Gratis ränte-krock-kudde

Varannan bolånare är oroliga för räntan. Men det är fullständigt onödigt. Vare sig Riksbankschefen eller räntan är något oförutsägbart spöke, utan mer förutsägbar än både väder och vind. Och du kan enkelt finansiera din egen ränte-krockkudde, utan att lägga ut en krona till.

Sedan flera år är räntan inte längre någon gissningslek. Riksbanken är ju idag riktigt duktiga på att rita ut framtiden. Deras karta över räntans framtid har fått namnet räntekurvan. Så här ser räntan ut:

Och eftersom Riksbanken både analyserar och bestämmer räntan så litar jag på dem. De kan visst göra småfel på vägen, men kurvan är min plan för mina egna bolån.

räntekurvan 11 sep
RÄNTEKURVAN 11 september. Idag får vi en uppdaterad kurav och prognos

Idag är styrräntan 1,00 procent. Det innebär att den rörliga boräntan är cirka 2,5-3,0%. Beroende på hur duktig du är på att pruta.

Sedan ska vi förstås blicka framåt. Vad vi vet nu så ska den kortaste bolåneräntan passera 4% år 2017. Låter det läskigt?

1) Vill du förbereda dig på högre boränta redan idag lägga undan 1% extra på ett bolånekonto. Som en krockkudde för att tåla högre ränta.

Sedan vet vi att den höga räntan sällan bli långvarig, utan konjunkturen har sina cykler och om den tappar tempo om 2,3 eller 4 år vet ingen. Men räntetoppen brukar inte vara längre än några kvartal. Låter 1% till kudden dyrt?

2) Pengarna till kudden kan du hämta ”gratis” från ett särskilt ställe. Pruta på boräntan. Det är gratispengar, som du kan hämta hem skattefritt, varje år. Där vet vi att snittprutaren kammar hem 8 000 kr per år på ett 2 miljonerslån. Och om jag inte har fel, så har du större lån än så. Och så får du en gratis krockkudde.

Idag klockan 09.30 får vi en uppfräschning av bilden. Det innebär inte att du behöver kasta dig på vare sig köp eller säljknappen. Du behöver varken binda eller lösa lån. Men ta ditt intresse på allvar, använd det för att pruta. Det ger pengar direkt. Och kanske använd just prut-pengarna för att bygga upp den där krockkudden. Så har du själv finansiera kudden ”gratis!”

HÄR mer om Boräntor och att pruta https://blogg.avanza.se/hemberg?s=bol%C3%A5n

Vilken räntefråga funderar du på nu?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer