SVT: rapporterna och vår ekonomi

GomorronI Gomorronsoffan i SVT kl 07.25 imorse talade vi om börsbolagen, konjunktur, räntor och sparande. Stora frågor på fem minuter. HÄR http://bit.ly/1mXutLa

M0rgonsoffans programledaren Linda Nyberg, har en häftig bakgrund som många inte känner till är att hon har en bakgrund som journalist och nyhetsankare på arabvärldens stora nyhetsmedia Al Jazeera i Qatar. Nu däremot talade vi mest om Sverige.

Först diskuterade vi bolagens rapporter; som bjudit både på surkart och söta smaker. Men industrin är inte alls så besk som många anat och de flesta bolag har stigit på rapport. Husqvarna lovar gott efter bra resultat i USA. Atlas Copco talar om starkare gruvnäring och SKF ser tillväxt framför allt i Asien. De var de tunga rapporterna före morgonens sändning. Den övergripande bilden blir ändå att vi ser tilltagande konjunktur i USA, Kina och Japan, vilket stärker en stor del av vårt sparande och även svenska börsen med sina många exportbolag.Godmorron 17 juli14

Men så har vi bekymret Europa som saknar någon tydlig riktning eller tillväxt. Det är som att vi i Europa behöver härma USA och Japans kraftfulla stödpaket. Svaga europeiska politiker gör att räntorna kommer att vara fortsätta låga i flera år till. Låg ränta och låg krona är samtidigt mumma för svenska bolag som redan gynnas av tillväxten utanför just vår egen kontinent.

När vi tittar på vår plånbok innebär detta att en hälften vårt sparanade växer på bra. Det är den delen vi har i aktiefonder och aktier. Men den andra hälften av vårt sparande – räntor – är fortsatt pressade i många år till. Sparkonton är mest öken. Du kan istället hitta högräntefonder som ger 2-3-4%. Företagsobligationsfonder väntar jag mig ger 3-5%. Men fundera också allvarligt på hur mycket pengar du behöver i räntor. Ska du spara i 3-4 år så är sannolikt en billig globalfond ett mycket bättre sparande.

När vi ändå talade plånboken ville jag också lyfta in dramatiken i våra pensioner. Det är ju våra största pengar: Här kan många få ut betydligt mer i pension om de väljer närmare noll i avgifter. Flytträtten är ju på gång och redan idag kan många flytta häflten av sitt pensionssparande.

Det var vad vi hann med. Vad vi inte hann med är två vanliga frågor just nu:

Frågan om vad som kan knäcka den svaga konjunkturen? jag vill ändå nämna här. Det som diskuteras bland analytiker är hur känslig är ekonomin för räntehöjningar. Men även dessa står ju inte vid dörren utan ser ut att vara fler år bort. Men bara oron för dem kan plötsligt få börsen att hicka till. Men bara just hicka. Om nu inte konjunkturen går baklänges. Då lär vi få seatt även börsen vänder ned. Men idagsläget finns inga sådana tecken.

Är inte bolagen rekorddyr? är en vanlig fråga för den som bara blickar på kurvorna. När det gäller exempelvis H&M och Atlas Copco så stämmer detta om vi bara ser till just prislappen. Men det H&M och det Atlas som senast var prissatt till den här nivån producerade då inte alls lika stora vinster. Kort sagt är dagens prislappar visserligen höga på pappret, men inte rekordhöga förhållande till vad bolagen producerar. Och nu tycks flera bolag kunna höja tempot och då kan prislapparna plötsligen framstå som billiga. Vi får väl se!

Vad tänker du om börsen, räntorna och plånboken?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer