Rekordlåg ränta har gynnat fastighetsbolag

För 538 dagar sedan sänkte Riksbanken reporäntan till -0,10% (feb 2015) vilket blev första gången någonsin som vi i Sverige fått se negativ ränta. Banker och försäkringsbolag mår mindre bra när räntan är låg medan fastighetsbolag mår desto bättre. Det beror på att räntekostnaden är en stor del av fastighetsbolagens totala kostnader. När räntan sjunker så minskar även en räntekostnaderna, med viss eftersläpning då räntorna brukar vara bundna.

Fastighetsbolag på Large Cap
Fastighetsbolagen på Large Cap – klicka för att förstora

 

Hur har fastighetsbolagen utvecklats när räntan är negativ?

Från årsskiftet och fram till 3 augusti hade nästan samtliga fastighetsaktier på Stockholmsbörsens Large Cap (Börsvärde över 1 miljard Euro) stigit på en börs som sjunkit under året. Undantaget är hotellfastighetsbolaget Pandox som minskat mer än Stockholmsbörsen. Bäst har Hufvudstaden gått, bolaget som äger flertalet av de fina fastigheterna i sällskapsspelet Monopol. I verkliga livet är det många som känner till NK (Nordiska Kompaniet) i Stockholm, en av flera fastigheter som bolaget äger.

Om vi backar bandet ända till februari ifjol och tittar på hur fastighetsaktierna gått sedan vi fick negativ ränta så ser vi att Göteborgsbaserade Balder toppar listan medan favoriten Castellum placerar sig längst ned i botten. Det beror däremot på att bolaget gjort en nyemission i samband med förvärvet av fastighetsbolaget Norrporten. Justerar vi för det så är aktien upp 28% istället. Det bör även tilläggas att Castellum är ett bolag med imponerande historik när det kommer till långsiktig utdelningstillväxt.

 

Antal ägare hos Avanza bland fastighetsbolagen
Antal ägare i fastighetbolagen på Large Cap hos oss per 2016-08-08 (Klicka för att förstora)

Direktavkastning och utdelningstillväxt

I vår bild ovan ser du hur hög direktavkastningen är i fastighetsbolagen. På börsen huserar det fler fastighetsbolag än så här men vi har begränsat oss till att skriva om de största i detta inlägg. Castellum har högst direktavkastning, alltså utdelning i förhållande till aktiekurs, vilket förenklat innebär att du får 3,33 kr i utdelning per år per investerad 100-lapp (givet oförändrad utdelning)

Förutom direktavkastning är det även intressant att kika på bolagens utdelningstillväxt. Direktavkastningen kan liknas vid ens lön, den förklarar hur stor inkomsten är idag medan utdelningstillväxten visar hur mycket lönen ökar över tid.

Den som arbetar vet att lönen allt som oftast landar på kontot den 25:e vilket betecknas som inkomst av tjänst. Ett bolags utdelning räknas som inkomst av kapital, då är det pengarna som jobbar istället. På samma sätt som de flesta förväntar sig en årlig löneförhöjning så är det många som förväntar sig att bolagen ska öka utdelning årligen.

Ibland kan ett bolag ha en hög direktavkastning medan utdelningstillväxten är låg och vice verca. Intressant kan sägas vara att hitta ett bolag med en attraktiv direktavkastning som även ökar stadigt över tid.

Vilket fastighetsbolag är din favorit?

 

 

Relaterade inlägg