Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Skepsis till Gardellköp

(Henrik Senestad) Finansmannen Christer Gardell har länge varit en förebild för svenska sparare. Men de följer inte med till Tyskland, trots många år med stora ord. Få svenska sparare har hittat till Gardells senaste tyska köp. Endast 138 har följt Gardells tyska råd.

(mer…)

Tillväxten på paus

Tillväxten i västvärlden har senaste årtiondet varit den lägsta i modern tid. Orsaken är att den nyaste tekniken givit service till individen, snarare än affärer till bolagen, som skapar jobb och tillväxt. Till och med IMF hävdar att världsekonomin bromsat senaste månaderna för att folk hänger vid sin mobil. När mobiler och appar fångar upp affärer för företag så kan vi se nästa tillväxtsteg. Det finns redan en rad bolag här. Men de är hittills för få för att lyfta hela den gamla ekonomin. (mer…)

”Vänta på börsfall -15%”

Börsen har gynnats av många år med låg räntor. Slutet på räntesagan kan ge oss en börssättning på 10-15%. Det väntar sig Dagfin Norum på förvaltningschef på Storebrand SPP, när vi pratas vid. (mer…)

Fulsäljare kan jagas

Fula finanssäljare av ”binära superprodukter” har sålt snabba förluster till tusentals svenskar senaste åren. Nu är EU på väg att ta dem i örat ordentligt. Det var på tiden. En av säljarna ringde mig senast i veckan och på nätet möter jag dem varje dag. (mer…)

Budgetoro kan ge börsoro

Tvärstopp i amerikanska budgetförhandlingarna kan ge oss börsoro närmaste veckorna och månaderna. Det visar erfarenheterna från 2011. Då dök börsen 10 procent och behövde flera kvartal för att repa sig. Förhoppningsvis är politikerna snabbare denna gång och redan under helgen hitta en lösning. (mer…)

Pengakoll: Breddat sparande, snitträntor och bitcoins

Några veckor in på det nya året är ett utmärkt tillfälle att börja prata sparande igen. Jag har breddat mitt, vi går igenom löneväxling och presenterar nya snitträntor för bolån. Investmentbolag har blivit de nya folkaktierna. Omdebatterade bitcoin har senaste månaden tappat halva värdet. Detta och mycket mer har vi diskuterat i veckan:

(mer…)

Först högre barnbidraget

1 250 kr blir det nya barnbidraget. Det var länge sedan barnen fick mer. +200 kr kanske inte låter som värt att diskutera. Det är mindre än 1% en vanlig lön. Men kan för barn kan det bli första steget till en egen lägenhet. Hur ska vi barnen använda pengarna? Vi kan förstås konsumera direkt, vi kan också spara lite eller spara merparten. Så här tänker jag.

(mer…)

Är du högrisksparare?

Svenskarna visar allt större självförtroende på börsen. Några sparare går över den tunna linjen till att bli spekulanter. De köper mer småbolagsaktier, teknikaktier, förutom mer spekulativa papper och branscher. Men se upp! Allt fler börsproffs jag pratar med talar om att börsen är dyr. Det kan ge högrisk-valen oanad fallhöjd. Proffsen gör nu tvärt om och väljer lågrisk. (mer…)

Breddar mitt sparande

Nu breddar jag återigen portföljen. Jag säljer lite Avanza-aktier för att spara i fler aktier, fonder och amortera lite. För att leva som jag lär, men också inspirera fler att självkritiskt titta på kontot och även blicka framåt. Så får vi jämnare tillväxt på pengarna. (mer…)

Folkaktier dumpas. Investmentbolag gillas.

(Henrik Senestad) När folkjättarna Ericsson och Telia har motvind så väljer spararna framför allt Investor och Kinnevik. Alla 11 största investmentbolagen har fått fler ägare senast åren. Bland mer aktiva sparare har ägandet ökat hela 227% de senaste två åren, visar Avanzasiffror.  (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.