Investeraren #29 – Hur tacklar man oron kring handelskrig?

Återigen gjorde sig den bubblande oron kring handelskrig sig påmind i måndags efter kritiska uttalanden från USA:s president Donald Trump under helgen, men frågan är ju hur man navigerar börsen i ett sånt här klimat? Börsåret 2018 har karaktäriserats av handelskrig och oro för att just detta ska materialiseras och än värre eskalera. I veckans podd reflekterar jag kring hur man kan tänka.

Same procedure as last year, same procedure as every year

Börsen är ett marathonlopp som även kan liknas vid att se målarfärg torka eller istappar tina på nordpolen. Med det sagt så blir budskapet som så många gånger förr att inte drabbas av panik och försöka hålla huvudet kallt vid den här typen av oro. Börsen har karaktäriserats av varannan dags börs i år, påeldat av oron kring eskalerande handelskrig och börsens ovilja att bestämma om det är negativt eller positivt tolkningsföreträde som råder.

Faktum är dock att denna typ av oro inte brukar göra något materiellt avtryck på börsen om man vågar vara långsiktig. Börsen just nu kan liknas vid den här leken där man håller fram handen och ska dra bort den snabbare än vad motståndaren lyckas slå för att sedan sträcka fram handen igen och börja om på ny kula.

Några råd på vägen:

  • Ha en god riskspridning i portföljen
  • Kom ihåg att en investering i aktier innebär att du köper en andel av ett bolag. Ibland kommer aktien inte återspegla värdet på bolaget och dess prestation utan påverkas av det allmänna risksentimentet på börsen. Utnyttja det till din fördel.
  • Investera bara pengar du kan avvara över tid, på så vis minimerar du risken för magont vid nedgångar och tänker mer byggstenar för att bygga en ekonomisk trygghet istället för pengar. Börsen går upp och ned men över tid har börsen varit den överlägset bästa sparformen och de bästa köpen görs ofta i de sämsta av tider.
  • Tiden är en tillgång, en stor del av marknaden är kortsiktig men för den långsiktiga kommer tillfällen till goda affärer att dyka upp emellanåt.
  • Sommarbörsen brukar vara turbulent och historiken visar att denna typ av oro har bedarrat tämligen fort. Självfallet ingen garanti för framtiden dock.
  • Fundera kring varför du äger de bolagen du gör, när du svarat på den frågan kommer du sova gott om natten och säkerligen även våga köpa när det gör som ondast.
  • Buy to build iställer för buy and hold. Om du köpt aktier och avser att äga dem över tid så kan du ju passa på att köpa mer aktier i dessa bolag. Om du är ung har du förmodligen merparten av det kapital du kommer investera på börsen framför dig, alltså framtida slantar som ännu varken är tjänade eller investerade. Om börsen skulle bjuda på en nedgång så gör ju det att du kan investera dem till bättre kurser än innan en ev. nedgång.

Du hittar samtliga poddar här.

Trevlig lyssning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg