Alibaba lockar bara lite

Köpen i Alibaba (Yahoo) har stigit bara långsamt under året. Samtidigt som aktiekursen stigit kraftigt.

BABA blir på fredag världens största börsnotering. Men intresset för att köpa in sig på förhand har varit måttligt. Hittills har bara 250 sparare köpt för 2 miljoner kronor. Kanske är aktien för förutsägbar, tycker vanliga sparare? Andra borde gilla det.

På förhand har svenskarna kunnat köpa Alibaba-aktien genom storägaren Yahoo. Du får 90% Alibaba för varje Yahoo-aktie. Men Yahoo som tillhör några av svenskarnas mest USA-köpta har tvärt om tappat i år. Den kinesiska aktien har inte varit tillräckligt igenkänd. Bara några få hundra har köpt Yahoo senaste året. 

När Facebook och Twitter gick på börsen 2012 och 2013 var det köer till aktieköp. Men när nu jätten Alibaba som dessutom tjänar bra med pengar, står vid börsens dörr, så är intresset mer tamt. Har Facebook, Twitter eller vårens svenska börsnoteringar bränt broarna?

Nja, de två sociala mediebolagen stod vid börsnoteringen inför ett elddop att börja tjäna pengar. Det fick bägge aktiekurserna att svajja rejält. Facebook har sedan dess vänt osäker intjäning till plus. Dessutom har de överraskat många analytiker på det sätt de fått fart på mobilanvändandet. Även Twitter böjar styra norröver. De svenska börsnoteringarna har visserligen gått si och så, men Alibaba är någonting annat.

Som Kina 1:a i näthandel är de en vinstmaskin som växer. Tillväxten på 50% senaste året är få nätbolag förunnande. Kanske är den för trygg för aktieköpare som söker raketer på fjärran börser? Eller är det just Kina som får sparare att tveka. Vi har ju närmast ingen vana alls att äga Kinaaktier, inte ens via börsen i New York.

Men även Kina 1:an står inför hinder och trösklar. Alibaba har köpt rader av bolag senaste året för att tillskansa sig ny teknik och personer vassa inom näthandel. Om det är rätt recept låter jag vara osagt. Bolaget fungerar redan idag. Det är inte alltid lika klart när bolag går på börsen.

Vad säger du om Alibaba? /claes hemberg

Följ diskussionen vidare på https://twitter.com/Claes_Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer