ISK till barn

Passar ISK-kontot till barn, frågar läsaren Erik. Javisst! Och du behöver inte vara aktiv och byta fonder då och då. Det är myt. Utan ISK är bäst, för allt tillväxt-sparande. Sådan som barn absolut behöver. Och tänk på  samma sätt åt dina egna sparpengar.

Barn ska spara i 0-25 år. Eftersom de har föräldrar som står för den vardagliga driften, så kan barnens egna pengar gå direkt till sparande på lång sikt. En drömsparare med andra ord. Syftet med barnsparande borde vara en insats till första lägenheten. Det kan bli avgörande för att barnet ska ha råd att flytta ut. Om inte annat har hemmavarande barn visat sig vara väldigt dyra…Hur mycket ska vi spara då? Snittföräldern lägger undan 285 kronor per månad till sitt barn. Det är 1/4 av barnbidraget. Men tyvärr gör majoriteten av föräldrarna ett misstag. De glömmer pengarna på ett sparkonto. Föräldrarnas engagemang räcker inte riktigt hela vägen fram. Föräldrarna ger idag bort halva pengarna till banken.

285 kr i 20 år blir 68 000 kronor på hög. Sedan växer de beroende på vad du väljer. Här med lite bättre utfall steg för steg.
På sparkontot blir det 76 000 kronor i handen.
I en vanlig Sverigefond på vanligt fondkonto: 102 000 kr i handen.
I en billig Sverigefond på vanligt fondkonto: 119 000 kr i handen.
I en vanlig Sverigefond på kapitalförsäkring med avgift: 126 000 kr i handen.
I en billig Sverigefond på ISK-konto: 145 000 kr i handen.

En vanlig Sverigefond föräldrarna väljer kostar ofta 1,5%. Och når ändå inte snittet. Lägg till onödig skatt på vanligt fondkonto. Välj billig Sverigefond för 0,2-0,4% istället och låg skatt…

Och utfallet av pengarna kommer inte riktigt räcka till en hel insats till en lägenhet om 10-20 år. Så är det. Men pengarna kommer att bli ett väsentligt bidrag. Och kan du spara lite mer, så är det förstås välkommet. Men välj rätt sparform först. Det är viktigare än att lägga undan mer pengar.

Spararen Erik frågar om eget eller barnets eget ISK-konto. Du kan starta i eget och sedan skriva över den till barnet när hen fyller 18 år. MEN: Jag tror det är viktigt att verkligen engagera barnet. Annars kommer pengarna som en bomb… och det väcker knappast ansvarskänsla. Utan nämn kontot när barnet är ungt, visa innehav och berätta hur du tänkt. Pengarna är en del av sparandet. Men INTE allt. Engagemanget är värt mycket mer – tänk på det.

1) Berätta att pengarna finns där, som en del av insatsen till första bostaden. Det ger ju trygghet för barnet. Många unga undrar om de har råd att flytta hemifrån. Det allvaret förstår de redan vid 10 års ålder.2) Visa hur de växer. Hur ni valt. Öka förväntan på engagemang varje år. Vid 15 års ålder så behöver du och ni ägna en timme varje år. För att förstå.
3) Fråga barnet: Vill du engagera och själv förvalta lite (1%), som en del av ISK-kontot. Då kan hen bli extra engagerad. Hen får då välja fonder för att inte pengarna ska gå till courtage.

I valet av fonder. Kika på Annas portfölj, som jag skrev om häromdagen. https://blogg.avanza.se/hemberg/2014/02/24/en-bra-fondportfolj/

Lycka till!/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer