Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Thu, 19 Oct 2017 14:49:32 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 6 tips att tänka på vid börsintroduktioner (IPO) https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-att-tanka-pa-vid-borsintroduktioner-ipo/ https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-att-tanka-pa-vid-borsintroduktioner-ipo/#respond Thu, 19 Oct 2017 11:56:12 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14246 För några år sedan var det noteringstorka på Stockholmsbörsen. De senaste åren har det dock
varit full rulle i noteringsklockan ute hos Nasdaq Stockholm i Frihamnen.
 Vad behöver man som sparare tänka på i rådande noteringsklimat?

Det är inte bara på Stockholmsbörsen det varit full rulle utan även på Nordic Growth Market, Aktietorget och First North som ägs av Stockholmsbörsen. Tittar vi på bolagen som noterats så är det främst mindre bolag.

Temperaturen är så pass hög att det numer är många som pratar om att ”IPO-specka”, alltså att delta i börsintroduktioner med syftet att spekulera kring att den blir övertecknad och stiger kraftigt i samband med börspremiären snarare än att ha som mål att äga aktien långsiktigt.

Det är absolut inget fel i det och lite av charmen med börsen, det finns så många olika typer av sparare och investerare med olika syften och tidshorisonter. Men med det sagt så vill vi dela med oss av en intervju i Avanza Play där Nasdaq Stockholms noteringschef Adam Kostyál deltar och ger några goda tips på vägen att tänka på om man vill delta i en börsintroduktion.

    1. Vem får pengarna?
     En börsnotering innebär oftast att en del av de befintliga aktierna i ett bolag säljs. Inte sällan kan man även kombinera det med en nyemission där man tar in nya pengar. Då brukar det bli en kombination av nya och gamla aktier, kanske för att att finansiera en tilltänkt expansionsplan eller liknande. Men det kan även förekomma rena listningar utan att några aktier säljs i samband med introduktionen.
      
     En viktig fråga att ställa sig här är vem som får pengarna? Hur ser ägarstrukturen ut före respektive efter börsintroduktionen? Är det en grundare som vill börsnotera bolaget och ”casha hem” sitt livsverk eller vill densamme bara få in en slant av livsverket och fortsätta vara drivande storägare? Eller är det kanske ett Private Equity-bolag som vill göra en exit i ett bolag som man ägt under ett antal år och förädlat? Då behöver de ibland behålla en del av aktierna inom en så kallad ”lock up” period och därefter kanske de aktierna också ska säljas vilket kan skapa ett överhäng och en press nedåt på kursen.

    

    1. Köp när det är billigt och sälj när det är dyrt
     En fråga att ställa sig är varför bolaget valt att börsnotera sig just nu? Vad är syftet med noteringen, är det vidare expansion eller exit för nuvarande ägare? Titta gärna om pilotskolan är aktuell även efter det att bolaget noterat sig, alltså att det kvarstår en eller flera storägare och att VD/ledning äger egna aktier i bolaget.
      
     Syftar noteringen till att ta in nytt kapital och bredda aktieägarbasen då bolaget står inför en expansionsfas eller är det för att börsen är beredd att betala en bra prislapp, alltså att alla värderingsstjärnor står rätt på börshimlen?

    

    1. Är bolaget lönsamt?
     Tjänar bolaget pengar i dagsläget? Vissa bolag har knappt några intäkter medan andra har intäkter men en kostnadskostym som gör att det inte trillar ned några pengar på sista raden. Om bolaget inte tjänar pengar så infinner sig ett visst mått av spekulation, tänk Murphy’s lag som motvikt till dina förhoppningar.
      
     Det behöver inte vara fel att investera i bolag som inte tjänar pengar just nu, så länge du är medveten om att risken är högre. Tänk forskningsbolag som vill bota cancer, höga (forsknings)kostnader idag men enorm intäkts- och vinstpotential om det går vägen, för att inte nämna det enorma värdet för mänskligheten.

    2. Är aktien billig eller dyr?
     Säljaren vill självklart ha så bra betalt som möjligt men ofta inte så pass bra att aktien får en dålig start på börsen. Om den får en allt för bra start vid noteringen kan man i efterhand fundera kring om priset sattes för lågt.Ett av de vanligaste nyckeltalen, P/E-talet, kan vara till hjälp. Kolla bolagets P/E-tal och jämför det med konkurrenternas värdering. Då kan du kika på hur just P/E-talet ser ut för det senaste helåret och titta hur det ser ut framåt om bolaget ger en prognos för intäkter och resultat, skiljer det mycket på vad bolaget presterat hittills och vad de säger sig komma att prestera framgent?
      
     Ibland pratar man om att ”klä bruden inför bröllop” eller window-dressing som det kallas på finanslingo. Är siffrorna friserade för att se bra ut inför noteringen? Kolla gärna på bolagets siffror några år bakåt i tiden, såsom intäkter, marginaler och resultat.

    

    1. Kommer jag få den tilldelning jag vill ha?
     Om intresset är stort och aktien blir övertecknad så är det rätt vanligt att du får en liten fraktion av det antal aktier du egentligen tecknade dig för. Då är ju frågan, om posten blir liten, ska du köpa mer aktier (dyrare om aktien stiger) för att få den post du egentligen ville ha eller ska du sälja av? Oavsett så tillkommer ju en courtagekostnad.

    

    1. Vilka rättigheter får jag som aktieägare?
     Vilket aktieslag är det som noteras? Vanligtvis har A-aktier 1 röst på årsstämman medan B-aktier brukar ha 1/10-dels röst. Det krävs alltså 10 B-aktier för att få lika många röster som en A-aktie.Som vanlig småsparare är rösträtten sällan en vattendelare. Däremot blir det aktuellt ibland, exempelvis har preferensaktieägare ofta svag rösträtt och om ett bolag vill besluta om huruvida man ska slopa/hålla inne utdelningen till preferensaktieägare så kan vi ju ana hur just preferensaktieägarna kommer rösta, men deras röster väger inte lika tungt.
      
     Snapchats moderbolag Snap är senaste bolaget i USA som faktiskt velat emittera aktier helt utan rösträtt. Så inte en vattendelare men ack så viktigt att ha koll på.

    

   Stort lycka till vid kommande introduktioner,
   Nicklas

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-att-tanka-pa-vid-borsintroduktioner-ipo/feed/ 0
#PrataPengar avs. 94 – Nyckeltalsbonanza https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-94-nyckeltalsbonanza/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-94-nyckeltalsbonanza/#respond Mon, 16 Oct 2017 09:19:03 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14240 Avsnitt 94 – Nyckeltalsbonanza inför stundande rapportsäsong

I veckans avsnitt går vi igenom de vanligaste och viktigaste nyckeltalen inför rapportsäsongen, och vad de faktiskt betyder. Det blir även lite diskussion om råvaror och sist men inte minst, lär känna vår nya klippare.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-94-nyckeltalsbonanza/feed/ 0
Oktoberfest 6 oktober = Courtagefri Tysklandshandel! https://blogg.avanza.se/avanza/oktoberfest-6-oktober-courtagefri-tysklandshandel/ https://blogg.avanza.se/avanza/oktoberfest-6-oktober-courtagefri-tysklandshandel/#comments Thu, 05 Oct 2017 15:30:58 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14206 Varje år firas Oktoberfest i Tyskland och festivalen avrundades tidigare i veckan med Tysklands nationaldag. Imorgon fredag uppmärksammar vi därför våra tyska vänner genom att erbjuda courtagefri handel i tyska aktier (via sajt och appar) – hela dagen!

Har du inte kommit igång med tyska aktier ännu? Det är lika enkelt som att handla svenska aktier, med skillnaden att kursen står i Euro istället för kronor.

I våras lanserade vi handel i Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Belgien, och Portugal direkt på sajten eller i mobilen – från 1 Euro. Sedan lanseringen har Tyskland varit våra kunders favoritland att handla aktier i. Det tycker vi är väldigt roligt och vill därför fira det med er.

Populära tyska aktier hos oss

Här är de populäraste tyska aktierna bland våra kunder just nu.

Populäraste tyska aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Volkswagen Pref AG Fordon flagga_de 717
KS 2 Infineon Technologies AG Mikrochip flagga_de 541
KS 3 Daimler AG Fordon flagga_de 537
KS 4 Bayerische Motoren Werke AG Fordon flagga_de 514
KS 5 Siemens AG Industri flagga_de 468
KS 6 Porsche Automobil Holding SE Fordon flagga_de 417
KS 7 Deutsche Bank AG Bank flagga_de 405
KS 8 Bayer AG Pharma flagga_de 347
KS 9 Vonovia SE Bostäder flagga_de 318
KS 10 BASF SE Kemikalier flagga_de 300
KS 11 E.ON SE Elektricitet flagga_de 261
KS 12 Adidas AG Kläder flagga_de 240
KS 13 Beiersdorf AG Kroppsvård flagga_de 180
KS 14 Commerzbank AG Bank flagga_de 167
KS 15 Deutsche Lufthansa AG Flygboalg flagga_de 126

 

Tyska aktier med högst direktavkastning

Vi lyssnar väldigt mycket på våra användare. Och om det är något ni brukar uppskatta så är det att investera i bolag med hög direktavkastning (det vill säga hög utdelning i förhållande till kursen). Därför bjuder vi på topplistan för tyska bolag med högst direktavkastning.

Högst direktavkastning tyska aktier
Aktie Verksamhet Börs Direktavkastning
KS 1 Prosiebensat 1 Media SE Massmedia (TV) flagga_de 6,7 %
KS 2 Aareal Bank AG Fastighetsfinansiering flagga_de 5,8 %
KS 3 Freenet AG Mobiloperatör flagga_de 5,7 %
KS 4 Telefonica Deutschland Holding AG Teleoperatör flagga_de 5,2 %
KS 5 Hannover Rueck SE Försäkringar flagga_de 5,0 %
KS 6 Daimler AG Fordon flagga_de 4,9 %
KS 7 Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft AG in Muenchen Försäkringar flagga_de 4,8 %
KS 8 Deutsche Euroshop AG Fastigheter flagga_de 4,5 %
KS 9 TUI AG Resor flagga_de 4,4 %
KS 10 Innogy SE Energi flagga_de 4,3 %
KS 11 Bayerische Motoren Werke AG Fordon flagga_de 4,1 %
KS 12 Allianz SE Bank flagga_de 4,1 %
KS 13 TAG Immobilien AG Fastigheter flagga_de 4,0 %
KS 14 Talanx AG Försäkringar flagga_de 4,0 %
KS 15 Evonik Industries AG Kemikalier flagga_de 3,8 %

Not: Direktavkastning per kursnivåer den 28 september

En punkt som kan vara bra att känna till är att du betalar så kallad utländsk källskatt när du får utdelning på utländska aktier. Lite olika gäller på olika kontotyper och det här blogginlägget rekommenderas varmt för dig som vill läsa på mer.

Vill du hitta lite inspiration har vi rotat fram några äldre analyser:

Lågt courtage blir alltså tillfälligt gratis

Erbjudandet om courtagefri handel i tyska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under fredagen den 6 oktober för alla order som går till avslut via sajten och mobilapparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i tyska aktier som sker den 6 oktober kommer per automatik inte debiteras courtage.

Den tyska börsen har samma öppettider som Stockholmsbörsen – under fredagen kan du handla mellan 9:00 – 17:30! Övriga dagar gäller handel med minicourtage från 1 Euro. Glöm inte att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25 %.

Handla tyska aktier här – gratis idag!

Auf Wiedersehen!

Tschüss! Hälsningar,

Robert Ingemarsson, statistikgeni på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/oktoberfest-6-oktober-courtagefri-tysklandshandel/feed/ 2
Det här hände hos Avanza i september https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-september-3/ https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-september-3/#respond Tue, 03 Oct 2017 07:44:53 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14196

Sommaren är förpassad till historien och en färgsprakande höst har gett sig till känna. Ungefär samtidigt som medeltemperaturen började sjunka och tankar om höstkläder började dyka upp så skruvades temperaturen på börsen upp likt en finsk sauna. En citronsur sommarbörs som föll -8,5% från slutet på juni till slutet på augusti förbyttes till en ordentlig uppgång. Under september månad steg börsen (SIX30RX) 5,88% vilket är den bästa enskilda månaden i år och bästa septembermånaden sedan 2010.

 

 

Tittar vi på helåret så har börsen gett en avkastning på +11,4% inkl. återinvesterad utdelning (SIX30RX). Nu ger vi oss in i oktober månad och med det sagt så är det snart dags för rapportsäsongen för årets tredje kvartal, helt enkelt dags att bekänna färg och se om bolagen lever upp till marknadens förväntningar.

Byggbolaget Skanska fortsätter vara den mest populära svenska aktien. Under augusti fick aktien 2 001 nya aktieägare och under september så köpte ytterligare 2 121 kunder aktien. Under september månad steg aktien 0,53% och från bottennoteringen den 29 augusti har aktien stigit 9,9%.

Världens största börsbolag Apple lockade flest nya aktieägare bland våra utländska aktier. Apple är både den mest ägda utländska aktien tillika den mest ägda amerikanska aktien bland våra kunder. Under en kort period körde Tesla om men har nu utökat avståndet ännu mer.

Under september månad höll Apple sitt efterlängtade event där man presenterade en ny generation iPhone-telefoner. Även den efterlängtade iPhone X såg dagens ljus. Aktien sjönk -6% under september månad.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag fortsatte att vara en favorit bland spararna. Totalt fick fonden 3 274 nya sparare under månaden.

 

Så gjorde våra kunder i september

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under september månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför oktober!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Sep***
KS 1 Skanska B Bygg flagga_se 2 121 7,77% 5,13%
KS 2 Investor B Investmentbolag flagga_se 2 006 4,62% 8,26%
KS 3 Kinnevik B Investmentbolag flagga_se 1 916 5,55% 11,08%
KS 4 Swedbank A Bank flagga_se 1 539 7,11% 4,84%
KS 5 Eyeonid Group Säkerhet flagga_se 1 328 39,02% 36,94%
KS 6 SAAB B Försvar flagga_se 1 266 11,06% 14,04%
KS 7 Abelco Inv. Group Investmentbolag flagga_se 1 174 76,73% 22,97%
KS 8 Anoto Digital penna flagga_se 1 102 11,15% 12,68%
KS 9 Axfood Mat flagga_se 1 052 5,20% -0,64%
KS 10 Haldex Verkstad flagga_se 1 037 64,85% -6,93%
KS 11 Mavshack Streaming flagga_se 958 53,13% 307%
KS 12 Hexatronic Teknik/fiber flagga_se 936 29,60% 16,53%
KS 13 Ahlsell Grossist flagga_se 893 11,97% -4,77%
KS 14 ABB Verkstad flagga_se 818 5,43% 9,80%
KS 15 Melker Schörling Investmentbolag flagga_se 813 18,18% 8,49%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Sep***
KS 1 Apple Tech us 359 5,53% -6,08%
KS 2 Activision Blizzard Spel us 208 6,37% -1,63%
KS 3 Alibaba E-handel us 203 11,69% 0,59%
KS 4 Take Two Spel us 160 20,54% 4,54%
KS 5 Ubisoft Spel 🇫🇷 131 29,18% 3,91%
KS 6 Facebook Socialt nätverk us 130 5,17% -0,67%
KS 7 F-secure Säkerhet fi 115 41,52% 2,15%
KS 8 Realty Income Fastigheter us 111 4,67% -0,63%
KS 9 Tesla Elbilar us 104 1,61% -4,16%
KS 10 Amazon E-handel us 100 4,03% -2,06%
KS 11 Netflix Streaming us 98 4,10% 3,73%
KS 12 Johnson & Johnson Läkemedel us 93 3,51% -1,74%
KS 13 Nvidia Tech us 89 5,36% 5,45%
KS 14 Microsoft Tech us 83 4,11% -0,44%
KS 15 Sampo Oyj A Finans fi 80 3,25% 0,86%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- Sep***
KÖP 1 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3 274 2,86% 7,88%
KÖP 2 Storebrand Global Multifaktor 2 597 16,59% 6,10%
KÖP 3 Lannebo Sverige Plus 2 271 16,58% 7,47%
KÖP 4 Handelsbanken Brasilienfond 2 139 65,86% 8,36%
KÖP 5 SPP Global Topp 100 2 082 70,82% 5,00%
KÖP 6 Swedbank Robur Ny Teknik 1 488 5,12% 5,52%
KÖP 7 Schroder ISF Glbl Emerg Mkt Opp A USD 1 277 12,28% 3,75%
KÖP 8 Länsförsäkringar Global Indexnära 1 071 5,08% 4,61%
KÖP 9 GAM Star European Equity A EUR Acc 966 15,97% 5,36%
KÖP 10 Länsförsäkringar Global Indexnära 948 2,90% 4,61%
KÖP 11 AMF Aktiefond Europa 924 2,72% 5,25%
KÖP 12 Nordea 1 – Emerging Stars Equity BP SEK 865 13,74% 2,91%
KÖP 13 Carnegie Corporate Bond A 816 13,98% 0,16%
KÖP 14 Öhman Global Hållbar A 696 24,96% 4,60%
KÖP 15 SEB Östeuropafond Småbolag – lux 690 58,57% 2,58%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-09-30  i jämförelse med 2017-08-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-09-30 i jämförelse med 2017-08-31
*** Utveckling under september 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-september-3/feed/ 0
Hur mycket krävs för att bli ekonomiskt oberoende? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-mycket-kravs-for-att-bli-ekonomiskt-oberoende/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-mycket-kravs-for-att-bli-ekonomiskt-oberoende/#comments Fri, 29 Sep 2017 09:58:15 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13532 Många är vi som drömmer om att en dag kunna sluta jobba och helt leva på vår förmögenhet. Drömmen kan lätt kännas avlägsen, men är den egentligen så avlägsen som du tror?

Med hjälp av fyra enkla frågor vill vi i det blogginlägget ge dig verktygen att ta reda på precis hur mycket du behöver spara ihop för att bli ekonomiskt oberoende och hur lång tid det kommer ta att göra det.

Vi definierar ekonomiskt oberoende som att kunna försörja sig på utdelningen från sina värdepapper.

 1. 1. Hur mycket vill jag kunna spendera varje månad?

Ett sätt att besvara frågan är att dela upp den i två delar:

 1. 1. Vilka utgifter har jag idag?
 2. 2. Tror jag att jag kommer ha en annan utgiftsnivå i framtiden?

 

Låt säga att jag har en inkomst på 32 000 kr, den svenska medellönen 2015 enligt SCB. Jag får då ut ca 24 000 kr efter skatt. Jag följer mantrat att sätta av 10% av min dinsponibla inkomst till sparande och sparar således 2 400 kr/månad. Kvar efter skatt och sparande är därför 21 600 kr/månad vilket är min nuvarande utgiftsnivå. 

TIPS: Enklaste sättet att ta reda på din disponibla inkomst är helt enkelt att kolla i dina senaste lönespecifikationer eller se hur mycket lön som betalas in på ditt bankkonto. Har du inte tillgång till det kan du räkna ut din lön efter skatt här.

Går vi över till den andra delen av frågan kan det till exempel vara så att att jag i framtiden tror att jag kommer ha lägre kostnader genom att utgifterna exempelvis minskar när barnen flyttar hemifrån, att jag då kanske också flyttar till en mindre bostad och därigenom får ännu lägre kostnader eller att jag betalar av på mitt lån och därigenom får lägre ränteutgifter.

Alternativt kanske jag tänker mig en högre utgiftsnivå i framtiden genom att t.ex. ha en lyxigare livsstil framöver, köpa en finare bil och ett sommarställe eller att resa mer. I mitt exempel utgår jag från att jag kommer ha samma utgiftsnivå som idag, dvs. 21 600 kr/månad och att jag utöver det vill resa för 25 000 kr om året utöver det jag lägger på resor idag.

 1. 2. Vilken direktavkastning kommer jag ha?

Vill jag täcka mina utgifter med utdelningar blir en relevant fråga i sammanhanget såklart vilken direktavkastning jag kommer ha. Under 2016 var Stockholmsbörsens totala direktavkastning 4,0%.

Tror jag att denna nivå är rimlig för mina investeringar i framtiden kan jag utgå från den, och tror jag på en högre eller lägre siffra för egen del kan jag såklart justera utifrån mina förväntningar.

TIPS: Är du kund hos Avanza och vill se hur mycket du fått i utdelningar under olika år kan du gå  in under Mina sidor/Kontoöversikt/Värdepapper och sen klicka på ”Utdelning” i grafen längst ned till höger på sidan.

utdelningstillvaxt

3. Hur mycket behöver jag således spara ihop?
Vill jag kunna leva med den levnadsstandard jag har idag och ha en utgiftsnivå på 21 600 kr/månad och dessutom resa för 25 000 kr/år utöver det jag lägger på resor idag kommer min årliga utgiftsnivå i framtiden vara 21600*12+25000=284 200 kr.

För att årligen kunna täcka dessa utgifter med utdelningar behöver jag med en direktavkastning på 4% spara ihop 7 105 000 kr (284 200/4%=7 105 000).

4. Hur lång tid kommer det ta för mig att spara ihop det jag behöver?
Tiden att nå mitt sparmål beror på hur mycket jag reda sparat ihpop, hur mycket jag avser spara i framtiden samt vilken avkastning jag förväntar mig.

Utifrån dessa tre faktorer går det att räkna ut hur länge jag behöver spara för att nå målet. Ett verktyg på vägen är Avanzas sparkalkylator.

boman 2

Låt säga att jag redan har sparat ihop 200 000 kr och tror att jag kommer få en årlig avkastning på i snitt 7% framöver (Stockholmsbörsen gav en genomsnittlig avkastning på 11% per år 1985-2015). Med min nuvarande inkomst (24 000 kr efter skatt) och sparkvot (10%) som ger ett månadssparande på 2400 kr behöver jag spara i 37 år för att nå mitt mål på dryga 7 miljoner kronor.

Tycker jag att 37 år känns lite för långt bort kan jag gå in i sparkalkylatorn och jämföra andra scenarier. Om jag exempelvis skulle kunna avvara en tredjedel av min disponibla inkomst på 24 000 och därmed spara 8000 kr i månaden skulle det istället ta 23 år att nå mitt sparmål. Är jag t.ex. 32 år idag kommer jag då nå målet vid 55 års ålder.

Slutligen kan man ju ställa sig frågan vad man ska investera i?

Vill du investera i fonder kan du ta hjälp av Avanza Auto eller få inspiration från vår Portföljgenerator och vill du investera i aktier hittar du några uppslag i vår nya Aktiegenerator samt under Aktieinspiration på vår sajt. Eller varför inte sortera fram och välja bland bolagen på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning, om du är ute efter högutdelande bolag?

———————————————————————————————————–

Fördjupning kring inflationsjustering (överkurs):

Skulle jag med dagens prisnivåer behöva 7 105 000 kr i sparande för att kunna ha den levnadsstandard jag vill ha kanske jag behöver lite mer i framtiden om inflationen tar fart. Ett sätt att ta hänsyn till inflationen för mitt sparmål är räkna om mitt mål till prisbasbelopp. Ett prisbasbelopp är för år 2017 beräknat till 44 800 kr. Mitt sparmål på 7 105 000 kr motsvarar därför 158,6 prisbasbelopp. Vill jag inflationsjustera sparmålet ska jag därför ta 158,6 multiplicerat med respektive års prisbasbelopp.

——————————————————————————————————————–

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-mycket-kravs-for-att-bli-ekonomiskt-oberoende/feed/ 1
#PrataPengar avs. 91 – Investeringar & idrott när Björn Ferry gästar https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-91-investeringar-idrott-nar-bjorn-ferry-gastar/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-91-investeringar-idrott-nar-bjorn-ferry-gastar/#respond Mon, 25 Sep 2017 09:54:36 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14186 Avsnitt 91 – Investeringar & idrott när Björn Ferry gästar 

I veckans avsnitt träffar vi tidigare OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry. Han berättar bland annat om sin syn på frihet kontra pengar, varför han gillar att jobba i skogen och hur han använder sig av idrottspsykologi när han investerar på börsen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-91-investeringar-idrott-nar-bjorn-ferry-gastar/feed/ 0
Hur fungerar förvaltningen i Avanza Auto? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-forvaltningen-i-avanza-auto/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-forvaltningen-i-avanza-auto/#respond Fri, 22 Sep 2017 08:30:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14146 Idag lanseras Avanza Auto som med sina sex specialfonder ger dig en smart, automatisk och billig förvaltning av dina pengar. Vi har ställt ett par frågor till Anders Brommesson, ansvarig förvaltare på Avanza Fonder, för att ta reda på hur förvaltningen fungerar.

Hej Anders! Vi har idag lanserat Auto, berätta vad det är för något.

Avanza Auto är ett smart och transparent sparande i specialfonder, något helt unikt och något liknande finns inte i Sverige.  Auto vänder sig till personer som inte har tid att sitta och övervaka sitt sparande.

Kan du berätta för oss hur modellen bakom Auto fungerar? Varför har vi valt den och varför är den bättre än andra modeller?

Modellen bakom Auto bygger på en matematisk algoritm som i sin tur bygger på det senaste inom forskningen för modern portföljteori. Modellen som vi väljer att tillämpa går under namnet Black-Litterman modellen, som sägs vara en vidareutveckling av Markowiz ”Mean-Variance Optimization” modell. Det finns alternativa modeller, men Avanza Fonder anser Black-Littermanmodellen vara den bästa. T ex kan nämnas att stora aktörer som amerikanska Wealthfront också använder sig av Black-Littermanmodellen.

Varför har vi valt att erbjuda sex olika specialfonder?

Spararna erbjuds sex olika fondandelsfonder, vars sammansättning definieras utifrån sex olika risknivåer. Genom ett användarvänligt gränssnitt kan spararen välja mellan två sparalternativ, ”kortsiktigt sparande” eller ”långsiktigt sparande”. De tre fonderna med lägst risk ligger i vägvalet ”kortsiktigt” (definieras som sparande med en placeringshorisont på 2–5 år). De övriga tre fonderna ligger i kategorin ”långsiktigt” vars sparhorisont sträcker sig längre än 5 år.

Alla sex specialfonder har olika fördelningar mellan aktie- och räntefonder samt alternativa placeringar, hur bestäms dessa?

Risken i varje specialfond speglar i sin tur kundens valda sparhorisont. En lång sparhorisont tillåter högre risk och med det en högre andel aktier, medan en kort sparhorisont är liktydigt med lägre risk och således en lägre andel aktier och en högre andel räntebärande.

Behöver jag som kund själv justera fördelningen mellan de underliggande fonderna över tid?

I namnet Auto vilar begreppet ”automatiskt”, dvs. spararen får hjälp med en smart och automatisk tillgångsallokering till en kostnad av låga 0,35 % (underliggande fonders avgifter tillkommer).

Du som kund behöver således inte ägna någon tid åt ditt sparande om du inte vill, det sköter Auto åt dig.

Hur mycket pengar behöver jag köpa för?

Minsta engångssinsättning är 1 kr och minsta månadssparande 100 kr.

Är det något annat bra om Auto du vill lyfta upp?

Auto kommer att genomgå en ständig utveckling. Modellens underliggande byggstenar och hur de samverkar  kommer att ges en kontinuerlig översyn. Vidare kommer val av vilka tillgångsslag som modellen ska optimera utifrån att ses över en gång om året. Även underliggande instrument kommer att kännetecknas av en årlig due-dilligence. Allt detta med det bästa för kunden i åtanke. Avanza värnar om kunden och målsättningen med Auto att erbjuda en av de billigaste och bästa långsiktiga sparandet på marknaden.

Tack Anders!

 

Om du vill lära dig ännu mer om Avanza Auto kan du titta på klippet i Avanza Play där Nicklas & Philip gästas av fondbolagets vd Åsa Mindus Söderlund.

 

 

Detta blogginlägg är framtaget i samband med Avanza Fonder AB.
AVANZA AUTOS SPECIALFONDER FÖRVALTAS AV AVANZA FONDER AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i specialfonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på avanza.se/auto.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-fungerar-forvaltningen-i-avanza-auto/feed/ 0
Nu lanserar vi Avanza Auto! https://blogg.avanza.se/avanza/nu-lanserar-vi-avanza-auto/ https://blogg.avanza.se/avanza/nu-lanserar-vi-avanza-auto/#respond Fri, 22 Sep 2017 06:16:13 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14134 Avanza Auto består av sex olika specialfonder som alla baserar sin förvaltning på modern portföljteori istället för en enskild förvaltares kunskaper. Risk och förväntad avkastning ökar för varje Auto och den Auto du väljer kommer att rebalanseras löpande. Om vi hittar billigare eller bättre alternativ kommer innehaven bytas ut.

Du kan handla från 1 krona eller månadsspara från 100 kronor. Eller både och såklart. Och du betalar bara 0,35% i förvaltningsavgift oavsett vilken Auto du väljer. De underliggande fondernas avgifter som tillkommer har vi dessutom förhandlat ned och kommer därför aldrig överstiga 0,15 %

Varför skapades Avanza Auto?

Avanza Auto skapades eftersom många har varken tiden, intresset eller kunskapen att själv ta hand om sina pengar på bästa sätt. Och de som vill ha hjälp får tyvärr ofta betala dyrt för den. Det tycker vi är fel.

Hur gör man då? 

Avanza Auto är utformat för att det ska vara så enkelt som möjligt för dig som sparare.

1. Du väljer hur länge du vill spara – kortsiktigt eller långsiktigt

 

 

 

 

 

2. Sen väljer du den Auto som passar dig bäst

 

Lär dig om Avanza Auto i Play

Se klippet där Nicklas & Philip visar vad Auto är, hur det fungerar och intervjuar Åsa Mindus Söderlund, VD på Avanza Fonder, om hur förvaltningen fungerar och vad modern portföljteori är.

 

Läs mer om Avanza Auto och sätt igång med ditt sparande här.

 

Detta blogginlägg är framtaget i samband med Avanza Fonder AB.
AVANZA AUTOS SPECIALFONDER FÖRVALTAS AV AVANZA FONDER AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i specialfonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på avanza.se/auto.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nu-lanserar-vi-avanza-auto/feed/ 0
Nu kan du se Bitcoin och Ethereum hos Avanza https://blogg.avanza.se/avanza/nu-kan-du-se-bitcoin-och-ethereum-hos-avanza/ https://blogg.avanza.se/avanza/nu-kan-du-se-bitcoin-och-ethereum-hos-avanza/#comments Wed, 20 Sep 2017 07:10:07 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14075 Vad är blockchain/blockkedjan och hur fungerar det?

Blockchain eller blockkedjan är namnet på tekniken som bland annat kryptovalutor använder sig av. Förutom Bitcoin eller Ethereum som de flesta associerar blockchain med så har tekniken även blivit väldigt populär hos flertalet stora företag. Detta när dom tittar efter nya, säkra och kostnadseffektiva sätt för att effektivisera värdeöverföringar mellan olika parter.

Nicklas & Philip träffade Johan Toll, som är ansvarig för blockchain på Nasdaq i Stockholm, i Avanza Play för att lära sig mer om Blockchain och hur det kan komma att användas i framtiden. Se klippet här!

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en ny typ av valuta, en kryptovaluta, som använder sig av blockchainteknik. En skillnad som ofta nämns mellan Bitcoin och ”vanlig” valuta, så kallad traditionell Fiatvaluta, är att Bitcoins värde varken styrs, regleras, garanteras eller påverkas av någon stat eller union. Värdet på Bitcoin bestäms likt många andra tillgångar av utbud och efterfrågan. Antalet cirkulerande Bitcoins är förutbestämt och har ett inbyggt tak så att antalet inte kan överstiga 21 miljoner stycken Bitcoins.

Satoshi Nakamoto uppfann Bitcoin 2009. Namnet är en pseudonym och det är fortfarande okänt vem det egentligen är.

Vill du veta mer om Bitcoin och hur det fungerar kan du titta på denna film om hur Bitcoin funkar.

Vad är Ethereum?

Ethereum använder sig också av blockchainteknik. Något som skiljer Ethereum åt mot Bitcoin är att det från början var designat med syfte att enklare möjliggöra för tredjeparter att bygga applikationer med Ethereums blockkedja som grund – precis som Appstore eller Google Play möjligör för andra att bygga appar till respektive operativsystem.

Valutan som sedan används inom blockkedjan heter Ether medans Ethereum är namnet på blockkedjan.

Idén om Ethereum framfördes av Vitalik Buterin 2013 och gick live 30:e juni 2015. CNBC har gjort en illustrativ video på ca 3 minuter för att förklara skillnaden mellan Bitcoin och Ethereum.

Lägg till kryptovaluta på din kontoöversikt

Nu har du möjlighet att se värdet på Bitcoin och Ethereum direkt på din kontoöversikt. Detta görs genom att klicka på de tre prickarna  (se bilden nedan) och sedan genom att trycka på ”Lägg till Kryptovaluta”. I nästa steg så kopierar du in adressen på kryptovalutan du vill följa. För att se eventuell värdeförändring så har du även möjlighet att ange din inköpskostnad (I SEK per enhet).

Nu till en början finns funktionaliteten endast tillgänglig på webben och ska också ses som exprimentell. Tänk på att värdet på dina kryptovalutor varken lagras hos oss, räknas in i din ekonomiska översikt eller går att handla med hos oss.

Nu kan du se värdet på kryptovalutor direkt på din kontoöversikt! Klicka för att förstora.

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nu-kan-du-se-bitcoin-och-ethereum-hos-avanza/feed/ 29
#PrataPengar avs. 89 – Arne ”Kavastu” Talving gästar https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-89-arne-kavastu-talving-gastar/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-89-arne-kavastu-talving-gastar/#respond Mon, 11 Sep 2017 13:06:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14126 Avsnitt 88 – Arne ”Kavastu” Talving gästar

I veckans avsnitt av #PrataPengar gästas vi av Arne Talving som är mer känd som sparprofilen Kavastu. Vi får lyssna till vem Arne är, hans resa på börsen från 80-talet fram tills nu, hur han hittar sina investeringar och sist men inte minst hans bästa spartips.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-89-arne-kavastu-talving-gastar/feed/ 0
Det här hände hos Avanza i augusti https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-augusti-3/ https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-augusti-3/#respond Wed, 06 Sep 2017 07:24:52 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14112

Sommaren lider mot sitt slut och semestern har för de flesta lagts till handlingarna eller fotoalbumet om man så vill. Aktiviteten brukar sjunka under sommarmånaderna när semester, glass, sol och bad lockar och likaså denna gång. Från första juni till och med sista augusti sjönk Stockholmsbörsen -5,63 %. Räknar vi med några få utdelningar som släntrade in under sommarmånaderna istället för traditionella vårkanten så minskar nedgången marginellt till -5,59 %.

Augusti månad slutade marginellt ned med en nedgång på -0,05% och faktum är att sommarens samtliga månader levererat beska negativa siffror, surt sa räven!

Totalt under 2017 fram till sista augusti har börsen inkl. utdelningar levererat en avkastning på +5,19 %.

Byggbolaget Skanska var den mest populära svenska aktien under augusti som fick totalt 2001 nya aktieägare. Under augusti sjönk Skanska -2,23 % och -17,29% senaste året. Vi ska dock komma ihåg att aktien steg kraftigt efter amerikanska presidentvalet på förhoppning om ökade offentliga utgifter för att satsa på infrastruktur. Detta då 36% av bolagets försäljning sker i USA (2016) som är bolagets näst största enskilda marknad efter Norden.

Stormen Harvey i USA spås bli den dyraste naturkatastrofen i landets historia. Under Nicklas & Philips USA-resa gästade Dagens Industris USA-korrespondent Peter Fellman Avanza Play och berättade bland annat att Skanska rimligen bör få en del uppdrag i samband med återuppbyggnaden efter stormen.

Smyckesbolaget Pandora var den mest populära utländska aktien under augusti likväl som under juni. Totalt hittade 487 nya ägare till aktien som sjönk -8,16 % under augusti och -28,14% under året fram till sista augusti.

Lannebo Sverige Plus var den populäraste fonden under augusti månad. Totalt ökade antalet fondandelsägare med 3 334 kunder.

 

Avanza i USA

I slutet på augusti reste Nicklas & Philip till USA för att lära känna den amerikanska marknaden bättre. Veckan inleddes med att Avanza öppnade Nasdaq på måndagen för att löpande under veckan träffa intressanta gäster i Avanza Play. Du kan se samtliga klipp från resan här.

Veckan bjöd på lite gott och blandat på temat Blockchain, Machine Intelligence, amerikanska retailmarknaden, Donald Trump, Nordkorea, techbolagen och mycket mer.

 

Så gjorde våra kunder i augusti

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under juni månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför september!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Aug***
KS 1 Skanska B Bygg flagga_se 2001 7,91% -2,23%
KS 2 G5 Entertainment Mobilspel flagga_se 1834 50,55% 21,28%
KS 3 Anoto Group Digital penna flagga_se 1529 18,29% 72,33%
KS 4 Tobii Ögonteknologi flagga_se 1206 7,14% 5,25%
KS 5 AstraZeneca Läkemedel flagga_se 1145 8,03% -4,30%
KS 6 Swedbank A Bank flagga_se 1113 5,42% 1,90%
KS 7 ICA Gruppen Dagligvaror flagga_se 1073 6,39% -2,10%
KS 8 SaltX Technology Teknologi flagga_se 1050 14,10% -7,36%
KS 9 Bilia A Bilar flagga_se 1047 16,78% 6,09%
KS 10 SCA B Skog flagga_se 1044 7,06% -0,90%
KS 11 Swedol B Butikskedja flagga_se 1005 38,71% 12,11%
KS 12 Axfood Dagligvaror flagga_se 901 4,66% 3,38%
KS 13 Cloetta B Godis flagga_se 878 9,15% 4,15%
KS 14 Seamless Dist. Mob. betalningar flagga_se 694 36,34% 25,81%
KS 15 Nordic Leisure Spel flagga_se 638 71,85% 90,28%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Aug***
KS 1  Pandora  Smycken dk 487 23,65% -8,16%
KS 2  Alibaba  E-handel us 272 18,58% 10,81%
KS 3  Activision Blizzard  Spel us 199 6,49% 6,12%
KS 4  Saferoad Holding  Trafiksäkerhet no 183 1016% 0,0%
KS 5  Apple  Tech us 182 2,88% 10,22%
KS 6  Tesla  Elbilar us 134 2,12% 10,05%
KS 7  Multiconsult  Konsult no 134 262% -5,23%
KS 8  ABG Sundal Collier Inv. banking no 127 45,85% 3,67%
KS 9 Europris  Butikskedja no 124 40,26% -0,81%
KS 10  Chr. Hansen Holding  Biotech dk 105 233% 6,23%
KS 11  Nvidia  Elektronik us 103 6,61% 4,26%
KS 12  Ubisoft Ent.  Spel 🇫🇷 101 29,02% 4,50%
KS 13  Gaming innovation  Spel no 99 7,36% 7,85%
KS 14  Omega Healthcare  Fastigheter us 86 9,37% 0,89%
KS 15  Infineon Tech.  Teknologi 🇩🇪 81 20,25% 5,42%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- Aug***
KÖP 1  Lannebo Sverige Plus 3334 32,16% -1,56%
KÖP 2  Schroder ISF Glbl Emerg Mkt 3185 44,17% 1,15%
KÖP 3  AMF Räntefond Lång 2431 6,85% 0,40%
KÖP 4  Nordea 1 – Emerging Stars Eq 2395 61,39% 0,53%
KÖP 5  GAM Star European Equity A 2070 52,05% -1,40%
KÖP 6  AMF Aktiefond Europa 2000 6,25% -2,57%
KÖP 7  Storebrand Global Multifaktor 1990 14,56% -1,97%
KÖP 8  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 1987 1,77% -2,97%
KÖP 9  SPP Obligationsfond 1827 7,28% 0,42%
KÖP 10  Öhman Global Hållbar A 1825 189,32% -0,72%
KÖP 11  Länsförsäkringar Global Indexnära 1446 4,62% -1,87%
KÖP 12  Spiltan Räntefond Sverige 1419 4,67% 0,13%
KÖP 13  Spiltan Högräntefond 1025 15,73% 0,47%
KÖP 14  Avanza Zero 958 0,50% -0,06%
KÖP 15  Swedbank Robur Penningmarknadsfond 888 10,78% -0,02%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-08-31  i jämförelse med 2017-07-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-08-31 i jämförelse med 2017-07-31
*** Utveckling under augusti 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-augusti-3/feed/ 0
#PrataPengar avs. 88 – På besök i Amerika! https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-88-pa-besok-i-amerika/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-88-pa-besok-i-amerika/#respond Mon, 04 Sep 2017 08:52:42 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14106 Avsnitt 88 – På besök i Amerika!

Nicklas och Philip är tillbaka efter en intensiv vecka i USA. Veckan startar på bästa sätt med en ny podd där de sammanfattar resan, intrycken och vad de tar med sig hem. Sist men inte minst kommer ett riktigt matigt nyhetssvep från Nicklas.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-88-pa-besok-i-amerika/feed/ 0
@PhilipScholtze till Avanza för att #PrataPengar https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar-2/ https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar-2/#respond Thu, 24 Aug 2017 13:14:23 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14086  

Jag heter Philip Scholtzé och har precis börjat jobba på Avanza. Tillsammans med Nicklas Andersson, som ni känner väl vid det här laget, kommer jag att utveckla Avanza Play för att ni på ett enkelt och roligt sätt ska kunna hänga med i och lära er nya saker om aktiemarknaden.

Vi träffades för 2,5 år sedan på en investerarresa till New York, som arrangerades av Unga Aktiesparare. Jag kommer ihåg att jag tyckte att Nicklas pratade om aktier på ett sätt som skapade intresse, så det var ingen slump att jag ringde honom när idén om att skapa en podcast kom upp. Vi startade tillsammans podcasten #PrataPengar för Unga Aktiesparare, organisationen som jag samma sommar blev vd för.

Podcasten har idag över 40 000 lyssningar varje vecka och det är precis samma resa som vi hoppas kunna göra med Avanza Play. För precis som Nicklas, så brinner jag verkligen för att få fler att upptäcka aktiesparande, komma igång, utvecklas över tid och tycka att det är riktigt roligt. Och ju fler tittare, läsare eller lyssnare vi har, desto närmare kommer vi målet.

Imorgon åker jag och Nicklas tillbaka till New York för att på måndag få ringa klockan när Nasdaq-börsen ska öppnas. Det hade vi ju bara kunnat drömma om när vi var där sist i maj 2015. Och vi vill att alla ni som läser den här bloggen ska kunna följa med, så häng med i alla våra sociala mediekanaler och kommentera vad ni vill att vi ska besöka och prata om.

Inför vår USA-resa har vi spelat in ett avsnitt för att du ska lära känna den amerikanska marknaden, den ser du här.

Och är du ännu mer nyfiken på att lära känna mig (och/eller Nicklas) så kan jag tipsa om ett poddavsnitt som vi spelade in precis för sommaren där vi blir utfrågade om det mesta. Du kan lyssna på avsnittet här.

 

/Philip Scholtzé

Ni följer mig på @philipscholtze på Twitter och Instagram.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar-2/feed/ 0
#PrataPengar avs. 85 – Geopolitiska spänningar & börsen https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-85-geopolitiska-spanningar-borsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-85-geopolitiska-spanningar-borsen/#respond Mon, 14 Aug 2017 10:56:09 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14073 Avsnitt 85 – Geopolitiska spänningar & börsen

Nu är vi tillbaka efter sommarledigheten, ännu ett färskt avsnitt av #PrataPengar! Vi pratar om de förändringar som sker i podden framöver, vad som händer med världsläget och dess påverkan på börsen samt Nicklas nyhetssvep.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-85-geopolitiska-spanningar-borsen/feed/ 0
10 år sedan finanskrisen – en återblick! https://blogg.avanza.se/avanza/10-ar-sedan-finanskrisen-en-aterblick/ https://blogg.avanza.se/avanza/10-ar-sedan-finanskrisen-en-aterblick/#comments Tue, 18 Jul 2017 17:36:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14026 Tiden går som bekant fort och det är redan 10 år sedan nedgången som sedermera skulle komma att benämnas ‘finanskrisen’ tog sina första vacklande steg nedåt.

13 juli 2007 sattes toppnoteringen på OMXS30, precis 2685 dagar eller strax över 7 år efter förra toppen i samband med IT-boomen kring millenieskiftet.

Nedgången under finanskrisen höll i sig i 472 dagar och mer än halva nedgången på totalt -57,8% fick vi efter den anrika investmentbanken Lehman Brothers kollaps 15 september 2008. Beskedet om att banken kastade in handduken kastade en chockvåg över världens finansmarknader.

2015 anordnade jag en investerarresa till USA där vi träffade Mirey på Credit Suisse som lägligt nog jobbade på avdelningen för investerarrelationer på Lehman Brothers i samband med konkursen, hon instämde att det var en mycket turbulent period som hon helst ville glömma.

I slutet på 2008 befann jag mig i Sydamerika och sparade några sidor från den lokala finanstidningen. Det var helt klart en turbulent tid med stora fall på världens börser. Bilden nedan visar några globala börsindex och viktigt i sammanhanget att komma ihåg för svensk del är ju att börsfallet varade under två kalenderår så att enbart titta på utvecklingen under 2008 som bilden nedan ger ju inte hela sanningen.

Börsutvecklingen för några globala börser under slutet på 2008 (klicka för att förstora)

Förutom att spara och investera löpande då jag inte är någon expert att tajma marknaden eller uppskattar den psykologiska dimension som ”hoppa från tuva till tuva” innebär så brukar jag också säga att jag köper när det gör som ondast. För att bjuda på en klyscha kan man säga att efter regn kommer finansiellt solsken. Låt oss titta på hur några av världens största bolag presterade under denna period som kom att tituleras som den värsta finansiella krisen sedan depressionen på 1930-talet.

Många stora bolag föll kraftigt under finanskrisen (klicka för att förstora)

Det brukar ju sägas att folk springer till Nordiska Kompaniet i Stockholm när det vankas rea men flyr hals över huvud från börsen när den faller. Självklart är det en något förenklad bild då börsen till sin natur är svårare att värdera än ett par byxor som kostat 1000 kr och nu saluförs för 500 kr.

Pris är vad du betalar och värde är vad du får, ja så lyder ett av många citat från en av vår tids mest kända investerarprofiler: Warren Buffett eller the Oracle of Omaha som han kallas. Det citatet kommer väl till pass här för om  man kastar ett snabbt getöga på bolagen så ser man snabbt att många stora bolag som inte sällan är den senaste tidens vinnare handlades mycket billigt under krisens värsta period. När marknaden faller brett tenderar även kvalitetsbolag att falla när sentimentet är surt och börsen hamnar i frysboxen. Den som kan övervintra i minusgrader och passar på att köpa mer har iallafall historiskt gått vinnande ur kraschen.

Apple är ett av världens största börsbolag och hade här precis firat 1 år sedan de lanserat iPhone. Här hade aktien fallit -57% och från dess fram till idag har den stigit 1 300% inklusive utdelning.

Amazon sätter skräck i traditionell e-handel idag med sin framfart där man löpande ger sig in i nya områden. Senast i dagligvaruhandeln efter sitt köp av amerikanska Whole Foods. Här hade aktien fallit -58,7% för att fram till idag ha bjudit sina aktieägare på 2 600%.

Baidu är Kinas motsvarighet till Google och blev det första kinesiska bolaget i världen att inkluderas i indexet Nasdaq 100. Aktien var ned -69,6% för att därefter fram till idag ha stigit 1 575%.

Google behöver knappast någon närmare förklaring. Två år tidigare hade de köpt Youtube för 1 miljard USD, det största förvärvet i bolagets historia. Då var det flertal nyhetsbyråer som inte förstod logiken i förvärvet men idag med närmare 1,5 miljarder månatligt aktiva användare på videotjänsten och en nästintill dominerande ställning vid sidan om Facebook på annonsmarknaden online är det desto klarare. Aktien var ned -60,5% för att fram till idag ha stigit 650% (Alphabet A).

Walt Disney känner nog också de flesta till. Bolaget har en uppsjö tv-kanaler, temaparker, kryssningsfartyg, merchandise och filmproduktion och de flesta av oss har nog en relation till bolaget på ett eller annat sätt. Om inte annat på julafton kl. 15.00 innan öppning av julklappar. Aktien var ned -39% för att fram till idag stigit 466% inkl. utdelningar.

Syftet med att lyfta fram ett axplock bolag som de flesta känner igen och som inte sällan är bland de populäraste innehaven bland våra kunder är att visa på att de värsta av tider kan bjuda på de bästa av lägen att investera.

Något som slår mig är att de klassiska utdelningsmästarna som ingår i Dividend Kings och Aristocrats klarade sig betydligt bättre än övriga. Alltså bolag som lyckats höja utdelningen i minst 25 år (Aristocrats) respektive 50 år (Kings) vars historik uppenbarligen inger förtroende om framtiden i ett osäkert läge på börsen. Mer om vilka bolag det är kan du läsa i detta inlägg. 

Vad gäller den svenska börsen så har den bjudit på en uppgång på 273% sedan slutet på oktober 2008. En stor del av uppgången har varit multipelexpansion, för att kapa finanslingot betydet det konkret att börsen värderar varje vinstkrona högre nu än då. Inte konstigt eftersom P/E-talet som är det nyckeltal som mäter just hur många gånger årsvinsten börsen värderas till var ordentligt nedtryck i skosulorna. Man kan jämföra det med att man håller ned en stor badboll i poolen, släpper man så åker den upp rätt fort. En stor del av multipelexpansionen var således en återhämtning. Sen har vi utdelningarna vi fått under årens lopp fram till idag och sist men inte minst vinsttillväxt. Den sistnämnda är ju den faktor som i stor utsträckning driver börsen på lång sikt, trots detta har den lyst lite grann med sin frånvaro. Vi får helt enkelt se vad framtiden har att bjuda på.

Här nedan kan du se hur bolagen på Stockholmsbörsen (large, mid och small cap) utvecklades under finanskrisen. Det är nyttigt att komma ihåg att aktier kan gå ned. Aktier har varit den absolut bästa investeringsformen historiskt och en starkt bidragande faktor till det är att det just är en risktillgång. Som tur är är nedgångar likt denna ovanliga. Den här var i paritet med 1930-talet och den är det många av oss som inte var med om. Men vän av ordning och för de som kommer ihåg vad jag skrev lite längre upp så kan ju de bästa av lägen skapas i de tråkigaste av tider. Men som de flesta finansiella disclaimers påpekar; historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning!

Utvecklingen på Stockholmsbörsen under perioden 2007-07-13 till 2008-10-27 (klicka för att förstora)

Jag sa ju tidigare att det efter regn kommer finansiellt solsken. Här är bolagen som stigit mest sedan OMXS30 vände den 27 oktober 2008. Kom dock ihåg att om en investering värd 100 kr faller -50% till 50 kr så måste den ju stiga 100% alltså 50 kr för att komma tillbaka till samma nivå igen, den procentuella uppgången är alltså större än fallet under en återhämtningsfas.

Aktierna som stigit mest på Stockholmsbörsen sedan botten under finanskrisen (klicka för att förstora)

För dig som orkat läsa ända ned hit vill jag bara säga att vi nu blickar framåt och hoppas att kommande decennium blir minst lika bra som det vi lämnar bakom oss samt önska dig en riktigt härlig sommar.

Avkastning på dig,

Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/10-ar-sedan-finanskrisen-en-aterblick/feed/ 5
Börsveckan som gått v. 28 https://blogg.avanza.se/avanza/borsveckan-som-gatt-v-28/ https://blogg.avanza.se/avanza/borsveckan-som-gatt-v-28/#respond Sat, 15 Jul 2017 11:17:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14001 Då var det äntligen dags för helg igen och med det vår traditionsenliga tillbakablick på veckan och vilken aktie som gått bäst respektive sämst och vilken som fått flest nya ägare. Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier (OMXS30) steg 1,84% under veckan och sedan årsskiftet har börsen stigit 8,54% exklusive årets utdelningar.

Finanskrisen 10 år Både Stockholmsbörsens breda återinvesterande index SIXPRX och det smalare SIX30RX vände ned 16 juli 2007 för att åter vända uppåt i slutet på 2008. Sedan nedgången startade och fram till idag har börsen inklusive utdelningar stigit +80,9% (SIX30RX) respektive +100,3% (SIXPRX). Tittar vi från att börsen bottnade 21 november för SIXPRX är uppgången +360% och för SIX30RX är motsvarande siffra +300%.

OMXS30 – 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen (Large-, Mid & Small cap)
SIX30RX – Samma index som ovan men man räknar med återinvesterad utdelning
OMXSPI – Utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen.
SIXPRX – Samma index som ovan men man räknar med återinvesterad utdelning.

 

Aktierna som fått flest nya ägare

Flest nya aktieägare under veckan
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 2017 +/- v.28
KS 1 Avanza Nätmäklare Large cap +3,2% -4,80% -5,97%
KS 2 Cloetta Godis Mid cap +7,4% +3,48%  -17,27%
KS 3 Duroc Industri Small cap +11,2% +135,48% +20,86%
KS 4 Urb-it Leveranser First North +12,5% +2,08% -2,65%

Aktierna som stigit mest 

Aktierna som stigit mest under veckan
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 2017 +/- v.28
KS 1 Lundin Mining Gruvor Large cap -2,6% +18,02% +11,41%
KS 2 Vitrolife Fertilitet Mid cap +0,4% +46,77% +11,37%
KS 3 Duroc Industri Small cap +11,2% +135,48% +20,86%
KS 4 Matra Petroleum Olja & gas First North +8,0% 0,0% +42,86%

Aktierna som sjunkit mest

Aktierna som sjunkit mest under veckan
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 2017 +/- v.28
KS 1 JM Bygg Large cap +0,0% +7,33% -6,02%
KS 2 Cloetta Godis Mid cap +7,4% +3,48% -17,27%
KS 3 Edgeware Strömning Small cap -2,0% +34,83% -24,08%
KS 4 Hubbr Kommunikation First North 0,0% -60,68% -35,20%

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/borsveckan-som-gatt-v-28/feed/ 0
Market Timing eller Time in the Market – Kan man tajma börsen? https://blogg.avanza.se/avanza/market-timing-eller-time-in-the-market/ https://blogg.avanza.se/avanza/market-timing-eller-time-in-the-market/#comments Wed, 12 Jul 2017 20:10:10 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13981 Idag utvecklades börsen starkt, när handeln stängde för dagen noterade vi att OMXS30 (de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) orkat klättra 1,79%. Det innebär att drygt en femtedel av hela årets avkastning (exkl. utdelning) genererades under en enda dag, till saken hör att året bjuder på i runda slängar 250 börsdagar.

Min poäng är att det är oerhört svårt att tajma marknaden, det lärde vi oss inte minst i samband med Brexit ifjol. Börsen föll som mest -9,2% från den högsta noteringen på torsdagen fram till bottennoteringen på måndagen när svenska börsen öppnade efter midsommarfirandet och reagerade på det brittiska beskedet. Faktum är att den som åkt iväg på en två veckors semester i samband med midsommar utan wifi och möjlighet att kolla på portföljen inte hade sett någon nämnvärd skillnad, två veckor senare hade vi nämligen hämtat igen det största enskilda börsfallet i modern tid.

Snabba rörelser åt båda håll är vanliga och det är svårt att tajma dem. Bara i år fick vi se börsen avancera +3,9% från 24 januari och tre dagar framåt. Exakt tre månader senare, alltså 24 april fick vi se börsen stiga ytterligare +2,6% en enskild dag. Självklart gäller detta åt båda håll men över tid vet vi ju att börsen tenderar att stiga. Det beror på att bolagen växer och försäljningen/vinsterna stiger, samt att börsen emellanåt tenderar att värdera vinsterna högre. Det vi inte ska glömma bort är ju att börsens sammansättning dock ser annorlunda ut. I USA var många av de största bolagen på 1980-talet oljerelaterade och idag är det tech som är det ”nya heta”.

Market Timing eller Time in the Market

Det här är något som ofta debatteras bland investerare. Är det tiden i marknaden som likt floden lyfter upp strandade båtar på sandbädden efter ebb eller ska man hoppa från tuva till tuva och försöka tajma marknaden?

Bilden ovan från Business Insider visar hur avkastningen påverkas om man missar några av de bästa dagarna. Under 20-årsperioden 1993-2013 räckte det med att missa 10 dagar för att nästan halvera avkastningen. Om vi räknar med 250 börsdagar på ett år så innebär 10 dagar på två decennier 0,2% av antalet börsdagar, som gör halva skillnaden, det tåls att tänkas på.

Jag brukar säga att det finns lika många investeringsfilosofier som investerare och du ska helt enkelt spara och investera på det sätt som passar dig själv bäst. En vanlig invändning är att fråga hur ovan utveckling hade sett ut om man missat de 10 sämsta dagarna. Självklart betydligt bättre men det krävs en kristallkula av god vigör för att klara av att veta när börsens regelbundna sättningar kommer och när det är dags att ge sig in i marknaden igen och hoppa till nästa tuva, något som i alla fall inte undertecknad klarar av, hur gör du?

Avkastning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/market-timing-eller-time-in-the-market/feed/ 3
Det här hände hos Avanza i juni https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-juni-2017/ https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-juni-2017/#respond Mon, 10 Jul 2017 14:01:05 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13952

Nu lägger vi första halvåret till handlingarna. Börsen har mäktat med en uppgång på 5,6% i år eller närmare 8,9% om vi räknar med vårens utdelningar.

Juni månad blev årets första negativa månad efter att året bjudit på idel positiva månader med april som den bästa månaden. Då steg börsen hela 3,35% medan juni bjöd på en nedgång på -2,23%.

Börsutvecklingen månadsvis för de 30 mest omsatta aktierna inkl. utdelning. Klicka för att förstora.

 

Investmentbolaget Kinnevik var den mest populära svenska aktien under juni månad. Aktien steg 3,3% under juni och 18,1% från årsskiftet. I slutet på juni meddelade Kinnevik att Georgi Ganev blir ny VD för bolaget med start januari 2018. Senast kommer han från VD posten på e-handelsbolaget Dustin. Georgi meddelade också att han avser att köpa aktier i bolaget för närmare 20 miljoner kronor, finansierat via ett kontantlån från bolagets tidigare ordförande (nu styrelseledamot) Cristina Stenbeck. Antalet avanzianer som ägde aktien steg 17% under juni månad.

Smyckesbolaget Pandora var den mest populära utländska aktien under juni. Pandora föll -3% under juni och är ned -34% sedan årsskiftet. Även här passade våra kunder på att köpa aktier i ett bolag vars aktie haft det motigt den senaste tiden. Totalt sett ökade antalet aktieägare i bolaget med 38%.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag var den populäraste fonden under juni månad. Totalt ökade antalet fondandelsägare med 6 066 kunder.

 

Ny högre sparränta

För dig som vill buffertspara eller spara med låg risk passar sparkonto bra. Hos oss hittar du ett flertal olika sparkonton från olika aktörer, med olika ränta och bindningstid. I juni höjde Collector sin inlåningsränta till 0,7% utan bindningstid.

 

Så gjorde våra kunder i juni

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under juni månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför juli!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Juni***
KS 1 Kinnevik B Investmentbolag flagga_se 4 851 17,36% 27,04%
KS 2 SCA B Skog flagga_se 2 511 22,64%
KS 3 Terranet Teknologi flagga_se 2 260 250,83% 2,26%
KS 4 Investor B Investmentbolag flagga_se 1 280 3,13% 1,05%
KS 5 SaltX Technology Teknologi flagga_se 1 257 28,05% 127%
KS 6 Fingerprint Biometri flagga_se 1 244 3,72% 8,35%
KS 7 Hansa Medical Forskning flagga_se 1 197 30,40% 15,24%
KS 8 Copperstone Res. Prospektering flagga_se 1 030 31,59% 17,04%
KS 9 Lundbergföretagen B Investmentbolag flagga_se 812 8,46% -2,56%
KS 10 Latour B Investmentbolag flagga_se 808 7,83% 4,83%
KS 11 Ericsson B Telekom flagga_se 772 2,51% -4,97%
KS 12 Capio Vård flagga_se 731 20,04% 0,00%
KS 13 Bonava B Bygg flagga_se 725 8,45% -8,22%
KS 14 Tobii Ögonteknologi flagga_se 694 4,31% -22,56%
KS 15 LeoVegas Spel flagga_se 651 11,79% 4,64%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Juni***
KS 1 Pandora Smycken dk 592 38,74% -3,19%
KS 2 Vonovia Fastigheter 🇩🇪 323 3588% -0,42%
KS 3 Tesla Elbilar us 275 4,98% 6,08%
KS 4 LVMH Lyxkonsumtion 🇫🇷 223 100% -3,94%
KS 5 Amazon E-handel us 216 10,46% -2,68%
KS 6 Nvidia Elektronik us 215 17,27% 0,13%
KS 7 Infineon Tech Teknologi 🇩🇪 170 89,47% -4,40%
KS 8 AstraZeneca PLC Läkemedel us 164 400% -0,87%
KS 9 Tomra Systems Retursystem no 163 8,42% 2,00%
KS 10 Omega Healthcare Fastigheter us 156 26,40% 5,40%
KS 11 Activision Blizzard Spel us 113 3,92% -1,72%
KS 12 Alibaba Group E-Konglomerat us 113 9,27% 14,95%
KS 13 Gaming Innovation G Spel no 112 9,37% -24,10%
KS 14 Netflix Streaming us 110 4,95% -8,38%
KS 15 Ubisoft Spel 🇫🇷 107 56,32% -0,25%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- Juni***
KÖP 1 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 6 066 5,86% -0,39%
KÖP 2 Swedbank Robur Ny Teknik 4 734 19,81% -1,89%
KÖP 3 Lannebo Europa Småbolag A 3 116 1,66% -3,23%
KÖP 4 Schroder ISF Glbl Emerg Mkt Opp A USD 2 710 74,88% -2,19%
KÖP 5 Lannebo Sverige Plus 2 229 70,96% -2,49%
KÖP 6 Storebrand Global Multifaktor 2 194 30,13% -2,35%
KÖP 7 GAM Star European Equity A EUR Acc 2 156 22,64% -4,65%
KÖP 8 AMF Aktiefond Europa 1 758 214% -4,04%
KÖP 9 BGF Emerging Markets Eq Inc A2 USD 1 724 6,13% -2,12%
KÖP 10 Länsförsäkringar Global Indexnära 1 357 28,61% -2,39%
KÖP 11 Danske Invest Europe Small Cap A 1 237 4,25% -2,65%
KÖP 12 Swedbank Robur Access USA 1 027 107% -2,18%
KÖP 13 Swedbank Robur Access Asien 930 7,65% -1,65%
KÖP 14 AMF Balansfond 888 2,34% -1,68%
KÖP 15 Didner & Gerge Småbolag 853 7,87% -2,28%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-06-30  i jämförelse med 2017-05-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-06-30 i jämförelse med 2017-05-31
*** Utveckling under juni 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-juni-2017/feed/ 0
#PrataPengar avs. 79 – Onoterat: från ax till limpa! https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-79-onoterat-fran-ax-till-limpa/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-79-onoterat-fran-ax-till-limpa/#respond Fri, 07 Jul 2017 09:25:57 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13949 Avsnitt 79 – Onoterat: från ax till limpa!

Patrik Wahlén gästar podden och berättar om hur han tillsammans med Karl Perlhagen startade Volati 2003. ”Tackar hellre nej till en bra affär än riskera tacka ja till en dålig”. Vad betyder det rent konkret?  Hur förvärvar man stabila verksamheter med goda kassaflöden till en rimlig värdering i en onoterad miljö?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-79-onoterat-fran-ax-till-limpa/feed/ 0
#PrataPengar avs. 78 – Morgan Alling berättar hur han investerar https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-78-morgan-alling-berattar-hur-han-investerar/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-78-morgan-alling-berattar-hur-han-investerar/#comments Mon, 26 Jun 2017 11:10:22 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13940 Avsnitt 78 – Från Fattig Skådespelare till Investerare!

Morgan Alling började som tidningsförsäljare och blev senare programledare för sommarlovsprogrammet Tippen. Skådespelaren, manusförfattaren och regissören startade sin investerarresa med fonder 1988. Intresset växte gradvis till ett starkt aktie- och börsintresse. I veckans podd berättar Morgan om hur hans erfarenheter format sättet kring hur han tänker på pengar och investeringar.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-78-morgan-alling-berattar-hur-han-investerar/feed/ 5
Så sparar du rätt till barnen https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-ratt-till-barnen/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-ratt-till-barnen/#comments Wed, 21 Jun 2017 10:20:33 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13643 Många vet inte hur de ska spara till barnen, så därför tänkte vi reda ut frågetecken och ge ett par konkreta tips. Det allra, allra viktigaste är att bara börja. Börja spara! Det är så enkelt när man väl har kommit igång. Ett tips är att föra över pengarna direkt när lönen kommer, så har man det gjort.

Spara det du kan

Allt är bättre än ingenting! Oavsett om det är 100 kronor eller 2000 – spara det! Det vanligaste hos våra kunder är att man sparar i genomsnitt 520 kronor i månaden. Och det absolut smidigaste är att sätta upp ett automatiskt sparande, för då slipper du göra överföringen själv varje gång. Här kan du sätta upp ett månadssparande

Vanliga saker som folk sparar till sina barn är till exempel bidrag till lägenhetsinsats, körkort eller utlandsstudier. Om man sätter upp ett mål kan det kännas lättare att motivera att lägga undan pengar varje månad.

Sparkonto eller spara i fonder – vad är bäst?

Det är många som tycker att de inte har tillräckligt bra koll för att spara i fonder. Det är en tankefälla som kan göra att man stoppar in alla barnens pengar på ett sparkonto. I snitt ger ett sparkonto 0,44% per år*, och om man skulle spara på börsen (i bl.a. fonder) har det gett mellan 7-10 % per år**.

Bara tänk en stund på de siffrorna. Varför ger vi inte våra barns pengar chansen att växa? ”Det är riskfritt på sparkonto” menar många. Ja absolut, men håller man bara lite koll på kontot som man har fonder på (kanske loggar in en gång i halvåret / om året) så kommer man se hur det rör sig och kan ha koll.

Exempel

Vi ska jämföra att spara på sparkonto och i fonder. Både Kalle och Kajsa är 2 år när deras föräldrar börjar spara åt dem. Föräldrarna väljer att spara på sparkonto till Kalle och i fonder till Kajsa. Efter 20 år, när barnen är 22, får Kajsa ungefär 175 000 kronor av sina föräldrar, medan Kalle bara får 86 500 kronor. Kajsa får alltså mer än dubbelt så mycket än Kalle.

När Kalle är 22 år kommer han att få en summa på ca 86 500. Hans föräldrar kommer ha satt in 84 000 kronor, och sen har han fått 2 500 kronor i ränta. På 20 år.

När Kajsa är 22 år kommer hon att få ca 175 000 kronor av sina föräldrar. De kommer ha satt in 84 000 kronor åt henne, och hon kommer ha fått ungefär 91 000 kronor i avkastning. Alltså nästan dubbelt upp mot vad hennes föräldrar har satt in.

Uträkning: Siffrorna är avrundade. I räkneexemplet har räntan realiserats månadsvis samt att den förväntade årsavkastningen för Kajsa är 7 procent. Vinstskatten på sparkonto är 30% och på ISK 1% för varje år. Skatten för ISK och räntan på sparkonto kan givetvis avvika eller komma att ändras i framtiden. Exemplet är endast en prognos och ska inte tolkas som fakta eller investeringsrådgivning.

Man behöver inte vara expert för att spara i fonder

Det finns en stor fördel med att spara i fonder jämfört med sparkonto, och det är att pengarna har möjlighet att växa mer över tid. Om vi inte bara vill att våra pengar ska ligga och skvalpa i 20 år behöver vi låta dem jobba lite. Så länge vi är medvetna om att det kan gå lite upp och ner finns också möjligheten att det går mycket bättre än om vi hade valt sparkonto. Och att tänka i de banorna behöver man inte vara expert för.

Breda, billiga fonder sprider risken

Om du väljer en bred fond, alltså en fond som investerar i många olika branscher eller områden, sprider du automatiskt din risk. Exempel på breda fonder är globalfonder eftersom de investerar i stora delar av världen. Man kan också välja indexfonder eftersom de automatiskt följer ett index, så att fonden följer marknadens rörelser. Oavsett vilken fond man väljer bör man kontrollera att avgiften inte är för hög, eftersom pengarna då lätt äts upp av onödiga avgifter.

De populäraste fonderna att barnspara i bland våra kunder

Månadsspara 1 Avanza Zero
Månadsspara 2 Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Månadsspara 3 DNB Global Indeks
Månadsspara 4 Didner & Gerge Aktiefond
Månadsspara 5 AMF Räntefond Lång
Månadsspara 6 SPP Aktiefond USA
Månadsspara 7 AMF Aktiefond Europa
Månadsspara 9 Fidelity Emerging Markets A USD
Månadsspara 9 SPP Obligationsfond
Månadsspara 10 Länsförsäkringar Global Indexnära

 

Nu är det enklare än någonsin att börja barnspara

Vi har gjort en del förbättringar för att kunna börja barnspara, och för att man ska slippa allt blankettkrångel går det nu att öppna ett barnsparskonto direkt med BankID. Båda vårdnadshavarna måste signera som vanligt, men nu går det alltså att göra med BankID. Skönt va! Börja barnspara här

Behöver du tips på fonder kan du ta hjälp av Portföljgeneratorn.

 

* Snittränta på 31 institut med insättningsgaranti och fria uttag per 170612. Källa: Compricer
** Affärsvärldens generalindex utveckling för Stockholmsbörsen mellan 1889- 2000.
** Uträkningen är baserad på historisk avkastning och påvisar skillnaden mellan snittränta för sparkonto och historisk avkastning 1889-2000 för Stockholsmbörsen (Affärsvärldens generalindex)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-ratt-till-barnen/feed/ 1
#PrataPengar avs. 77 – Vi pratar digitalisering med EQT https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-77-vi-pratar-digitalisering-med-eqt/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-77-vi-pratar-digitalisering-med-eqt/#respond Wed, 21 Jun 2017 09:04:22 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13936 Avsnitt 77 – Vi pratar digitalisering med EQT

Hur ska man som investerare tänka kring digitalisering? Olof Hernell, Chief Digital Officer på EQT svarar på digitala frågor i veckans podd. Hur långt har börsbolagen egentligen kommit i sin digitaliseringresa och är kunskapen tillräcklig? Vad är värdeskapande digitalisering och vad är med av buzzwords?

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-77-vi-pratar-digitalisering-med-eqt/feed/ 0
Snart midsommar och ett år sedan Brexit https://blogg.avanza.se/avanza/glad-midsommar-onskar-vi-pa-avanza/ https://blogg.avanza.se/avanza/glad-midsommar-onskar-vi-pa-avanza/#respond Tue, 20 Jun 2017 07:55:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13909 Midsommarfirandet står för dörren och börsen har kommit fram till halvlek på börsåret 2017. För er som minns fjolårets midsommar kanske kommer ihåg att vi vaknade upp på fredagen till vad vi skulle komma att benämna Brexit.

 

Sill och nubbe ackompanjerades med en blodröd börsutveckling nere på kontinenten, på andra sidan atlanten i USA och sist men inte minst i Danmark där vi även kunde se hur finansrelaterade aktier exempelvis dubbelnoterade Nordea föll brant, närmare bestämt -18,2% från högstanivån dagen innan.

Stockholmsbörsen öppnade på måndagen och föll -9,2% som mest från toppnoteringen börsdagen innan, alltså i princip en hel teoretiskt genomsnittlig årsavkastning. Men, vi hade i alla fall tur med vädret!

Sedan bottennoteringen den här dagen har Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning (SSIX30RX) gett en avkastning på mycket goda 38,3% och under 2017 är samma siffra 12,3%.

I år får vi hoppas på en lugn och harmonisk midsommar med soligt väder, sol, bad och trevligt sällskap. För de som saknar börsen lite har vi tagit fram börsbolagen som du med stor sannolikhet stöter på under midsommarfirandet.

Vilka aktier hör midsommarfirandet till?

Trots att börsen är stängd på midsommar så fortsätter börsbolagen att tjäna pengar. Det beror såklart på att vi konsumerar varor och tjänster som saluförs av just börsnoterade bolag. Kan det till och med vara så att midsommarens fräscha buffébord kommer från börsnoterade bolag? Definitivt!

Kyckling levereras av Scandi Standard medan laxen mest troligt kommer från norska Marine Harvest eller några av bolagets konkurrenter Leroy, Salmar eller Austevoll. Drycken kommer inte sällan från danska Carlsberg, svenska Kopparbergs eller kanske norska Arcusgruppen för den som vill ha högre flytande procent. Mycket av godsakerna på midsommarbordet inhandlas dessutom ofta hos börsnoterade dagligvarukedjor såsom Axfood (Hemköp & Axfood) och ICA Gruppen.

Om det får lov att vara en somrig drink baserat på Absolut Vodka som numer ägs av franska Pernod Ricard kan vi glädjande säga att man numer kan handla franska aktier direkt på sajten.

Både sill, kaviar och en hel del på kakfatet kommer från norska Orkla.

Psst. vad gäller den traditionella snapsen så behöver du inte vända på din Hallands Fläder eller Skåne Akvavit, de ägs nämligen av det finska statligt ägda bolaget Altia Group. Men för all del, vänd gärna på förpackningarna till det som hör midsommaren till, kanske är det noterat?

 

Vill du ha en lugn börssommar?

Under sommarmånaderna har många semester och omsättningen på börsen brukar sjunka märkbart. Det innebär också att händelser på börsen brukar kunna få större genomslag på priserna med större svängningar som följd.

Lugna aktier som låter dig sova gott om natten brukar ha låg volatilitet eller lågt beta-tal. Volatiliteten avser en akties prissvängningar upp och ned i förhållande till aktiens genomsnittliga pris de senaste 30 dagarna, jämför spegelblank sjö eller stormigt hav. En akties beta-tal anger hur mycket en aktie svängt historiskt i förhållande till börsen. Ett beta över 1 innebär att aktien tenderat att svänga mer än börsen och vice versa.

Hitta dina egna guldkorn genom att filtrera fram aktier baserat på bland annat volatilitet och beta-tal med vår Aktiefiltrerare.

Ha en riktigt trevlig midsommar!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/glad-midsommar-onskar-vi-pa-avanza/feed/ 0
#PrataPengar avs. 74 – Fokus barnsparande https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-74-fokus-barnsparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-74-fokus-barnsparande/#respond Tue, 30 May 2017 11:10:29 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13898 Avsnitt 74 – Fokus barnsparande

Nicklas har precis blivit pappa! Då blir det naturligtvis barnsparar snack i veckans podd. Nicklas ger hetaste tipsen på vad man bör tänka på, barnspar bonanza !!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-74-fokus-barnsparande/feed/ 0
#PrataPengar avs. 73 – Hur hittar man vinnaraktier? https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-73-hur-hittar-man-vinnaraktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-73-hur-hittar-man-vinnaraktier/#respond Mon, 22 May 2017 13:45:10 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13894 Avsnitt 73 – Hur hittar man vinnaraktier?

#PrataPengar gästas av Pär Andersson som är förvaltare på Spiltan Fonder. Vad är ett kvalitetsbolag enligt Pär och hur tänker de i sin förvaltning? Många har hört talas om Gnosjöandan och att småländska bolag presterat bra historiskt på börsen, men vad beror det egentligen på?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-73-hur-hittar-man-vinnaraktier/feed/ 0
Våra kunders norska favoritaktier https://blogg.avanza.se/avanza/vara-kunders-norska-favoritaktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/vara-kunders-norska-favoritaktier/#respond Wed, 17 May 2017 05:00:03 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13873 Idag är det Syttende Mai, alltså Norges nationaldag och därför kikar vi lite extra på vår grannbörs i väst. Idag är Oslo Børs stängd men hade den varit öppen så hade du kunnat handla norska aktier från 1 NOK 🙂

I Sverige hittar vi en övervikt av bank och verkstad bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. I Norge bjuder börsen till stor del på oljerelaterade bolag, försäkringsbolag, laxindustri och en del finans.

Statoil är Norges största börsbolag med ett marknadsvärde på motsvarande strax över 500 miljarder svenska kronor. DNB har ungefär halva börsvärdet och är Norges största finanskoncern. På tredje plats har vi Norges största mobiloperatör Telenor med ett börsvärde strax över 200 miljarder svenska kronor.

Vad finns det för norska storbolag?

På topplistan bland de största norska aktierna hittar vi ett flertal olika verksamheter. Norsk Hydro är en av världens största aluminiumtillverkare, Orkla har varumärken såsom Abba, Felix, Kalles, Göteborgskex, OLW och Ekströms.

Gjensidige är Norges marknadsledande sakförsäkringsbolag och Marine Harvest är världens största producent av atlantlax. Sist men inte minst kan nämnas att Schibsted äger välkända varumärken såsom Let’s Deal, Compricer, Prisjakt, Lendo, SvD, Aftonbladet och sist men inte minst Blocket.

Några av de största norska börsbolagen
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 1 år***
KS 1 Statoil Olja no 2 348 13,08%
KS 2 DNB Finans no 1 088 51,69%
KS 3 Telenor Telekom no 720 -0,52%
KS 4 Norsk Hydro Aluminium no 492 52,72%
KS 5 Yara Int. Jordbruk no 780 9,37%
KS 6 Orkla Livsmedel no 876 9,68%
KS 7 Gjensidige Försäkring no 623 -1,46%
KS 8 Marine Harvest Seafood no 1 319 13,71%
KS 9 Aker BP Olja no 180 105,08%
KS 10 Schibsted A Media no 93 -12,47%

 

Vilka norska aktier är våra kunders favoriter?

Här är de 10 mest ägda norska aktierna bland våra kunder. Vill du leta fram egna norska guldkorn så kan du med fördel använda aktiefiltreraren för att hitta dem.

Våra kunders norska favoriter
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 1 år***
KS 1 Statoil Olja no 2 348 13,08%
KS 2 Tomra Systems Retursystem no 1 989 14,44%
KS 3 Protector Forsikring Försäkring no 1 750 -5,88%
KS 4 Marine Harvest Seafood no 1 319 13,71%
KS 5 Gaming Innovation Spel no 1 255 50,13%
KS 6 REC Silicon Industri no 1 188 -37,80%
KS 7 Insr Insurance Group Försäkring no  1 170 2,31%
KS 8 NEXT Biometrics Biometri no 1 148 -34,53%
KS 9 DNB Finanskoncern no 1 088 51,69%
KS 10 XXL Varuhus no 1 066 -2,60%

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Aktiekurserna är hämtade på eftermiddagen 16 maj.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vara-kunders-norska-favoritaktier/feed/ 0
@PhilipScholtze till Avanza för att #PrataPengar https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar/ https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar/#comments Mon, 15 May 2017 10:00:16 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13862

Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé kommer börja jobba här på Avanza efter sommaren för att tillsammans med mig vidareutveckla Avanza Play.

Vi är båda uppvuxna inom Unga Aktiesparare och har under större delen av vårt vuxna liv dedikerat vår tid till ekonomi och börsen.

Under en investerarresa till USA som jag anordnade fann vi varandra och det var starten på en vänskap som därefter resulterade i att vi startade podcasten #PrataPengar i slutet på 2015. Det blev snabbt en av Sveriges största podcasts inom ekonomi och näringsliv och ifjol vann vi svenska podcastpriset i kategorin. Vår ambition har alltid varit att prata om sparande i allmänhet och börsen i synnerhet på ett inspirerande och motiverande sätt som alla förstår, vi vill inkludera alla människor och ge dem möjligheten att bli VD över sin egen ekonomi.

En spinoff av konceptet är #Uppesittarkväll som har blivit en tradition i sociala medier, tillika Sveriges största twitterfenomen varje månad inför löning. Det går ut på att diskutera månadens investeringar och inspirera varandra, något som främst sker på Twitter. I samband med detta håller vi alltid en 2 timmars livesändning med ett späckat program där vi går igenom börsen just nu, tittarfrågor, gästas av Aktiespararnas aktiejurist och sist men inte minst Ung Privatekonomis verksamhetschef som går igenom retoriken på börsen i allmänhet och specifika företagshändelser/kriskommunikation särskilt.

Fram till nu har vi drivit alla våra projekt på fritiden. Nu ser vi fram emot att istället för några timmar i veckan, driva detta vidare på heltid. Vi vill göra kunskap om sparande billigare, bättre och enklare. Det finns ett överflöd av utbildningar inom sparande och aktier, det vill vi göra gratis, med ett riktigt bra innehåll och enkelt så alla förstår.

Vi har redan ett flertal koncept på gång men du får gärna höra av dig med vad du tycker vi ska ta oss an. Vi vill skapa innehåll som du vill titta på och som lyfter din kunskap likväl som vår, än mer. Hör gärna av dig till oss på play@avanza.se.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, detta är vårt sätt att bidra till vårt mål om att nå 1 miljon kunder 2020 och visionen en bättre framtid för miljoner människor!

Vänliga hälsningar,

Nicklas & Philip

 

 

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar/feed/ 4
#PrataPengar avs. 72 – Konsten att lära ut aktiesparande https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-72-konsten-att-lara-ut-aktiesparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-72-konsten-att-lara-ut-aktiesparande/#respond Mon, 15 May 2017 08:00:55 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13868 Avsnitt 72 – Konsten att lära ut aktiesparande

#PrataPengar gästas av ekonomiläraren Gösta Brunasso som gjort en egen satsning på aktieutbildning i skolan. Hemligheten är bland annat att göra sparande och investeringar så enkelt som möjligt. Fler guldkorn hör du i veckans podd!

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-72-konsten-att-lara-ut-aktiesparande/feed/ 0
#PrataPengar avs. 71 – Älskar du pengarna eller bolaget? https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-71-alskar-du-pengarna-eller-bolaget/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-71-alskar-du-pengarna-eller-bolaget/#respond Mon, 08 May 2017 12:45:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13850 Avsnitt 71 – Älskar du pengarna eller bolaget?

Varför investerar du i de bolag du väljer? Är det intresset för bolaget som driver dig eller är det förhoppningen om att göra en bra förtjänst? Självklart finns människor i båda läger och sannolikt en viss del av varje hos varje investerare men intressant att reflektera över.

Rapport och utdelningssäsongen är i full gång, det ser bra ut men vilka nyckeltal är intressanta att kika närmare på nu när bolagens rapporter kommer in och behöver man verkligen läsa alla kvartalsrapporter?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-71-alskar-du-pengarna-eller-bolaget/feed/ 0
Det här hände hos Avanza i april! https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-april-2/ https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-april-2/#respond Sun, 07 May 2017 18:48:13 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13833

April månad är lagt till handlingarna och likaså årets första fyra månader. Månaden bjöd på en uppgång om 2,48 % och blir den fjärde månaden detta år med positiv utveckling.

Helåret 2017 har hittills gett en avkastning på +7,24% fram till sista april. Tittar vi istället på det återinvesterande indexet SIX30RX är samma siffra +10,07%.

I Sverige var det Wallenbergarnas investmentbolag Investor som fick flest nya ägare. Bolaget har nu även börjat redovisa uppskattat värde på de större onoterade investeringarna inom Patricia Industries. I april kom första delårsrapporten där den nya värderingen inkluderades.

Utomlands var det säkerhetsföretaget G4S i Danmark som var populärast, totalt fick aktien 337 nya ägare under månaden.

 

Pris för service inom finansiella tjänster

Avanza blev för tredje året i rad vinnare i klassen finansiella tjänster när ServiceScore mätte hur svenska konsumenter upplever kundbemötande och service.

”Vilken härlig känsla att för tredje året i rad få ta emot ServiceScores pris för bästa service inom finansiella tjänster. Att svenska folket röstat fram oss känns både hedrande och det är en fin morot för att fortsätta kriga för kundnytta, kundfokus och service i världsklass” – Maria Christofi-Johansson, kundservicechef.

 

Frankrike & Italien adderas till vår Europahandel

I mars lanserade vi Europahandel via vår sajt och mobilappar. Först ut var marknaderna Tyskland, Portugal, Nederländerna och Belgien och i april lade vi till Frankrike och Italien. Vill du ha inspiration till vilka bolag som finns i de två nya marknaderna så har vi skrivit en blogg på temat här.

Placera forum flyttar in i mobilappen (android)

Sveriges största aktieforum tar nu steget och flyttar in i androids mobilapp. Många av våra kunder är flitiga besökare på forumet vilket såklart är extra kul att det nu blir enklare än någonsin att komma åt forumet, var du än är.

Så gjorde våra kunder i april

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under april månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför maj!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- April***
KS 1 Investor B  Investmentbolag flagga_se 1 338 3,42% 7,34%
KS 2 Dometic  Mobile living flagga_se 1 124 17,70% -0,98%
KS 3 Thule  Transportlösningar flagga_se 1 002 23,67% 2,26%
KS 4 Hennes & Mauritz B  Kläder flagga_se 871 1,07% -4,19%
KS 5 Mycronic  Elektronik flagga_se 838 10,94% -4,63%
KS 6 SCA B  Papper/hygien flagga_se 797 7,88% 1,52%
KS 7 Kinnevik B  Investmentbolag flagga_se 792 2,94% -1,09%
KS 8 Boliden  Råvaror flagga_se 748 6,99% -5,17%
KS 9 Skanska B  Bygg flagga_se 680 2,81% 0,43%
KS 10 Industrivärden C  Investmentbolag flagga_se 617 3,38% 6,13%
KS 11 Cloetta  Godis flagga_se 607 8,02% 1,13%
KS 12 AHA World  Casino flagga_se 559 52,29% -14,11%
KS 13 Sandvik  Industri flagga_se 556 3,80% 6,20%
KS 14 Swedish Match  Tobak flagga_se 552 7,62% 0,24%
KS 15 SAAB B  Försvar flagga_se 492 4,72% 16,10%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- April***
KS 1 G4S  Säkerhet dk 337 18,02% 1,62%
KS 2 Topdanmark  Försäkring dk 307 787% 5,71%
KS 3 Kotipizza  Pizza fi 234 1017% 2,63%
KS 4 Cramo  Maskiner fi 233 124,60% 11,65%
KS 5 African Petroleum  Energi no 203 42,92% 76,42%
KS 6 IDEX  Biometri no 189 29,58% 16,46%
KS 7 Pandora  Smycken dk 181 14,74% -4,40%
KS 8 Amazon  E-handel us 165 9,56% 4,34%
KS 9 Aurora  Grödor ca 156 21,73% 0,00%
KS 10 ICC Int.  Grödor ca 136 75,98% 32,53%
KS 11 Canopy Growth  Grödor ca 108 9,14% -14,30%
KS 12 Marine Harvest  Lax no 108 9,47% 9,09%
KS 13 Sampo A  Finans us 101 4,60% -1,06%
KS 14 Porsche  Bilar 🇩🇪 98 30,82% 5,42%
KS 15 Fortum  Energi fi 95 1,58% -9,91%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- April***
KÖP 1 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5 538 6,14% 5,68%
KÖP 2 Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 2 619 17,26% 0,80%
KÖP 3 Storebrand Global Multifaktor 2 204 47,58% 0,80%
KÖP 4 Swedbank Robur Ny Teknik 2 165 11,53% 5,49%
KÖP 5 Lannebo Sverige Plus 1 514 63,22% 3,48%
KÖP 6 Länsförsäkringar Global Indexnära 1 456 5,49% 0,31%
KÖP 7 Swedbank Robur Access Asien 1 318 3,66% 1,13%
KÖP 8 Spiltan Aktiefond Småland 1 223 25,81% 7,74%
KÖP 9 Schroder ISF Glbl Emerg Mkt Opp A USD 923 2637% 1,81%
KÖP 10 BGF Emerging Markets Eq Inc A2 USD 805 34,94% 2,02%
KÖP 11 Spiltan Räntefond Sverige 754 2,85% 0,13%
KÖP 12 Didner & Gerge Småbolag 685 2,66% 6,02%
KÖP 13 SPP Aktiefond Europa 676 9,60% 2,75%
KÖP 14 Invesco Pan European StructEq A Eur Acc 628 6,17% 4,04%
KÖP 15 Sparinvest Sicav Ethical EM Value EUR R 624 81,14% 0,43%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-04-30  i jämförelse med 2017-03-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-04-30 i jämförelse med 2017-03-29
*** Utveckling under april 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-april-2/feed/ 0