Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Pengakoll: 200-lappen guld värd

En 200-lapp mer till alla barn kan vara en trampolin till deras första lägenhet. Att politiker vill höja sparskatten väcker fortsatt nya namn till ISK-uppropet. Debatten om bitcoin hettade till. Fingerprints senaste vinstvarning förskräckte. Glada igen blev vi när vi läst Marcus Hernhags nya bok Världens bästa aktier, som vi lottar ut.

(mer…)

54 pensionshjältar kan stoppa Bodström

Ett protestbrev från 54 anställda på pensionsmyndigheten kan stoppa nästa landshövding i Stockholm. Densamme Thomas Bodström är nämligen en av huvudpersonerna i Allra-härvan. Att de med bäst insyn öppet protesterar är ett hårt slag mot regeringen som nu rimligen måste skjuta på utnämningen. Samtidigt förtjänar de 50 pensionshjältarna allt beröm för sitt unika kurage. (mer…)

Tänkbara barn sänkte bolån

”Ni får låna en miljon mindre bolån för varje barn”. Det var Nordeas besked till Britt. Hon blir upprörd, kränkt och arg. Gå till en annan bank, är mitt enkla råd. Ingen människa ska behöva tala om privata livsdrömmar med sin bank. Nordeas tilltag har jag aldrig hört maken till. Tittar vi bara på räntor så är nära alla banker dessutom bättre.  (mer…)

Lilla sparskolan steg 1-4

Ge spargrisen turbo… Det handlar om att; hitta sina sparpengar, hitta rätt sparformer och sedan välj låga avgifter och rätt skatt. Det ger snabbt oss mycket mer för samma sparpengar. Därför har jag senaste veckorna skrivit om steg 1-4 i Lilla sparskolan. Nu är det dags för era frågor. Vilken fördjupning vill du se? Här steg för steg. (mer…)

”Världens bästa aktier”

(Henrik Senestad) Fler sparare borde hitta fram till värdeaktier för att få högre avkastning på lång sikt. Det säger Marcus Hernhag i en liten grön bok som heter ”Den enkla vägen, Hitta världens bästa aktier”. Skriv en motivering i kommentarfältet och kanske vinn boken. (mer…)

Sparrobotar bra och sämre

Fondrobotar och sparrobotar vill ge oss mer pengar för våra stålar. Hittills har jag hittat 12 robotar i fem olika kategorier. De kan öppna nya ögon och väcka till nya goda vanor. Dessvärre kan de även fälla krokben. Ett bra exempel är fondroboten Lysa. Ett varnande exempel är fondappen Tieless. Värstingen är kanske Youple. (mer…)

”Räntan stiger bara långsamt”

Den låga räntan biter sig kvar. Det konstaterar, USAs centralbankschef Yellen på onsdagskvällen. Det kan få bolånare och börssparare att jubla, lika mycket som de många räntetunga pensionsspararna sörjer. Alla tre behöver sina grepp: 1) sparare behöver bredd, 2) bolånare behöver kraschförsäkring och 3) pensioner behöver mer tillväxt. (mer…)

Ett läskig samtal från banken

(Henrik Senestad) Faller bopriserna kraftigt så lär tusentals svenskar bli uppringda av bolånebanken. En vän blev uppringd 1992. Banken vill ha in 100 000 kr på några dagar. Han hade tur och fick bo kvar. De flesta andra hade tyvärr inte alls lika mycket tur. Är du beredd?

(mer…)

E-kronan blir en köppeng

E-kronan ska bli en folklig krona. Den ger visserligen inte någon ränta, för den ska inte bli en sparkrona, utan mer av en köpe-krona, ett betalmedel som kan konkurrera med Swisch. Behövs den? Ja, som säkerhet och för att öka tillgängligheten. Och för äldre som tvekar över bankernans kort och swisch så kan staten inge extra trygghet. Här första rapporten om E-kronan. (mer…)

27 823 protester mot sparskatten

Förslaget om höjd sparskatt fortsätter att strömma in. Nu är vi närmare 28 000 personer. Det är fler än boende i Alingsås. Just nu passerade vi 100 protester från min hemstad. Här mer om uppropet och ISK-fakta /claes

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.