Spartestar: SEB styr mot ny sparform

Spartestar 2015 2Årsskiftet innebär ett gigantiskt nysparande svenska folket inte sett på 25 år. Miljontals sparare måste hitta en ny adress för sina månadspengar, över 1 mdr i månaden, vi lägger undan till pension. Därför spartestar jag alla större aktörer. Hittills leder Nordea:
seb info pension

HÄR spartestet av NORDEA och FOLKSAM inför 2015. HÄR SEB: de hårdsäljer en helt ny produkt ”Pensionsspar fond”. Banken är öppna och rak i det mesta av informationen. Det ger plus poäng. Avgifterna ger minuspoäng, inlåsningen ger minuspoäng. Och ISK lever väldigt dolt snedvinklat. Det ger +2 och -4 poäng.

”Viktigt att hitta en annan sparform” slås fast av SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett brev till alla miljontals SEB-sparare häromdagen. Så långt är det raka rör. Men på länken så blir det en krokig väg. SEB gör sitt bästa för att sälja en ny sparform.”Pensionsspar fond”. Det i mina ögon bästa valet; ISK-konto, får däremot en undanskymd tillvaro. Bankens säljargument där: ”Passar för dig som vill köpa och sälja fonder…” är föga inspirerande. Låter närmast som medveten otydlighet i mina ögon. ”Låg skatt, utan avgifter och inlåsning” är ju de riktiga argumenten…SEB Pensionspar fond

Deras Pensionsspar fond beskrivs däremot som en ”flexibel kapitalförsäkring för dig som vill ha ett öronmärkt, löpande pensionssparande”. Du kan ”spara i vår förvalda långsiktiga fond” låter kanske läckert. Men vad det är framgår inte av webben. Jag ringer det uppgivna numret. Men inte heller de har ett svar. Det var fel nummer angivet i utskicket.

Vad gäller avgifter är ändå SEB hyfsat tydliga. Fondavgifterna är 0,1-1,5% säger de. Kontoavgift finnes a 0,2% per år i kontoavgift plus 150 kr per år. Så blir avgifterna större än skatten de första åren. Och inlåsning i upp till 5 år! En sammanräkning av dessa avgifter skulle vara på sin plats. Hur mycket av hur en vanlig 300kr/månad-sparare i 30 år förlorar i avgifter, undrar jag?

SEB pensionssparfond
Pensionsfonden är en blandfond mycket räntor och den höga avgiften på 1,4% lockar inte mig.

Det där med inlåsning är en gammal farsot, som flera banker inte lyckats göra sig av med. De tjänar för bra på den. Hos SEB kostar den 2% att låsa upp de första åren. Sedan kan den kosta 1% att låsa upp om du så är fyllda 74 år. Nej, det där ingen snygg konsumentnytta, utan en smutsig konsumentfälla, tycker jag.

Öppna detta ”nya Pensionsspar fond gör du via telefon”. Det är för mig lite oroande. Då riskerar väldigt många sparare att välja dyra fonder… eftersom säljaren i telefonen tjänar just mest på just dem. Hellre låta sparare teckna direkt på nätet. Om de nu vill ha raddan av avgifter och inlåsning. Och när jag testringar och försöker öppna via telefon fick svaret: det där känner vi inte till… Ring på kontorstid… (När jag äntligen får tag på den är säljaren långt mer flexibel och kan tala sig varm för både kapitalförsäkring utan uttagsavgift och ISK. Bra där!)

Det i mina ögon riktiga valet: ISK-konto får hos SEB en undanskymd tillvaro. Texten är kort och föga inspirerande. Detta kommer färre 1/100 att hitta och färre välja, tänker jag. Efter mycket letande hittar jag att avgiften är noll kronor och inlåsningen är också noll. Det gillar jag. Det är just därför jag gillar ISK. Sedan måste varje sparare bedöma varje banks fondutbud, innan hen slår sin sparpåle för sina pengar.

Nej, för SEB-sparare så blir årets slut på pensionsförsäkringar ingen jätteförbättring. Följer spararna rådet så minskar de årsavgiften från 0,7 till 0,2%. Men ISK raderar ju alltihopa som stavas kontoavgift och lås. Det är bättre!

Vad väljer du år 2015?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer