Försäkringarna du måste ha

Av Johanna Kull

04 okt 18

Share

Få saker är så snårigt som försäkringar. Ändå är det något vi alla måste ha och vissa försäkringar är viktigare än andra. För att lära oss mer bjöd vi in försäkringsspecialisten Stefan Thelenius från Konsumenternas försäkringsbyrå till podden. Här mer om hans bästa tips och vilka försäkringar han menar är ”need to have”- och vilka som är ”nice to have”.

Har du koll på vilka försäkringar du har och om det är någon du saknar? För ofta är vi både över- och underförsäkrade. Tyvärr finns det idag inget enkelt sätt att se vilka försäkringar vi har, ingen sajt som sammanställer allt eller så. Du får helt enkelt vara lite detektiv om du är osäker. Kolla ditt kontoutdrag, fråga din arbetsgivare och läsa på hos ditt fackförbund ifall du är medlem i något. Det var några av tipsen vi fick från försäkringsexperten Stefan Thelenius från Konsumenternas försäkringsbyrå* när han gästade Avanzapodden.

Stefan fick även svara på frågan vilka försäkringar som är need to have och vilka som är mer nice to have.

”Måste”-försäkringar

Hemförsäkring – En hemförsäkring kan ses som en slags ”gott och blandat”-påse som innehåller flera olika skydd. Dels skydd av dina tillhörigheter, men också ansvarsförsäkring, rättsskydd och reseförsäkring. Att tänka på; Välj rätt försäkringsbelopp. Ofta är grundbeloppet som försäkringsbolaget använder tillräckligt stort, men ibland kan du behöva höja försäkringsbeloppet. Har du någon extra värdefullt föremål, t.ex. en dyr förlovningsring, tavla eller liknande bör du ha en dialog med försäkringsbolaget för att säkerställa att den omfattas. I vissa fall behöver du teckna en extraförsäkring. I hemförsäkringen ingår också ett reseskydd skyddar dig på semestern i upp till 45 dagar. Här är det dock viktigt att komma ihåg att särskilt riskfyllda aktiviteter ofta är undantagna. Ska du t.ex. åka skidor utanför pisten, dyka eller bergsklättra, bör du därför kontakta ditt försäkringsbolag innan avresa och rådgöra huruvida du behöver teckna ett tillägg.

Barnförsäkring är en annan försäkring som Stefan tycker att alla barn bör ha. Här är tipset att teckna försäkringen så snabbt som möjligt efter födseln. Börja gärna att jämföra försäkringar redan innan barnet är fött. På konsumenternas.se finns en detaljerad jämförelse där du enkelt kan jämföra olika bolags barnförsäkringar. Barn är också försäkrade via kommunens gruppförsäkring, men vilket försäkringsskydd de har varierar kraftigt och beloppen är ofta lägre än vad de är i en enskild barnförsäkring. Dessutom gäller kommunens försäkring som regel bara för olycksfall, inte för sjukdom.

En livförsäkring ger efterlevande en summa pengar om du skulle avlida. Det är inte något som alla bör ha, men lever du tillsammans med någon och/eller har du barn är det i alla fall en försäkring du bör fundera på. Du kan teckna livförsäkring på valfritt belopp och om det skiljer mycket i inkomst mellan dig och din partner kan ni teckna försäkringen på olika belopp. Då faller det ut en större summa om den med högre inkomst skulle avlida än vad som faller ut om den med lägre inkomst avlider, för att väga upp skillnaden i inkomstbortfall. Har du ett bolån och tecknat låneskydd, kan det vara ett alternativ men en livförsäkring har fördelen att den är mer flexibel. Pengarna behöver inte gå till att betala av lånet.

En sjuk och olycksfallsförsäkring  ska ge dig ekonomisk kompensation om du råkar ut för en sjukdom eller ett olycksfall och får en bestående skada. Huruvida du borde ha denna typ av försäkring beror på din ekonomiska situation. Hur stort sparande har du? Har din arbetsgivare tecknat en gruppförsäkring åt dig och hur stort försäkringsbelopp har den i så fall. Det är i regel ett mindre belopp än vid en privat försäkring, men kanske ändå är fullt tillräckligt.

”Nice to have”-försäkringar

Sjukvårds- tandvårds- gravid- och produktförsäkringar, menar Stefan passar in i kategorin ”nice to have” snarare än ”need to have”. Här är tipset till oss konsumenter rannsaka oss själva. behöver jag försäkringen eller kostar det mer än det smakar? Har du kanske tillräckligt stort buffertsparande att ta till om något händer istället? Han tycker också att vi ska titta på premien, (det vi betalar per månad), samt läsa förköpsinformationen som ska lyfta fram försäkringens främsta egenskaper och dess begränsningar.

Teckna varje försäkring på egna meriter

Även om det kan vara skönt att samla alla sina försäkringar i ett och samma bolag, tycker Stefan att man ska teckna varje försäkring på egna meriter. En eventuell samlingsrabatt kan snabbt ätas upp av sämre villkor. Använd gärna konsumenternas.se för att jämföra de olika bolagen med varandra.

Att byta försäkringsbolag kan man såklart göra, men vid flytt av personförsäkringar som liv- och sjuk/olycksfallsförsäkring få man vara lite noggrann. Du lär nämligen behöva göra en ny hälsoprövning om när du byter bolag. Se därför till att denna är gjord och att du börjat omfattas av din nya försäkring, innan du avslutar din gamla.

Sakförsäkringar som t.ex. hemförsäkring är enklare att flytta men här finns det annat att tänka på. De har ofta ett års avtal så där får du hålla reda på din förfallodag. När det gäller hemförsäkringen är det också viktigt att det inte blir något glapp från den ena försäkringen till den andra. Det finns nämligen luriga karensregler vad gäller rättsskydd bland annat.

Det och mycket mer gick vi igenom i senaste numret av Avanzapodden. Podden hittar du där poddar bor.

Vilka försäkringsfrågor har du?

//Johanna

Konsumenternas försäkringsbyrå är en oberoende stiftelse som ger konsumentvägledning till privatpersoner. Stiftelsen har inget vinstintresse och lyfter aldrig fram enskilda bolag. De har däremot en webbplats full med viktig konsumentupplysning och jämförelseverktyg. På vardagar kl 9-12 kan du även ringa deras telefonvägledning på 0771 22 58 00. De har även en uppskattad blogg där de ger vägledning i bank- och försäkringsfrågor. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg