Fondportföljen +18%

Fondportföljen +18% i år har gynnats av USA, tillväxtländer och att portföljen valt bort Europa och Sverige. Så börjar vi även 2015. Här mina tre basfavoriter markerade med *. De är  lågpris och ger en bra starta för 2015.

Börja där. Vill du bredda, nyansera och detaljera så finns förstås mer: Nytt för 2015 blir ett litet bidrag i form av två läkemedelsfonder.Fondportföljen 2014 slut

Under 2015 gick Fondportföljen gick betydligt bättre än aktietunga Folkportföljen. Orsaken är förstås att svenska börsen haft större kast och mer oro än världen i sin helhet. Men också att Fondportföljen valde rätt med stort fokus på USA, några utvalda tillväxtländer som Frontier, Indien, Indonesien och Vietnam. Bottennappen i fondportföljen blev just Sverige.

Nytillskottet läkemedel får en alldeles särskild roll. Här börjar vi med små pengar. För branschen redan stigit enormt kraftigt senaste två åren. Så jag är beredd på en sättning och då kan jag köpa mer. Eftersom detta är en bransch med ökad lönsamhet framför sig. Nu rör det sig i början bara om 2% per fond. För att sedan växa mot 5% och totalt kanske 10-15% av fonden i läkemedel. Om nu branschen fortsätter att visa sina goda sidor. Samtidigt är det just en bransch vi talar om. Så den får aldrig dominera mer än 15% tänker jag.

Fondportföljen dec 2014
Här sorterade i storleksordning. De största motsvarar 10% av kapitalet. De mellersta 5% och de minst 2-3%.

Samma gynnande spelplan gäller för techfonderna. Än så länge har vi 5% där. Det är dags att öka. Vi talar ju om den bransch som definitivt gynnas av digitaliseringen.

Men merparten i USA har jag i en billig USA-fond (*) och en som imponerat med avkastning.

Var ska vi lätt då? Jag har lättat inom Frontierfonderna senaste månaden. De stod i november för 27% av fondkapitalet efter en häftig resa upp under. På samma sätt har Indien-fonderna fått en stegvis mindre roll i portföljen. Kvar är Indonesien och b. Jag ska nu läsa på om Mexiko, som kan vara några av de mindre tillväxtfonderna som får en egen plats. Omvänt har jag också en bredare tillväxtfond; Öhman emerging. En av de klart billigaste.

Två Kinafonder är kvar. Fidelity China och Carnegie Kina som bytt namn till Asien. I det bredare perspektivet finns numera Swedbank Asien som är riktigt billigt. Den lär bli en tuff motståndare, värd att titta på.

Du ser jag att även har två Sverigefonder, med småpengar i, bara för att visa på två möjliga val. En lågpris och en aktiv. De kan jag vikta upp om konjunkturen verkligen tar fart.

Sedan har vi en pausfond: Liksom Catella avkastningsfond, för dig som vill parkera pengarna en stund under tiden som du stegvis köper in dig i dina fonder. Ett alternativ skulle kunna vara SPP Företagsobligationsfond.

Så börjar jag året. Vill du ha en enkla portföljen (*) kan du med gott mod lägga 8/10 kr i Global och USA-fond och sedan 20% i emergingfonden. Det ger ett sparande som påminner om PPM-soffan; billigt och vasst.

Vad väljer du inför 2015?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer