Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Folkaktierna varnar lite

Över 1 miljon aktieägare har sett aktier falla på kontot, senaste veckorna. Svenska folkets mest ägda aktier går nu svagare än väntat. Vi ska se det som en lite kylig sommarbörsvind… Detta är också en tvärvändning från i våras mest ljumma pustar omslöt folkaktierna. Sommarens rapporter säger nu däremot att 5 av 13 folkaktier går sämre. Det är dåligt för att vara folkaktierna. Starka rapporter från bolånejättarna borde också väcka fler prutare… (mer…)

Ta sommaraktier med is

Aktier är inte tillfälliga besökare på kontot, utan är mer långa relationer under många år. Ta därför inte sommarkasten på börsen så allvarligt. Så blir det när vanliga börshandlarna är på semester och privatpersoner står för en större del av kakan. Vi får ta det med lugn och tänka på att börspengarna ska vi använda först om många somrar…
(mer…)

Bäst sedan finanskrisen

(Finanskrisen 10 ÅR) Köpenhamn är bästa börsen sedan finanskrisens inledning som började 16 juli för tio år sedan. På pallplats finns även Indien och USA. Våra nordiska grannar har däremot haft det jobbigt av lite olika anledningar. Överraskningen kanske är Europa, som fortfarande är på minus. Tio år efter finanskrisen. (mer…)

Köp det billigaste investmentbolaget

Superinvesteraren Jan Svensson, VD på investmentbolaget Latour, sparar själv gärna i andras i investmentbolag. ”Jag köper alltid det billigaste”. Så här gör du för att hitta den billigaste just nu. Hans eget Latour blir det inte. Den billigaste just nu bland de stora bolagen är istället Investor.
(mer…)

Finanskrisen skrämde oss

Ett årtionde efter finanskrisen märks hur svenska folkets sparande förändrats i grunden. Det goda är ett bredare sparande, även utanför landets gränser. Lågprisfonder har också gjort succé. Men på minussidan märks ett stort steg till betydligt mer sparande i dyra ofta matta blandfonder. Här finns att städa. (mer…)

Finanskrisen 10 år: +91%

Det är nu tio år sedan börsen började dala och gå mot finanskrisen 2008. Det tog 4 år för börsen att repa sig i Stockholm. Sedan dess är börsen i Stockholm upp 35% och en vanlig Sverigefond 91%, Andra börser repade sig olika snabbt: Danmark tillhör vinnarna och Ryssland släpar mest efter. (mer…)

Snitträntan juni sjunker

3 av 4 boräntor sjunker senaste månaden. Att binda 5 år kostar nu över 50 000 kr extra. Samtidigt som bolånebankerna varnar för dyra räntor framöver går de faktiska räntorna i andra riktningen. Snittprutaren betalar betalar nu rekordlåga 1,24%. Under juni är det hela 6 banker som sänker, 2 är oförändrade och 2 höjer. Det visar färska snitträntor från bankerna. Sjunkande långa räntor signalerar låga räntor många år framöver. (mer…)

Att tåla ett börsfall

Tulpanfeber går nu upp på svenska biografer. En stilla påminnelse om hur bubblor pumpas upp och smäller. Jag tänker genast: Tål du nästa börsnedgång? Då menar jag ett fall på åtminstone minus 20 procent under några kvartal. 
Tål du brända bullar? Det är exakt samma fråga. Receptet är; baka inte all bullar samtidigt…
Jag tänker på att ha ”rätt perspektiv” och ”rätt balans på kontot”.
(mer…)

Mattare industri

Högkonjunkturen mattas, vi kan ha passerat konjunkturtoppen för den här gången, men det behöver inte bli något dramatiskt börsras, utan bara lugnare tider med lägre tillväxt. Hoppet kan vara Europa, säger Pekka Kääntä, makroekonomen på Placera, när jag träffar honom. Vi har sett uppgången i folkaktierna senaste åren, nu kan vi vara beredda på andra riktningen. (mer…)

Cerberus Izave tog 500% i avgift

Cerberus Izave:s rådgivare tar ut 5 gånger mer i avgifter än spararen får i vinst, på de råd som spararen (en reporter på SVT). Är detta inte ocker och är det verkligt lagligt, måste vi fråga oss. Hoppas att politiker och myndigheter skakas om av uppgifterna. Det är dags nu. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.