Amortera / bygga räntelada

Riksbanken inför 3 juliAmortera?  Det är dags att fylla ladorna och bygga en riktig räntelada. Det har aldrig varit billigare. För räntan blir låg i många år framöver. Det kan Riksbanken nu komma att erkänna. Vi kommer att se det i Riksbankens prognos: räntebanan.

Riksbanken inför 3 juliAtt räntan sänks är alla överens om. Kanske ytterligare en gång till redan i höst. För att stimulera ekonomin. Men än viktigare: dalen blir djupare och längre. Uppgången kommer senare, men också planare, vilket signalerar låg tillväxt och låg ränta många år framöver.

Vilken är signalen till oss sparare: Trubbel för sparkonto-sparare och jubel för bolånare, kan vi spontant tänka. Men med den låga räntan får vi en frist:

Mitt råd: Sparkonton blir sämre än sämst. Välj högräntefonder istället för dina räntepengar. Boränta blir billig. Men jubla inte över det. Ta som en instruktion: utnyttja den billiga räntan för att fylla ränteladan, inför dyrare tider. Börja nu. För att minska chocken längre fram. Räntorna blir dyrare om 2-3 år, kanske inte på gamla höga nivåer. Men en fördubbling mot nuet lär ändå kosta på.

Byggdelar till din räntelada, med uppskattad avkastning i lågräntevärlden:

Undvik: Kontanter och Sparkonto (väntad avkastning 0,0-1,5%)
Försiktige: Högräntefonder (väntad avkastning 2-4%)
Mellan: Hälften högräntefond och hälften billig globalfond (väntad avkastning 3-4%)
Offensiv: Billig globalfond (väntad avkastning)

Hur mycket pengar ska jag spara? Börja försiktigt; med hundralappar. Dubbla i höst. Sikta på: Lägg undan skillnaden mellan din boränta och 3%.
Ska i verkligen spara i aktiefonder för en räntebetalning? Ja, eftersom vi talar om sparande på 2-3-4 års  sikt är det ett rimligt val.
Amortera? Nja. Sikta på 80% belåning, så du tål boprisfall. Sedan: när räntan är så låg så borde du kunna investera bättre och tjäna en mellanskillnad, tänker jag.

Hur bygger du din räntelada?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer