Vadå ISK?

Spararen OlaDet bästa kontot för långt sparande. Ett konto som ger låg skatt på aktiefonder. Utan inlåsning och avgifter. ISK står för Investeringssparkontot. Strunta i namnet, fokusera på nyttan. Spararen Ola är det som frågar. Här mitt svar:

600 000 svenskar har nu öppna kontot senaste åren. Kontot startade 1 januari 2012 och en politikernas protest mot finansbranschens oförmåga. Under tiden som banker och pensionsbolag genom årtionden vägrat att häva flyttförbud och fula avgifter så var det minister Norman som skred till verket.

ISK kontot har noll i kontoavgift, ingen inlåsning och en låg skatt på ca 1% per år. Det kan du jämföra med 30% vinstskatt på vanligt fondkonto. Skillnaden är också friheten att välja. På ISK kan du byta fond utan att betala skatt. På fondkontot är många låsta i samma dyra fonder sedan årtionden.fondk isk kapf

Om du sparar i en vanlig Sverigefond så får du på ISK-kontot 15% mer i handen närmaste årtiondet. Det är mycket pengar. Passar allt tid nysparande, på 3,5 och 25 års sikt.

Skatten låter för bra säger någon. Nej, det är rimligt. Du som väljer sparformer som siktar på mer avkastning får också en lägre skatt, förhållande till avkastningen. Du som däremot väljer sparformer under 2-3% i avkastning, ofta räntefonder, ska helst fortsätta på fondkontot, med 30% vinstskatt. Välj skatt själv är receptet.

ISK jämf fondkonto
Att bara byta till ISK ger effekt. Lägg till lågprisfond och du får rejäla fördelar.

Några revisors-typer vill gärna kvitta vinster mot förluster. Men det är en onödig matematik som inte tjänar några pengar. Kanske kul hobby, men ger inga pengar.

Du som funderar på att flytta från fondkonto till ISK kan enkelt titta på avkastning intill. Har du en avkastning kring på 20, 50 eller 75% så är det ett gyllene tillfälle. Du har snart tjänat i igen pengarna. På bilden intill har vinsten varit 50%. Du som har 100% avkastning behöver över 15 år för att tjäna igen… Men verktyget är inte bara ISK-kontot. Att välja en lågprisfond ger också väldigt stor effekt. Och lågpris: ja 0,2% för en USA-fond. Absolut inte mer än 0,4%. Här betalar snittsvensken idag nära 4 gånger mer.

Så kan rätt konto och rätt avgift visa sig långt viktigare än val av fonder. Det roliga är att kontot och avgiften är du säker på att du kan behålla varje år. Avkastningen är ju mer ojämn.

Vad det en ISK-hjälp?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer