Så får du barn att vilja spara

Av Avanza

14 maj 18

Share

Efter 2 månader på Avanza hade jag ju såklart insett att mitt sparande behövde utökas och satt upp en struktur för det, men som mamma till en 8-årig slösa-kille så funderade jag på om det skulle gå att inspirera honom, som gärna arbetade hårt och sparade pengarna för att köpa saker, mot att spara för framtiden i stället.

Vår Nicklas (@investeraren), antog så klart gärna utmaningen att inspirera en 8-åring till att spara för framtiden. Så under en av de sista dagarna på sommarlovet fick Gustav, som min son heter, följa med mig till kontoret och så fort affärerna öppnade så tog Nicklas med honom på en rundtur på stan för att kolla in olika börsnoterade företag. H&M, Clas Ohlson, NCC, Kone, Starbucks och Mc Donalds. Han förklarade hur allt hängde ihop, att om många handlade i en affär eller använde ett företags tjänster så kan det leda till att värdet på företaget ökade. Har du då investerat i aktier i det företaget, skulle du få en del av det värdet. Gustav kom tillbaks full av ny kunskap, och såklart superinspirerad, och redo att investera i sin första aktie.

Så valde han sin första aktie

Valet föll på H&M som en kombination av beloppet han hade att investera och att det var ett varumärke han väl kände igen och använde själv. Så hade Gustav köpt sin första aktie. Han var väldigt nöjd med sitt beslut och Niklas och jag var så nöjda att vår plan hade lyckats!

Veckorna efter kommenterade Gustav varje gång han såg någon med en H&M-påse, ”Kolla mamma nu växer mina pengar”. Han berättade även för mig att det var NCC som byggt våra vägar och att rulltrappan kom från Kone.

Hur motiverar man när värdet går ned?

Tyvärr inträffade ju det som händer oss alla ibland, att värdet på hans investeringar gick ned ganska mycket och då var det inte lika kul längre. Han var riktigt arg och resonemanget att det skulle öka över tid funkade inte alls. Han som jobbat och kämpat så för att få ihop sina pengar och nu var det mitt fel att värdet gått ned. Och lite dåligt samvete fick jag såklart. Han ville till och med sälja av allt och sätta in det på ett vanligt sparkonto, men det kunde jag ju bara inte tillåta, ett konto med 0% ränta! Det funkar inte för en Avanza-mamma. Det var dags att ta fram en ny plan.

Som mamma har jag ju lite koll på vad han triggar igång på och över en fika på stan så frågade jag om han kunde gissa hur mycket hans månadspeng skulle kunna vara värd när han var 18 år om han sparade den varje månad? Han gissade på 5 000 kr och tyckte att det var riktigt mycket. När vi kom hem visade jag honom Sparkalkylatorn så att han själv fick testa och laborera. Han insåg snabbt att gissningen han haft låg långt under vad det rimligen skulle bli, och ännu mer intressant blev det när jag sa att vi skulle dubbla beloppet han valde att spara. Det avgjorde saken! Så efter 10 minuter var allt uppsatt och klart, med månatligt sparande av fonder för hela månadspengen.

Sparar han fortfarande?

Och hur går det nu då, ett år senare? Ja, lite muttrande och sura miner kommer det så klart när han inser att han måste jobba ihop till alla inköp han vill göra av nya gosedjur och spel. Men när jag föreslår att han ska sänka sitt månadssparande och sätta in lite i veckopengsappen istället så väljer han till slut att ändå inte göra det. Han loggar in i sin Avanza-app, kollar värdet och känner sig nöjd med sitt beslut.

Så än så länge känns det faktiskt som planen lyckats…peppar, peppar. Jag har en 9-åring som sparar för framtiden med målet att bli miljonär, så nu får tiden utvisa hur stark den spara-kraften är mot slösa-kraften som ligger där latent och bubblar.

/Jenny Jürss, chef kundresa & användarupplevelse

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg