Riksbanken lämnade idag räntan oförändrad på -0,5 procent. Men beskedet från Riksbanken är tydligt, den första räntehöjningen på 7 år närmar sig. Sannolikt kommer den redan i december. Vi bolånetagare bör ta det som en påminnelse om att de rekordlåga boräntorna inte är här för evigt. Så här förbereder du dig. 

Dagens räntebesked från Riskbanken var ingen skräll, reporäntan lämnades oförändrad på -0,50%. Men nu är den första räntehöjningen på 7 år nära. Svensk konjunktur är stark, inflationen är på målet och utvecklingen i omvärlden är fortsatt god. Visst finns det risker, framför allt i form av utvecklingen i Italien och handelskonflikten mellan USA och Kina, men den samlande bedömningen är ändå att nu är det snart lämpligt att höja räntan och en första räntehöjning väntas antingen i december eller februari.

Det innebär stegvis högre räntor för alla med bolån. Slår bankens huvudprognos in kommer de rörliga räntorna ligga på kring 3 procent om tre år. En historiskt låg ränta, men trots det en fördubbling mot idag.

Riksbanken betonar visserligen vikten av att gå försiktigt fram och räntehöjningarna kommer ske i små steg, om 0,25 procentenheter åt gången, men förbereda oss bör vi ändå göra. Här tre tips på hur du bäst förbereder dig för högre boränta:

1. Räkna på hur högre ränta påverkar dig

Räkna ut vad en ränta på 3, 4, 5 procent skulle kosta dig i kronor. Är det något du klarar av utan problem, eller skulle du behöva skära ned på något? I så fall är det god tid att göra det. En Sifo-undersökning visar att nästan var femte svensk inte skulle klara en boränta på 4 procent. Är du en av dem bör du fundera över vad du kan göra för att förändra situationen.

2. Bind räntan hos dig själv

Räkna inte bara ut i teorin vad en högre ränta skulle innebära utan lev även efter det i praktiken. Har du idag en ränta på 1,5 procent så amortera eller spara mellanskillnaden upp till 4 eller 5 procent. Du binder räntan hos dig själv helt enkelt. På köpet får du en jämnare boendeutgift och enklare att planera din ekonomi.

3. Jämför banker

Se till att du inte betalar för hög ränta. Använd dig av snitträntorna och jämför olika banker med varandra. En liten skillnad på säg 0,2 procentenheter, det innebär 167 kronor lägre räntekostnad per månad för varje miljon du har i lån. Har du tre miljoner i lån innebär det med andra ord 500 kr lägre räntekostnad varje månad. 6 000 kronor per år. Kan du komma på något annat område där du lika enkelt kan spara lika mycket?

Är du förberedd på högre boränta?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.