Hur lång tid tar det att spara ihop 100 000 kronor?

Hur lång tid tar det att spara ihop 100 000 kronor? Det tråkiga svaret är att det beror på, men ljuset i tunneln är att du har stor möjlighet att påverka. Ju mer du sparar desto snabbare går det såklart, men även sparformen är avgörande. Låt oss titta lite närmare på detta!

Hur lång tid tar det att nå 100 000 kronor? Svart linje är sparande på hög medan blå och grön linje avser sparande på börsen med antagen årlig avkastning på 7 procent.


Om du sparar 1 000 kronor per månad på ett sparkonto
så kommer det ta 8 år och 4 månader att nå målet. Det är dock klokt att låta en viss del av avkastning på ditt sparande faktiskt hjälpa dig på traven.

Om vi antar att ett sparkonto som mest ger 1 procent i årlig avkastning så kommer vi under dessa 8 år få ungefär 4 000 kronor eller fyra månaders sparande i form av avkastning, före 30 procents skatt. Här kan du se olika sparkonton som ger ränta.

Om du istället investerar 1 000 kronor på börsen så tar samma mål ungefär 6,5 år om vi antar en årlig avkastning på 7 procent. Nu är ju ett börssparande mer riskfyllt men det innebär att du kan nå ditt mål snabbare. Om du har ett specifikt syfte med pengarna och ett tydligt slutdatum där du behöver dem så är ett vanligt sparkonto ofta att föredra. Tryggheten i att veta vad du har på kontot överväger då ofta potentialen som ett börssparande kan ge. Börsen svänger och risken finns ju att du behöver pengarna när börsen samtidigt sjunkit. Om du däremot inte har ett givet slutdatum så är det klokt att överväga ett börssparande för hela eller en del av ditt sparande.

Annons

Hur hittar man pengarna att spara? Enklast är nog att dra in på onödig konsumtion och att spara direkt när lönen kommer istället för att spara det som ”blir över”. För de allra flesta så är verkligheten så att det blir för mycket månad kvar i slutet på lönen. Ett annat alternativ är att göra några hundmånader och spara så mycket du bara kan, för att därefter återgå till ett normalläge men med en buffert på plats som utgör en trygghet. Känslan av tryggheten som ett sparkapital utgör är definitivt värt det.

Dock är det ju så att vi alla har olika förutsättningar. Om ett sparande på 5 000 kronor innebär att du måste göra avkall på många saker som skänker dig glädje och välmående så kanske du får låta det ta lite längre tid. Men i ärlighetens namn så kan du nog skippa latten på stan, kanske cykla till jobbet och låta löneförhöjningen gå till sparandet. Utmana dig själv och se hur snabbt du kan bygga ihop en buffert på 100 000 kronor.

Hur gör man detta på ett roligt sätt då? Gamification är en spännande trend där man helt enkelt bygger in olika roliga spelelement. Det flesta tycker att det är roligt att tävla, inte minst mot sig själv, vilket inte sällan lockar fram barnet eller vinnarskallen i oss. Oavsett om det är i fotbollsmatchen, kubbspelet, när du spelar monopol eller utmanar dig själv på gymmet. Men hur kan man då applicera detta på sitt sparande?

Om du vet att du kan spara 1 000 kronor i månaden men är osäker på om du kan spara 5 000 kronor så kan vi ta hjälp av just gamification. Spara då 1 000 kronor direkt när lönen kommer och dela upp de återstående 4 000 kronorna på resterande 29 dagar. Det innebär att du sparar 1 000 kronor direkt och 138 kronor om dagen därefter, eller i alla fall de dagar det är möjligt. Det innebär att du minst kommer att spara 1 000 kronor och som mest 5 000 kronor. Då blir det ett litet tävlingsmoment som kanske gör att du drar in på onödiga kostnader eller kanske letar fram den där cykeln som både ger härlig motion och hjälper dig mot ditt mål.

En sak är säker, du kommer tacka dig själv efteråt då en buffert innebär mindre magont och oro kring ekonomiska frågor. Hela syftet med en buffert och ett sparande är ju att du ska få ut mer av livet, inte mindre.

Vad sparar andra till?

Att sätta upp ett konkret sparmål gör det ofta roligare och enklare att faktiskt komma i mål. Om du är intresserad av att veta vad andra sparar till kan jag tipsa om den här sidan. Här har vi samlat de populäraste sparmålen i olika åldrar – och vilka aktier och fonder som är populärast. 

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Stort lycka till med sparandet!

/ Nicklas

Psst, här har jag skrivit om hur mycket buffert man bör ha.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg