#sägdittppmval

En debatt blommade nyligen upp om våra fonder i PPM. Snart debatterade vi under rubriken #sägdittppmval på Twitter. Många var beredda att lägga PPM-pengar i ett land som blev månadens stora besvikelse. Andra breddade fondvalen och några fick till slut kraft att lämna dyra ppm-säljare. Diskussionen fick mig att justera mitt PPM-val.

Diskussionen handlade om vilka fonder vi har och inte har på PPM-kontot. Förvånansvärt många var tunga i Ryssland. Diskussionen var före den värsta nedgången och jag hoppades jag fick några att lätta på ryss-andelen för att spara bredare.

Det var ett år sedan jag själv såg över mina PPM-fonder. Under 2014 hade jag mest Indien, Kina och Tech. Nu blir Tech-delen kvar. Men tillväxtländerna får ta en paus. Även den breda tillväxtfonden jag haft får vila på bänken. Efter Rysslandsoron väntar jag mig lite stökigt i tillväxtmarknader.

Så här tänker jag i PPM. Ha 1) en bred bas med två fonder; Ap7 Aktie och sedan SPP USA. Sedan lägger jag till mindre potter på Läkemedel, Tech och Indonesien. Läkemedelsfonderna har fått ny fart senaste åren. Något jag väntar mig ska fortsätta och jag väljer den av läkemedelsfonderna med lägst risknivå enligt PPM. DNB Health. Bland teknikfonderna som fångar upp digitaliseringen i världen hittar jag Arberdeens som givit stark avkastning. Tillväxtlandet Indonesien imponerar på ett helt eget vis. Här finns mycket lite att välja mellan.

– AP7 aktie                                             25%
– USA  (SPP USA)                                25%
– Läkemedel (DNB Health)             20%
– Teknikbolag (Aberdeen Tech)     20%
– Indonesien (Fidelity)                      10 %

De två stora AP7 aktie och SPP USA är billiga fonder. Andra hälften är dyrare men också mycket spetsigare.

Under våren får jag anledning att se över kontot igen. Nu är PPM-kontot något jag bara ser över 1-2 gånger per år. Valen ska tåla det, tänker jag. Tittar du på min fondportfölj, så ser du likheterna men också olikheterna. Den ser jag över oftare och kan därför har fler nyanser. Där har jag ju också många fler val…

Vad väljer du i PPM-valet?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer