Ränta för rika

Vårt historiskt låga ränteläge slår väldigt olika mot olika människor. Låga räntor har en given vinnare; de rika. Lika tydligt är de med mindre plånböcker oftast de stora förlorarna på låga räntor.

Sedan 80-talet har räntan sakta rullat utför. Då var 7-8% inte ovanligt på ett sparkonto. Idag ger samma konto 0,8% i snitt. Och många äldre hoppas att vi ska tillbaka till 7% sparränta. Men det ter sig utsiktslöst. Istället är låga räntor något vi får vänja oss vid. Även detta svar ser olika sparare väldigt olika.

Den låga räntan är en ”härlig möjlighet” säger några jag träffar. Andra gruvar sig och menar att låga ränta är rena grundskottet mot deras ekonomi. Och bägge visar sig ha rätt – för de hanterar den låga räntan så olika. Äldre har ofta stora högar med pengar förvarade i räntor. De är förlorare när räntan är låg. De rika däremot tänker tvärt om.

Rika gillar låg ränta. För då kan de låna mer. För rika som är vana att hantera mycket pengar är också vana att räkna mycket mer. För ränta handlar om att räkna rätt. Matematiken är inte svår, men måste bara göras. Avkastningen minus skatt och minus låneräntan på lånet ska vara över noll.

inflation
Det är inte så mycket mängden pengar som avgör vår ekonomi. Utan hur vi räknar. Låna när räntan är låg lockar de som kan räkna, på samma sätt som låg ränta är ett gissel för den som inte bryr sig om att räkna på alternativen.

Eftersom både avkastningen och räntan varierar så är detta ingen fast matematik, utan vi måste göra några antaganden. Och det är här som många tyvärr ger upp. Och här är rika långt mer vana att räkna. För har du 100 000 kronor eller 100 miljoner på kontot så hanterar du pengar olika. Den senare lägger mer tid på att räkna och räkna rätt. Det gör att de också kan tillgodogöra sig låga räntor långt bättre.

För använda räntor handlar om matematik. Du kan visst bolåna utan att räkna särskilt många minuter. Det är det vanliga. Men om du vill använda räntor som ett riktigt drivmedel så är det bara att räkna. Du vet inte allt, men räkna in rejäla marginaler så tål du också mer. Idag räknar många inte alls. Det är deras egen fälla.

Enkelt uttryckt; de med mindre pengar på kontot brukar lägga mer tid på att arbeta övertid. Det upplevs i deras ögon mer konkret. Men 1 timme att räkna igenom lån och sparande skulle med stor sannolikt ge dem betydligt mer än både 10 och 50 timmar övertid. De med mindre pengar brukar dessutom lägga mer av sina pengar på sparkonton.

Därmed är de ofta de sparare med mindre pengar som ofta lånar ut till de rika, som har kunskap att göra mer pengar på pengarna.

Är det ojämlikt. Det kan några hävda. Men min poäng är att räkna. Räntan är låg och lockande. Några lär låna för mycket. Andra lånar för lite. Men låna framför allt efter att du räknat. Ger din investering mer än räntan. Det kan inte vara så svårt idag. Men hur länge gäller kalkylen. Tål den en höjd ränta? Ja, bedömer att många har investeringar som tål betydligt högre ränta. Stiger räntan är ju det ett resultat av bättre ekonomi. De går hyfsat bra hand i hand. Å andra sidan finns de som inte alls borde investera, utan låna mindre. Tänk alla de som lånar för att investera i räntor. Ja, det är tyvärr vanligt.

Den enkla minnesbilden av investerarna som räntelånar:
1/4 lånar för att spara i räntefonder mm (fel – du betalar dyrt för att spara)
1/2 lånar för att investera i blandfonder, garantiprodukter mm (halvbra – minska räntesparandet)
1/4 lånar för att investera i börsen (bra, om du inte chansar för mycket. Räkna igen och du tål mer)

Hur lånar du?/claes hemberg

Mer dagsheta diskussioner hittar du på https://twitter.com/Claes_Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer