Aktuellt från Avanza https://blogg.avanza.se/avanza Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av. Tue, 23 Jan 2018 14:23:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.5 Vad innebär det orangea kuvertet? https://blogg.avanza.se/avanza/hur-tolkar-jag-det-orangea-kuvertet/ https://blogg.avanza.se/avanza/hur-tolkar-jag-det-orangea-kuvertet/#respond Tue, 23 Jan 2018 09:30:26 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14806 Snart trillar det orangea kuvertet ned i brevlådan som därefter ofta blir en prydnad på hatthyllan eller skapar magont med löften om låg pension och ett långt arbetsliv. Men måste det vara så? Vi går igenom det viktigaste du behöver känna till för att sätta dig i förarsätet.

Vad är det orangea kuvertet?

Det orangea kuvertet är ett årsbesked över din allmänna pension, alltså den del av pensionen som betalas av staten. Den baseras på dina inkomster som du betalar skatt på och uppgår till 18,5% av din inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp (IBB), alltså upp till 468 750 kr för 2018 vilket motsvarar en månadslön på 39 063 kr.

Det innebär att den inkomst som överstiger den här nivån inte ger någon ytterligare pensionsavsättning från staten. Då blir det än viktigare (viktigt oavsett!) att du har en avtals- eller tjänstepension i din anställning, alltså den del som arbetsgivaren betalar. Sist men inte minst och den sista beståndsdelen i ditt pensionssparande utgörs av ett eventuellt eget sparande på toppen.

Vad består allmänna pensionen av?

Den allmänna pensionen består av två delar, dels inkomstpensionen som utgör 16% av din inkomst och ger pensionsrätter samtidigt som pengarna går till att finansiera dagens pensionärer. Dels premiepensionen som är de sista 2,5% av din inkomst, denna får du förvalta själv genom att välja 1-5 fonder som pengarna ska placeras i.

Hur ska jag placera min premiepension?

Gör du inget val alls så får du ickevalsfonden AP7 Såfa. Glädjande nog har ”soffliggarfonden”, som ickevalsalternativet brukar kallas i folkmun, gått riktigt bra och det till en mycket låg prislapp.

AP7 Såfa anpassar riskexponeringen i sparandet utefter din ålder. Ju längre tid kvar till din pension desto mer risk, som sig bör. Det innebär kort och gott att du har en ren (global) aktiefond i din premiepension fram tills dess att du fyller 55 år. Därefter blir det lite mindre cayennepeppar och lite mer matlagningsgrädde i grytan. Räntor är ett tillgångsslag som svänger mindre, tingar en lägre risk men också en lägre förväntad avkastning än aktier. Prislappen på både aktiefonden och räntefonden är mycket låg.

Fördelning mellan AP7 Aktiefond och Räntefond baserat på ålder. Källa: AP7

AP7 har även en belåning i aktiefonden vilket innebär att de kan investera upp till 135 kr per sparad hundralapp, för att få en hävstång. Rätt utnyttjat är det ett kraftfullt verktyg över tid men risken blir också lite högre eftersom det svänger lite mer i båda riktningarna, både uppåt och nedåt. För dig som vill fördjupa dig kring AP7 Aktiefond så kan du med fördel läsa mer här.

Utöver ickevalsalternativet så finns det ungefär 800 fonder på fondtorget att välja bland. Generellt kan jag säga att det är vettigt att kolla prislappen på fonden och som riktmärke så kan du använda avgiften för genomsnittsspararen som ligger på 0,23%. Det finns däremot fonder som kostar mer än så och som faktiskt också levererar god avkastning eller har gjort så historiskt, det enda vi med säkerhet kan mäta.

Jag pratade om cayennepeppar och matlagningsgrädde förut när jag ville visualisera risk, men vad är vad? Generellt kan man dela upp fonder i nedan ordning (från låg till hög risk):

 • Penningmarknadsfonder (räntor)
 • Obligationsfonder (räntor)
 • Blandfonder (räntor/aktier)
 • Globala aktiefonder
 • Regionala aktiefonder
 • Landfonder
 • Branschfonder

 

148 236 kr var det genomsnittliga marknadsvärdet i premiepensionen år 2016. Klicka på bilden nedan för att förstora och kika hur stort det genomsnittliga marknadsvärdet är per ålderskategori. Du kan med fördel se över sin pension på sajten Minpension.se för att se hur du ligger till.

Vad bör jag tänka på för att maximera min pension?

Här är några tips på vägen för att optimera ditt pensionssparande:

 • Tänk på avgifterna! Även små avgifter gör stor skillnad över tid. Avgiften för genomsnittsspararen är 0,23%. Hur hög är din avgift? På Pensionsmyndighetens sida kan du se vad din genomsnittliga avgift och avkastning är i förhållande till kollektivet. Om din genomsnittliga avgift är högre än snittet, har det också gett en högre avkastning än snittet?
 • Har du dyra fonder i ditt sparande utanför pensionen? Kom ihåg att fondavgifterna är kraftigt rabatterade i premiepensionen, så överväg att ha de dyra fonderna där istället?
 • Inte riktigt beredd att gå i pension vid 65? Jobba några år till så blir pensionen generellt sett högre.
 • Var försiktig med försäljare som ringer upp dig och vill sälja på dig världens bästa spartjänster. Om de nu är världens bästa, varför behöver de då ringa?
 • Gör en prognos på Minpension.se, det är enkelt och smidigt. Då ser du snabbt om pensionen förväntas bli vad du hoppas på, om inte så kan ett eget pensionssparande på toppen vara ett bra komplement.

Sist men inte minst, lite statistik!

11 791 kr var den genomsnittliga allmänna pensionen före skatt år 2016.
17 423 kr var den totala genomsnittliga pensionen före skatt år 2016.
50-55% är den totala pensionen som andel av slutlönen i genomsnitt år 2016.
5,7 miljoner orangea kuvert skickades ut ifjol

Baseras på siffror från inkomståret 2016

 

Hur har du investerat din premiepension? Dela gärna med dig och inspirera oss andra,

Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hur-tolkar-jag-det-orangea-kuvertet/feed/ 0
Fondsparande 101 – så sparar jag i fonder https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-i-fonder/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-i-fonder/#comments Mon, 22 Jan 2018 12:30:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14787 Hur vet man vad man ska välja i en djungel av fonder? När jag startade mitt första fondsparande för några år sedan blev jag chockad av hur stort utbudet var. Fantastiskt, men vad väljer man? Jag började med några fonder från de bolag jag kände till. Eftersom jag jobbar på Avanza (och tidigare jobbat på ett större pensionsbolag som förvaltar egna fonder) var jag smått färgad av detta och mitt val landade på några av fonderna de erbjöd. Jag känner personerna som förvaltar fonderna, gillar bolagens värderingar och tycker de är grymma generellt. På Avanza finns det över 1200 fonder och för mig var det en trygg start att gå på varumärken jag kände igen.

Aktiv vs passiv förvaltning

Fondsparandet jag satte igång bestod helt av indexfonder. Sådana fonder följer, som namnet antyder, ett index. Här har personen bakom fonden egentligen ingen nämnvärd påverkan eftersom fondens uppgift är att följa indexet. Jag köpte en globalfond men ville även ha exponering mot Asien, USA och tillväxtmarknader och valde därför indexfonder som investerade i detta. Viktigast när man valt vilka index man vill följa är att kika på avgifterna. Skillnaden mot en aktivt förvaltad fond (som ofta är dyrare) är att grundtanken, om fonden lyckas, är att hålla sig så nära indexet som möjligt. Förvaltaren tar alltså inga egna ”bets” och väljer inte aktier efter vilka man tror kan flyga.

Efter att ha jobbat med fonder ett tag och även haft förmånen att träffa majoriteten av Avanzas fondbolag utökade jag min portfölj när jag fick fler favoriter. Jag insåg att det fanns riktigt duktiga förvaltare som med sin enorma kunskap om vissa geografiska regioner eller branscher brann för sin fond och försökte skapa avkastning genom att välja de bolag han eller hon trodde på själv. Detta är alltså aktiv förvaltning och motsatsen till indexfonder, förvaltaren baserar i dessa fall ofta sina investeringsbeslut på riktigt gedigen research och besök hos företagen i fråga. Här har jag valt några fonder där jag verkligen har förtroende för fondförvaltaren i fråga som med sin egen modell och strategi förhoppningsvis lyckas skapa avkastning som är bättre än indexet de jämför sig emot. Här är jag villig att betala en högre avgift eftersom jag självklart vill att förvaltaren för exempelvis min Asienfond ska resa runt i området och besöka bolagen i fråga, för att verkligen få en god insyn i vilka som är värda att investera i.

  Kort sagt:

 • För index går jag på vilka marknader/branscher jag vill ha exponering mot och siktar på låga avgifter
 • Vid aktiv förvaltning väljer jag bolag/ förvaltare jag tror på och är beredd på att avgiften kan vara högre än en indexfond

Avgifter, vad betyder allt och vilka är viktiga att titta på?

Det här är SÅ viktigt! Long story short var finansbranschen med om kanske den största ändringen på flera år när vi vid årsskiftet implementerade regelverket Mifid2. Innebär en hel del förändringar men det absolut viktigaste, och bästa, är att det nu råder en total transparens i vad finansiella produkter kostar. In i minsta detalj. Detta innebär bland annat att många tagit fram en helt ny uppställning för att visa vad fonder kostar. Vi på Avanza har valt att visa en total avgift för fonden som är baserad på: fondens löpande avgift (fast förvaltningsavgift plus ”adminkostnader”), eventuella transaktionskostnader (courtage när förvaltaren köper och säljer aktier i fonden) och övriga avgifter (framförallt rörlig avgift om fonden tar ut en sådan). Alla dessa siffror är estimat från fondbolagen som oftast är baserade på vad de tagit ut i avgifter historiskt.

Några viktiga take aways för denna nya kostnadsredovisning;

 • Kan vara illavarslande om en indexfond skiljer sig mycket åt i avgift om man tittar på den klassiska fasta förvaltningsavgiften mot den nya totalavgiften. Indexfonder tar sällan ut rörliga avgifter, det som kan dra iväg en smula är courtageavgifter (särskilt om fonden baseras på ett utländskt index) vilket alltså höjer den delen som heter transaktionskostnader.
 • Fonder med rörlig avgift (vanligt bland hedgefonder) har alltid ett ”high watermark” som bestämmer när den rörliga avgiften tas ut. Det kan t.ex. uttryckas som ”20 % av överavkastning jämfört med TBILL”. Detta innebär att fonden tar ut 20 % i avgift på all avkastning som överstiger denna jämförelseränta. Man kan alltid se i fondens fondfaktablad vilket index/ränta de jämför sig mot och alltså när dessa avgifter tillämpas. Rörlig avgift kan också kallas prestationsbaserad avgift, eller performance fee om man är riktigt international, kärt barn har många namn.
 • Det är viktigt att fortsatt även kika på fondens historiska avkastning och inte bara stirra sig blind på avgiften. Avkastningskurvan är alltid fondens avkastning efter avgifter, om en fond ser riktigt dyr ut kan det ändå innebära att den levererat en fantastisk avkastning.

Kanske en kliché – men en blandning är alltid bäst

Slutligen har jag blivit itutad att inte lägga alla ägg i samma korg. Låter klokt. Det behöver inte innebära att köpa en fond för varje världsdel: en bredare världen- eller globalfond ÄR redan en blandning av olika geografiska områden, för att man själv ska slippa sätta ihop den kombon.

Däremot var det som slog mig direkt att jag, trots mitt val av global- och världenfonder, var väldigt exponerad mot Sverige när jag kikade på fondernas geografiska fördelning. Det kallas home bias och återfinns i många fonder. Det innebär kort sagt att de flesta sparare tror lite, lite mer på det egna landet eftersom det är den marknaden man känner till och gärna tror extra gott om. Jag försöker tänka på att inte ha för mycket viktning mot Sverige i mitt sparande – tittar jag på hela min ekonomi skulle jag i så fall vara oerhört exponerad mot svenska marknaden. Jag har en del av sparandet i några favoritaktier som alla är svenska bolag, jag äger en bostadsrätt i Stockholm, ett sommarhus på Gotland och får min lön i svenska kronor… All and all, totalt sett mycket Sverige i mina investeringar redan som det är.

Utöver att försöka ha en bra blandning av olika regioner kan man försöka kika på att sprida exponeringen mot olika branscher. Om jag investerat mycket i Sverigefonder är chansen stor att jag ligger mycket i bank och industri eftersom våra största svenska bolag består av just detta, då kompletterar jag med lite tech-/råvarufonder eller annat kul för att sprida risken.

För att sammanfatta:
Jag fondsparar i en härlig mix av mina favoriter av breda, billiga indexfonder tillsammans med några aktivt förvaltade fonder där jag verkligen tror på förvaltaren i fråga. Alla fonder (såväl aktivt som passivt förvaltade) från bolag jag gillar och kan ta till mig. Totalt sett har jag en blandning av olika regioner och branscher men jag har aktivt valt att vara lite mer tiltad mot övriga världen än Sverige eftersom jag anser mig vara så pass exponerad mot Sverige i mitt sparande ändå.

Hur sparar du i fonder?

Våga prova, heja heja!

/Linnea Wiklund, fondnörd och fondspecialist på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-i-fonder/feed/ 3
Investeraren #7 – Kopparbergs Bryggeri https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-7-kopparbergs-bryggeri/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-7-kopparbergs-bryggeri/#respond Mon, 22 Jan 2018 12:19:18 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14814 I veckans avsnitt gästas jag av Peter Bronsman som är VD och medgrundare till Kopparbergs Bryggeri. Vi pratar om hur det går för bryggeriet, nya marknader, pundberoendet, samarbeten, förvärv och mycket mer.

För dig som inte lyssnat på föregående avsnitt med Peter där vi får lära känna honom ordentligt och resan med sin bror Dan när han blott 29 år gammal köpte bryggeriet så rekommenderar jag podcasten #PrataPengar avs. 66, detta är en fortsättning på det avsnittet.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-7-kopparbergs-bryggeri/feed/ 0
Hitta dina favoritaktier i 3 steg https://blogg.avanza.se/avanza/hitta-dina-favoritaktier-i-3-steg/ https://blogg.avanza.se/avanza/hitta-dina-favoritaktier-i-3-steg/#comments Thu, 18 Jan 2018 15:00:45 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14769 Vi fortsätter på temat ”nytt år, nya sparmöjligheter” och hoppar ett par steg framåt, till då när har vi bestämt oss för att vi ska ha ett långsiktigt sparande och i det här fallet landat i att vi vill spara i aktier. Det här inlägget kan också vara för dig som har ett aktiesparande sedan tidigare, men vill ha en nystart.

Hur många aktier ska jag ha i mitt sparande?

För ett par år sedan skrev min kollega och aktiekompis Alexander Boman ett blogginlägg med rubriken ”8 frågor att ställa dig själv för ett bättre sparande”. Om du inte har läst det inlägget – gör det – och om du redan har läst det, läst det igen. En av frågorna som Alexander tar upp är hur många värdepapper du ska ha i ditt långsiktiga sparande. Under mina många år med Unga Aktiesparare och Aktiespararna har jag fått lära mig att 10–15 bolag i 5–6 olika branscher är en bra tumregel och den bekräftas i blogginlägget där jag kan läsa att våra kunder som har fler än 12 aktier har bäst riskjusterad avkastning.

”Vilka aktier ska jag köpa?”

En av de absolut vanligaste frågorna som jag får är ”vilka aktier ska jag köpa?”. Och nu råkar det ju vara så att jag av legala skäl faktiskt inte får ge placeringsråd överhuvudtaget, men det spelar faktiskt ingen roll, för jag svarar alltid att ”det måste du bestämma själv!”. Det är klart att man kan ta inspiration av en aktiekompis, men jag är helt övertygad om att de flesta underskattar sin egen förmåga att sätta ihop ett eget aktiesparande. Det finns så många olika aktier att välja bland, att du säkert hittar aktier som du gillar och kan lite extra mycket om. Det blir mycket roligare då och du har bara dig själv att hylla eller skylla, superskönt.

Använd aktiefiltreraren

När jag började handla med aktier så gjorde jag det ganska enkelt för mig, jag gick in på Aktiefiltreraren och läste namnen på alla hundratals bolag. De som jag kände igen vid namn och av någon anledning gillade plockade jag ut och vips hade jag gjort en första gallring. Därefter ­började jag gruppera de här aktierna efter olika branscher och nu var jag ganska nära att ha 10-15 bolag i 5-6 olika branscher. Det här verktyget hjälper dig att hitta din väg fram ett aktiesparande som du själv trivs med. Du kan enkelt filtrera bland olika länder, branscher, börsvärden, värderingar, antal ägare med mera. Och för dig som inte orkar eller vill välja egna filter så finns Aktiegeneratorn, den filtrerar åt dig efter att du svarat på 5 frågor.

”Huvudlösa strategin”

Det är skapligt vedertaget att det förmodligen finns lika många strategier för att handla med aktier som det finns aktiesparare. När jag läste om den ”huvudlösa strategin”, som bygger på att jag använder mina känslor mer än rationella regler när jag väljer aktier, tyckte jag att den stämde väldigt bra in på hur jag tänkte när jag från början valde mina aktier och faktiskt hur jag tänker än idag. Jag går fortfarande igenom aktielistorna med Aktiefiltreraren då och då, för att se om det finns några nya eller gamla bolag som jag vill läsa mer om. Poängen är att verktyget finns där för att du ska kunna välja det som passar dig bäst, oavsett om du använder huvudet eller känslorna, så lita nu på din egen förmåga och dela gärna med dig av hur du tänker – för då lär vi oss av varandra.

Hur filtrerar du fram dina favoritaktier?
Aktiehälsningar Philip

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/hitta-dina-favoritaktier-i-3-steg/feed/ 4
Investeraren #6 – Dogs of the Dow https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-6-dogs-of-the-dow/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-6-dogs-of-the-dow/#respond Tue, 16 Jan 2018 12:34:24 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14747 I veckans avsnitt tittar vi närmare på den klassiska investeringsstrategin Dogs of the Dow och hur den har presterat historiskt. Vad är det för något och vilka bolag ingår?  Vi kikar även på en svensk version med svenska bolag. Lyssnarfrågor och sist men inte minst ett nyhetssvep!Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-6-dogs-of-the-dow/feed/ 0
Så sparar jag till mina barn https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-mina-barn/ https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-mina-barn/#comments Mon, 15 Jan 2018 11:00:41 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14704 Att jag och min sambo skulle spara till våra barn har känts självklart redan från dess att barnen föddes. Jag vet egentligen inte vad vi sparar till, förutom att de en dag ska kunna köpa sina egna lägenheter och ta körkort. Men oavsett vad de kommer behöva extra pengar till så vill vi ge de en så bra ekonomisk start som möjligt och därför har det varit viktigt för oss att börja spara tidigt.

Kapitalförsäkring Barn passar oss

Det vi har gjort är att öppna två Kapitalförsäkring Barn på Avanza. Att vi valde just det kontot var för att vi själva ska kunna bestämma när vi vill att barnen ska kunna röra pengarna. Om vi istället hade valt att kontot skulle stå i deras namn hade de automatiskt kunnat ta ut alla pengar när de fyller 18 år och vi är osäkra på om de kommer vara tillräckligt mogna för att få pengarna redan då. Med kontot som vi har valt är jag istället ägare för deras konton men med barnen som förmånstagare, det vill säga sparandet på varje konto är öronmärkt för respektive barn.

Vi sparar i aktiefonder och indexfonder

Sedan Adrian och Elise, som mina barn heter, var små har vi haft möjligheten att spara hela barnbidraget till dem varje månad. Sparandet har vi sedan valt att placera i fonder för att få en möjlighet till utveckling på pengarna. Eftersom jag tycker det är kul med värdepapper så har jag köpt många, ett tjugotal, olika aktiefonder och indexfonder för pengarna. Man behöver absolut inte ha så många som vi har, utan generellt på Avanza går det bäst för de kunder som har minst 7 fonder eller minst 12 aktier på sitt konto. Eftersom tanken är att vi ska spara under väldigt lång tid, minst 18–20 år, så kan vi också ta en högre risk med sparandet och det är också därför vi har valt främst indexfonder och aktiefonder. Att välja billiga fonder har för mig varit en självklarhet och flertalet av de fonder vi sparar i har en avgift under 0,5 %.

De två senaste månaderna har det varit mycket annat att tänka på som resor, julklappar och bröllop(!) så då har jag istället valt att köpa Avanza Auto som jag tycker är en bra tjänst för de som inte vill lägga så mycket tid på sitt sparande.

Vad jag ska spara i för fonder nästa månad vet jag inte än, men att jag ska spara till barnen – det vet jag 🙂

Hur sparar du till dina barn?

/Sanna Knutsson, sparande mamma och Projektledare / Webbredaktör på Avanza

Kul fakta som inspirerade mig
Om man sparar 1 000 kr i månaden i 20 år med en utveckling på 7 % så får du en slutsumma på 510 406 kr. Här kan du testa själv hur mycket du kan spara ihop

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/sa-sparar-jag-till-mina-barn/feed/ 6
Lär dig mer med Avanza Play https://blogg.avanza.se/avanza/lar-dig-mer-med-avanza-play/ https://blogg.avanza.se/avanza/lar-dig-mer-med-avanza-play/#comments Thu, 11 Jan 2018 13:52:14 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14717 Vi får in mängder med frågor från er som följer oss här på bloggen, i sociala medier eller på Play-kanalen och det tycker vi är jättekul. De frågor som ni skickar in använder vi till en stor del när planerar och skapar innehållet som vi hoppas ska vara både inspirerande och utbildande.

Nu när det är nytt år är ni många som passar på att komma igång med sparande och det gör ni helt rätt i. Det är naturligt att det dyker upp ett par frågetecken när man börjar med sitt sparande och vi finns här för att räta ut dem. Därför har vi skapat en helt ny kategori av korta klipp där vi på någon eller några minuter svarar på frågor som ofta återkommer i våra frågelådor.

Aktuella sparfrågor och klassiska skoltips

I den här serien av klipp kommer vi att blanda typiska och tidlösa sparskola-frågor med mer aktuella ämnen, allt samlat under kategorin Frågehörnan. Ett av klippen handlar exempelvis om det nya amorteringskravet.

Skicka in era frågor om sparande

Ni påverkar som sagt till stor del vilka frågor som vi prioriterar högst att svara på, så fortsätt att skicka in era frågor och hjälp oss att hjälpa er. Använd #AvanzaPlay på Twitter eller maila play@avanza.se, vi läser allt som kommer in.

Hälsar en nyfiken Philip som sitter och uppdaterar webbläsaren och mailkorgen i väntan på nya frågor.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/lar-dig-mer-med-avanza-play/feed/ 2
Att göra en budget – och älska det https://blogg.avanza.se/avanza/att-gora-en-budget-och-alska-det/ https://blogg.avanza.se/avanza/att-gora-en-budget-och-alska-det/#comments Wed, 10 Jan 2018 11:05:49 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14681 Vad tänker du när du hör ordet ”budget”? För de flesta är det ett dammigt och tungt ord som framkallar ångest. För mig innebär det lättnad. Jag gillar att ha kontroll över mitt liv och en förutsättning för det är att jag har koll på mina pengar. Det ger en lättnad som är svår att beskriva. Men ta mig inte på orden, prova själv och se vilka känslor kontroll på dina pengar framkallar för dig.

Jag älskar att göra min budget och reviderar den en gång i månaden, eftersom alla månader ser olika ut för mig. Jag kommer gå igenom exakt hur jag lägger upp min budget i det här blogginlägget.

Så här lägger jag upp min budget

Varje månad får jag in lön på kontot, och jag kontrollerar alltid mina lönespecer för att kunna räkna ut månadens budget eftersom det kan avvika om jag t.ex. har varit ledig, sjuk eller något annat. Sedan räknar jag ut hur många dagar det ingår i månaden (då räknar jag från lönedag till lönedag eftersom man får lön 25:e vissa månader och andra t.ex. den 23:e). Efter det drar jag av fasta kostnader och eventuella rörliga utgifter från min inkomst, och får en summa pengar som jag kan röra mig med. Jag får in min lön på ett konto och för sedan över pengar varannan vecka till ett annat konto som mitt kort är kopplat till.

Såhär ser min budget ut:
+ Inkomst
– Fasta kostnader
– Rörliga/ stora utgifter
= Att leva på-pengar

Fasta kostnader är samma varje månad

Varje månad så har jag saker jag behöver betala, såsom bostadskostnad, mat, CSN etc. Alla dessa kostnader är återkommande och jag ser det därför inte som något jag ska ta från mina ”att leva på”-pengar”. Jag föredrar att dra av alla kostnader jag har innan jag börjar spendera mina pengar, det ger mig kontroll över hur mycket jag kan göra av med. Mina fasta kostnader inkluderar:

 • Bostad
 • Mat
 • SL-kort (eller annan kollektivtrafik)
 • CSN återbetalning
 • Naglar
 • Frisör (jag går till frisören var fjärde månad ungefär men jag väljer ändå att lägga undan lite varje månad för att slippa en stor utgift när dagen väl kommer)
 • Telefon
 • Välgörenhet
 • Sparande

Varför är sparande och välgörenhet en fast kostnad?

Som ni ser har jag satt välgörenhet och sparande som en kostnad, och ska man vara begreppsbesserwisser så är det ”fel”. Men jag väljer ändå att sätta dessa två poster i denna del av min budget eftersom de återkommer varje månad och är samma summa.

Gällande sparande har jag alltid levt efter 90/10-regeln. Jag lägger alltså undan 10 procent av min inkomst direkt och lär mig leva på 90 procent av den. Jag har aldrig trott på att lägga undan det som ”blir kvar i slutet av månaden”, för tro mig – det kommer inte finnas några pengar kvar. Bättre att lägga undan direkt så man inte kan ta av dem.

Bostadsbudget – hur gör man?

Detta skulle jag kunna skriva ett helt inlägg om men jag gör så att jag lägger undan en viss summa varje månad, och sen dras räntan, amortering, avgift, försäkringar osv. från den summan och så lägger jag undan resterande på ett sparkonto för kommande räntehöjningar/oförutsedda utgifter i mitt hem. Detta tycker jag att alla borde göra för att gardera sig så att man klarar svårare tider.

Rörliga utgifter varierar

Här brukar jag planera inför semestern, resor, julklappar osv. Eftersom jag alltid sätter mig ner i januari och ser över mitt kommande år så försöker jag förbereda rörliga utgifter så mycket som möjligt. Jag vet ju att jag alltid kommer att köpa julklappar i december och därför börjar jag lägga undan lite pengar redan i september, oktober och november för det. Då blir det inte lika stor utgift när december kommer sen. Om jag ska på bröllop eller vet om någon betydande födelsedag gör jag likadant. Allt för att sprida ut mina rörliga utgifter över året för att undvika toppar och dalar i min ekonomi.

Att leva på-pengar är det jag får spendera

När jag har räknat på alla fasta kostnader (som är samma varje månad) och de rörliga utgifterna så drar jag bort dessa från min inkomst. Då får jag ut hur mycket pengar jag har kvar att leva på. Och dessa spenderar jag sedan som en vanlig människa. Men jag tar aldrig av mitt sparande. Då har jag gjort något fel i min budget och får revidera det till nästa månad.

Överkurs – veckobudgetar

Eftersom jag är en riktigt budgetnörd så delar jag upp mina ”att leva på”-pengar på olika veckor. Det är för att förhindra att jag spenderar hela lönen den första veckan och ändå sitter där och gråter i slutet av månaden.

Såhär gör jag:
Att leva på pengar / Dagar i månaden = Budget per dag
Budget per dag * 14 = Två veckors-budget, dvs såhär mycket kan jag spendera på två veckor

Nästa tvåveckorsperiod för jag över lika mycket pengar från mitt lönekonto till mitt kort och får då spendera dessa pengar. Blir det dagar över efter dessa 28 (dvs två stycken tvåveckorsperioder), vilket det brukar, så för jag över de pengarna efter att 28 dagar har passerat.

Hoppas att du blev lite klokare budgetmässigt. Och kom ihåg – alla har sin egen nivå och man bör lägga sig på en nivå efter sitt intresse. Sno min budget rakt av eller sätt upp din egen. Här hittar du ett Exceldokument som är uppbyggt på detta inlägg som du kan ladda ner. Byt ut siffror (allt är exempelsiffror) och poster till dina egna så är du på god väg.

Lycka till!

/ Hanna Zetterberg
Budgetnörd och digital marknadsförare på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/att-gora-en-budget-och-alska-det/feed/ 14
Techbolag i premiepensionen? https://blogg.avanza.se/avanza/techbolag-i-premiepensionen/ https://blogg.avanza.se/avanza/techbolag-i-premiepensionen/#comments Tue, 09 Jan 2018 14:52:43 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14665 Förra året var definitivt ett techår i USA med kraftiga uppgångar i sektorn, var du med på rallyt? Den klassiska akronymen FAANGs som står för Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet) bjöd på uppgångar i intervallet +35-60%. Den amerikanska börsen Nasdaq som består av cirka en fjärdedel techbolag steg strax över 28%. Tråkigt att missa uppgången kanske en och annan som inte ägde techaktier under fjolåret kan tycka, men misströsta icke!

För några dagar sedan insåg jag att det statliga alternativet AP7 Aktiefond har en hel del techbolag bland sina 10 största positioner. Fonden är en global fond som har MSCI ACWI (All Country World Index) som jämförelseindex. Det är ett globalt index bestående av 2499 aktier i 23 utvecklade- och 24 tillväxtmarknader.

Nordamerika är den största regionen vilket kanske inte är så konstigt då det är världens största kapitalmarknad och en av världens största ekonomier. Totalt står Nordamerika för 51,9% av fondens totala exponering.

Historisk utveckling för AP7 Aktiefonds jämförelseindex

 

Vilka är de 10 största innehaven i AP7 Aktiefond?

 • Apple
 • Microsoft
 • Amazon
 • Facebook
 • Tencent
 • Johnson & Johnson
 • JP Morgan Chase
 • Alphabet C (Google)
 • Samsung
 • Alphabet A (Google)

Här kan du se samtliga innehav i AP7 Aktiefond och även de bolag som de faktiskt blankat.

De 10 största innehaven i fonden utgör totalt 9,6% av hela fondförmögenheten. Med nästan 2500 aktier i jämförelseindexet så finns det självklart fler aktier i fonden, något du kan se via länken ovanför.

Vilka fonder har du i Premiepensionen?

Trevlig kväll,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/techbolag-i-premiepensionen/feed/ 1
Fuck off-kapital, vad är det och behövs det? https://blogg.avanza.se/avanza/fuck-off-kapital-vad-ar-det-och-behovs-det/ https://blogg.avanza.se/avanza/fuck-off-kapital-vad-ar-det-och-behovs-det/#comments Mon, 08 Jan 2018 11:00:20 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14630 Sommaren 2016 var första gången jag kom i kontakt med termen ”fuck off-kapital”. Jag var på en middag med ett gäng fantastiska kvinnor och vi började prata om ekonomi när någon nämnde den då för mig okända termen. Vid den tiden var jag student och hade inget kapital överhuvudtaget, än mindre fuck off-kapital. Det var inte förrän i mitten på förra året när jag tog examen och skaffade jobb som jag på riktigt kunde sätta mig in i vad sparandet var och ta reda på vad det innebar för mig.

Kärt barn har många namn

Det finns lika många definitioner som namn på fuck off-kapital (pippi-pengar eller frihetskapital kan man också kalla det. Personligen gillar jag att kalla det fuck off-kapital, eftersom det verkligen låter som något jag vill spara till!). Kortfattat kan man förklara det som sparade pengar som du kan använda för att ta dig ur oönskade situationer. Det kan handla om att säga hejdå till en orättvis eller missgynnande arbetsplats, chef, hyresvärd eller partner – you name it. Om du har pengar på banken och hamnar i en situation där du mår dåligt, ska du kunna använda pengarna till att förändra situationen. Helt enkelt pengar som gör att du kan klara dig på egen hand och, när det behövs, säga fuck off.

Undvik beroendesituationer och skaffa makt

Sedan min anställning på Avanza har jag sakta men säkert börjat bygga upp mitt eget fuck off-kapital. Jag sparar till andra saker också, bland annat har jag ett resekonto tillsammans med några vänner, och ett konto som är ett månadssparande på kort sikt (i höstas genomförde jag New York City Marathon tack vare det!). Jag vill ändå säga att mitt fuck off-sparande är mitt viktigaste. Man skulle kunna tro att ett sparande för frihet kan kännas abstrakt och långt borta eftersom att jag inte befinner mig i en situation jag vill ta mig ur just nu. Tyvärr är det dock så, vilket vi blivit medvetna om framför allt sedan #metoo, att jag som kvinna en dag kan komma att behöva pengarna för min egen frihet och makts skull. Vi lever i en verklighet där kvinnor tjänar i genomsnitt 88 procent av en mans lön, och där en alldeles för stor andel av kvinnor inte skulle klara sig ekonomiskt om de blev ensamstående. Även om det finns strukturella problem som måste tas itu med på högre nivå, kommer jag göra vad jag kan på individnivå för att undvika att hamna i olika typer av beroendesituationer på grund av ekonomiska skäl. Om det är något jag vill inspirera till så är det att fler gör detsamma.

Mitt mål – två månadslöner på kontot

Målet med ens fuck off-konto kan se olika ut beroende på vilka ekonomiska förutsättningar man har, och hur mycket man tror att man behöver för att känna sig lite tryggare och friare. För någon kanske det är en, två eller tre månadsinkomster. För vissa mer – andra mindre. Min ambition är att spara ihop två månadslöner, ett mål som kanske kommer förändras över tid Jag tror att mål ska vara individuella och att man inte ska stirra sig blind på hur mycket alla andra sparar, utan snarare försöka sätta realistiska mål som faktiskt kan göra att ett sparande känns kul och uppnåeligt. Det kan också komma perioder då det är svårt att spara och tillfällen då man inte har samma ekonomiska möjlighet att lägga undan pengar. Men om du befinner dig i en situation i dag då du faktiskt har möjligheten att spara, även om det bara är några kronor, så kom ihåg att allt sparande i ens egen känsla av självständighet är ett bra sparande väl investerat i dig själv.

Det mentala fuck-off kapitalet

Det är mycket som förändrats för mig sedan jag började spara till min egen frihet och makt. Inte bara har mitt ekonomiska, utan även mitt mentala fuck off-kapital har växt. Förutom att jag börjat skapa de ekonomiska förutsättningarna för en framtida frihet/makt/självständighet har jag också ändrat inställning till hur jag ser på mitt sparande och hur det kan bli en möjliggörare för åren som kommer. När jag tänker tillbaka så inser jag att den absolut största förändringen skedde när jag vågade prata om min ekonomi och sparande med folk i min närhet. Därför är mitt främst råd till alla som vill börja spara, och ett råd främst till alla kvinnor– att våga prata pengar. Det finns en utbredd missuppfattning om att ekonomi och aktiehandel uteslutande är för män och att man på något sätt måste kunna allt innan man ger sig in i det. Så är det inte. Det mest effektiva sättet att lära sig mer om något är att testa sig fram och prata om det. Berätta för dina vänner hur ditt sparande ser ut, och lyssna in hur dom har gjort. Mina bästa ekonomiska insikter har kommit i samtal med mina vänner, då vi öppet pratat om pengar. Min förhoppning är att vi blir fler som pratar om lön, sparande och ekonomi, och att vi alla sparar till vår egen rätt för att i framtiden ha möjligheten att säga just: fuck off!

/Josefin Wenger, nyfrälst sparare och sparcoach på Avanza

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/fuck-off-kapital-vad-ar-det-och-behovs-det/feed/ 7
Investeraren #4 – Hur analyserar man små- och medelstora bolag? https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-4-hur-analyserar-man-sma-och-medelstora-bolag/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-4-hur-analyserar-man-sma-och-medelstora-bolag/#respond Mon, 08 Jan 2018 10:11:48 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14661 I veckans avsnitt gästas jag av tidningen Börsveckans chefredaktör Gabriel Isskander för att lära oss mer om hur man analyserar små- och medelstora bolag.

Vad har Gabriel för investeringsfilosofi, hur bedömer man det vanligaste nyckeltalet P/E-tal, vilka branscher och bolag är extra intressanta 2018, hur analyserar de aktier från ax till limpa, vilka nyckeltal är viktiga och vilka är guldkornen bland de mindre bolagen? Det och mycket mer! Detta är del 1 av 2 så det gick käpprätt åt skogen att tro att två aktienördar kan hålla tiden 🙂

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-4-hur-analyserar-man-sma-och-medelstora-bolag/feed/ 0
6 klassiska investeringsmisstag att undvika https://blogg.avanza.se/avanza/6-klassiska-investeringsmisstag-att-undvika/ https://blogg.avanza.se/avanza/6-klassiska-investeringsmisstag-att-undvika/#respond Wed, 03 Jan 2018 13:13:59 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14620 Nytt år och nya möjligheter, hört det förut? Varför inte låta ett av dina nyårslöften vara att inte göra om samma misstag i ditt sparande som ifjol, lära dig av dina misstag och inte uppfinna(spar)hjulet på nytt?Här delar jag med mig av ett antal klassiska investeringsmisstag jag gärna ser att du undviker i år.

  1. Sprid risken

   Är något du säkert hört förut. Aktiespararna brukar rekommendera att äga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher för att minimera den bolagsspecifika risken. Marknadsrisken, alltså vad som händer med ekonomi, tillväxt, sysselsättning, bolagens vinster, politik och geopolitik m.m. finns såklart alltid kvar, trots att många pratar om att sprida risken så nöjer sig faktiskt närmare hälften av våra kunder med aktier i portföljen med 1-3 innehav. I min mening kan det vara klokt att i alla fall fundera kring om man då inte ska köpa några ytterligare aktier, helst i en annan bransch. Alldeles för många ägde enbart Ericsson och Telia kring millenieskiftet.

 

  1. Spara långsiktigt

   Det finns förmodligen lika många investeringsfilosofier som sparare men sparar du långsiktigt så kan det vara klokt att också försöka låta sparandet vara just långsiktigt. Spara oavsett marknadsklimat, alltså om börsen är sur eller glad. De bästa affärerna brukar göras i de sämsta av tider, trots det går nysparandet ofta ned rejält i sämre börstider, tvärtom logiken. Vi är bara människor och det handlar om psykologi och den där onda magkänslan, inget konstigt i det men bara vetskapen om att vi ofta agerar så här kanske kan få dig att tänka till en gång extra då börsen känns citronsur?

 

  1. Förstå vad du köper

   Att köpa en aktie på någon annans rekommendation kan bli vanskligt. Att förstå vad du köper, vad bolaget gör och hur de tjänar pengar gör att du får en bättre förståelse och mindre ont i magen om aktien sjunker. Min erfarenhet är att ju sämre koll du har på vad bolaget gör eller varför du äger aktien desto ondare får du i magen när kursen går åt fel håll.

 

  1. Rebalansera portföljen 

   Första punkten i detta inlägg handlade om att sprida risken. Det betyder inte att du bör äga 10 aktier med 98% av kapitalet i en aktie där de övriga 9 aktierna får nöja sig med de sista två procenten. Säg att du investerar 10 000 kr i 10 aktier med 1000 kr per aktie. Efter ett år kommer vissa aktier ha stigit, andra sjunkit eller helt enkelt stått stilla. Det innebär att viktningen förändras, ungefär som att alla sätter sig på samma sida i en liten eka eller i värsta fall en sumobrottare på relingen på den lilla ekan. Om du låter ett bolag väga för tungt i portföljen, antingen för att just den aktien stiger kraftigt eller för att de andra sjunkit kraftigt, så ökar risken i portföljen trots flera olika innehav.

 

  1. Fånga inte fallande knivar

   Är lättare sagt än gjort men låt inte en tänkt kortsiktig affär bli långsiktig bara för att aktien gick åt fel håll. Att snitta ned sig är populärt, alltså om du köper ett par jeans för 100 kr som sedan faller till 50 kr i pris så köper du ytterligare ett par. Första paret jeans köptes för 100 kr andra för 50 kr, två för 150 kr eller 75 kr per par, du har alltså sänkt inköpskursen från initiala 100 kr per jeans ned till 75 kr. Bra om det är en aktie du vill ha i portföljen under lång tid och ett bolag du verkligen tror på, men inte bara för att aktien gick ned och du inte vill ta förlusten.

 

 1. Köp inte allt på en gång 

  Att ha torrt krut är ett sätt att minska risken. Om du tänkt köpa en aktie, köp för en fjärdedel av summan. Om aktien sjunker kan du köpa mer, stiger den så kom du in ”billigt” med en del av kapitalet. Att köpa i precis rätt läge är en omöjlig uppgift.

Sist men inte minst, lär dig av dina misstag eftersom det faktiskt är du själv som betalar för dem lär en klok farbror som heter Warren Buffett ha sagt, kloka ord. Låt 2018 bli året då du minimerar de klassiska investeringsmisstagen.

För dig som sitter och funderar på hur du ska spendera de kommande 75 minuterna så har jag spelat in en podd med 36 tips på vägen.

 

Allt gott,

Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/6-klassiska-investeringsmisstag-att-undvika/feed/ 0
Investeraren #3 – Börsåret 2017 i backspegeln https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-3-borsaret-2017-i-backspegeln/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-3-borsaret-2017-i-backspegeln/#respond Tue, 02 Jan 2018 20:43:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14615 Börsåret 2017 är över och snart inleds börsåret 2018. Dessförinnan ska vi blicka tillbaka på året som gått och hur börserna gått.

Vilka aktier är det som drivit de olika indexen i Sverige och USA? Vilka faktorer har präglat börsåret 2017?Jag går även igenom vilka faktorer jag tycker är bra att ta hänsyn till om man vill utvärdera sitt börsår och sin portfölj. Sen är ju 1:a januari högtid för pizza så jag kikar närmare på vilka pizzabolag som finns och sist men inte minst ett traditionellt nyhetssvep!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-3-borsaret-2017-i-backspegeln/feed/ 0
Nytt år, nya sparmöjligheter – i år igen! https://blogg.avanza.se/avanza/nytt-ar-nya-sparmojligheter-i-ar-igen/ https://blogg.avanza.se/avanza/nytt-ar-nya-sparmojligheter-i-ar-igen/#respond Tue, 02 Jan 2018 13:30:43 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14578 ”Nu ska jag börja spara”. När nyårsglasen skålas och nyårslöften avslöjas är vi många som känner full motivation och realism i att just i år ska vi faktiskt nå de här målen. Ofta lovar vi oss själva att vi ska bli friska och rika, åtminstone ska vi börja träna och spara. På nyårsdagen, när många äter den traditionella pizzan, kanske motivationen och realismen har fått sig en törn.

Det räcker med att bara komma igång med sparandet

Många tar sig inte längre än att avslöja sitt mål framför fyrverkerier och skålande glas. Men kom igen nu, ta tillbaka självförtroendet från nyårsnatten! Där i goda vänners lag är det lätt att ta sig an utmaningar, men du är fortfarande i goda vänners lag tillsammans med våra 700 000 sparare som nån gång lyckades ta sig i mål och komma igång med sitt sparande. Och det fina är att det räcker så, har du väl kommit igång så sköter sig ditt sparande gärna och bra i fred. Ta hjälp av Avanza Auto eller månadsspara med Portföljgeneratorn, så kan du sätta check på årets mål redan idag den 2 januari.

5 spartips och tankar

 • Bestäm dig för varför du ska spara, vad ska du ha pengarna till och när behöver du dem?
 • Det är helt okej att ha flera olika sparanden, både kort- och långsiktiga. Det är till och med smart.
 • Ge dina pengar rätt förutsättningar. Sparkontot är säkert på kort sikt, men långsiktigt äts pengarna upp av inflationen (kraften som gör att allt blir lite dyrare hela tiden). Aktiemarknaden har historiskt gett mest pengar tillbaka på längre sikt, men vägen dit är sällan spikrak och lugn.
 • Kom ihåg att sparande innebär att du avstår från något idag för att kunna ha råd med något annat i framtiden.
 • Spara 10 %. Låter det mycket? Vänd i så fall på det och tänk att du betalar 9 av 10 kronor till dig själv idag och sparar 1 av 10 till din framtid, deal?

Målet är allt, vägen är inget

Det här uttrycket har du säkert hört, fast berättad tvärt om. Men om du tar hjälp av verktygen som jag berättade om ovan behöver du faktiskt inte bry dig om vägen fram, bara vad målet ska innebära. Kanske en resa, en tidig pension, nya sommarkläder eller faktiskt precis vad som helst som du önskar dig. Och ju längre sparhorisont du har, desto mer kan du önska dig. För du har väl hört talas om ränta-på-ränta-effekten? Den förvandlar dina pengar till många många fler, om du bara ger dem rätt förutsättningar med tid och avkastning.

Gott nytt och lycka till! Och om du inte kommer igång idag den 2 januari, så kan du väl göra det senast imorgon? 😊

Med tvåtusenarton sparhälsningar,
Philip Scholtzé

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/nytt-ar-nya-sparmojligheter-i-ar-igen/feed/ 0
Investeraren #2 Klassiska investeringsmisstag https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-2-klassiska-investeringsmisstag/ https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-2-klassiska-investeringsmisstag/#respond Wed, 27 Dec 2017 14:15:44 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14605 I veckans avsnitt går jag igenom klassiska investeringsmisstag och hittar ett flertal egna tips längs vägen som jag vill dela med mig av. Dessutom får vi lyssna till Jill Malandrino på Nasdaq Marketsite, Times Square i New York när hon kommenterar Donald Trumps skattepaket och hur det påverkar den amerikanska börsen. Sist men inte minst så är det självklart ett nyhetssvep!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/investeraren-2-klassiska-investeringsmisstag/feed/ 0
Vad hände på börsen under 2017? https://blogg.avanza.se/avanza/vad-hande-pa-borsen-under-2017/ https://blogg.avanza.se/avanza/vad-hande-pa-borsen-under-2017/#respond Thu, 21 Dec 2017 21:34:31 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14589 Börsåret 2017 lider mot sitt slut och det är hög tid att blicka i backspegeln på det gångna året. Stark ekonomisk tillväxt, negativ ränta för andra helåret i rad och låg volatilitet blandat med geopolitiska spänningar mellan bl.a. USA och Nordkorea har färgat det här årets börs. Dessutom har det varit ett mycket starkt år för börsnoteringar.

Bättre start på börsåret än ifjol

Till skillnad mot 2016 då det nya börsåret började med att falla ned i källaren -3,6% första dagen efter turbulens i Asien så startade 2017 desto bättre. Det till trots fick vi ändå en nedgång fram till mitten på januari.

Största nedgången under året

Under sommaren föll börsen -8,5% vilket är den största drawdown vi haft i år, alltså den största nedgången mätt från högsta till lägsta noteringen under året. Men som bekant bestäms ett börsårs utveckling av enbart två dagar, skillnaden mellan första och sista handelsdagen och i skrivande stund har Stockholmsbörsen orkat stiga +7,96% och räknar vi med utdelningarna så landar vi på +11,08%, ett bra börsår helt enkelt. I bilden nedan ser du börsutvecklingen månadsvis under året.

Ett starkt år för börsnoteringar

Det ser ut som att noteringsåret 2017 blir det bästa sedan 2007, alltså innan finanskrisen, enligt redovisnings- och konsultbyrån EY. Totalt har vi fått välkomna 1 624 bolag globalt, en siffra som är 49% högre än ifjol.  Det totala värdet på samtliga noteringar uppgår till 188,8 miljarder USD, alltså närmare 1 600 miljarder kronor. Några faktorer som har talat för ett starkt noteringsår är just den starka globala ekonomin, den låga volatiliteten (svängningar på börsen) och relativt höga värderingar.

Vi träffade Nasdaqs noteringschef Adam Kostýal i Avanza Play för att ta reda på mer om varför noteringstrenden är så stark, vilken typ av bolag som söker sig till börsen, vad han tycker om det faktum att det främst är mindre bolag och sist men inte minst så diskuterar vi trenden att ”IPO-specka”, alltså att teckna sig för börsintroduktioner för att spekulera på en stark börsdebut.

Vilka aktier har stigit mest i år?

 • Evolution Gaming +126% (Large Cap)
 • Hansa Medical +115% (Mid Cap)
 • G5 Entertainment +219% (Small Cap)
 • Volvo +53,9% (OMXS30)
 • Enorama Pharma +683% (First North)
 • Eyeonid Group +458% (Nordic MTF)
 • SpectraCure +539% (Aktietorget)
 • Boeing +94,6% (Dow Jones)
 • XOMA +689% (Nasdaq)
 • Align Tech +128% (S&P500)
 • Micron Technology +103% (Nasdaq 100)

Hitta dina egna guldkorn på börsen genom att använda vår Aktiefiltreraren som du hittar här!

Hur har våra kunder agerat?

Allt ovan till trots så är ju det mest intressanta faktiskt hur våra kunder agerat under året. Nedan har vi letat upp lite varierande statistikgodis! Klicka på bilderna för att förstora.

Hur har ditt börsår varit?

Ha en riktigt God Jul!
Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vad-hande-pa-borsen-under-2017/feed/ 0
Storlanseringar, fest och kryptovalutor – vilket år! https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-2017/ https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-2017/#respond Thu, 21 Dec 2017 13:30:55 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14549 Sparlöften och födelsedagar

När året började och alla nyårslöften var lovade satt vi beredda för att hjälpa er att nå era sparmål under 2017. Vi vet att många har som mål att ”komma igång” med aktiesparandet och därför lanserade vi i januari verktyget Aktiegeneratorn. Du svarar på fem frågor och Aktiegeneratorn filtrerar bland tusentals aktier.

Likt många av våra minderåriga sparare fyllde Avanza 18 år. Grattis i efterskott till alla som i år på riktigt fått möjligheten att ta hand om sina pengar.

Bättre appar och europeiska aktier

Vi tog oss igenom den kalla vintern och började i mars-april se vårtecken i våra mobiltelefoner när appen började pusha notiser om att pengar från aktieutdelningar satts in på våra konton. Ni är fler och fler som använder mobilapparna för att ta hand om era pengar och därför har vi under året också lanserat Placera Forum för både Android och iOS. Och det stannar inte här, under året har vi också gett er möjlighet att få kurslarm pushade genom apparna.

Inför sommaren lanserade vi Europahandel från 1 Euro i courtagekostnad för att ni aktiesparare skulle kunna investera enkelt och billigt i bolag som ni hittar i de semesterpopulära länderna Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Tyskland och Belgien. Vi har skapat en inspirationslista där du kan se vilka europeiska aktier som är mest populära bland våra kunder.

Börsöppning och spar-tv

Under sommarmånaderna brukar börsen precis som de flesta förvärvsarbetande ta det lite lugnt, välbehövligt tycker vissa medan andra saknar den höga aktiviteten i börshandeln. Vi hade laddat ordentligt för att den 28 augusti få sätta fart på börsen igen. Vi var inbjudna till Nasdaq Marketsite på Times Square i New York för att öppna börsen. I klippet får du se när all vår samlade energi från sommarsemestern används för att klappa händerna i många och långa minuter under den ceremoniella börsöppningen.

I vår nya Avanza Play-studio har vi under hösten svarat på massor av tittarfrågor och följt upp börsens utveckling, vecka ut och vecka in. Kika in Play-kanalen för att hålla koll på vad som händer på börsen och för att lära känna inspirerande näringslivs- och finansprofiler.

Bolån, högtider och bitcoin

Under hösten lanserade vi två stora nyheter! Först ut med Avanza Auto som med sina specialfonder ger dig en smart, automatisk och billig förvaltning av dina pengar. Kort därefter smyglanserade vi Bolån+ i samarbete med Stabelo. Snart lanserar vi på riktigt, men du kan redan nu signa upp ditt intresse.

Hösten har också bjudit på flera fester med gratis courtage. Vi började med att fira Oktoberfest för tyska aktier. Därefter firade vi amerikanska Black Friday och senare Finlands 100 årsdag.

Ingen kan ha missat att handeln med kryptovalutor både ökat i intresse och värde under året. Vi har lanserat en funktion för att du ska kunna följa dina innehav i de två mest populära kryptovalutorna bitcoin och ethereum hos oss.

Ungefär samtidigt som vi summerar året och funderar på om vi nått vårt mål eller inte, att hjälpa er våra kunder med sina sparmål, så fick vi veta att vi för 8e (!) året i rad får utmärkelsen Sveriges mest nöjda kunder. Hur stort är inte det?! Stort tack för det fina förtroendet!

God Jul & Gott Nytt År!

Philip & c/o

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/det-har-hande-hos-avanza-2017/feed/ 0
6 tips för din plånbok – lägg en ekonomisk trygghet under granen! https://blogg.avanza.se/avanza/ge-din-planbok-en-julklapp-borja-spara-nu/ https://blogg.avanza.se/avanza/ge-din-planbok-en-julklapp-borja-spara-nu/#respond Mon, 18 Dec 2017 08:58:31 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14543 Julen närmar sig och med det också den obligatoriska julklappshandeln. Enligt näringslivsorganisationen Svensk Handel innebär julhandeln ett tillskott i detaljhandelns försäljning på närmare 16 miljarder kronor eller 1 600 kr per person i år. Leksaker får störst uppsving och statskassan förväntas fyllas på med 25 miljarder.

I år förväntas den totala omsättningen i julhandeln under december uppgå till 78,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med samma siffra 2001 som var 45,4 miljarder kronor. På 16 år har alltså den siffran ökat med närmare 73%.

Min fråga är, vad får din egen ekonomi och plånbok?

För mig handlar ett sparande om ekonomisk trygghet och att kunna balansera upp den livsstandard man själv väljer, både idag och imorgon. I den bästa av världar lever man ju livet på det sätt man vill, inte måste. En ekonomisk trygghet, oavsett vad det betyder för just dig, börjar med ett första steg så varför inte börja nu?

6 tips för dig som vill bygga en ekonomisk trygghet

 

 • Börja spara Det bästa sparandet är det som blir av. För de flesta handlar det mer om rutin och vilja än om beloppet man sparar. När du har rutinen är det mycket enklare att höja sparandet än vad det är att komma igång med sparandet från ruta noll.
 • Välj sparform Har du ingen buffert alls kanske det klokaste är att bygga upp en motståndskraftig ekonomi innan du ger dig på fond- och aktiesparande. En buffert på ett vanligt konto agerar med fördel krockkudde i din löpande ekonomi för oförutsedda utgifter eller spännande äventyr. Därefter finns möjligheten till ett mer långsiktigt sparande i fonder och/eller aktier för att ge dina pengar möjligheten att växa över tid och kanske, uppfylla framtida drömmar.
 • Våga göra misstag Det är inte fel att göra misstag, det är snarare regel än undantag för de flesta. Lär dig av dina misstag och försök undvika dem i framtiden, då har du fått valuta för pengarna.
 • Skilj på kortsiktiga och långsiktiga pengar De kortsiktiga pengarna ska agera krockkudde i ekonomin när det behövs medan de långsiktiga pengarna har till uppgift att utgörs en ekonomisk trygghet och kanske även möjliggöra för dig att uppnå dina drömmar. Var befinner du dig idag och var vill du befinna dig i framtiden? Våga drömma och sätt upp en målbild. Det kan handla om en solig strand i Karibien eller att kunna ta barnbarnen till djurparken en gång om året, det är bara du som vet vad livskvalitet är för just dig. Sätt inte av mer pengar till ditt långsiktiga sparande än vad du faktiskt kan avvara, utan att knycka tillbaka dem strax innan löning för att det var för mycket månad kvar i slutet på lönen, var ärlig mot dig själv.
 • Uppfinn inte hjulet på nytt Rådfråga goda vänner och bekanta du litar på som du vet är intresserade av sparande, hur gör dem? Att rakt av kopiera någon annans tänk fungerar sällan bra på lång sikt så hitta ditt eget sätt att spara men influeras gärna och reflektera över goda tips på vägen.
 • Sluta hitta på ursäkter Ta tag i sparandet nu, öppna en depå eller ett sparkonto och sätt av en slant, då har du ju faktiskt kommit igång. Följ upp löpande och se hur ditt sparande och tillika din ekonomiska trygghet sakta växer över tid! Sträck på dig, bra jobbat!

Sist men inte minst! Ge nu din egen plånbok och ekonomi en bra julklapp. Vad har du för drömmar?

Allt gott,

Nicklas

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/ge-din-planbok-en-julklapp-borja-spara-nu/feed/ 0
Vi firar Finland 100 år med gratis courtage på finska aktier https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-finland-100-ar-med-gratis-courtage-pa-finska-aktier/ https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-finland-100-ar-med-gratis-courtage-pa-finska-aktier/#comments Wed, 06 Dec 2017 06:30:45 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14504 Finland blev en självständig stat den 6 december 1917 och firar i år 100 år av självständighet. Det vill vi uppmärksamma och hylla! Det gör vi genom att erbjuda courtagefri handel i finska aktier imorgon torsdag 7/12 (via sajt och appar). Den finska börsen har samma öppettider som den svenska, vilket är 09:00-17:30.

Finland ligger geografiskt väldigt nära och flera finska varumärken känns nästan som svenska, så som exempelvis Scan, Stora Enso, eller Viking Line. Och vem har inte hört talas om Angry Birds?

Populäraste finska aktierna bland våra kunder

Vill du frossa i inspiration till nya finska aktier? Det här är våra kunders populäraste aktier just nu – hittar du din nya favorit?

Populäraste finska aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Fortum Elektricitet och värme flagga_us 5 765
KS 2 Sampo Finansbolag flagga_us 2 790
KS 3 Nokia Telekommunikation flagga_us 2 111
KS 4 HK Scan Livsmedelsföretag flagga_us 1 263
KS 5 KONE Hissar och rulltrappor flagga_us 1 163
KS 6 Outokumpu Ståltillverkning flagga_us 422
KS 7 Incap Tillverkning flagga_us 389
KS 8 F-Secure Virusskydd (mjukvara) flagga_us 359
KS 9 Nokian Däck Däcktillverkare flagga_us 355
KS 10 Huhtamäki Livsmedelsförpackningar flagga_us 337
KS 11 Fiskars Konsumentprodukter flagga_us 311
KS 12 Cramo Uthyrning till byggindustrin flagga_us 305
KS 13 Rovio Entertainment Spel (Angry Birds m fl) flagga_us 283
KS 14 Neste Oljeraffinaderi flagga_us 255
KS 15 Kesko Detaljhandel (ex K-Rauta) flagga_us 240

* Antal kunder hos Avanza som äger aktien per 2017-11-29. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 29 november 2017.

Finska aktier med högst direktavkastning

Om och om igen ser vi hur mycket ni gillar utdelningsaktier! Nu vore det nästan skamligt att inte också dela med oss av de bolag som också ger er det!

Här är därmed topplistan för finska bolag med högst direktavkastning.

Högst direktavkastning finska aktier
Aktie Verksamhet Börs Direktavkastning
KS 1 Tokmanni Group Detaljhandel flagga_us 7,6%
KS 2 Citycon Shoppingcenter-fastigheter flagga_us 7,1%
KS 3 Aktia Bank Bank flagga_us 6,6%
KS 4 Fortum Elektricitet och värme flagga_us 6,3%
KS 5 Consti Yhtiöt Byggföretag flagga_us 5,4%
KS 6 Ramirent Uthyrning till byggindustrin flagga_us 5,4%
KS 7 CapMan Investmentföretag flagga_us 5,3%
KS 8 HKScan Livsmedelsföretag flagga_us 5,2%
KS 9 Sampo Finansbolag flagga_us 5,2%
KS 10 Apetit Livsmedel flagga_us 5,2%
KS 11 Lassila & Tikanoja Minskar svinn i samhället flagga_us 5,1%
KS 12 Martela Kontorsmöbler flagga_us 5,0%
KS 13 Fiskars Konsumentprodukter flagga_us 4,8%
KS 14 Oriola Driver bl a Kronans apotek flagga_us 4,8%
KS 15 Orion Läkemedel flagga_us 4,8%

* Högst direktavkastning bland de finska bolagen med minst 25 ägare i Avanzas kundstock. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 29 november 2017.

En punkt som kan vara bra att känna till är att du betalar utländsk källskatt när du får utdelning på utländska aktier. Lite olika gäller på olika kontotyper och det här blogginlägget rekommenderas för dig som vill läsa på mer. Korta vägledningen är att handla på en kapitalförsäkring om du tänker få mycket utdelningar från utländska bolag i framtiden.

Handla finska aktier till gratis courtage

Erbjudandet om courtagefri handel i finska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under torsdagen den 7 december för alla order som går till avslut via sajten och apparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i finska aktier som sker den 7 december kommer per automatik inte debiteras courtage.

Glöm inte att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25 %, vilket du kan läsa mer om här ifall du scrollar ner till rubriken ”Valutaväxling”.

Nicklas & Philip pratar vidare om Finland och intressanta aktier i Avanza Play, se klippet här:

Näkemiin, kaverit!

Vilpittömästi sinun,

Robert Ingemarsson, statistik-wizard på Avanza

 

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vi-firar-finland-100-ar-med-gratis-courtage-pa-finska-aktier/feed/ 1
#PrataPengar avs. 101 – Bostadsspecial https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-101-bostadsspecial/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-101-bostadsspecial/#respond Mon, 04 Dec 2017 09:49:07 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14517 Avsnitt 101 – Bostadsspecial del 1

I veckans avsnitt pratar vi nästan bara bostäder!
Hur ska du tänka när du köper din första bostad? Vad innebär nya amorteringskravet egentligen? Vad kan hända om bostadsrättsföreningen har höga skulder? Och är bostaden alltid en bra investering?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-101-bostadsspecial/feed/ 0
Vad driver amerikanska börsen just nu? https://blogg.avanza.se/avanza/vad-driver-amerikanska-borsen-just-nu/ https://blogg.avanza.se/avanza/vad-driver-amerikanska-borsen-just-nu/#respond Fri, 01 Dec 2017 14:28:17 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14507 Amerikanska börsen har stigit kraftigt under året men vad är det som driver börsen uppåt? Bra tillväxt, lönsamma bolag, låg ränta, företagsvänlig politik och positiva konsumenter är några av de förklaringar vi får när vi träffar Jennie Casselborg på Franklin Templeton i Silicon Valley.

I intervjun går vi igenom de breda penseldragen och frågar oss varför den amerikanska börsen Nasdaq och det smalare indexet Nasdaq 100 kan ha stigit nästan +30% under året. Detta samtidigt som svenska börsen är på höga ensiffriga tal inklusive utdelning.

Varför går börsen i USA så starkt?

Den ekonomiska tillväxten i USA likväl som globalt går bra och framtidsprognoserna ser bra ut. Företagen tjänar bra med pengar och försäljningen trendar uppåt samtidigt som de vågar anställa i allt större utsträckning.

Till detta så är den amerikanska konsumenten också glad och ser positivt på framtiden vilket resulterar i stigande konsumtion, som snart befinner sig på rekordnivåer. Men, hur påverkar en eventuell räntehöjning och vad händer om Donald Trump får igenom sitt förslag med sänkt bolagsskatt? Det och mer i klippet!

Vad tror du själv om den amerikanska marknaden?

/ Nicklas

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/vad-driver-amerikanska-borsen-just-nu/feed/ 0
Tips och viktiga datum inför årsskiftet 2017/2018 https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-arsskiftet-20172018/ https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-arsskiftet-20172018/#comments Tue, 28 Nov 2017 13:24:06 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14478 Allmänt Bra att veta om För dig som har Öppettider Insättningar Tjänstepension Sista dagen för… Uttag Pensionsförsäkring/IPS Kvitta vinst Överföring av värdepapper Kapitalförsäkring Årsbesked och deklarationsunderlag Kapitalförsäkring med kredit Konton med fullmakt Samägda konton

 

Runt årsskiftet får vår Kundservice alltid en hel del frågor från både nya och befintliga kunder om allt ifrån deklaration till kom igång-tips och barnsparande. Därför har vi i det här blogginlägget försökt reda ut de viktigaste frågorna, och samlat datumen som är bra att ha koll på.

Allmänt

Öppettider
Kundservice har öppet som vanligt under alla handelsdagar; måndag till torsdag 08.30 – 20.00 och fredag 08.30 – 17.30. De enda avvikande dagarna är juldagen den 25/12, annandag jul den 26/12 och nyårsdagen den 1/1 då kundservice har stängt.

Kundservice och mäkleri når du på telefon 08-562 250 00. Du kan också skicka ett meddelande till oss om du har några frågor eller funderingar.

Här ser du USA:s, Kanadas och de europeiska börsernas öppettider.


Kvitta vinst mot förlust

Vi hjälper dig att räkna ut om du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster före årsskiftet. Allt du behöver göra för att få en förifylld K4-blankett är att klicka på en knapp. Skapa en K4 här!

Sista dagen för…

OBS! Datumen för insättning, uttag och interna överföringar av pengar gäller under förutsättning att allt går som det ska. Om du vill vara helt säker på att överföringen ska hinna ske innan årsskiftet rekommenderar vi dig att göra den några dagar tidigare.

 
8 dec Vi måste ha fått in uppdrag om överföring av värdepapper från oss till annan bank eller mellan olika personers konton hos oss.
15 dec
Ansökan om tjänstepension från dig som arbetsgivare ska ha inkommit till oss för att hinna registreras innan årsskiftet
18 dec Sista dag för dig som arbetsgivare att beställa en faktura från oss för att göra en engångsinsättning till tjänstepension
18 dec Sista dagen att registrera ett nytt autogiro och göra en engångsdragning, innan kl 14.00
21 dec Vill du göra helt eller delåterköp av kapitalförsäkring via blankett behöver vi ha din ansökan senast kl 13.00. Observera att du måste ha sålt av eventuellt värdepapper och ha likvida medel tillgängliga för att vi ska kunna garantera att återköp blir utfört. Blankett krävs enbart för minderårig. Övriga begär snabbast delåterköp via uttagssidan.
22 dec Sista dag för att vi ska kunna garantera att insättning till IPS och pensionsförsäkring sker avdragsgillt för dig som har enskild firma eller saknar rätt till tjänstepension i din anställning. För övriga är insättning på IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgillt.
28 dec Sista dagen att göra en engångsdragning via ett redan godkänt autogiro, innan kl 14.00
28 dec Sista dagen att sätta in pengar till ditt clearing- och kontonummer på Avanza
29 dec Innan kl 9.00: uttag till annan bank. Om det är första gången du begär ett uttag kan det dock ta längre tid. Läs mer här.
Innan kl 17.00: intern överföring mellan egna konton på Avanza
Innan kl 17.00: direktinsättning

 

Bra att veta om

Insättningar
Om du gör en direktinsättning ska den vara gjord senast den 29 december innan kl 17.00 för att den ska hinna komma in på ditt konto innan årsskiftet. Gör det gärna i god tid innan för att vara säker på att insättningen hinner gå igenom.

För att du ska hinna göra en banköverföring från din andra bank till ditt clearing- och kontonummer hos oss före årsskiftet behöver du begära överföringen senast den 28 december.

Om du ska göra en insättning via autogiro för första gången behöver du registrera överföringen senast den 18 december innan klockan 14.00. Om du har gjort en insättning via autogiro förut gäller den 28 december innan kl 14.00.

Gör dina insättningar här


Uttag

För att du ska hinna göra ett uttag till din andra bank innan årsskiftet behöver du göra uttaget senast den 29 december innan klockan 09.00, men gör den gärna några dagar innan för att vara på den säkra sidan. Om det är första gången du begär ett uttag kan det ta längre tid. Tänk på att du av säkerhetsskäl bara kan ta ut pengar till konton som är registrerade på dig själv.

Gör dina uttag här


Överföring av värdepapper
Om du ska föra över värdepapper från din andra bank till ditt konto hos oss behandlar vi uppdragen allt eftersom de kommer in. Eftersom vi är beroende av den andra banken vid en sån överföring kan vi inte garantera något flyttdatum.

För att vi ska hinna boka överföringar av värdepapper mellan olika personers konton hos oss, eller från oss till en annan bank, innan årsskiftet måste vi få in ett korrekt överföringsuppdrag senast fredagen den 8 december. Värdepapper som du vill flytta internt mellan dina konton hos oss och som går att flytta via vår flyttfunktion går i realtid under börsens öppettider.

Flytta värdepapper här


Årsbesked och deklarationsunderlag

Årsbeskedet för 2017 kommer att finnas tillgängligt på ditt konto i början av januari 2018. Deklarationsunderlaget för 2017 kommer finnas tillgängligt senast den 31 januari 2018. Du hittar dokumenten under Mina sidor > Deklaration.

 

För dig som har…

Tjänstepension
För att vi ska kunna garantera att tjänstepensionsförsäkringar registreras innan årsskiftet behöver vi ha mottagit ansökningshandlingen från dig som arbetsgivare senast den 15 december.

Om du som arbetsgivare vill göra en engångsinsättning till kontot innan årsskiftet behöver du ha beställt en engångsfaktura från oss senast den 18 december. Beställningen gör du genom att skicka ett mejl till oss på tjanstepension@avanza.se där du uppger företagets namn, vem eller vilka anställda som avses samt belopp per person. Om den anställde har flera försäkringar, uppge även försäkringsnummer. Vi skickar sedan ut en engångsfaktura på önskat belopp med förfallodatum 27 december.


Privat pensionsförsäkring eller IPS (och har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning)

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning kan fortfarande sätta in pengar i en IPS/pensionsförsäkring avdragsgillt. Du behöver göra insättningen senast den 22 december för att vi ska kunna garantera att den görs innan årsskiftet. Normalt sett ska det gå bra att göra insättningen även efter den 22:a, men då kan vi inte garantera att den hinner bokas in under 2017.


Kapitalförsäkring

För att göra helt eller delåterköp för minderårig före årsskiftet behöver vi ha blanketten senast den 21 december kl. 13.00. Myndiga och företag begär snabbast delåterköp via uttagssidan. Se rubriken ”Uttag” en bit upp i blogginlägget för information om när du behöver göra återköpet.

Vill du som myndig eller företag göra ett helt återköp, det vill säga avsluta försäkringen, behöver du kontakta oss genom att skicka ett meddelande, ringa oss eller skicka in blankett. Då gäller den 21:a som sista datum att begära detta.

Tänk på att det måste finnas likvida medel som motsvarar återköpet tillgängligt i din kapitalförsäkring. Har du värdepapper som inte handlas dagligen på kontot kan vi inte garantera att de hinner säljas av så att återköpet görs i tid.

Här hittar du information om skattereglerna för din kapitalförsäkring


Kapitalförsäkring med kredit

Inför varje årsskifte gör vi en automatisk reglering av den nyttjade krediten på kreditkonton kopplade till kapitalförsäkringar, givet att det finns motsvarande saldo på kapitalförsäkringen. Om du vid årsskiftet har ett saldo på kapitalförsäkringen samtidigt som du har en skuld på kreditkontot kommer vi alltså att flytta över den del av saldot som motsvarar skulden på kreditkontot. Detta innebär att vi överför de pengar som du inte lånar, och att du därmed bara betalar skatt för den belåning du utnyttjar över årsskiftet, samt att du får en enklare och mer överskådlig översikt av hur mycket du faktiskt lånar.

Läs mer och se exempel


Konton med fullmakt
Från och med den 3 januari behöver den som är fullmaktshavare för ett konto själv vara kund hos oss. För att komma åt kontot som du har fullmakt för ska du framöver logga in via din egen inloggning där du kommer åt och kan administrera den andra personens konto.

De fullmaktshavare som redan idag har ett eget konto hos oss kommer från den 27 december se den andre personens konto på sin inloggning. Om man som fullmaktshavare inte öppnar ett eget konto innan den 3 januari så kommer fullmakten att plockas bort.

Vi ber även de personer som äger ett konto där det finns en eller flera personer som har fullmakt att ändra sitt lösenord.


Samägda konton
Alla delägare av ett samägt konto behöver från och med den 3 januari ha ett eget privat konto hos oss.

Om någon av delägarna saknar ett privat konto den 3 januari kommer vi spärra handeln på kontot, förutom för vanliga fonder som kommer kunna handlas som vanligt.

Anledningen till att alla delägare behöver ett privat konto är ett nytt internationellt regelverk som vi behöver förhålla oss till. Det innebär att vi behöver veta vem av er delägare som lägger en order på ert gemensamma konto. Därför behöver alla delägare ha en egen inloggning så att man kan administrera det samägda kontot och lägga order därifrån.

Andra tips

Kom igång-tips

Avanza Auto

Spara till barn

Aktieinspiration

Fondinspiration

Deklarationstips

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-arsskiftet-20172018/feed/ 1
#PrataPengar avs. 100 – Jubileum och tillbakablickar https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-100-jubileum-och-tillbakablickar/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-100-jubileum-och-tillbakablickar/#respond Mon, 27 Nov 2017 12:19:32 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14483 Avsnitt 100 – Jubileum och tillbakablickar

I dagens avsnitt nås milstolpen 100 poddavsnitt och närmare 3 miljoner lyssningar. Nicklas & Philip blickar tillbaka på hur allting en gång började och stegar sig framåt mot nutid. Vad skulle podden heta från början och hur har helgens Black Friday påverkat konsumtionen i USA? Det och mer i dagens avsnitt.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-100-jubileum-och-tillbakablickar/feed/ 0
Black Friday = Courtagefri USA-handel https://blogg.avanza.se/avanza/black-friday-2017/ https://blogg.avanza.se/avanza/black-friday-2017/#comments Thu, 23 Nov 2017 07:00:15 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14324 Black Friday är USA:s största shopping- och readag, ungefär som vår mellandagsrea, och det firar vi med att erbjuda courtagefri handel i amerikanska aktier imorgon fredag 24/11 (via sajt och appar). Det är halvdag på de amerikanska börserna, vilket betyder att du kan handla USA-aktier mellan 15:30 – 19:00 svensk tid.

Att handla USA-aktier blir mer och mer populärt. Hittills i år har över 45 000 kunder handlat amerikanska aktier via oss, och fått en bättre spridning i sitt sparande. Kul tycker vi!

Populäraste USA-aktierna bland våra kunder

Vill du frossa i inspiration till nya amerikanska aktier? Det här är våra kunders populäraste aktier just nu – hittar du din nya favorit?

Populäraste USA-aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Apple Inc Hemelektronik flagga_us 7564
KS 2 Tesla Inc Bilar flagga_us 7069
KS 3 Berkshire Hathaway Inc (Class B) Investmentbolag flagga_us 4389
KS 4 Activision Blizzard Inc Dator – & TV-spel flagga_us 3867
KS 5 Amazon Inc E-handel flagga_us 3245
KS 6 Walt Disney Underhållning flagga_us 3355
KS 7 Facebook Social media flagga_us 3153
KS 8 Johnson & Johnson Läkemedel flagga_us 3032
KS 9 Netflix Underhållning flagga_us 2892
KS 10 Realty Income Corp Fastigheter (REIT) flagga_us 2875
KS 11 Alibaba Group Holding E-handel flagga_us 2701
KS 12 Microsoft Mjukvara flagga_us 2417
KS 13 Nvidia Grafikprocessorer flagga_us 2278
KS 14 Alphabet Inc Class C (Google) IT flagga_us 2187
KS 15 Coca Cola Dryck flagga_us 2082

* Antal kunder hos Avanza som äger aktien per 2017-11-12. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 14 november 2017.

Amerikanska aktier med högst direktavkastning

Vi lyssnar mycket på våra användare. Om det är något ni (och vi för den delen) brukar uppskatta så är det att spara i bolag med hög direktavkastning (det vill säga hög utdelning i förhållande till kursen). Därför bjuder vi på topplistan för amerikanska bolag med högst direktavkastning.

Högst direktavkastning USA-aktier
Aktie Verksamhet Börs Direktavkastning
KS 1 Prospect Capital Corp Riskkapital flagga_us 12,0 %
KS 2 Omega Healthcare Investors Inc Vårdfastigheter (REIT) flagga_us 9,2 %
KS 3 Senior Housing Properties Trust Vårdfastigheter (REIT) flagga_us 8,0 %
KS 4 Teva Pharmaceutical Industries Ltd Generisk medicin flagga_us 7,4 %
KS 5 Gladstone Investment Corp Riskkapital flagga_us 7,1 %
KS 6 GlaxoSmithKline PLC Läkemedel flagga_us 6,1 %
KS 7 Vodafone Group PLC Mobiltelefoni flagga_us 6,0 %
KS 8 BP Plc Olja flagga_us 5,9 %
KS 9 EPR Properties Fastigheter (REIT) flagga_us 5,9 %
KS 10 Chatham Lodging Trust Hotellfastigheter (REIT) flagga_us 5,8 %
KS 11 AT&T Inc Telekommunikation flagga_us 5,7 %
KS 12 Main Street Capital Corp Riskkapital flagga_us 5,6 %
KS 13 W. P. Carey Inc Fastigheter (REIT) flagga_us 5,6 %
KS 14 Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital Inc Energieffektivisering och hållbar energi flagga_us 5,6 %
KS 15 HCP Inc Sjukvårdsfastigheter (REIT) flagga_us 5,4 %

* Högst direktavkastning bland de amerikanska bolag med minst 100 ägare i Avanzas kundstock. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 14 november 2017./span>

En punkt som kan vara bra att känna till är att du betalar utländsk källskatt när du får utdelning på utländska aktier. Lite olika gäller på olika kontotyper och det här blogginlägget rekommenderas varmt för dig som vill läsa på mer.

Den uppmärksamme läsaren har nog också noterat att flera av bolagen på topplistan av bolagen med högst direktavkastning är inom en kategori som kallas REIT. Om du är intresserad av att lära dig mer om REITar så har vi ett passande blogginlägg i ämnet!

Placera-inspiration i form av analyser av amerikanska bolag

Vill du hitta lite inspiration har vi rotat fram tidigare analyser från Placera:

 • Nvidia, grafikprocessorer [10 november]
 • Monster, energidrycker [8 november]
 • Tesla, elektriska självkörande bilar och lastbilar [19 april]
 • Lam Research, en kursraket inom halvledare och mikrochip [13 april]
 • Burlington, klädkedja [17 mars]
 • Ross stores, klädkedja [17 mars]
 • Snap-on, verktyg och inte Snapchat [3 mars]

Lågt courtage blir alltså tillfälligt gratis

Erbjudandet om courtagefri handel i amerikanska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under fredagen den 24 november för alla order som går till avslut via sajten och mobilapparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i amerikanska aktier som sker den 24 november kommer per automatik inte debiteras courtage.

Glöm inte att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25 %. Och att du behöver skriva under vårt USA-avtal av legala skäl. Tänk på att du behöver logga in på sajten för att kunna signera. När du har signerat är du klar för att handla! Och om du vill ha lite mer guidning för att signera avtalen så har vi en strålande instruktionsvideo för detta ändamål.

Handla amerikanska aktier courtagefritt här!

Good bye!

Sincerely yours,

Robert Ingemarsson, statistik-wizard på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.7

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/black-friday-2017/feed/ 3
#PrataPengar avs. 99 – Rapport från Tech-Meckat https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-99-rapport-fran-tech-meckat/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-99-rapport-fran-tech-meckat/#respond Mon, 20 Nov 2017 12:56:48 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14461 Avsnitt 99 – Rapport från Tech-Meckat

Nicklas har besökt Silicon Valley i USA och rapporterar sina reflektioner samt temperaturen från världens techmecka. Vi får veta hur det funkar på Teslas fabriker i San Fransisco. Höra om robotar som jobbar i barer. Och är det verkligen sant att Philip sålt 1/3 av sin portfölj?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-99-rapport-fran-tech-meckat/feed/ 0
Företagsbesök på EA Games och Equinix i Silicon Valley https://blogg.avanza.se/avanza/foretagsbesok-pa-ea-games-och-equinix-i-silicon-valley/ https://blogg.avanza.se/avanza/foretagsbesok-pa-ea-games-och-equinix-i-silicon-valley/#respond Thu, 16 Nov 2017 15:04:12 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14447 Dag nummer två började med en intervju tillsammans med Albin Kjellberg på EFN som du kan se nedan, där sammanfattade vi pulsen i Silicon Valley och gårdagens besök som gick i elektrifieringens fotspår med företagsbesök hos Tesla och Proterra.

Efter det var det dags att förbereda sig inför dagens spännande företagsbesök hos ett av världens största spelbolag Electronic Arts (EA) och Equinix som driftar datacenters med extrema krav på säkerhet och upptid. Centret vi besökte liknades lite vid internets hjärta och hade kevlarförstärkt stomme för att skydda mot pistol- och gevärskulor likväl som bomber, tur att i alla fall vi kom in. Det var nog kanske en bidragande faktor till varför de kunde stoltsera med sin ”upptid” på 99,9999%.

Spelbolaget Electronic Arts är ett av världens största spelbolag och har tillsammans med sina sektorkollegor Activision Blizzard, Take-Two och Ubisoft lockat ett antal tusen avanzianer att investera i spelsektorn.

Bolaget har kända titlar såsom The Sims, Madden NFL, FIFA, Battlefield och Dragonage för att nämna några.

Där fick vi en se en demo av spelet ”Star Wars Battlefront II” som släpps snart. En rolig kuriosa är att vi såg på när en anställd spelade spelet i vad jag förmodar var bolagets styrelserum. Men istället för att kalla det Board Room så kallades det Bored Room, vilket kanske vittnar om att det är roligare att vara ute i affären och utveckla spel. Pär har skrivit en artikel från detta besök på Placera som du kan läsa här.

Datacenterbolaget Equinix var enligt deras säkerhetschef ”Internets hjärta” och där enorma mängder data slussas omkring hela tiden. Just säkerhet och skalfördelar var viktigt för dem, fastighetens fundament var förstärkt med kevlar för att kunna motstå intrångsförsök med pistol/gevärskulor likväl som bomber.

Vi fick lära oss att bolaget kan liknas vid en spindel i (internet)nätet där kunder placerar affärskritisk utrustning för lagring av data och snabb anslutning till internet samtidigt som tillgängligheten är av yttersta vikt, därför fick vi omedelbart lära oss att deras tillgänglighet har varit 99,9999% historiskt. De trender som talar till branschens fördel är den snabbt ökande datamängden, internetpenetrationen, Internet of things (när allt ska vara uppkopplat) och molntjänster.

På grund av att bolaget har valt att fokusera på affärskritiska funktioner och lockat till sig de absolut största giganterna på internet som kunder så kan de också ta betalt, och det gör de också, nämligen 5 gånger mer än en traditionell liknande tjänst. Min kollega Pär Ståhl på placera har skrivit en artikel om bolaget som du kan läsa här.

Vi hade även med oss Joyce Lin från Franklin Templeton som är den analytiker som följer bolaget från deras sida. Vi frågade henne lite mer om bolaget och branschen i nedan video. Nästa vecka kommer jag och Pär att sammanfatta hela resan i Avanza Play.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/foretagsbesok-pa-ea-games-och-equinix-i-silicon-valley/feed/ 0
Snart finns Sveriges billigaste bolån* nära dig https://blogg.avanza.se/avanza/snart-finns-sveriges-billigaste-bolan-nara-dig/ https://blogg.avanza.se/avanza/snart-finns-sveriges-billigaste-bolan-nara-dig/#comments Tue, 14 Nov 2017 19:05:43 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14289 ”Vilken produkt eller tjänst saknar du i Avanzas utbud?” svaret på denna fråga har varit tydligt i kundundersökning efter kundundersökning – bolån. Därför är vi idag extra glada för att kunna presentera Bolån+ för er.  Vi har pratat med Emmy Jansson, affärsansvarig för vårt nya bolån, för att få veta mer.

Äntligen bolån! Varför tror du att den här produkten varit så efterfrågad bland våra kunder?

Ja, äntligen! Jag tror att efterfrågan kommer från att boende är en stor utgift för de svenska hushållen, och valet av bolån blir därför ett av de stora ekonomiska besluten man tar i livet. Detta i kombination med att kunderna är trötta på de mer traditionella aktörernas prissättning, helkundskrav och återkommande ränteförhandlingar gör att efterfrågan på ett schysstare bolånealternativ är stor.

Vi släppte en pressrelease i våras om att vi investerat i ett företag som heter Stabelo, och att syftet med investeringen var just att erbjuda bolån. Vilka är Stabelo och hur kommer samarbetet att se ut?

Stabelo är ett nystartat företag som, precis som vi, har som drivkraft att förändra och revolutionera finansbranschen. Genom att introducera bolånefonder på den svenska marknaden har de hittat ett sätt att kapa onödiga mellanhänder och låta institutionella investerare som t.ex. pensionsbolag investera direkt i bolån. På så sätt blir kostnaderna mycket lägre och man kan erbjuda både en bättre ränta till kund, och samtidigt en bättre avkastning till investerarna. I vårt samarbete är Stabelo kreditgivare och vi är förmedlare/distributör av bolån. Läs mer om Stabelo.

Vad skiljer Bolån+ från andra bolån?

Utöver den nya finansieringsformen genom en fondstruktur så skiljer sig Bolån+ från traditionella bolån genom att vara prutat och klart och lika enkelt och förmånligt för alla. Med Bolån+ kommer du aldrig behöva förhandla, bevaka dina ränterabatter eller  oroa dig för smyghöjningar. Vi har också lagt stort fokus på att ansökningsflödet ska vara så kundvänligt och digitalt som möjligt. Självklart så slipper du också krav på att bli helkund eller andra konstiga motkrav, såsom att du ska ha en viss summa pengar hos oss. Bolån+ står alltså för allt som vi försöker leva efter – billigare, bättre, och enklare.

Billigare låter toppen! Vad är räntan och hur sätts den?

Sedan 2015 finns det ett krav att bankerna ska redovisa sin genomsnittsränta, utöver sin listränta. Genomsnittsräntan är den ränta som kunderna faktiskt får efter förhandling, till skillnad från listräntan som är det som redovisas i ”skyltfönstret”. Vi utgår från genomsnittsräntorna från de sex största bolåneaktörerna, som i dagsläget har över 90 procent av bolånemarknaden, och sedan rabatterar vi ytterligare därifrån. Vår tremånadsränta är 1,29%, jämfört med 1,57 % som är dessa aktörers genomsnittsränta. Här hittar du räntor för övriga bindningstider för Bolån+

Vi inleder med en smyglansering, vad betyder det och när kommer den stora lanseringen?

Smyglanseringen innebär att vi låter våra kunder som tidigare efterfrågat bolån vara först ut med att ansöka – det känns fantastiskt kul! Anledningen till att vi inte släpper produkten brett inledningsvis är att vi vill testa alla processer och ha möjlighet att verkligen ta tillvara på feedback från våra kunder för att se om vi behöver justera något inför den stora lanseringen. Om du inte är med bland de kunder som får vara först ut kan du redan nu läsa mer och signa upp dig på intresselistan på så kommer vi att kontakta dig så snart du har möjlighet att ansöka! Den breda lanseringen planeras till början på nästa år.

Läs mer om Bolån+ på sajten

3 mån ränta per 171031.

*I jämförelse med publicerade genomsnittsräntor med 3 mån bindningstid hos Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB, Länsförsäkringar och SBAB per 171031.
**Med en rörlig ränta på 1,29 % för ett lån på 2 000 000 kr med 50 år rak amortering om 3 333 kr/mån (effektiv ränta 1,30 %), blir det totala beloppet att betala 2 649 094 kronor varav 649 094 kr ränta, vilket motsvarar räntekostnad om 2 150 kr/mån. Summa 5 483 kr/mån. Ränta per 171031.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/snart-finns-sveriges-billigaste-bolan-nara-dig/feed/ 7
Företagsbesök på Tesla och Proterra i Silicon Valley https://blogg.avanza.se/avanza/foretagsbesok-pa-tesla-och-proterra-i-silicon-valley/ https://blogg.avanza.se/avanza/foretagsbesok-pa-tesla-och-proterra-i-silicon-valley/#respond Mon, 13 Nov 2017 23:40:24 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14400 Första dagen fullspäckad med företagsbesök i elektrifieringens fotspår avklarad. Morgonen startade tidigt med avresa till Franklin Templetons huvudkontor vid 07.00. Där fick vi en dragning om techbolagen i Silicon Valley av deras analytiker och portföljförvaltare som gick igenom de senaste och hetaste techtrenderna, något min kollega Pär Ståhl på Placera kommer att skriva några artiklar om.

Närheten till techbolagen lyftes fram som en styrka. De flesta bolagen återfanns inom några mils radie vilket såklart underlättar då Franklin likt de flesta förvaltare träffar både bolag där man redan investerat och potentiella investeringar på löpande band.

Det faktum att Silicon Valley är ett av världens största techmeckan där många disruptiva idéer föds är högst påtagligt. Techgiganterna syns överallt och en analytiker berättade att hans grannar utgörs mestadels av Google och Appleanställda och här och var finns grannar som sålt olika startups till de stora giganterna. Man kan utan att överdriva säga att techfokuset genomsyrar Silicon Valley, men det sägs ju att det är här man bör bo om man vill jobba i branschen så det är nog inte så förvånande.

Attraktiv värdering på techsektorn enligt förvaltarna. S&P500 Technology Index värderas nästan tolv procent lägre än det historiska 20-årssnittet på 20,8x. Detta samtidigt som vinsten per aktie är 88% högre än samma historiska snitt. Jag kan inte låta bli att jämföra techbolagens värdering med Stockholmsbörsen. Värderingen är snarlik men vad gäller försäljning, vinst och kassaflöde så hänger inte vår svenska börs med i svängarna.

Vi gjorde några intervjuer i Franklin Templetons tv-studio där jag intervjuade Jennie Casselborg om den amerikanska börsen i breda penseldrag med allt från vad det är som driver amerikanska börsen till vilka sektorer som lyser allra starkast. Vidare diskuterade vi hur en fortsatt räntehöjningscykel från FED tros påverka börsen och hur det går med Donald Trumps nya förslag till bolagsskattereform. Sist men inte minst fick vi höra varför Franklin Templeton är överviktade techsektorn och vilka drivkrafter som finns likväl som varför techboomen vi nu ser har få likheter med den IT-hysteri som rådde kring millenieskiftet.’

Min kollega Pär Ståhl intervjuade Jonathan Curtis som är fondförvaltare och specialiserad inom molntjänster, hårdvara och mjukvara. Här fick vi även med ett antal godbitar när Jonathan pratar om specifika aktier som de favoriserar i sin fond, Best of Breeds eller bäst i klassen helt enkelt.

Dessa filmer kommer vi publicera inom närmaste veckan så håll tillgodo.

Därefter väntade företagsbesök på Tesla där vi fick inspektera produktionen men dessvärre fick vi varken filma eller fotografera, vilket jag hoppats på. Marknaden blev ju lite orolig i oktober när Tesla enbart producerade 400 st Model 3 medan man utlovade närmare 1000 bilar. Fabriken var närmare 60 fotbollsplaner stor och vi blev skjutsade runt i ett elektriskt tågekipage under en timma i fabriken. Vi började på lagret där alla insatsvaror förvarades, till bockning av plåt och delar, till montering av chassin, lackning och slutligen färdigställda bilar. Guiden var smått lyrisk och mycket karismatisk. Han hade jobbat i 8 år och sett bolaget växa från 400 anställda till över 30 000 idag.

Han var inte orolig för de inte skulle lyckas automatisera produktionen av massmarknadsmodellen Model 3 och VD Elon Musk har sagt att målet är 1 miljon bilar år 2020. Det jag tar med mig är att jag nog aldrig sett så många robotar i en och samma fabrik. Kukas robotar syntes till överallt, vilket är en tysk robotproducent. Dessvärre måste jag som svensk inse att ABB:s robotar lyste med sin frånvaro.

En av förvaltarna från Franklin Templeton som ägt Tesla till och från under perioder valde dock att inte äga aktien just nu. Framtidsutsikterna såg han som mycket goda men risken kortsiktigt med produktionsstörningar såg han som en osäkerhetsfaktor varpå han valde att vila på hanen.

Sist men inte minst träffade vi Proterra som tillverkar elbussar. Franklin Templeton har investerat i bolaget trots att det är onoterat då en liten del av portföljen utgörs av just onoterade bolag som man hoppas börsnoteras inom 12-24 månader. Marknaden för elbussar är stor globalt och bara i USA förväntas marknaden växa 95% per år fram till år 2022.

Till skillnad mot Tesla som ändå får kategoriseras in i facket nice to have så kan elbussar bli mer av need to have. De politiska incitamenten talas till elbussens fördel samtidigt som både lägre service och billigare driftskostnad (el) gör att investeringen blir lönsam efter bara 3 år i dagsläget enligt bolaget.

Vi fick se deras batterifabrik och en prototyp av en standard 9 m buss. Intressant i sammanhanget kan sägas att de slog världsrekord i september när de aviserade att de tagit fram ett nytt batteripack till en buss som gjorde att längsta körsträcka är 1101,2 miles, alltså 177 mil på en enda laddning.

Imorgon kommer vi besöka Electronic Arts (EA) och Equinix och förhoppningsvis tar vi med oss en del intressant därifrån att dela med oss av.

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/foretagsbesok-pa-tesla-och-proterra-i-silicon-valley/feed/ 0
#PrataPengar avs. 98 – Fondspecial med Johanna Kull https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-98-fondspecial-med-johanna-kull/ https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-98-fondspecial-med-johanna-kull/#respond Mon, 13 Nov 2017 08:10:36 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14389 Avsnitt 98 – Fondspecial med Johanna Kull

Den här veckan pratar vi om fonder och med oss i studion har vi Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening. Tillsammans går vi igenom de olika fondtyperna; aktie-, ränte-, bland-, fond-i-fond, index- och hedgefonder. Johanna delar också med sig av sina bästa tips för hur man ska välja rätt bland alla hundratals fonder som vi ofta har att välja på.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/pratapengar-avs-98-fondspecial-med-johanna-kull/feed/ 0
Amerikanska techbolag driver börsen https://blogg.avanza.se/avanza/amerikanska-techbolag-driver-borsen/ https://blogg.avanza.se/avanza/amerikanska-techbolag-driver-borsen/#comments Fri, 10 Nov 2017 14:33:36 +0000 https://blogg.avanza.se/avanza/?p=14340 Amerikanska techbolag driver den amerikanska börsen men frågan som många ställer sig är ifall det är en techbubbla? Värderingarna runt om i världen är höga, ur ett historiskt perspektiv samtidigt som tillväxten varit skral sedan finanskrisen, toppa det med lite historiskt låg ränta så har vi en spännande mix.

Vad betyder det egentligen att börsen är högt värderad då? I Sverige brukar vi säga att börsens P/E-tal har varit 14-15 de senaste 100 åren. Sen hur representativt år 1917 är för nutid 2017 kan man ju fundera kring. Men vi människor tenderar såklart att behöva något att relatera till och jämföra med.

I Sverige värderas börsen till 18,5x innevarande år och förväntningen på nästa år är 17,2x enligt Börsveckan. Nästa års förväntade vinstmultipel på 17,2x är alltså 18% högre än detta anrika historiska snitt. Tilltagande vinsttillväxt skulle såklart kunna leda till att vi växer in i värderingskostymen men vi kommer inte ifrån det faktum att siffran är högre än just snittet som många pratar om.

I USA förväntas P/E-talet på Nasdaq vara 17,2x i år och 16,0x nästa år, viss vinsttillväxt ligger alltså i korten.


Sedan finanskrisens mest bittra dagar har Nasdaq stigit 433%
och de mest namnkunniga techbolagen i USA har stigit desto mer. Faktum är att just techbolag idag utgör nästan en fjärdedel av hela indexsammansättningen. Idag har många av oss en iPhone, ett Netflixabonnemang, Googlar information, chattar med våra vänner på Facebook och kanske drömmer om en Tesla.  Så frågan är, är det verkligen en bubbla likt IT-boomen när drömmar och visioner var det konkreta och vinst var något luddigt som skulle komma i framtiden?

Några av bolagen fokuserar på tillväxt medan andra mer är inriktade på lönsamhet. Men då alla växer blir den sistnämnda kategorin lönsam tillväxt.

De som enbart fokuserar på tillväxt såsom Netflix och Amazon får höga P/E-tal då intäkterna som genereras går till att investera för framtiden utan att passera gå, då blir P/E-talen därefter. Apple vars iPhone i amerikansk media ibland tituleras som den bästa konsumentprodukten någonsin fick se sitt moderbolag värderas till P/E 9 för bara ett år sedan, det är lätt att glömma.

Idag handlar det inte enbart om framtidsförhoppningar utan många av dessa techbolag tjänar väldigt mycket pengar. Det säger självklart inte att bolagen och dess aktier nödvändigtvis behöver vara köpvärda här och nu men undertecknad tycker i alla fall att det känns bättre än att helt basera värderingen på fagra förhoppningar om framtida vinster såsom för 17 år sedan kring IT-hysterin.

Allt är relativt.. personligen gillar jag att sätta siffror i en kontext och då kan jag snabbt konstatera lite grann. Amazon som många reflexmässigt säger inte tjänar pengar sätter skräck i bransch efter bransch som de ger sin in i och man talar om ”Amazon Proof Companies”, alltså affärsmodeller som en amazonifiering inte kan rå sig på. I USA har 64% av hushållen Amazon Prime, alltså deras premiummedlemskap med fri frakt, bättre priser och extratjänster såsom deras motsvarighet till Netflix, Spotify, Storytel m.m. Siffran på 64% är fler människor än som går i kyrkan eller röstar i det amerikanska valet, bara denna extratjänst gav intäkter på strax över 80 miljarder kronor ifjol, alltså ett halvt Ericsson. Totalt sett jobbar lika många människor på Amazon som 5% av Sveriges befolkning.

Netflix har över 100 miljoner prenumeranter och adderade ytterligare 5,3 miljoner i senaste kvartalet, alltså halva Sveriges befolkning. De flesta lägger ned mer tid på Netflix än träning och välmående och VD Reed Hastings pratar om sömn som deras största konkurrent.

Apple hade över 1 miljard aktiva enheter (iPhones, iPad, Mac-datorer) globalt i januari ifjol, nu desto fler såklart. Bolaget är världens mest värdefulla börsbolag och deras kassa uppgår nätt och jämt till strax över 2000 miljarder kronor. Bara kassan motsvarar alltså drygt en tredjedel av hela Stockholmsbörsens totala värde.

Facebook har 1,3 miljarder dagligt aktiva användare och strax över 2 miljarder månatligt aktiva användare, alltså lika många som 130, respektive 200 Sverige. I senaste kvartalet steg vinsten 76% gentemot året innan.

Nasdaq 100 är ett index som innehåller aktier från de 100 största icke-finansiella bolagen på Nasdaq och är ett värdeviktat index, ju större börsvärde desto större påverkan på indexet.

Indexet har stigit +29,7% i år med Nvidia i topp som stigit mer än 100%, dessutom var just Nvidia den aktie som steg mest på S&P500 ifjol med sina +223%. Techbolagen har levererat fenomenala värden till sina aktieägare senaste åren.

Aktierna i Nasdaq 100 som stigit mest de senaste 5 åren (klicka för att förstora)

För att knyta ihop påsen kan sammanfattas att techbolagen rusat de senaste åren samtidigt som värderingen i vissa bolat vittnar om stark framtidstro. Vi ska dock inte glömma att många techbolag såsom Alphabet, IBM och Microsoft handlas till en värdering som är betydligt lägre idag än kring millenieskiftet.

Imorgon åker jag till Palo Alto, Silicon Valley tillsammans med Placera för att träffa intressanta techbolag , bland andra Tesla och Electronic Arts, för att få en känsla för trenderna inom techvärlden såsom för elektrifieringen av fordon likväl som det faktum att de sägs bli autonoma (självkörande) likväl som e-sportstrenden inom spelvärlden.

Vi kommer även besöka andra bolag inom elektrifiering och molntjänster. Under resan kommer vi dela med oss av våra reflektioner här på bloggen. Det är ju trots allt i Silicon Valley som många intressanta bolag föds och förhoppningsvis kommer vi få korn på några intressanta trender.

Allt gott,

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

]]>
https://blogg.avanza.se/avanza/amerikanska-techbolag-driver-borsen/feed/ 1