Spartest: Skandia värsting 2015

SkandiaSpartestar 2015 2Spartestet av Skandia inför år 2015 visar hur en aktör rör till det något fruktansvärt. Och kör hemska 15 års inlåsning. Är det till spararnas fördel? Pensionslösningarna är många och det är en snårig terräng av höga avgifter och svåra begrepp. Nej; Skandia hamnar på jumboplats i spartestet. De får bara 1+ men hela 4-. Här spartester på: SEB, Swedbank, Nordea och Folksam.

Det är svårt att förstå hur en rutinerad pensionsjätte som Skandia kan göra pensionslösningar så komplicerat. De ger varje sparare ett gigantiskt nystan att själv reda ut, som de är detektiver eller forskare i ämnet. Du får välja mellan tre olika konton och flera undergrupper och tvekar du så styrs du hårdhänt mot en dyr låst kapitalförsäkringen. Men frågan är om du når så långt. Jag tror du ger upp och ringer telefonnumret på varje sida. Och då vet ingen vad som sker.

Skandia 2
Spara till pension blir nu mer fritt. Du behöver inte låsa pengar längre. ISK-kontot är bästa svaret… men det missar de flesta säljare

Produkten Kapitalförsäkring liv garanterar dig ditt insatta belopp. Tanken är alltså att locka med fullständig trygghet. Garantin innebär i klarspråk att om du satt in 10 000 kr så garanterar de (i dagsläget) att du får 10 018 kr efter ett år. För det blir du inlåst i 15 år och dyr kontoavgift varje år. Vill du bryta dig lös första 7 åren kostar det 5% av dina pengar. Ohyggligt dyrt, av branschens rekorddyra värsting.

För de som vill bestämma fonder finns Skandia Link, en variant på kapitalförsäkringen. Där har du inte tillgång till hela fondutbudet utan får välja mellan de fonder som deras ”experter” valt ut. Att dessa experter valt bort 13 stycken lågprisfonder är en gåta. För det här betalar du 360 kr per år i fast avgift. Sen tillkommer en rörlig avgift på 0,65% av dina pengar. Utöver det betalar du förstås fondavgiften; som i deras utbud är på i snitt 1,74%. På 100 000 kr blir årliga summan mellan 1 800 och 5 500 kr. Och vill du komma ur försäkringen går inte det första året. År 2-5 går det däremot till en kostnad på 2% av dina insatta pengar.

Nej Skandia; Det är dyrt, inlåst och krångligt. Återigen.

Om du ändå vill vara kvar under Skandias paraply: ISK! Det kan verka lockande med ”experter” och rådgivning; Men det du får i de flesta produkterna är en blandfond med mycket räntor.

Mitt råd: Välj i första hand ISK. Då slipper ni undan alla snåriga avgifter som i slutändan tar mycket av dina pensionspengar. För er som sneglar mot rådgivning: Börja med en billig blandfond istället. KPA Etisk blandfond 2 och AMF balans ger mer lugn på börsen. De kostar bara 0,4% per år. Lägg sedan till en globalfond som successivt behöver stå för 60-80 av värdet.

Vad väljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer