Spartestet: Folksam missar mycket

Spartestar 2015 2Spararen Maria fick igår hem brev från Folksam. ”Du kan beskattas två gånger. Byt sparform nu.” varnar Folksam. Men vilka val spararen har är märkligt få. Folksam ger bara en ruta att kryssa i. Valet att ”välja bort” eller ”flytta” ges inte. Och det viktigaste av allt – avgifterna – är mycket svårt att hitta. Här är Nordeas råd klart bättre.

Folksam brev till 100 000-tals sparare är smått komiskt. Folksam erbjuder bara ett val: ”vår nya sparform, som ingen annan har” och de lämnar retfullt nog bara en ruta att kryssa i. Den som bara vill avsluta hittar inget kryssruta. Den som vill göra andra tänkbara alternativ som att flytta pengar hittar inte heller någon kryssruta. Konsumentvänligt? Usch Nej.

Ren manipulation skulle en objektiv granskare tycka. En svår om vårt sparande i kanske 30-40 år kan inte ha bara ett svar. Här finns fler frågor som kräver svar. I utskicket nämner Folksam inte nämner en enda gång; avgifter.

Retoriken i brevet är sedan platt. Brevet antyder att kapitalförsäkringen liknar pensionsförsäkringen. Men vi får inga fakta. Visst har bägge sparformerna inlåsning och avgifter, men just dessa sparfällor glömmer bolaget att nämna. Istället hastar de vidare talar om inkomstskatt mm.

När det gäller avgifter blir informationen till kunderna extra pinsam. Folksams brev berättar om historiken med hög avkastning på 7%. Men någon prognos för framtiden får vi inte. Men avgifterna förblir ett mysterium. Ordet avgift finns inte nämnt än gång i materialet som rör ett brev, ett säljblad och en broschyr. Ordet verkar inte finnas i Folksams vokabulär.

Folksam golgata med avgifter
Folksams avgifter kan bli väldigt dyra. Ångerveckan är här noll. Du är fast i tio år.

Jag fick leta ganska länge på www.folksam.se/byt. Men där fanns de inte. Utan i ett av tre dokument på sidan. På ”förköpsinformationen” 13e sida hittar jag: 1) Premieavgift, 2) kapitalavgift, 3) försäkringsavgift och 4) kapitalförvaltningsavgift och 5) återköpsavgift. Den första avgiften är en startavgift på 1%. Sedan tillkommer en årlig avgift på 0,8% och sedan en månadsavgift på 24 kronor. Sedan har vi kapitalförvaltningsavgift som aldrig redovisas vad det egentligen är. Låter dyrt. Sista och mest; återköpsavgiften på som mest 10% om du vill flytta ut pengar inom kort. Nu är detta den traditionella försäkringen. Fondförsäkringen har lite mindre avgifter och även kortare inlåsning.
Hur mycket detta kostar dig Maria får du räkna på. Sparar du 400 kr per månad med en avkastning på 5%, så har bara den lilla 0,8% avgift kostat dig 50 000 kronor efter 30 år. Så hemska är de små talen. Sedan fanns det ju flera andra avgifter att lägga till…

Flytträtt är också viktigt. Här svarar Folksam först ”Normalt är det inte aktuellt med att flytta försäkringen då den kan återköpas, helt eller delvis, det vill säga lösas in i förtid.” Långt ned i avtalet hittar jag en smått kylig överraskning. ”Försäkringstiden måste dock vara minst 10 år.”

MITT RÅD: du måste först undvika fasta avgifter. Det är som i vilken hushålls ekonomi som helst. De fasta utgifterna kväver ekonomin. Därför förordar jag med varm hand 1) KONTON som gratis: ISK eller gratis Kapitalförsäkring. Då har du ett rätt! Skillnaden mellan dem handlar om arv mm. Så ska du bara spara i den så är det ingen fråga. Nästa steg 2) SPARFORM. Återigen är utgifterna för fonderna avgörande. Låg avgift är bäst avgift, för de flesta svenskar. Lågt är 0,2-0,4% per år. Det är 75% rabatt mot snittpriserna. Och sist kan vi även tala om 3) BALANSEN. Eftersom du ska spara länge så undvik räntor. Grunda med breda aktiefonder som tål världsekonomins svängningar; som Global eller USA-fonder. Sedan kan du lägga till Sverigefonder. Men det är överkurs för de flesta. Så har du fått ett sparande på i snitt 0,3%. Det är en 60-90% rabatt mot många förslag som du får se och höra om närmaste veckorna.

Vilka aktörer vill du att jag spartestar? Här: Spartestet av Nordea:

Vad väljer du för sparande från 2015?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer