Allt i småbolag?

Småbolagsfonder har gått raketbra senaste åren. Spararen Per som har lagt hela sitt sparande i Didner & Gerge småbolag, funderar ändå om det är rätt. Utfallet har varit gott, men nu frågar han för framtiden. Ska gå i pension om 7 år. Mitt svar: byt!

Mitt svar: Att spara hela pensionen i EN fond låter för vanskligt. Särskilt när du valt en småbolagsfond. Den är känslig för sättningar på börsen. Inget illa om Didner. De är säkert duktiga. Men ditt fondval är så snävt. Mitt råd för ett stabilare och bredare sparande. Dessutom tänker jag på skatten.

småbolagen rasar
Småbolagen (blå) svänger mycket mer. Och har tappat rejält senaste tiden mot Stockholmsbörsen (gul). De är mer känsliga, och passar bara aktiva sparare.

Så här tänker jag, när jag hör att du vill ha ett enkelt sparande som inte kräver någon större uppsikt:

1) ISK-konto som ger låg skatt, passar bra på 7 års sikt

2) Spara merparten i breda billiga fonder. Enklast är:

– SPP USA
– AMF GLOBAL

Det ger en enkel stabil bas. Här väntar jag mig 5-6% avkastning i snitt per år.

Du ser till och med Sverige väljer jag bort för vår lilla börs är mer känslig, om jag nu ska göra den enklaste möjliga fondpotten. Vill du ha Didner så vet jag att de har en globalfond. Hur bra den är känner jag inte till.

Vill du spara med lite mer tillväxtfokus så skulle SPP Sverige och Öhman Tillväxt kunna vara alternativ. Men ha max 20% här. För dessa svänger betydligt mer än globalfonder.

3) Smalare fonder däremot ska bara ha en skärva. För att inte skaka kontot för mycket. Ex 5% i småbolagsfond, eller frontier, eller länder som Turkiet, regioner som Afrika mm.

Hur väljer du på 7 års sikt? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer