Noll-räntan stödjer prutare

tv4 nyhersmorgon

När bankerna gör rekordvinster på bolån ska vi förstås pruta hem pengar. Sikta på 15 000 kr. Dit når väldigt många. Och det är enkelt: 

Närmaste 1,5 åren ser vi ut att få historisk låg noll-ränta. Men bolånebankerna har inte sänkt i samma takt som riksbanken. När Riksbankens styrränta fallit 0,75% senaste åren så har bolånebankerna bara sänkt hälften. Här steg 1-6

1) Du måste erkänna för dig själv att du har antagligen över 10 000 kronor att ta hem med prutning närmaste året. Bor du i en stad kan prutningen kanske ge dubbelt så mycket. Sätt av tid att skaffa fram kanske en halv månadslön.

2) Ring 3 ANDRA bolånebanker. Din gamla bank har för länge sedan diskvalificerat sig. De har ju inte hängt med ned hittills. Ring runt. Säg i telefonen: ”Jag behöver sänka min boränta. Idag har jag x,x%. Jag behöver spara till amorteringar och framtida räntor”. Det argumentet kan ingen ansvarsfull bolånebank säga emot.

I samtalet behöver du ta med dig tre fakta: a) din lön, b) din belåning och c) värdet på sin boastad. Det avgör vilken ränta du kan få.

(Oavsett vilken ränta de föreslår: säg inte ja direkt. Utan ring vidare.)

3) Peka på en annan bra bank. Snittprutaren på Skandiabanken har prutat 0,49%. Det har banken offentliggjort med sin ”snittränta” som snart också alla andra banker tvingas uppge. Där har du kanske inget lånelöfte. Men det får de andra bankerna att vakna till.

4) Ställ din två bästa erbjudanden mot varandra. Ring mellan dem och säg öppet vilken ränta den ”andra bankerna har givit dig”.

5) Lova inte bort dig dina pensioner, hemförsäkring mm. Det ska inom kort bli olagligt för banken att förpacka bolån med andra sparformer. Gå inte på det. Eftersom det är svårt att räkna den totala kostnaden blir många bolånare lurade där, när banken tar igen avgifter gungor och karuseller…

6) Sikta på starten 0,5% prutning. Det vill säga 1,75% idag. (Efter att bankerna justerat ned sina listpriser till 2,25, som väntas närmaste dagarna). Nästa år kan du antagligen pruta mer.

Och ge inte upp. Tänk på att prutningen snart kan vara en halv månadslön. För de pengarna kan du göra mycket roligare. Du kan bland annat skaffa dig en långt mer robust ekonomi genom att förbereda dig för stigande räntor och amorteringar med pengarna: Spara pengarna inför kommande amorteringskrav och även räntehöjningar. Då kommer du att tåla dem mycket bättre.

kraschförsäkring      pruta bolån      prutskola

Hur prutar du?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer