Pristak mot PPMs fulsäljare

ppm_kuvert2
Rädslan för detta kuvert lurar svenskarna till dyra råd.

700 000 sparare har råkat i klorna på dyra säljare: De kan heta Prognosia, Solidar, Allra… och många fler. Det gemensamma är att de toppar avgiftsligan, med priser som får mig att rysa. Nu sätts ett pristak på PPM-fonderna. Men taket är allt för snällt. Pressa mer!

Toppligan över svindyra fonder leds av ett gäng rådgivare. ”Allra försiktig” kostar 3,00 i fondavgiften. Prognosia har en för 2,52 och Solidar 2,55. Har de ingen skam i kroppen?

Vi kan bara inse att många sparare inte reagerar på avgifterna. Ta bort kommatecknet och du ser siffrorna bättre. Det är som att köra bil i 300, 252 och 255 kilometer i timmen på motorvägen. Det är inte hållbart. Avgifterna kraschar svenskarnas pensioner.

Nu har Pensionsmyndigheten reagerat. De sätter in ett pristak. Det fungerar som ett fartgupp mot dessa fartdårar till PPM-säljare. Men pristaket är allt för snällt. Utan om svep skulle jag gärna se halva priset. Då skulle vi tala om prispress.

Pristaket
Aktiefonder 2,25%
Blandfonder 1,5%
Generationsfonder 1,5%
Räntefonder 1,0%

Det handlar ju om våra pensioner. Ska vi jobba och slita för att göda några PPM-säljare eller ska vi jobba och samla pengar för att få en dräglig pension? Den frågan behöver 700 000 sparare som idag är knutna till PPM-säljare verkligen fundera på.

Mitt enkla råd är: välj PPM-soffan. Den ger dig betydligt mer. Där är avgiften bara 0,12. Eller nära en 20-del av pristaket för aktiefonder. Som att åka tåg; bekvämt, snabbt och energisnålt. PPM-säljare ska vi leva utan. Usch för dem!

Vad väntar du dig av dina PPM-fonder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer