt vår guide Paul. Och det är verkligen ett jättebolag med 6 000 olika bolag under Samsung paraplyet och 380 000 anställda världen över. Bara i Digital City, där vi var, hade Samsung 128 olika byggnader. En egen liten stad med andra ord. Här besökte vi Samsung innovation museum, där framför allt filmen med framtidsspaningar fångade vårt intresse.

Mina reflektioner av dagen: Att Sydkorea ligger långt fram vad gäller teknik och innovation går inte att orda om och jag har aldrig tidigare upplevt sånt fokus på framtid som jag gör här. Här känns det som att alla man pratar med tror att de kommer få det bättre än sina föräldrars generation. Något som förmodligen stämmer för oss i väst också, men som kanske glöms bort ibland. Det här, tillsammans med de extremt ambitiösa människorna, kanske gör att Gunnar Pålsson på Carnegie fonder får rätt i sin spaning: ”Om 1900-talet tillhörde väst, kommer 2000-talet tillhöra Asien”. Även en analytiker med bakgrund från Korea, men som de senaste 20 åren arbetet i Europa säger något liknande: ”I Asien finns det så många människor som jobbar så mycket hårdare än européer och amerikaner. Och det är inte konstigt att man blir fat and happy, men så är det. Asiater arbetar i regel hårdare”.

Nu bär det iväg mot flygplatsen för nästa stopp, Hong Kong.

//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/seoul-tisdag-besok-pa-ab-sydkorea/feed/ 0
Avanzapodden goes Seoul https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-goes-seoul/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-goes-seoul/#respond Mon, 12 Nov 2018 14:13:47 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17802 Avanzapodden är i Seoul och har besökt en av världens ledande leverantörer av klimatanläggningar till bilar, ett hotell där hotellverksamheten bara står för 10 procent av intäkterna och ett skönhetsbolag där huvudingredienserna är bönor, grönt te och ginseng. 

Direkt från Seoul berättar Johanna och Nicklas om sin rundresa tillsammans med Carnegie fonder och deras erfarna Asien-förvaltare Gunnar Pålsson. I podden får du höra mer om Gunnars syn på Asiatiska marknaderna och Johanna och Nicklas syn på bolagen de besökt.

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-goes-seoul/feed/ 0
Seoul dag 1 https://blogg.avanza.se/avanza/seoul-dag-1/ https://blogg.avanza.se/avanza/seoul-dag-1/#respond Mon, 12 Nov 2018 02:25:12 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17786 ;"Ett dygns flygresa var värt det. Första halvdagen i Sydkorea har inte bara levererat i matväg. Vi har också hunnit med en intressant dragning om företagsklimatet och läget på den asiatiska marknaden, tankar om en viss spelbjässe som verkar hamnat i onåd hos presidenten, samt sökande efter direktavkastning. 

Tillsammans med kollegor från Placera är jag och Nicklas på investerarresa i Asien. Här på bloggen tänkte vi ta med dig som läsare, genom en resedagbok.

Resans första stopp är Sydkoreas huvudstad Seoul, där Carnegie fonder och erfarna Asienförvaltaren Gunnar Pålsson står för programmet. Veckan inleddes med att Gunnar på söndagskvällen körde en kort dragning om ekonomin i Asien, utsikterna och vilken typ av bolag de föredrar i dagsläget.

Mycket talar egentligen för tillväxtmarknaderna. Många länder i Sydostasien har en stor andel unga i befolkningen vilket driver inhemsk konsumtion, men framför allt befinner vi oss i toppen av en högkonjunktur. Något som i en normal ekonomisk cykel borde gynna asiatiska exportbolag. Denna cykel är dock långt ifrån normal och efter 70 år av frihandel ökar protektionismen i världen. Handelskonflikten mellan USA och Kina drabbar exporten och enstaka bolag hårt. Lägg till den starka dollarn och högre räntor i USA, vilket lockar till sig kapital från länder med svagare valuta.

Det här gör att Gunnar föredrar defensiva bolag med bra balansräkningar i dagsläget. Bolag som förvisso har låg tillväxt, men även låg skuldsättning. Direktavkastningen blir allt viktigare och Gunnar lyfter fram China mobile, ett bolag utan tillväxt men som delar ut 90% av vinsten årligen.

Jättebolaget Tencent som fram till nyligen utgjorde 9% av Carnegie Asien har däremot sålts av under det turbulenta året. Här är det bland annat Kinas president Xi Jinpings maktambitioner som oroar. Bland annat har en sammanslagning mellan två myndigheter i Kina lett till att inga nya spellicenser utfärdats i år. Förödande för ett bolag som Tencent.

Allt är dock inte nattsvart. Asien är världsledande i teknologi och även om du inte har en Samsung (koreanskt bolag) har du sannolikt massa koreanska komponenter i din smartphone. iPhones består nämligen till stor del av asiatiska komponenter. Dessa högteknologiska bolag ligger i framkant och har en så stor marknadsandel att det inte drabbas av den allmänna oron på samma sätt som mer nya tillväxtbolag.

Typen av kapital som allokeras i Asien är en annan anledning till att själva börserna i Asien är så pass volatila (svängiga). 70% av allt kapital som gick in i Asien 2014-2016 kom från så kallade ETF:er, det vill säga börshandlade fonder. Här finns det ingen bolagsanalys bakom, utan investerarna vill ”bara” ha exponering mot Asien. Pengarna kommer alltså inte från några långsiktiga ägare som bara köper bolag de verkligen på, så när marknaden blir orolig blir det lätt stort säljtryck i dessa ”lättfotade” pengar.

Imorgon väntar tre företagsbesök. Vi börjar hos Hanon systems, ett bolag som är världsledande på att leverera klimatanläggningar (AC-lösningar) till elbilar. Sedan vidare till hotell Shilla, ett bolag som driver hotell, men även har flera duty free-butiker som framför allt finns till för kinesiska turister som kommer till Seoul och handlar lyxvaror duty free. Till sist besöker vi Amore Pacific, som äger flera skönhetsbolag inom K-beauty (Koreansk hudvård).

Nu ska jag försöka fatta vad alla knappar i badrummet betyder och sen försöka sova bort jetlagen. På återhörande!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/seoul-dag-1/feed/ 0
Framtidssäkra portföljen https://blogg.avanza.se/avanza/framtidssakra-portfoljen/ https://blogg.avanza.se/avanza/framtidssakra-portfoljen/#respond Thu, 08 Nov 2018 07:16:57 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17748

Som investerare strävar vi efter portföljen som ger största möjliga avkastning till lägsta möjliga risk. Det är vad modern portföljteori handlar om. Men kan det verkligen gå hand i hand med att investera hållbart? Ja det kan det. I grunden handlar det om att få betalt för de risker som en investering är förknippad med. Och risker, de kommer i alla möjliga former. Ett nytt klimatmått har nu tagits fram som hjälper oss att undvika en högst aktuell risk. 

En risk som kommit på tapeten på senare år är klimatrisken. Både ur perspektivet hur ett bolags produkt/tjänst påverkas av de klimatförändringar vi ser, men också hur bolagets lönsamhet skulle påverkas av striktare regleringar och hårdare klimatlagar. Vad skulle till exempel hända med bolaget om de fick börja betala det fulla priset för de utsläpp deras produktion genererar. Effekten skulle sannolikt bli större för ett flygbolag än för säg ett läkemedelsbolag.

Vissa bolag skulle klara högre koldioxidskatter eller specifika utsläppsmål redan imorgon, andra skulle få betydligt svårare att ställa om verksamheten till de nya regleringarna. De skulle se sin lönsamhet pressas och aktiekursen rasa. Klimatrisken är en risk så gott som någon med andra ord, och som investerare kan det bli kostsamt att ignorera den.

Nytt klimatmått förenklar hållbara fondval

Som alltid med risker finns det dock inget facit på förhand. Man kan bara använda sig av de verktyg och hjälpmedel som finns till hands för att minimera risken. Därför är Morningstars nya hållbarhetslöv ett efterlängtat tillskott i verktygslådan. Det är ett löv som ges till fonder med låg CO2-risk. Alltså till fonder som till största delen investerat i bolag som är väl anpassade till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp.

För att en fond ska få lövet krävs två saker:

1. Fondens genomsnittliga CO2-riskvärde ska vara under 10

CO2-riskvärde är ett värde mellan 0 och 100 (ett lågt värde är bättre) som anger hur stor risken är att fonden drabbas ifall världsekonomin ställer om till låga CO2-utsläpp. Analysen görs av analysföretaget Sustainalytics på bolagsnivå och sedan räknar man ihop ett kapitalviktat snitt för fonden baserat på bolagen som ingår. Minst 67 procent av fondens innehav måste vara analyserade och har ett CO2-riskvärde.

2. Fondens exponering mot fossila bränslen ska vara under 7 procent

För att vi ska ha en chans att nå klimatmålen måste två tredjedelar av den idag kända reserven av fossila bränslen stanna kvar i marken. Med det i åtanke känns bolag som utvinner fossila bränslen inte som någon framtidsbransch och för att få hållbarhetslövet måste andelen innehav som ger exponering mot fossila bränslen vara under 7 procent.

Hur troligt är det med ett globalt pris på koldioxid? Kanske inte jättetroligt, men för att nå klimatmålen krävs ”förändringar utan motstycke” enligt en ny klimatrapport från FN som presenterades för några veckor sedan. Och det är bråttom, utsläppen måste ner till noll under andra halvan av detta århundrade. Så med detta i åtanke tror jag att politiker över världen inte kommer ha något annat val än att införa tuffare klimatlagar för att försvåra och fördyra utsläpp.

Här hittar du fonderna som kvalificerat sig för hållbarhetslövet.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/framtidssakra-portfoljen/feed/ 0
Så agerade våra miljonärer i oktoberfrossan https://blogg.avanza.se/avanza/sa-agerade-vara-miljonarer-i-oktoberfrossan/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-agerade-vara-miljonarer-i-oktoberfrossan/#respond Tue, 06 Nov 2018 11:45:02 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17769

Oktober blev en turbulent börsmånad och också den månad där Stockholmsbörsen faktiskt etablerade en korrektion, alltså en nedgång på minst 10 procent. Men den intressanta frågan är såklart hur våra Private Banking-kunder agerat i börsoron, låt oss ta redan på just det!

Oktober bjöd på börsfrossa 

För den som är lite (finansiellt) vidskeplig kan sägas att vi äntrade korrektionen på årsdagen för börskraschen i USA 1987, närmare bestämt 19 oktober. Trots att det nu är 31 år sedan så är det nog få, som var med på den tiden, som glömmer den dag där amerikanska Dow Jones föll 22,6 procent under en enskild handelsdag. Höstens nedgång var inte i närheten lika snabb eller djup men det till trots har enskilda aktier fallit desto mer. I skrivande stund har 15 av totalt 30 aktier i OMXS30 dock stigit sedan årsskiftet och förstaplatsen går till Ericsson. Aktien toppade 6 mars år 2000, på den tiden en nationalklenod jämte Nokia i Finland. Börsvärdet uppgick som mest till 1 800 miljarder, vilket idag skulle vara 46 % av OMXS30 och 27 % av hela Stockholmsbörsen. Efter Ericsson kommer Swedish Match som stigit +50 %, Astra Zeneca +28 % och Telia Company +22 %, en tämligen defensiv liga.

Totalt sjönk alltså börsen -12,2 % från toppen 29:e augusti under 59 dagar fram till 26 oktober. Om vi isolerat tittar på oktober så blev det den sämsta oktobermånaden sedan finanskrisen men framåt slutet så orkade börsen stiga 4,4 procent och därmed stänga månaden på -7,5 procent i slutändan. Korrektioner är tämligen vanliga på börsen och det räcker att gå tillbaka till 2016 för att minnas starten på året med kinaoro, Brexit och amerikanska presidentvalet. När börsen är orolig brukar det inte sällan dyka upp lägen och därför är det extra intressant att kika på hur våra private banking-kunder agerat. Oktober månad blev den mest intensiva dito i år sedan januari.

Hur agerade våra kunder i oktober?

Låt oss titta närmare på hur våra kunder har agerat i oktoberfrossan. Vad gäller aktier så har det köpts en del cykliskt, en sektor som gått som tåget sedan januari 2016, men som hamnat lite i skymundan under konjunkturoron. Här passar våra kunder på att köpa lite mer likväl som i Nordea som haft det tufft under månaden, inte minst på grund av penningtvättsfrågan som skapat en våt filt över banksektorn. På säljlistan hittar vi ICA Gruppen högst upp men även Mr. Green och Karo Pharma som båda blivit uppvaktade med bud. Sist men inte minst så har det sålts en del HM som stått emot bra i oron efter en stark period sedan bottennoteringen i mars. På topplistan över de mest omsatta aktierna så hittar vi ett flertal bolag som bjudit på lite volatilitet under rapportsäsongen.

Aktier

Mest köpta aktierna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018* % okt*
KS 1 Volvo B Lastbilar flagga_se 41 493 -9,92% -12,92%
KS 2 Nordea Bank flagga_se 31 566 -18,78% -17,83%
KS 3 Capio Vård/omsorg flagga_se 1 780 31,59% 14,20%
KS 4 Sandvik Verkstad flagga_se 18 184 0,17% -8,15%
KS 5 ABB Verkstad flagga_se 23 225 -16,00% -12,61%

*Siffror per 2018-10-31. (”% 2018” från årsskiftet till 2018-11-05 kl. 12.00) Källa: Avanza

 

Mest sålda aktierna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018* % okt*
KS 1 ICA Gruppen Dagligvaror flagga_se 22 844 9,26% 14,86%
KS 2 Mr Green & Co Nätcasino flagga_se 2 786 26,84% 65,41%
KS 3 Brighter Medtech flagga_se 5 069 9,45% -11,16%
KS 4 Karo Pharma Hälsovård flagga_se 6 957 14,48% 16,93%
KS 5 Hennes & Mauritz B Kläder flagga_se 83 418 -5,45% -1,52%

 

Mest omsatta aktierna
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018* % okt*
KS 1 Investor B Investmentbolag flagga_se 71 009 5,45 -3,41%
KS 2 Volvo B Lastbilar flagga_se 41 493 -9,92% -12,92%
KS 3 Ericsson B Telekom flagga_se 32 786 50,68% 1,14%
KS 4 Swedbank A Bank flagga_se 32 304 4,35% -6,45%
KS 5 Nordea Bank flagga_se 31 566 -18,57% -17,83%

Fonder

Mest köpta fonderna
Fond Ägare % 2018* % okt*
KÖP 1 Spiltan Högräntefond 17 774 2,65% 0,06%
KÖP 2 Spiltan Räntefond Sverige 51 358 0,78% 0,02%
KÖP 3 IKC Avkastningsfond 7 849 2,54% -0,08%
KÖP 4 Avanza Global (lanserades aug) 65 069 -6,56% -4,78%
KÖP 5 Lancelot Camelot A (månadshandlad) 927 15,32% —–

 

Mest sålda fonderna
Fond Ägare % 2018* % okt*
KÖP 1 Swedbank Robur Ny Teknik A 83 039 17,64% -9,43%
KÖP 2 Quesada Bond Opportunity B 117 0,19% -0,43%
KÖP 3 Didner & Gerge Småbolag 32 102 4,27% -7,62%
KÖP 4 Norron Premium RC 107 1,05% -0,39%
KÖP 5 MS INVF Global Opportunity A 8 962 0,33% -8,60%

 

Mest omsatta fonderna
Fond Ägare % 2018* % okt*
KÖP 1 Swedbank Robur Ny Teknik A 83 039 17,64% -9,43%
KÖP 2 Spiltan Högräntefond 17 774 2,65% 0,06%
KÖP 3 Spiltan Räntefond Sverige 51 358 0,78% 0,02%
KÖP 4 IKC Avkastningsfond 7 849 2,54% -0,08%
KÖP 5 Handelsbanken Realräntefond 938 1,50% 0,41%

*Siffror per 2018-10-31. (”% 2018” från årsskiftet till 2018-11-05 kl. 12.00) Källa: Avanza

Hur har du agerat i oktoberfrossan?

Avkastning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-agerade-vara-miljonarer-i-oktoberfrossan/feed/ 0
Ekonomisk jämställdhet – mer än lika lön https://blogg.avanza.se/avanza/ekonomisk-jamstalldhet-mer-an-lika-lon/ https://blogg.avanza.se/avanza/ekonomisk-jamstalldhet-mer-an-lika-lon/#respond Mon, 05 Nov 2018 07:00:11 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17757

Jag är övertygad om att vår tids jämställdhet handlar om pengar, i termer av frihet och självständighet som ju ett eget kapital faktiskt innebär. Hur mycket kapital man behöver ha är såklart individuellt, men oavsett nivå blir det egna sparandet helt avgörande.

Varje generation har fått jobba hårt för sin tids jämställdhetsevolution. För min mormor var det självklart att jobba, men under vetskapen att hon inte kunde få vilket jobb som helst. Många jobb och tjänster var under hennes livstid bara till för män, precis som styrelserummen, politiken och herrklubbarna. Den striden tog hon tillsammans med kvinnorna i sin generation – och med facit i hand är det uppenbart att striden skapade nya möjligheter för deras efterträdare på arbetsmarknaden.

Några decennier senare tog nästa generation vid och drev förändringen vidare. För min mamma var det en självklarhet att genom högre utbildning kunna skapa sig större möjligheter för att få drömjobbet även i en mansdominerad bransch. Det som karaktäriserade hennes generation var inte längre skilda möjligheter utan stora löneskillnader mellan kvinnor och män. Den generationen kvinnor fick kämpa hårt för ändrade attityder och för rättvisa på arbetsmarknaden. Genom ett ökat politiskt inflytande och ett jävlaranamma uppnådde ännu en generation kvinnor resultat som skulle bli avgörande för dem och för deras döttrars framtid.

Jämställdheten har tack vare dessa kvinnors enastående insatser vunnit ny mark. För mig och många med mig är det idag självklart att inte låta sig begränsas av sitt kön och att alltid kräva lika lön för lika arbete. Att välja en partner som vill dela på föräldraledigheten och att se sysslorna i hemmet som ett gemensamt åtagande. Det tror jag är några anledningar till varför vi nu kan se att lönegapet på arbetsmarknaden minskar och att allt fler kvinnor gör ekonomiska klassresor.

Vikten av ett eget kapital

Att vara ung tjej i Sverige idag är på många sätt bättre än det någonsin har varit. Men trots det finns utmaningar kvar och även min generation behöver vår tids jämställdhetsevolution. Utmaningen må kanske vara mindre på arbetsmarknaden men är desto större på våra sparkonton.

Enligt en Sifo-undersökning som gjorde i mars 2018 har män i snitt mer pengar på sparkontot än kvinnor. Män sparar dessutom i större utsträckning i aktier och fonder som leder till högre avkastning medan kvinnor hellre lägger pengarna på hög i sparkonton. Det är en utveckling som sätter spår i jämställdheten. Trots att allt fler kvinnor har en allt högre månadslön ökar männens förmögenheter mer än våra. På kort sikt kan det verka oproblematiskt, men på längre sikt slår det hårt mot kvinnors självständighet och makt.

För inte så länge sedan rapporterades det i media att kvinnor i delar av Stockholm inte har råd att skilja sig. Bostadspriserna är för höga och det saknas helt enkelt kapital till kontantinsatsen för att kunna styra över sin livssituation. Oron över ett litet sparkapital gör även att kvinnor i större utsträckning inte vågar byta jobb, vilket i sig ofta innebär att de inte får den löneutveckling de annars skulle ha fått, och har svårare att starta eget. Dessutom är 70 procent av Sveriges fattigpensionärer kvinnor och helt utan ett privat pensionssparande.

Ta steget mot en ökad självständighet

Personligen tycker jag att sparande, i alla dess former, är något av en utmaning. Jag har själv aldrig köpt en aktie och har rätt nyligen blivit övertalad av min sambo att flytta över det lilla sparkapital jag har från sparkontot till mitt nya ISK-konto. Jag vågar aldrig ge mig in i diskussioner om börsen och övertygar mig själv att det säkert löser sig för mig ändå. Trots det inser jag att det är dags att se över sparandet. Jag känner ett ansvar att föra vidare den förändring min mormor och många kvinnor både före och efter henne har drivit.

Att kämpa för lika rättigheter, för högre löner och för rättvis behandling var nog aldrig särskilt kul för dem, men nödvändigt. Lika lön må vara viktigt, men nu handlar det om det egna kapitalet och möjligheterna till samma nivå av självständighet. Genom att sätta sig in i privatekonomi, sparande, fonder och aktier värnar jag inte bara min egen självständighet utan även framtida generationers jämställdhet.

/Helena Walentowicz

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ekonomisk-jamstalldhet-mer-an-lika-lon/feed/ 0
Avanzapodden: Så tolkar du en bolagsrapport https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-sa-tolkar-du-en-bolagsrapport/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-sa-tolkar-du-en-bolagsrapport/#respond Fri, 02 Nov 2018 08:46:46 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17742 Hur gör man egentligen för att läsa en årsredovisning eller en kvartalsrapport? Vilka siffror ska man titta lite extra på och vilka kan man strunta i? I veckans avsnitt av Avanzapodden vi igenom det viktigaste du behöver ha koll på för att läsa en rapport och ta till dig av informationen.

Under avsnittet går vi igenom Hennes & Mauritz senaste 9-månadersrapport sida för sida och för att hänga med på bästa sätt rekommenderar vi att du laddar ned den. Det kan du göra här.

Trevlig lyssning!

//Johanna och Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-sa-tolkar-du-en-bolagsrapport/feed/ 0
Ny vd för Avanza Pension https://blogg.avanza.se/avanza/ny-vd-for-avanza-pension/ https://blogg.avanza.se/avanza/ny-vd-for-avanza-pension/#respond Thu, 01 Nov 2018 07:00:21 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17726 Från och med idag är Åsa Mindus Söderlund vår nya vd för Avanza Pension. Vi passade på att fånga henne för ett par snabba frågor om hur det känns på nya jobbet, om pension är det roligaste som finns och vad hon kommer att bita tag i under den närmaste tiden.

Hej Åsa! Du är ny vd för Avanza Pension, hur känns det?
Tack, det känns väldigt roligt! Det är ett fantastiskt härligt gäng som jag kommer in i och vi har bra produkter och erbjudanden som kan förbättra och förenkla vardagen för våra kunder. Jag har ju bloggat tidigare om pension och tycker att det är det viktigaste sparande som vi alla har, och därför känner jag också en stor ödmjukhet inför mitt nya jobb. Våra kunder stannar (förhoppningsvis) under lång tid och vi måste leverera en bra upplevelse under hela den tiden.

Vad kommer ditt fokus vara nu den närmaste tiden?
Först kommer jag fokusera på att lära känna min organisation och ta tag i sådant som ligger närmast i tiden, som affärsplaner och budget. Sedan driver ju Avanza i stort frågor som är viktiga för vårt pensionserbjudande, som låga avgifter och transparens. Där hoppas jag att vi fortsatt ska kunna påverka marknaden för att det skall bli billigare, bättre och enklare att exempelvis kunna flytta pensionen dit man som själv önskar. Just nu är det ju stora inlåsningseffekter som hindrar en effektiv flyttmarknad.

Jag hoppas också kunna bidra till Avanzas fina tradition att utbilda kunder och omvärld kring sparande och då göra det kring just pension – hur man kan tänka och vad som är viktigt. Här hoppas jag kunna ta på mig både företagshatten och privatspararhatten. Att spara till pensionen kanske aldrig kommer få folk att hoppa av glädje, men min ambition är att det i alla fall kan bli skapligt enkelt och roligt.

Hur sparar du själv till din pension?
Jag sparar i fonder och främst i Avanza 75. Vi gjorde precis en konkurrensanalys och det visar sig att Avanza 75 placerar sig avkastningsmässigt på plats 5, 1 och 4 de senaste 1, 3 och 5 åren bland blandfonder med motsvarande risk (63 fonder finns i denna grupp). Det känns bra eftersom Avanza 75 just nu är vår entrélösning i vårt tjänstepensionserbjudande.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ny-vd-for-avanza-pension/feed/ 0
Kan vi få ett tomterally på börsen? https://blogg.avanza.se/avanza/kan-vi-fa-ett-tomterally-pa-borsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/kan-vi-fa-ett-tomterally-pa-borsen/#respond Wed, 31 Oct 2018 14:53:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17718

Samma visa varje år… när julstressen letar sig på och börsen äntrar årets sista månad så hoppas jag alltid att vi får ett litet tomterally. Kan vi få det i år tro? Nu är det förvisso inte ens november ännu men en graf från Bloomberg i morse fick mig att ägna tanken en liten stund. Låt mig utveckla!

Efter börsnedgång kommer uppgång

Frågan är självklart högst teoretisk och egentligen föredrar jag att börsen sakta men säkert tickar uppåt snarare än att vi får en snabb uppgång. Rubriken är lite offensiv, nästan pikant, så vill tona ned dess betydelse genom att peka på den gamla börsanomalin att börsen brukar gå starkt i slutet på året. Med det sagt så brukar jag, med glimten i ögat, säga att det vore trevligt med ett litet ”tomterally”, en önskan som blivit lite av en årlig tradition.

Anledningen till det är att vid de tillfällen börsen stiger snabbt så byggs också fallhöjd. Om en bil ska hålla för 30 000 mil så kan du inte börja med att köra rally så att säga. Så efter en snabb uppgång så riskerar minsta lilla besvikelse att utlösa en ordentlig nedgång, därför vill jag hellre ha en lugn resa uppåt.

Idag är sista börsdagen för oktober månad och det ser ut som att vi faktiskt går mot den sämsta oktobermånaden sedan finanskrisen där oktober 2008 bjöd på en kalldusch om -16,86 %. I skrivande stund har Stockholmsbörsen backar -7,7% under oktober. Som mest var vi dock ned -12,1% och därmed i korrektionsfas men nu har börsen alltså piggnat till lite grann.

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet börjar klinga av och faktum är att mång bolag nog gav mer positiva utsikter än vad marknaden trott. Men som alltid är det en blandad kompott. Det som fick mig att tänka på tomterally redan i slutet på oktober var en graf från Bloomberg på morgonen som jag vill dela med dig.

Under oktober månad har frossan på börsen utraderat värden överstigande 72 000 miljarder kronor på världens börser. En abstrakt siffra som är svår att sätta i kontext men motsvarar ungefär värdet på alla varor och tjänster som Sverige producerar på 16 år. Nedgången är den största kapitalflykten sedan finanskrisen och frågan är om det verkligen är så illa ställt som börsen trott eller var den en drama queen även denna gång, som så många gånger tidigare?

Det intressanta i grafen är att förvaltare i USA har underviktat aktier den senaste tiden, och det ordentligt. Många har inte varit så här underviktade aktier sedan just finanskrisen. Då börjar man också förstå lite grann varför det varit fritt fall nedåt, när alla vill ut samtidigt så brukar det klassiskt bli trångt i utgången. Ett skäl till en mindre vikt kan förvisso också ha med akronymen TINA att göra, alltså ”There is no alternative”, där stigande amerikansk 10-åring gjort det mer attraktivt att vikta över en del från aktier till räntor.

Frågan är vad som händer om vi får ett sentimentsomslag? USA är som vanligt riktkarl för var börserna ska, då de är världens största ekonomi och kapitalmarknad.

Samtliga 11 sektorer redovisar försäljningstillväxt under kvartalet och siffran landar strax över 5-årssnittet medan vinsten i skrivande stund ligger 22,5 % högre än ifjol. Det blir det bästa tredje kvartalet sedan 2010 om siffran håller i sig i slutet på rapportsäsongen. Positiva överraskningar vinstmässigt i flera olika sektorer vilket får sägas vara mer positivt än om det enbart vore en dito. Men som alltid är börsen framåtblickande och många tror att vinsterna toppar här för denna gång. Det isolerat kan man fundera om det är skäl nog att undervikta aktier så pass som amerikanska förvaltare nu gjort enligt Bloomberg?

Sist men inte minst kan sägas att techsektorn som till stor del varit epicentrum under frossan i kölvattnet av den sektorrotation vi sett, också levererar i rapportfloden. Sektorn Information Technology åtnjuter förstaplatsen, här är det 96 % av bolagen som levererat en vinst som överträffat marknadens förväntningar. Communication Services som blivit hem för många techbolag, efter en förändring i sektorindelning nyligen, landar på andraplats med 90 % av bolagen vars vinster överträffar analytikernas förväntningar. Det är inte fy skam.

Alldeles oavsett om vi får ett tomterally eller ej så blir det trevligt att stänga böckerna för detta år vartåt det lider. Över tid har börsen alltid varit en värdeskapande arena för att få ens pengar att växa. Går börsen ned så går vi mot ”köpsäsong” i min mening. Stiger börsen så kan vi ropa faran över för denna gång.

Sist men inte minst vill jag påminna om att de bästa köpen görs i de sämsta av tider. Den som köpte på botten i IT-kraschen (även om det är i princip omöjligt i praktiken) har sett börsen stiga +27% om året fram till nästa topp. Vid botten finanskrisen steg börsen +22% om året fram till nästa topp 2015.

Avkastning på dig!

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/kan-vi-fa-ett-tomterally-pa-borsen/feed/ 0
10 saker jag lärt mig om sparande https://blogg.avanza.se/avanza/10-saker-jag-lart-mig-om-sparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/10-saker-jag-lart-mig-om-sparande/#respond Mon, 29 Oct 2018 06:00:01 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17561

…och önskar att jag vetat tidigare! Det här med pengar, sparande och investeringar har inte legat mig så varmt om hjärtat. Missförstå mig rätt, jag älskar pengar, speciellt att få dem och spendera dem. Men det var först när jag började på Avanza som jag verkligen började med att investera dem på allvar. Här kommer lite tips från mig på sparande, spenderande och ekonomi som jag tycker är bra och som jag önskar att jag hade vetat i hela mitt liv.

Köp inte bara Sverigefonder

När jag började att köpa fonder och aktier så gick jag lite på magkänslan, på låga avgifter och Morningstar-rating. Det slutade med att jag köpte 3 st Sverigefonder. Vad jag önskar är att jag hade läst detta inlägg som handlar om sparstrategi innan jag började investera så jag förstod lite om risk och spridning. Men jag lär mig av mina misstag och jag lär mig att investera mina pengar bättre och bättre genom att prata med vänner, kollegor, familj och att göra misstag.

Kom igång

Det är nog det viktigaste av allt jag har lärt mig. Att bara börja. Visst jag har gjort misstag, jag borde ha lärt mig mer innan jag började, men det viktigaste är att börja. Jag kunde läst böcker, bloggar, lyssnat på poddar etc i flera år men vad gör det om jag inte kommer igång? Ju tidigare desto bättre. Det finns massor med hjälp på vägen och vet man inte vad man ska börja så har Avanza massa smarta produkter för att man just ska komma igång. Jag tänker på Avanza Auto (där du väljer på hur lång sikt du vill spara och vilken risk), Portföljgeneratorn (där det finns förvalt massa olika fonder för att passa olika ändamål + att du kan ändra själv), Avanza Zero (gratis Svensk indexfond) och nu Avanza Global (världens billigaste Global fond).

Investera inte allt

När jag började med aktier och fonder så tyckte jag det var så kul och spännande att jag investerade alla mina pengar. Efter några månader kom jag på det där med kortsiktigt och långsiktigt sparande och att jag inte hade någon buffert då allt låg i mitt ISK. Det är så lätt att dras med i det roliga att investera och se pengarna växa (eller minska) men glöm inte bort att ha en buffert så du slipper att sälja aktier eller fonder i ett pressat läge.

Ha ett sparande

Det pratas mycket om fuck off kapital och det är med all rätt. När man separerar eller skiljer sig är det extremt skönt om man har pengar så man klarar sig. Att separera betyder ibland att man har dubbelt boende ett tag, eller att man behöver köpa nya möbler då hälften av det man hade har flyttat med ens ex, eller att det är skönt att ha lite extra pengar för att göra saker som får en att må lite bättre i en jobbig situation som att resa eller att äta på restaurang. Det finns inget jobbigare att tänka på pengar och speciellt inte när man går igenom en separation så att ha ett litet sparande att ta av underlättar mycket.

Skriv avtal

Oavsett hur kär man är eller hur nära vänner man är ska man alltid skriva kontrakt. När kärleken eller vänskapen tar slut så är det ingen som vill komma ihåg hur det var med de där pengarna som lånades eller att bolånet höjdes för att betala den andras gamla dyra blancolån. Att skriva ett kontrakt är inte sexigt, kul eller romantiskt men så viktigt. Det är en säkerhet för båda parter och gör allt så mycket lättare längre fram.

Tänk på tjänstepensionen när du tar ett jobb

Det är kanske inte det första man tänker på när man får eller tar ett jobb. Lönen, arbetsuppgifterna, chefen, arbetsplatsen, arbetstiderna, semester och friskvårdsbidrag är kanske enklare och roligare att tänka på. Men tjänstepensionen betyder mycket. Jag hade ett jobb i många år där jag hade en årsbonus och det var alltid lika trevligt när den kom. Det jag inte visste om och aldrig tänkte på var att den inte var tjänstepensionsgrundande. Det är enklare att tänka på nuet men pensionen är viktig.

Kreditkort som ger något tillbaka

Om man ska använda ett kreditkort så tycker jag det är viktigt att använda ett som man får något tillbaks på. Om det så är cashback eller poäng. Detta önskar jag att jag hade vetat tidigare, tänk så mycket som ”gått förlorat”. Jag älskar att resa så jag har kreditkort som ger mig poäng som jag kan använda på flygresor. Då jag bara använder mina kreditkort (och betalar av dem varje månad, dvs utnyttjar aldrig krediten) så tar dessa poäng mig + en till Asien t&r i business class varje år 🙂

Sätt av pengar på ett boendekonto

Min pappa lärde mig tidigt att föra över pengar till ett boendekonto. Då jag tycker att min pappa är en ganska klok man så har jag levt efter hans råd. Summan till kontot är det samma varje månad och jag sätter in mer pengar än vad utgifterna är. På så sätt så har jag alltid klarat av när räntan har gått upp eller haft pengar om något till lägenheten eller huset har behövt fixas. Jag har alltid varit noga med att inte ta överskottet av pengarna till något annat utan de pengarna ska alltid gå tillbaks till boendet. Som exempelvis när diskmaskinen gick sönder eller när jag ville bygga en altan.

Köp saker långsiktigt

Det är lätt att köpa den där tröjan på den billiga kedjan för att den bara kostar 199kr. Men jag har lärt mig att jag ser saker jag köper också som en investering (här skulle Investeraren inte hållit med men nu är det mitt blogginlägg). Jag sparar hellre pengar för att kunna köpa den där koftan jag verkligen vill ha än att köpa en billigare som jag inte är helt nöjd med och som kommer få mig att fortsätta sukta efter den jag verkligen ville ha.

Jag har en regel när jag köper en sak som jag kallar för avskrivningsregeln. Köper jag en topp för 299kr som jag bara använder 5 gånger så ”kostar” den toppen 60kr per gång jag använder den. Köper jag en topp som kostar 1 000kr och använder den 20 gånger så ”kostar” den 50kr per gång jag använder den. I min värld blir toppen för 1 000kr billigare än den för 299kr. Jag är fullt medveten om att detta kan låta som om jag rättfärdigar mina dyrare köp men detta är ett sätt som funkar för mig. Ett sätt som får mig att köpa saker jag verkligen kommer använda. Att investera långsiktigt och inte bara åka med för att det är billigt, på rea eller att jag tycker den är snygg eller har säsongens färg. Allt handlar väl egentligen om marginalnytta vs marginalkostnad.

Jag måste även slå ett slag för second hand och vintage. Det finns så många ställen på nätet där man kan hitta inredning, kläder och smycken som någon annan inte vill ha längre. Det blir oftast billigare än att handla nytt och det är även bra för miljön med återanvändning.

Investera i dig själv

Det är kanske inte ett spartips eller något som handlar om ekonomi men jag tycker att detta är viktigt. Att investera i dig själv är en investering som är långsiktig. Det är en klyscha men ack så sann: Om inte du är villig att investera i dig, varför ska andra då investera i dig?

Rör på dig! Träna på det sätt som du tycker är kul, träning är viktigt. Om du har ett träningskort som du aldrig använder är det en usel investering. Du behöver inte gå till ett gym, du kan träna hemma med hjälp av tunga böcker, gjutjärnspannan eller fyllda vattenflaskor. Ta promenader, spring, cykla eller åk rullskidor.

Något som förändrade mitt liv var när jag för 6 år sen började räkna mina steg. Jag slutade att ta bilen, hoppade av bussen några hållplatser för tidigt och tvingar mig att aktivt röra på mig varje dag. Mitt mål är 10 000 steg per dag och jag klarar det de flesta dagar 🙂 Jag hoppas att jag kommer klara mina monetära spar- och investeringsmål lika bra.

/Åse, Digital Manager Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/10-saker-jag-lart-mig-om-sparande/feed/ 0
Avanzapodden – Vi kikar närmare på populära sparhacks https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vi-kikar-narmare-pa-populara-sparhacks/ https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vi-kikar-narmare-pa-populara-sparhacks/#respond Thu, 25 Oct 2018 08:11:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17705 I veckans avsnitt kikar vi närmare på klassiska sparhacks, alltså sparknep som är som balsam för din plånbok. Det finns flera tips på hur du kan spara pengar i vardagen och inför detta avsnitt frågade vi även våra följare på Twitter och Facebook om deras bästa sparhacks. Vi reflekterar kring dem i podden.


De klassiska spartipsen är ofta de som utgör störst del av plånboken och därmed också störst effekt såsom att pressa räntan på bolånet eller ta med matlåda till jobbet. Men vad finns det för andra tips och knep?

Några av sparhacksen

 • Jämka inte din ränteutgift på bolånet om du har svårt att spara, då blir det ett ”typ av sparande”
 • Låna böcker på biblioteket
 • Köp mer begagnat
 • Samåk mer
 • Säg upp onödiga abonnemang
 • Skapa en uthyrningsdel i bostaden

Det är några av de knepen vi går igenom i podden och reflekterar kring de tips vi fått in från er lyssnare och våra följare i sociala medier. Ett annorlunda men spännande och plånboksnära avsnitt.

 

Trevlig lyssning,

Johanna & Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/avanzapodden-vi-kikar-narmare-pa-populara-sparhacks/feed/ 0
Räntehöjningen närmar sig – så här förbereder du dig https://blogg.avanza.se/avanza/rantehojningen-narmar-sig-sa-har-forbereder-du-dig/ https://blogg.avanza.se/avanza/rantehojningen-narmar-sig-sa-har-forbereder-du-dig/#respond Wed, 24 Oct 2018 10:39:12 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17698 Riksbanken lämnade idag räntan oförändrad på -0,5 procent. Men beskedet från Riksbanken är tydligt, den första räntehöjningen på 7 år närmar sig. Sannolikt kommer den redan i december. Vi bolånetagare bör ta det som en påminnelse om att de rekordlåga boräntorna inte är här för evigt. Så här förbereder du dig. 

Dagens räntebesked från Riskbanken var ingen skräll, reporäntan lämnades oförändrad på -0,50%. Men nu är den första räntehöjningen på 7 år nära. Svensk konjunktur är stark, inflationen är på målet och utvecklingen i omvärlden är fortsatt god. Visst finns det risker, framför allt i form av utvecklingen i Italien och handelskonflikten mellan USA och Kina, men den samlande bedömningen är ändå att nu är det snart lämpligt att höja räntan och en första räntehöjning väntas antingen i december eller februari.

Det innebär stegvis högre räntor för alla med bolån. Slår bankens huvudprognos in kommer de rörliga räntorna ligga på kring 3 procent om tre år. En historiskt låg ränta, men trots det en fördubbling mot idag.

Riksbanken betonar visserligen vikten av att gå försiktigt fram och räntehöjningarna kommer ske i små steg, om 0,25 procentenheter åt gången, men förbereda oss bör vi ändå göra. Här tre tips på hur du bäst förbereder dig för högre boränta:

1. Räkna på hur högre ränta påverkar dig

Räkna ut vad en ränta på 3, 4, 5 procent skulle kosta dig i kronor. Är det något du klarar av utan problem, eller skulle du behöva skära ned på något? I så fall är det god tid att göra det. En Sifo-undersökning visar att nästan var femte svensk inte skulle klara en boränta på 4 procent. Är du en av dem bör du fundera över vad du kan göra för att förändra situationen.

2. Bind räntan hos dig själv

Räkna inte bara ut i teorin vad en högre ränta skulle innebära utan lev även efter det i praktiken. Har du idag en ränta på 1,5 procent så amortera eller spara mellanskillnaden upp till 4 eller 5 procent. Du binder räntan hos dig själv helt enkelt. På köpet får du en jämnare boendeutgift och enklare att planera din ekonomi.

3. Jämför banker

Se till att du inte betalar för hög ränta. Använd dig av snitträntorna och jämför olika banker med varandra. En liten skillnad på säg 0,2 procentenheter, det innebär 167 kronor lägre räntekostnad per månad för varje miljon du har i lån. Har du tre miljoner i lån innebär det med andra ord 500 kr lägre räntekostnad varje månad. 6 000 kronor per år. Kan du komma på något annat område där du lika enkelt kan spara lika mycket?

Är du förberedd på högre boränta?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/rantehojningen-narmar-sig-sa-har-forbereder-du-dig/feed/ 0
Höststäda och lös ut små pensionsförsäkringar https://blogg.avanza.se/avanza/sommarstada-och-los-ut-sma-pensionsforsakringar/ https://blogg.avanza.se/avanza/sommarstada-och-los-ut-sma-pensionsforsakringar/#respond Tue, 23 Oct 2018 04:01:17 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=16830 Låt inte ditt pensionssparande kvävas av höga avgifter. Privata pensionsförsäkringar under 45 000 kronor kan du faktiskt göra återköp på. Ta ut pengarna från den dyra försäkringen och stoppa istället in dem på ett gratis ISK. Det gjorde jag och slapp därmed en avgift på totalt 3% per år.

Efter att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016 är det för de flesta av oss en dålig affär att spara i en privat pensionsförsäkring eller IPS. Vi blir dubbelbeskattade eftersom vi betalar skatt på pengarna både vid insättning och uttag. Undantaget är om du inte har tjänstepension via jobbet eller om du är egen företagare.

Att spara till pensionen gör vi nu bäst på ISK eller gratis i en kapitalförsäkring utan avgift. Pengarna som vi redan sparat i pensionsförsäkringen ligger dock kvar och är låsta till 55 års ålder, med ett viktigt undantag. Mindre pensionspotter, under ett prisbasbelopp (45 500 kr 2018) kan man faktiskt redan nu lösa ut. Så länge försäkringsbolaget eller banken godkänner det ska tilläggas. Mig veterligen gör alla bolag det, men rätta mig gärna om jag har fel.

Det går även att återköpa vissa tjänstepensioner, om det är en så kallad individuell tjänstepension. Hos konsumenternas försäkringsbyrå kan du läsa mer om vilka kriterier som ska vara uppfyllda då.

Att vi kan återköpa små pensionspotter är lysande och ger oss konsumenter mycket större möjligheter att välja bort dåliga försäkringar och banta avgifter. Själv har jag återköpt en liten slatt på 6 000 kr. För den betalade jag totalt 3% i avgift per år, 140 kr i fast avgift plus 1% av kapitalet. Det här bara för själva försäkringen, men till det tillkom det ju också fondavgifter. Inte mycket kvar till mig med andra ord… En avgift på 3%.

När du gör ett återköp så får du visserligen betala inkomstskatt på pengarna, du fick ju skatteavdrag när du sparade dem. Men skatt, det ska vi ju betala förr eller senare hur som helst och jag gör det hellre nu när summan är mindre.

Förutom att du med återköpet kan banta avgifter, finns det fler fördelar. Framför allt, att samla dina pensionspengar och ditt övriga sparande på samma ställe gör att det blir enklare att följa och hjälper dig att få koll.

Hur gör jag?

 • Logga in på minpension.se och ta reda på vilka försäkringar du har. Återköpet gäller bara privata försäkringar.
 • Genomför själva återköpet genom att kontakta din bank/pensionsbolag. Hos Avanza gör du det genom att skicka ett meddelande i inloggat läge. Läs mer här.
 • Sätt in pengarna på det ISK eller KF där du har ditt nuvarande pensionssparande.

Har du någon pensionsförsäkring under 45 500 kr som du funderar på att återköpa?

Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sommarstada-och-los-ut-sma-pensionsforsakringar/feed/ 0
Ska man binda räntan nu eller inte? Så resonerar jag https://blogg.avanza.se/avanza/ska-man-binda-rantan-nu-eller-inte-sa-resonerar-jag/ https://blogg.avanza.se/avanza/ska-man-binda-rantan-nu-eller-inte-sa-resonerar-jag/#respond Wed, 17 Oct 2018 11:00:33 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17662

Hur ska man egentligen tänka kring räntan på bolånet, bunden eller rörlig? De flesta förespråkar rörlig ränta men sommaren 2008 var reporäntan 4,75% och bolåneräntorna över 6%, det är en ordentlig uppgång från nuvarande nivåer. Så kan en bunden ränta vara vettig när det kommer till kritan? Svaret är nog faktiskt mer nyanserat än så, låt oss resonera kring hur man kan tänka!

Vad påverkar räntorna på marknaden?

Det kan vara bra att veta var vi kommer ifrån. Innan Lehman Brothers kollaps i september 2008 (som sedan utlöste finanskrisen) så var den svenska reporäntan 4,75% och bolåneräntorna låg över 6%. Därefter fick vi en ordentlig nedgång och krisränta när vi i februari 2015 för första gången någonsin fick negativ ränta. Reporäntan brukar kallas för en styrränta eftersom den styr prissättningen på längre räntor, alltifrån några månader upp till flera år. Riksbanken styr reporäntan medan marknaden sätter priserna på de längre räntorna.

Bankerna kan använda dels inlåningen från allmänheten och dels låna upp pengar på den internationella obligationsmarknaden via något som kallas för säkerställda bostadsobligationer. Ju längre tid investerarna avvarar sina pengar desto högre ränta vill de normalt ha. Det fungerar lite grann som när du själv letar efter bästa sparräntan på konto, ju längre tid du kan tänka dig att binda pengarna desto högre ränta får du normalt sett.

Det innebär alltså att bankerna per automatik inte får bättre betalt bara för att du binder räntan och normalt sett betalar en högre ränta. Det kan vara så men det går inte att dra ett likhetstecken. Banken är en mellanhand, precis som din lokala matbutik, de köper in pengar på den globala obligationsmarknaden och säljer till dig. För att exemplifiera så kan vi säga att de lånar upp treårspengar för 1% och lånar ut till kunder för 1,40%, bankens intjäning är ju mellanskillnaden mellan vad du betalar och vad de själva betalar till investerarna som tillhandahåller pengarna.

Hur ska man resonera kring rörlig eller bunden boränta?

Nog med teori, vad är då viktigt att tänka på när det kommer till ens egna ekonomi för att ställa sig frågan om en bunden ränta kan vara vettig?

Till att börja med kan sägas att en bunden ränta lite grann kan ses som en försäkring. Binder du räntan på bolånet så vet du vad du kommer att betala under hela lånets bundna löptid, och för denna ”försäkring” betalar du ett högre pris, alltså en högre ränta. I andra vågskålen ligger det faktum att rörlig ränta ”alltid” varit det billigaste. Men just nu har vi gått från hög inflation och räntor på 13-14% för några årtionden sedan ned till dagens mycket låga nivåer. Lågränteklimatet varade mycket längre än någon av oss kunnat tro men nu verkar det som att den första räntehöjningen rycker allt närmare, om vi får tro Riksbanken.

 • Hur hög ränta klarar du? Bankerna stresstestar ofta bolånetagarna med 7-8% i sina kalkyler men konsumentverkets schablonbelopp stämmer sällan överens med ens riktiga utgifter. En person med ett lån på 3 000 000 kr betalar 45 000 kr i räntekostnader per år, alltså 3 750 kr per månad eller 2 625 kr efter 30% skattereduktion. När räntan sakteligen höjs så lär det bli i små steg, men om vi räknar på nivån sommaren 2008 så hade detta hushåll istället fått betala 180 000 kr i räntekostnader per år, 15 000 kr i månaden eller 11 083 kr efter skattereduktion. Räntekostnader över 100 000 kr ger en skattereduktion på 21%. Så frågan är om hushållet klarar flera gånger högre räntekostnad? En procents högre ränta ger en ökad räntekostnad på 10 000 kr per miljon och år.
 • Hur hög belåning har du? Ju högre belåning du har desto mer sårbar lär din ekonomi vara för stigande räntor, generellt sett. Har du dessutom planerat för ökade kostnader framåt, såsom tillskott i familjen eller något annat så kan det vara värt att ta sig en funderare kring om tryggheten är värd mer än den ökade räntekostnaden som en bunden ränta innebär.
 • Sänkt ränteavdrag? Det har varit en politisk debatt senaste tiden kring ett slopat eller sänkt ränteavdrag. Det innebär ju indirekt ökade kostnader för ditt bolån. Hur skulle det påverka din ekonomi?

Vilka för- och nackdelar finns det med rörlig respektive bunden ränta?

Fördelen med en bunden ränta är att du vet vad du betalar och att det lite grann kan ses som en försäkring. I Sverige lägger vi en stor del av plånboken på just bostaden och det är nog ingen överdrift att säga att vi lägger 25-30% av disponibel inkomst på direkta och indirekta kostnader kopplat till bostaden. Den siffran lär nog stiga betänkligt om räntorna skulle stiga kraftigt. Nu är det inget som tyder på att räntorna ska just stiga betänkligt i det korta perspektivet. Däremot är det viktigt att komma ihåg att de långa räntorna reagerar omedelbart på ränteförändringar så det är försent att vänta tills räntorna redan börjat stiga, då har de längre räntorna redan stigit.

Det skapar helt enkelt en trygghet och förutsägbarhet vad gäller boendekostnaderna. Men tryggheten kostar då bundna räntor normalt sett är högre.

För att lyfta fram några nackdelar med en bunden ränta kan väl sägas att rörlig ränta visat sig vara billigast i ett historiskt perspektiv och kanske så förblir i framtiden om lågränteklimatet består. Vi har ju faktiskt inte facit även om mycket tyder på att räntorna ska upp. En annan nackdel är att en bunden ränta innebär att du inte kan byta bank utan att behöva betala ränteskillnadsersättning för att ”bryta” lånet, vilket kan bli kostsamt. Eftersom bostaden är så stor del av plånboken så vill jag såklart uppmana dig som läser att konkurrensutsätta banken och hitta billigaste bolåneräntan, det gör stor skillnad. Men den möjligheten faller lite grann om du binder räntan.

En annan nackdel är att du inte åtnjuter en sänkt ränta om ditt lån är bundet, nu har jag mycket svårt att se att räntorna skulle falla ytterligare men osvuret är alltid bäst. En annan riskfaktor är om man i hushållet bestämmer sig för att gå skilda vägar och separera, då blir det ofta en kostsam historia om man säljer bostaden och tvingas lösa bundna lån. Det går inte heller att extraamortera hursomhelst om lånet är bundet.

En mindre allvarlig förändring än att gå skilda vägar är att byta bostad. Om lånet är bundet så kan det ställa till bekymmer. Flertalet banker kan då erbjuda ett säkerhetsbyte, alltså egentligen bara byta den underliggande säkerheten för lånet och flytta över lånen till den nya bostaden. Alla erbjuder dock inte detta så vet du med dig att en ny bostad kan vara aktuell så skulle jag definitivt stämma av detta noggrant.

Hur resonerar jag själv?

Jag tycker absolut att en bunden ränta förtjänar att åtminstone diskuteras hemma vid köksbordet. Jag vill att man är ärlig mot sig själv och ställer en högre räntenivå och därmed en högre räntekostnad i framtiden mot att betala en högre ränta idag på ett bundet lån för en trygghet och förutsägbarhet. Det finns inget rätt eller fel så svaret får man nog när man resonerar med sig själv.

Om du bestämmer dig för att tryggheten kan vara vettigt för just dig så vill jag även säga att det är fullt möjligt att dela upp ett lån på olika delar. Vi tar exemplet på lånet om 3 000 000 kr igen. Du behöver ju faktiskt inte binda hela lånet. Här kan man t.ex. dela upp lånet på tre delar, även om du vill ha alla delar rörliga. Anledningen till det är att du kanske ändrar dig i framtiden men att lägga om ett stort lån till tre delar måste ofta föregås av ett kreditbeslut och extraarbete. Har du redan tre delar är det mycket enkelt att binda hela eller delar av lånet i framtiden om du skulle vilja.

Ytterligare ett tips är att, om du vill binda, kanske dela upp på olika löptider så inte hela lånet läggs om vid ett och samma tilfälle. Om räntorna stiger och du har delat upp dina löptider så påverkar en stigande ränta inte lika mycket på en gång, sprid ränterisken. Men, då är vi återigen på varningens finger kring att bundna lån på olika löptider också försvårar bankbyten, det är mycket sällsynt att få flytta delar av lån till annan bank.

Hur resonerar du? Har du rörlig eller bunden ränta?

Lycka till med tankegångarna hemma vid köksbordet,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ska-man-binda-rantan-nu-eller-inte-sa-resonerar-jag/feed/ 0
Jämställda bolag mer lönsamma – eller lönsamma bolag mer jämställda? https://blogg.avanza.se/avanza/jamstallda-bolag/ https://blogg.avanza.se/avanza/jamstallda-bolag/#respond Tue, 16 Oct 2018 05:01:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17645

Jämställdheten bland börsbolagen ökar, men i myrsteg. Vart fjärde börsbolag saknar helt kvinnor i ledningsgruppen, visar Allbright-rapporten En spricka i glastaket. Detta trots att jämställda bolag är mer lönsamma, eller om det nu var det omvända. Oavsett, så väljer jag att inspireras av topplistan över börsens mest jämställda bolag när jag väljer aktier att investera i.

”Jag tränar för att må bra i både kropp och knopp” Ett ganska okontroversiellt uttalande enligt de flesta. Detta trots att forskningen egentligen bara påvisat en positiv korrelation mellan träning och psykisk hälsa, inget kausalt samband. Vi kan alltså inte med säkerhet säga att träning leder till bättre psykisk hälsa. Orsakssambandet kan lika gärna gå åt andra hållet. Det vill säga att välmående människor tränar mer. Denna teknikalitet tenderar vi dock att strunta i och varför skulle vi inte? Vad som är hönan och vad som är ägget är faktiskt ganska ointressant, så länge vi mår bra.

Frågan om korrelation och kausalitet verkar däremot vara av yttersta vikt när det kommer till frågan om att investera i jämställda bolag. För trots att otaliga studier visar på ett starkt positivt samband mellan andelen kvinnor i styrelse och ett bolags lönsamhet, finns det ingen hejd på sarkasmerna om bristande statistikkunskaper som man möts av när man påpekar detta. Men faktum kvarstår, mängder av internationella studier pekar på att bolag med större mångfald är mer lönsamma. Det finns två huvudhypoteser till varför:

 • Grupper med en mer blandad sammansättning fattar bättre beslut än en grupp där alla har liknande bakgrund och erfarenheter.
 • Jämställda bolag är bättre på att ta hand om sina talanger, manliga som kvinnliga. Personalen mår bättre, presterar bättre och mindre tid måste läggas på att lära upp nya medarbetare.

Den kritiska punkten verkar gå vid minst tre kvinnor i styrelsen. En studie från MSCI visar att dessa bolag inte bara har bättre tillväxt i räntabilitet på eget kapital och vinst per aktie. De tenderar också att ha en mer blandad ledningsgrupp och är bättre på att ta tillvara på sina talanger. Frågan om hönan och ägget kvarstår dock. Är det så att bolag med större mångfald fattar bättre beslut och därmed blir lönsammare, eller är det helt enkelt bara så att mer lönsamma bolag har råd att lägga mer krut på organisations- och kulturfrågor?

Att ta reda på hur det egentligen ligger till är säkert relevant på ett samhällsekonomiskt plan. För mig personligen är det däremot oväsentligt. För precis som jag tränar för att må bra utan att problematisera vad som leder till vad, så investerar jag i bolag för att tjäna pengar. Om min strävan efter detta dessutom gör att jag investerar i mer kreativa bolag, där personalen mår bättre och där glastak rivs, ja då är valet enkelt.

Vill du också ta med jämställdhet som en parameter när du väljer bolag att investera i? Då kan du kika på topplistan för jämställda börsbolag enligt AllBrightrapporten 2018.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/jamstallda-bolag/feed/ 0
Snitträntorna sjunker något i september https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-september/ https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-september/#respond Tue, 16 Oct 2018 04:01:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=17636 Snitträntorna sjunker i september. På ett rörligt bolån betalar vi nu 1,45% i ränta i snitt. På ett 2 miljonerslån innebär det 2 416 kr i månaden. Hos en bank är dock samma lån 200 kr billigare än snittet, hos en annan drygt 200 kr dyrare. Skillnaden mellan billigaste och dyraste banken är alltså 400 kr per månad eller 4 800 kr per år. Ganska trista pengar att skänka bort till banken. Här finns många tusenlappar att vinna på att vara lite på alerten. 

Den genomsnittliga boräntan på rörliga 3-månaders lån är idag 1,45%, jämfört med 1,47% månaden innan. Eller 1,54% i fjol. Skillnaden mellan banker är dock stor och det finns tusenlappar att vinna på att vara lite om sig och kring sig och jämföra banker med varandra.

För ett lån på två miljoner skiljer det drygt 400 kr per månad räntekostnad, mellan banken med högst och den med lägst ränta. På lån med 3 års räntebindningstid är skillnaden hela 850 kr per månad eller 30 600 kr sett över hela bindningstiden. På lån med fem års bindningstid är skillnaden 817 kr per månad eller 49 020 kr sett över hela bindningstiden.

Att bry sig om de till synes små skillnaderna i boränta är med andra ord varken överkurs, småsnålt eller bara något för den extra intresserade. Det är något som alla med bolån bör göra. På få andra ställen hittar du lika enkelt, så många tusenlappar att spara. Alldeles gratis.

Använd dig av snitträntorna och utvärdera din ränta. Är du nöjd eller är ditt bolån värt lite kärlek?

//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/snittrantorna-september/feed/ 0