Spartestar Swedbank pris 5,2%

ek i frost
Det är frostiga avgifter under eken i vinter

Spartestar 2015 2Inför år 2015 ger Swedbank spararna fria händer att bestämma själv i valet mellan ISK och kapitalförsäkring. Alla banker göra inte det. Men max årsavgiften 5,2% sätter säg i vrångstrupen.

Du får visst välja fonder själv. Deras lösning kapitalförsäkring kallar de ”Kapitalspar pension” har kortare inlåsning än konkurrenterna och ISK säljs avgiftsfritt. Men Kapitalspar pension kan bli dyra 5,2% om du lyssnar på det banken lyfter fram. Totalt sätt får Swedbank flest plus i spartestet; 4+ och 3-

Här övriga spartest hittills: SEB, Nordea och Folksam. Mer om Swedbanks förslag här:

Swedbank ger kunderna en enkel överblick på varför de måste förändra sitt pensionssparande och vilka lösningar som finns att tillgå. Det är bra. Dessutom får du välja fritt bland fonderna, vilket bådar gott för lägre avgifter. Swedbank erbjuder ingen produkt med ”garanterad avkastning”. Det är positivt eftersom vissa banker gärna säljer på känslan av trygghet till priset av dyra avgifter.

swedbank avgifter
Här avgifterna på 100 000 kr på kontot. Källa: Swedbank

ISK-kontot är inte bundet till några specialpaket som hos Nordea. Swedbank erbjuder ett rent ISK vilket är bra. Deras Kapitalspar pension har inlåsning på ett år vilket är dåligt, men betydligt kortare än konkurrenterna som har 5 år i vissa fall. 500 kr kostar en flytt dessutom.

Avgifterna är dock svåra att hitta och det krävs att du laddar ned pdf:er. Och då blir det skrämmande tydligt. Kostnaderna för Kapitalspar pension blir totalt avgifter på upp till 5,3 procent per år, enligt Swedbanks beräkning på hemsidan. Vad jag som sparare får för den summan har jag svårt att förstå…

Och det är just den dyra Kapitalspar pension som Swedbank lockar med. De styr verkligen tanken. ISK utmålas byråkratiskt och bara för aktiva sparare. Kapitalspar beskrivs som tryggt, långsiktigt och enkelt. Det ger minus. För det är falskspel. ISK är lika bra för passiv som aktiv. Den är billigare dessutom. En läsare tipsade om att de i deras mobilapp föreslår ISK; Det är bra i så fall.

Swedbank bjuder på 0,1% ränta på ISK. Det är sällsynt och ger ett litet plus i kanten. Men pengar på ISK beskattas och därför ska vi inte lockas att ha lösa pengar där ändå.

Mitt råd: Kunder hos Swedbank borde välja ISK-lösningen. Det innebär ingen inlåsning, inga dolda avgifter och du får fritt välja mellan deras fonder. Swedbanks 5 indexfonder kostar alla 0,2%. Då får du billig tillgång till  Asien, Sverige, USA och Europa. Och varning för dyra 5,2%-kapitalspar.

Vad väljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer