Spartestet dömer ut jättarna

Spartestar 2015 2

En dyr dålig sparform erbjuds svenska sparare när avdragsrätten för pensionsförsäkringar försvinner. Gemensamt för pensionsjättarna främst råd är inlåsning, snåriga avgifter och dyra kapitalförsäkringar. Och riskerar många miljoner svenskar bli inlåsta i många årtionden.

spartestet av de 5 pensionsjättarna blir det tydligt att kunderna inte lockas med kundvänliga erbjudanden. Istället hittar jag flera bättre val.

Huvudprodukten som alla försöker sälja på svenska folket nu stavas dyr låst kapitalförsäkringen, men de döljs med namn som  SEBs Pensionsspar fond och Swedbanks Kapitalspar pension. Huvudargumentet är att den liknar den gamla pensionsförsäkringen. Att den kostar konstavgifter och inlåsning lyfter de däremot inte fram. Lägg till att pensionsjättarna till detta konto säljer ”trygga paketlösningar” som i slutändan står spararen dyrt. Det lägsta snittpriset är 15 procent första årtiondet. Det förutsätter att du är aktiv och frågar efter de billigaste fonderna. I de fall banken får välja fonder åt dig hamnar kostnaden snarare kring 30-50 000 kr. Det värsta exemplet kostar hemska 5,5%.spartest sammanställning

Och när du väl valt att börja spara i 2015 års storsäljare kapitalförsäkringen är det svårt att avsluta det. Framför allt så kostar det. Alla större aktörer utom Nordea tar ut avgifter. Värsta straffavgiften bjuder Skandia på som tar ut 5% avgift första 7 åren. Det är ett fult sätt för att låsa fast kundernas pengar. Vore det inte bättre att bemöta kunden med ett erbjudande som man inte vill byta bort?

Det nya ISK-kontot; fritt från avgifter, kommer i skymundan i alla pensionsjättar. Nordea får plus här, för de framöver sparformen mest. Folksam erbjuder det inte alls. Och mest av allt får det nya förmånliga kontot en undanskymd tillvaro.

Hur kommer det sig borde vi fråga oss? För kapitalförsäkringen går enkelt att kombinera med rådgivning, livförsäkringar, garanterade belopp mm. Det är där banken gör de stora pengarna och nystar in kunden i att betala summor när de nästa år riskerar att förlora miljardbelopp som gått till näramst eviga pensionsförsäkringar.

Bland jättarna får Nordea minst dåligt betyg. Men den som vill ha lägre avgifter, fler fonder och enklare att byta konto får nog leta efter någon av de mindre aktörerna som Danske, Avanza eller Nordnet.

Att tänka på inför pensionsvalet:

  • Välj noll i fast avgift (Vilka avgifter betalar jag? kapitalavgift, årsavgift, förvaltningsavgift; små avgifter som i slutändan blir mycket pengar. Be om ett exempel på vad du får betala på 100 000 per år.)
  • Välj de billigaste fonderna. Max 0,4% är ett bra riktmärke.
  • Blir jag inlåst? Vad kostar det att byta? Nöj dig bara med avgiftsfritt.
  • Välj först ISK-konto som start. Där kan du sedan spara dina fonder. Om du vill ha kapitalförsäkring; Kräv en avgiftsfri.

Hur väljer du konto att pensonspara på från och med 2015?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer