I en värld som drivs av likes blir pensionen lätt för långsiktig

Av Avanza

25 jan 19

Share

Januari, vilken månad! Fylld av förväntningar på det nya året som varvas med ekonomisk ångest. Bland mina vänner verkar nyårslöften om att komma igång med träningen, resa mer och äta hälsosamt toppa i vanlig ordning, åtminstone enligt alla obligatoriska peppinlägg på Instagram. Tätt följt av att ta tag i det egna sparandet såklart, vilket snarare framgår vid fikabordet än på sociala medier.

Att spara är givetvis inte lika like-vänligt som att spendera. Bilder på ett ökat sparkapital är inte lika socialt accepterade som bilder på en härlig strand på andra sidan jorden eller en lyxig skaldjursplatå på ett trendigt uteställe. Mitt något sena nyårslöfte blir att göra en helomvändning. Stå emot hetsen och göra med det mest olike-vänliga som finns – jag ska öka mitt pensionssparande.

Jag fick egentligen inspirationen under en tjejmiddag med gamla klasskompisar häromveckan. Utöver det vanliga snacket om relationer, de senaste Netflix-serierna och skvallret på stan, var det diskussionen om jobb och framtid vi fastnade vid allra längst. Vi bollade argument inför jobbintervjuer och löneförhandlingar. Vi pratade semesterveckor och karriärsteg. Till och med sparandet blev en central del i diskussionen. Och, för första gången någonsin på våra middagar, även pensionen.

3 snabba tips för att komma igång

Jag skulle ljuga om jag sa att stämningen inte blev något ansträngd när diskussionen blåste upp. Vad står det i våra anställningsavtal egentligen? Kan man förlita sig på den allmänna pensionen? Vad innebär det att pensionsspara privat? En gnutta ångest växte nog i oss alla. Det blev ett hetsigt googlande lagom till efterrätten, samtidigt som frågorna bara blev fler. Vi löste inte pensionsgåtan på plats, men turligt nog växte mitt intresse.

Jag har de senaste dagarna försökt förstå mig på detta. Tack vare kollegor, äldre syskon, tidigare inlägg här på bloggen och Pensionsmyndigheten.se har jag landat i några supertips jag känner att jag måste dela med mig av till andra likasinnade vilsna själar

Självklart är det första stalltipset att faktiskt börja lägga undan pengar privat till pensionen. Du kan avsätta lite, men ofta. För att få en rimlig avkastning på pengarna är det bra att börja tidigt eftersom pengarna då kan växa av sig själva. Genom att få ränta på ränta, i flera år, kan relativt små belopp när man är över 65 faktiskt vara ganska mycket pengar. Enklast och nästan alltid skattemässigt mest gynnsamt är att spara i ett ISK-konto.

Kolla ditt anställningsavtal. Utöver det privata sparandet är så väldigt bra att ha tjänstepension via jobbet. Får du ingen tjänstepension alls? Se till att förhandla till dig det på nästa lönesamtal. Är du inte nöjd med din arbetsgivares tjänstepensionsavsättningar? Förhandla upp dem. Varje procent gör skillnad på sikt.

Lever du i ett förhållande och går ned i arbetstid i samband med föräldraledighet? Kvinnor tar i genomsnitt ut mer föräldraledighet, går ned i arbetstid och VABar mer än män, se därför till att din respektive sätter av pensionspengar till dig om du också gör det, för att kompensera för pensionsbortfallet. Då föräldraförsäkringen inte är en lön utan en statlig försäkring är den endast grundande för allmän pension, men innebär inga avsättningar till tjänstepensionen. Långsiktigt kan det innebära hundratusentals kronor om du exempelvis går ned på deltid en längre period. Prata med din partner.

Tipsen ovan hoppas jag kan bidra till att färre kvinnor i vår generation blir fattigpensionärer på sikt eller hamnar i beroendeställning till någon annan. Och att fler kvinnor får möjlighet att bli äldre utan att varje dag behöva oroa sig över sin ekonomiska situation. Utmaningen i dessa tips är just långsiktigheten och uthålligheten. För de kommer garanterat inte kunna förgylla ditt instaflöde idag, ge dig nya följare på Twitter eller öka antalet likes på din senaste profilbild på Facebook.

Trenderna på sociala medier förändras inte över en natt. Men om du någonsin sitter på en tjejmiddag och pensionssparandet kommer upp till diskussion så får du gärna sprida dessa tips vidare. För vi är många som behöver spara till vår egen pension. Och desto tidigare man kommer igång, desto mer kan sparandet växa av sig självt.

/Helena Walentowicz

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg