Ingrids sparform för 750 000 kr

Spararen Ingrid, 75 år, flyttade häromdagen över 750 000 kronor till sitt ISK-konto för att teckna en ny aktie. Men tilldelningen blev bara en tiondel. Nu undrar hon vad hon ska göra med ”vänt-pengarna”? Hon har ju dem startklara på ett ISK-konto. Jag misstänker att dessa pengar delvis är ”ge-bort-pengar” och där behövs en särskilt plan.

Har du tecknat dig för en ny aktie senaste månaderna så har du antagligen inte fått så många aktier som du önskat. Orsaken är ett stort intresse. Efterfrågan på nya aktier har överträffat de flesta prognoser. Många aktier har efterfrågats både 5 och 10 gånger mer än det funnits aktier. Och vad gör ni då med slatten, som ibland kan vara flera hundra tusen kronor?

Här ger nya ISK-kontot en särskild effekt. För att teckna har spararen Ingrid och många med henne nämligen ofta flyttat över pengar till ofta ett ISK-konto. Det kontot passar ju bra för långt sparande och därför vill hon kunna teckna sina nya aktier där. Men när tilldelningen blivit mager så finns där mest en hög med pengar. Så är det just nu för Ingrid. Hon har nära 700 000 kontanter på sitt konto. För hon fick ju bara aktier för 70 000 kronor. Vad göra?

Ingrid talar själv om olika alternativ: flytta ut pengarna igen till ett högräntekonto? tänker hon spontant. Men nu har hon ju redan betalat den lilla startskatten på kontot, så då menar jag att vi kan hitta minst lika bra sparformer inom ramen för kontot. Men innan vi talar sparform måste vi bara reda ut förutsättningarna.

Först: Många äldre sparar i räntor. Vi känner igen räntor och vi har en vana att spara i räntor. Men närmaste åren så är ju räntan rekordlåg, så det är lätt att pengarna inte ger någonting alls. Landet största bank ger ju nu 0,05% på sitt sparkonto. Nej, det duger inte. Och även den som letar runt har svårt att hitta sparkonton som ger mer än 2-3 procent. För vi vill ju ha insättargaranti. Men vill du ha hög ränta så skulle jag hellre föreslå högräntefonder. Har givit ca 4% per år senaste åren. Och jag väntar mig den häraden även framöver. Här hittar du Catella avkastningsfond, Cicero avkastningsfond, Atlant Stability och Spiltan högräntefond.

Men innan du gör det valet ska du fråga dig: Ska du använda pengarna själv? eller tänker du så småningom ge bort pengarna? Ingrids ålder 75 år ger ofta utrymme för många positiva upplevelser och utgifter. Att ge bort dem är inte alls givet.

Men ser hon att ”ge bort” ändå är ett alternativ så rekommenderar jag henne att se på ”ge-bort-pengarna” med särskilda ögon. För Ingrids eget behov av att ha pengar tillgängliga och inom 5 år resa, köpa, uppleva är inte alls samma perspektiv som de flesta yngre har. Ska du ge bort pengarna till en yngre så vill jag gärna att du tänker på dennes tidsperspektiv. Så här skulle jag göra om jag hade en pott ”ge-bort-pengar”.

1) Ha kvar alla pengar på ISK-kontot. Och sätt av pengar i potter riktat till varje person som du senare tänkt att ge just dessa pengar.

Lisa-pott, 15 år: Lisa ska sannolikt spara i 10 år till insatsen till en lägenhet, vilket är en stor investeringar och hon själv kan knappast kompensera för ojämnt utfall. Därför: billiga breda globalfonder (pris 0,4% per år), för den passive sparare. en serie investmentbolag för den mellanaktive spararen.

Tor-pott, 46 år: Tor ska sannolikt spara minst 20 år till pension, vilket är en lång tid och Tor har också egen lön och eget sparande. Då väljer jag sparande med högre avkastning och mer ojämn kursutveckling. 1/3 Sverige, 1/3 global och 1/3 tillväxt. Här finns nu billiga fonder i alla kategorier (0,0%, 0,4% och 0,8% per år) om det ska vara ett mer passivt sparande.

Vad väljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer