Höstens första handgrepp

Under sommaren har räntan sänkts till rekordlåga nivåer. Något som vi kan ta hänsyn till både i räntor, aktiefonder och aktier.

Räntan har aldrig varit lägre. Det påverkar våra sparkonton men kom också ihåg dina aktier och fonder. Sparkontonas ränta pressas ofta nära noll. Även aktiefonder påverkas eftersom kronan tappat och väntas fortsätta tappa i värde framöver.

Den som vill ha högre räntor behöver nu se bortom sparkonton och kika på högräntefonder. Här finns flera olika: jag räknar in bl a Catella avkastningsfond, Spiltan högräntefond och Öhman företagsobligationsfond. Sparar du dem på ett ISK-konto får du lägre skatt och i handen väntar jag mig att de ger 3-4%.

Nu finns även fler räntefonder som hoppas på långt mer, men de passar bäst under rubriken högrisk, vilka kräver mer bevakning och är nog ingenting att börja med.

Även våra aktiefonder påverkas av ränteläget. Eftersom den låga räntan pressar svenska kronan, så tappar även Sverigefonderna jämfört exempelvis USA- och globalfonder som handlas mest i dollar och euro. Det är kanske där vi ska lägga nästa pott eller månadssparande. Billiga fonder jag gillar är exempelvis SPP USA och AMF Global. Vill du spara mer spännande kikar jag på Frontierfonder och billiga tillväxtfonder.

Flera svenska exportaktier gynnas av billigare krona, men du med mest inhemska aktier kanske kan komplettera med några stabilt växande välkända amerikanska aktier. Nättidningen Placera har ju föreslagit aktier bl a kaffekedjan Starbucks, läkemedelsjätten Baxter och Buffetts Berkshire Hathaway.

Det var några grepp. Där alltsammans passar bra på ISK-kontot. Har du redan kapitalförsäkring utan avgifter kan du fortsätta där, annars lär ISK-vara det klart bästa kontot med lägsta skatten, för de flesta sparare.

Vilka höst-tankar har du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer