Hårdsälj av kapitalförsäkring

100 000-tals telefonsamtal ska nu äga rum till svenska sparare. Säljare ska prångla ut kapitalförsäkringar som aldrig förr. För 3/4 försäkringar är ”fulförsäkringar” med 2% i extra avgift. Det låter kanske billigt. MEN det tar snabbt halva tillväxten… Det är banker och försäkringsbolag som nu tar chansen när nu pensionsförsäkringarna stoppas från 1 januari. De siktar på att låsa in folks pengar i många år med höga avgifter. För spararen finns förstås ett billigare och bättre val.

Svaret är olåst, billigt och med fri flytträtt: ISK-kontot. Där du som start ska välja några billiga globalfonder. Så är du igång. Härma gärna med en hemmagjord PPM-soffa.

ISK-kapitalförsäkring
Spara i globalfond på ISK ger dubbelt mer än vanlig kapitalförsäkring. Så stor effekt får 2% i avgifter. ISK är då det säkra valet. Det är alltid olåst och gratis. De flesta kapitalförsäkringa rär tyvärr ofta låst och dyr. Men det finns gratis och olåsta – om du letar lite. Och: välj billiga fonder!

Pensionsförsäkringarna som vi levt med i 25 år, nu stoppas första januari. Därefter kan vi i praktiken bara spara smulor där, 150 kronor i månaden där. Och om ytterligare ett år stoppas sparformen helt. Detta innebär att stora strömmar med miljarder behöver hitta nya vägar. Då står finansbranschens arméer av säljare beredd. Svaret lär bli kapitalförsäkringar, för där kan de ha både fula lås, fula avgifter och buntvis med dyra produkter.

Bakgrunden är att våra politiker vill bryta årtionden av inlåsta sparpengar och vilseledda sparare. Ingen vill erkänna det, för ”varför har du inte sagt det tidigare” blir då motfrågan. Politiker har istället år efter år tryckt på branschen att öppna gamla sluga avtal med inlåsta sparpengar. Men branschen har vägrat. Fult, ska vi absolut tycka.

Svaret från politikerna är att avskaffa sparformen pensionsförsäkringar. Då byter branschen säljknep och väljer en annan med lås och avgifter; kapitalförsäkringar. (Nu gäller det inte alla. Det finns utan avgifter lås, men gissa vad säljarna helst ringer om…?)

Här kan du råka på avgifter på 0,7% per år och lägg till att det är svårt att hitta fonder som är värda namnet. Ofta säljer de förstås en fond för 1,5%. Det kanske lite. MEN: Plötsligt har du årliga kostnader över 2% och dessutom inlåst. Sparar du bara några årtionden så har säljaren plötsligt tagit halva din avkastning i avgifter. Så ser exemplet ut här intill.

Jag rekommenderar istället en sparform med 1/10 av avgiften och olåst. Då får du behålla nära all tillväxt!

Ger mitt förslag om en billig fond lägre avkastning? Nej, den årliga avkastningen är densamma. En globalfond i det här fallet. Men avgiften är 2% lägre. Effekten över några år är fruktansvärd. Till den nyfikne spararens fördel.

Mitt råd: Det enkla basrådet är:
1) Öppna ISK-konto, på en bank med många billiga fonder
2) Månadsspara i billiga globalfonder som AMF, SPP eller DNB Global. (De tre billigaste i Sverige)

Vill du engagera dig mer så finns mer inspiration, titta i fondportföljen.

Vad väljer du 1 januari? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer