Balansen räntor/aktier?

Hur mycket pengar ska jag verkligen ha i räntor? Spararen Mats ställer den viktiga frågan.Balansen räntor aktier

Spararen Mats har själv 10-15% i kontanter. ”jag ser som en buffert för både kommande utgifter och kommande investeringar. Resten ligger i aktier/aktiefonder. Men hur kan vi tänka om fördelningen?” undrar han.

Så här tänker jag: Enkelt, tänk ut hur mycket pengar du behöver som en reserv i kronor, för tillfälliga utgifter som kan komma närmaste 1-2 åren. Ha den summan i räntor. En gång per år kan vi sedan tänka efter: ”Har vi för mycket eller för lite i räntor?”. Resten av pengarna ska få växa. Då väljer jag precis som du aktiefonder och aktier.

Ett undantag hittar jag direkt: Har du en säker utgift om säg ett år; är det bättre att amortera ned bolånet motsvarande detta sparkapital nu genast. För att om ett år öka bolånet igen. Då har du ett sparande med i stabila storleksordningen 3-4% ränta, beroende på vilken boränta du har nu. Över huvudtaget borde stora belopp i räntor vara närmast förbjudet för den som också har bolån. Den som räntesparar och räntelånar samtidigt lånar ju indirekt av sig själv, med banken som mellanhand. Dumt. (Idag har svenskarna ca 2 000 mdr i bolån och samtidigt lika mycket sparat i räntor)

Människor kan också se räntor som trygghet. Jag håller inte med. Det är en synvilla. Pengar sparade på olika sätt ger störst trygghet. Och balansen som Mats tar upp ger dig trygghet utifrån dina behov. Själva balansen utgör tryggheten.

Ibland hör vi också ekonomer peka på risknivåer och ålder när vi ska fördela sparpengar mellan räntor och aktier. Men begreppet ”risk” är närmast omöjlig att reda ut. Din ålder ger en bild, men säger inte så mycket, utan det som påverkar dig mer skulle jag säga är ditt kapital:

– Den som har lite sparpengar tvingas ofta att ha allt sparande i räntereserven. (Sikta härnäst på att bygga upp ett sparkapital som du inte behöver närmaste året – så du får pengar som också kan växa i ex aktiefonder.)
– Den som har säg en årslön i sparande kan ofta vara nöjd med 5-10% räntor. Resten i aktiefonder. (Vässa sparkapitalet med billigare eller bättre fonder och lägre sparskatt – ISK/kapitalförsäkring.)
– Den som har en förmögenhet, lär ha mindre än 1% i räntor. (Använd kanske också kapitalet för direktinvestera och bygga bolag. Kan ge både avkastning och jobb.)

Att ha mycket räntor, är som att källaren full med potatis, men vi vägrar sätta ut dem i jorden på vårkanten. Då har vi ju ingenting som växer. Syftet med pengar är ju: att vi ska använda dem; nu och senare. Så ät potatisen eller plantera ut den, tänker jag. I källaren växer ju inte potatisen… liksom tiden äter upp våra pengar i form av prisökningar.
Hur fördelar du mellan ränta och aktier?/claes hemberg

Följ också denna och andra diskussioner på twitter @Claes_Hemberg

Vanliga frågor kring detta:
– Ska vi inte ta hänsyn till konjunkturen? Det kan vi göra, men var vi är, vet ingen säkert. Därför är det i mina ögon mer riskabelt att försöka hoppa in och av börsen i rätt skede. Mina bästa sparaffärer har varit långa: över tio år.

Är inte börsen dyr? Jag ser inte det. https://blogg.avanza.se/hemberg/2014/08/21/pa-toppen-eller-nystart/
Ska vi ha lite räntor när räntan är låg? Enligt investeringsklockan ska vi det. Men räntorna nu beror mycket på Riksbankernas historiska press. Så måttet är lite trubbigt. https://blogg.avanza.se/hemberg/2014/01/29/investeringsklockan-ropar-aktier/

Relaterade inlägg

Kommentarer