En ung sparnoobs utveckling

Av Avanza

13 okt 20

Share

– hur jag gick från att kunna noll till att ha lite koll

Jag har aldrig varit ett privatekonomi-proffs. Det var inget vi pratade om hemma och jag valde aldrig att engagera mig i tonåren när studentbidraget kom in. Visst hörde jag pappas röst i bakhuvudet som pratade om vikten av sparande, men jag hade så mycket jag ville göra för mina slantar att de orden mest gick ut genom andra örat direkt.

I kompisgänget pratade vi aldrig om pengar som något man borde hushålla med. Pengar skulle spenderas och var till för att kunna göra roliga saker. Ibland tog de slut och då lånade man av någon annan, och nästa gång lånade du själv ut när en kompis hade tomt på kontot. Därför blev det ju minst sagt en krock när ungdomslivet byttes ut mot riktigt vuxenliv med en faktisk lön, en hyra och en massa “tråkiga” utgifter. Jag behövde lägga om mitt tänk och fick verkligen börja om från början.

Här är mina 3 första steg till en hållbar privatekonomi

1. Vad har jag för utgifter?

Jag började med att räkna ut vad jag hade för utgifter mot vad jag fick in. Snabbt märktes det att den ekvationen inte höll. Jag behövde få ner mina kostnader för att ens gå plus minus noll, och ville dessutom spara. En snabb googling fick mig att förstå att ett bra startmål var att spara 10% av min nettolön (lön efter skatt) så det bestämde jag mig för att försöka få till.

2. Jag behöver en månadsbudget!

När det stod klart för mig hur min faktiska ekonomi såg ut fick jag börja planera mer konkret. Att börja spara in på saker är inte det roligaste och för att motivera mig själv försökte jag istället att vända på det – hur kan jag göra en budget som gör att jag når mitt sparmål och samtidigt tillåter mig att ha roligt och unna mig själv?

Att ändra på vanor är sällan enkelt och att dra in på sånt man tycker är kul kan ta emot. För att göra det tydligare för mig själv delade jag upp min budget i tre delar så jag lättare skulle se vad jag faktiskt gjorde av pengarna jag fick in. De fick bli:

  • Nödvändiga utgifter – mina standardutgifter såsom hyra, telefon, mat, a-kassa, SL-kort etc.
  • Lyxiga utgifter – restaurangbesök, kläder och skönhet, gymkort, utekvällar etc.

Sparande – 10% av nettoinkomst till sparkonto, och om jag kan spara mer går det till semestersparandet.

3. Hur drar jag in på mina utgifter då?

Jag behövde se över på vilka sätt jag enklast kunde spara in pengar. När jag såg vart pengarna tog vägen kunde jag snabbt se att mat, tillsammans med nöjen och kläder, dvs mina lyx-utgifter, var den största boven. Det finns massor av relativt enkla sätt att spendera mindre pengar utan att för den delen behöva sitta hemma och äta knäckebröd – men det gäller att vara kreativ!

Mina bästa tips för att minska utgifterna:

  • Tänk smart med mat. Genom att bli nitisk med matlåda sparade jag massor av bara farten. Att inte lägga en hundring på mat varje dag (genomsnittspriset för en utelunch i Stockholm), utan istället göra storkok, gjorde att jag snabbt hamnade under min tänkta matbudget. Jag lade därtill en regel om att inte slänga någon mat överhuvudtaget och fick plötsligt veckohandlingen att räcka 2 dagar längre än beräknat.
  • Skaffa dig autogiro och e-faktura på allt.Pappersfakturaavgifter kanske inte enskilt ser så dyra ut, men får du några stycken i månaden blir det ändå en summa att tala om efter ett år eller två. Lägg den där tråkiga stunden på att ordna autogirot och slipp sådana onödiga (och miljötaskiga) utgifter!
  • Hitta bra knep för lyxutgifterna.Gillar du och dina vänner att gå ut? Sök upp vilka restauranger som har erbjudanden. Ofta finns det ställen som erbjuder fina rabatter för sällskap över visst antal om man bokar via en specifik sida. Kan du handla din nya höstkappa second hand? Stockholm har ett fantastiskt utbud av andrahandsförsäljning som i regel kostar mindre än 60% av ursprungspriset. Tycker du om att unna dig en massage eller skönhetsbehandling ibland? Sök till dig en skola där elever under utbildning erbjuder detta för väldiga rabatter – om inte gratis i vissa fall.
  • Skaffa dig ett roligt sparmål. Detta är en klassiker men tål att upprepas. Om det känns luddigt eller svårt att dra åt svångremmen för att spara ”åt framtiden” är det enklare att göra ditt mål konkret istället. Utmana dig själv att komma över de där 10% och lägg resterande på något roligt. För mig var mitt första sparmål en resa till Berlin med min bästa kompis. Idag är det en kontantinsats till en större lägenhet.

Och sen då, vad gör man när man fått koll på grunderna?

Nu när jag kände att jag hade fått koll på min ekonomi, försäkrat mig om att jag höll mig till budget och sparade tillräckligt varje månad, var det dags att ta nästa steg. Att bara låta sparandet ligga på ett bankkonto utan avkastning kändes meningslöst när jag förstod att jag genom att placera dem rätt kunde få dem att växa. På Avanza Akademin hittade jag enkel och tillgänglig information för en amatör som behövde förstå vad en fond faktiskt var för något, hur man skulle tänka strategiskt när man sparar och hur man bäst anpassar sitt sparande till sina framtida mål.

Under hashtagen #tjejersomsparar här på bloggen finns mängder av matnyttiga inlägg och jag inspirerades massor av att ta nästa steg i den här nybörjarguiden till sparande av vår grymma sparnörd Hanna.

Idag tar jag med mig att sparande inte behöver vara så läskigt – tvärtom kan det vara givande och roligt! Det bygger bara på att man måste våga fråga och sätta sig in i en värld man kanske inte från början kände sig helt bekväm i. Att ha koll på sina pengar är en stor tillgång i livet och något jag tycker att alla, framför allt unga tjejer, ska känna är både självklart och lättillgängligt.

/Sofia Ivarsen, nybliven spar-entusiast

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.