Pengakoll: Spartestar inför 2015

Trafikskylt svag kant

Nyåret erbjuder nya sparformer. Vi tester dem i spartestetPPM-pengarna kommer nu in på kontot. För att inspirera varandra har spararna delat med sig av sina val under #sägdittppmval. Världens ekonomer har samtidigt varit oroliga för Grekland igen och pressat oljepriset. Lugnet hittar vi i breda fondval.

Samtidigt pratar många pensioner i slutet på året och funderar på sista chansen att göra avdrag, andra är oroliga för nya val de nu MÅSTE göra och några räntefonder har tappat förvånansvärt mycket senaste veckorna…

Läsarfrågan: ”Ska jag byta Kon-tiki?”

PPM-valet får oss att undra över våra fondval. Tillväxtfonder är bra i fondportföljen. Skagen Kon-tiki har gått bra tidigare men tappat under 2014. Ska man byta ut eller istället säkra med globalfonder?

Aktier: ”Astra är dyrt”
Läkemedelsbolaget Astra har stigit 75% på ett år. Och aktieutvecklingen har fått många att sälja sina aktier. En förvaltare inom läkemedel säger att uppgången går att förklara, men är svår att motivera.

Fonder: Felval kostar 1/3 av pensionen
Avgifter låter kanske lite tråkigt. Men är superviktigt och enkelt. Genom två enkla val kan du få upp till 30 procent högre pension. Så mycket slår dyra avgifter på värdeökningen när vi sparar på lång sikt. Fler borde göra bytet.

Räntor: Sparare flyr nollräntefonder
Nollräntan får nu spararna att kasta ut korta räntefonder. Nu är det aktiefonder som lockar med rätta. Men skynda långsamt med flytten så blir du mindre känslig för svängningar på aktiemarknaden.

Och: Oljeraset syns även i räntefonderna

Det talas om oljepriset överallt. Det svarta guldet som nu fallit -42 procent i år. Det slår hårt mot sparare som investerat i bolag med någon koppling mot olja. Det riskerar nu skapa konkurshot mot vissa oljebolag och länder som Ryssland och Norge påverkas kraftigt. I Ryssland kan exportintäkterna minska med omkring 1 biljon kronor(!) pga oljeprisfallet.

högräntefond
Även högräntefonder kan skaka kraftigt. Här är det oljepriset som spökar.

Oljeaktierna är i snitt ner 85 procent i år. Inte ens de typiskt sätt säkra räntefonderna har undgått olje-smockan. De högräntefonder som investerat i oljebolag har direkt påverkats av oljeraset. Typiskt sätt säkra fonder har nu blivit skakiga. Och i tider med noll i ränta lockas fler sparare till fonderna. Spiltans högräntefond har på tre månader tappat en hel årsavkastning; -4,4 procent. Det finns en rad fler högräntefonder som påverkats.

Mitt råd: Bli inte för genomtrygg bara för att det är ”en räntefond”. De här fonderna placerar i bolag som, i fallet med olja, kan påverkas kraftigt av omvärldsfaktorer. Då är tryggare val; SPP företagsobligationsfond och Catella Avkastning.  

 

Följ mig på: Twitter & Facebook

Relaterade inlägg

Kommentarer