Hela 1/5 kvinnor äger aktier. Det är enormt hög siffra i ett internationellt perspektiv. Men jag väntar mig att fler kvinnor köper aktier närmaste åren. (Onsdag kväll kör vi landet största Tjejkväll på Börsen. 2000 anmälda.)

Färska Sifosiffror visar att 21 procent av kvinnorna äger aktier. Det är en stark siffra, som pekar på att över 1 miljon kvinnor äger aktier. Och deras vanligaste aktier som jag ser att de har på kontona är H&M och bankaktier. Även skog finns där ovanligt ofta.

Kort sagt gillar kvinnor ganska stabila aktier med bra utdelning. Det är också bakgrunden till att kvinnors aktieval vann gentemot männen under fjolåret. Utdelningsbolagen har ju varit i ropet. Ja, kvinnor sparar mer likt aktielegenden Buffett. Män däremot chansar mer i teknikaktier.

Nu tycker jag inte kvinnorna ska jämföra sig med männen. Men de kan bli inspirerade när det gäller andelen aktieägare. Bland männen sparar 70 procent fler i aktier, eller hela 36 procent. Med tanke på kvinnornas mer långsiktiga aktieägande, borde det vara tvärt om. Fler kvinnor än män borde äga aktier.

På ett annat område kan också kvinnor hitta mer inspiration. Tänka på skatten. För ska du spara i aktier så får du sannolikt betydligt lägre skatt på ISK-kontot. 14% av kvinnorna har idag ISK-kontot. Mot 20% av männen. Därmed har 2/3 med aktier antagligen hittat rätt kontoform. Nåväl några kan också ha valt kapitalförsäkring. Och det fungerar ju också väl, om du väljer en utan avgifter.

På onsdagkvällen 18.00 på Stockholmsbörsen möter jag Ebba von Sydow, Anna Eklund, Karin Sjöblom, H&M:s Nils Vinge…  Vilka frågor vill du att jag ställer till scengästerna?

Följ diskussionen vidare på https://twitter.com/Claes_Hemberg