”Det var ju bara några kaffe” – Hur jag vände mitt onödiga slösande till något bra

Av Avanza

23 apr 18

Share

Det jag nu kommer att skriva om hör man ju hela tiden. Och det är verkligen ingen rocket science. Men ändå var det både spännande och lite chockerande att faktiskt se svart på vitt vad jag har lagt mina pengar på. Att göra en budget är inte riktigt min grej. Ni som läst boken ”Omgiven av idioter” förstår precis vad jag menar när jag säger att jag är 7 procent blå. Inte så analytiskt lagd med andra ord. Men trots det har jag ändå alltid sparat regelbundet och haft koll på min ekonomi. Bara det att jag kör lite mer på känsla.

Take away-kaffe var boven i dramat

För ett tag sen kunde jag plötsligt se vad jag lagt pengarna från mitt lönekonto på, utifrån olika kategorier. Och vad totalsumman blev per kategori! Jag har valt att bara visa mina egna utgifter. Inte det gemensamma kontot eller saker till hus och barn. Det här är alltså bara ”mitt eget fel”.

En stapel stack verkligen ut. Restauranger & caféer. En middag med vänner på stan här. Några luncher ute där. En after work. Ett obestämt antal take away-kaffe i farten. Runt 100 kr för en lunch på stan eller 30 kr för en kaffe, som inte känns så mycket där och då — hur kan det bli så mycket vid månadens slut? Det här har jag ju såklart hört många gånger om. Men att få det presenterat från mina egna kortköp gjorde det helt plötsligt väldigt konkret.

Vill du betala 4000 kr för det? Nej tack.

Vi kan ta ett exempel. Om jag köper 3 kaffe i veckan x 30 kr. På en månad (4 veckor) blir det 360 kr. På ett år 4320 kr! Herregud. Tänk om någon hade frågat mig om jag kunde tänka mig att betala en engångssumma på över 4000 kr för att sen kunna hämta upp TRE kaffe på väg till jobbet i veckan. Jag hade aldrig signat upp mig på ett sånt abonnemang. Men ändå är det ju exakt det jag har gjort! Fast på någon slags avbetalning.

Och tänk om jag skulle ta och hoppa över 5 luncher ute varje månad också á 100 kr. Det blir ytterligare 500 kr x 12 — hela 6000 kr på ett år. Jag kan ju väldigt lätt komma på saker jag hellre hade gjort för dessa 10 000 kronor per år!

Så vad har jag gjort åt saken? Slutat såklart.

Ja, det låter ju väldigt enkelt kanske. Att bara sluta med sånt där. Men det är minst sagt lite svårare när man står där efter en strulig natt med barnen, en stressig lämning på förskolan och känner att jag inte kan bli människa utan koffein. Eller när jag inte hinner fixa matlåda, eller kanske rent av har glömt den hemma när jag ändå hade en.

Men om jag gör jag det konkret blir det lite lättare. 30 kr varje gång jag skippar det där kaffet på väg till jobbet. Och 100 kr för varje lunch jag medvetet väljer bort framöver till förmån mot gårdagens rester sparar jag till något roligare. Små förändringar som ger mycket i slutet.

Jag har helt enkelt börjat se det som en utmaning, lite som en sport. Hur mycket kan jag spara in på att undvika några onödiga utgifter? Och det handlar inte om att aldrig äta ute. Utan att välja bort några luncher ute i månaden. Det här ger mersmak. Att se kontot växa av pengar jag förut bara spenderade utan att tänka på det — känslan efter att ha kommit igång är ju grym.

Börja gambla lite också

Mitt nästa steg ska bli att ta de här pengarna jag sparar och placera dem i en fond med rätt hög risk. Jag tänker att jag kan ju faktiskt gambla med pengar som jag annars skulle ha gjort av med på annat. Då kan jag ju få avkastning på pengarna och på längre sikt kunna göra något riktigt riktigt kul. Och sen, när något roligt och oemotståndligt dyker upp, då vet jag att jag verkligen har gjort mig förtjänt av det 🙂

Om det inte bara är jag som brukar köpa kaffe i onödan eller äta ute då och då kanske fler är sugna på att göra något liknande? Lycka till!

/Christine Carstenius, kaffeälskande Projektledare  & Webbredaktör på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer