Träna för en lågkonjunktur

Av Johanna Kull

10 aug 18

Share

Ju längre vi kommer i högkonjunkturen och ju mer börsen stiger, desto fler blir frågorna om hur vi klarar en börsnedgång. Jag lovar, det går! Till sin hjälp har politiker, beslutsfattare och företagsledare ekonomiska sjökort. Vi privatpersoner får förlita oss på att vi skött intervallträningen och byggt upp en grundfysik som gör att luften inte går ur oss i motgång, samtidigt som portföljen orkar trycka på i medgång. 

Det är inte bara vädret som varit varmt i sommar, även i ekonomin råder högkonjunktur. Men efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur har vi ju lärt oss. Eller t.o.m. en krasch likt den vi såg för 10 år sedan? Om detta pratade jag i Aktuellt där en annan ekonom menade att ekonomiska prognoser är dåliga på att förutse lågkonjunkturer och tar finanskrisen 2008 som exempel. Det är inte helt klockrent enligt mig, vi måste skilja mellan lågkonjunktur och krasch.

Finanskrisen 2008 är den djupaste krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet och en riktig krasch. En lågkonjunktur är något helt annat och kan jämföras med att gå ned i tempo när vi springer intervaller på löpbandet. Det är något vi måste göra med jämna mellanrum och det är under dessa andhämtningspauser som vi kan fila på tekniken och jobba för ett mer effektivt löpsteg. Det är samma sak för bolagen och ekonomin i stort. En krasch likt finanskrisen däremot, det är mer som att vi ramlar av löpbandet. Något som är extremt svårt att förutspå men som tur också är väldigt ovanligt. På finansspråk brukar man säga att det är en svart svan som seglar in från sidan, med en oförutsägbar händelse som helt kastar om spelreglerna och påverkar alla världens börser.

Ekonomiska prognoser blir, precis som väderleksrapporter mer osäkra ju längre fram i tiden de sträcker sig. För kommande år är de däremot ofta relativt träffsäkra och fungerar som viktiga underlag för beslutsfattare. Såväl statsbudget som räntebeslut baseras till stor del på prognoser om framtida BNP och inflation. Beslut som annars skulle bli bra mycket mer utav chansningar. Det följer samma princip som att du (förhoppningsvis) inte ger dig ut på sjön utan sjökort. Visst, även med sjökort/GPS kan du ha otur och stöta på en grynna, men risken att gå på grund är ändå bra mycket lägre än om du skippar sjökortet helt och bara går på känsla. Samma gäller för ekonomiska prognoser.

Att lågkonjunkturer kommer då och då, och även krascher – om än betydligt mer sällan – får vi alltså leva med. Så var befinner vi oss just nu? Utgår vi från prognoserna, så är den allmänna bilden hos ekonomer att ekonomin i världen och i Sverige i synnerhet, är mycket stark men att vi kanske nått eller i alla fall är nära en konjunkturtoppen. Bolagen visar på fina vinster, men kapacitetsutnyttjandet är högt och det finns en del orosmoln i form av eskalerande handelskonflikt, räntehöjningar m.m. och vi får nog räkna med något mer dämpade tillväxttal framöver. Om än från höga nivåer. När detta kommer och vilken effekt det får på börserna, det kan vi däremot inte veta och än så länge finns det mycket som talar för en stark börshöst. Inget tydligt svar med andra ord, men som alltid är det bra att fokusera på det som vi faktiskt själva kan påverka. Balansen i vår egna ekonomi och placeringsinriktningen i vårt sparande.

För en ekonomi som inte får skrämselhicka av lågkonjunktur, men som ändå hänger med och frodas i börsuppgång behöver vi:

  • Ha marginaler och en buffert som kan agera krockkudde vid tillfälligt inkomstbortfall och liknande. Stresstesta din ekonomi genom att ställa dig ett par frågor som; Hur skulle jag klara av dubbelt så hög ränta? Skulle jag sova gott om natten ifall portföljen tappade 30 procent eller har jag för stor del av mitt sparande på börsen? Om du delar hushåll med någon, är det också viktigt att ni går igenom vad som skulle hända ifall ni separerar eller om någon av er blev sjuk. Att våga prata om svåra saker är bara kärleksfullt och visar att ni bryr er om varandra.
  • Amortera extra på bolånet ifall det är högt i förhållande till inkomst och/eller värdet på bostaden. Här kan du läsa om hur mycket vi måste amortera enligt det utökade amorteringskravet.
  • Inte glömma bort vårt långsiktiga sparande och framför allt våga spara långsiktigt även när börsen viker. Det är ofta när det gör som ondast som de bästa affärerna görs. Lär gärna min kollega Nicklas utmärkta text om svårigheten med att tajma marknaden och hur man istället bör satsa på tid i marknaden. Knepet är att månadsspara och att det funkar, det ser vi inte minst när vi tittar på Avanzas kunder. Det är nämligen gruppen med minst 12 insättningar per år som har bäst riskjusterad avkastning

Med det sagt, såklart hoppas jag på en lång och härlig brittsommar, precis som jag hoppas på en lång och utdragen solnedgång vad gäller högkonjunkturen. Jag kommer dock inte låta vädret styra mitt humör och inte heller ”oron” för en framtida lågkonjunktur styra min privatekonomi. Med rätt planering och förutsättningar klarar jag av oväder på båda håll.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg