Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Thu, 22 Feb 2018 13:27:56 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.5 Kundernas favoritaktier i Portugal https://blogg.avanza.se/avanza/15368-2/ https://blogg.avanza.se/avanza/15368-2/#respond Thu, 22 Feb 2018 10:54:13 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15368

Portugal är vår minsta utländska marknad, både när det kommer till antal bolag och antal aktieägare men det till trots så är det spännande att titta närmare på vilka bolag som våra kunder favoriserar.

Portugal är ett populärt turistland och har under årtionden varit ett av de mest populära resmålen i Europa enligt Ving men det finns såklart mer än korkekar, pinjelundar, vingårdar och olivlundar.

När det kommer till Portugals aktiemarknad så representerar det värdeviktade indexet PSI 20 de 20 mest omsatta aktierna på Euronext Lisbon och används lite som en indikator för landets aktiemarknad, lite som OMXS30 i Sverige. Teknologisektorn är den minsta medan förnödenheter är störst. Banksektorn är näst största sektorn i Portugal och tillika den sektorn som våra kunder favoriserat. Banco Comercial Portugues är landets största bank mätt i börsvärde och har lyckats locka till sig 36 % av alla våra kunder som köpt aktier i landet.

Vilka aktier i Portugal är kundernas favoriter?

Totalt sett är det 267 kunder som köpt aktier i Portugal. Banco Comercial Portugues är det populäraste innehavet tätt följt av energiföretaget EDP Energias de Portugal. Jeronimo Martins har en 225 årig historik inom logistik och dagligvaruhandel och Navigator Company är världsledande inom premiumpapper och står för närmare 3% av hela Portugals export.

Kundernas portugisiska favoriter (klicka för att förstora)

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/15368-2/feed/ 0
Hur fungerar Avanza Zero? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-avanza-zero/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-avanza-zero/#comments Thu, 22 Feb 2018 09:20:38 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15331

Den senaste tiden har det skrivits en del kritiska inlägg om indexfonder och ratinginstitutet Morningstar skrev en artikel med rubriken ”Avanza Zero sänkt av storbolagens fiasko” samtidigt som fondens betyg sänktes till 1 av 5 stjärnor.

Vad betyder det och är det verkligen bra att spara i Avanza Zero? Vi reder ut begreppen.

Vad är skillnaden mellan aktiv och passiv förvaltning?

I fondvärlden finns två typer av huvudkategorier – aktivt och passivt förvaltade fonder. Den aktiva förvaltningen bygger på att en förvaltare eller ett förvaltarteam försöker hitta guldkornen på börsen som de tror kommer ge bäst avkastning i framtiden och därigenom överprestera börsen, lite grann som när en fotbollstränare ”toppar laget”.

Passivt förvaltade fonder har oftast till uppgift att enbart följa ett index såsom Stockholmsbörsens index OMXS30 (de 30 mest omsatta aktierna) och kallas av den anledningen för indexfonder.

Generellt är det en lägre prislapp på indexfonder än aktivt förvaltade fonder men det är inte så enkelt som att säga att indexfonderna alltid kommer att vara bättre. Historien har visat att det finns duktiga förvaltare som över lång tid lyckas skapa god avkastning och därigenom värde för sina fondsparare. Problemet är att man betalar direkt samtidigt som den framtida avkastningen är okänd.

Vad är Avanza Zero?

Avanza Zero är en gratis indexfond som följer börsindexet SIX30RX, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning. Det innebär att fonden inte kommer överprestera börsen över tid utan följa den. Två viktiga faktorer att titta på när det gäller indexfonder är vilket index som fonden följer och själva prislappen på fonden.

Det är hela idén med en indexfond, tittar vi på historiken de senaste 10 åren kan vi se att fonden till och med överpresterar SIX30RX lite grann.

 

Har Avanza Zero utvecklats sämre än börsen?

Svaret är nej, Avanza Zero utvecklas inte sämre än börsen, den följer börsen. Men det är viktigt att jämföra äpplen och äpplen och då ställa sig frågan vad börsen är för något. Är det stora bolag vi menar eller är det små? Är det likaviktat så alla bolag väger lika mycket i index eller är det värdeviktat så större bolag får större påverkan? Är det inklusive eller exklusive utdelning och mycket mer.

OMXS30 utgörs av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och det samlade börsvärdet uppgår till strax under 60% av det totala värdet på hela börsen (large/mid/small cap). Dessutom är indexet värdeviktat vilket innebär att ju större bolaget är desto större påverkan får det på hela indexets utveckling, ”störst går först”. Motsatsen är att ha likaviktat index där samtliga bolag väger lika tungt.

Det är just detta index som i folkmun brukar kallas för ”Stockholmsbörsen”. Avanza Zero följer SIX30RX som räknar med återinvesterad utdelning.

Bolagen som ingår i OMXS30 per februari 2018. Inkl. utdelning heter indexet SIX30RX.

OMXSPI är ett index som ska spegla hela börsen och brukar kallas för ”breda Stockholmsbörsen” eftersom det inte bara är de 30 mest omsatta aktierna utan samtliga 362 aktier i skrivande stund. Till skillnad från OMXS30 som till stor del är traditionell industri och bank så är bredden av verksamheter större här. Vill man räkna med återinvesterad utdelning så brukar de flesta titta på SIXPRX.

Breda börsen har överpresterat de mest omsatta aktierna

De senaste åren har Stockholmsbörsens breda index stigit mer än seniorerna. Som grädde på moset har några av de större bolagen i OMXS30 haft en kärv utveckling, eller som Morningstar skrev ”Avanza Zero sänkt av storbolagens fiasko” och tynger därigenom ned hela indexet. Exempelvis har HM fallit -53% Ericsson -45% och Telia -13,6% senaste 3 åren, tillsammans utgör bolagen närmare 14% av hela indexet. Som tidigare sagt är man inte starkare än den svagaste länken och det blir extra tydligt här.

Men för att nyansera diskussionen så handlar det inte om huruvida Avanza Zero är bra eller ej, det handlar om huruvida de 30 mest omsatta aktierna kommer överprestera breda Stockholmsbörsen över tid eller inte. Dessutom brukar stora bolag och mindre bolag dra växelvis på börsen över tid, just nu har det varit fördel mindre bolag. Sist men inte minst kan tilläggas att det finns en anledning till varför bolagen lyckats växa sig stora och blivit de mest omsatta på börsen, det till trots så säger det ingenting om framtidsutsikterna. Hur det än går så ger Avanza Zero möjligheten att följa de absolut mest omsatta aktierna på börsen, gratis.

Sist men inte minst.. två tips på vägen för dig som vill spara i en indexfond är att titta på vilket index fonden följer och vad fondens prislapp är, lycka till!

 

/ Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-avanza-zero/feed/ 4
Nederländerna – marknaden bortom spekulationsbubblor https://blogg.avanza.se/avanza/holland/ https://blogg.avanza.se/avanza/holland/#respond Wed, 21 Feb 2018 07:45:01 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15200 Börsen i Amstersdam heter numera Euronext Amsterdam efter att Amsterdam Stock Exchange slogs ihop med börserna i Bryssel och Paris och bildade Euronext år 2000. Idag är också den portugisiska börsen med i den gruppen. Den nederländska börsen grundades redan 1602, ungefär 30 år före den historiska finansbublan tulpanmanin som utbröt på 1634 och ett par år senare hade priserna dubblats flera gånger, innan spekulationsbubblan senare sprack 1637.

Så här såg indexet ut per den sista december 2017 enligt Euronext.

AEX är en förkortning av Amsterdam Stock Exchange och samlar sedan 1983 de 25 mest handlade aktierna på den nederländska börsen. Indexet vägs utifrån bolagens börsvärden, vilket innebär att ju högre börsvärde ett bolag har desto större vikt får bolaget i indexet. Däremot finns det en gräns som säger att inget bolag får väga mer än 15 procent, men den här gränsen kan överskridas mellan perioderna för justeringar. Det ser vi exempelvis i tabellen ovan där Royal Dutch Shell väger 15,92 procent.

Här följer statistik över indexet, som är hämtat från Euronext. Här kan vi exempelvis se att indexet har avkastad 7,36 procent per år sedan starten 1983.

Olja och gas väger tyngst i Nederländerna

I grafen nedan ser vi de branscher som väger tyngt i AEX-Index. I topp har vi olja och gas, komsumtionsvaror, banker och teknologi. Och precis som i den första tabellen med där de bolagen som har störst börsvärde väger tyngst, så avspeglas samma relativa storlek i branschgrafen.

Källa: Euronext

Allt från öl till energi

Det största bolaget på den nederländska börsen är energiföretaget Royal Dutch Shell, som många säkert känner igen från bensinmackarna med samma namn. För den konsumentnära är också Unilever ett företag vars hundratals varumärken säljs världens över inom framförallt mat- och dryck, städ- och hygienprodukter. På listan hittar vi också ölproducenten Heineken samt elektroniktillverkaren Philips. Nederländerna har precis som fler Europeiska börser svenskkopplingar. Här är bolaget AkzoNobel börsnoterat, ett bolag som grundades i Sverige redan 1646.

Vad handlar kunderna i Nederländerna?

Populäraste aktierna i Nederländerna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Ägare
KS 1 Unilever NV Konsumtionsvaror 110
KS 2 Akzo Nobel NV Kemikalier 90
KS 3 Royal Dutch Shell PLC Olja och gas 50
KS 4 Philips Lighting NV Teknologiföretag 44
KS 5 Heineken NV Öl 40

Den här statistiken är hämtad från 2018-02-13.

Vilka är dina favoritaktier i Nederländerna? Och säger du Holland eller Nederländerna?


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/holland/feed/ 0
Så sparar jag till pensionen https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-pensionen/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-pensionen/#respond Tue, 20 Feb 2018 14:45:18 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15053

Jag har alltid älskat att spara då det ger mig en känsla av kontroll och trygghet. Av den anledningen började jag lägga undan en mindre summa avsedd för pension redan när jag var 23 år gammal på ett separat investeringssparkonto. Vissa kanske tycker att det låter lite galet, men för mig har det alltid varit naturligt att komma igång vid ung ålder. Det rör sig inte om större summor, utan jag har valt att lägga endast ca 2 % av nettolönen, för att sedan öka på sparandet marginellt för varje år.

Anledningen till att jag har valt en mindre summa är för att jag vill kunna spara till annat när jag ändå är ung, som resor, amortering och till min privata portfölj som inte är öronmärkt för pensionen. Utöver mitt privata sparande har jag en tjänstepension från min arbetsgivare Avanza.

Se upp för dolda avgifter

Förra veckan träffade jag en vän över en fika och under samtalets gång kom vi in på ämnet tjänstepension. Kanske är det inte det hetaste samtalsämnet för två tjejer under 30, men vi har båda ett intresse för privatekonomi och sparande. Hon hade nyligen bytt till en arbetsgivare som har ett avtal med ett av de större företagen som erbjuder rådgivning inom tjänstepension och efter att hon hade tagit en närmare titt på sitt erbjudande blev hon chockad över de olika avgifter som togs ut på hennes försäkring.

Förutom så kallade kapitalavgifter och depåavgifter så skulle en eventuell framtida flytt innebära stora flyttavgifter – och då har vi inte ens talat om de förvaltningsavgifter som tillkommer i fonderna. Det här fick mig att tänka på hur vanligt det måste vara för många att inte riktigt ha någon koll på vad vi betalar i avgifter och vad vi faktiskt får ut från dessa. För min del är det viktigt att få ut så mycket som möjligt av mina egna pengar – jag vill ha full transparens med vilka avgifter jag betalar och jag vill kunna välja vart mina pengar ska placeras på egen hand.

Pensionssparande i tre steg

Nedan följer några punkter rörande pension som är extra viktiga för mig.

 • Håll nere avgifterna. Det här är allra viktigast för mig. Betala inte onödiga summor för rådgivning som inte ger något och se över vilka avgifter som tas ur fonderna du sparar i. Det kan tyckas vara små summor, men sparar man till pensionen i 40 år så kommer det i slutändan att bli till en stor summa pengar som enbart går till avgifter.
 • Börja spara privat! Hur tråkigt den än är att spara till pensionen när man är under 30 så är det bra att få in en vana. Jag läser ofta i media att pensionen inte kommer att “räcka till” för oss i min ålder när vi väl ska gå i pension och att vi kommer att behöva jobba längre och längre. Av den anledningen vill jag ha ett privat sparande utöver allmänna samt tjänstepensionen. Kanske räcker det med en hundralapp i månaden till en början – huvudsaken är att man får in rutinen att lägga undan, och att sedan öka summan gradvis.
 • Välj rätt förvaltningsform. Det är för mig ingen idé att spara i räntor eller ha en traditionell försäkring som ung. Jag lägger för närvarande mina pensionspengar på stabila utdelningsaktier och billiga indexfonder. När jag väl börjar närma mig pensionen så kan jag tänka mig att fördela om till mindre risk, men som ung har jag lång tid på mig att spara och är därför bekväm i att placera 100 % i aktier och aktiefonder.

Ovanstående är endast mina egna tankar och vad som fungerar för mig personligen men jag hoppas att det kan inspirera fler till att komma igång, se över och kanske till och med ifrågasätta sitt pensionssparande!

/ Florence, sociala medier på Avanza.

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-pensionen/feed/ 0
Investeraren #11 – Hur kan man tänka vid börsoro? https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-11-hur-kan-man-tanka-vid-borsoro/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-11-hur-kan-man-tanka-vid-borsoro/#respond Mon, 19 Feb 2018 21:06:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15326 I veckans avsnitt fokuserar jag på börsoro och historiska krascher för även om jag inte tror att en finansiell härdsmälta står för dörren så är det ändå nyttigt att prata om börsoro och hur man ska tänka när det skakar till på börsen. Faktum är att riktigt stora krascher är rätt unika men risken ska, det till trots, inte förminskas.

Fredagen den 2 februari kom sysselsättningssiffror från USA som var lite starkare än förväntat och där lönetrycket också var lite högre. Det fick marknaden att oroa sig för kommande löneinflation, vilket fick långräntorna att stiga och börserna att falla brett.

En börsnedgång ned till -10% räknas som en vanlig rörelse medan en nedgång över -10% kallas för korrektion och en nedgång på minst -20% senaste året kallas för en Bear Market eller björnmarknad. Hur vanligt är det egentligen att vi ser korrektioner på börsen? Vanligare än man tror och vartannat år i USA sedan 1980 har bjudit på minst en korrektion under året.

I avsnittet pratar jag om hur långa och stora de historiska krascherna varit, alltså hur många dagar de höll i sig och hur stor den procentuella nedgången var. Dessutom tittar vi även på vilka bolag som föll allra mest under finanskrisen.

Sist men inte minst så bjuder jag även på vilka bolag som höjde-, bibehöll-, sänkte eller slopade utdelningen under den senaste krisen.

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-11-hur-kan-man-tanka-vid-borsoro/feed/ 0
Fem snabba om Johanna https://blogg.avanza.se/avanza/fem-snabba-om-johanna/ https://blogg.avanza.se/avanza/fem-snabba-om-johanna/#comments Mon, 19 Feb 2018 15:00:46 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15316

Lär känna vår nya Sparekonom! Vi fångade Johanna Kull för fem snabba frågor om allt från sparande till vad hon allra helst gör en ledig dag.

Sparar till?

Just nu till renovering av min nya lägenhet. Annars sparar jag för framtida frihet och trygghet. Som åttiotalist kan jag räkna med att få ut knappt hälften av min slutlön i allmän pension. Det är alltså ganska uppenbart att jag måste spara själv om jag vill ha en pension som går att leva, inte bara överleva på.

Aktier eller fonder?

Båda. Jag har ett ISK för mina fonder och ett ISK för mina aktier. På så sätt kan jag enkelt utvärdera vilken strategi som går bäst. Denna uppdelning har också hjälpt mig upptäcka att jag är mer disciplinerad i mitt fondsparande. Där sparar jag samma summa varje månad i några utvalda fonder och gör i princip inga förändringar, mer än att balansera om en gång per år. I mitt aktie-ISK låter jag däremot mina känslor styra lite mer, vilket inte är till någon fördel för avkastningen. Detta jobbar jag på att förbättra just nu. Det är ju så lätt i teorin, men inte riktigt lika lätt i praktiken.

Ditt bästa karriärtips?

Jag har två lika viktiga. Ett: Bli inte bekväm utan ta chansen när den dyker upp. Våga kasta dig ut i det halv okända, det är bara så vi utvecklas. Två: Omge dig av snälla människor. Människor som tar emot dig även om det där okända inte riktigt är vad du tänkt dig. Vi pratar ofta om vikten av att omge sig med smarta människor, jag vill påstå att det är precis lika viktigt att omge sig av snälla människor.

Förebild?

Många, men häromdagen läste jag om en extremt cool och inspirerande person, Madam C.J Walker. En afroamerikansk kvinna som blev USAs första kvinnliga self-made miljonär. Född i Louisiana 1896 som sjätte barnet till tidigare slavar, hade hon minst sagt oddsen emot sig. Men genom att se människors behov, våga testa nya affärsmodeller och inte låta sig tryckas ned, byggde hon upp ett hårvårdsföretag med 40 000 anställda. Ett riktigt bevis på vilken inneboende kapacitet vi människor har.

Gör helst en ledig dag?

Är ute i naturen. Skidor på vintern och hoppa från klippor på en kal ö längst ute i skärgården på sommaren. Tycker att naturen är den bästa medicinen mot det mesta!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/fem-snabba-om-johanna/feed/ 3
Mitt drömjobb – sparekonom på Avanza https://blogg.avanza.se/avanza/mitt-dromjobb-sparekonom-pa-avanza/ https://blogg.avanza.se/avanza/mitt-dromjobb-sparekonom-pa-avanza/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:01:07 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15300

Johanna Kull heter jag och jag är nygammal på Avanza. Ny i bemärkelse att jag idag börjar mitt nya jobb som Avanzas Sparekonom. Gammal i den bemärkelsen att jag arbetat på Avanza tidigare, men då i en annan roll. Jag är en lika delar sport-, nyhets- som ekonomijunkie. Med viss övervikt mot ekonomi, då jag har en masterexamen i nationalekonomi och i princip i hela mitt yrkesverksamma liv har arbetat med spar- och privatekonomiska frågor. Först här på Avanza, sen på Fondbolagens förening och nu på Avanza igen för att kliva på mitt drömjobb.

För det är ett riktigt drömjobb, att tillsammans med alla kloka Avanza-kollegor få arbeta heltid med att engagera och vägleda människor till ett bättre sparande. Att dessutom få ta över efter Claes Hemberg, upphovsmannen till själva rollen Sparekonom, gör det extra hedrande.

Vad kommer jag göra?

En vanlig missuppfattning när det kommer till just sparande är att det alltid handlar om att spara mer. Här skulle jag vilja gå lite motvalls. Precis som med allt annat, betyder inte storleken allt. Ofta räcker det långt bara att spara lite smartare. Att se bortom sparkontot, att välja bättre fonder, bredda sin aktieportfölj, pruta ned sin bolåneränta mm. Små enkla justeringar som skulle ge miljontals svenskar ett vassare sparande och därmed tryggare ekonomi och roligare framtid.

För att våga göra dessa justeringar behöver vi dock kunskap och vägledning. Kunskap om vilka sparformer som finns, vad de kostar och vad deras förväntade avkastning är. Vägledning i den mening att jag och mina kollegor (på Avanza eller på andra banker) måste våga prata pengar på vanlig svenska, inte finanssvenska. Och det ser jag som min huvuduppgift att göra.

Här får ni gärna hjälpa mig genom att ställa frågor, tipsa om ämnen eller helt enkelt bara dela med er av de privatekonomiska tankar som ni har. Ni hittar mig här bloggen, på Twitter under namnet @KullJohanna eller som @johannakull på Instagram.

Lycka till med sparandet!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/mitt-dromjobb-sparekonom-pa-avanza/feed/ 26
DAX för tyska aktier https://blogg.avanza.se/avanza/dax-for-tyska-aktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/dax-for-tyska-aktier/#respond Fri, 16 Feb 2018 11:00:36 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15163 En av de många och välanvända finansförkortningarna är DAX och står för Deutscher Aktienindex. Det här är Tysklands motsvarighet till det svenska OMXS30 och innehåller de 30 bolagen vars aktier omsätts absolut mest på Frankfurt Stock Exchange (FWB). På Frankfurtbörsen omsätts ungefär 90 procent av all värdepappershandel i Tyskland. Börsen har två handelsplatser, Xetra och Börse Frankfurt. Till skillnad från den kända tjuren som är ett populärt turistmål invid Wall Street på Manhattan, så har man i Frankfurt valt att också gestalta tjurens motkraft som symboliserar nedgång på börsen, björnen. Utanför börshuset i Frankfurt finns skulpturen ”Bulle & Bär”.

Den tyska börsen är öppen precis som den svenska, 09:00-17:30.

Läkemedel, fordon och finans överrepresenterat

Den fordonsintresserade kommer inte helt otippat att känna igen flera bolag på de tyska aktielistorna. Här hittar vi stora koncerner som tillverkar både person- och lastbilar, inte minst i Daimlerkoncernen som också är en av tungviktarna i DAX-indexet. Bland de övriga tungviktarna ser vi elektronikkonglomeratet Siemens, mjukvarutillverkaren SAP, kemi- och läkemedelskoncernen Bayer och försäkringsbolaget Allianz.

Om vi är vana vid stora globala bolag från industri och finans, kommer vi känna igen oss väldigt väl när vi kommer till Tyskland.

Bakom en bil finns flera

Vi fortsätter på fordonsspåret och kikar närmare på Daimler, en av tre bilkoncerner bland de 30 mest handlade tyska bolagen. Bakom producerar och säljer de både person- och lastbilar, där kanske personbilarna är mest kända för gemene man. Här hittar vi Mercedes-Benz, Smart och exklusiva Maybach. I noterade Volkswagen ser vi samma struktur, ett namn, men många underliggande och kända varumärken. Här hittar vi ett stort bilträd med Seat, Skoda, Audi, Volkswagen, Bentley, Bugatti och Porsche. Och under Audi finns även sportbilstillverkaren Lamborghini, som i sin tur äger Ducati. Bland Volkswagens lastbilar hittar vi tidigare svenska Scania som nu är syskon med forna konkurrenten MAN. Bland de konsumentkända bolagen hittar vi också sportklädestillverkaren Adidas, flygbolaget Lufthansa och Beiersdorf som äger Nivea.

Bland de tyska bolagsnamnen hittar vi under ytan en annan gammal svensk i industribolaget Aga som sedan milleniet ägs av The Linde Group.

De mest ägda aktierna i Tyskland

Populäraste tyska aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Ägare
KS 1 Zalando SE E-handel flagga_DE 1 379
KS 2 Infineon Technologies AG Teknologikoncern flagga_DE 1 091
KS 3 Bayerische Motoren Werke AG Biltillverkare flagga_DE 895
KS 4 Volkswagen Pref AG Biltillverkare flagga_DE 865
KS 5 Daimler AG Fordonstillverkare flagga_DE 749
KS 6 Siemens AG Teknikkonglomerat flagga_DE 691
KS 7 Porsche Automobil Holding SE Holdingbolag flagga_DE 590
KS 8 Deutsche Bank AG  Bank flagga_DE 532
KS 9 Bayer AG Kemi och läkemedel flagga_DE 476
KS 10 BASF SE Kemikoncern flagga_DE 412

Den här statistiken är från 2018-02-16. Hela listan hittar du här.

Har du några tyska favoriter?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/dax-for-tyska-aktier/feed/ 0
Börsen är en dans på taggiga rosor https://blogg.avanza.se/avanza/borsen-ar-en-dans-pa-taggiga-rosor/ https://blogg.avanza.se/avanza/borsen-ar-en-dans-pa-taggiga-rosor/#comments Fri, 16 Feb 2018 09:05:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15280 Idag är det precis två veckor sedan börsfrossan i kölvattnet av inflationsoro och stigande långräntor fick oss att kollektivt få ont i magen. Många blev oroliga men faktum är att det tillhör det normala och över tid brukar det lösa sig ändå, om vi får tillåta oss att ta stöd av historien.

I förra inlägget ”Kraftigt börsfall – hur ska man tänka?” som du kan läsa här skrev jag om psykologin på börsen och att få tjänar pengar genom att gripas av panik i oroliga börstider. Så blev det även när börsen öppnade ned -3,8% på måndagen den 5 februari för att börja återhämta sig 60 sekunder senare. En intressant parallell är att det tog två veckor för Brexitfallet 2016, som var det största fallet under en enskild dag i modern tid sedan 1987, att återhämta hela tappet. Hur har patienten återhämtat sig denna gång då?

Börsutveckling sedan lägstanivån i börsfrossan (kurser kl. 10.00 20180216)

Jag tar mig friheten att säga att det är en rätt respektingivande uppgång sedan respektive index lägstanivå i börsoron. I Sverige blir OMXS30 viktigast att titta på eftersom de 30 mest omsatta aktierna står för nästan 60% av hela Stockholmsbörsens värde. I USA är motsvarigheten S&P 500 som är de 500 största börsbolagen.

Börsen svänger, det är normalt!

Börsen bygger på förväntningar om framtiden och långsiktigt är det bolagens samlade vinstutveckling som avgör riktningen. Den i sin tur är självklart beroende av många andra faktorer såsom konjunktur, tillväxt, inflation och sysselsättning för att nämna några. Svenska börsen föll ned i en korrektionsfas i samband med oron efter att ha fallit -11,5% sedan 6 november ifjol. En korrektion innebär att börsen fallit med mer än -10% och faller den mer än -20% kallas det en Bear Market eller björnmarknad.

Det här med korrektioner är dock inte så ovanligt och förekommer faktiskt ungefär lika ofta som gemene man får vårförkylning eller höstsnuva. Ibland kan det även bli allvarligt genom att åka på influensan eller en halsfluss. Senast Stockholmsbörsen hade halsfluss skulle jag nog säga var under perioden 27 april 2015 till 27 juni 2016 då börsen föll hela -27,8% som mest.

Intra-Year Drawdowns

Sajten LPL Financial Research skrev ett blogginlägg om historiska korrektioner på S&P 500 i USA som var så pass intressant att jag måste dela med mig av den till dig som läser detta. Bilden nedan (klicka på den för att förstora) visar Max Intra-Year Drawdowns på S&P 500, alltså de 500 största börsbolagen i USA.

Begreppet anger hur stor en nedgång är från toppen till botten under ett enskilt år. Jämför det med om du bor i en ski-lodge 1000 meter upp i ett berg och åker upp och ned fler gånger under en dag för att sedan avsluta dagen med en after-ski. Då har du ju börjat dagen på 1000 meter och avslutat den på 1000 meter men du har ju åkt upp och ned ganska mycket under dagen, samma sak gäller på börsen. Börsåret bestäms av skillnaden mellan den första och sista börsdagen men rätt mycket kan ju hända under året som inte syns när börsåret sammanställs. Ett bra exempel är börsåret 2016 som var ordentligt stökigt. Starten på året inleddes med kraftigt fall efter kinaoro, största intradagsfallet i modern tid i samband med Brexit och presidentvalet i USA men det till trots så avslutades börsåret med en uppgång på +4,86% exklusive utdelning.

Det intressanta i nedan bild är att hälften av alla börsår sedan 1980 bjöd på en korrektion, alltså en nedgång på minst -10% från toppen under året. Av de börsåren slutade 68% av dem på plus ändå. Under perioden så var den genomsnittliga ”intra year drawdown” -13,7% och totalavkastningen på S&P500 under korrektionsår var, det till trots, +7,2%. Det är tänkvärt i min bok.

Hur agerade du i börsfrossan?

/ Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borsen-ar-en-dans-pa-taggiga-rosor/feed/ 1
3 tips för pensionen https://blogg.avanza.se/avanza/3-tips-for-pensionen/ https://blogg.avanza.se/avanza/3-tips-for-pensionen/#respond Thu, 15 Feb 2018 15:30:16 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15073

Strax innan årsskiftet blev den nya pensionsöverenskommelsen klar. Bakgrunden till den nya överenskommelsen är att vi lever allt längre och innebär i korta drag att den lägsta åldern för att ta ut allmän pension kommer att höjas från 61 till 64 år och att man kommer att ha rätt att arbeta tills man fyller 69 år. Premiepensionssystemet förändras också i och med högre krav på de fonder som finns med i systemet.

Pensionen kommer från tre håll

Precis som tidigare kommer pensionen att bestå av tre delar.

 • Den allmänna pensionen är den största delen och består till största del består av inkomstpension och premiepension. Varje år avsätts 16 procent av den pensionsgrundande inkomsten till inkomstpension och 2,5 procent till premiepension. Premiepensionen placeras automatiskt i ett förhandsval, AP7 Såfa, om du inte själv väljer att placera den i olika fonder.
 • Tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren, och hur stor den blir beror på flera saker. Om du har en premiebestämd tjänstepension avsätter arbetsgivaren en viss del av lönen till tjänstepensionen. Hur mycket det i slutändan blir beror på hur länge du har jobbat, vilken lön du har haft, hur du har placerat pengarna och vilka avgifter du har betalat för dina placeringar. Om du i stället har en förmånsbestämd tjänstepension är du garanterad en viss procentsats av din slutlön när du går i pension. Det finns både kollektivavtalad och icke-kollektivavtalad tjänstepension (även kallad individuell tjänstepension). Beroende på kollektivavtal kan du göra aktiva val för att påverka tjänstepensionen, t ex vem som ska förvalta dina pengar. Väljer du inget så hamnar pengarna i ett icke-valsalternativ. Oavsett om du har kollektivavtalad eller icke-kollektivavtalad tjänstepension så kan du kontrollera hur din pension är förvaltad och därmed påverka pensionen.
 • Det privata sparandet utgör den tredje och sista delen av pensionen, och ju tidigare du börjar spara desto bättre eftersom ränta på ränta-effekten ger en större summa pengar när det väl är dags att gå i pension. För det privata sparandet finns det olika konton att pensionsspara i. Tidigare sparade många i IPS (individuellt pensionssparande) eller en pensionsförsäkring, men sen avdragsrätten togs bort vid årsskiftet 2015/2016 är det inte längre ett lönsamt sparande. Många har i stället valt att flytta sitt sparande till ett investeringsparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Ett annat alternativ är ett aktie- och fondkonto.

3 tips för pensionen i olika stadier i livet

Hur mycket du bör spara beror förstås på hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut, men det kan vara värt att komma ihåg att även ett mindre sparbelopp kan göra stor skillnad!

Nära till pensionen

För dig som är nära pension eller redan har gått i pension kan det vara bra att trappa ner risken på det privata sparandet och lägga mer i t ex räntefonder. Globalfonder kan vara ett alternativ. Ett effektivt sätt att öka din pension kan vara att jobba något år längre än planerat. Pensionen ökar då dels för att du fortsätter tjäna in till den även efter tänkt pensionsålder, och dels för att pengarna ska fördelas på färre år, vilket gör att beloppet per månad blir högre livet ut. Från det år du fyller 66 betalar du dessutom lägre skatt på både pension och arbetsinkomst.

Mitt i arbetslivet

Se till att du har tjänstepension via din anställning och gå in på minpension.se för att se en prognos över hur mycket du kommer att få i total pension per månad. Då kan du se om du behöver spara lite extra. Eftersom det är ett tag kvar till pensionen kan aktiefonder vara ett alternativ, men tänk på att inte sätta allt på en marknad utan att sprida pengarna globalt för ökade chanser till en bra avkastning.

Långt kvar till pensionen

Ju tidigare du börjar planera för pensionen, desto mindre behöver du spara. Ränta på ränta-effekten gör att även en liten summa i dag ger en stor summa i slutet om du börjar i tid. Ett alternativ kan till exempel vara att öppna ett ISK som är vigt åt pensionspengar.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/3-tips-for-pensionen/feed/ 0
När kapitalet blir pengar – dags för mig att säga hejdå! https://blogg.avanza.se/avanza/nar-kapitalet-blir-pengar-dags-for-mig-att-saga-hejda/ https://blogg.avanza.se/avanza/nar-kapitalet-blir-pengar-dags-for-mig-att-saga-hejda/#comments Wed, 14 Feb 2018 14:56:48 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15126 Philip Scholtzé I december 2015 startades podcasten #PrataPengar i Unga Aktiesparares regi. Jag hade då ingen aning om att det lilla projektet skulle leda till att jag fick möjlighet att helt byta karriärinrikning och också välja det. Det blev 102 avsnitt med 50 gäster och över 3 miljoner lyssningar och som en spinoff startade vi också den livesända produktionen av Twittertraditionen #Uppesittarkväll.

Att jobba för Unga Aktiesparare är inte bara ett jobb, det är ett engagemang. Jag spenderade de flesta arbets- och fritidstimmar med att bygga och utveckla UA tillsammans med mitt team. Av alla dessa timmar var det ett par som stack ut i mängden och som verkligen syntes, de som gick åt för att producera podden. Och det var de här timmarna som öppnade vägen in på Avanza.

Hösten 2015 träffade jag Avanza för första gången i det här sammanhanget och de gav mig möjligheten att utöka de här 2–3 timmarna som jag då la på content-skapande, till att göra det på heltid. Då tackade jag nej, både för att jag inte var klar hos UA, men framförallt för att jag inte kunde se mig själv skapa content på heltid. Jag var ju en ledare, en supergeneralist.

Om att våga ta risk i livet

Det kom en dag när jag kände att jag var klar, eller i alla fall redo att göra något nytt. Det var dagen efter att den här bilden togs i Malmö i april 2017.

Jag hade precis genomfört min andra årskongress som Vd för Unga Aktiesparare och kände att det var dags att lämna över stafettpinnen, efter 2 fantastiska år tillsammans med det här gänget.

Det var flera som blev förvånade över att jag som generalist funderade på att börja jobba i en specialistroll, men jag var supertaggad på det här. Äntligen kunde jag och Nicklas få möjlighet att lägga all vår tid och engagemang på det där lilla projektet som vi startat 1,5 år tidigare och som förtjänade så mycket mer tid än vad det fick.

De som har lyssnat på våra poddar, läst blogginläggen, tittat på klippen eller träffat oss på föreläsningar och aktieträffar runt om i landet har hört eller läst att ”det krävs risk för att få avkastning”. Och det var precis så jag kände nu i mitt yrkesmässiga jag. Så jag tog chansen, sa upp mig från UA och tackade ja till att börja jobba på Avanza.

”Det är okej att ångra sig”

Under nollningen på högskolan 2011 var jag på en föreläsning med Kristian Luuk och då sa han något som jag aldrig kommer att glömma; ”att det är okej att ångra sig”. Han stod där inför massor av nya studenter och tänkte tillbaka på sin egen studietid på Handels, där han nog egentligen inte ville vara. Studentradion hade varit roligare än ekonomistudierna och vi vet ju alla vilken väg han valde.

Jag kände inte riktigt likadant. Jag kände att jag var på rätt ställe hos Avanza, mycket tack varje alla fantastiska människor här, men jag saknade den bredare ledarrollen och bestämde mig för att ”ångra mig” och säga upp mig.

Nu vet jag vad ekonomisk trygghet är

När jag får frågan om vad jag sparar till brukar jag alltid svara ’ekonomisk trygghet’, men jag har egentligen aldrig kunnat förstå betydelsen av det förrän nu. När jag berättade för mina kollegor att jag skulle sluta frågade typ alla ”vad ska du göra nu?”, för de flesta slutar ju för att de har fått ett nytt jobb. Hur ska man annars betala för livet?

Men jag hade inget nytt jobb. Istället kände jag tryggheten i att jag klarar mig ekonomiskt några månader utan en inkomst. Men den har jag inte fått gratis. Jag har ju kämpat och sparat sedan jag började jobba. Och jag har absolut inga oändliga resurser, men tillräckligt för att känna att jag klarar mig tills jag hittar rätt igen. Det är lätt att säga att kapital ska vara kapital och inte pengar, men för mig är kapital frihet och den här gången skapas friheten med pengar som kan betala mitt boende, min mat, träning och nöje.

Har du verkligen sålt aktier?

Yes, jag har sålt delar av min aktieportfölj för att kunna betala för mitt liv till dess att jag hittar ett nytt jobb. Och det gjorde jag redan i höstas, när jag behövde lite marginal för att köpa ny bostad. För sex månader sedan kunde jag nog inte tänka mig att sälja delar av mitt långsiktiga sparande för något, men vad glad jag är för att jag nu hamnat i situationer som tvingat mig. Det har gett mig en ny erfarenhet av inställningen till och känslan för pengar och kapital.

Så vad händer nu?

Idag är det Alla hjärtans dag och min sista på Avanza. Och nu vet jag faktiskt inte vad som kommer att hända framöver, kanske dyker jag upp igen i en annan roll på Avanza eller så blir det något helt annat. Vi får se! Om ni är nyfikna på att hänga med på resan framåt, så gör ni det enklast på Twitter eller Instagram. Vi ses och hörs snart igen, promise!

Tack Nicklas – it’s been one hell of a ride!

Allahjärtanshälsningar

Philip Scholtzé

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nar-kapitalet-blir-pengar-dags-for-mig-att-saga-hejda/feed/ 1
Tips till dig som vill handla utländska aktier https://blogg.avanza.se/avanza/tips-till-dig-som-vill-handla-utlandska-aktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/tips-till-dig-som-vill-handla-utlandska-aktier/#comments Tue, 13 Feb 2018 16:00:25 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15112

Svenska aktier i all ära men det finns ett helt smörgåsbord av uppemot 70 000 aktier globalt. Behöver man investera i utländska aktier och vad bör man i så fall tänka på? Vi reder ut de vanligaste frågorna.

Varför köpa utländska aktier?

Det klassiska ordspråket ”Gå inte över ån efter vatten” är ganska representativt för sparare i Sverige då en stor del av våra aktier i portföljen återfinns på hemmaplan. Tre av fyra kunder hos oss som har aktier i portföljen nöjer sig med enbart svenska aktier. Fenomenet brukar kallas för Home Bias och menar på att investerare generellt har en tendens att favorisera aktier på hemmaplan, alltså svenska börsen. Det kan bero på att vi är mer bekanta med bolagen, har dem runtomkring oss, är anställd på bolagen eller har vänner och bekanta på bolagen och läser om dem i tidning, radio och tv. Så frågan är ju, varför ska man då gå över ån efter vatten?

Det finns olika argument för att köpa och äga utländska aktier. Ett brukar vara att Sverige utgör en mycket liten del av världens globala finansmarknader. Ett annat att olika marknader har olika karaktäristika och att det finns bolag på andra marknader som man helt enkelt inte kommer åt i Sverige, exempelvis den amerikanska techsektorn som varit populär på senare tid. I Norden brukar det sägas att Sverige bjuder på bank och verkstad, Norge huserar energibolag, Finland har sina råvarubolag och i Danmark återfinns flertalet läkemedelsbolag.

Vissa menar också att det är ett sätt att sprida sin valutarisk, med enbart svenska aktier har man alla sina tillgångar i svenska kronor men å andra sidan har de flesta sina omkostnader i svenska kronor också. En brasklapp här är att våra svenska bolag är relativt internationella vilket innebär att de ofta säljer sina produkter och tjänster runt om i världen i olika valutor, så indirekt får man ju som investerare en valutarisk ändå.

Vilka utländska marknader erbjuder Avanza?

Vi har digitaliserat 11 marknader vilket innebär att du kan handla aktierna direkt på vår sajt och i appar. Utöver det kan du handla aktier i större delen av världen genom att ringa vårt mäkleri på 08-562 250 00, däremot är courtaget lite högre då, alltså kostnaden för att köpa och sälja värdepapper.

Kanada är den mest populära utländska marknaden att äga aktier på (klicka för att förstora)

Vilka utländska aktier är våra kunders favoriter?

Kanada är den mest populära utländska marknaden att både äga och handla aktier på bland de utländska marknader vi erbjuder. Traditionellt sett har det varit USA som varit den mest populära marknaden men har på senare tid fått se sig omsprungen av grannen i norr.

Det mest populära utländska bolaget är Aurora Cannabis, branschen som helhet genomgår en legalisering i flera delar av världen och har blivit en omåttligt populär bransch den senaste tiden. På andra plats hittar vi Danmarks och tillika Nordens största börsbolag, läkemedelsbolaget Novo Nordisk. På Tredje plats USA:s och tillika världens största börsbolag Apple.

I Europa är handeln i Tyskland överlägset störst och det återspeglas även när vi kikar på den europeiska topplistan över våra kunders favoritinnehav. Modehandlaren Zalando är med bred marginal ohotad etta, tillika en utmanare till svenska Hennes & Mauritz och största innehav i investmentbolaget Kinnevik. Infineon är en stor aktör globalt inom halvledare. LVMH äger ett 70-tal lyxvarumärken såsom Dom Pérignon, Moët & Chandon, Louis Vuitton, Bvlgari och Hublot för att nämna några.

Tyskland är ju även en stor bilnation vilket syns i flertalet bilaktier såsom BMW, Volkswagen, Daimler och Porsche. Vill du leta guldkornen på de utländska börserna själv så kan du med fördel göra det på vår Aktiefiltreraren som du hittar här.

Vi har även ett helt inspirationstorg för aktier där vi samlar våra kunders favoritaktier på olika marknader. Du hittar samtliga inspirationslistor och topplistor för respektive land här.

Vilket konto passar bäst för utländska aktier?

En vanlig traditionell depå fungerar utmärkt men om du vill ha ett schablonskattat skal så föredrar många kunder Kapitalförsäkringen framför Investeringssparkontot (ISK). På Hembergs blogg finns ett inlägg som beskriver det lite närmare.

 

Lite praktiska tips för handel i utländska aktier

Valutarisk – När du handlar värdepapper på utländska marknader så köps de i utländsk valuta såsom CAD, USD, EUR och det innebär att du även har en valutarisk, alltså att valutan kan stiga eller sjunka i värde.
Växlingsavgift – När du köper utländska värdepapper så tillkommer det en växlingsavgift på 0,25 %, alltså 2,50 kr per tusenlapp.
Avtal – Du behöver signera avtal om du vill handla med amerikanska aktier. Det tar bara någon minut och vi förklarar hur du gör i detta klipp.
Direktinsättning – Du kan sätta in pengar på några sek med Trustly fram till kl. 23:00 och tar mindre än en minut. Du kan även göra interna överföringar på kvällstid numera, vilket är bra då bl.a. den amerikanska börsen är öppen kvällstid (svensk tid).

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tips-till-dig-som-vill-handla-utlandska-aktier/feed/ 1
Dagens duell – är det okej att avvika från planen eller inte? https://blogg.avanza.se/avanza/dagens-duell-ar-det-okej-att-avvika-fran-planen-eller-inte/ https://blogg.avanza.se/avanza/dagens-duell-ar-det-okej-att-avvika-fran-planen-eller-inte/#comments Tue, 13 Feb 2018 11:00:50 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15037 Igår skrev jag, Hanna, ett blogginlägg om hur man kan lägga upp sitt sparande och när min kollega Philip läste det tittade han upp över sin skärm och sa ”vi måste skriva en fortsättning på det här och säga att det är okej att fuska också”. Jag kunde inte hålla med mer. Så därför tänkte vi ge våra olika perspektiv på om det är okej att justera sitt sparande och hur man kan göra isåfall.

En liten recap på inlägget:
Mitt sparande varje månad är uppdelat procentuellt. Min standarduppdelning ser ut såhär:

 • 30 procent till buffertsparande (sparkonto)
 • 40 procent till långsiktigt sparande (fonder och aktier)
 • 30 procent till pension (fonder och aktier)

Så om man t.ex. sparar 4000 kronor i månaden skulle det innebära att man sparar 1200 kronor till buffert, 1600 kronor till långsiktigt sparande och 1200 kronor till pension.

Är det okej att inte hålla sig till planen?

”Alltså, to be frank, så är det helt personligt om man vill hålla sig till sin plan eller inte. Vissa föredrar att ha sitt sparande exakt samma varje månad (för att det är galet skönt), men jag tycker personligen att det är skönare (och roligare) att justera det lite då och då. Som jag berättade i förra inlägget så hade jag en stor utgift som jag tog från mitt buffertsparande nyligen. Och när det blir så, så försöker jag fylla på bufferten så fort jag kan. Jag ska ta ett exempel så det blir klarare.

Till exempel kan det gå till såhär:
Jag har lagt undan 2000 kronor i månaden i april, maj och juni till en sommarresa utöver mitt buffertsparande. Då har jag totalt 6000 kronor. Men så visar det sig att resan istället går på 10 000 kronor (ibland går det inte som planerat). Då behöver jag ”låna” 4000 kronor av min buffert och följande månader får jag höja summan jag lägger undan till min buffert (och därmed sänka summan för långsiktigt sparande) så att jag fort återställer ”normalbalansen” av min buffert. Så nästkommande månader kan min procentuella fördelning se ut såhär: 50 procent buffert, 20 procent långsiktigt sparande och 30 procent pension. Sen justerar jag tillbaka till 30/40/30 igen när bufferten har nått sin normalbalans.”

”Det absolut viktigaste är att spara, hur är sekundärt, men det är otroligt kul att jämföra och diskutera (tycker jag 😊). Mitt sparande varierar från månad till månad, för jag älskar flexibiliteten – den ger en frihetskänsla. Av mitt sparande så lägger jag ungefär 40 procent åt sidan för kortsiktiga händelser såsom om dyrare inköp, semester eller oväntade utgifter. 60 procent sparar jag långsiktigt på ett och samma konto, jag har exempelvis inte ett öronmärkt pensionssparande.

I oktober 2017 köpte jag en ny lägenhet och på grund av den då skakiga bostadsmarknaden fick jag inte lika mycket betalt för lägenheten jag sålde som jag hoppats på. För att täcka upp mellanskillnaden fick jag sälja ungefär 1/3 av aktierna i mitt långsiktiga sparande. Det var lite jobbigt, men när jag landade i att jag faktiskt bara skiftade en del av mina tillgångar från finansiella till reala (från aktier till bostad), så kändes det bättre. Och nu är jag supernöjd eftersom mitt bostadsköp möjliggjordes av att jag sparat långsiktigt i flera år.”

Om att sänka sparandet till noll

Något jag aldrig gör är att sänka ett visst sparande till noll. Om det visar sig att jag behöver spara ihop till min buffert riktigt fort eftersom den har tömts, så kan jag höja den procenten till närmare 80, men då måste ändå resterande 20 procent gå till långsiktigt sparande och pension. Jag nollar alltså aldrig någon del av mitt sparande, för om man gör det så är det lätt att man känner att man ‘klarar sig utan det sparandet’ – och den nedåtgående spiralen vill man ju aldrig hamna i.”

Som Hanna är inne på känns det ju väldigt rationellt att inte nolla någon del och tappa idén om ”att det bästa sparandet är det som blir av”. Men jag tycker ändå att det är helt okej, för tidigare har jag alltid återupptagit ett nollat sparande (superviktigt att man inte glömmer!). Och sedan mitt bostadsköp har jag faktiskt inte sparat något till mitt långsiktiga sparande. Istället har jag valt att renovera den nya lägenheten, köpa ett par nya möbler och bygga upp bufferten igen (för den rök också i samband med bostadsköpet). Jag vet att jag kommer spara till det långsiktiga snart igen, men det är precis som Hanna skrev inledningsvis, att sparande är otroligt personligt och ju bättre du känner dig själv desto bättre kan du anpassa hur du gör det. ”

Alla sätt är lika rätt

Det finns med andra ord hur många sätt som helst att hålla sig till sin plan, eller att inte göra det. Alla sätt är lika rätt. Men däremot tycker ju jag, Hanna, att mitt sätt är bättre än Philips såklart, och eftersom det är jag som postar det här inlägget får han inte säga något om det hela 😉 Men helt ärligt så tyckte vi ju båda att det är okej att avvika från planen, vi gör det bara på olika sätt.

Hur tänker ni? Avviker ni någon gång från planen, isåfall hur och varför?

/Philip Scholtzé & Hanna Zetterberg

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/dagens-duell-ar-det-okej-att-avvika-fran-planen-eller-inte/feed/ 1
Investeraren #10 – Investmentbolaget Latour https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-10-investmentbolaget-latour/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-10-investmentbolaget-latour/#comments Mon, 12 Feb 2018 13:21:51 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15105 I veckans avsnitt gästar investmentbolaget Latour som har gett sina aktieägare över 92 000 % sedan 1985 eller 22,9% per år fram till februari i år. Trots att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida dito så blir jag ändå nyfiken på vad som gjort att de lyckats skapa så pass god aktieägarnytta historiskt. Det försöker jag ta reda på av bolagets VD Jan Svensson.

Det intressanta är att Jan faktiskt sålde ett familjeföretag till Latour på 1990-talet där han var tredje generationens företagare till verksamheten som grundades år 1919. En tid därefter fick han frågan av Gustaf Douglas om han inte ville bli (det köpande) bolagets VD. Lär känna Jan, investmentbolaget och dess börsportfölj samt onoterade industridel, megatrender, framtidsutsikter och mycket mer i veckans avsnitt!

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-10-investmentbolaget-latour/feed/ 1
Hur sparar man effektivt? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-sparar-man-effektivt/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-sparar-man-effektivt/#comments Mon, 12 Feb 2018 11:00:54 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14753 För mig har det alltid kommit naturligt att spara till senare tillfällen och för att jag ska känna att jag har en ekonomisk trygghet. Men hur gör man egentligen för att det ska bli så effektivt som möjligt? Jag tänkte berätta hur jag tänker kring mitt sparande och hur jag delar upp det.

Lägger undan pengar direkt

För det första så sparar jag varje månad, och det har jag gjort sen jag började få inkomst. För det andra så har jag aldrig trott på att spara det ”som finns kvar i slutet av månaden”. Helt ärligt – hur många månader har man haft några pengar kvar av sin lön? För mig – ungefär noll.

Därför ser jag till att lägga undan mitt sparande direkt. Jag följer 90/10-regeln, det vill säga att jag lär mig att leva på 90 procent av min inkomst och sparar 10 procent direkt. Jag försöker alltid utmana mig själv och hela tiden öka sparandeprocenten och leva på mindre – t.ex. till 80/20 eller 75/25. Detta är självklart ingenting som alla har förutsättningar att göra, och de månader jag vet att jag kommer ha tajt (t.ex. december och januari) går jag tillbaka till 90/10.

Delar upp sparandet i olika potter

Jag delar alltid upp mitt månadssparande i olika potter, eftersom jag har olika syften med sparandet och placerar därför pengarna på olika sätt. Såhär ser min uppdelning av summan jag sparar varje månad ut:

 • 30 procent buffert
 • 40 procent långsiktigt sparande
 • 30 procent pension

Placerar potterna på olika sätt

Eftersom de olika sparandena syftar till olika saker så placerar jag mina pengar på olika sätt. Bufferten är till för oförutsedda utgifter där jag kan behöva ha pengarna inom någon timme, och därför får pengarna inte ha någon risk. Deras plats är därför på ett sparkonto.

Mitt långsiktiga sparande placerar jag i fonder och aktier. Eftersom jag inte kommer att använda dessa pengar inom fem år (det är bufferten till) så kan jag ta högre risk och kan placera pengarna i högriskfonder (som aktiefonder) och aktier. Jag har värdepapperna på ett ISK eftersom det känns smidigt med deklarationen och det har lönat sig skattemässigt hittills för mig.

Pensionsspara när man är så pass ung?

Jag är 28 år och anser mig fortfarande vara relativt ung (håller hårt i den känslan) och sparar någon tusenlapp i månaden till min pension, och har gjort det sedan jag var 23 år. Det debatteras fram och tillbaka när man ska börja spara till pensionen, men jag personligen sparar hellre nu när jag har möjlighet att göra det och kan sänka sparandet i t.ex. framtida småbarnsår. Här får man göra precis som man vill, men jag tar hellre lite höjd på mitt pensionssparande. Philip skrev ett vettigt inlägg häromdagen om att vända på pensionspyramiden.

Jag lägger min pension på ett ISK, som jag har namngett till just ”pension”, och i praktiken skulle jag kunna ta av dessa pengar närsomhelst. Men då förstör jag bara för mig själv. Jag hade t.ex. blivit riktigt arg på mitt 18 åriga jag om jag då hade bränt hela mitt dåvarande sparande på en suparresa i Magaluf. Och så vill jag ju inte känna i framtiden. Därför låter jag de pengarna vara ifred. Plus att min buffert (och i andra hand mitt långsiktiga sparande) löser eventuella ekonomiska problem, så jag har aldrig ens behövt tänka tanken att ta av min pension.

Justerar procenten efter behov

Det finns de gånger då jag tar rätt mycket av min buffert, till exempel vid lite dyrare resor eller vid oförutsedda större utgifter. Och eftersom jag försöker ha runt tre bruttomånadslöner i min buffert så kan jag ibland justera procentuppdelningen så att en större del går till att fylla på bufferten. Nyligen så hade jag t.ex. 70 procent till bufferten, 10 procent långsiktigt sparande och 20 procent pension eftersom min buffert i princip hade tömts. När den hade kommit upp i nivåer som jag kände mig trygg med, runt två bruttomånadslöner, så justerade jag tillbaka till 30/40/30 och så fick resten av bufferten fyllas på långsammare bara.

Det är okej att mjukstarta

Som jag nämnde innan så har sparande alltid varit självklart för mig. Det ger mig en trygghet i vardagen om något oväntat skulle dyka upp (trust me, it does), eller om jag skulle vilja unna mig något – som en resa eller liknande. Om man inte har sparat hittills kan man mjukstarta med 5 procent av sin inkomst i några månader för att sedan trappa upp successivt, och har man ojämn inkomst får man kanske variera procentsatsen månad efter månad. Men huvudregeln är – lär dig leva på 90 procent av din inkomst! Du kommer att tacka dig själv för det.

Lycka till!

/Hanna Zetterberg
Sparnörd och digital marknadsförare på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-sparar-man-effektivt/feed/ 5
En aktienörds tankar om fonder https://blogg.avanza.se/avanza/en-aktienords-tankar-om-fonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/en-aktienords-tankar-om-fonder/#comments Wed, 07 Feb 2018 10:25:13 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15047

Jag är barnsligt intresserad av fonder och kan spendera timmar på att sitta och sätta ihop fiktiva fondportföljer. Fiktiva för att jag inte aktivt sparar i fonder, om jag verkligen inte måste. Som i premiepensionen eller i ett par trötta tjänstepensionsförsäkringar där jag inte fått friheten att välja helt och hållet själv.

Därför gillar jag fonder…

Trots att jag gillar att komplicera, stöta och blöta olika strategier för att optimera sparandet så tycker jag att sparande ska vara enkelt. När jag säger optimera, så menar jag nog egentligen ”så bra som möjligt, så enkelt som möjligt”. Jag gillar fonder för att de som paketering har potentialen att vara just så.

Med fonder blir det enkelt att följa de gyllene regler som Unga Aktiesparare utbildar i, och som jag försöker leva efter.

 • Förstå vad du köper: Jag tycker att det är mer komplicerat att välja aktier än fonder. Köper jag fonder, står jag egentligen bara inför valet att köpa en hel marknad, eller att lämna över förvaltningen helt och hållet. I praktiken finns det förstås ett par frågor till att ställa sig, fondninjan Linnea har sammanfattat det väldigt bra tidigare.
 • Håll dig informerad: Väljer jag att köpa hela marknaden (en indexfond) så kommer jag att märka om det blir stora rörelser genom att hänga med i nyhetsflödet. Om jag väljer aktiv förvaltning, vill jag då och då bara stämma av att förvaltaren sköter sig, så att jag får betalt för att den högre avgift som den typ av förvaltning oftast innebär.
 • Spara långsiktigt: Kanske egentligen inte enklare än när jag köper aktier, oftast är det ju min egen disciplin som är det största hotet här. Men en fördel som jag ser här är att en fond visar avkastningen för hela korgen av innehav, medan en aktieportfölj visar respektive innehavs utveckling och då finns risken att jag drabbas av hjärnspöken om några visar rött.
 • Spara regelbundet: Här tycker jag fonderna har en av sina absolut största fördelar. Att månadsspara är superenkelt, helt automatiskt, och dessutom kan jag spara och sprida egentligen hur små pengar som helst, oftast en hundralapp, över hela korgen av innehav. I en aktieportfölj ställs jag ju varje månad inför frågan ”vad ska jag köpa nu?” och visst är det irriterande när en aktie kostar mer än ens månadssparande!
 • Sprid risken: Den här punkten skulle jag kunna snacka om i ett helt inlägg. Det finns generella tumregler om riskspridning, Aktiespararna säger exempelvis att det kan vara en god idé att ha aktier i 10–15 olika bolag spridda över 5–6 branscher. Hur många fonder har du sett som har 10–15 innehav? Troligtvis väldigt få! Och det beror på att investeringsfonder enligt lag måste ha minst 16 innehav. Så är det då rationellt att ha fler än 1 fond? Det borde ju räcka med en, men samtidigt ser vi ju att våra kunder som har minst 7 fonder i sina portföljer har absolut bäst riskjusterad avkastning.

…men därför väljer jag aktier

Egentligen bara för att jag tycker att det är roligare. Rationellt? Jag vet inte! Mitt intresse för aktier kommer ifrån att jag älskar att lära mig om och följa företag. Och sen tycker jag att det är väldigt kul att kunna välja exakt vilka bolag jag vill, i en fond får jag räkna med att det finns med en del bolag som jag kanske inte valt själv. Jag hoppas också att det ska bli lite billigare, eftersom jag med aktier bara betalar avgift max ett par gånger, när jag köper och säljer. Fonder kostar ju i regel varje dag.

Så här hittar jag mina favoritfonder

Indexfonder – när jag bestämt mig för vilken marknad jag är intresserad av, i mitt fall oftast Sverige…

(Här kommer världens längsta parantes. Många som diskuterar och rekommenderar fonder pratar ofta om de globala fonderna, de som speglar världsekonomin. För egen del så tycker jag inte att det känns superrationellt att titta utanför Sverige, eftersom våra svenska bolag är väldigt globala, fondavgifterna generellt lägre och det är enklare att hålla sig informerad och förstå vad man köper. Och tillbaka till resonemanget om risk här ovan, så får jag ju en god riskspridning i bara en fond. Dessutom har ju svenska börsen gått väldigt starkt historiskt. Nu är ju det ingen garanti för framtida avkastning och statistiken om att minst 7 fonder är bäst, säger ju sitt. Så jag får kanske lägga ner mitt resonemang, men det är ju det här som är så kul, att resonera sparande och hitta sitt sätt. Min uppmaning är egentligen att våga ifrågasätta vad andra skriver, säger och tycker och våga lita på den egna kunskapen och känslan, då tror jag vi hittar en strategi som passar, även om den säkert aldrig blir optimal 😉).

…använder jag fondfiltreraren och sorterar på förvaltningsavgiften. Därefter plockar jag ut 5–6 stycken och dubbelkollar den historiska avkastningen som presenteras efter avgift och om det finns några speciella placeringsinriktningar såsom miljö, etik etc.

Aktivt förvaltade fonder. Det här tycker jag personligen är mycket svårare. Jag sparar idag i 4 olika aktivt förvaltade fonder genom premiepensionen och alla fyra är valda utifrån att de placerar i en marknad som jag vill ha exponering mot och att det finns ett track record. Och viktigast av allt, att fonderna har en förvaltare som jag har förtroende för. Nu har jag haft möjlighet att träffa ett par av dem, nån annan har jag bara läst eller hört.

Vilka tankar har du om fonder?

Have fun with funds

Philip

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/en-aktienords-tankar-om-fonder/feed/ 13
6 tips i sura börstider https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-i-sura-borstider/ https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-i-sura-borstider/#comments Tue, 06 Feb 2018 09:24:16 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15013

Tidigare idag skrev Nicklas ett blogginlägg om hur man kan tänka i kraftiga börsfall och resonerar även kring den så kallade flockmentaliteten. Här kommer hans snabba tips igen på hur man kan tänka.

 • Investera inte pengar du inte har råd att förlora
 •  Vad har du för sparhorisont? Om den är långsiktig så kan ju börsfall vara goda köplägen eller som jag brukar säga ”de bästa affärerna görs i de sämsta av tider”. Om du behöver pengarna i närtid ska du ta en funderare kring om de är rätt att exponera dem för risk.
 •  Det är behagligt när börsen stiger men det minskar ju framtida potential och gör att löpande sparande sker till dyrare priser
 •  Spara löpande, det minimerar risken att gå in i marknaden vid fel tillfälle såsom att köpa på toppen och följa strömmen och sälja på botten
 •  Var försiktig med belåning eller produkter med hävstång
 •  Förstå vad du köper, det kan inte sägas nog många gånger, om du vet vad du äger och varför så sover du bättre om natten

I Avanza Akademin kan du läsa mer om risk och hur man ska tänka vid upp- och nedgångar i sitt sparande.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-i-sura-borstider/feed/ 1
Kraftigt börsfall – hur ska man tänka? https://blogg.avanza.se/avanza/kraftigt-borsfall-hur-ska-man-tanka/ https://blogg.avanza.se/avanza/kraftigt-borsfall-hur-ska-man-tanka/#comments Tue, 06 Feb 2018 08:07:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=15005 Stockholmsbörsen faller kraftigt och har den senaste veckan gått ned -6% och förbytt en uppgång på som mest fyra procent i år till en börsnedgång istället. Men, hur ska man tänka när börsen faller kraftigt och den onda magkänslan infinner sig?

Många sparare får ont i magen när börsen svänger mycket, med all rätt. Jag brukar säg att den globala finansmarknaden kan liknas vi just den onda magkänslan multiplicerat med några miljoner andra, lägg därtill robotarna som gjort intåg på börsen de senaste åren som inte sällan förstärker upp- och nedgångar så har vi en pikant cocktail. Börsen är en samling sparare, entusiaster likväl som professionella aktörer med olika tidshorisonter. Allt från daytraders eller det klassiska uttrycket från millenieskiftet ”dagshandlare” till pensionsförvaltare som har årtionden och åter årtionden som placeringshorisont.

Vi människor har överlevt på planeten genom att hålla ihop och skydda oss för faror, från gårdagens savanner till dagens börser och marknadsplatser. Det kan låta trivialt men det är faktiskt så det är. Vi är ett flockdjur och har flockmentaliteten djupt inkodad i vår reptilhjärna, därför försöker vi oftast fly än illa fäkta när faror dyker upp. Lägg därtill psykologi, börsen innehåller mer psykologi än vi någonsin tidigare velat erkänna, men det börjar komma fram mer och mer i takt med de senaste årens nobelpristagare i ekonomi.

När börsen faller vill alla ut samtidigt för att inte förlora pengar, sen ser vi oss omkring och så sakteligen kan vi tänka oss att investera våra pengar igen. Det gör att nedgången ofta blir mycket snabb medan återhämtningen blir desto segare, det är lite som om man bränner sig på en platta på spisen, man drar bort den fort men är lite försiktig med att återigen känna om plattan är varm.

Nedan bild är en favorit som visar hur många år börsuppgång- respektive nedgång hållit i sig sedan 1926 samt hur stor den ackumulerade (totala) uppgången var samt den årliga effektiva siffran, alltså den totala börsuppgången räknat per år. Medskicket är att nedgångarna ofta är snabba och smärtsamma vilket gör att många säljer av. Sedan har vi längre perioder av uppgångar.

Nästa gång du står vid ett övergångsställe med röd gubbe och en samling människor, reflektera då vad som händer med gruppen om en person bestämmer sig för att gå mot röd gubbe och korsa gatan. Samma sak händer på börsen varje dag, men det blir extra tydligt när det piskar upp till storm som de senaste dagarna.

Vad har utlöst fallet?

Som sig brukar så har oron importerats från USA. Det är inte konstigt i sig eftersom det är världens största kapitalmarknad och en av världens största ekonomier. Det som händer där påverkar oss helt enkelt. Det tog sin start i stark arbetsmarknadsstatistik från USA där även lönerna steg lite mer än förväntat. Det skapar en inflationsoro och förväntningar om mer åtstramande pennningpolitik, alltså att amerikanska centralbanken Federal Reserve skall höja räntan snabbare.

Marknaden är förutseende som vanligt vilket leder till att marknadsräntorna tickar på uppåt, den amerikanska 10-åringen (statsobligation med 10 års löptid) har gått från strax över 2% i september ifjol till 2,74% idag, det påverkar absolut.

Jag sammanfattar det som att marknaden är orolig kring huruvida börsfesten kan sjunga på sista versen, glatt påhejad av extremt låga räntor globalt. Till det skall tilläggas en börs som är historiskt högt värderad samt att börsrobotar förstärker nedgången, vilket spär på oron, vilket gör att fler säljer och sen har vi ett självspelande piano. Vi ska tillägga att amerikanska börsen stigit kraftigt den senaste tiden, vilket har byggt upp en fallhöjd.

Robotarna då?

Många pekar på algoritmer och robothandel och det ligger nog någonting i det. Robotar har historiskt visat att de kan förstärka både upp- och nedgångar men eftersom nedgångar i princip alltid går snabbare så märks det tydligt just där. Igår såg vi det största intradagstappet på USA:s äldsta börsindex Dow Jones Industrial Average (DJIA) någonsin, mätt i punkter. Snabbt ned och sedan snabbt upp vilket vittnar om robothandel. Dessvärre blir de som säljer i panik förlorarna oftast och de som köper när oron är stor är vanligtvis vinnarna. I Sverige öppnade Stockholmsbörsen ned -3,77% men efter att börsen hade varit öppen i hela 60 sekunder så började återhämtningen efter den initiala paniken, nu handlas börsen till -1,56% (kl. 09:59) vilket åter visar att de som utnyttjat stor oro har gjort en bra affär, det gjorde även jag och kommer fortsätta göra så framgent. Köp bra bolag som du vill äga över tid och utnyttja oro är min melodi.

Tips i sura börstider

 • Investera inte pengar du inte har råd att förlora
 • Vad har du för sparhorisont? Om den är långsiktig så kan ju börsfall vara goda köplägen eller som jag brukar säga ”de bästa affärerna görs i de sämsta av tider”. Om du behöver pengarna i närtid ska du ta en funderare kring om de är rätt att exponera dem för risk.
 • Det är behagligt när börsen stiger men det minskar ju framtida potential och gör att löpande sparande sker till dyrare priser
 • Spara löpande, det minimerar risken att gå in i marknaden vid fel tillfälle såsom att köpa på toppen och följa strömmen och sälja på botten
 • Var försiktig med belåning eller produkter med hävstång
 • Förstå vad du köper, det kan inte sägas nog många gånger, om du vet vad du äger och varför så sover du bättre om natten

Sist men inte minst glöm inte det klassiska citatet från en av vår tids största investerare Warren Buffett:

”Be greedy when others are fearful and be fearful when others are greedy”

Hur agerar du själv?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/kraftigt-borsfall-hur-ska-man-tanka/feed/ 6
Live long and prosper – så fick jag motivation att spara https://blogg.avanza.se/avanza/live-long-and-prosper-sa-fick-jag-motivation-att-spara/ https://blogg.avanza.se/avanza/live-long-and-prosper-sa-fick-jag-motivation-att-spara/#respond Mon, 05 Feb 2018 14:00:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14971

Så länge jag kan minnas har jag varit smått besatt av framtiden. Kommer vi att kunna resa till och bo på andra planeter? Kommer vi att kunna lagra och ladda ner vårt medvetande, leva för evigt, eller kommer AI att styra över våra liv? Faktum är att jag förmodligen ägnar alldeles för mycket tid åt att läsa om och fantisera ihop olika framtidsscenarion, men jag erkänner villigt (och skamset) att min framtida ekonomi aldrig varit en del av dessa scenarion. Jag har besökt andra galaxer, upptäckt nya planeter, varit en android, utforskat parallella universum, you name it. Men inte en enda gång har jag funderat över avkastning, sharpekvot, P/E-tal, eller formulerat en sparstrategi. Fram till nu.

Aldrig för sent att börja spara

Ida skrev ett inlägg om hur hon sparar som student och visar att det aldrig är för tidigt att börja spara. Mitt inlägg handlar om att det heller aldrig är för sent. Ok, så jag kommer inte att vara miljonär vid 30, that ship has sailed. Och att jag nu hade haft 26 miljoner om jag fått vissa aktier när jag föddes (och sen återinvesterat utdelningarna genom åren) får jag bara försöka förlika mig med. Men att vara miljonär vid 50 är inte så illa det heller, eller hur!

Numera har jag förvandlat mitt tidigare mer sporadiska sparande till ett regelbundet och långsiktigt månadssparande i fonder, jag har ett buffertsparande, och planerar även att ge mig in på aktiemarknaden. Så vad fick mig att tänka om? Vändningspunkten kom i samband med att jag började mitt nya jobb och helt plötsligt var omgiven av människor med intresse för sparande, och som också ofta pratar om hur de sparar och placerar. I en sådan miljö är det omöjligt att inte påverkas.

Hitta rätt motivation

Mitt tips är därför mycket enkelt: börja prata om sparande. Så ofta du bara kan. Prata med vänner och familj. Fråga och stötta varandra, börja spara och sätt mål tillsammans. Hitta ett sätt som gör det roligt och intressant, så att det blir av. Och glöm det där med att det skulle vara svårt eller komplicerat att spara i fonder eller aktier. Det finns flera smarta verktyg som gör det enkelt att sätta ihop sin egen portfölj, så länge man vet ungefär hur länge man ska spara och hur mycket risk man är villig att ta.

Själv fastnade jag för fonder. Jag skaffade mig lite grundläggande information via Avanza Akademin och gjorde sen mina första placeringar i ett par billiga indexfonder. Efter ett tag utökade jag mitt innehav till att även inkludera några aktiefonder, och just nu kikar jag på hur jag kan få mer global exponering. Jag har även passat på att se över hur min tjänstepension placeras och gjort ett par ändringar – vilket om något är ett bevis på att jag äntligen lyckats skaffa mig ett genuint intresse för sparande.

Den svenska översättningen av rubriken på mitt inlägg lyder ”lev länge och väl”, och förhoppningsvis har jag tillräckligt många år framför mig så jag kan göra just det och ta igen lite av mina ”förlorade” 26 miljoner 😉

Och detsamma önskar jag alla er som läser det här inlägget – live long and prosper 🖖🏼

/ Jennie Boström, interstellar traveler och Social Media Manager på Avanza.

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/live-long-and-prosper-sa-fick-jag-motivation-att-spara/feed/ 0
Investeraren #9 – Fintechbolaget Cinnober https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-9-fintechbolaget-cinnober/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-9-fintechbolaget-cinnober/#respond Mon, 05 Feb 2018 13:54:19 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14979 I veckans avsnitt gästar fintechbolaget Cinnober som är listat på First North och arbetar med finansiell teknologi. Bolagets VD Veronica Augustsson berättar mer om Cinnober, vad de arbetar med och hur de kan tjäna pengar på den ökade regelbördan i finansbranschen.

Affärskritiska system som byggs och levereras till börser och clearinghus runt om i världen kodas ihop på Cinnober och kan liknas vid verksamhetens hjärta enligt Veronica. Marknaden är global och i avsnittet får vi lyssna till en intervju från 2013 när Bloomberg intervjuade Veronica i samband med tekniska problem på Nasdaq i USA då börsen låg nere, för att få en kontext.

Sammantaget får vi lära oss mer om bolaget, deras kunder, hur de påverkas av ökade regulatoriska krav på rapportering i branschen, tillväxtområden, framtiden, insiderförsäljningar och mycket mer!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-9-fintechbolaget-cinnober/feed/ 0
Att lägga undan till sitt framtida jag https://blogg.avanza.se/avanza/att-lagga-undan-till-sitt-framtida-jag/ https://blogg.avanza.se/avanza/att-lagga-undan-till-sitt-framtida-jag/#comments Wed, 31 Jan 2018 10:54:14 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14949 Nu har de orangea kuverten börjat skickas ut och i det här blogginlägget tänkte jag berätta om hur jag tänker kring min egen pension, hur jag pensionssparar och varför det är viktigt att inte bara öppna kuvertet, utan också förstå vad innehållet betyder för oss.

Vårt pensionssparande brukar beskrivas som en pyramid. Botten eller grunden består av den allmänna pensionen, mittendelen av tjänstepensionen som du förhoppningsvis får från din arbetsgivare och på toppen, den minsta delen, visar ditt privata pensionssparande. I det orangea kuvertet får du information om den stora grundstenen, den allmänna pensionen.

Pengar du tjänar idag ska betala din framtida lön

Pension är egentligen de pengar som ska fungera som vår lön när vi inte längre kan, vill eller behöver jobba. Och den här pyramiden ska då symbolisera hur den här framtida lönen ska byggas upp, eftersom många säkert inte har tänkt att de ska fortsätta att förvärvsarbeta (jobba och få betalt för det) under pensionsåren. Börjar det inte kännas lite halvviktigt att faktiskt öppna det där orangea kuvertet nu?

Visst!

Behöver du öppna det orangea kuvertet? Vänd på pyramiden istället!

Jag ska vara helt ärlig, precis som de flesta så öppnar jag det orangea kuvertet, men sen struntar jag faktiskt helt och hållet i innehållet. (Ja du läste rätt 😊) Så här, jag har bestämt mig för att vända upp och ner på den här pensionspyramiden.

Jag räknar nämligen med att mitt privata pensionssparande ska vara grunden och stommen i min försörjning när jag går i pension. Varför då? Framförallt tycker jag att det är ganska skönt att ha kontroll över min egen framtid och att då bara kunna släppa beroendet av staten och arbetet (den allmänna- och tjänstepensionen) är superskönt. Då behöver jag inte oroa mig för ”om pengarna från staten verkligen kommer att räcka till min generation” eller huruvida min tjänstepension är bra eller dålig. Istället tänker jag se mitten och toppen av min omvända pensionspyramid som grädde på moset. Men, även om jag inte behöver oroa mig för om grädden riskerar att bli sur, så kommer jag självklart göra allt jag kan för att den ska bli så god som möjligt genom att jobba vitt och se till att min arbetsgivare betalar tjänstepension utan en massa onödiga avgifter.

Hur mycket pensionskapital behöver jag i framtiden?

Nyligen skrev Hanna ett blogginlägg där hon berättar om hur hon gör sin budget. Att ha kunskap om hur mycket ens liv kostar har en väldigt stor betydelse för ditt pensionssparande. Om du vet hur mycket ditt liv kostar idag, kan du göra en uppskattning på hur mycket du vill att ditt liv ska kosta som pensionär. Du får fram hur stor din framtida månadslön måste vara, helt enkelt.

Vi leker med tanken att vi behöver få ut 25 000 kr/månad för att leva det pensionärsliv som vi önskar, det är 300 000 kr på ett år. Nu finns det två sätt att räkna. Antingen så räknar vi med att vi har sparat ihop ett pensionskapital som inte ska växa vidare, utan användas rakt av. Om vi räknar med att vara pensionärer i säg 25 år, så behöver vi 7,5 miljoner om vi ska använda 300 000 kr varje år. Sen är de slut. (7 500 000 / 25 = 300 000)

Det andra sättet att räkna på, som jag personligen gillar, är att tänka att jag ska leva på avkastningen från mitt pensionskapital. Förra året delade bolagen på Stockholmsbörsen ut vinster till sina aktieägare genom aktieutdelningar på omkring 3–4 procent. För enkelhetens skull räknar vi nu med att vi kan få 4 procent i utdelningar från våra aktieinnehav, men det förutsätter ju såklart att vi har investerat i aktier som lämnar utdelning. Du kan läsa mer om det här. För att de 4 procenten ska motsvara 300 000 kr behöver vi 7,5 miljoner i pensionskapital. Same same ju, men i det senare fallet så säljer vi aldrig av vårt kapital utan förväntas leva på avkastningen som kommer med aktieutdelningar.

Hur mycket måste jag pensionsspara idag då?

I det orangea kuvertet står det hur mycket allmän pension du har sparat ihop till. För att få hela bilden kan du gå in på minpension.se, där ser du även hur mycket tjänstepension du har. På den här sidan kan du också göra en prognos för hur mycket pengar du kan få som pensionär. Välj själv om du vill räkna med de här pengarna eller inte. För oavsett om du kommer fram till att du behöver spara ihop 7,5 miljoner (exempel) helt med eget sparande som jag gör, eller om du vill se det som en pyramid i tre delar, så är du nu väldigt nära att ha förståelse för hur mycket pengar du själv behöver spara ihop för att ha rätt ekonomiska förutsättningar som pensionär.

På vår site laborerade jag enligt exemplet ovan för att se hur mycket vi skulle behöva spara idag, givet en förväntad avkastning under en viss tid, för att få ihop de här 7,5 miljonerna helt själva. Testa du också, givet dina förutsättningar. Om du exempelvis höjer ditt sparande med till 4 000 kr når du målet 3-4 år tidigare, medan om du sänker det till 2 000 kr så tar det istället närmare 6 år längre tid att spara ihop samma summa.

Med passion för pension

Hälsningar Philip

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/att-lagga-undan-till-sitt-framtida-jag/feed/ 5
Investeraren #8 – Utdelningsspecial https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-8-utdelningsspecial/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-8-utdelningsspecial/#respond Mon, 29 Jan 2018 15:31:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14934 I veckans avsnitt är det fokus på utdelningar nu när utdelningssäsongen står för dörren. Vad bör man tänka på om man vill investera i ”utdelningsbolag” med hög direktavkastning? Jag går igenom några tips på vägen.

Är du en utdelningsjägare vars primära byte är aktier med hög direktavkastning? I så fall är du inte ensam. Många tycker det är kul att bygga upp en pengamaskin som genererar ett stadigt flöde av utdelningar vid sidan om den mer traditionella inkomstkällan lön. Ifjol var den den genomsnittliga direktavkastningen på börsen 3,7% vilket innebär en passiv inkomst på 37 kr för varje investerad tusenlapp. Varje sparresa börjar ju med en första krona, även för Joakim von Anka.

Här är några goda råd på vägen för dig som vill investera i utdelningsbolagen.

 • Var försiktig om bolaget har alldeles ”för hög” direktavkastning. Snittet på börsen ligger strax under 4%. Över den nivån är att anse som hög och bolag som har en direktavkastning över 7% kräver i mitt tycke att man kikar lite närmare på huruvida den är uthållig.
 • Kvalitetsbolag med god historik av stabilitet, utdelning, tillväxt och lönsamhet är tryggare än bolag vars vinst svänger mycket. Generellt kan sägas att ocykliska branscher såsom exempelvis dagligvaruhandeln lär ha en bättre kontinuitet i sin utdelning än cykliska bolag vars vinst svänger kraftigt, utdelningen är ju en andel av vinsten.
 • Vad har bolaget för utdelningspolicy? De flesta bolag har ett uttalat mål om hur hög utdelningen kommer vara, ofta som en procentuell andel av vinsten. De flesta bolag håller sig inom intervallet 30-70% av vinsten, om bolaget ger utdelning.
 • Hur hög är bolagets utdelningsandel? Alltså hur stor del av resultatet delas ut. Om en stor del av resultatet delas ut blir ju bolaget känsligt för om vinsten faller, om däremot utdelningsandelen är låg finns ju goda möjligheter att öka utdelningen över tid. Se upp med bolag som delar ut mer än vinsten, det är inte långsiktigt hållbart.
 • Återinvestera utdelningen! Ränta-på-räntaeffekten sägs vara världens åttonde underverk, genom att återinvestera utdelningen så skapas en kraftig tillväxt över tid. För att visualisera detta så kan du nedan läsa vad Ratos skrev i sin årsredovisning år 2011.

Källa: Ratos årsredovisning 2011

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-8-utdelningsspecial/feed/ 0
Fem konton, vägen mot mina drömmar https://blogg.avanza.se/avanza/fem-konton-vagen-mot-mina-drommar/ https://blogg.avanza.se/avanza/fem-konton-vagen-mot-mina-drommar/#comments Mon, 29 Jan 2018 15:30:15 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14924 Rubriken på detta inlägg talar lite för sig själv, det kommer handla om att dela upp sin ekonomi i fem olika konton. Inlägget är skrivet av mig, som ung kvinna och student. Min ambition är att inspirera och uppmuntra andra att hitta nya vägar till att nå en strukturerad ekonomi. Personligen är struktur och kontroll två viktiga faktorer för mig och något som även smittar av sig på min ekonomi.

Jag har alltid varit sparsam, redan som barn började jag spara och då genom att lagra godis (vilket gjorde min bror galen) medan det idag har övergått till ett mer finansiellt sparande. Det jag har gjort för att få ökad struktur är att starta fem olika konton där jag varje månad vid utbetalning av studiemedel och lön fördelar mitt kapital.

För mig har dessa konton bidragit till att jag varje månad vet exakt hur stora mina utgifter är och kanske det bästa av allt – fått drömmar uppfyllda. Detta är de fem konton jag har valt att öppna och som fungerar bäst för mig, men det är individuellt och upp till dig att skapa de konton just du behöver. Ett tips är att ge dem ett personligt namn då det kan göra det hela lite mer inspirerande.

 • Fasta utgifter
 • Food truck
 • Pension
 • Because I’m worth it
 • Fickpengar

Fasta utgifter är a och o

Det första kontot kallar jag för fasta utgifter och är det viktigast kontot för mig. Här placerar jag det kapital som varje månad skall täcka mina månadsvis återkommande utgifter och som ingår i en genomtänkt budget. Kvartalsvis kollar jag över min budget och ser så att den stämmer mot de utgifter som var för föregående månad. Om det skulle visa sig att inte stämma undersöker jag varför och lägger upp en ny strategi för att möta de förändrade förhållandena. Detta gör att jag, oavsett hur mycket kapital jag får ut en månad, alltid vet hur mycket pengar det måste finnas på detta konto för att täcka mina utgifter.

Då jag är student innebär det att min inkomst från CSN försvinner under sommaren samtidigt som mina fasta kostnader fortfarande måste betalas. Därför börjar jag redan nu att bygga upp en buffert på detta konto. Bufferten gör att jag när sommaren kommer kan känna mig lugn och vet att tillräckligt med kapital finns.

Ett tips för att både spara in några kronor och för att förenkla betalningen av månadsutgifterna är att koppla eventuella autogiron eller E-fakturor till detta konto. Då sköter betalningarna sig själva, du kan spara pengar genom att inte behöva betala fakturaavgifter och framförallt hjälps vi åt att tänka på miljön med att spara in på papper.

Food truck á la Ida

Mitt Food truck-konto är det andra kontot där jag varje månad sätter undan ett bestämt belopp som skall täcka de utgifter jag har kring både inköp av matvaror samt kostnader för att gå på restaurang. Detta konto har jag kopplat till ett separat kort så att varje gång jag gör ett inköp kopplat till mat använder jag det och får på så sätt en tydlig bild hur stora mina matutgifter är. Rekommendationen är att ha detta kort så lättåtkomligt som möjligt så att du inte upplever det som en börda att göra överföringen varje månad.

Pension

För mig är det viktigt att börja pensionsspara i tid även om jag nu som student har ett mindre kapital att leva för varje månad. Jag ser det som att spara lite är början på något större, likt uttrycket ”En krona är början på en miljon”. Med en uttänkt strategi finns det goda möjligheter för kapitalet att växa sig stort. Därför sätter jag varje månad över en mindre summa pengar på ett ISK där det sedan fördelas ut på några fonder.

Because I’m worth it

För mig handlar sparande om att ges en möjlighet att uppnå de mål och drömmar jag har. Kontot ”Because I’m worth it” är det konto jag sparar på för att uppfylla mina drömmar. Här samlar jag det kapital som kan komma att användas till en framtida resa, ett dyrare inköp eller en lite finare middag som inte är inräknad i Food truck-kontot. Att spara till drömmar i min situation som student har enbart blivit möjligt tack vare min ekonomiska strategi jag presenterar i detta inlägg.

Fickpengar – tänk efter före

Det femte och sista kontot är fickpengar och det är till detta jag har mitt kort kopplat. Här samlar jag det kapital som blir över varje månad och ser dem som mina fickpengar. Dessa kan jag då använda till att unna mig att gå på bio, införskaffa en tröja eller köpa lite fina blommor hem. Genom medvetna val kan jag även här spara in några extra kronor om så skulle viljas, exempelvis kan jag tänka: ”Kommer jag verkligen att använda den här tröjan?”.

Dessa fem konton är med andra ord min ekonomiska strategi och tack vare den kunde jag för några veckor sedan uppfylla en dröm. Att få struktur och kontroll över sin ekonomi är något jag vill rekommendera alla. Vare sig ni vill använda er av mina fem konton eller hitta en egen strategi så ge det åtminstone ett försök.

Lycka till med ert framtida sparande!

/ Ida Tallskog, kontrollfreak och Sparcoach på Avanza.

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/fem-konton-vagen-mot-mina-drommar/feed/ 6
Aktiegeneratorn fyller 1 år https://blogg.avanza.se/avanza/aktiegeneratorn-fyller-1-ar/ https://blogg.avanza.se/avanza/aktiegeneratorn-fyller-1-ar/#comments Wed, 24 Jan 2018 08:50:02 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14887 Idag är det 1 år sedan vi lanserade Aktiegeneratorn och oj vad den har jobbat hårt! Sedan start har den hjälpt er att filtrera över 200 000 gånger. Om du inte har testat Aktiegeneratorn så hjälper den dig att filtrera bland tusentals aktier. Det enda du behöver göra är att svara på 5 frågor.

Nu när vi firar och har kalas måste vi ju titta närmare på lite rolig statistik, om hur ni har svarat på de här frågorna och vilka bolag som det har klickats mest på.

5 frågor och så här har ni svarat

Den första frågan handlar om vilket börsvärde vi vill att bolagen ska ha, över eller under 10 miljarder kronor. Här svarar 58 procent att de vill ha de mindre bolagen. På fråga 2 väljer vi vilken kursutveckling bolagen ska ha presenterat de senaste 3 åren och då väljer 62 procent bolag som har haft en positiv kursutveckling framför alternativet ”det kvittar”. Den tredje frågan är den som har det näst mest besvarade svarsalternativet, nämligen om bolagen ska ge aktieutdelning eller inte. Här svarar 63 procent att de vill ha bolag som ger utdelning. På fråga 4 frågar Aktiegeneratorn om vår preferens för populära aktier bland våra kunder och vi får välja mellan aktier som finns på minst 5 000 Avanza-konton eller återigen alternativet ”det kvittar”. De allra flesta, 55 procent, svarar att det kvittar. Den sista och femte frågan är den största vattendelaren, när vi får frågan om hur mycket vi vill bry oss om analytikernas åsikter. 71 procent svarar då att de vill ha bolag där flest analytiker tycker köp eller neutral.

De mest populära bolagen har de här egenskaperna

I en kort sammanfattning kan vi säga att de mest filtrerade bolagen under Aktiegeneratorns första år;

 • har ett börsvärde på under 10 miljarder
 • har en positiv kursutveckling de senaste 3 åren
 • ger aktieutdelning
 • inte nödvändigtvis har någon speciell popularitet bland våra kunder
 • har en rekommendation från analytiker som säger köp eller neutral

Och de här bolagen har ni klickat på mest

När du svarat på de fem frågorna börjar Aktiegeneratorn att jobba och filtrerar fram 10 stycken aktier baserat på dina svar. Från den sidan, som visar resultatet, kan du antingen klicka dig vidare till respektive bolag eller med köp-knappen gå direkt till orderläggningen för respektive aktie. De här 30 bolagen är de som är mest klickade på.

Och de här 30 aktierna har flest fått flest klick på köpknappen från Aktiegeneratorn, vilket alltså inte behöver betyda att ett köp sedan faktiskt har genomförts.

Gör din egna filtrering

Om du testar Aktiegeneratorn och vill förfina resultatet ännu mer, kan du använda Aktiefiltreraren. Där kan du välja precis de filter som Aktiegeneratorn använder, lägga till ytterligare egna eller ta bort. Du väljer helt själv.

Om du vill läsa ännu mer om aktiefiltrering så skrev jag nyligen ett blogginlägg om hur jag använder Aktiefiltreraren för att hitta mina favoritaktier.

Kalas- och filtreringshälsar Philip

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/aktiegeneratorn-fyller-1-ar/feed/ 2
Vad innebär det orangea kuvertet? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-tolkar-jag-det-orangea-kuvertet/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-tolkar-jag-det-orangea-kuvertet/#comments Tue, 23 Jan 2018 09:30:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14806 Snart trillar det orangea kuvertet ned i brevlådan som därefter ofta blir en prydnad på hatthyllan eller skapar magont med löften om låg pension och ett långt arbetsliv. Men måste det vara så? Vi går igenom det viktigaste du behöver känna till för att sätta dig i förarsätet.

Vad är det orangea kuvertet?

Det orangea kuvertet är ett årsbesked över din allmänna pension, alltså den del av pensionen som betalas av staten. Den baseras på dina inkomster som du betalar skatt på och uppgår till 18,5% av din inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp (IBB), alltså upp till 468 750 kr för 2018 vilket motsvarar en månadslön på 39 063 kr.

Det innebär att den inkomst som överstiger den här nivån inte ger någon ytterligare pensionsavsättning från staten. Då blir det än viktigare (viktigt oavsett!) att du har en avtals- eller tjänstepension i din anställning, alltså den del som arbetsgivaren betalar. Sist men inte minst och den sista beståndsdelen i ditt pensionssparande utgörs av ett eventuellt eget sparande på toppen.

Vad består allmänna pensionen av?

Den allmänna pensionen består av två delar, dels inkomstpensionen som utgör 16% av din inkomst och ger pensionsrätter samtidigt som pengarna går till att finansiera dagens pensionärer. Dels premiepensionen som är de sista 2,5% av din inkomst, denna får du förvalta själv genom att välja 1-5 fonder som pengarna ska placeras i.

Hur ska jag placera min premiepension?

Gör du inget val alls så får du ickevalsfonden AP7 Såfa. Glädjande nog har ”soffliggarfonden”, som ickevalsalternativet brukar kallas i folkmun, gått riktigt bra och det till en mycket låg prislapp.

AP7 Såfa anpassar riskexponeringen i sparandet utefter din ålder. Ju längre tid kvar till din pension desto mer risk, som sig bör. Det innebär kort och gott att du har en ren (global) aktiefond i din premiepension fram tills dess att du fyller 55 år. Därefter blir det lite mindre cayennepeppar och lite mer matlagningsgrädde i grytan. Räntor är ett tillgångsslag som svänger mindre, tingar en lägre risk men också en lägre förväntad avkastning än aktier. Prislappen på både aktiefonden och räntefonden är mycket låg.

Fördelning mellan AP7 Aktiefond och Räntefond baserat på ålder. Källa: AP7

AP7 har även en belåning i aktiefonden vilket innebär att de kan investera upp till 135 kr per sparad hundralapp, för att få en hävstång. Rätt utnyttjat är det ett kraftfullt verktyg över tid men risken blir också lite högre eftersom det svänger lite mer i båda riktningarna, både uppåt och nedåt. För dig som vill fördjupa dig kring AP7 Aktiefond så kan du med fördel läsa mer här.

Utöver ickevalsalternativet så finns det ungefär 800 fonder på fondtorget att välja bland. Generellt kan jag säga att det är vettigt att kolla prislappen på fonden och som riktmärke så kan du använda avgiften för genomsnittsspararen som ligger på 0,23%. Det finns däremot fonder som kostar mer än så och som faktiskt också levererar god avkastning eller har gjort så historiskt, det enda vi med säkerhet kan mäta.

Jag pratade om cayennepeppar och matlagningsgrädde förut när jag ville visualisera risk, men vad är vad? Generellt kan man dela upp fonder i nedan ordning (från låg till hög risk):

 • Penningmarknadsfonder (räntor)
 • Obligationsfonder (räntor)
 • Blandfonder (räntor/aktier)
 • Globala aktiefonder
 • Regionala aktiefonder
 • Landfonder
 • Branschfonder

 

148 236 kr var det genomsnittliga marknadsvärdet i premiepensionen år 2016. Klicka på bilden nedan för att förstora och kika hur stort det genomsnittliga marknadsvärdet är per ålderskategori. Du kan med fördel se över sin pension på sajten Minpension.se för att se hur du ligger till.

Vad bör jag tänka på för att maximera min pension?

Här är några tips på vägen för att optimera ditt pensionssparande:

 • Tänk på avgifterna! Även små avgifter gör stor skillnad över tid. Avgiften för genomsnittsspararen är 0,23%. Hur hög är din avgift? På Pensionsmyndighetens sida kan du se vad din genomsnittliga avgift och avkastning är i förhållande till kollektivet. Om din genomsnittliga avgift är högre än snittet, har det också gett en högre avkastning än snittet?
 • Har du dyra fonder i ditt sparande utanför pensionen? Kom ihåg att fondavgifterna är kraftigt rabatterade i premiepensionen, så överväg att ha de dyra fonderna där istället?
 • Inte riktigt beredd att gå i pension vid 65? Jobba några år till så blir pensionen generellt sett högre.
 • Var försiktig med försäljare som ringer upp dig och vill sälja på dig världens bästa spartjänster. Om de nu är världens bästa, varför behöver de då ringa?
 • Gör en prognos på Minpension.se, det är enkelt och smidigt. Då ser du snabbt om pensionen förväntas bli vad du hoppas på, om inte så kan ett eget pensionssparande på toppen vara ett bra komplement.

Sist men inte minst, lite statistik!

11 791 kr var den genomsnittliga allmänna pensionen före skatt år 2016.
17 423 kr var den totala genomsnittliga pensionen före skatt år 2016.
50-55% är den totala pensionen som andel av slutlönen i genomsnitt år 2016.
5,7 miljoner orangea kuvert skickades ut ifjol

Baseras på siffror från inkomståret 2016

 

Hur har du investerat din premiepension? Dela gärna med dig och inspirera oss andra,

Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-tolkar-jag-det-orangea-kuvertet/feed/ 2
Fondsparande 101 – så sparar jag i fonder https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-i-fonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-i-fonder/#comments Mon, 22 Jan 2018 12:30:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14787 Hur vet man vad man ska välja i en djungel av fonder? När jag startade mitt första fondsparande för några år sedan blev jag chockad av hur stort utbudet var. Fantastiskt, men vad väljer man? Jag började med några fonder från de bolag jag kände till. Eftersom jag jobbar på Avanza (och tidigare jobbat på ett större pensionsbolag som förvaltar egna fonder) var jag smått färgad av detta och mitt val landade på några av fonderna de erbjöd. Jag känner personerna som förvaltar fonderna, gillar bolagens värderingar och tycker de är grymma generellt. På Avanza finns det över 1200 fonder och för mig var det en trygg start att gå på varumärken jag kände igen.

Aktiv vs passiv förvaltning

Fondsparandet jag satte igång bestod helt av indexfonder. Sådana fonder följer, som namnet antyder, ett index. Här har personen bakom fonden egentligen ingen nämnvärd påverkan eftersom fondens uppgift är att följa indexet. Jag köpte en globalfond men ville även ha exponering mot Asien, USA och tillväxtmarknader och valde därför indexfonder som investerade i detta. Viktigast när man valt vilka index man vill följa är att kika på avgifterna. Skillnaden mot en aktivt förvaltad fond (som ofta är dyrare) är att grundtanken, om fonden lyckas, är att hålla sig så nära indexet som möjligt. Förvaltaren tar alltså inga egna ”bets” och väljer inte aktier efter vilka man tror kan flyga.

Efter att ha jobbat med fonder ett tag och även haft förmånen att träffa majoriteten av Avanzas fondbolag utökade jag min portfölj när jag fick fler favoriter. Jag insåg att det fanns riktigt duktiga förvaltare som med sin enorma kunskap om vissa geografiska regioner eller branscher brann för sin fond och försökte skapa avkastning genom att välja de bolag han eller hon trodde på själv. Detta är alltså aktiv förvaltning och motsatsen till indexfonder, förvaltaren baserar i dessa fall ofta sina investeringsbeslut på riktigt gedigen research och besök hos företagen i fråga. Här har jag valt några fonder där jag verkligen har förtroende för fondförvaltaren i fråga som med sin egen modell och strategi förhoppningsvis lyckas skapa avkastning som är bättre än indexet de jämför sig emot. Här är jag villig att betala en högre avgift eftersom jag självklart vill att förvaltaren för exempelvis min Asienfond ska resa runt i området och besöka bolagen i fråga, för att verkligen få en god insyn i vilka som är värda att investera i.

  Kort sagt:

 • För index går jag på vilka marknader/branscher jag vill ha exponering mot och siktar på låga avgifter
 • Vid aktiv förvaltning väljer jag bolag/ förvaltare jag tror på och är beredd på att avgiften kan vara högre än en indexfond

Avgifter, vad betyder allt och vilka är viktiga att titta på?

Det här är SÅ viktigt! Long story short var finansbranschen med om kanske den största ändringen på flera år när vi vid årsskiftet implementerade regelverket Mifid2. Innebär en hel del förändringar men det absolut viktigaste, och bästa, är att det nu råder en total transparens i vad finansiella produkter kostar. In i minsta detalj. Detta innebär bland annat att många tagit fram en helt ny uppställning för att visa vad fonder kostar. Vi på Avanza har valt att visa en total avgift för fonden som är baserad på: fondens löpande avgift (fast förvaltningsavgift plus ”adminkostnader”), eventuella transaktionskostnader (courtage när förvaltaren köper och säljer aktier i fonden) och övriga avgifter (framförallt rörlig avgift om fonden tar ut en sådan). Alla dessa siffror är estimat från fondbolagen som oftast är baserade på vad de tagit ut i avgifter historiskt.

Några viktiga take aways för denna nya kostnadsredovisning;

 • Kan vara illavarslande om en indexfond skiljer sig mycket åt i avgift om man tittar på den klassiska fasta förvaltningsavgiften mot den nya totalavgiften. Indexfonder tar sällan ut rörliga avgifter, det som kan dra iväg en smula är courtageavgifter (särskilt om fonden baseras på ett utländskt index) vilket alltså höjer den delen som heter transaktionskostnader.
 • Fonder med rörlig avgift (vanligt bland hedgefonder) har alltid ett ”high watermark” som bestämmer när den rörliga avgiften tas ut. Det kan t.ex. uttryckas som ”20 % av överavkastning jämfört med TBILL”. Detta innebär att fonden tar ut 20 % i avgift på all avkastning som överstiger denna jämförelseränta. Man kan alltid se i fondens fondfaktablad vilket index/ränta de jämför sig mot och alltså när dessa avgifter tillämpas. Rörlig avgift kan också kallas prestationsbaserad avgift, eller performance fee om man är riktigt international, kärt barn har många namn.
 • Det är viktigt att fortsatt även kika på fondens historiska avkastning och inte bara stirra sig blind på avgiften. Avkastningskurvan är alltid fondens avkastning efter avgifter, om en fond ser riktigt dyr ut kan det ändå innebära att den levererat en fantastisk avkastning.

Kanske en kliché – men en blandning är alltid bäst

Slutligen har jag blivit itutad att inte lägga alla ägg i samma korg. Låter klokt. Det behöver inte innebära att köpa en fond för varje världsdel: en bredare världen- eller globalfond ÄR redan en blandning av olika geografiska områden, för att man själv ska slippa sätta ihop den kombon.

Däremot var det som slog mig direkt att jag, trots mitt val av global- och världenfonder, var väldigt exponerad mot Sverige när jag kikade på fondernas geografiska fördelning. Det kallas home bias och återfinns i många fonder. Det innebär kort sagt att de flesta sparare tror lite, lite mer på det egna landet eftersom det är den marknaden man känner till och gärna tror extra gott om. Jag försöker tänka på att inte ha för mycket viktning mot Sverige i mitt sparande – tittar jag på hela min ekonomi skulle jag i så fall vara oerhört exponerad mot svenska marknaden. Jag har en del av sparandet i några favoritaktier som alla är svenska bolag, jag äger en bostadsrätt i Stockholm, ett sommarhus på Gotland och får min lön i svenska kronor… All and all, totalt sett mycket Sverige i mina investeringar redan som det är.

Utöver att försöka ha en bra blandning av olika regioner kan man försöka kika på att sprida exponeringen mot olika branscher. Om jag investerat mycket i Sverigefonder är chansen stor att jag ligger mycket i bank och industri eftersom våra största svenska bolag består av just detta, då kompletterar jag med lite tech-/råvarufonder eller annat kul för att sprida risken.

För att sammanfatta:
Jag fondsparar i en härlig mix av mina favoriter av breda, billiga indexfonder tillsammans med några aktivt förvaltade fonder där jag verkligen tror på förvaltaren i fråga. Alla fonder (såväl aktivt som passivt förvaltade) från bolag jag gillar och kan ta till mig. Totalt sett har jag en blandning av olika regioner och branscher men jag har aktivt valt att vara lite mer tiltad mot övriga världen än Sverige eftersom jag anser mig vara så pass exponerad mot Sverige i mitt sparande ändå.

Hur sparar du i fonder?

Våga prova, heja heja!

/Linnea Wiklund, fondnörd och fondspecialist på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-i-fonder/feed/ 5
Investeraren #7 – Kopparbergs Bryggeri https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-7-kopparbergs-bryggeri/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-7-kopparbergs-bryggeri/#respond Mon, 22 Jan 2018 12:19:18 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14814 I veckans avsnitt gästas jag av Peter Bronsman som är VD och medgrundare till Kopparbergs Bryggeri. Vi pratar om hur det går för bryggeriet, nya marknader, pundberoendet, samarbeten, förvärv och mycket mer.

För dig som inte lyssnat på föregående avsnitt med Peter där vi får lära känna honom ordentligt och resan med sin bror Dan när han blott 29 år gammal köpte bryggeriet så rekommenderar jag podcasten #PrataPengar avs. 66, detta är en fortsättning på det avsnittet.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-7-kopparbergs-bryggeri/feed/ 0
Hitta dina favoritaktier i 3 steg https://blogg.avanza.se/avanza/hitta-dina-favoritaktier-i-3-steg/ https://blogg.avanza.se/avanza/hitta-dina-favoritaktier-i-3-steg/#comments Thu, 18 Jan 2018 15:00:45 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14769 Vi fortsätter på temat ”nytt år, nya sparmöjligheter” och hoppar ett par steg framåt, till då när har vi bestämt oss för att vi ska ha ett långsiktigt sparande och i det här fallet landat i att vi vill spara i aktier. Det här inlägget kan också vara för dig som har ett aktiesparande sedan tidigare, men vill ha en nystart.

Hur många aktier ska jag ha i mitt sparande?

För ett par år sedan skrev min kollega och aktiekompis Alexander Boman ett blogginlägg med rubriken ”8 frågor att ställa dig själv för ett bättre sparande”. Om du inte har läst det inlägget – gör det – och om du redan har läst det, läst det igen. En av frågorna som Alexander tar upp är hur många värdepapper du ska ha i ditt långsiktiga sparande. Under mina många år med Unga Aktiesparare och Aktiespararna har jag fått lära mig att 10–15 bolag i 5–6 olika branscher är en bra tumregel och den bekräftas i blogginlägget där jag kan läsa att våra kunder som har fler än 12 aktier har bäst riskjusterad avkastning.

”Vilka aktier ska jag köpa?”

En av de absolut vanligaste frågorna som jag får är ”vilka aktier ska jag köpa?”. Och nu råkar det ju vara så att jag av legala skäl faktiskt inte får ge placeringsråd överhuvudtaget, men det spelar faktiskt ingen roll, för jag svarar alltid att ”det måste du bestämma själv!”. Det är klart att man kan ta inspiration av en aktiekompis, men jag är helt övertygad om att de flesta underskattar sin egen förmåga att sätta ihop ett eget aktiesparande. Det finns så många olika aktier att välja bland, att du säkert hittar aktier som du gillar och kan lite extra mycket om. Det blir mycket roligare då och du har bara dig själv att hylla eller skylla, superskönt.

Använd aktiefiltreraren

När jag började handla med aktier så gjorde jag det ganska enkelt för mig, jag gick in på Aktiefiltreraren och läste namnen på alla hundratals bolag. De som jag kände igen vid namn och av någon anledning gillade plockade jag ut och vips hade jag gjort en första gallring. Därefter ­började jag gruppera de här aktierna efter olika branscher och nu var jag ganska nära att ha 10-15 bolag i 5-6 olika branscher. Det här verktyget hjälper dig att hitta din väg fram ett aktiesparande som du själv trivs med. Du kan enkelt filtrera bland olika länder, branscher, börsvärden, värderingar, antal ägare med mera. Och för dig som inte orkar eller vill välja egna filter så finns Aktiegeneratorn, den filtrerar åt dig efter att du svarat på 5 frågor.

”Huvudlösa strategin”

Det är skapligt vedertaget att det förmodligen finns lika många strategier för att handla med aktier som det finns aktiesparare. När jag läste om den ”huvudlösa strategin”, som bygger på att jag använder mina känslor mer än rationella regler när jag väljer aktier, tyckte jag att den stämde väldigt bra in på hur jag tänkte när jag från början valde mina aktier och faktiskt hur jag tänker än idag. Jag går fortfarande igenom aktielistorna med Aktiefiltreraren då och då, för att se om det finns några nya eller gamla bolag som jag vill läsa mer om. Poängen är att verktyget finns där för att du ska kunna välja det som passar dig bäst, oavsett om du använder huvudet eller känslorna, så lita nu på din egen förmåga och dela gärna med dig av hur du tänker – för då lär vi oss av varandra.

Hur filtrerar du fram dina favoritaktier?
Aktiehälsningar Philip

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hitta-dina-favoritaktier-i-3-steg/feed/ 4
Investeraren #6 – Dogs of the Dow https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-6-dogs-of-the-dow/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-6-dogs-of-the-dow/#respond Tue, 16 Jan 2018 12:34:24 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14747 I veckans avsnitt tittar vi närmare på den klassiska investeringsstrategin Dogs of the Dow och hur den har presterat historiskt. Vad är det för något och vilka bolag ingår?  Vi kikar även på en svensk version med svenska bolag. Lyssnarfrågor och sist men inte minst ett nyhetssvep!Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-6-dogs-of-the-dow/feed/ 0
Så sparar jag till mina barn https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-mina-barn/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-mina-barn/#comments Mon, 15 Jan 2018 11:00:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14704 Att jag och min sambo skulle spara till våra barn har känts självklart redan från dess att barnen föddes. Jag vet egentligen inte vad vi sparar till, förutom att de en dag ska kunna köpa sina egna lägenheter och ta körkort. Men oavsett vad de kommer behöva extra pengar till så vill vi ge de en så bra ekonomisk start som möjligt och därför har det varit viktigt för oss att börja spara tidigt.

Kapitalförsäkring Barn passar oss

Det vi har gjort är att öppna två Kapitalförsäkring Barn på Avanza. Att vi valde just det kontot var för att vi själva ska kunna bestämma när vi vill att barnen ska kunna röra pengarna. Om vi istället hade valt att kontot skulle stå i deras namn hade de automatiskt kunnat ta ut alla pengar när de fyller 18 år och vi är osäkra på om de kommer vara tillräckligt mogna för att få pengarna redan då. Med kontot som vi har valt är jag istället ägare för deras konton men med barnen som förmånstagare, det vill säga sparandet på varje konto är öronmärkt för respektive barn.

Vi sparar i aktiefonder och indexfonder

Sedan Adrian och Elise, som mina barn heter, var små har vi haft möjligheten att spara hela barnbidraget till dem varje månad. Sparandet har vi sedan valt att placera i fonder för att få en möjlighet till utveckling på pengarna. Eftersom jag tycker det är kul med värdepapper så har jag köpt många, ett tjugotal, olika aktiefonder och indexfonder för pengarna. Man behöver absolut inte ha så många som vi har, utan generellt på Avanza går det bäst för de kunder som har minst 7 fonder eller minst 12 aktier på sitt konto. Eftersom tanken är att vi ska spara under väldigt lång tid, minst 18–20 år, så kan vi också ta en högre risk med sparandet och det är också därför vi har valt främst indexfonder och aktiefonder. Att välja billiga fonder har för mig varit en självklarhet och flertalet av de fonder vi sparar i har en avgift under 0,5 %.

De två senaste månaderna har det varit mycket annat att tänka på som resor, julklappar och bröllop(!) så då har jag istället valt att köpa Avanza Auto som jag tycker är en bra tjänst för de som inte vill lägga så mycket tid på sitt sparande.

Vad jag ska spara i för fonder nästa månad vet jag inte än, men att jag ska spara till barnen – det vet jag 🙂

Hur sparar du till dina barn?

/Sanna Knutsson, sparande mamma och Projektledare / Webbredaktör på Avanza

Kul fakta som inspirerade mig
Om man sparar 1 000 kr i månaden i 20 år med en utveckling på 7 % så får du en slutsumma på 510 406 kr. Här kan du testa själv hur mycket du kan spara ihop

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-mina-barn/feed/ 8