Så kan du lura dig själv att spara lite mer

Några av de hetaste affärsmodellerna att investera i just nu är de högt värderade SaaS-bolagens (Software as a Service). Eller ”molnbaserade abonnemangstjänster” som vi kallar dem på svenska. D.v.s. en programvara som man prenumererar på digitalt, och där själva applikationen ligger i molnet istället för på den enskilda datorn. Varför är den här affärsmodellen så lockande och vad kan man lära av den för sitt egna sparande?

Ur en investerares synpunkt är det fantastiskt med alla dessa återkommande intäkter istället för en affärsmodell där produkten eller tjänsten bara säljs en gång. Tänk bara på alla tickande abonnemang du själv har igång: Spotify? Netflix? Storytel? HBO? För att inte tala om det snudd på ofrånkomliga Tinder för relationssökaren. Dessutom så fantastiskt med skalbarheten. När jobbet med programvaran väl är gjort är kostnaden för att sälja fler abonnemang ytterst blygsam. Företagen bakom de lyckade prenumerationstjänsterna håvar in pengar, och användarna verkar också glada. All världens musik för runt en hundralapp i månaden. Man vågar knappt tänka på hur det var innan.

Kraften i en 100-lapp

Självklart levererar tjänsterna i sig ett otroligt mervärde, annars skulle de aldrig ha slagit igenom så stort. Men psykologin bakom pris och betalningsmodell går inte att underskatta. Det är just den där knappa hundralappen som är en del av hemligheten. Summan per tjänst och betalningstillfälle är så liten att den knappt märks. Särskilt inte som den dras direkt från ditt konto varje månad utan att du ens ser det. För vem orkar väl lägga ihop alla dessa avgifter och se vad man betalar totalt? Det handlar bara om att veta hur vi människor fungerar, för vi är inte alltid så överlagda och rationella.

Ett sparande som sköter sig självt

Min poäng är, varför inte använda samma insikt för ditt egna sparande? Börja ”lura” dig själv enligt samma metod. Sätt upp ett månadssparande på en för dig försvinnande liten summa och låt pengarna dras direkt efter lön. Lägg kontot under en egen inloggning så du slipper se det varje gång du loggar in på dina vanliga konton. Men summan måste vara så låg att du snabbt glömmer bort det hela, och inte ens tänker på dem om din ekonomi skulle bli tillfälligt ansträngd.

Lägg upp en långsiktig investeringsstrategi och justera den så sällan som möjligt (om du är osäker på hur du ska börja kan du hitta inspiration bland någon av alla vettiga skriftliga rekommendationer på Placera). Tricket är att du ska ägna så lite tankemöda som möjligt åt just det här sparandet.

Den magiska ränta på ränta-effekten

Det här ska förstås inte ersätta ditt vanliga sparande, utan vara en bonus att upptäcka längre fram. Ungefär som när man hittar pengar i en jacka man inte har använt på ett tag. Precis så lyckat blev det för mig. Jag upptäckte att jag har haft ett mindre månadssparande igång, trots att jag trodde att det var avslutat för länge sedan. Efter ett par år har det nu hunnit bli en trevlig liten summa. För som många redan känner till så gäller det att hålla ut över tid och låta ränta på ränta-principen jobba. Så låt dig inspireras av de smartaste affärsmodellerna och börja bygga värde åt dig själv istället för att bara skicka pengarna till andra.

/Mitte Blomqvist, Creative Director och Brand Manager på Pepins

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg