Spartestar Nordeas råd 2015

Spartestar 2015 2Nordea säljer 2015 helst sin kapitalförsäkring Framtidskapital med låga avgifter. De är tydliga med det. Och släpper även fram ISK-kontot. Det ger valfrihet! Och de varnar för dubbelskatt. Men förstahandsvalet Stratega-fonderna är för dyra. Och lågprisfonderna döljs effektivt. Nja Nordea. Det blir bara 3+ och 2- till Nordeas sparval 2015.

Anders frågar om Nordea som nu affischerar för olika sparformer efter årsskiftet. För den som läser på ger banken två svar. Det framgår med all tydlighet för den som kommer i kontakt med banken. Deras kapitalförsäkring med de smått obegripliga namnet framtidskapital lyfts fram och med tydliga och låg avgifter. Men inlåsningen avskräcker mig.
ISK-kontot finns där också som ett andra alternativ, lite undanskymt, men ändå. Men jag begriper inte varför ni har två ISK. Ett vanligt ISK classic är gratis. Men sedan har de en ISK Trader som kostar 167 kronor i månaden. Där har ju alla banker lovat finansmarknadsministern att kontot ska vara gratis. Nordea tar 2 000 kr per år, bara för själva kartongen. Backning där.

Sedan ryggar jag för bankens fondförslag; Strategafonderna. De är dyra blandfonder. ”Du behöver inte vara aktiv” säger banken. Men jag tänker tvärt om. Ska jag betala 1,7% i avgift så måste de överprestera. Och då vill jag minsann hålla dem i örat för att se att de lever upp till den dyra prislappen.

Jag letar efter flera att välja mellan hos Nordea fonder. Först måste du hitta fliken Priser. Men då hittar jag ändå ingen under aktiefonder ingen som kostar mindre än 1%. Då blir jag nitisk och letar runt. Och under ALLA fonder och sorterar efter just pris – så hittar jag visst lågprisfonder. Den tidigare statligt ägda banken döljer sina lågprisfonder hittar jag tre för 0,41%. En global och två Sverigefonder. Det är inte jättebilligt men okej. Vad jag ogillar är hemlighetsmakeriet.

Mitt råd: kunder hos Nordea borde välja ISK Classic (gratis) och utan inlåsning. Men se upp för Stratega fonderna. 1,7% är för dyrt. Välj hellre då Nordea Indexfond Global och Nordea Indexfond Sverige med 75% rabatt. Ett för smalt sparande tycker nog jag ändå. Kanske lägga till Nordeas tillväxtfond småbolag. Då blir förstås prislappen lite högre, men fonden är mer spännande. Detta är det bästa jag hittar på statens sista bank, inför 2015.

Vad väljer du på Nordea?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer