Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Mon, 26 Jun 2017 11:10:22 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 #PrataPengar avs. 78 – Morgan Alling berättar hur han investerar https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-78-morgan-alling-berattar-hur-han-investerar/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-78-morgan-alling-berattar-hur-han-investerar/#comments Mon, 26 Jun 2017 11:10:22 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13940 Avsnitt 78 – Från Fattig Skådespelare till Investerare!

Morgan Alling började som tidningsförsäljare och blev senare programledare för sommarlovsprogrammet Tippen. Skådespelaren, manusförfattaren och regissören startade sin investerarresa med fonder 1988. Intresset växte gradvis till ett starkt aktie- och börsintresse. I veckans podd berättar Morgan om hur hans erfarenheter format sättet kring hur han tänker på pengar och investeringar.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-78-morgan-alling-berattar-hur-han-investerar/feed/ 1
Så sparar du rätt till barnen https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-ratt-till-barnen/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-ratt-till-barnen/#respond Wed, 21 Jun 2017 10:20:33 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13643 Många vet inte hur de ska spara till barnen, så därför tänkte vi reda ut frågetecken och ge ett par konkreta tips. Det allra, allra viktigaste är att bara börja. Börja spara! Det är så enkelt när man väl har kommit igång. Ett tips är att föra över pengarna direkt när lönen kommer, så har man det gjort.

Spara det du kan

Allt är bättre än ingenting! Oavsett om det är 100 kronor eller 2000 – spara det! Det vanligaste hos våra kunder är att man sparar i genomsnitt 520 kronor i månaden. Och det absolut smidigaste är att sätta upp ett automatiskt sparande, för då slipper du göra överföringen själv varje gång. Här kan du sätta upp ett månadssparande

Vanliga saker som folk sparar till sina barn är till exempel bidrag till lägenhetsinsats, körkort eller utlandsstudier. Om man sätter upp ett mål kan det kännas lättare att motivera att lägga undan pengar varje månad.

Sparkonto eller spara i fonder – vad är bäst?

Det är många som tycker att de inte har tillräckligt bra koll för att spara i fonder. Det är en tankefälla som kan göra att man stoppar in alla barnens pengar på ett sparkonto. I snitt ger ett sparkonto 0,44% per år*, och om man skulle spara på börsen (i bl.a. fonder) har det gett mellan 7-10 % per år**.

Bara tänk en stund på de siffrorna. Varför ger vi inte våra barns pengar chansen att växa? ”Det är riskfritt på sparkonto” menar många. Ja absolut, men håller man bara lite koll på kontot som man har fonder på (kanske loggar in en gång i halvåret / om året) så kommer man se hur det rör sig och kan ha koll.

Exempel

Vi ska jämföra att spara på sparkonto och i fonder. Både Kalle och Kajsa är 2 år när deras föräldrar börjar spara åt dem. Föräldrarna väljer att spara på sparkonto till Kalle och i fonder till Kajsa. Efter 20 år, när barnen är 22, får Kajsa ungefär 175 000 kronor av sina föräldrar, medan Kalle bara får 86 500 kronor. Kajsa får alltså mer än dubbelt så mycket än Kalle.

När Kalle är 22 år kommer han att få en summa på ca 86 500. Hans föräldrar kommer ha satt in 84 000 kronor, och sen har han fått 2 500 kronor i ränta. På 20 år.

När Kajsa är 22 år kommer hon att få ca 175 000 kronor av sina föräldrar. De kommer ha satt in 84 000 kronor åt henne, och hon kommer ha fått ungefär 91 000 kronor i avkastning. Alltså nästan dubbelt upp mot vad hennes föräldrar har satt in.

Uträkning: Siffrorna är avrundade. I räkneexemplet har räntan realiserats månadsvis samt att den förväntade årsavkastningen för Kajsa är 7 procent. Vinstskatten på sparkonto är 30% och på ISK 1% för varje år. Skatten för ISK och räntan på sparkonto kan givetvis avvika eller komma att ändras i framtiden. Exemplet är endast en prognos och ska inte tolkas som fakta eller investeringsrådgivning.

Man behöver inte vara expert för att spara i fonder

Det finns en stor fördel med att spara i fonder jämfört med sparkonto, och det är att pengarna har möjlighet att växa mer över tid. Om vi inte bara vill att våra pengar ska ligga och skvalpa i 20 år behöver vi låta dem jobba lite. Så länge vi är medvetna om att det kan gå lite upp och ner finns också möjligheten att det går mycket bättre än om vi hade valt sparkonto. Och att tänka i de banorna behöver man inte vara expert för.

Breda, billiga fonder sprider risken

Om du väljer en bred fond, alltså en fond som investerar i många olika branscher eller områden, sprider du automatiskt din risk. Exempel på breda fonder är globalfonder eftersom de investerar i stora delar av världen. Man kan också välja indexfonder eftersom de automatiskt följer ett index, så att fonden följer marknadens rörelser. Oavsett vilken fond man väljer bör man kontrollera att avgiften inte är för hög, eftersom pengarna då lätt äts upp av onödiga avgifter.

De populäraste fonderna att barnspara i bland våra kunder

Månadsspara 1 Avanza Zero
Månadsspara 2 Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Månadsspara 3 DNB Global Indeks
Månadsspara 4 Didner & Gerge Aktiefond
Månadsspara 5 AMF Räntefond Lång
Månadsspara 6 SPP Aktiefond USA
Månadsspara 7 AMF Aktiefond Europa
Månadsspara 9 Fidelity Emerging Markets A USD
Månadsspara 9 SPP Obligationsfond
Månadsspara 10 Länsförsäkringar Global Indexnära

 

Nu är det enklare än någonsin att börja barnspara

Vi har gjort en del förbättringar för att kunna börja barnspara, och för att man ska slippa allt blankettkrångel går det nu att öppna ett barnsparskonto direkt med BankID. Båda vårdnadshavarna måste signera som vanligt, men nu går det alltså att göra med BankID. Skönt va! Börja barnspara här

Behöver du tips på fonder kan du ta hjälp av Portföljgeneratorn.

 

* Snittränta på 31 institut med insättningsgaranti och fria uttag per 170612. Källa: Compricer
** Affärsvärldens generalindex utveckling för Stockholmsbörsen mellan 1889- 2000.
** Uträkningen är baserad på historisk avkastning och påvisar skillnaden mellan snittränta för sparkonto och historisk avkastning 1889-2000 för Stockholsmbörsen (Affärsvärldens generalindex)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-du-ratt-till-barnen/feed/ 0
#PrataPengar avs. 77 – Vi pratar digitalisering med EQT https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-77-vi-pratar-digitalisering-med-eqt/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-77-vi-pratar-digitalisering-med-eqt/#respond Wed, 21 Jun 2017 09:04:22 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13936 Avsnitt 77 – Vi pratar digitalisering med EQT

Hur ska man som investerare tänka kring digitalisering? Olof Hernell, Chief Digital Officer på EQT svarar på digitala frågor i veckans podd. Hur långt har börsbolagen egentligen kommit i sin digitaliseringresa och är kunskapen tillräcklig? Vad är värdeskapande digitalisering och vad är med av buzzwords?

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-77-vi-pratar-digitalisering-med-eqt/feed/ 0
Snart midsommar och ett år sedan Brexit https://blogg.avanza.se/avanza/glad-midsommar-onskar-vi-pa-avanza/ https://blogg.avanza.se/avanza/glad-midsommar-onskar-vi-pa-avanza/#respond Tue, 20 Jun 2017 07:55:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13909 Midsommarfirandet står för dörren och börsen har kommit fram till halvlek på börsåret 2017. För er som minns fjolårets midsommar kanske kommer ihåg att vi vaknade upp på fredagen till vad vi skulle komma att benämna Brexit.

 

Sill och nubbe ackompanjerades med en blodröd börsutveckling nere på kontinenten, på andra sidan atlanten i USA och sist men inte minst i Danmark där vi även kunde se hur finansrelaterade aktier exempelvis dubbelnoterade Nordea föll brant, närmare bestämt -18,2% från högstanivån dagen innan.

Stockholmsbörsen öppnade på måndagen och föll -9,2% som mest från toppnoteringen börsdagen innan, alltså i princip en hel teoretiskt genomsnittlig årsavkastning. Men, vi hade i alla fall tur med vädret!

Sedan bottennoteringen den här dagen har Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning (SSIX30RX) gett en avkastning på mycket goda 38,3% och under 2017 är samma siffra 12,3%.

I år får vi hoppas på en lugn och harmonisk midsommar med soligt väder, sol, bad och trevligt sällskap. För de som saknar börsen lite har vi tagit fram börsbolagen som du med stor sannolikhet stöter på under midsommarfirandet.

Vilka aktier hör midsommarfirandet till?

Trots att börsen är stängd på midsommar så fortsätter börsbolagen att tjäna pengar. Det beror såklart på att vi konsumerar varor och tjänster som saluförs av just börsnoterade bolag. Kan det till och med vara så att midsommarens fräscha buffébord kommer från börsnoterade bolag? Definitivt!

Kyckling levereras av Scandi Standard medan laxen mest troligt kommer från norska Marine Harvest eller några av bolagets konkurrenter Leroy, Salmar eller Austevoll. Drycken kommer inte sällan från danska Carlsberg, svenska Kopparbergs eller kanske norska Arcusgruppen för den som vill ha högre flytande procent. Mycket av godsakerna på midsommarbordet inhandlas dessutom ofta hos börsnoterade dagligvarukedjor såsom Axfood (Hemköp & Axfood) och ICA Gruppen.

Om det får lov att vara en somrig drink baserat på Absolut Vodka som numer ägs av franska Pernod Ricard kan vi glädjande säga att man numer kan handla franska aktier direkt på sajten.

Både sill, kaviar och en hel del på kakfatet kommer från norska Orkla.

Psst. vad gäller den traditionella snapsen så behöver du inte vända på din Hallands Fläder eller Skåne Akvavit, de ägs nämligen av det finska statligt ägda bolaget Altia Group. Men för all del, vänd gärna på förpackningarna till det som hör midsommaren till, kanske är det noterat?

 

Vill du ha en lugn börssommar?

Under sommarmånaderna har många semester och omsättningen på börsen brukar sjunka märkbart. Det innebär också att händelser på börsen brukar kunna få större genomslag på priserna med större svängningar som följd.

Lugna aktier som låter dig sova gott om natten brukar ha låg volatilitet eller lågt beta-tal. Volatiliteten avser en akties prissvängningar upp och ned i förhållande till aktiens genomsnittliga pris de senaste 30 dagarna, jämför spegelblank sjö eller stormigt hav. En akties beta-tal anger hur mycket en aktie svängt historiskt i förhållande till börsen. Ett beta över 1 innebär att aktien tenderat att svänga mer än börsen och vice versa.

Hitta dina egna guldkorn genom att filtrera fram aktier baserat på bland annat volatilitet och beta-tal med vår Aktiefiltrerare.

Ha en riktigt trevlig midsommar!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/glad-midsommar-onskar-vi-pa-avanza/feed/ 0
#PrataPengar avs. 74 – Fokus barnsparande https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-74-fokus-barnsparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-74-fokus-barnsparande/#respond Tue, 30 May 2017 11:10:29 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13898 Avsnitt 74 – Fokus barnsparande

Nicklas har precis blivit pappa! Då blir det naturligtvis barnsparar snack i veckans podd. Nicklas ger hetaste tipsen på vad man bör tänka på, barnspar bonanza !!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-74-fokus-barnsparande/feed/ 0
#PrataPengar avs. 73 – Hur hittar man vinnaraktier? https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-73-hur-hittar-man-vinnaraktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-73-hur-hittar-man-vinnaraktier/#respond Mon, 22 May 2017 13:45:10 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13894 Avsnitt 73 – Hur hittar man vinnaraktier?

#PrataPengar gästas av Pär Andersson som är förvaltare på Spiltan Fonder. Vad är ett kvalitetsbolag enligt Pär och hur tänker de i sin förvaltning? Många har hört talas om Gnosjöandan och att småländska bolag presterat bra historiskt på börsen, men vad beror det egentligen på?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-73-hur-hittar-man-vinnaraktier/feed/ 0
Våra kunders norska favoritaktier https://blogg.avanza.se/avanza/vara-kunders-norska-favoritaktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/vara-kunders-norska-favoritaktier/#respond Wed, 17 May 2017 05:00:03 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13873 Idag är det Syttende Mai, alltså Norges nationaldag och därför kikar vi lite extra på vår grannbörs i väst. Idag är Oslo Børs stängd men hade den varit öppen så hade du kunnat handla norska aktier från 1 NOK 🙂

I Sverige hittar vi en övervikt av bank och verkstad bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. I Norge bjuder börsen till stor del på oljerelaterade bolag, försäkringsbolag, laxindustri och en del finans.

Statoil är Norges största börsbolag med ett marknadsvärde på motsvarande strax över 500 miljarder svenska kronor. DNB har ungefär halva börsvärdet och är Norges största finanskoncern. På tredje plats har vi Norges största mobiloperatör Telenor med ett börsvärde strax över 200 miljarder svenska kronor.

Vad finns det för norska storbolag?

På topplistan bland de största norska aktierna hittar vi ett flertal olika verksamheter. Norsk Hydro är en av världens största aluminiumtillverkare, Orkla har varumärken såsom Abba, Felix, Kalles, Göteborgskex, OLW och Ekströms.

Gjensidige är Norges marknadsledande sakförsäkringsbolag och Marine Harvest är världens största producent av atlantlax. Sist men inte minst kan nämnas att Schibsted äger välkända varumärken såsom Let’s Deal, Compricer, Prisjakt, Lendo, SvD, Aftonbladet och sist men inte minst Blocket.

Några av de största norska börsbolagen
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 1 år***
KS 1 Statoil Olja no 2 348 13,08%
KS 2 DNB Finans no 1 088 51,69%
KS 3 Telenor Telekom no 720 -0,52%
KS 4 Norsk Hydro Aluminium no 492 52,72%
KS 5 Yara Int. Jordbruk no 780 9,37%
KS 6 Orkla Livsmedel no 876 9,68%
KS 7 Gjensidige Försäkring no 623 -1,46%
KS 8 Marine Harvest Seafood no 1 319 13,71%
KS 9 Aker BP Olja no 180 105,08%
KS 10 Schibsted A Media no 93 -12,47%

 

Vilka norska aktier är våra kunders favoriter?

Här är de 10 mest ägda norska aktierna bland våra kunder. Vill du leta fram egna norska guldkorn så kan du med fördel använda aktiefiltreraren för att hitta dem.

Våra kunders norska favoriter
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 1 år***
KS 1 Statoil Olja no 2 348 13,08%
KS 2 Tomra Systems Retursystem no 1 989 14,44%
KS 3 Protector Forsikring Försäkring no 1 750 -5,88%
KS 4 Marine Harvest Seafood no 1 319 13,71%
KS 5 Gaming Innovation Spel no 1 255 50,13%
KS 6 REC Silicon Industri no 1 188 -37,80%
KS 7 Insr Insurance Group Försäkring no  1 170 2,31%
KS 8 NEXT Biometrics Biometri no 1 148 -34,53%
KS 9 DNB Finanskoncern no 1 088 51,69%
KS 10 XXL Varuhus no 1 066 -2,60%

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Aktiekurserna är hämtade på eftermiddagen 16 maj.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vara-kunders-norska-favoritaktier/feed/ 0
@PhilipScholtze till Avanza för att #PrataPengar https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar/ https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar/#comments Mon, 15 May 2017 10:00:16 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13862

Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé kommer börja jobba här på Avanza efter sommaren för att tillsammans med mig vidareutveckla Avanza Play.

Vi är båda uppvuxna inom Unga Aktiesparare och har under större delen av vårt vuxna liv dedikerat vår tid till ekonomi och börsen.

Under en investerarresa till USA som jag anordnade fann vi varandra och det var starten på en vänskap som därefter resulterade i att vi startade podcasten #PrataPengar i slutet på 2015. Det blev snabbt en av Sveriges största podcasts inom ekonomi och näringsliv och ifjol vann vi svenska podcastpriset i kategorin. Vår ambition har alltid varit att prata om sparande i allmänhet och börsen i synnerhet på ett inspirerande och motiverande sätt som alla förstår, vi vill inkludera alla människor och ge dem möjligheten att bli VD över sin egen ekonomi.

En spinoff av konceptet är #Uppesittarkväll som har blivit en tradition i sociala medier, tillika Sveriges största twitterfenomen varje månad inför löning. Det går ut på att diskutera månadens investeringar och inspirera varandra, något som främst sker på Twitter. I samband med detta håller vi alltid en 2 timmars livesändning med ett späckat program där vi går igenom börsen just nu, tittarfrågor, gästas av Aktiespararnas aktiejurist och sist men inte minst Ung Privatekonomis verksamhetschef som går igenom retoriken på börsen i allmänhet och specifika företagshändelser/kriskommunikation särskilt.

Fram till nu har vi drivit alla våra projekt på fritiden. Nu ser vi fram emot att istället för några timmar i veckan, driva detta vidare på heltid. Vi vill göra kunskap om sparande billigare, bättre och enklare. Det finns ett överflöd av utbildningar inom sparande och aktier, det vill vi göra gratis, med ett riktigt bra innehåll och enkelt så alla förstår.

Vi har redan ett flertal koncept på gång men du får gärna höra av dig med vad du tycker vi ska ta oss an. Vi vill skapa innehåll som du vill titta på och som lyfter din kunskap likväl som vår, än mer. Hör gärna av dig till oss på play@avanza.se.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, detta är vårt sätt att bidra till vårt mål om att nå 1 miljon kunder 2020 och visionen en bättre framtid för miljoner människor!

Vänliga hälsningar,

Nicklas & Philip

 

 

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/philipscholtze-till-avanza-for-att-pratapengar/feed/ 4
#PrataPengar avs. 72 – Konsten att lära ut aktiesparande https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-72-konsten-att-lara-ut-aktiesparande/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-72-konsten-att-lara-ut-aktiesparande/#respond Mon, 15 May 2017 08:00:55 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13868 Avsnitt 72 – Konsten att lära ut aktiesparande

#PrataPengar gästas av ekonomiläraren Gösta Brunasso som gjort en egen satsning på aktieutbildning i skolan. Hemligheten är bland annat att göra sparande och investeringar så enkelt som möjligt. Fler guldkorn hör du i veckans podd!

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-72-konsten-att-lara-ut-aktiesparande/feed/ 0
#PrataPengar avs. 71 – Älskar du pengarna eller bolaget? https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-71-alskar-du-pengarna-eller-bolaget/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-71-alskar-du-pengarna-eller-bolaget/#respond Mon, 08 May 2017 12:45:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13850 Avsnitt 71 – Älskar du pengarna eller bolaget?

Varför investerar du i de bolag du väljer? Är det intresset för bolaget som driver dig eller är det förhoppningen om att göra en bra förtjänst? Självklart finns människor i båda läger och sannolikt en viss del av varje hos varje investerare men intressant att reflektera över.

Rapport och utdelningssäsongen är i full gång, det ser bra ut men vilka nyckeltal är intressanta att kika närmare på nu när bolagens rapporter kommer in och behöver man verkligen läsa alla kvartalsrapporter?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-71-alskar-du-pengarna-eller-bolaget/feed/ 0
Det här hände hos Avanza i april! https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-april-2/ https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-april-2/#respond Sun, 07 May 2017 18:48:13 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13833

April månad är lagt till handlingarna och likaså årets första fyra månader. Månaden bjöd på en uppgång om 2,48 % och blir den fjärde månaden detta år med positiv utveckling.

Helåret 2017 har hittills gett en avkastning på +7,24% fram till sista april. Tittar vi istället på det återinvesterande indexet SIX30RX är samma siffra +10,07%.

I Sverige var det Wallenbergarnas investmentbolag Investor som fick flest nya ägare. Bolaget har nu även börjat redovisa uppskattat värde på de större onoterade investeringarna inom Patricia Industries. I april kom första delårsrapporten där den nya värderingen inkluderades.

Utomlands var det säkerhetsföretaget G4S i Danmark som var populärast, totalt fick aktien 337 nya ägare under månaden.

 

Pris för service inom finansiella tjänster

Avanza blev för tredje året i rad vinnare i klassen finansiella tjänster när ServiceScore mätte hur svenska konsumenter upplever kundbemötande och service.

”Vilken härlig känsla att för tredje året i rad få ta emot ServiceScores pris för bästa service inom finansiella tjänster. Att svenska folket röstat fram oss känns både hedrande och det är en fin morot för att fortsätta kriga för kundnytta, kundfokus och service i världsklass” – Maria Christofi-Johansson, kundservicechef.

 

Frankrike & Italien adderas till vår Europahandel

I mars lanserade vi Europahandel via vår sajt och mobilappar. Först ut var marknaderna Tyskland, Portugal, Nederländerna och Belgien och i april lade vi till Frankrike och Italien. Vill du ha inspiration till vilka bolag som finns i de två nya marknaderna så har vi skrivit en blogg på temat här.

Placera forum flyttar in i mobilappen (android)

Sveriges största aktieforum tar nu steget och flyttar in i androids mobilapp. Många av våra kunder är flitiga besökare på forumet vilket såklart är extra kul att det nu blir enklare än någonsin att komma åt forumet, var du än är.

Så gjorde våra kunder i april

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under april månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför maj!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- April***
KS 1 Investor B  Investmentbolag flagga_se 1 338 3,42% 7,34%
KS 2 Dometic  Mobile living flagga_se 1 124 17,70% -0,98%
KS 3 Thule  Transportlösningar flagga_se 1 002 23,67% 2,26%
KS 4 Hennes & Mauritz B  Kläder flagga_se 871 1,07% -4,19%
KS 5 Mycronic  Elektronik flagga_se 838 10,94% -4,63%
KS 6 SCA B  Papper/hygien flagga_se 797 7,88% 1,52%
KS 7 Kinnevik B  Investmentbolag flagga_se 792 2,94% -1,09%
KS 8 Boliden  Råvaror flagga_se 748 6,99% -5,17%
KS 9 Skanska B  Bygg flagga_se 680 2,81% 0,43%
KS 10 Industrivärden C  Investmentbolag flagga_se 617 3,38% 6,13%
KS 11 Cloetta  Godis flagga_se 607 8,02% 1,13%
KS 12 AHA World  Casino flagga_se 559 52,29% -14,11%
KS 13 Sandvik  Industri flagga_se 556 3,80% 6,20%
KS 14 Swedish Match  Tobak flagga_se 552 7,62% 0,24%
KS 15 SAAB B  Försvar flagga_se 492 4,72% 16,10%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- April***
KS 1 G4S  Säkerhet dk 337 18,02% 1,62%
KS 2 Topdanmark  Försäkring dk 307 787% 5,71%
KS 3 Kotipizza  Pizza fi 234 1017% 2,63%
KS 4 Cramo  Maskiner fi 233 124,60% 11,65%
KS 5 African Petroleum  Energi no 203 42,92% 76,42%
KS 6 IDEX  Biometri no 189 29,58% 16,46%
KS 7 Pandora  Smycken dk 181 14,74% -4,40%
KS 8 Amazon  E-handel us 165 9,56% 4,34%
KS 9 Aurora  Grödor ca 156 21,73% 0,00%
KS 10 ICC Int.  Grödor ca 136 75,98% 32,53%
KS 11 Canopy Growth  Grödor ca 108 9,14% -14,30%
KS 12 Marine Harvest  Lax no 108 9,47% 9,09%
KS 13 Sampo A  Finans us 101 4,60% -1,06%
KS 14 Porsche  Bilar 🇩🇪 98 30,82% 5,42%
KS 15 Fortum  Energi fi 95 1,58% -9,91%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- April***
KÖP 1 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5 538 6,14% 5,68%
KÖP 2 Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 2 619 17,26% 0,80%
KÖP 3 Storebrand Global Multifaktor 2 204 47,58% 0,80%
KÖP 4 Swedbank Robur Ny Teknik 2 165 11,53% 5,49%
KÖP 5 Lannebo Sverige Plus 1 514 63,22% 3,48%
KÖP 6 Länsförsäkringar Global Indexnära 1 456 5,49% 0,31%
KÖP 7 Swedbank Robur Access Asien 1 318 3,66% 1,13%
KÖP 8 Spiltan Aktiefond Småland 1 223 25,81% 7,74%
KÖP 9 Schroder ISF Glbl Emerg Mkt Opp A USD 923 2637% 1,81%
KÖP 10 BGF Emerging Markets Eq Inc A2 USD 805 34,94% 2,02%
KÖP 11 Spiltan Räntefond Sverige 754 2,85% 0,13%
KÖP 12 Didner & Gerge Småbolag 685 2,66% 6,02%
KÖP 13 SPP Aktiefond Europa 676 9,60% 2,75%
KÖP 14 Invesco Pan European StructEq A Eur Acc 628 6,17% 4,04%
KÖP 15 Sparinvest Sicav Ethical EM Value EUR R 624 81,14% 0,43%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-04-30  i jämförelse med 2017-03-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-04-30 i jämförelse med 2017-03-29
*** Utveckling under april 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-i-april-2/feed/ 0
Hurra! Gratis aktiehandel firar 1 år https://blogg.avanza.se/avanza/gratis-aktiehandel-firar-1-ar/ https://blogg.avanza.se/avanza/gratis-aktiehandel-firar-1-ar/#respond Wed, 03 May 2017 08:01:54 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13823 Gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen firar 1 år! Ifjol lanserade vi, som första aktör i Sverige, gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen till kunder som ännu inte nått 50 000 kr i samlat sparande. Syftet var enkelt, att möjliggöra för fler att upprätta ett bättre sparande genom att ta bort en stor barriär och fortsätta göra just sparande billigare, bättre och enklare.

När vi lanserade courtageklass start ifjol hade 9,2 miljoner svenskar mindre än 28 000 kr i aktier eller helt saknade aktieinnehav. Avgifter har länge varit en barriär för miljoner svenskar vid sidan av kunskap om börsen. Det här ville vi förenkla genom att lansera gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen likväl som vår utbildningssatsning Avanza Akademin.

Det senaste året i backspegeln

I dagarna passerar vi 1,4 miljoner gratisaffärer sedan vi lanserade Start för exakt ett år sedan. Vårt mål var att väcka intresset för aktiesparande bland de som ännu inte sparade i aktier. Det faktum att vi fått förmånen att välkomna över 100 000 nya avanzianer senaste året gläder oss. Förhoppningsvis är det många av dem som insett hur kul aktiesparande är och tagit steget att börja spara i aktier.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/gratis-aktiehandel-firar-1-ar/feed/ 0
#PrataPengar avs. 70 – Privatekonomi som skolämne? https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-70-privatekonomi-som-skolamne/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-70-privatekonomi-som-skolamne/#respond Tue, 02 May 2017 11:45:35 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13821 Avsnitt 70 – Privatekonomi som skolämne?

Bör vi ha privatekonomi som skolämne? Detta är en av de viktiga frågor Unga Aktiesparares projekt Ung Privatekonomi dagligen arbetar med.
Vi pratar även fenomenet Almedalen, vad är det? Vad ska man hålla utkik efter? Vilka är de hetaste frågorna i år?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-70-privatekonomi-som-skolamne/feed/ 0
6 tips för dig som gillar utdelningsaktier! https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-for-dig-som-gillar-utdelningsaktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-for-dig-som-gillar-utdelningsaktier/#respond Wed, 26 Apr 2017 08:27:39 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13814 Våren är högtid för utdelningar och månaderna april/maj är mest hektiska. För dig som gillar bolag med hög direktavkastning, alltså utdelningen i förhållande till aktiekursen, finns några goda tips att tänka på.

1. Leta inte bolag med högst direktavkastning
En hög direktavkastning betyder inte automatiskt att det är en bra investering. Den gamla klyschan om något låter för bra för att vara sant passar bra in här. Några skäl till varför ett bolag har en hög direktavkastning kan vara att de delar ut stora eller hela delar av resultatet istället för att behålla pengarna och växa verksamheten.

Det kan även vara så att marknadens syn på bolagets framtid har försämrats vilket leder till att aktien sjunker och direktavkastningen, alltså utdelningen i förhållande till den lägre aktiekursen stiger, vilket får direktavkastningen att se mer attraktiv ut. Är det dessutom så att bolagets försämrade framtidsutsikter leder till lägre försäljning och lönsamhet så är det inte ovanligt att utdelningen sänks. Bolaget kommunicerar vanligtvis utdelningen en gång per år i samband med bokslutet så det kan ta ett tag innan marknaden får besked om sänkt utdelning. Det här är något som hänt tidigare i börsens ”högutdelare”, alltså bolag med hög direktavkastning.

2. Se upp för extrautdelningar som får direktavkastningen att se hög ut
Säkerställ att bolaget inte har gett någon extrautdelning tidigare som får direktavkastningen att se högre ut än vad den kommer att vara framgent. I bilden här nedan är det intressant att titta på den ordinarie utdelningen.

3. Köp kvalitet med god historik
Ett bra tips är att köpa kvalitet, alltså bolag som har en god historik av stabilitet, tillväxt och lönsamhet. Lönsamma bolag som växer och ökar vinsten kan därmed öka utdelningen utan att utdelningsandelen ökar.

Många bolag har en utdelningspolicy där de anger ett mål om hur stor del av resultatet de ska dela ut över tid. Snittet på Stockholmsbörsen är 63 % för 2017 och de flesta ligger i spannet 30-70 % av resultatet.

Ett bolag som har en policy om att dela ut 50 % av resultatet och tjänar 100 kr kommer alltså att dela ut 50 kr till sina aktieägare. Om bolaget några år senare tjänar 200 kr och har samma utdelningspolicy så kommer ju utdelningen uppgå till 100 kr istället. Fördubblad utdelning men oförändrad andel av resultatet. Utdelningstillväxt är portföljens löneförhöjning och långsiktigt behöver bolaget tjäna mer pengar för att kunna höja utdelningen utan att behöva höja utdelningsandelen, alltså hur stor del av resultatet som delas ut.

4. Hitta bolag med en attraktiv direktavkastning
Hur långt är ett snöre? Som riktmärke för vad som är en hög eller låg direktavkastning kan nämnas att snittet för OMXS30 i år uppgår till 3,7 %. Just OMXS30 är de 30 mest omsatta aktierna och vanligtvis bland de största på Stockholmsbörsen. En nivå över denna är därför mer attraktiv än börsen i snitt och en lägre är således mindre attraktiv för den som letar hög direktavkastning.

5. Vill du sova gott om natten?
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, ja så brukar det stå som disclaimer i all marknadsföring av finansiell karaktär. Det finn ju en anledning till det, ingen vet hur en aktie kommer att utvecklas i framtiden. Med tipsen ovan har du i alla fall förbättrat chanserna att undvika några fallgropar. För dig som vill sova gott om natten kan det förutom att hitta bolag med attraktiv direktavkastning även vara intressant att hitta konjunkturstabila verksamheter såsom dagligvarubranschen. I vår aktiefiltrerare kan du hitta bolag med låg volatilitet och lågt beta-tal, alltså bolag som undvikit den största turbulensen historiskt.

6. Återinvestera utdelningen
Sist men inte minst, för dig som är långsiktig är en återinvesterat utdelning vid sidan av ett löpande sparande ofta ett klokt val. Vi säger att du har 100 aktier idag som ger utdelning, den utdelningen räcker till 5 nya aktier. Nästa år har du 105 aktier som ger utdelning, och som om det inte vore nog så kanske bolaget höjer utdelningen på de 105 aktierna lite grann jämfört med året innan.  Att återinvestera utdelningen över tid ger en potentiellt enorm värdetillväxt och något som Albert Einstein sägs ha kallat världens åttonde underverk. Vissa aktier går ju dock inte riktigt som man vill så glöm inte bort att det är klokt att sprida risken genom att äga flera aktier.

Som kuriosa kan vi dela med oss av vad Ratos skrev i sin årsredovisning år 2011:

Lycka till i jakten på utdelning!

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/6-tips-for-dig-som-gillar-utdelningsaktier/feed/ 0
#PrataPengar avs. 69 – Utdelningsspecial https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-69-utdelningsspecial/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-69-utdelningsspecial/#respond Tue, 25 Apr 2017 15:07:51 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13812 Avsnitt 69 – Utdelningsspecial

Är det alltid positivt när ett bolag delar ut pengar? När är det bättre att bolaget behåller pengarna själv? Dessa är några av de frågor vi besvarar i veckans podd!
Vi går även igenom de stabilaste svenska utdelningsaktierna som Hernhag tipsar om.

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-69-utdelningsspecial/feed/ 0
Nyhet! Nu lanserar vi aktiehandel i Frankrike & Italien https://blogg.avanza.se/avanza/aktiehandel-frankrike-italien/ https://blogg.avanza.se/avanza/aktiehandel-frankrike-italien/#comments Tue, 18 Apr 2017 13:49:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13793 Vi välkomnar Frankrike och Italien till familjen av våra europeiska marknader. I mars lanserade vi Europahandel via vår sajt och direkt i mobilappen. Tyskland, Nederländerna, Belgien och Portugal var först ut med totalt 186 nya aktier att välja bland. Nu kommer äntligen Frankrike och Italien och därmed får du ytterligare 194 aktier att sålla ut just dina guldkorn bland.

Nu finns det ju en hel uppsjö nya bolag att kika närmare på, men hur börjar man då? Vi har skrivit ihop lite kuriosa om fem utvalda bolag i varje land som vi tror att du känner igen. Tur att vi hann lansera det här innan våren kommer igång på allvar, då vill nog de flesta vara ute i solen och kanske dessutom ta på sig ett par solglasögon som Italienska Luxottica med stor sannolikhet tillverkat, mer om det nedan. Bredvid bolagsnamnet ser du P/E-talet för de senaste rullande 12 månaderna, alltså hur många gånger det senaste årets vinst som börsen är beredd att betala för aktien just nu.

Några välkända franska bolag

 

 • LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (P/E 26,19)
  Världens ledande aktör inom lyxproduktbranschen med 70 prestigefyllda varumärken såsom Dom Pérignon, Moët & Chandon, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Christian Dior, Hublot och Sephora i produktsegment såsom drycker, mode, parfym och kosmetik, klockor och smycken. Bolaget finns i 70 länder och 3948 butiker och menar att de är ensamma om att verka i alla segment av lyxmarknaden.
 • L’Oreal (P/E 32,74)
  Världsledande bolag inom skönhet och kosmetik som grundades 1909 och är verksamt i 140 länder på 5 kontinenter. L’Oreal har 34 varumärken i portföljen inom segmenten konsument, premium, professionellt och dermatologi. Ett axplock av varumärkena är L’Oreal, Garnier, Maybelline, Lancôme, YSL, Armani, Ralph Lauren, Biotherm, Kiehl’s, Redken, Kérastase, Vichy och sist men inte minst äger de The Body Shop.
 • Ubisoft (P/E 49,11)
  Spelutvecklare och speldistributör av spel till konsol, pc, smartphones och tablets. Bolaget grundades 1986 och har släppt ett flertal stora titlar såsom Tom Clancy’s-serien, Watch Dogs och Assassin’s Creed.
 • Airbus (P/E 54,58 )
  En av världens största tillverkare av kommersiella flygplan vid sidan av sin amerikanska konkurrent Boeing. Airbus har de senaste åren fått ungefär hälften av de globala odrarna i sektorn senaste åren. De är även verksamma inom försvarsindustrin med tillverkning av militära flygplan och är dessutom världsledande på tillverkning av helikoptrar, både för militärt och civilt bruk. Sist men inte minst är de världens näst största- och europas största bolag inom rymdindustrin där de bland annat tillverkar satelliter och rymdsystem.
 • Hermès (P/E 46,56)
  Fransk modekoncern som grundades 1837 och verksam i lyxsegmentet inom 14 produktkategorier såsom läderprodukter, skor, bälten, handskar, hattar, smycken, möbler, parfym och klockor. Bolaget har 307 exklusiva butiker globalt. När bolaget grundades för 180 år sedan fokuserade de på att tillverka högkvalitativa sadlar och än idag kommer faktiskt närmare hälften av omsättningen från just lädervaror, om än inte bara sadlar.

Några välkända italienska bolag

 

 • Luxottica (P/E 28,60)
  Världsledande glasögontillverkare som designar, tillverkar och distribuerar glasögon i segmenten premium, sport och performance. Försäljning sker i 150 länder via ett retailnätverk av ca 8000 butiker. De har både egna varumärken och licenstillverkning. Några av de varumärken som Luxottica har i sin varumärkesportfölj (egna/licens) är Burberry, Bvlgari, Chanel, DKNY, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Oakley, Prada, Ralph Lauren, Ray-Ban, Versace med flera.
 • Fiat Chrysler (P/E 7,73)
  Global biltillverkare med verksamhet i 40 länder och total närvaro i omkring 150 länder. Fiat grundades 1899 och Chrysler 1925, två bolag som därefter gick ihop och bildade FCA Group. Brukar sägas vara världens 7:e största biltillverkare med varumärken såsom Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep och Maserati.
 • Moncler (P/E 27,53)
  Grundades 1952 och började med att tillverka kläder i premiumsegmentet för den aktiva äventyraren. Idag vill de även attrahera den moderna urbanisten som vill klä sig distinkt och exklusivt. De driver 173 butiker globalt och återfinns i amerika, europa och asien.
 • De Longhi (P/E 24,73)
  Världsledande tillverkare av hushållsapparater tillhörande köket såsom kaffemaskiner, fritöser, brödrostar, glassmaskiner, vattenkokare via varumärkena De Longhi, Kenwood, Braun och Ariete. De tillverkar även produkter inom komfort såsom luftavfuktare, luftfuktare och luftrensare. Bolaget grundades 1902 och har idag närvaro i 33 länder med försäljning i hela världen.
 • Autogrill (P/E 25,97)
  1947 grundades Autogrill, ett koncept designat för bilister under efterkrigstiden som karaktäriserades av stora nya vägnät, en framväxande massmarknad för bilismen och nya vanor vad gäller mat och dryck. Idag är Autogrill världsledande inom mat & dryck för resenärer med 250 olika varumärken. De opererar både egna och licensierade såsom Starbucks och Burger King. Kontaktytorna är flygplatser, motorvägar och järnvägar med cirka 4000 försäljningsställen i 31 länder på fyra kontinenter når de ut till 900 miljoner resenärer årligen. Flygplatser är den största kanalen och Nordamerika är den största regionen.

 

Hur väljer jag ut mina guldkorn?

I vår aktiefiltrerare kan du hitta dina egna guldkorn baserat på egna urvalskriterier. Se vilka aktier som gått bäst senaste tiden eller kanske vilka bolag som ägs av flest avanzianer just nu.

Vilka franska och italienska bolag tillhör dina favoriter?

Au Revoir!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt. P/E-talen som redovisas kommer från Reuters.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/aktiehandel-frankrike-italien/feed/ 2
Kapitalet – Jämtarna som revolutionerade aktiehandeln https://blogg.avanza.se/avanza/kapitalet-jamtarna-som-revolutionerade-aktiehandeln/ https://blogg.avanza.se/avanza/kapitalet-jamtarna-som-revolutionerade-aktiehandeln/#respond Tue, 18 Apr 2017 08:53:57 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13790

Veckans avsnitt handlar om hur två killar från Jämtland, oberoende av varandra, blev först i Sverige med aktiehandel på nätet. Resultatet blev bland andra Nordnet och Avanza, bolag som nu tillsammans värderas till över 15 miljarder kronor.

Åsikter och slutsatser som framkommer i podcasten är Kapitalets egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza. Var säker på att du inte missar nästa avsnitt. Prenumerera på iTunes eller Soundcloud.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/kapitalet-jamtarna-som-revolutionerade-aktiehandeln/feed/ 0
#PrataPengar avs. 68 – Ett liv som börsreporter! https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-68-ett-liv-som-borsreporter/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-68-ett-liv-som-borsreporter/#respond Tue, 18 Apr 2017 08:02:09 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13787 Avsnitt 68 – Ett liv som börsreporter!

Hur går man tillväga för att bli en börsreporter? I denna episod hur man analyserar bolag och vilka nyckeltal eller information en börsreporter främst tycker är intressant. Finns det intressanta trender på börsen idag som vi inte sett tidigare? Finns det några spännande börsanomalier som man sett på börsen under åren?
Vi pratar även säsongsmönster ”sell in may and stay away”.

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-68-ett-liv-som-borsreporter/feed/ 0
Här är aktierna som hör påsken till! https://blogg.avanza.se/avanza/glad-pask-har-ar-bolagen-som-hor-pasken-till/ https://blogg.avanza.se/avanza/glad-pask-har-ar-bolagen-som-hor-pasken-till/#respond Thu, 13 Apr 2017 11:20:38 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13767 Påsken är här och med det också några dagars välbehövlig vila, kanske med nära och kära. God mat och välsmakande praliner brukar vara ett givet inslag, men vilka inslag under påsken är börsnoterade?

För dig som tycker att börsen nu kommer vara stängd väl många dagar så har vi tagit fram bolagen som hör påsken till för att ge lite inspiration. Fundera gärna på vilka produkter och tjänster du använder dig av under ledigheten och kika närmare ifall just de bolagen är börsnoterade, en ”kul” påsklek helt enkelt.

På matbordet

Maten är ju ofta central under påsken och faktum är att dagligvarubranschen kryllar av varumärken som ägs av börsnoterade bolag. Norska Orkla äger Abba som både tillhandahåller den traditionsenliga sillen och kaviar. Visste du att Kalles- och Svennes kaviar är syskon? De ägs nämligen av samma bolag.

Vi vill ju även ha lax, bacon, prinskorv, kyckling och köttbullar på bordet. Laxen får vi med fördel från Norge som är världens största producent tätt efter Chile. Men de behöver inte vara ledsna för de är i sin tur världens största kopparexportör.

Det finns ett flertal laxproducenter och norska Marine Harvest är världens största. Visste du för övrigt att vår omättliga aptit på Sushi har varit positiv för laxproducenter de senaste åren?

Bacon, prinskorvar och köttbullar kan vi köpa från Scan som ägs av finländska HK Scan, som för övrigt även äger varumärket Pärsons.

Kycklingen levereras kanske från Scandi Standard som är nordens ledande kycklingproducent med varumärken som Kronfågel, Danpo och Den Stolte Hane.

En god middag gör sig ju inte helt rätt utan en god dryck. Här kanske vi får fresta med cider från Kopparbergs, öl från Carlsberg eller varför inte Apotekarnes Påskmust,  även den från Carlsberg. Coca cola brukar ju sägas ha svårt att slå sig in på det svenska julbordet men kanske blir det ett glas Coca-Cola, Sprite eller Fanta från Warren Buffetts innehav på påskbordet istället?

Sist men inte minst för att göra uppdukningen extra fin så kanske du köper servetter eller ljus från Duni. Allt ska ju dessutom inhandlas och både ICA, Willys och Hemköp är börsnoterade, de två sistnämnda via Axfood. Matbutikerna har ju dessutom egna varumärken såsom ICA:s sortiment, Eldorado och Garant.

I påskägget

Efter maten vankas det kanske lite god efterrätt och till det ett sockerstinnt påskägg. I påskägget hittar vi allt som oftast godis. Här finns det bolag som Cloetta som även nyligen köpte Karamellkungen, Mondelez som bland annat äger Marabou och Toblerone, Lindt & Sprüngli, Hershey’s eller varför inte lite karameller från Nestlé?

Det här är bara ett axplock av alla börsnoterade bolag som gör sig påminda under påsken. Har vi missat något bolag? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet om din favorit.

Psst. Sist men inte minst..

Lägg inte alla ägg i samma korg, risken är att någon äter upp godiset för dig. När det kommer till börsen är det alltid sunt med en god riskspridning. Aktiespararna brukar säga att man ska äga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher. Du bestämmer såklart själv hur många aktier du vill ha men ju fler aktier desto lägre bolagsspecifik risk helt enkelt.

Glad påsk och avkastning på dig!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/glad-pask-har-ar-bolagen-som-hor-pasken-till/feed/ 0
Favoritaktierna på First North https://blogg.avanza.se/avanza/favoritaktierna-pa-first-north/ https://blogg.avanza.se/avanza/favoritaktierna-pa-first-north/#comments Tue, 11 Apr 2017 16:26:04 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13747 Affärsvärlden skriver i en artikel att aktiehandeln på First North har stigit med 290 % senaste 3 åren. Något som säkert delvis kan förklaras av att många nya bolag noterats under tiden och att det varit allmänt god riskvilja på börsen.

First North tillhör Nasdaq Stockholm och är en utpräglad tillväxtlista vid sidan av Stockholmsbörsen (large/mid/small cap) för mindre tillväxtbolag. Kraven är inte lika hårda som den reglerade marknaden men förbereder likväl bolagen för en eventuell framtida listning på Stockholmsbörsen.

Avanzianernas favoriter på First North

Spelbolag är solklar favorit bland våra kunder. Bland de 11 mest ägda bolagen på First North så är det just spelbolagen som lockar flest aktieägare, närmare bestämt 53%. Den största delen utgörs av nöjesspel via Starbreeze och Paradox medan ungefär en femtedel är spel om pengar via Evolution Gaming och LeoVegas.

Bolagen på First North med flest antal ägare (klicka för att förstora)

 

Vilka bolag är störst på First North?

På Stockholmsbörsen gick banken Nordea nyligen om modekedjan Hennes & Mauritz som det största bolaget på börsen. Men vilket bolag är störst på First North då? Den pallplatsen kniper Evolution Gaming som levererar live-casino system till speloperatörer. Bolaget listades 20 mars 2015 till 80 kr och har därefter sett sin aktie stiga med +304%.  Tvåan Paradox noteras 31 maj 2016 till kursen 33 kr och har därefter sett sin aktie stiga +94%.

De största bolagen på First North (klicka för att förstora)


 

Vill du försöka hitta guldkornen själv?

Titta gärna närmare på vår aktiefiltrerare där du kan filtrera fram bolag på First North eller andra listor och utifrån dina egna kriterier, lycka till!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/favoritaktierna-pa-first-north/feed/ 1
Månadssparande – ett sparande som sköter sig självt https://blogg.avanza.se/avanza/manadssparande-ett-sparande-som-skoter-sig-sjalvt/ https://blogg.avanza.se/avanza/manadssparande-ett-sparande-som-skoter-sig-sjalvt/#comments Mon, 10 Apr 2017 09:20:20 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13627 Varför ska man månadsspara egentligen?

Den ständiga frågan, varför varför varför? Och det finns ett superenkelt svar – det går helt enkelt bättre för de som månadssparar. Våra kunder som sparar varje månad har i snitt 20 procent högre riskjusterad avkastning (alltså deras avkastning i förhållande till hur hög risk de tar). 20 procent!


Sharpekvot för kunder uppdelat på antal insättningar per år

Hur mycket ska man spara?

Hur mycket folk sparar är olika beroende på vilken ekonomi man har såklart. Det allra viktigaste är att bara börja! Och ett bra tips är att lägga undan pengarna samma dag som lönen kommer, då ”märker” man aldrig att de är borta. Sparekonomer brukar rekommendera att man lägger undan 10 procent av sin lön, och sedan kan man dela upp den summan i olika potter (t.ex. i kort sparande, långt sparande, till något speciellt osv).

Hos oss månadssparar den genomsnittlige kunden 2400 kronor i månaden. På tio år kan de alltså få ihop över 400 000 kronor!* Man kan verkligen säga att våra kunder gillar att spara. Vill du veta vad ett månadssparande skulle kunna ge dig? Räkna ut ditt sparmål här

* Uträkningen tar inte hänsyn till skatter, avgifter eller kostnader och räknar med en utveckling på 7% per år.

 

Vad kan man spara i?

För vissa är det superenkelt att välja fonder, andra behöver lite inspiration. Här har vi listat de vanligaste fonderna att månadsspara i hos oss.

Fond
Månadsspara 1 Avanza Zero
Månadsspara 2 Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Månadsspara 3 Avanza 75
Månadsspara 4 Didner & Gerge Aktiefond
Månadsspara 5 DNB Global Indeks
Månadsspara 6 AMF Räntefond Lång
Månadsspara 7 SPP Aktiefond USA
Månadsspara 8 Danske Invest Global Index
Månadsspara 9 Fidelity Emergig Markets A USD
Månadsspara 10 SPP Obligationsfond

Om du inte är så säker på vilka fonder du vill ha kan du labba med Portföljgeneratorn. Den tar fram fondförslag till dig som du själv kan sätta in i ditt månadssparande, eller skapa portföljen direkt i verktyget.

Hur börjar man månadsspara?

Det är faktiskt väldigt enkelt. Du loggar bara in på vår sajt och sätter igång. Vi har gjort lite förbättringar så att det ska vara enklare att komma igång och underhålla sina månadssparanden.

Börja månadsspara här

Lycka till med ditt månadssparande! Vi finns här på vägen om du har några funderingar eller frågor.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/manadssparande-ett-sparande-som-skoter-sig-sjalvt/feed/ 2
#PrataPengar avs. 67 – ”Miljonärer i högkonjunktur” https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-67-miljonarer-i-hogkonjunktur/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-67-miljonarer-i-hogkonjunktur/#respond Mon, 10 Apr 2017 08:13:48 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13724 Avsnitt 67 – ”Miljonärer i högkonjunktur”

I veckans podd gästas vi av bloggaren Gottodix (Jacob Henriksson) som delar med sig av sin investerarresa, från schack och poker till börsen. Vi reder ut vad ”miljonär i högkonjunktur” innebär samt vad värdedrivare, värdebevakare och värdeförstörare är.
Och vem är det egentligen som ”köpt Ericsson till alla priser som finns” ?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-67-miljonarer-i-hogkonjunktur/feed/ 0
Kapitalet – It-miljardären som muckar gräl med Sveriges arkitekter https://blogg.avanza.se/avanza/kapitalet-it-miljardaren-som-muckar-gral-med-sveriges-arkitekter/ https://blogg.avanza.se/avanza/kapitalet-it-miljardaren-som-muckar-gral-med-sveriges-arkitekter/#respond Tue, 04 Apr 2017 14:45:05 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13718

Vi sammanträffar med den egensinnige it-entreprenören Björn Sundeby som träffat en tillsynes känslig nerv i Sverige. Efter trettio år som entreprenör har han tjänat tillräckligt mycket pengar för att inte behöva bry sig om vad andra tycker, och därför tänker han nu till varje pris realisera sin vision: Ett gigantiskt kontorshus av 1800-talssnitt, i sten.

Åsikter och slutsatser som framkommer i podcasten är Kapitalets egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza. Var säker på att du inte missar nästa avsnitt. Prenumerera på iTunes eller Soundcloud.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/kapitalet-it-miljardaren-som-muckar-gral-med-sveriges-arkitekter/feed/ 0
#PrataPengar avs. 66 – Kopparbergs VD gästar podden https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-66-kopparbergs-vd-gastar-podden/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-66-kopparbergs-vd-gastar-podden/#respond Mon, 03 Apr 2017 09:45:46 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13714 Avsnitt 66 – Kopparbergs VD Peter Bronsman gästar podden

I denna episod gästas vi av Kopparbergs VD Peter Bronsman. Lyssna till hur Peter och hans bror köpte ett nedlagt bryggeri för 5 miljoner kronor 1994 för att idag vara värt nästan 4,5 miljarder kronor, alltså 900 gånger mer. Vad är framgångsreceptet bakom resan och vad tror Peter om framtiden?

Storbritannien är en stor marknad och frågetecknen kring Brexit samt det svaga pundet har varit på tapeten bland investerarna. Det och mycket mer såsom hur mycket cider det dricks i Sverige kontra UK årligen i dagens podd.

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-66-kopparbergs-vd-gastar-podden/feed/ 0
Vad är skillnaden på A- och B-aktier? https://blogg.avanza.se/avanza/vad-ar-skillnaden-pa-a-och-b-aktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/vad-ar-skillnaden-pa-a-och-b-aktier/#respond Thu, 30 Mar 2017 14:55:54 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13684 Igår såg vi något ovanligt på börsen, ett och samma bolag vars A-aktie toppade vinnarlistan medan B-aktien toppade förlorarlistan. Många bolag har olika aktieslag och de vanligaste är A- och B-aktier men vad innebär det egentligen och hur ska man tänka?

Vad är det för skillnad på A- och B-aktier?

I aktiebolagslagen framgår att det att ett bolag får ha olika aktieslag med olika rätt i bolaget så länge det framgår i bolagsordningen. Just bolagsordningen kan liknas vid det specifika bolagets regelverk förutom de lagar och regler som allmänt finns att förhålla sig till.

Skillnaden mellan en A-aktie och en B-aktie handlar om rösträtten i bolaget. Årsstämman är ett aktiebolags högst beslutande organ som tillsätter styrelse och röstar i, för bolaget, viktiga frågor. En A-aktie ger 1 röst medan en B-aktie ger 1/10-dels röst vilket innebär att du behöver 10 B-aktier för att ha samma inflytande/bestämmande i ett bolag som 1 A-aktie.

Det innebär att huvudägare oftast vill ha röststarka A-aktier. Därför kan man ofta se att de inte behöver ha störst andel av kapitalet (antal aktier) så länge de har störst del av inflytandet (röster). Som vi sagt innan behövs ju bara 1 A-aktie för att uppnå samma inflytande som 10 B-aktier så ofta kan storägare ha lite mindre andel av kapitalet trots en stor andel av rösterna.

Psst. Det finns fler aktieslag än de två traditionella. Både SEB och Hufvudstaden är två bolag med C-aktier där just denna motsvarar 1/1000-dels aktie gentemot A-aktien. Det behövs alltså 1000 C-aktier för att ha samma rösträtt som 1 A-aktie. Nuförtiden får den maximala skillnaden i rösträtt dock vara just 10 gånger. Fastighetsbolaget Sagax har nyligen gett ut (emitterat) en D-aktie och sist men inte minst är preferensaktier (preffar) ett populärt aktieslag med begränsad rätt till bolagets framtida vinst.

Vilket aktieslag ska man köpa?

Det är såklart en individuell fråga men är man en privatsparare som inte har någon ambition om att bygga upp en maktposition i ett bolag så brukar de flesta att tendera att utgå från två faktorer:

 • Vilken aktie är billigast?
 • Vilken aktie har mest omsättning?

Normalt sett brukar de flesta handla den aktie som har bäst likviditet (där det omsätts mest aktier), speciellt om priset på de olika aktieslagen är snarlika. Köper du en aktie med låg omsättning finns risken att du sen sitter fast med just denna aktie, som du sen kanske vill sälja men där handeln är mycket tunn och försvårar det hela, eller där du i så fall tvingas sälja till en låg kurs då mellanskillnaden (spreaden) mellan vad köparna är beredd att betala och vad säljarna är beredd att erbjuda vanligtvis är stor.

En stor spread i orderdjupet kan vara en risk
I orderdjupet ovanför vill säljarna som kan tänka sig att acceptera lägst pris nöja sig med 21 kr per aktie men köparna är som mest beredd att betala 19,40 kr per aktie. Om du som säljare måste sälja dina aktier för att ex. betala en handpenning på en bostad och därför tvingas acceptera köparnas högsta pris, så säljer du till en kurs som är -7,6% lägre än vad du från början ville ha. Normalt är denna spread mycket liten men i vissa (vanligtvis mindre) bolag kan den vara så här stor.

Varför stiger A-aktier kraftigt ibland?

A-aktier är röststarka aktier som oftast innehas av storägarna i ett bolag. Inte sällan är det så att man sitter på händerna utan att sälja de här aktierna på daglig basis, man kanske äger dem i åratal eller till och med årtionden. Då blir handeln på daglig basis tunn. Men om det seglar upp en maktstrid mellan två större ägare så är det ju röststarka A-aktier man vill åt, de ger mer inflytande. Om en A-aktie kostar 100 kr och en B-aktie också kostar 100 kr så ger ju den förstnämnda en röst för 100 kr medan B-aktien som bara har 1/10-delsröst kräver att du köper 10 aktier för 100 kr styck, alltså totalt 1000 kr för samma inflytande.

Det är allt som oftast den tunna handeln i kombination med en uppseglande maktstrid som brukar driva kurserna ordentligt i A-aktier. När marknaden ser det så kan ju även förväntninger eller förhoppningar om vad som är på väg att hända göra att även privatsparare köper aktier för att spekulera kring vad som eventuellt är på väg att hända, allt detta påverkar såklart aktiekursen och brukar leda till ordentliga uppgångar.

Detta går självklart inte att veta i förhand och förmodligen därför som de allra flesta köper den mest omsatta aktien istället.

Sist men inte minst kan det ibland vara så att daytraders tar tillfället i akt att utnyttja prisrörelserna i ett bolag för att följa med upp eller ned, något som förstärker effekten likt en jojo.

Lycka till med dina investeringar!

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vad-ar-skillnaden-pa-a-och-b-aktier/feed/ 0
#PrataPengar avs. 65 – När är en aktie för ”dyr”? https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-65-nar-ar-en-aktie-for-dyr/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-65-nar-ar-en-aktie-for-dyr/#respond Mon, 27 Mar 2017 13:45:51 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13682 Avsnitt 65 – När är en aktie för ”dyr”?

Du har kanske hört folk uttrycka sig med att en aktie är för dyr. Vad betyder detta egentligen och hur kan dem påstå detta? Vi går in på hur man värderar bolag på börsen samt vad som är viktigt att tänka på.

Fingerprint rasade på börsen förra veckan i och med att man vinstvarnade. Vad betyder det egentligen när man vinstvarnar?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-65-nar-ar-en-aktie-for-dyr/feed/ 0
De mest populära tyska aktierna https://blogg.avanza.se/avanza/tyskland/ https://blogg.avanza.se/avanza/tyskland/#comments Tue, 21 Mar 2017 09:50:24 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13630 I början av mars lanserade vi Europahandel från 1 EUR på bred front och den största europeiska marknaden hos oss är Tyskland. Vi kikar närmare på vilka tyska bolag som våra kunder favoriserar och vad bolagen sysslar med.

Tyskland är en av europas största börser (Bild: Visual Capitalist från 2016)

 

Vilka kunder äger Tyska aktier?

Typkunden i dagsläget är en 38-årig man boendes i Stockholm. Könsfördelningen är 88 % män och 12 % kvinnor och det är vanligast att man bor i huvudstaden. Jämtlänningarna och gotlänningarna har dock inte riktigt hittat till tyska börsen ännu.

Det verkar även vara så att varannan kund som äger tyska aktier har fler än 12 aktier totalt i portföljen i jämförelse mot samtliga våra aktieägande kunder där just varannan kund istället nöjer sig med 1-3 aktier i portföljen. Här kan du läsa mer om hur fler aktier i portföljen kan sänka risken.

Hur många aktier har våra aktieägande kunder i snitt och hur skiljer det sig jämfört med kunder som har tyska aktier? (klicka för att förstora)

 

Vilka tyska bolag favoriserar våra kunder?

Volkswagen
Volkswagenkoncernen är en av världens största biltillverkare med 12 varumärken från 7 europeiska länder såsom Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamorghini, Porsche, Ducati, Scania och MAN.

 • Antal ägare 487 st

Daimler
Daimler är en av världens största biltillverkare i premiumsegmentet med varumärket Mercedes-Benz. Under varumärket Daimler produceras även lastbilar och bussar och de är världens största producent av just lastbilar.

 • Antal ägare 309 st

Siemens
Siemens jobbar med lösningar för intelligent infrastruktur, hållbar energiteknik, effektiv produktion samt hälso- och sjukvård genom elektrifiering, automation och digitalisering. De tillverkar även konsumentprodukter såsom ugnar, tvättmaskiner, kylskåp, dammsugare med mera.

 • Antal ägare 263 st

Deutsche Bank
Deutsche Bank är Tysklands största bank. Grundades år 1870 och har verksamhet i stora delar av världen idag. Aktien är även noterad i USA på New York Stock Exchange (NYSE).

 • Antal ägare 260 st

Bayer
Bayer är ett globalt Life Science-bolag som under 150 år arbetat med att utveckla nya molekyler för att förbättra hälsan hos människor, djur och växter. De utvecklar läkemedel likväl som skadedjursbekämpning inom jordbruk.  I USA handlade 66% av hushållen en konsumentprodukt från Bayer under 2016. Några kända varumärken på den svenska marknaden är Berocca, Myrr och Clarityn vid bl.a. hösnuva och pollenallergi.

 • Antal ägare 229 st

BASF
BASF grundades år 1865 och är idag en av världens största kemikalietillverkare. Deras produkter finns runt omkring oss i vår vardag utan att vi riktigt märker det. Kemikalierna finns bland annat i lösningsmedel, mjukningsmedel, plast, textilfibrer, färger, beläggningar och mycket mer. När det gäller mer konsumentnära produkter kan nämnas att Adidas ultralätta löparskor som kom för några år sedan innehåller ett material som utvecklades av BASF.

 • Antal ägare 218 st

Bayerische Motoren Werke (BMW)
BMW är världsledande producent av bilar och motorcyklar i premiumsegmentet. Företaget grundades 1916 och levererade 2 367 603 bilar och 145 032 motorcyklar till sina kunder ifjol. De varumärken som finns inom koncernen är BMW, Mini och Rolls-Royce.

En intressant kuriosa är att Mini grundades på 1950-talet som ett resultat av stigande bensinpris i kölvattnet av efterkrigstiden och Suezkrisen då hushållen började fundera på nyttan av stora bensinslukande bilar. Idag är varumärket Mini troligen mest känd för Mini Cooper och år 1999 röstades Mini fram till århundradets bil, endast T-forden fick fler röster.

 • Antal ägare 208 st

Beiersdorf
Beiersdorf grundades 1882 och tillverkar produkter inom hudvård. Globalt har de tre olika varumärken; NIVEA, Eucerin och La Prairie. Syftet med de olika varumärkena är att ha ett alternativ för olika segment såsom global massmarknad, premiumsegment samt dermotologiska produkter (hudsjukdomar).

Varumärket Nivea är flaggskeppet och ett av världens största hudvårdsmärken tillgängligt i ca 200 länder.

 • Antal ägare 121 st

 

Nästa gång tittar vi närmare på Porsche, E.ON., Adidas, Commerzbank, SAP, Thyssenkrupp och Deutsche Lufthansa.

Vilka bolag är dina tyska favoriter?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tyskland/feed/ 1
#PrataPengar avs. 64 – Hur påverkar förväntningar en akties värdering? https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-64-hur-paverkar-forvantningar-en-akties-vardering/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-64-hur-paverkar-forvantningar-en-akties-vardering/#respond Mon, 20 Mar 2017 14:00:00 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13623 Avsnitt 64 – Hur påverkar förväntningar en akties värdering?

I denna episod tittar vi på ett stort svenskt bolag och hur förväntningar om framtiden påverkar aktiens värdering. Hur tänker Philip och Nicklas om börsen, kommer den att falla?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-64-hur-paverkar-forvantningar-en-akties-vardering/feed/ 0
Tips inför deklarationen 2017 https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-deklarationen-2017/ https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-deklarationen-2017/#comments Wed, 15 Mar 2017 23:05:03 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13612 Solen har börjat titta fram och utdelningarna är på väg in på kontot, det är dags för vår helt enkelt! Ytterligare ett solklart vårtecken är att årets inkomstdeklaration nu börjat skickas ut och senast 15 april ska du ha fått din deklarationsblankett. Om du är ivrig och inte vill invänta den fysiska blanketten så kan du deklarera online via Skatteverkets e-tjänst 21 mars. För dig som ordnade en digital brevlåda senast 1 mars så finns deklarationen tillgänglig redan från 8 mars.

Som alltid uppstår det en hel del frågor och funderingar kring deklarationen och många av våra kunder hör av sig för vägledning. Vi tänkte i detta inlägg försöka belysa några av årets vanligaste frågor så du får hjälp på vägen. Och du, missa inte att du kan slippa räkna ut de vinster och förluster som du ska deklarera genom att enkelt skapa en färdig K4-blankett! Pris 0-99 kr beroende på förmånsnivå. Den bifogar du sedan med din fysiska deklaration, eller skriver in beloppen på Skatteverkets e-tjänst om du deklarerar online.

Tänk på att sista dagen för inlämning av inkomstdeklarationen är den 2 maj kl. 24.00.

För dig som skaffade digital brevlåda senast 1 mars finns möjlighet att få tillbaka ev. återbäring redan till påsk. Då ska deklarationen vara inlämnad senast 29 mars och inget får ändras eller tilläggas.


Aktie & Fondkonto

 

I denna traditionella kontotyp behöver du deklarera varje försäljning. De försäljningar du gjort under år 2016 har vi rapporterat in till Skatteverket och kommer stå förtryckt på din deklaration. Däremot behöver du själv rapportera in inköpskostnaden och de omkostnader du haft för att köpa värdepappret för att på så sätt räkna fram vinst eller förlust.

När du ska beräkna ditt inköpsbelopp så finns det två olika metoder, antingen genomsnittsmetoden eller schablonmetoden.

Genomsnittsmetoden
Om du vet vad du betalat för dina aktier så kan du använda genomsnittsmetoden. Det innebär att du slår ihop samtliga anskaffningsutgifter från varje inköpstillfälle som skett innan försäljningen. Dividera sedan denna summa med antalet aktier som du hade innan försäljningen. Det framräknade beloppet är det genomsnittliga anskaffningsvärdet (GAV) per aktie. Detta belopp använder du som omkostnadsbelopp i deklarationen.

När du ska räkna ut ditt omkostnadsbelopp för de sålda aktierna så ska hänsyn tas till företagsspecifika händelser såsom nyemission, fondemission, split, inlösen eller utdelning av aktier. Mer information om hur du räknar ut omkostnadsbelopp kan du läsa här.

Schablonmetoden
Om du inte vet vad du betalat för aktierna som sålts så rekommenderas schablonmetoden. Denna metod är vanligt förekommande om man fått aktier i arv eller gåva och varken du eller banken har kvar uppgifter om anskaffningsvärde. Schablonmetoden innebär att 20 % av försäljningsvärdet anges som anskaffningsvärde. Denna metod är också mer fördelaktig om dina aktier stigit mer än 400 % eftersom din deklarerade vinst och därmed skatt blir lägre än med genomsnittsmetoden.

K4-blanketten
Du kan deklarera dina kapitalvinster/förluster antingen via Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 eller genom att skicka in K4-blanketten tillsammans med din fysiska deklaration. Vinster och förluster i aktier och aktiefonder kvittas mot varandra. Det är alltså den totala vinsten eller förlusten som du sedan skattar eller får göra avdrag för. Skatten på vinst är 30 procent.

Du kan med fördel använda dig av vår K4-tjänst där vi automatiskt genererar en K4-blankett åt dig baserat på alla de försäljningar du utfört hos oss. Du kan antingen skriva av uppgifterna från blanketten om du deklarerar online eller skicka in den direkt till Skatteverket.

Har du flyttat hit värdepapper under året?
Inköpskostnaden för ett värdepapper följer inte med när man flyttar värdepapper mellan institut. För att K4-blanketten ska bli korrekt så är det viktigt att du själv fyller i inköpskostnaden eftersom flyttade värdepapper får inköpskostnad noll kronor. Ta fram din köpnota och ändra inköpskostnaden manuellt här. Om du inte har kvar din köpnota så kan du höra av dig till ditt gamla institut för att ta fram den informationen.

Schablonintäkt för fonder
Om du äger fondandelar så ska även dessa beskattas med en så kallad schablonintäkt. Denna schablonintäkt infördes 1 januari 2012 och innebär att man flyttar beskattningen från fonden till fondinnehavaren. Syftet är att svenska fonder ska slippa dubbelbeskattning vilket tidigare gjorde att många fonder var tvungna att dela ut pengar. Nu kan fonden istället återinvestera utdelningen utan att utsättas för dubbelbeskattning. En vanlig missuppfattning är att fondbolaget nu får ta en del av utdelningarna från aktierna i fonden men så är alltså inte fallet.

Schablonintäkten för fonder är 0,4 % av fondandelsvärdet per den 1 januari varje år och beskattas sedan med 30 % vilket innebär att skatten motsvarar 0,12 % av fondandelsvärdet. Denna uppgift rapporterar vi automatiskt in till Skatteverket så det är ingenting som du själv behöver ta upp.

ETF/Börshandlade fonder
Schablonintäkten för fonder omfattar även ETF:er (Exchange Traded Funds)/börshandlade fonder. Denna uppgift rapporterar vi automatiskt in till Skatteverket så det är ingenting som du själv behöver ta upp.

Transaktioner som ej behöver redovisas på K4

Om du under 2016 har sålt inlösenrätter/teckningsrätter/unirätter i någon av nedan bolag så behöver du ej redovisa detta på din K4-blankett. Det framgår i den specifikation som du mottagit tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten kommer att vara redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt inlösenrätter, teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Inlösenrätter Teckningsrätter/Uniträtter
Creades AddLife
Active Biotech
Anoto Group
Bioinvent International
  Castellum
  CLX Communications
  Collector
  C-Rad
  Elanders
  Endomines
  FastPartner
  Hemfosa Fastigheter
  HQ
  Karo Pharma (f.d. Karo Bio)
  Midsona
  MSC Group (unirätter)
  NeuroVive Pharmaceuticals (unirätter)
  Nibe
  Platzer
  Probi
  Recipharm
  Sagax
SSAB
  Swedol
  Tele2
  Tobii
  Venue Retail Group (VRG)
  Viking Supply Ships

Har du funderingar kring ett bolag som inte finns på listan så kan du kolla på Skatteverkets Aktiehistorik. Där visas information om historiska händelser för samtliga bolag.

Vill du slippa deklarera nästa år?

Gör som nästan två miljoner andra svenskar – använd ISK eller kapitalförsäkring istället och slipp krånglet med att deklarera varje vinst och förlust. Här kan du läsa mer om de två kontotyperna.

 

ISK KF

 

 

Investeringssparkonto

 

Du som äger ett investeringssparkonto (ISK) behöver inte tänka på att deklarera varje försäljning var för sig. Istället rapporterar vi in en schablonintäkt som automatiskt dyker upp i din deklaration. Hur stor denna schablonintäkt är beror på det genomsnittliga värdet på kontot vid ingången av varje kvartal samt hur mycket du satt in på kontot under året.

Kapitalunderlag = (värdet på kontot vid ingången på varje kvartal + alla insättningar under året) / 4

Schablonintäkt = kapitalunderlaget x statslåneräntan den 30 november året innan (0,27 % år 2016) + 0,75%-enheter, dock lägst 1,25%. Årets nivå uppgår till 1,02% men eftersom det numer finns ett golv blir alltså schablonintäkten 1,25%.

Skatten är sedan 30 % av schablonintäkten (1,25% 2016) vilket för år 2016 innebär en skatt på 0,375 % av kapitalunderlaget.        

Exempel

Värde 1 januari 0 kr
Värde 1 april 22 000 kr
Värde 1 juli 56 000 kr
Värde 1 oktober 40 000 kr
Insättningar under året 35 000 kr
Summa 153 000 kr
Kapitalunderlag (fjärdedel av summan) 38 250 kr
Schablonintäkt (kapitalunderlag x statslåneräntan) 478 kr
Skatt (30 % av schablonintäkten) 143 kr

 

Utländsk källskatt

Om du har fått utdelningar från utländska bolag under året så har det förmodligen dragits utländsk källskatt för dessa. Du kan få avräkning för den utländska källskatten mot den skatt du betalar för ditt investeringssparkonto. Då vi rapporterar in den utländska källskatt som belastat kontot under året så sker avräkningen automatiskt i din deklaration. Notera dock att det finns ett tak för detta, utländska utdelningar som överstiger schablonintäkten på kontot får man inte avräkning för. Dessutom är maximal avräkning endast 500 kr om man har underskott av kapital i sin deklaration. Mer information om detta finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Kapitalförsäkring

 

Äger du en svensk kapitalförsäkring så ska du inte ta upp den alls i deklarationen. Du är nämligen inte skattskyldig för försäkringen utan det är försäkringsbolaget, i detta fall Avanza Pension. Försäkringsbolaget drar en avgift från kontot som motsvarar skatten som behöver betalas för kapitalförsäkringen. Detta sker hos oss under 4 tillfällen på året – efter varje kvartalsskifte.

Uträkningen för en kapitalförsäkring skiljer sig lite från ett ISK men utfallet blir oftast snarlikt.

Kapitalunderlag = värdet 1 januari + insatt summa t.o.m. 30 juni + hälften av insatt summa efter 30 juni

Skatteunderlag = kapitalunderlaget x statslåneräntan den 30 november året innan (0,65 % år 2016) + 0,75%-enheter dock lägst 1,25%

Avkastningsskatten är sedan 30 % av skatteunderlaget vilket för år 2016 innebar en skatt på 0,42 % på kapitalunderlaget.

Utländsk källskatt

Precis som på ett investeringssparkonto kan det hända att det dragits utländsk källskatt för utländska utdelningar. Även för en kapitalförsäkring så finns det möjlighet att få tillbaka en summa motsvarande den utländska källskatten. Till skillnad från investeringssparkontot så sker detta inte i din personliga deklaration, därför gäller inte gränsbeloppen som finns för investeringssparkontot. Det tar dessutom längre tid att få tillbaka källskatten i en försäkring då reglerna för hur söker avräkning skiljer en del mellan en försäkring och ett ISK.

Utländsk källskatt betald under 2015 kan försäkringsbolaget söka avräkning för mot den avkastningsskatt som betalas under 2016. Detta deklarerar man för år 2017 och försäkringsbolaget behöver då invänta slutskattebeskedet som kommer i slutet på året innan eventuell återbetalning kan påbörjas i början på 2018.

IPS & Pensionsförsäkring

Sedan årsskiftet 2015/2016 är insättningar som görs till IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgilla. Det innebär att pengar du sätter in på en IPS kommer att dubbelbeskattas.

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln. Det innebär att du kan göra avdrag på upp till 35 % av din inkomst, till högst 10 prisbasbelopp, på en IPS eller pensionsförsäkring.

Affärer du gjort inom skalet av en IPS eller en privat pensionsförsäkring ska du inte ta upp i deklarationen. Istället betalar du likt ISK & KF en årlig schablonmässig skatt. Beräkningen är densamma för båda kontotyper.

Kapitalunderlag = värdet den 1 januari
Skatteunderlag = kapitalunderlaget x genomsnittlig statslåneränta året innan (0,34% år 2016)

Skatten är sedan 15 % av skatteunderlaget. Likt kapitalförsäkringen så dras skatten som en avgift från kontot. För en IPS dras skatten vanligtvis i november och för en pensionsförsäkring dras den i januari.
Avdragsrätt
Avdragsrätten för ett privat pensionssparande (IPS/Pensionsförsäkring) fasades ut 2015.

 

Flytt av värdepapper

Om du har flyttat värdepapper till oss från annat institut under året så får de inköpskostnad 0 kronor. Har du kvar köpnotan så kan du fylla i rätt inköpskostnad manuellt här. Då kommer kontoöversikten och K4-blanketten att visas korrekt.

Tänk på att ange inköpskostnaden inklusive courtage och att du för utländska värdepapper anger inköpskostnaden i svenska kronor.

Kontobesked & deklarationsunderlag

De kontobesked och deklarationsunderlag du kan behöva för respektive konto hittar du här. I underlaget som heter ”Deklarationsunderlag 2016” sammanställer vi de försäljningar som gjorts under året i depån. Vill du titta på en specifik nota så hittar du den här istället under ”transaktioner”.

Läs mer:

Skatteverkets guide till försäljning av värdepapper
Skattehistorik för aktier
Skatteverket sida för deklaration 2017
Avanza Akademin – skatt & deklaration
Avanza frågor & svar kring deklaration

 

 

Stort lycka till med årets deklaration!

 

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-deklarationen-2017/feed/ 2
Snart dags för utdelningssäsong https://blogg.avanza.se/avanza/vi-sammanfattar-den-senaste-rapportperioden/ https://blogg.avanza.se/avanza/vi-sammanfattar-den-senaste-rapportperioden/#comments Tue, 14 Mar 2017 11:40:30 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=13579 Äntligen har det börjat bli varmare ute och våren är på intåg. På börsen är våren synonymt med utdelningssäsong, det är då en del av fjolårets vinst ska delas ut till aktieägarna. Vi har kikat närmare på vilka bolag som höjer utdelningen allra mest.

Vilken direktavkastning har våra kunder i snitt?

De 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen som ingår i OMXS30 förväntas ge en direktavkastning på 3,7% i år. I slutändan är det respektive bolags årsstämma som klubbar igenom det förslag till utdelning som styrelsen lägger fram. Om förslagen godtas innebär det att bolagen delar ut 63% av vinsten till aktieägarna.

Hur ser det då ut för våra kunder? Störst andel har faktiskt valt bolag som inte ger någon utdelning överhuvudtaget. Därefter är det 3-4% i direktavkastning som är den vanligaste nivån i våra kunders portföljer.

Att köpa bolag som inte ger någon utdelning behöver inte nödvändigtvis vara dåligt. Bolag som växer behöver ofta behålla pengarna för att återinvestera i verksamheten medan mer mogna bolag brukar dela ut större andel av vinsten, generellt. Det innebär att det alltid är viktigare att titta på det specifika bolaget och var i livscykeln det befinner sig än att enbart kika på vilken direktavkastning aktien ger.

När får jag utdelningen?

På kontoöversikten under ”Aktuellt för mitt innehav” och sedan ”Utdelningar” ser du dina kommande utdelningar och när de trillar in i depån. Nu kan du även få pushnotis i din mobil (iOS) när utdelningen trillar in på kontot. Har du Android så finns funktionen sedan tidigare.

Vilka aktier höjer utdelningen mest?

Bolagen som föreslås höja utdelningen mest 2017 (OMXS30)
Aktie Verksamhet Börs Utd %* +/- 2017*
KS 1 Boliden Råvaror flagga_se +61,5% +15,85% 
KS 2 Swedbank Bank flagga_se +23,4% +2,04%
KS 3 Electrolux Hushållsmaskiner flagga_se +15,4% +5,70%
KS 4 Assa Abloy Lås flagga_se +13,2% +2,13%
KS 5 Autoliv Säkerhet flagga_se +11,8% -10,21%

*Procentuell föreslagen höjning av utdelningen jämfört med året innan. Utveckling 2017 baseras på perioden 2017-01-02 till 2017-03-06.

Vilka aktier har högst direktavkastning?

Bolagen med högst förväntad direktavkastning 2017 (OMXS30)
Aktie Verksamhet Börs Dir.Avk%* +/- 2017*
KS 1 Tele2  Teleoperatör flagga_se 6,5% +9,92%
KS 2 Swedbank  Bank flagga_se 6,0% +2,04%
KS 3 Nordea  Bank flagga_se 5,8% +5,43% 
KS 4 Swedish Match  Tobak flagga_se 5,7% -3,04% 
KS 5 Telia  Teleoperatör flagga_se 5,5% -1,12%

*Direktavkastningen baseras på aktiernas stängningskurs 2017-03-06. Utveckling 2017 baseras på perioden 2017-01-02 till 2017-03-06.

Vilka aktier sänker utdelningen mest?

Bolagen som förväntas sänka utdelningen mest 2017 (OMXS30)
Aktie Verksamhet Börs Utd %* +/- 2017*
KS 1 Ericsson  Telekom flagga_se -73,0% +9,81%
KS 2 Swedish Match  Tobak flagga_se -45,8% -3,04%
KS 3 Telia  Teleoperatör flagga_se -33,3% -1,12%
KS 4 Getinge  Medicinteknik flagga_se -28,6% +4,86%
KS 5 Handelsbanken  Bank flagga_se -16,7% +2,19%

*Procentuell föreslagen sänkning av utdelningen. Vi baserar detta på förändring i total utdelning. Det innebär att det kan se ut som en sänkning även om bolaget höjer den ordinarie utdelningen, beroende på om bolaget gav extra-/bonusutdelning under fjolåret. Utveckling 2017 baseras på perioden 2017-01-02 till 2017-03-06. Källa: Placera
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vi-sammanfattar-den-senaste-rapportperioden/feed/ 2