Investeraren #16 – De svenska folkaktierna

Börsen bjöd på turbulens under förra veckan i kölvattnet av oro kring ett fullskaligt handelskrig globalt samtidigt som en rapport från Euroclear visar att riskspridningen i svenskarnas aktieportföljer är bristfällig. I oroliga tider är det inte helt fel att tänka defensivt och se om sitt hus.

Förra veckan bjöd på den näst största nedgången i år under en enskild vecka och börsåret som helhet har en bra bit upp till nollstrecket. Vad gäller handelskriget så är det snarare oron för ett eskalerande handelskrig som skrämmer investerarna snarare än de importtullar på stål och aluminium som USA nyligen aviserade.

Börsutvecklingen på OMXS30 veckovis under 2018 (klicka för att förstora)

 

Få bolag i den genomsnittliga aktieportföljen

Aktiespararna brukar rekommendera att äga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher för att sprida på risken samtidigt som vi kan se att de kunder hos oss som historiskt haft minst 12 aktier i portföljen har uppnått bäst avkastning.

Det till trots så äger vi i snitt 3,8 aktier i portföljen samtidigt som nästan varannan aktieägare i Sverige nöjer sig med en enda aktie enligt Euroclear. I min mening finns det ingen aktie som är så pass bra att den förtjänar exklusivitet i portföljen. Vi har färska exempel såsom biometribolaget Fingerprint som hade en hängiven aktieägarskara eller den klassiska småspararfavoriten Hennes & Mauritz, båda har gjort sina aktieägare besvikna den senaste tiden. För att inte tala om Ericsson eller Telia om vi backar tillbaka till millenieskiftet. Den specifika bolagsrisken kan sänkas genom att köpa fler aktier olika bolag och som sagt helst i olika branscher.

Vi har i snitt 3,8 aktier i portföljen och nästan varannan sparare nöjer sig med en enda aktie (källa: Euroclear)

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Hur många aktier har du själv i portföljen?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg